Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā e-veselības projektos deklarēti izdevumi par Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu 9.6 milj. eiro apmērā.

Finanšu ministrijai (FM) bija jāiesniedz Eiropas Komisijai (EK) noslēguma ziņojums par deklarējamajiem izdevumiem e-veselības projektā, un tas tika izdarīts noteiktajā termiņā. Tiesa, nebija iespējams deklarēt visu kopējo summu. Pēc Nacionālā veselības dienesta informācijas, e-veselības kopējais ERAF finansējums ir vairāk nekā 10 milj.eiro. Kā norāda FM, e-veselības projektu neatbilstoši veiktie izdevumi tika izņemti no deklarējamo izdevumu apjoma. Deklarēti ir 9.6 milj. eiro, taču nav iespējams uzrādīt neatbilstoši veiktos maksājumus 586 tūkst.eiro apmērā, kas ir Centrālās finanšu un līgumu aģentūras piemērotā finanšu korekcija par nenodrošināto e-pakalpojumu funkcionalitāti.

Savukārt 329 tūkst. eiro bija iepriekš piemērotā finanšu korekcija par iepirkumu normu pārkāpumiem. Un šo līdzekļu «norakstīšanu» Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Trupovnieks vērtē kā bezatbildību. Turpretī ap 80 tūkst.eiro ir neattiecināmās izmaksas par e-pakalpojumu lietotāju apmācībām, kas tika piešķirti papildus no valsts budžeta līdzekļiem.

DB jau iepriekš FM Publiskās infrastruktūtras uzraudzības nodaļas vadītāja Agnese Zariņa pauda ministrijas pārliecību, ka finansējumu saņemsim 100% apjomā, jo ir pietiekami labi projekti, ko varam deklarēt, kā arī e-veselība ir ieviesta un tiek lietota. Tomēr, viņasprāt, slikti, ka ārpus deklarācijas paliek nepilns miljons eiro, un sistēma ir tāda, kāda ir.

Saskaņā ar vadlīnijām EK ES fondu darbības programmu noslēguma dokumentāciju vērtē piecus mēnešus. FM informē, ka šis termiņš var tik pagarināts, ja EK rodas piezīmes par dokumentiem, bet kopumā mērķis ir panākt, lai EK pieņemtu noslēguma dokumentus viena gada laikā pēc to saņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru