Jaunākais izdevums

Pēc dabasgāzes tirgus atvēršanas 1.maijā, mājsaimniecības gāzi varēs iegādāties no trīs tirgotājiem, pārējie spēlētāji lēmumu par iesaisti privātpersonu segmentā pagaidām vēl nav pieņēmuši.

Saskaņā ar grozījumiem Enerģētikas likumā no 2023. gada 1. maija mājsaimniecībām būs pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus, kas nozīmē turpmāk privātpersonām dabasgāzes cena vairs netiks aprēķināta pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātās metodikas, bet to noteiks tirgotāji. DB veiktā aptauja liecina, ka šobrīd šajā segmentā iesaistīties gatavi vien daži lielie tirgus spēlētāji - gāzi mājsaimniecībām joprojām piedāvās AS Latvijas gāze (LG) un AS Latvenergo, kā arī šī segmenta jaunpienācējs - SIA Elenger. Tikmēr SIA Enefit, SIA AJ Power un SIA Ignitis pagaidām šajā tirgū iesaistīties neplāno.

Iespējas bija jau iepriekš

Šobrīd vairāk nekā 370 tūkstoši mājsaimniecību savām vajadzībām gāzi iepērk no vēsturiskā monopolista LG par valsts regulētu tarifu, taču Enerģētikas likums no maija paredz šo tirgus segmentu atvērt, dodot iespēju privātpersonām šo resursu iegādāties arī no citiem tirgotājiem. Aigars Kalvītis, LG valdes priekšsēdētājs gan uzsver, ka dabasgāzes tirgus ir atvērts jau kopš 2017. gada un arī līdz šim iedzīvotāji brīvi varēja izvēlēties, no kā iegādāties dabasgāzi. “Vienīgā atšķirība būs tā, ka no 1.maija arī LG varēs saviem klientiem piegādāt dabasgāzi pa tirgus cenu. Līdz šim mēs bijām publiskais tirgotājs un vienīgais regulētais uzņēmums starp citiem tirgotājiem,” atgādina A.Kalvītis, uzsverot, ka patērētāju migrācija starp tirgotājiem jau ir notikusi un notiek visu laiku.

“Tas ir pierasts process, taču jāatzīst, ka līdz šim privātpersonas nav bijušas ļoti aktīvas - lēmumu par tirgotāja maiņu pieņēmuši ne vairāk kā 5% mājsaimniecību klientu. Nesagaidām ļoti lielas pārmaiņas arī apkures sezonas beigās. Tā kā tīri fiziski pāris nedēļu laikā nav iespējams nodrošināt vairāku simtu tūkstošu mājsaimniecību līgumu pārslēgšanu, esam izvēlējusies nesarežģīt iedzīvotājiem situāciju un klientiem piedāvājam divas universālā pakalpojuma cenas – vienu apkures klientiem, bet otru iedzīvotājiem, kas gāzi izmanto ēdiena gatavošanai. No 1.maija mājokļa apkurei LG saviem klientiem plāno piedāvāt iegādāties gāzi par 0,059 eiro pat kilovatstundu (EUR/kWh), bet ēdiena gatavošanai - par 0,083 EUR/kWh,” atzīmē A.Kalvītis.

Ambiciozi plāni

Tirgus ir sakustējies, un pēc savas pieredzes varam teikt, ka nedēļas laikā vairāk nekā trīs tūkstoši klientu ir noslēguši līgumus ar Elektrum, stāsta Uldis Mucinieks, AS Latvenergo Pārdošanas direktors, uzsverot, ka nākotnē uzņēmums plāno sasniegt 20-30% tirgus daļu dabasgāzes mājsaimniecību segmentā. “Šobrīd Latvijā dabasgāzes tirgū Latvenergo ir vairāk nekā 1300 dažāda lieluma uzņēmumu un aptuveni 30 tūktoši mājsaimniecību klientu. Jāatzīmē, ka Latvenergo ir arī lielākais dabasgāzes patērētājs Latvijā, tādēļ mums ir liela pieredze dabasgāzes iepirkumos. Tāpat uzņēmumam ir jau esoša klientu apkalpošanas infrastruktūra elektroenerģijā, kas sniedz iespēju arī dabasgāzi piedāvāt klientiem ērtā un efektīvā veidā,” norāda U.Mucinieks, uzsverot, ka šobrīd, līdzās Elektrum piedāvājumam, tirgū ir vēl divu komersantu līgumu piedāvājumi.

“Mūsu cenas šobrīd ir par 12 līdz 14% zemākas, nekā šobrīd esošā LG publicētā Universālā pakalpojuma cena, ko saņems visi tie klienti, kuri nebūs izvēlējušies citu tirgotāju. Tātad klienti, kas nebūs izdarījuši tirgotāja izvēli, diezgan jūtami pārmaksās. Uzskatu, ka šobrīd Elektrum ir izdevies izveidot aktuālu piedāvājumu, kas ir būtiski lētāks nekā regulētā cena, un pašlaik šis piedāvājums ir ļoti labs, ko apliecina arī mūsu klientu skaita kāpums,” uzskata U.Mucinieks.

Gatavi konkurēt

Aktīvi dabasgāzes mājsaimniecību tirgū plāno iesaistīties arī SIA Elenger, kas līdz šim sevi apliecinājis kā spēcīgs dabasgāzes piegādātājs korporatīvo klientu segmentā. Dāvis Skulte, Elenger izpilddirektors uzskata, ka šajā gadījumā lielākie ieguvēji būs pircēji.

Visu rakstu lasiet 25.aprīļa žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvijas gāzei" būtu jāinformē klienti par izmaiņām saistībā ar pilnīgu dabasgāzes tirgus atvēršanu no 1.maija, lai viņi var domāt par līgumu pārslēgšanu vai tirgotāja maiņu, bet šobrīd vēl nav apstiprināti Ministru kabineta (MK) noteikumu grozījumi gāzes nozares universālā pakalpojuma regulējuma ieviešanai, intervijā februāra beigās stāstīja "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Runājot par dabasgāzes tirgus pilnīgu atvēršanu, Kalvītis pauda, ka tirgus jau ir atvērts visu laiku, bet vienīgais tirgotājs, kas strādā regulētā vidē ir "Latvijas gāze".

Viņš uzsvēra, ka "tirgus atvēršana ir mīts", jo visi citi tirgotāji varēja no 2017.gada brīvi piedāvāt savas cenas un atšķelt klientus "Latvijas gāzei" ar labākiem piedāvājumiem, "ja viņi to spēj".

"No 2017.gada mājsaimniecību tirgus ir atvērts, un vienīgais tirgotājs, kas strādā regulētā vidē, ir "Latvijas gāze". Mēs kā publiskais tirgotājs esam regulētā tirgū, visi pārējie tirgotāji var piedāvāt mājsaimniecībām gāzi, un viņi to arī dara. Tāpēc gāzes līgumu portfeļi ir izveidojušies gan "Latvenergo", gan citiem tirgotājiem. No 2017.gada tā bija ļoti negodīga konkurence pret mums, jo tajā brīdī, kad mēs nopirkām gāzi labāk un cena auga, mūsu tarifs bija zemāks un visi konkurenti nevarēja ar mums cīnīties, tajā brīdī, kad cena krita, bet mūsu tarifi bija apstiprināti uz pusgadu, visi konkurenti varēja piedāvāt par vienu eirocentu zemāk un cerēt atšķelt no mūsu portfeļa mājsaimniecības," teica "Latvijas gāzes" vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvijas gāze" (LG) koncerna neto apgrozījums pērn bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022.gadā, kad dabasgāzes cenas piedzīvoja milzu kāpumu, kā arī uzņēmums cieta 56,911 miljonu eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Pagājušā gada finanšu rādītājus uzņēmums skaidro ar to, ka LG veica uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) maksājumus valsts budžetā 30,5 miljonu eiro apmērā par aprēķinātajām dividendēm akcionāriem.

Tāpat LG ir veikusi pārvērtēšanu dabasgāzes krājumiem, kas tika iegādāta 2022.gada beigās par tā brīža tirgus situācijai atbilstošu cenu, tādejādi izpildot prasības, kas noteiktas Ministru kabineta noteikumos enerģijas lietotāju apgādei agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā.

Uzņēmumam bija pienākums uzturēt krājumus Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (IPGK) 1150 gigavatstundu (GWh) apjomā mājsaimniecību gāzapgādei laika periodā no 2022.gada 10.augusta līdz 2023.gada 30.aprīlim, katru mēnesi rezervēto atlikumu samazinot par iepriekšējā mēnesī faktiski piegādāto dabasgāzes apjomu mājsaimniecībām.

Komentāri

Pievienot komentāru