Finanses

AAS Sampo Dzīvība klientu uzkrājumu ienesīgums — 7 %

Inguna Šķepaste [email protected], 07.04.2003

Jaunākais izdevums

2002. gadā Sampo Dzīvības investīciju ienākumi pārsniedza apdrošināšanas līgumos garantēto investīciju atdevi, tādējādi apdrošināšanas sabiedrība ir piešķīrusi saviem klientiem papildu peļņu 3 % apmērā, nodrošinot kopējo klientu uzkrājumu ienesīgumu 7 % latos un 6 % ASV dolāros un eiro, norāda Sampo Dzīvība valdes priekšsēdētāja Kristīne Lomanovska. Pēdējo piecu gadu vidējā investīciju atdeve klientu ieguldījumiem latos ir bijusi 9.4 %, savukārt ASV dolāriem — 7.8 %. Arī turpmāk AAS Sampo Dzīvība plāno nodrošināt kopējo investīciju atdevi vismaz 6 — 7 % apmērā. AAS Sampo Dzīvība 2002. gadā parakstīto prēmiju apjmi kāpuši par 87 %, sasniedzot 469,8 tūkst. Ls jeb 8,2 % no dzīvības apdrošināšanas tirgus Latvijā. 96 % no visiem sabiedrības ieņēmumiem veido ilgtermiņa uzkrājumu pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ERGO maina valžu sastāvus

, 20.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Olga Rezņika atstājusi ERGO Latvija AAS un ERGO Latvija dzīvība AAS Valdes priekšsēdētājas amatu, Db.lv informēja AAS ERGO Latvija Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Karīna Lieģe.

Ar 28.03.2007 ERGO Baltijas valstu sabiedrību Valdē tiek veiktas sekojošas izmaiņas, tai skaitā ERGO Latvija AAS un ERGO Latvija dzīvība AAS Valdes locekļu sastāvā:

ERGO Baltijas valstu apdrošināšanas sabiedrību Valdes priekšsēdētāja Olga Rezņika pēc pašas vēlēšanās pirms termiņa beigām atstāj darbu Sabiedrību valdē. Rezņika strādāja Sabiedrību labā vairāk kā 16 gadu – sākotnēji kā BICO, BICO-Leks, vēlāk kā ERGO Kindlustuse AS un ERGO Elukindlustuse AS Valdes priekšsēdētāja, un visbeidzot 01.07.2004. viņa kļuva par ERGO Baltijas valstu apdrošināšanas sabiedrību vienotās Valdes priekšsēdētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Manuprāt notikumi ar AAS Balva Latvijas apdrošināšanas kontekstā un mediju telpā ir pelnījuši lielāku ievērību, nekā šis process patlaban tiek atspoguļots. Kāpēc? Tāpēc, ka notikušais, pie nelabvēlīga scenārija var ietekmēt visus – gan apdrošinājuma ņēmējus, gan apdrošinātājus. Kā arī tas liek uzdot divus apdrošināšanas tirgum nepatīkamus jautājumus. Pirmais – vai var uzticēties apdrošināšanas kompānijām, kuras nepieder globālam apdrošinātāju tīklam? Otrs – ko darīt klientam, ja apdrošināšanas uzņēmums bankrotē vai tiek likvidēts?

Bankrotēt [,] nav iespējams [,] pastāvēt

Profesionālā aktuāru literatūrā nereti ir lasāms, ka apdrošināšanas kompānijām teorētiski nav iespējams bankrotēt vai pārtraukt savu darbību. Tomēr aizvadītos gados šī aksioma ir apgāzta. Obligāti nav pat jāskatās uz tāliem, lieliem un svešiem uzņēmumiem, kā, piemēram, AIG vai Conesco, kas cieta 2008. gada finanšu krīzē. Arī tepat mūsu mājās ir piedzīvoti līdzīgi piemēri. 2002. gadā bankrotēja pašmāju apdrošinātājs AK Alianse , 2010. gadā pa likvidācijas ceļu aizgāja Rīgas Slimokase jeb RSK . Savukārt 2007. gadā AAS Baltikums maksātnespējas rezultātā zaudēja meitas uzņēmumu Lietuvā. Šobrīd ir uzsākts AAS Balva likvidācijas process.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AAS Sampo Dzīvība — 3. lielākā starp dzīvības apdrošinātājiem

Inguna Šķepaste [email protected], 08.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AAS Sampo Dzīvība pēc kopējo parakstīto prēmiju apjoma 2004. gada pirmajos piecos mēnešos ir stabili ierindojusies trešajā vietā, iegūstot 16 % lielu tirgus daļu dzīvības apdrošinātāju tirgū, informē kompānijā. Sampo Dzīvība parakstītpo prēmiju apjoms šā gada janvārī — maijā, salīdzinot ar pērnā gada attieciģo laiku audzis par 144 %. Dzīvības apdrošināšanā ar un bez uzkrājuma veidošanas Sampo Dzīvība tirgus daļa ir 22 %, tā ir ierindojusies trešajā vietā dzīvības apdrošināšanas tirgū. Sampo Dzīvība nepiedāvā veselības apdrošināšanu, bet specializējas tikai dzīvības apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanā. Dzīvības apdrošināšana ar un bez uzkrājuma veidošanas veido ~70 % no visa dzīvības apdrošināšanas sabiedrību parakstīto prēmiju apjoma, pārējo daļu aizņem galvenokārt veselības apdrošināšana. Sampo Dzīvība izmaksāto atlīdzību apjoms šā gada pirmajos piecos mēnešos ir 101 tūkstotis latu, kas ir 15 % no sabiedrības parakstīto prēmiju apjoma. Straujais izmaksu pieaugums saistīts ar uzkrājušo apdrošināšanas līgumu termiņa beigām, kad apdrošinātās personas saņem uzkrāto summu jeb apdrošināšanas atlīdzību. Izmaksāto atlīdzību apjoms atbilst Sampo Dzīvība plānotajam. Lai nodrošinātu augstāku noguldījumu ienesīgumu, Sampo Dzīvība šogad sāka piedāvāt jaunu pakalpojumu — Sampo Fondi (tirgum piesaistītais apdrošināšanas pakalpojums), kas Eiropā un citviet pasaulē ieņem būtisku vietu dzīvības apdrošināšanas pakalpojumu klāstā. AAS Sampo Dzīvība ir vienas no lielākajām Somijā reģistrētās Sampo finanšu grupas meitas uzņēmums Latvijā, kas Latvijā strādā 6 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo dzīvības kļūs par Sampo Life Insurance Company Limited meitas uzņēmumu

Inguna Šķepaste [email protected], 17.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas apdrošinātājs Sampo Life Insurance Company Limited ir saņēmusi visas nepieciešamās Baltijas valstu attiecīgo oficiālo iestāžu atļaujas iegādāties 100 % Sampo plc piederošo meitas uzņēmumu AAS Sampo Dzīvība, UAB Sampo Gyvybes Draudimas (Lietuva) un AS Sampo Elukindlustus (Igaunija) akcijas. Darījums notiks šajā nedēļā. Sampo Life Insurance Company Limited kļūs par minēto dzīvības apdrošināšanas sabiedrību vienīgo akcionāru. Jau līdz šim Sampo Life Insurance Company Limited vadīja minētās sabiedrības operatīvā līmenī, informē kompānijā Sampo dzīvība. Pēc akciju nodošanas minētās sabiedrības arī juridiski kļūs par Sampo Life Insurance Company meitas uzņēmumiem. Visu iepriekš minēto sabiedrību, tajā skaitā arī AAS Sampo Dzīvība, akciju nodošana ietver arī visu saistību pārņemšanu un minētais darījums neietekmēs AAS Sampo Dzīvība klientu noslēgtos apdrošināšanas līgumus, informē kompānijā. Sampo Life Insurance Company Limited ietilpst Sampo finanšu grupā, kas ir viena no lielākajām finanšu grupām Somijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo nostiprinās Baltijā

Inguna Šķepaste [email protected], 25.09.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 5.septembrī notika AAS Sampo Dzīvība akcionāru pilnsapulce, kas atkārtoti, uz trīs gadu termiņu, ievēlēja sabiedrības valdi un padomi iepriekšējā sastāvā. Par valdes priekšsēdētāju atkārtoti tika ievēlēta Kristīne Lomanovska, par padomes priekšsēdētāju atkārtoti tika ievēlēta Minna Kaarina Kohmo. Abas amatpersonas savā amatā ir jau trešo gadu. Septembra sākumā AAS Sampo Dzīvība akcionārs Sampo Plc, viens no lielākajiem Somijas finanšu koncerniem, pieņēma stratēģisku lēmumu apvienot Baltijas, Polijas un Somijas Sampo dzīvības apdrošināšanas kompāniju darbību kopējā biznesa līnijā. Atkārtota uzticības izteikšana valdes un padomes locekļiem, kā arī AAS Sampo Dzīvība pilnīga iekļaušana Sampo finanšu grupas dzīvības apdrošināšanas biznesa operācijās norāda uz AAS Sampo Dzīvība stabilitāti un uzņēmuma akcionāra Sampo Plc lēmumu īstenot ilgtermiņa stratēģiju Baltijas reģionā, norāda Sampo Dzīvība valdes priekšsēdētāja Kristīne Lomanovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo nostiprinās savas pozīcijas Latvijā

Inguna Šķepaste [email protected], 22.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo plc pilnībā piederošā Sampo Bank plc šodien paziņo, ka ir iegādājusies Māras Banku Latvijā. 2004. gada oktobra beigās Māras Bankas kopējie aktīvi sastādīja 41.2 miljonus EUR un tās tirgus daļa mājokļu kreditēšanā sastādīja apmēram 3.5 %. 2003. gadā bankas kredītportfeļa pieaugums bija 37% un pieaugums gaidāms arī turpmāk. «Latvijas ātri augošais banku pakalpojumu tirgus ir interesants Sampo banku biznesam. Turklāt mēs vēlamies sniegt atbalstu Somijas un Baltijas valstu klientiem visās Baltijas valstīs,» komentē Mika Ihamuotila, Sampo Bank valdes priekšsēdētājs. Pēc šī darījuma Sampo Bank piedāvās bankas pakalpojumus uzņēmumiem un privātpersonām visās trīs Baltijas valstīs. Pašlaik Baltijas valstīs Sampo Bank ir 135000 klienti, 25 filiāles un 720 darbinieki. Ienākot strauji augošajā Latvijas banku sektorā Sampo nostiprinās savas pozīcijas Latvijā, kur jau darbojas Sampo dzīvības apdrošināšanas sabiedrība Sampo Dzīvība un īpašumu un nelaimes gadījumu apdrošināšanas sabiedrība If. Sampo ir finanšu grupa, kurā iekļaujas If, vadošā risku apdrošināšanas sabiedrība Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs, un Sampo Bank, Somijas vadošā banka ilgtermiņa noguldījumos, kas darbojas arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Sampo grupa darbojas astoņās valstīs un tajā strādā 12†000 darbinieki. Georg Schubiger, Sampo Bank valdes loceklis būs Māras Bankas padomes priekšsēdētājs. Georg Schubiger ir atbildīgs par Sampo Bank attīstību un Sampo banku darbību Baltijā. Robertas Čipkus, pašreizējais valdes priekšsēdētāja vietnieks Sampo Bankas Lietuvā, būs Māras Bankas valdes priekšsēdētājs sākotnējā periodā. Viņš atskaitīsies Georgam Schubiger un vienlaikus turpinās pildīt savus pašreizējos pienākumus Lietuvā. Nikolajs S. Bulmanis turpinās strādāt Māras Bankas padomē. Arī Māras Bankas valdes locekļi Inga Gulbe, Inta Karsuma, Valda Auziņa un Ilze Šulce turpinās strādāt pašreizējos amatos. Pirms iegādes Māras Banka bija ģimenei piederošs uzņēmums, tā galvenie akcionāri bija Vilis Vītols, Marta Vītola, Laura Bulmane un Nikolajs S. Bulmanis. Māras Banka ir arī labi pazīstama ar mecenātismu, ziedojot līdzekļus Vītolu Fondam Latvijā. Sampo šo tradīciju turpinās. Darījumā iesaistītās puses ir vienojušās nepubliskot darījuma summu. Sampo konsultants šajā darījumā bija Trigon Capital. Darījumam vēl nepieciešams Finanšu un kapitāla tirgus komisijas akcepts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

"Māras Banka" kļūst par "Sampo Banku"

Ieva Mārtiņa [email protected], 23.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 23.marta “Māras Bankas” oficiālais nosaukums mainīts uz “Sampo Banka”, Db informēja bankā. Nosaukuma maiņa ir turpinājums bankas ciešākai iekļaušanai “Sampo Grupā”. 2004. gada novembrī “Māras Banku” iegādājās Somijas “Sampo Bank plc”. Finanšu un Kapitāla Tirgus komisija šo darījumu apstiprināja 10. decembrī. “Pilnīga iekļaušanās “Sampo Grupas” sastāvā “Sampo Bankai” ļaus būtiski paplašināt klientiem piedāvāto pakalpojumu klāstu,” atzīst “Sampo Bankas” valdes priekšsēdētājs Robertas Cipkus. „Izmaiņas ļauj mums piekļūt “Sampo Bankas” plašajiem finanšu resursiem un ilgstošajai darba pieredzei. Tajā pašā laikā saglabāsim mūsu īpašo attieksmi pret katru klientu.” Nākotnē “Sampo Bankas” klientiem būs pieejama interneta banka, plašāks un vēl pievilcīgāks hipotekārā kredīta piedāvājums, kredītkartes, dažādu uzkrājumu veidi un ieguldījumu produkti. “Sampo Grupa” ir finanšu pakalpojumu grupa, dibināta Somijā 1887.gadā. Tajā ietilpst vadošās risku apdrošināšanas kompānijas Baltijas un Ziemeļvalstīs “If”, dzīvības apdrošinašanas kompānija “Sampo Dzīvība” un Somijas vadošā banka, kas specializējusies ilgtermiņa uzkrājumos un kura darbojas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā - “Sampo Banka”. “Sampo Grupa” darbojas 8 valstīs un tai ir 12 000 darbinieku. “Sampo Bank plc” specializējas ieguldījumos, uzkrājumos un tradicionālos banku produktos. Somijā banka apkalpo vairāk nekā miljons privātpersonu un gandrīz 100 000 uzņēmumu un institūciju. "Māras Banka" ir dibināta 1996.gadā un 100% akciju īpašniece ir “Sampo Bank plc”. “Māras Banka” 2004.gadā ir uzlabojusi tās darbības rādītājus visās jomās. Kopējo noguldījumu skaits sasniedza 22.3 miljonus latu (pieaugums par 64.7%), bankas kredītu portfelis pieauga par 17.3% un sasniedza 24.2 miljonus latu. 2004.gads tika noslēgts ar 254 tūkstošu latu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«BALTA Dzīvība» akciju atpirkšana noritējusi veiksmīgi

Valters Paiders [email protected], 27.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas akciju sabiedrības (AAS) BALTA izteiktajā publiskajā obligātajā piedāvājumā atpirkt AAS BALTA Dzīvība akcijas kopējais atpērkamo akciju skaits bija 114 365 akcijas (no tām publiskā apgrozībā bija 111 865 akcijas un 2 500 slēgti emitētās akcijas). Pēc piedāvājuma izpildes AAS BALTA rīcībā nonāks papildu 59 817 AAS BALTA Dzīvība akcijas (papildu 2,14% BALTA Dzīvība akciju kapitāla). Kopējais AAS BALTA Dzīvība akciju skaits, kas būs AAS BALTA rīcībā - 2 745 452 akcijas.

BALTA Dzīvība mazajiem akcionāriem ir palikuši 5,47% sabiedrības akciju.

AAS BALTA Dzīvība kopējais akciju kapitāls ir 2 800 000 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo un Parex rod kopīgu valodu

Inguna Šķepaste [email protected], 29.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošnāšanas sabiedrība Sampo Dzīvība sadarbībā ar Parex Asset Management (PAM) sākusi piedāvāt dzīvības apdrošināšanu ar uzkrājumu veidošanu, investējot līdzekļus Parex ieguldījumu fondos. Sampo Dzīvība ir vienīgā, kas jau piedāvā unit linked jeb tirgum piesaistīto dzīvības apdrošināšanu. Līdz šim klientiem bija iespēja izvēlēties investēt kādā no Somijas Sampo grupas ieguldījumu fondiem. Ņemot vērā, ka PAM specializējas invetīcijās NVS valstu tirgū un no Sampo Dzīvība klientiem ir bijis pieprasījums pēc šāda tipa ieguldījumu fondiem, Sampo Dzīvība sākusi sadarbību ar PAM, skaidro Sampo Dzīvība valdes priekšsēdētāja Kristīne Lomanovska. Viņa prognozē, ka līdz nākamā gada beigām puse no jauna pārdoto polišu būs unit linked tipa (šobrīd — ap 12 %). Par šāda produkta piedāvāšanu domā arī citi tirgus dalībnieki. Sampo Dzīvība pēc parakstīto bruto prēmiju apjoma šā gada janvārī—septembrī bija 3. vietā no 5 strādājošām, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sampo Life kļūst par vienīgo Sampo zīmola pārstāvi Latvijā

, 01.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrības SE Sampo LifeInsuranceBaltic Latvijas filiāle ir kļuvusi par vienīgo Sampo zīmola nesēju Latvijas finanšu tirgū, Db.lv informēja SE Sampo Life Insurance Baltic Latvijas filiāles mārketinga un PR vadītāja Ilze Broka.

Līdz šim Sampo zīmolu Latvijā lietoja gan apdrošināšanas sabiedrība Sampo Life, gan arī Sampo Banka. Šobrīd A/S Sampo Banka ir kļuvusi par A/S Danske Bank filiāli Latvijā un savu darbību turpina ar zīmolu Danske Banka.

Šī darījuma rezultātā, Sampo zīmola lietošanas tiesības Latvijā ir tikai SE Sampo Life Insurance Baltic Latvijas filiālei.

''Tāpat kā līdz šim, apdrošināšanas sabiedrība Sampo Life turpinās savu darbību ar esošo nosaukumu, attīstot Sampo Life kā profesionālu un atpazīstamu investīciju un ilgtermiņa uzkrājumu ekspertu, kas saviem klientiem piedāvā augstvērtīgus investīciju risinājumus. Izmaiņas A/S Sampo Banka juridiskajā statusā un nosaukumā nekādā veidā neietekmē turpmāko Sampo Life darbību'', komentē Sampo Life Latvijas filiāles vadītājs Uldis Mucinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo bankas vairs nebūs

, 10.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Sampo Banka un Danske Bank AS (Danske Bank) ir uzsākušas apvienošanos vienā uzņēmumā, AS Sampo Banka pievienojot Danske Bank, kas nozīmē, ka pēc apvienošanās reģistrācijas Dānijā AS Sampo Banka beigs pastāvēt, bet Latvijā savu darbību sāks Danske Bank Latvijas filiāle, Db.lv informēja AS Sampo Banka mārketinga un komunikāciju speciāliste Ieva Zauere.

AS Sampo Banka valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis: "Mēs vēlētos uzsvērt, ka apvienošanās neietekmēs bankas klientu ikdienu. Tieši pretēji, Sampo Bankas integrācija Danske Bank platformā nostiprinās bankas konkurētspēju un nodrošinās iespēju klientiem sniegt vēl plašāku pakalpojumu klāstu."

Visas apvienošanā iesaistīto dalībnieku, tajā skaitā AS Sampo Banka, un to meitas uzņēmumu darbinieku tiesības un pienākumi, kas izriet no darba līgumiem, pēc apvienošanās paliks spēkā bez izmaiņām, bet visas darba devēja tiesības un pienākumus pārņems Danske Bank, kuru pārstāvēs Latvijas filiāle.

Danske Bank uzsāka AS Sampo Banka pārņemšanu 2006.gada 9. novembrī un 2007.gada 1. februārī šis process tika pabeigts. Tā rezultātā 2007. gada 29. martā Danske Bank pārņēma AS Sampo Banka akcijas no Somijā esošās Sampo Bank Plc, tādējādi kļūstot par AS Sampo Banka vienīgo akcionāru Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AAS Sampo Dzīvība tirgū sāk piedāvāt jaunu pakalpojumu — Sampo Fondi

Inguna Šķepaste [email protected], 16.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai saglabātu augstāku noguldījumu ienesīgumu AAS Sampo Dzīvība tirgū sāk piedāvāt jaunu pakalpojumu — Sampo Fondi, kurus Eiropā piedāvā ļoti plaši, jo tiem tiek noteiktas īpašas garantijas. Tā ir iespēja arī Latvijas iedzīvotājiem ieguldīt savus līdzekļus pasaules finanšu tirgos, vienlaicīgi izmantojot apdrošināšanas pakalpojumus, skaidro kompānijā. AAS Sampo Dzīvība ir pirmā dzīvības apdrošināšanas sabiedrība, kas uzsāk šāda veida pakalpojumu sniegšanu, norāda kompānijā. Sampo Fondus piedāvā arī Lietuvā un Igaunijā. Somijā tos piedāvā jau aptuveni 10 gadus. AAS Sampo Dzīvība ir vienas no lielākajām Somijas finanšu grupas Sampo meitas uzņēmums Latvijā, kas Latvijā strādā 6 gadus un īsteno Sampo ilgtermiņa finanšu stratēģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums negatīvs

LETA, 02.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums septembra beigās gada laikā bija negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.

Tostarp aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ienesīgums 2020.gada septembra beigās bija no -17,33% līdz 3,17%, bet aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ienesīgums bija no -1,56% līdz 5,63%. Vienlaikus sabalansēto ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā bija no -10,15% līdz 0,46%, bet konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums bija no -4,88% līdz 1,54%.

No deviņiem aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, negatīvs ienesīgums bija sešiem plāniem, tostarp lielāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Gauja", kura ienesīgums bija -17,33%. Seko "SEB Investment Management" pārvaldītie pensiju plāni "SEB Eiropas plāns" un "SEB aktīvais plāns", kuru ienesīgums bija attiecīgi -1,87% un -0,78%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pabeigta Sampo bankas pārņemšana

, 01.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekojot Eiropas Savienības konkurences uzraudzības iestādes pozitīvajam lēmumam, Danske Bank Grupa noslēgusi Sampo Bankas iegādes procesu, Db.lv informēja Sampo Bankas pārstāvis Normunds Rudzītis. Sampo Bankai pieder meitas uzņēmumi Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un nesen iegādāta banka Krievijā.

Pagājušā gada nogalē, 9. novembrī Danske Bank Grupa paziņoja par Sampo Bankas pārņemšanu, par šo darījumu samaksājot 30 miljardus dāņu kronu (aptuveni 2.7 miljardi latu). Sampo Banka ir Somijas trešā lielākā banka ar plašu filiāļu tīklu. Tai pieder meitas uzņēmumi Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un nesen iegādāta banka Krievijā.

Danske Bank Group plāno izdevumus 1.6 miljardi dāņu kronu apmērā Sampo Bankas aktivitāšu integrācijai Danske Bank. Plānotā Somijas Sampo Bankas IT platformas integrācija tiks pabeigta līdz 2008. gada Lieldienām un Baltijas reģiona banku integrācija tiks realizēta līdz 2009. gada jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sampo Bankas aktīvu vērtība pārsniedz 100 miljonus latu

, 31.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo Bankas aktīvu kopējā vērtība 2006. gada 3. ceturksnī ir pārsniegusi 100 miljonus latu. Salīdzinot ar gada sākumu, kopējā aktīvu vērtība ir dubultojusies no 52,02 miljoniem latu līdz 104,8 miljoniem latu šobrīd.

2006. gads AS Sampo Banka ir raksturojams ar strauju izaugsmi visos finanšu rādītājos. Pēdējo 12 mēnešu laikā izsniegto kredītu apjoms AS Sampo Banka ir audzis par 127%, sasniedzot 83,3 miljonus latu. Mājokļu kredītu īpatsvars mājsaimniecībām sastāda 86% no kopējā kredītportfeļa apjoma.

Izsniegto maksājuma karšu skaits salīdzinot ar 2005. gada 3. ceturksni ir audzis par 345%. Šobrīd aktīvi tiek strādāts pie tā, lai jau tuvākajā laikā Klientiem tiktu piedāvātas jaunas maksājumu kartes, kas atbilstu visām karšu drošības prasībām.

AS Sampo Banka bilances uz 2006. gada 30. septembri un 2005. gada 31. decembri

(lvl) 2006 2005

Aktīvi Kase un prasības pret Latvijas Banku 9 693 163 3 361 848

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

EIB piešķir " Sampo Bankai" 15 milj. Eiro kredītu

Ieva Mārtiņa [email protected], 31.05.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Investīciju Banka (EIB) ir piešķīrusi Sampo Bankai kredītu 15 miljonu EUR vērtībā, Db informēja Sampo bankā. Kredīta mērķis ir finansēt maza un vidēja mēroga projektus, kurus attīsta mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) Latvijā un tas paredzēts tūrisma un pakalpojumu nozarēm. Kredītam var pretendēt arī sabiedrisko organizāciju un privātpersonu projekti nozarēs, kas skar apkārtējo vidi, infrastruktūras uzlabošanu, inovāciju, enerģijas izlietošanas efektivitātes pilnveidošanu, kā arī medicīnas un izglītības iestāžu uzlabošanu Latvijā. Šis ir pirmais EIB piešķirtais kredīts Sampo Bankai Latvijā. Kopš 2002. gada, EIB Sampo Grupas meitas uzņēmumiem Baltijas valstīs ir piešķīrusi 3 kredītus. To kopējais apjoms ir 65 milj. eiro. „Esam pārliecināti, ka mūsu finansiālais atbalsts palīdzēs attīstīties dažādām Latvijas tautsaimniecības nozarēm. Neapšaubāmi, tas sniegs vislielāko labumu mūsu valsts ekonomikai un konkurētspējas veicināšanai kopējā ES tirgū,” uz kredīta nepieciešamību norāda Sampo Bankas prezidents Ingus Grasis. Izsniedzot kredītu Sampo Bankai, EIB turpina atbalstīt Latvijas MVU jomās, kas sniedz būtisku atbalstu valsts ekonomikas izaugsmei un darbavietu skaita palielināšanai. Projektu līdzfinansējums paātrinās procesus ES mērķu īstenošanai Latvijā. Šie kredīti ir īpašas kredītlīnijas atsevišķām partnerbankām, ar kuru starpniecību EIB finansē maza un vidēja mēroga projektus. To izmaksas svārstās starp 40 tūkstošiem eiro un 25 milj. eiro. EIB partnerbankas izvērtē katru projektu individuāli. Tās novērtē kredīta risku un piedāvā kredīta nosacījumus balstoties uz EIB izstrādātajiem ieteikumiem. EIB ir izsniegusi kredītus piecām bankām Latvijā. Aizdevumu kopējā vērtība ir 165 milj. eiro. Kopš 1994. gada EIB ar partnerbanku starpniecību Latvijā ir izsniegusi kredītus 550 milj. eiro vērtībā. Finansējums ir sniegts gan MVU, gan arī valsts svarīgākajām prioritātēm: transporta (dzelzceļš, osta un lidosta) , enerģētikas un apkārtējās vides pilnveidošanas sfērām. Sampo Grupa ir finanšu pakalpojumu grupa, dibināta Somijā 1887.gadā. Tajā ietilpst “If”, risku apdrošināšanas kompānija Baltijas un Ziemeļvalstīs, “Sampo Dzīvība” un “Sampo Banka”, Somijas banka, kas specializējusies ilgtermiņa uzkrājumos un ir pārstāvēta Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Sampo Grupa šobrīd veic darbību 8 valstīs un tajā strādā 12 000 darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo Dzīvība audzē pamatkapitālu

Inguna Šķepaste [email protected], 06.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AAS Sampo Dzīvība palielināts pamatkapitāls — kompānijas parakstītais un apmaksātais pamatkapitāls ir 2 971 200 Ls, kas atbilst Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā noteiktajam garantijas fonda lielumam — 3 miljoni eiro. AAS Sampo Dzīvība pēc kopējo parakstīto prēmiju apjoma ir ierindojusies trešajā vietā (16 % tirgus daļa 2004. gada pirmajos piecos mēnešos) starp dzīvības apdrošinātājiem. AAS Sampo Dzīvība ir vienas no lielākajām Somijā reģistrētās Sampo finanšu grupas meitas uzņēmums Latvijā, kas Latvijā strādā 6 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Starptautiskie atvērtie ieguldījumu fondi

Valters Paiders [email protected], 03.06.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datums Fonda nosaukums Fonda daļas vērtība Fonda daļas izmaiņa 1 mēn. 3 mēn. 6 mēn 12 mēn. SEB Fondi 01.06.2005 Europe Equity 2.0569 USD +1.60% -3.73% +2.94% +20.07% 01.06.2005 Global Fund 2.0042 USD +2.61% -2.72% +0.97% +10.94% 01.06.2005 North America Equity 2.0016 USD +2.79% -1.42% +0.15% +4.52% 01.06.2005 Index Linked Bond 1.6625 USD -6.49% -5.12% -8.18% +10.22% 01.06.2005 Medical 3.218 USD +0.86% +3.85% +8.17% +7.40% 01.06.2005 Technology Fund 2.1588 USD +7.34% -1.69% -4.58% 0.00% 01.06.2005 Ethical Sweden 4.1404 USD -0.21% -6.08% -4.41% +15.05% 01.06.2005 International Fund 24.5413 USD +1.28% -2.40% -0.17% +9.89% 01.06.2005 Nordic Fund 5.9025 USD +2.43% -2.00% +3.25% +27.43% SEB Fondu izplatītājs Latvijā ir SEB Unibanka Sampo Fondi 31.05.2005 Mandatum Krievijas fonds 1215.81 EUR +5.65% -0.09% +22.83% +25.14% 31.05.2005 Mandatum Baltijas fonds 353.12 EUR -1.31% +8.82% +24.32% +42.72% 31.05.2005 Sampo 2030 866.07 EUR +6.32% +1.58% +8.17% +11.22% 31.05.2005 Sampo 2020 995.37 EUR +6.17% +2.01% +7.59% +10.88% 31.05.2005 Sampo Kompass Akciju fonds 603.19 EUR +6.38% +1.79% +7.75% +12.79% 31.05.2005 Sampo Kompass Likviditāte 1264.72 EUR +0.46% +1.41% +2.01% +4.76% 31.05.2005 Sampo Kompass 75 1013.65 EUR +4.75% +1.57% +6.61% +11.29% 31.05.2005 Sampo Kompass 50 1079.8 EUR +3.31% +1.65% +5.44% +10.32% 31.05.2005 Sampo Kompass 25 1109.22 EUR +1.81% +1.22% +3.69% +8.08% 31.05.2005 Sampo 2010 1158.05 EUR +3.23% +1.45% +5.15% +9.84% Sampo Fondu izplatītājs Latvijā ir Sampo Franklin Templeton fondi 01.06.2005 Templeton Eastern Europe Fund 19.94 EUR +7.38% -2.68% +16.68% +36.95% 01.06.2005 Templeton Global Smaller Companies Fund 28.07 USD +1.34% -4.88% +2.15% +14.29% 01.06.2005 Templeton Growth (Euro) Fund 10.34 EUR +5.40% +2.99% +9.53% +11.06% 01.06.2005 Templeton Global Fund 24.58 USD +0.74%

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu anulēt visas AAS Balva licences, lai nodrošinātu apdrošināto personu aizsardzību.

Kā informēja FKTK, saskaņā ar likumu, AAS Balva jāuzsāk likvidācijas process, pašiem ieceļot likvidatoru un saskaņojot parādu segšanas kārtību ar FKTK vai jāpārveido uzņēmums par juridisku personu, kas neveic apdrošināšanu. AAS Balva ir pienākums turpināt pildīt visus iepriekš noslēgtos līgumus ar saviem klientiem.

16. aprīlī FKTK apturēja AAS Balva darbību, aizliedzot slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus, jo uzrauga rīcībā nebija pietiekama informācija par tās darbību Lielbritānijā. AAS Balva tika pieprasīts nodrošināt FKTK ar prasīto informāciju un novērst identificētos likuma pārkāpumus. Tomēr pēc iepazīšanās ar situāciju, FKTK secināja, ka šajā laika posmā līdz licenču anulēšanai nav veikti nepieciešamie uzlabojumi, un apdrošināšanas sabiedrība nespēj nodrošināt regulējošo prasību izpildi - biznesa apjomiem atbilstošas tehniskās rezerves un kapitāla līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nordea pērk Sampo dzīvības apdrošināšanas un pensiju uzkrājumu kompānijas Polijā

Ainars Sedlenieks [email protected], 22.06.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea ir parakstījusi vienošanos par Sampo dzīvības apdrošināšanas un pensiju uzkrājumu kompāniju iegādi Polijā. Darījums nostiprinās Nordea pozīcijas Polijas finanšu tirgū. Tiek sagaidīts, ka darījums tiks realizēts šī gada ceturtajā ceturksnī pēc darījuma pilnīga apstiprinājuma Polijas finanšu uzraudzības institūcijās. Darījuma cena noteikta EUR 95 miljoni, kas ietver divu Polijas kompāniju Sampo PTE un Sampo Life S.A. iegādi. Sampo PTE ir piektais lielākais pensiju fonds Polijā. Fonds darbojas privātpersonu obligāto pensiju uzkrājumu tirgū, kas ir jauns tirgus pensiju segments Nordea bankai Polijā. Sampo Life, tradicionāla dzīvības apdrošināšanas kompānija, tiks apvienota ar Nordea Polija dzīvības kompāniju Nordea Zycie (Nordea Dzīvība). Darījuma rezultātā Nordea iegūs vairāk kā 556,000 klientus – pensiju fonda dalībniekus, kuru kopējais aktīvu pārvaldīšanā apjoms pārsniedz EUR 600 miljonus. “Obligātā pensiju uzkrājumu shēma ir viens no visstraujāk augošajiem ilgtermiņa uzkrājumu segmentiem Polijas tirgū ar apmēram 20% ikgadējo pieauguma tempu”, tā Allans Polaks (Allan Polack), Nordea Life & Pensions vadītājs Polijā. “Šis tirgus nodrošina pastāvīgu un stabilu pensiju līdzekļu plūsmu. Turklāt tiek sagaidīts, ka Polija turpinās uzrādīt stabilu IKP pieaugumu, kas palielinās iedzīvotāju labklājību un tālāku pieprasījuma pieaugumu pēc uzkrājumu risinājumiem”. Darījums ļaus dubultot Nordea klientu skaitu Polijā, un pārsniegs 925,000. Ar šo darījumu Nordea tāpat kļūst par pilna servisa uzkrājumu risinājumu sniedzēju Polijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par AAS Balva likvidatoru iecelts Rolands Strazdiņš

Žanete Hāka, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AAS Balva likvidatora amatā iecelts Rolands Strazdiņš, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) paziņojums.

Jūlija beigās notikusi apdrošināšanas sabiedrības akcionāru sapulce, kurā tika pieņemts lēmums sākt AAS Balva likvidācijas procesu.

Informācija par likvidācijas procesu un likvidatoru reģistrēta Komercreģistrā pirmdien, 12. augustā.

Db.lv jau ziņoja, ka FKTK padome jūnijā pieņēma lēmumu anulēt visas AAS Balva licences, lai nodrošinātu apdrošināto personu aizsardzību.

Kā informēja FKTK, saskaņā ar likumu, AAS Balva jāuzsāk likvidācijas process, pašiem ieceļot likvidatoru un saskaņojot parādu segšanas kārtību ar FKTK vai jāpārveido uzņēmums par juridisku personu, kas neveic apdrošināšanu. AAS Balva ir pienākums turpināt pildīt visus iepriekš noslēgtos līgumus ar saviem klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dzīvības apdrošināšanas tirgū unit-linked pieņemas svarā

Ieva Mārtiņa [email protected], 31.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pirmajos divos mēnešos dzīvības apdrošināšanā ar un bez uzkrājumu veidošanas apdrošināšanas kompānijas prēmijās parakstījušas 3 milj. Ls. Tostarp vēl lielu daļu - 2.17 milj. Ls parakstītas prēmijas "klasiskajā" dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu veidošanu, bet jau 794.05 tūkst. Ls apjomā prēmijās sasniegusi salīdzinoši nesen tirgū ieviestā tirgum piesaistītā jeb unit-linked dzīvības apdrošināšana. Kopumā dzīvības apdrošināšanu ar un bez uzkrājumu veidošanas piedāvā 7 kompānijas, no kurām tirgus līdere ar šogad divos mēnešos parakstītajām prēmijām 989.2 tūkst. Ls apjomā ir SEB Dzīvības apdrošināšana, kura pagaidām piedāvā tikai "klasisko" dzīvības apdrošināšanu. Savukārt otrajā vietā izvirzījusies Sampo Dzīvība ar divos mēnešos parakstītajām prēmijām 815.3 tūkst. Ls apjomā. Sampo Dzīvība pirmā Latvijā sāka piedāvāt unit-linked dzīvības apdrošināšanu un šajā veidā šogad 2 mēnešos prēmijās parakstījusi jau 650.4 tūkst. Ls. Unit - linked Latvijā kopumā piedāvā 3 kompānijas, tostarp pērn izveidotā Hansa Dzīvība, kura prēmijās parakstījusi 158.9 tūkst. Ls, un Seesam Life Latvia, kura kopumā prēmijās divos mēnešos dzīvības apdrošināšanā parakstījusi 281.86 tūkst. Ls, tostarp unit-linked - 18.9 tūkst. Ls. Dzīvības apdrošināšanā ar 680.9 tūkst. Ls parakstītajām prēmijām trešajā vietā ir Ergo Latvija dzīvība. Vēl dzīvības apdrošināšanu salīdzinoši nesen sākusi piedāvāt AIG Life Latvija, kuras parakstīto prēmiju apjoms 2 mēnešos sasniedzis 17.9 tūkst. Ls. Pieskaitot nelaimes gadījumu un veselības apdrošināšanu, šogad 2 mēnešos dzīvības apdrošināšanas kompānijas kopumā prēmijās parakstījušas 5.75 milj. Ls. kas ir par 33 % vairāk nekā pērn. Tostarp ar 2.64 milj. Ls parakstītajām prēmijām tirgus līdere ir Ergo Latvija dzīvība, kurai ar 1.024 milj. Ls seko Seesam Life Latvia. Abām kompānijām ir lieli veselības apdrošināšanas portfeļi - attiecīgi 1.95 milj. Ls un 0.72 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AAS Sampo Dzīvība iestājusies Latvijas Apdrošinātāju asociācijā

Inguna Šķepaste [email protected], 30.01.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2003. gada 29. janvārī AAS Sampo Dzīvība ar Latvijas Apdrošinātāju asociācijas kopsapulces vienbalsīgu lēmumu kļuvusi par asociācijas biedru. Līdz šim AAS Sampo Dzīvība aktīvi sadarbojās ar apdrošinātāju asociāciju, piedalījās asociācijas rīkotajās aktivitātēs, īpaši pievēršot uzmanību dzīvības apdrošināšanas jautājumu risināšanai. Pamatojoties uz labo sadarbību aizvadītajā gadā, tika pieņemts lēmums par iestāšanos asociācijā. AAS Sampo Dzīvība vērtējumā LAA šobrīd apvieno Latvijas finanšu tirgū darbojošos apdrošinātājus, aktīvi risina ar apdrošināšanu saistītos jautājumus, sekmē nozares attīstību, pauž viedokli, kas vērsts uz sabiedrības un valsts interesēm ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākā daļa iedzīvotāju par 1 000 latiem nopirktu kādu sen kārotu lietu

Žanete Hāka, DB, 22.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

40% Latvijas iedzīvotāju 1 000 latu lielus brīvos līdzekļus iztērētu patēriņā, proti, iegādātos kādu sen kārotu lietu, liecina Hansabankas pētījuma dati par Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu paradumiem.

24% šo summu izmantotu parādu atdošanai, bet 21% ieguldītu kādā no bankas piedāvātajiem uzkrājumu vai ieguldījumu produktiem vai papildinātu jau esošo uzkrājumu veidu, piemēram, depozītu, uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, krājkontu u.tml.

Puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka brīvajiem līdzekļiem ik mēnesi jābūt 500 latu apmērā vai lielākiem, lai tos novirzītu kādam no banku piedāvātajiem uzkrājumu un ieguldījumu produktiem. Patiesībā uzkrājumu veidošanai ik mēnesi vajadzīga 12 reizes mazāka summa – sākot ar 25 latiem, jo galvenais ir regulāri veikt iemaksas izvēlētajā uzkrājumu produktā.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju – 31% uzskata, ka brīvajiem līdzekļiem mēnesī jābūt vismaz 500-1000 latu apmērā, lai tos novirzītu banku piedāvātajiem uzkrājumu produktiem. 14% respondentu pārliecināti, ka brīvajiem līdzekļiem jābūt vismaz 1 000-5 000 latu, bet 7% - vairāk par 5 000 latu. Tikai 1% respondentu uzskata, ka brīvo līdzekļu summa mēnesī var būt arī mazāka par 20 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru