Jaunākais izdevums

Pēdējo divu dienu laikā 116 ASV akciju indeksā Standard&Poor’s 500 iekļauto akciju cenas sasniegušas pēdējo 52 nedēļu augstāko līmeni, vērtspapīru tirgiem pirms gada beigām piedzīvojot uzrāvienu, liecina MarketWatch apkopotie dati.

Pirmdienu Standard&Poor’s 500 noslēdza, sasniedzot rekordaugstu atzīmi jau trešo tirdzniecības sesiju pēc kārtas. Indekss šajā gadā ir palielinājies par 12%, bet kopā ar reinvestētajām dividendēm – par 14%. Tas ir lielisks rezultāts, ņemot vērā, ka laika posmā no 20. septembra līdz 15. oktobrim indeksa vērtība saruka par 7%.

Akciju cenas kāpj un indekss kļūst aizvien dārgāks, patlaban tirgojoties 14,3 reižu pret 2016. gada ieņēmumu aplēsēm. Tas ir vairāk nekā 13,5 pirms gada un 11,1 pirms diviem gadiem.

Ir vairāki faktori, kas liek Standard&Poor’s 500 sasniegt jaunus augstumus, tostarp, finanšu rezultātu kāpums daudziem uzņēmumiem, lielais ASV no jauna radīto darbavietu skaits, kas jau deviņus mēnešus pārsniedz 200 tūkstošus, citi pozitīvi ekonomikas dati, kā arī vēsturiski zemās procentu likmes.

ASV Federālo Rezervju sistēma nesen noslēdza savus kvantitatīvās mīkstināšanas programmas iepirkumus, un tirgus dalībnieki paredz, ka tā nākamgad sāks celt likmi, kas kopš 2008. gada tiek turēta rekordzemā līmenī 0-0,25%. Tomēr pasaulē aizvien ir finansējuma pārpilnība, jo Eiropas Centrālās bankas un Ķīnas Centrālās bankas spertie soļi pagājušajā nedēļā liecina, ka nauda turpinās ieplūst ASV investīcijās.

Ja FRS nākamgad sāks celt likmes, bet citas centrālās bankas savējās pazeminās, ASV dolāra vērtība var pakāpties, kaitējot ASV eksportam. Rafferty Capital Markets eksperts Ričards Bovs norāda, ka FRS nevar spert jaunus soļus, kas kaitēs tirdzniecībai un palēninās IKP izaugsmi. Viņi to zina, tādēļ, pēc eksperta domām, tuvākajā laikā, likmes necels. Tas norāda arī uz akciju cenu kāpumu ASV, un centrālo banku rīcība bija viens no iemesliem, kādēļ eksperti paredz, ka nākamgad akciju cenas turpinās strauji augt. Tomēr investoriem ir jābūt uzmanīgiem, jo straujais kāpums, kas vairāk balstīts uz naudas pārpilnību tirgū, nevis pārdošanas un ražošanas apjomu pieaugumu, var pēkšņi pārvērsties dramatiskā kritmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Saprātīgas gaidas par akciju tirgus ienesīgumu

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja šodien esmu pieņēmis stratēģisku lēmumu veikt ilgtermiņa ieguldījumus akciju tirgū, investējot daļu sava portfeļa, piemērām, augsti diversificētā akciju ieguldījumu fondā, kāds būtu vidējais sagaidāmais ienesīgums gadā, ar kuru varu saprātīgi rēķināties nākamo 10 gadu laikā? Šis nav triviāls jautājums, jo atšķirības pāris procentu punktu apmērā atstātu nozīmīgu ietekmi uz portfeļa gala vērtību termiņa beigās. Piemēram, izvēles cena starp sagaidāmo gada ienesīgumu 8% vai 10% ir papildus 43.5 eiro pēc desmit gadiem uz katriem sākotnēji ieguldītiem 100 eiro.

Lai iegūtu sākotnējo atskaites punktu ilgtermiņa sagaidāmā ienesīguma līmenim, varētu izmantot akciju tirgus vēsturiski sasniegtos ienesīguma rādītājus. Piemēram, ASV lielāko publisko uzņēmumu akciju tirgus indekss S&P 500 kopējais gada ienesīgums iepriekšējo 5 gadu laikā ir sasniedzis 18.4%, iepriekšējo 10 gadu laikā 7.8%, bet 25 gadu laikā 9.8% (skatīt 1. attēlu). Jāatzīst gan, ka šāda vienkārša vēsturisko datu analīze daudz nepalīdz, jo atšķirības dažādu laika periodu ienesīgumos ir ievērojamas.

1. attēls. ASV akciju tirgus indeksa S&P 500 vēsturiskie iepriekšējo periodu ienesīguma un riska rādītāji uz 31/05/2014

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada septembris pasaules lielākajos finanšu tirgos izvērtās ne pārāk veiksmīgs.

Vēl rudens pirmā mēneša pašā sākumā ASV akcijas aizsniedzās līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam. Tomēr pēc tam ceļš kļuva nelīdzenāks, un ASV akciju tirgus raksturojošā Standard & Poor's 500 indeksa vērtība samazinājās aptuveni par 10%. Septembra ietvaros zemāk planēja arī daudzu Eiropas kompāniju akciju vērtības.

Kopumā - tieši septembris atnesa spēcīgas bažas par Covid-19 otro vilni, kas daudziem licis apšaubīt agrākos visai optimistiskos pieņēmumus par “V” veida pasaules ekonomikas atkopšanos. “Finanšu tirgiem pieaugusi izpratne par to, ka bijis vien “V” veida ekonomikas “atsitiens”. Tas gan nenozīmē, ka būs arī vesela “V” veida tautsaimniecības atveseļošanās,” notiekošo The Wall Street Journal raksturo ING Bank ekonomisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Volstrītas analītiķu visaugstāk novērtētās akcijas

Žanete Hāka, 05.02.2016

1. Agree Realty Group

Nozare: nekustamā īpašuma investīciju trasts
Dividenžu ienesīgums: 4,93%
Analītiķu īpatsvars, kuri iesaka iegādāties akciju (rekomendācija «pirkt»): 100%

Foto: Agree Realty Group

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem patīk to uzņēmumu akcijas, kuri maksā dividendes, un viņi tās iegādājas pat laikā, kad finanšu tirgos valda satricinājums, raksta MarketWatch.

Daļa investoru uzmanību pievērš esošajiem ienākumiem, savukārt citi seko līdzi korelācijai starp dividenžu palielināšanu un prognožu pārsniegšanu.

MarketWatch apkopojis informāciju par kompānijām, kurām Volstrītas eksperti ir piešķīruši visaugstākos reitingus.

Saraksta veidošanā izmantots Standard&Poor’s 1500 Composite Index, kurā iekļautas Standard&Poor’s 500, Standard&Poor’s Midcap 400 un Standard&Poor’s Small-Cap 600 indeksa akcijas. Tad izvērtējamo akciju skaits tika samazināts līdz 249 akcijām, kuru dividenžu ienesīgums ir vismaz 3,5%.

Pēc tam saraksts tika sašaurināts līdz 209 kompānijām, kurām ir vismaz piecas pārdošanas rekomendācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Standard & Poor’s indeksu prognozē jau pie 3000 punktu atzīmes

ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība nupat kā pirmo reizi vēsturē pārsniegusi apaļo 2000 punktu atzīmi. Minētā indikatora vērtība kopš gada sākuma palielinājusies par 8,3%, kopš 2013. gada sākuma – jau par 40%, bet kopš 2009. gada zemākajiem līmeņiem – jau gandrīz par 200%. Neskatoties uz atsevišķu ekspertu runām par akciju cenām nepieciešamo korekciju, šobrīd vispārējā ekstāze, kas saistīta ar vairāk nekā trīs gadus ilgušo nemitīgo kāpumu akciju tirgū, daudziem liek izteikt minējumus par brīdi, kad S&P 500 vērtība pārsniegs jau 3000 punktu atzīmi. Pirmajā brīdī šādas atzīmes sasniegšana šķiet tāls kosmoss, un tas nozīmētu, ka S&P 500 indeksam no šā brīža līmeņa būtu jāpalielinās vēl par 50%. Tiesa gan, tik neiespējami tuvāko gadu laikā tas nemaz nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pagaidām akcijas saka, ka jāuzvar būtu Trampam

Jānis Šķupelis, 09.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus dinamika kopš 1928. gada visai precīzi pareģojusi to, kam varētu izdoties uzvarēt gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Proti, ja cena trīs mēnešos līdz šīm notikumam palielinās, tad iespējamība, ka nākamais Baltā nama saimnieks būs jau no esošās tā pārvaldītāja partijas, ir krietni lielāka. Brokeru kompānijas "BTIG" eksperti klāsta, ka akciju virziens trīs mēnešos līdz vēlēšanām nākamo ASV prezidenta partijas piederību pareģojis pat ar gandrīz 90% precizitāti, ziņo "The Wall Street Journal".

Jāteic, ka pēc pandēmijas februāra beigu un marta cenu kraha ASV akciju vērtības ir strauji atguvušās. ASV "Standard & Poor's 500" vērtspapīru indekss šajā periodā audzis aptuveni par 50%.

Nesenajā vēsturē ir bijuši seši gadījumi, kad akciju cena no vēlēšanu gadu augusta beigām līdz ASV prezidenta vēlēšanu dienai sarūk. ASV Republikāņu partijai nu jau Demokrātu partijas prezidentam Baltā nama atslēgas bija jāatdod pēc šādiem periodiem gan 1932. gadā, gan 1960. gadā un 2008. gadā. Savukārt ASV Demokrātu partijai no Baltā nama pēc šādiem akcijām īslaicīgiem neveiksmīgiem periodiem bija jāizvācas 1952., 2000. un 2016. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgū kopš iepriekšējās finanšu krīzes bija vērojams straujš cenu pieaugums, pie kura, šķiet, daudzi investori jau bija paspējuši pierast.

