Ražošana

Kā top? Abavas vīna darītavas dzērieni

Sandra Dieziņa, 21.04.2017

Lienei un Mārtiņam Barkāniem ideja par vīnogu audzēšanu un vīna darīšanu radusies pēc ceļojuma uz Toskānu 2007. gadā.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes vīna darītava Abavas pērn palielinājusi apgrozījumu par 40 % un arī šogad plānots ieņēmumu kāpums.

Šovasar Ārlavciemā blakus ražotnei iecerēts atvērt vīna pagrabu ar veikalu un degustāciju zāli, lai objekts būtu interesants arī tūristiem.

Vīna darītava Abavas izveidota 2010. gadā līdz ar vīnogu dārza iestādīšanu Sabiles tuvumā. Bet pati ideja par vīna dārza izveidošanu tā saimniekam Mārtiņam Barkānam radusies ceļojuma laikā Toskānā, pēc kura abi ar dzīvesbiedri Lieni bez jelkādām zināšanām sāka to īstenot. 2010. gadā iegādājušies 20 ha lauku īpašumu Sabiles pievārtē, kur iestādījuši 3,5 tūkstošus vīnogu stādu. Tagad vīnogas aug jau 3,5 ha platībā, ir arī ābeļdārzs, rabarberu lauki un tiek audzētas citas ogas. Pēc diviem gadiem Abavas saimnieki nopirka ražotni Slampes pagasta Ārlavciemā un tagad vīns tiek gatavots plašākās telpās daļēji rekonstruētā dārzeņu konservu cehā. Blakus ražotnei ir plašs ābeļdārzs, kas ražošanas vajadzībām ļoti noder.

SIA Abavas dārzi saimnieks Mārtiņš Barkāns stāsta – lai arī vīna darītavas mērķis ir kvalitatīvs Latvijā audzētu vīnogu vīns, pašlaik ražotnē galvenā izejviela ir āboli, no kā top ābolu vīns, sidrs, dažādi ogu un augļu vīni, kā arī brandvīni. Pavisam Abavas piedāvājumā ir 22 dzērienu veidi, bet, ņemot vērā iepakojumus, pavisam ir 30 produktu. Kopējā raudzēšanas kapacitāte ir 150 tonnas vīna gadā. Barkāns neslēpj, ka ekonomiskā atdeve no vīnogu vīniem ir pavisam neliela, tāpēc galveno sadaļu aizņēmusi citu dzērienu ražošana. Tiesa, šo sešu gadu laikā iegūta nenovērtējama pieredze vīnogu audzēšanā un kļuvis skaidrs, kuras šķirnes vislabāk izmantot vīna darīšanā, ar kurām turpināt eksperimentēt.

Abavas sevi neasociē ar mājas vīnu darītavu, bet piedāvā produkciju, kas ražota pēc mūsdienīgām tehnoloģijām. Un tieši šīs tehnoloģijas ir pamatā tam, ka pēdējos gados Abavas iegūst dažādas starptautiskas godalgas. Pērn iegūtas septiņas, bet nule kā konkursā Pomme d’Or vienā no Eiropas lielākajām nozares izstādēm Apfelwein Weltweit četri Abavas dzērieni saņēmuši augstākos novērtējumus – divus Zelta Ābolus un divus Sudraba ābolus.

Līdz šim Abavas saimnieki ieguldījuši aptuveni 700 tūkstošus eiro, tostarp arī piesaistīts finansējums no ES fondiem un Altum. Investīcijas turpināsies arī šogad, kad iecerēts ieguldīt aptuveni 150 tūkstošus eiro. «Varam augt vēl par 40 %, bet tad ir jautājums par jaunu tehnoloģisko bāzi. Šogad ceram sasniegt to, kur gribējām būt. Un tas vienlaicīgi nes jautājumu par tālāko attīstību, kurp iet, cik stabila ir šī niša un kur ir lielāka izaugsmes perspektīva,» neslēpj Barkāns. Ir vairāki attīstības scenāriji un gala lēmums tiks pieņemts šī gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru