Mazumtirdzniecība

Gerkens restartē biznesu un tirgosies ar dārgajiem itāļu zīmoliem

Kristīne Stepiņa, Māris Ķirsons, 13.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 47 Gerkens & Co veikaliem šobrīd ir palikuši vairs tikai četri, arī to dienas ir skaitītas. Uzņēmējs Raimonds Gerkens nolēmis restartēt savu biznesu un tirgoties ar dārgajiem itāļu zīmoliem, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Mani veikali būs lētākie no dārgākajiem, intervijā apgalvo R.Gerkens. Dienas Bizness bija pirmais preses izdevums, kuram viņš sniedza interviju, tas notika 1992. gada aprīlī.

Fragments no intervijas

Jūsu individuālais uzņēmums Gerkens & Co bija pirmais privātuzņēmums, kas reģistrēts Latvijas uzņēmumu reģistrā. Savulaik tas bija viens no plaukstošakajiem uzņēmumiem valstī. Kā Jūs nonācāt pie sava biznesa?

Ja precīzāk, sākotnēji tas bija izveidots ar speciālu Ministru padomes atļauju. Man tolaik bija lielas caursišanas spējas. Ja es varēju pie padomju varas, pie komunistiem atvērt bāru... Tas kā es to dabīju gatavu, lai paliek noslēpums, to es negribu stāstīt. (Smaida.) Esmu bijis viens no pirmajiem kooperatoriem valstī. Problēma bija, ka likums atļāva ne mazāk kā trīs īpašniekus, kas pēc populārās Krilova fabulas nozīmēja, ka vajadzēja, lai būtu gan šķuka, gan ļebeģ, gan rak (līdaka, gulbis un vēzis). Ja es vilku pa labi, tad tie citi vilka pa kreisi. Tā biznesā diemžēl nevar. Visiem vienādi bija 33% daļas, it kā visi bija vienādi priekšnieki. Es cīnījos un meklēju iespēju kā uzņēmumu noreģistrēt tikai uz sevi.

Kā tolaik bija sākt strādāt kā pirmajam privātajam uzņēmumam? Visapkārt bija tikai un vienīgi valsts iestādes un uzņēmumi...

Pieredzes nebija apsolūti nekādas, nebija arī nekādu kontaktu. Es visnotaļ nabadzīgi biju dzīvojis savā bērnībā un jaunībā, ārzemēs bijis un neko daudz redzējis nebiju. Nebija ne naudas, ne pieredzes, jo lielos amatos bijis nebiju, biju vadījis tikai Mednieku bāru, kurā stādāja pieci vai seši cilvēki.

Bet dūšas un gribasspēka pietika?

Jā, jo gribējās būt bagātam. Trakoti gribējās. Es pats pelnīju un devu iespēju arī saviem darbiniekiem nopelnīt. Visi strādāja mellām mutēm. Piemēram, viens no maniem biznesiem bija saldējuma tirgošana. Tolaik klasiskā nelaime bija tāda, ka ziemā saldējumu pakaļ meta, bet kā nāk siltāks laiks, nāk vasara – saldējuma nav. Nu, kaut kāds cirks! Un rūpnīcas strādā... Es uzkūlos uz Saldus rajona kolhozu Druva, kuriem pašiem bija sava saldējuma fabrika. Viņiem bija saldējums, bet nebija, kuru to nogrūst, kur realizēt, jo pārtikas veikali jeb kā toreiz tos sauca, gastronomi, to neņēma pretī.

Visu rakstu Karalis ir miris, lai dzīvo karalis! lasiet ceturtdienas, 13.aprīļa laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Raimonds Gerkens vairs nav līdzīpašnieks uzņēmumā SIA "Gerkens un Co", liecina "Firmas.lv" informācija.

Par "Gerkens un Co" vienīgo īpašnieku kļuvis Andrejs Vasiļjevs, kuram līdz šā gada 9.septembrim, tāpat kā Gerkenam, piederēja 50% uzņēmuma kapitāldaļu.

Tādējādi Gerkenam vairs nepieder daļas nevienā uzņēmumā, kā arī viņš neieņem nevienu amatu.

Gerkens restartē biznesu un tirgosies ar dārgajiem itāļu zīmoliem 

No 47 Gerkens & Co veikaliem šobrīd ir palikuši vairs tikai četri,...

Kompānija "Gerkens un Co" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,75 miljoni eiro. Gerkens un Vasiļjevs kopš uzņēmuma dibināšanas bija lielākie īpašnieki, bet kopš 1995.gada viņi bija vienīgie "Gerkens un Co" īpašnieki, kapitāldaļas dalot uz pusēm.

2020.gadā "Gerkens un Co" strādāja ar 890 814 eiro apgrozījumu, kas ir par 21% mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī ar 206 598 eiro peļņu, kas ir par 26,9% mazāk nekā 2019.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru