Dienas Bizness

  • 26 trešdiena,
    aprīlis

    Alīna, Sandris, Rūsiņš

  • Eiro kalkulators

     EUR  LVL
  • Valūtu kursi

    GBP: 0.8493

    USD: 1.0891

Ekonomika

Kā top? Abavas vīna darītavas dzērieni  18

Ģimenes vīna darītava Abavas pērn palielinājusi apgrozījumu par 40 % un arī šogad plānots ieņēmumu kāpums. 

Šovasar Ārlavciemā blakus ražotnei iecerēts atvērt vīna pagrabu ar veikalu un degustāciju zāli, lai objekts būtu interesants arī tūristiem. 

Vīna darītava Abavas izveidota 2010. gadā līdz ar vīnogu dārza iestādīšanu Sabiles tuvumā. Bet pati ideja par vīna dārza izveidošanu tā saimniekam Mārtiņam Barkānam radusies ceļojuma laikā Toskānā, pēc kura abi ar dzīvesbiedri Lieni bez jelkādām zināšanām sāka to īstenot. 2010. gadā iegādājušies 20 ha lauku īpašumu Sabiles pievārtē, kur iestādījuši 3,5 tūkstošus vīnogu stādu. Tagad vīnogas aug jau 3,5 ha platībā, ir arī ābeļdārzs, rabarberu lauki un tiek audzētas citas ogas. Pēc diviem gadiem Abavas saimnieki nopirka ražotni Slampes pagasta Ārlavciemā un tagad vīns tiek gatavots plašākās telpās daļēji rekonstruētā dārzeņu konservu cehā. Blakus ražotnei ir plašs ābeļdārzs, kas ražošanas vajadzībām ļoti noder. 

SIA Abavas dārzi saimnieks Mārtiņš Barkāns stāsta – lai arī vīna darītavas mērķis ir kvalitatīvs Latvijā audzētu vīnogu vīns, pašlaik ražotnē galvenā izejviela ir āboli, no kā top ābolu vīns, sidrs, dažādi ogu un augļu vīni, kā arī brandvīni. Pavisam Abavas piedāvājumā ir 22 dzērienu veidi, bet, ņemot vērā iepakojumus, pavisam ir 30 produktu. Kopējā raudzēšanas kapacitāte ir 150 tonnas vīna gadā. Barkāns neslēpj, ka ekonomiskā atdeve no vīnogu vīniem ir pavisam neliela, tāpēc galveno sadaļu aizņēmusi citu dzērienu ražošana. Tiesa, šo sešu gadu laikā iegūta nenovērtējama pieredze vīnogu audzēšanā un kļuvis skaidrs, kuras šķirnes vislabāk izmantot vīna darīšanā, ar kurām turpināt eksperimentēt.

Abavas sevi neasociē ar mājas vīnu darītavu, bet piedāvā produkciju, kas ražota pēc mūsdienīgām tehnoloģijām. Un  tieši šīs tehnoloģijas ir pamatā tam, ka pēdējos gados Abavas iegūst dažādas starptautiskas godalgas. Pērn iegūtas septiņas, bet nule kā konkursā Pomme d’Or vienā no Eiropas lielākajām nozares izstādēm Apfelwein Weltweit četri Abavas dzērieni saņēmuši augstākos novērtējumus – divus Zelta Ābolus un divus Sudraba ābolus. 

Līdz šim Abavas saimnieki ieguldījuši aptuveni 700 tūkstošus eiro, tostarp arī piesaistīts finansējums no ES fondiem un Altum. Investīcijas turpināsies arī šogad, kad iecerēts ieguldīt aptuveni 150 tūkstošus eiro. «Varam augt vēl par 40 %, bet tad ir jautājums par jaunu tehnoloģisko bāzi. Šogad ceram sasniegt to, kur gribējām būt. Un tas vienlaicīgi nes jautājumu par tālāko attīstību, kurp iet, cik stabila ir šī niša un kur ir lielāka izaugsmes perspektīva,» neslēpj Barkāns. Ir vairāki attīstības scenāriji un gala lēmums tiks pieņemts šī gada laikā.      

Komentāri

  • Raimonds

    pirms 5 dienām, 2017.04.21 14:15

    +8 -8

    Labi finanšu rādītāji, nemaz nezināju, ka uzņēmums jau tik liels.
    Cilvēciski gan žēl, ka tādas jomas kā alkohols, azartspēles un tabaka strauji iet plašumā. Aiz katra šāda uzņēmuma stāv simtiem un tūkstošiem izpostītu dzīvju un ne tikai

    • Es

      pirms 5 dienām, 2017.04.21 14:34

      Stipri šaubos vai alkoholiķi un deģenerāti pirks Abavas vīna darītavas ražojumus. Drīzāk to var attiecināt uz LB lēto galu.

    • Raimondam

      pirms 5 dienām, 2017.04.21 15:02

      Jā, šis t.s. premium alkohols tieši veicina alkohola patēriņa kultūras uzlabošanos. Prasti alkāni šādu produkciju nelieto.

    • Zemu vērtēts komentārs. Parādīt...

      eseris

      pirms 3 dienām, 2017.04.23 11:24

      +2 -6

      ar šo "smalko galu" arī viss sākās - līdz " alkoholiķim un deģenerātam " arī ir jāizaug !

  • Es

    pirms 5 dienām, 2017.04.21 15:25

    Tieši tā! Premium tikai veicina izglītošanos un baudīšanu! Lai veicas!

  • Zemu vērtēts komentārs. Parādīt...

    rr

    pirms 5 dienām, 2017.04.21 16:35

    +1 -7

    Rezultāts vienāds, dzer "premium" vai "dzimtenīti". Un par izglītošanos un kultūru jau ir cits stāsts pie kam, var diskutēt

  • austeru ēdājs

    pirms 5 dienām, 2017.04.21 16:45

    +6 -4

    Poilo pagubnoe, par neadekvāti augstu cenu.

  • Es

    pirms 5 dienām, 2017.04.21 17:17

    +5 -3

    Darbiniekiem tā kā vajadzēja ne-mājas drēbēs, bet baltos halātos. PVD laikam sen nav ciemos bijis.

  • VID

    pirms 5 dienām, 2017.04.21 17:21

    +9 -0

    Ja jau Barkāna uzņēmums, tad daļu algas darbinieki visticamāk saņem kā pašnodarbinātie vai tamlīdzīgi. jeb kā pats Barkāns to sauc - tiek izmantota nodokļu optimizācija. Tā tas bija arī Letā,kad Barkāns bija viens no īpašniekiem tur

  • Skaidrīte

    pirms 4 dienām, 2017.04.22 08:49

    +2 -1

    Malači!Tā turpināt un pilnveidoties!

  • M&A

    pirms 4 dienām, 2017.04.22 11:07

    +5 -0

    Kārtējais reklāmraksts ar vienu mērķi - pārdot nerentablu uzņēmumu - slavinātājiem iesaku apskatīties Abavas gada pārskatu, bilancē pievēršot uzmanību aizņēmumu īpatsvaram...

  • aha

    pirms 4 dienām, 2017.04.23 06:38

    +5 -4

    Šaubos, vai atradīs muļķi. Visā šajā nav skaidrs pats pamats: priekš kam banāni jāmēģina audzēt uz aisberga? Un to nevar labot neviens "darbības virziens"

    • vox populi

      pirms 3 dienām, 2017.04.23 15:20

      +8 -3

      Atrast muļķi Jūs varat diezgan vienkārši - pietiktu vien ieskatīties spogulī...
      Salīdzinājums ar bananiem un aisbergu nav diezko izdevies. Pieņemot, ka klimata zinātnieku prognozes ir ticamas, veģetācijas perioda ilgums Latvijā tuvāko 15-20 gadu laikā palielināsies par aptuveni 40-50 dienām gadā.
      Kas nozīmē, ka vīnam piemērotu vīnogu audzēšanas galējā ziemeļu robeža pavirzīsies krietni uz ziemeļiem un Latvijā jau varēs darīt pieklājīgas kvalitātes baltvīnu, minēšu kaut ko no Mueller Thurgau vai Gruener Veltliner tipa šķirnēm, tā kā šobrīd tas notiek Austrijā un Čehijā.
      Ja vien Barkāns izvilks - pieredzes ziņā būs 20 gadus citiem priekšā.
      Un, sidra darīšana pati par sevi arī ir gan skunstīga gan arī potenciāli ienesīga lieta.
      Lai veicas!

    • BRO SCIENCE

      pirms dienas, 2017.04.25 10:20

      +2 -1

      source internet

    • aha

      pirms 9 stundām, 2017.04.26 09:26

      +1 -1

      Tas ir joks? Tā sakot likt 20 gadu likmi uz klimata pārmaiņām uz to, ka “apgūsi pieredzi”. Investors :) Pirmkārt, alternatīvas ieguldījuma formas: ja iegrūstu to naudu akciju tirgus indeksā 20 gados iegūsi neiespringstot stipri vairāk, otrkārt, uz to brīdi, ja tiešām tas viss atnāks pie mums, tirgus jau būs pārsātināts ar zviedru, vācu, leišu un poļu labajiem vīniem. Treškārt, tā “pieredze” būs graša vērta situācijā, kad būs jācīnās pret vācu un zviedru konglomerātiem. Nē nu čubināties un tūristus apkalpot – tas jā. Tikai tad jābūt blakus biznesam, kas to visu uztur, ES naudām vai kaut kam citam. ES naudas diezgan droši vairs nespīd, “kaut kas cits” tad. :)

  • Haris

    pirms 6 stundām, 2017.04.26 12:21

    +0 -0

    Labs darbs un idejas!Paldies par Jums par paveikto!

  • Maksis

    pirms 4 stundām, 2017.04.26 15:17

    +1 -0

    Abavas karstvīnu Ziemassvēkos par lielisku atzina visi, kurus ar to cienāju, un bija patiesi iepriecināti par augsto kvalitāti. Šādu atsauksmju iedrošināts, aizvedu vīnu kā ciemakukuli uz ārzemēm. Tur glāzes tika iztukšotas vienā piegājienā un tad pajautāts, vai vēl kaut kas ir palicis... Arī etiķetes dizains tāds, kuru nav jākaunās rādīt. Malači!

  • sd

    pirms 2 stundām, 2017.04.26 16:46

    +0 -0

    Aroniju portvīns ir dievīgs!!!

Reklāma