Pārtika

Kā top: Brūža alus uzņēmumā Cēsu alus

Sandra Dieziņa, 22.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Cēsu alus ražotais Brūža alus ir Cēsu alus darītavas galvenā alus meistara Māra Gramberga īpaši izveidota alus sērija.

Brūža alus sērijā ir iekļautas sešas dažādas alus šķirnes - Samtainais, Rūgtais, Nefiltrētais, Grauzdētais, Ķiršu sārtais un šī rudens jaunums - Riekstu un medus Porteris.

Sarunā ar db.lv Māris Grambergs atklāj, ka pavisam alus darīšanai nedēļā nepieciešamas deviņas automašīnu kravas ar iesalu un miežu graudiem. Izejvielas tiek piegādātas no Dobeles dzirnavnieka, kas garantē, ka graudus izaudzējuši pašmāju zemnieki.

Alus darīšanai nepieciešamais iesals galvenokārt tiek iegādāts no Lietuvas ražotājiem. Daļu iesala Cēsu alus mēdz iepirkt arī no Latraps iesalnīcas, tomēr vietējie ražotāji nespēj nodrošināt nepieciešamos apjomus. Cēsu alum gadā nepieciešams ap astoņiem tūkstošiem tonnu iesala. Apiņi tiek iepirkti Vācijā un Čehijā, jo Latvijā tos lielos apjomos neražo. Līgumi par apiņu piegādēm tiek slēgti ilgtermiņā, lai cenu svārstības būtiski neietekmētu produkcijas cenas.

Pavisam Cēsu alus ražotnē nedēļā tiek gatavoti līdz 60 alus vārījumiem. Alus raudzēšana ilgst trīs nedēļas, bet porterim viss ražošanas process ir daudz ilgāks. Vienlaicīgi raudzēšanas tvertnēs rūgst ap 2000 t dažādu alus šķirņu, tajā skaitā ap 160 tonnām Brūža alus.

Jāuzsver, ka Cēsu alus darītavas galvenā alus meistara Māra Gramberga zināšanas un pieredze alus brūvēšanā sniedzas jau trešajā paaudzē. Viņš alus darīšanas tradīcijas mantojis no vecākiem, kas alus meistaru arodā strādāja vēl vecajā Cēsu alus brūzī. Tieši Māris Grambergs veicinājis Brūža alus zīmola izveidošanu ar nolūku tajā iekļaut dažādas alus garšu variācijas, tādējādi iepazīstinot Latvijas alus baudītājus ar alus pasaules daudzveidību.

Komentāri

Pievienot komentāru