Kopš 2009. gada zemākajiem punktiem līdz šā gada sākumam ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība bija palielinājusies aptuveni par 180%. Tiesa gan, šā gada pirmajā pusgadā minētā tirgus indikatora vērtība ir pieaugusi vien par 0,2%. Jāatgādina, ka attiecīgajā periodā pērn ASV Standard & Poor’s 500 vērtība bija palielinājusies jau par 11%.

Pagaidām ASV akcijām veiksmīgs ir jūlijs, kur Standard & Poor’s 500 vērtība pieaugusi vēl par 1,8%. Neskatoties uz akcijām ļoti veiksmīgajām pāris dienām, kur pamatā tirgus dalībnieki, iespējams, pārspīlēti priecājas, ka panākta vismaz kaut kāda starptautisko aizdevēju vienošanās ar Grieķiju, ir nomanāms, ka līdzekļu pārvaldnieku un vērtspapīru analītiķu viedoklis par akciju cenu kāpumu vidējā termiņā kļuvis krietni piezemētāks. Šobrīd pieaugošs skaits vērtspapīru ekspertu pauž pārliecību, ka, visticamāk, par tik strauju akciju vērtību pieaugumu, kā ir ierasts pēc globālās finanšu krīzes, būs jāaizmirst. Tiek norādīts, ka nākamos 5 līdz 10 gadus un, iespējams, arī ilgākā termiņā ASV akciju cenu palielināšanās būšot visai lēzena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cenas pieauga līdz jauniem rekordiem, investoriem gaidot tehnoloģiju uzņēmumu peļņas rezultātus un priecājoties par elektromobiļu ražotājfirmas "Tesla" tirgus vērtības palielināšanos, pārsniedzot 1 triljonu ASV dolāru.

Arī Eiropas akciju tirgos pārsvarā bija kāpums, tirgu dalībniekiem gaidot Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par procentlikmēm un Lielbritānijas valsts budžetu.

Volstrītas indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500" pieauga līdz jauniem rekordiem.

Indekss "Standard & Poor's 500" pēdējās trīs nedēļas ir palielinājies, jo negaidīti laba uzņēmumu peļņa ir vairojusi investoru ticību ekonomikas atveseļošanai. Šonedēļ ir gaidāma "Apple", "Amazon" un citu uzņēmumu peļņas rezultātu publicēšana.

Lai gan ziņojumi par peļņu ir apstiprinājuši bažas par augstākām izmaksām, uzņēmumu administratori ir uzmundrinoši izteikušies par spēcīgu patēriņa pieprasījumu, kas ļauj daudziem uzņēmumiem palielināt cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis gads ASV akciju tirgos, ekonomikā un darba tirgū salīdzināms ar amerikāņu kalniņiem - indeksi sasnieguši rekordus, strauji krituši un atkal sasnieguši rekordus.

Tomēr eksperti uzskata, ka ASV akciju tirgus šajā gadā vēl varētu investoriem sagādāt priecīgus brīžus, ASV akciju indeksam "Standard&Poor’s 500" turpinot pieaugt.

Viens iemesls, kādēļ tirgus var pieaugt, ir potenciālā vakcīna pret Covid-19 - jebkura vakcīna vai cits, efektīvs ārstniecisks līdzeklis - var veicināt optimismu tirgus dalībnieku vidū, un līdz ar to stimulēt ekonomikas atveseļošanos 2021.gadā.

Jāatzīmē, ka kopš paniskās izpārdošanas martā akciju cenas ir pieaugušas par vairāk nekā 50%.

"Goldman Sachs" paredz, ka līdz gada beigām indeksa vērtība varētu sasniegt 3600 punktus.

Saskaņā ar "Goldman Sachs" ekspertu prognozēm, investori lielāku uzmanību vērsīs uz 2021.gadā paredzamo atveseļošanos, un "Standard&Poor’s 500" ietilpstošo kompāniju ienākumi atgūsies, pieaugot par 30%, savukārt IKP nākamgad palielināsies par 6,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksiem dažādas tendences, britu mārciņas vērtība nestabila

LETA--AFP, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksu dinamikā pirmdien bija dažādas tendences, tirgiem gaidot šīsnedēļas sarunas par «Breksita» atlikšanu un uzņēmumu pirmā ceturkšņa peļņas rādītāju publicēšanas sezonas sākumu.

Britu mārciņas vērtība bija nestabila, investoriem apsverot riskus jaunā ar «Breksitu» saistītā nedēļā. Daudzi uzskatīja, ka jauna «Breksita» atlikšana ir droši gaidāma, bet citi pieļāva bezvienošanās izstāšanās iespējamību.

Frankfurtes biržas indekss kritās pēc nelabvēlīgu Vācijas importa un eksporta datu publicēšanas, un pēc tam kritās arī Parīzes un citu eirozonas biržu indeksi.

Volstrītā indekss «Dow Jones Industrial Average» saruka pēc «Boeing» akcijas cenas ievērojama krituma, bet indeksi «Standard & Poor's 500» un «Nasdaq Composite» nedaudz palielinājās.

Šonedēļ ir gaidāma ASV patēriņa cenu publicēšana par martu, un investori gaida bankas «JPMorgan Chase» peļņas rādītājus, kas iesāks uzņēmumu pirmā ceturkšņa peļņas rādītāju publicēšanas sezonu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

10 ienesīgākās un 10 neveiksmīgākās Standard&Poor’s 500 akcijas

Žanete Hāka, 01.07.2014

Lielākais kāpums 1. Newfield Exploration

Ienesīgums šogad: 77%
Ienesīgums pērn: -8%
Ienesīgums pēdējo piecu gadu laikā: 38%
P/E: 16,7

Foto: Newfield

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā ASV akciju indeksa Standard&Poor’s 500 ienesīgums bijis 7%, kas ir salīdzinoši maz, ja skatās uz pērnā gada ienesīgumu, kas bija 32%, raksta MarketWatch.

Tomēr izskatās, ka indeksa kāpums pārspēs vēsturiski vidējo rādītāju.

Indeksa sektors, kas spējis augt visstraujāk, bijis komunālie pakalpojumi – par 17%, jo vairāki lieli spēlētāji ir nolēmuši palielināt regulēto pakalpojumu sfēru. Regulētā elektrības un gāzes pārdošana patlaban bijusi drošāka darbība nekā izejvielu tirgošana.

Enerģētikas sektora akciju cenas ir pieaugušas par 13%.

Savukārt vājākais Standard&Poor’s 500 sektors šogad bijis mazumtirdzniecība.

Tāpat aizvien biežāk izskan analītiķu brīdinājumi par tirgus korekcijas tuvošanos, kas varētu būt patiesība, jo indekss sasniedz jau neskaitāmus rekordus. Jāpiebilst, ka daļēji akciju cenu kāpumu atbalsta pasaules centrālās bankas, īstenojot aktīvu iepirkumu programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pasaulē lielākās kompānijas savu peļņu tērē akciju atpirkšanai

Jānis Šķupelis, 07.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī daudziem akciju tirgus censoņiem galvas palika vēsākas – ASV vērtspapīru tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība šī mēneša ietvaros samazinājās par 1,6%, un cenu kritums bija vērojams arī lielākajos Eiropas fondu tirgos. Kā vienmēr aktuāls ir jautājums – uz kuru pusi varētu virzīties akciju tirgus šā gada beigās?

Jau šonedēļ ASV aizsāksies pasaules ietekmīgāko kompāniju trešā ceturkšņa finanšu rādītāju paziņošanas sezona. Pašlaik vairums analītiķu lēš, ka korporatīvo milžu peļņas un apgrozījuma rādītāji būs visai labi, lai gan zināmas bažas par nākotni saglabājušās, vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Protams, akciju tirgū ļoti daudz kas būs atkarīgs no tā, kādus pārsteigumus – pozitīvus vai negatīvus – atnesīs jau pieminētā ASV kompāniju iepriekšējā ceturkšņa atskaišu sezona. Tomēr vismaz viens faktors var nozīmēt, ka akciju tirgos vēl dažus mēnešus cenu izaugsme tomēr turpināsies – ASV uzņēmumi milzīgus līdzekļus turpina tērēt savu akciju atpirkšanai. Šāda kompānijas rīcība parasti rezultējas ar vērtspapīru cenu palielināšanos, un līdz ar to tiek atalgoti uzņēmuma investori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Dividenžu aristokrāti, kuru vērtība var pieaugt

Žanete Hāka, 08.09.2017

Tanger Factory Outlet Centers

Nozare: nekustamā īpašuma investīciju trasts

Cenas izmaiņas šogad: -32%

Dividendes ienesīgums: 5,62%

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju tirgū nepastāv investīcijas bez riska, taču dažkārt kompānijas pieredze dividenžu maksāšanā var pārspēt bažas par akcijas cenas perspektīvām, raksta MarketWatch.

Standard&Poor’s 500 Dividend Aristocrats Index veido 51 Standard&Poor’s 500 indeksā ietilpstošās kompānijas akcija, kas vismaz 25 gadus regulāri ir paaugstinājušas dividendes izmaksas. Viens veids, kā investēt visā indeksā ir 3,1 miljardu vērtais ProShares S&P Dividend Aristocrats ETF, kurā ir spoguļinvestīcijas indeksam.

2016.gadā labākos rezultātus starp Standard&Poor’s 500 akcijām uzrādīja enerģētikas sektors, ko veicināja augošās naftas cenas. Otrs labākais rezultāts bija telekomunikāciju sektoram, kas uzrādīja 23,5% ienesīgumu.

Savukārt šogad enerģētika sliktāko rezultātu uzrādīja enerģētika, kuru raksturojošais indekss saruka par 12,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV indeksi šā gada augstākajā līmenī

Žanete Hāka, 13.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien ASV akciju indeksi strauji pieauga, un Standard&Poor’s 500 tirdzniecības sesiju noslēdza šā gada augstākajā līmenī, liecina MarketWatch dati.

Tāpat indekss patlaban ir tuvu rekordaugstajam līmenim, ko tas sasniedza pērnā gada 29. decembrī.

Optimismu tirgus dalībnieku vidū veicināja ziņas par pamieru starp Krieviju un Ukrainu, kā arī naftas cenas pieaugums un ziņas par vairāku uzņēmumu apvienošanos.

Rezultātā Standard&Poor’s 500 pakāpās par 1%, un astoņi no tā 10 sektoriem piedzīvoja kāpumu. Savukārt Dow Jones pakāpās par 0,6% un pieauga 24 no 30 tā apakšsektoriem.

Eksperti par turpmāko kāpumu gan ir piesardzīgi. «Es nebūtu pārsteigts, ja šogad mēs redzēsim, ka Standard&Poor’s 500 atgriezīsies pie 2200 vai pat 1850 punktu līmeņa, tomēr uzskatu, ka kopumā indekss gadu noslēgs bez izmaiņām, ņemot vērā, ka uzņēmumu novērtējumi ir pārāk augsti,» saka Wells Capital Management stratēģis Džeims Polsens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgū izvēlēties tādus ieguldījumus, kuriem vērtības pieauguma ziņā vajadzētu klāties labāk, ne vienmēr ir tas pats pateicīgākais darbs.

Turklāt bieži vien tiek ironizēts, ka profesionāļu darbu šajā ziņā vismaz īsākos termiņos var salīdzināt ar šautriņu mešanu, ko tikpat labi var darīt arī kāds mērkaķis. Proti, ja tam tiek iedotas šautriņas, kuras tiek attiecīgi mestas uz akciju saraksta pusi (ieguldījumu portfelis tad tiek izvēlēts no tām kompāniju akcijām, kuru vārdam ir trāpīts), tad šī portfeļa guvums var nebūt sliktāks par to, ko klientiem nodrošinās tirgus profesionālis, kad tas, ņemot vērā visas savas zināšanas uz konkrēto brīdi, izvēlēsies konkrētas akcijas, kurām investoru tad it kā vajadzētu aplaimot ar lielākiem guvumiem.

Jau ziņots, ka šajos gadījumos tiek citēts Prinstonas Universitātes pasniedzēja Bērtona Malkiela darbs "A Random Walk Down Wall Street", kurā viņš izvirzīja hipotēzi, ka nejauši izvēlētu akciju portfelis var būt tikpat veiksmīgs/neveiksmīgs kā labi apmaksātu tirgus profesionāļu darbs. Šis darbs iemantojis lielu popularitāti, jo tam pamatā bija visai interesants pētījums un galu galā nebūt nevar apgalvot, ka šī hipotēze būtu pilnīgi greiza. Rezultātā arī šobrīd puspajokam tiek veikti līdzīgi eksperimenti, kas bieži atklāj, ka "mērkaķošanās" rezultātā, piemēram, ar tām pašām šautriņām patiešām var izveidot visai cienīgu ieguldījumu portfeli, kas pārspēj dažādu tirgus "guru" veikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju tirgus indeksu izaugsme sākot no Brazīlijas līdz pat Japānai, kā arī ASV akciju indeksa Standard&Poor’s 500 pieaugums līdz iepriekš nesasniegtiem augstumiem – 2000 punktu atzīmei, palielinājis pasaules akciju vērtību līdz rekordam – 66 triljoniem ASV dolāru, raksta Bloomberg.

Kopš 7. augusta pasaules akciju vērtība ir pieaugusi par vairāk nekā 2,2 triljoniem dolāru, liecina Bloomberg apkopotie dati.

Tirgus dalībnieku vidū valdošais optimisms, ka centrālās bankas atbalstīs ekonomikas izaugsmi, palīdzējis MSCI All-Country World indeksam kopš šī mēneša zemākās atzīmes pieaugt par 3,8%. Standard&Poor’s 500 indekss ir audzis 10 no 13 pēdējām dienām, savukārt Nasdaq Composite indekss ir aptuveni 10% attālumā no visu laiku augstākās atzīmes.

Pasaules akciju tirgos mazinās satraukums par krīzi Ukrainā, Gazā un Irākā, jo investoru vidū valda prognozes, ka centrālo banku stimulēšanas pasākumi atjaunos izaugsmi. Tā, piemēram, Eiropas akciju indekss Stoxx Europe 600 piedzīvoja straujāko divu dienu kāpumu kopš aprīļa, reaģējot uz Eiropas Centrālās bankas prezidenta Mario Dragi izteikumiem par iespējamiem jauniem aktīvu iepirkumu plāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investoru vidū populārākās ASV uzņēmumu akcijas

Žanete Hāka, 01.06.2015

Bank of America Corp

Vidējais dienas apgrozījums: 86,81 miljons dolāru
Tirgus vērtība: 175,81 miljards dolāru

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš gada sākuma vidēji aptuveni 6,5 miljardi akciju ik dienas ASV biržās maina īpašniekus, liecina FactSet dati.

Saskaņā ar Wall Street Journal novērojumiem, aktīvāka tirdzniecība notiek sesijas pirmajā un pēdējā stundā, bet dienas vidū tā ir vienmērīgāka.

Lielākās kompānijas veido ievērojamu daļu no kopējiem tirdzniecības apmēriem. Saskaņā ar FactSet datiem, šajā gadā 10 aktīvāk tirgotākās Standard&Poor’s 500 akcijas veidoja lielāku apjomu nekā mazāk tirgotājās 250 kompānijas.

Vidējais tirdzniecības apjoms ar vienu Standard&Poor’s 500 akciju ir 4 miljoni vērtspapīru.

Veidot ieguldījumu pozīciju mazām un vidēja izmēra akcijām var būt īsts izaicinājums, norāda Themis Trading eksperts Džo Saluci, piebilstot, ka likviditātes trūkums mazo kompāniju vidū kļūst aizvien lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: 20 akcijas, kas pēdējā desmitgadē investoriem radījušas iespaidīgu peļņu

Žanete Hāka, 11.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties gada noslēgumam, parasti tiek apkopota informācija par gada labākajiem rezultātiem dažādās jomās, taču MarketWatch apkopojis arī datus par akcijām, kas pēdējā desmitgadē uzrādījušas iespaidīgu atdevi.

ASV akciju tirgū bijus lieliska desmitgade. Laika posmā no 2009.gada decembra beigām līdz šim brīdim Dow Jones Industrial Average atdeve bijusi 165%, bet Standard&Poor’s indeksa atdeve - 244%. Šajā gadā Dow Jones Industrial Average atdeve bijusi 10,2%, bet Standard&Poor’s atdeve - 13,2%.

Eksperti apkopojuši indeksā Standard&Poor’s 500 ietilpstošās akcijas, kuras desmit gadu laikā uzrādījušas vislabākos rezultātus. No 500 akcijām 46 indeksā ir tirgotas citādākā veidā, nekā patlaban vai nav tirgotas, tādēļ tās no indeksa izslēgtas.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuras indeksā ietilpstošās akcijas uzrādījušas augstāko atdevi un cik liels bijis pieaugums (ieskaitot reinvestētās dividendes)!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdienu ASV akciju indeksi Standard&Poor’s un Dow Jones Industrial Average noslēdza jaunos rekordaugstumos, liecina biržu dati.

Standard&Poor’s 500 indekss pieauga par 0,3% līdz 2129,2 punktiem, sasniedzot rekordaugstu atzīmi jau trešo tirdzniecības sesiju pēc kārtas. Dow Jones Industrial Average pakāpās par 26,32 punktiem jeb 0,1% līdz 18298,88 punktiem, kas arī ir vēsturiski augstākais līmenis.

Arī Nasdaq Composite palielinājās par 0,6% līdz 5078,44 punktiem, arī tuvojoties visu laiku augstākajai atzīmei.

Investori patlaban izvērtēt ASV Federālo Rezervju sistēmas pārstāvja – Čikāgas bankas vadītāja Čārlza Evansa izteikumus, ka centrālajai bankai vajadzētu atturēties no likmju paaugstināšanas šajā gadā. Savu viedokli viņš pamato ar vājajiem pirmā ceturkšņa datiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules akciju tirgus flagmanis šonedēļ atgriezies uz jaunu rekordu sasniegšanas lielceļa.

ASV akciju tirgus dinamiku raksturojošā "Standard & Poor's 500" indeksa (tas apkopo 500 publiski kotēto ASV korporatīvo līderu akciju izmaiņas) vērtība kopš saviem marta zemākajiem punktiem ir palielinājusies jau vairāk nekā par 50%. Tas ir arī bijis pietiekami, lai šonedēļ šis indekss pirmo reizi kopš februāra aizsniegtos līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam. Kopš šā gada sākuma ASV "S&P 500" indeksa vērtība nu ir palielinājusies par 4,8%, ko, ņemot vērā bezprecedenta pasaules nozīmīgāko ekonomiku kritumu, var uzskatīt pat par visai unikālu sniegumu. Gandrīz pat varētu teikt tā – cik ātri akciju cenas saruka, tik ātri tās arī pieauga. Iepriekšējais ASV akciju rekords tika fiksēts 2. februārī. Tādējādi, lai atgrieztos pie jauniem vēsturiskiem maksimumiem, ASV akcijām bija nepieciešamas vien 122 tirdzniecības dienas. Tas pēc lāču tirgus (akciju cenu krituma vismaz par 20%) ir visīsākais šāds periods vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenas jau tagad pa priekšu agrākajām gada beigu prognozēm.

Guvumi no akciju cenu palielināšanās bijuši dāsni un aizsteigušies pa priekšu daudzu investīciju banku gada beigu paredzējumiem. Piemēram, marta sākumā Reuters finanšu iestāžu aptaujā tika lēsts, ka ASV Standard & Poor’s 500 indekss šo gadu noslēgs pie 2,9 tūkst. punktu atzīmes, bet jau tagad šī indikatora vērtība braši pārsoļojusi pāri šim līmenim.

Pagājušā gada decembra sākumā gan tirgus dalībnieki vidēji bija optimistiskāki. Bloomberg līdz 1. decembrim tad bija apkopojis 14 lielo Volstrītas prognozētāju aplēses par ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 2019. gada potenciālo sniegumu. Vidēji tad tika lēsts, ka šo gadu šis akciju indikators noslēgs pie 3056 punktu atzīmes, kas no tā brīža būtu pieaugums gandrīz par 10%.Ja vērtē iepriekšējos 20 gadus, tad vidēji tiek paredzēts, ka katrā nākamajā gadā S&P 500 indeksa vērtība pieaugs par 9%. Jau ziņots: ja runā par kādām prognozēm, tad būtu jāņem vērā, ka cilvēki ir visai slikti īstermiņa tendenču paredzētāji – arī profesionāļi, kuriem ir pieeja vislabākajai informācijai. Tiek ironizēts, ka vēl sliktāki cilvēki ir tikai paši savas rīcības prognozēšanā. Var jokot, ka, runājot, piemēram, par nākamā gada akciju veikumu, prognozētāji par pamatu ņem vidējo tirgus pieaugumu ilgākā termiņā un tad tam pēc izjūtām piepluso vai atņem kādu procentpunktu. Jau ziņots: formula ir visai vienkārša – tiek aplūkoti līmeņi, kur kāda akciju tirgus indeksa vērtība ir tagad, un šai vērtībai, ja tiek prognozēti līmeņi, piemēram, pēc tiem pašiem 12 mēnešiem, tiek pievienota aptuveni desmitā daļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus dalībnieki šobrīd aktīvi mēģina izzīlēt to, kāda varētu būt ASV un Irānas saasinājumu attīstība. Pagaidām joprojām lielākajai daļai Volstrītā bāzes scenārijs paredz to, ka tālāki asumi būs, lai gan tie tomēr nepāraugs plašākā jaunā karadarbībā.

Tādējādi, neskatoties uz dažādiem nemierīgiem jaunumiem, gada sākums daudzām populārām akcijām ir bijis visai veiksmīgs. Turpina pieaugt, piemēram, lielo ASV tehnoloģiju līderu akciju vērtība. Apple akcijas cena kopš gada sākuma palielinājusies par 1,6%, Alphabet (Google mātes uzņēmums) pat par 4,1% līdz 1395 ASV dolāru atzīmei un Facebook - par 3,8%.

Liela daļa aptaujāto finanšu ekspertu teic, ka, ģeopolitikai esot sakarsētai, finanšu tirgū sagaidāmas palielinātas svārstības. Viedokļi par nepieciešamajām darbībām ar naudu šādos laikos gan ir visai dažādi. Visai daudzi turpina norādīt, ka jebkuru straujāku akciju atkāpšanos drīzāk derētu izmantot, lai šos vērtspapīrus iegādātos lētāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pasaules lielākajos akciju tirgos kāda īpaša gravitācija vērojama nav. Piemēram, ASV akciju tirgus raksturojošā Standard & Poor's 500 indeksa vērtība nupat pāršāvusies pāri 4,5 tūkst punktu atzīmei, kas reizē arī nozīmē, ka kopš šā gada sākuma ASV lielāko uzņēmumu akciju cena, ja vērtē to kopumu, pieaugusi jau vairāk nekā par 20%.

Tik pārliecinošs akciju cenu pieaugums varētu likties mulsinošs laikā, kad neskaidrība par pasaules ekonomiku joprojām ir ļoti liela. To audzējusi, piemēram, lipīgā Covid-19 delta varianta izplatīšanās, kur atsevišķi ekonomikas dati jau tagad liek domāt, ka varenais nesenais ekonomikas izrāviens varētu vismaz nedaudz rimties. Tāpat jāņem vērā, ka pēc gandrīz nepārtraukta kāpuma akcijas nav lētas un var spekulēt, ka to novērtējumi ieceno pamatā visai saulaina scenārija materializēšanos pasaules ekonomikā un kompāniju peļņas un ieņēmumu atskaitēs.

Prognozes un inflācija

Kopumā šādos laikos izteikt aplēses par nākotni nav pateicīgs darbs. Tomēr dažkārt tas tiek darīts tāpat. Piemēram, Reuters veiktajā 40 vērtspapīru tirgus stratēģu augusta beigu aptaujā paustā prognozē liecina, ka minētais ASV Standard & Poor's 500 indekss šo gadu noslēgs pie 4,5 tūkst punktu atzīmes (tā ir aptaujas rezultātu mediāna) – tātad turpat, kur šī indeksa vērtība atrodas jau šobrīd.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

No viena akciju rekorda līdz otram

Jānis Šķupelis, 02.12.2019

Dow Jones Industrial Average - indeksa vērtība novembrī pārsoļoja pāri 28 tūkst. punktu atzīmei. Tādējādi aiz kalniem šim indikatoram vairs nav arī apaļā 30 tūkstošu punktu atzīme.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad līdz šim Rietumvalstu akciju sniegums bijis izcils. Kopš janvāra sākuma ASV Standard & Poor's 500 indeksa vērtība palēkusies jau vairāk nekā par ceturto daļu.

Līdzīgi strauji palielinājusies arī cita ASV akciju tirgus - 30 gigantiskas kapitalizācijas kompāniju Dow Jones Industrial Average - indeksa vērtība. Tā novembrī pārsoļoja pāri 28 tūkst. punktu atzīmei. Tādējādi aiz kalniem šim indikatoram vairs nav arī apaļā 30 tūkstošu punktu atzīme. Lai Dow indekss to sasniegtu, tam no pagājušās nedēļas beigu līmeņa būtu jāpieaug vien par 6,5%. Ņemot vērā to, ka ASV akcijas gandrīz katru jaunu dienu nu aizsniedzas līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam, šāds scenārijs izskatās visai ticams.

Katrā ziņā šā brīža akciju cenu pieaugums neliecina par to, ka vērtspapīru mijēji būtu pievērsuši lielu uzmanību runām par ekonomikas bremzēšanos. Zināms pamats tam ir, jo vadošo tautsaimniecību dati pēdējās nedēļās bijuši nedaudz labāki nekā pirms tam gaidīts (tas attālinājis kādas neizbēgamas recesijas iespējamību). Tāpat pārsvarā aktuālas cerības uz tirdzniecības kariņu pamieru un to, ka aktīvi ekonomiku stutēs ietekmīgās centrālās bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī pirmdiena daudziem pasaules lielākajiem akciju tirgiem bija sliktākā diena 12 gados jeb kopš iepriekšējā globālā finanšu kraha. Zināmas cerības gan parādījušās uz izpārdošanas pauzi. Vismaz šīs otrdienas sākumā izskatījās, ka tās (cerības) atkal sāk pārmākt paniku, un gan vairāku akciju, gan izejvielu cena atguvās.

Pamatā bailēm uguni piešķīla koronavīrusa panikas izplatīšanās un milzīgas cenu izmaiņas naftas tirgū. Visai ticams ir tas, ka piedzīvosim vispārēju tā saucamo lāču tirgu, par kuru parasti tiek saukta raksturojušā cenu indikatora samazināšanās kopš iepriekšējām augstienēm vismaz par 20%. Ļoti tuvu šai stadijai nu ir ASV akciju vērtību izmaiņu indikators - "Standard & Poor"s 500" indekss.

Daudzviet šajā krituma stadijā akcijas jau atrodas Eiropā. Šādi brīvie cenu kritieni, protams, ir ļoti nepatīkami, un iepriekšējo augstieņu "atkalsasniegšana" prasa zināmu laiku. Šobrīd atliek vien cerēt, ka nepiepildīsies kādi krietni sliktāki scenāriji, lai gan uz apkārt valdošā trokšņa fona par ko tādu ir grūti spriest. Var sevi mēģināt mierināt, ka periodiski palielāki cenu kritumi akciju tirgū patiesībā ir normāla parādība, un pēc jebkurām izpārdošanām vienmēr nākusi cenu atgūšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība ir ceļā uz 2000 punktu atzīmes iekarošanu

Lai gan janvāra otrajā pusē attīstīto valstu tirgos patiešām bija vērojams straujāks cenu kritums, tas nebija ilgstošs un kopumā šā gada pirmā puse pasaules lielākajiem akciju tirgiem ir bijusi visai veiksmīga. Piemēram, ASV akciju tirgus flagmaņa Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība kopš šā gada sākuma palielinājusies jau par 6,2% – līdz 1960 punktu atzīmei. Jāpiebilst, ka gada skatījumā minētā indikatora vērtība ir pieaugusi par 22%, bet kopš 2013. gada sākuma – par 37,5%.

Vēl par 2%

Lai gan daudz tiek runāts par to, ka akciju cenas pašlaik jau ir pārāk augstas un uzņēmumu finanšu rādītāji varētu nebūt tik labi, lai attaisnotu tik dārgus vērtspapīrus, Volstrītas analītiķu šā gada otrā ceturkšņa beigās veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka kāpums tirgū, visticamāk, turpināsies. Tiesa gan, tas būšot visai lēzens. Piemēram, Thomson Reuters veiktās vairāku simtu pasaules vadošo investīciju kompāniju ekspertu aptaujas rezultāti liecina, ka šā gada beigās S&P 500 indeksa vērtība atradīsies nedaudz virs apaļās 2 tūkst. punktu atzīmes, kas no šā brīža līmeņiem būtu pieaugums par 2%. Savukārt 2015. gada vidū šī indeksa vērtība atradīšoties pie 2053 punktu atzīmes, kas būtu kāpums vēl par 2,7%. «Vispārīgi līdz 2000 punktiem ir nepieciešams pieaugums par diviem procentiem, kas ir maz. Kopumā mūsu ieguldījumu stratēģijā šobrīd joprojām esam pozitīvi par akcijām, saglabājam paaugstinātu īpatsvaru. Tāpēc 2000 punktu sasniegšana otrā pusgada laikā ir ļoti reāla,» uzskata arī Nordea Private Banking Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru