Citas ziņas

Aicina uz vieslekciju Pārrunas: kā gūt panākumus

, 12.10.2007

Jaunākais izdevums

16.oktobrī Alberta Koledža aicina apmeklēt atklātu vieslekciju Pārrunas: kā gūt panākumus. Speciāli, lai nolasītu šo lekciju koledžas Sabiedrisko attiecību specialitātes studentiem un visiem interesentiem tika pieaicināts vieslektors no Baltkrievijas – Maksims Nedjakins.

Lekcija norisināsies Alberta Koledžas telpās (Skolas iela 22, Rīga) plkst. 18:00, tā tiks lasīta krievu valodā.

Maksims Nedjakins ir praktizējošais treneris-konsultants, kas specializējas mazumtirdzniecības organizēšanas un vadīšanas, asortimenta vadības, kategoriju menedžmenta, personāla motivācijas, automatizācijas, organizatorisko struktūru uzbūves un biznesa procesu jautājumos, kā arī pārrunu vadīšanā.

Lai apmeklētu bezmaksas vieslekciju Pārrunas: kā gūt panākumus aicina visus interesentus iepriekš pieteikties Alberta Koledžas sekretariātā pa tel. 6 7288824.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu biržā kotētajam uzņēmumam Latvijas kuģniecība (LK) arvien turpinās pārrunas ar Varšavas biržu par iespējamo šī uzņēmuma akciju kotēšanu Varšavā.emLatvijas kuģniecībai/em turpinās pārrunas par kotēšanos Varšavas biržā

"Mums ir pārrunas ar Latvijas kuģniecību par tās iespējamo iekļaušanu Varšavas fondu biržā. Es ceru, ka mums beidzot izdosies pārliecināt LK pievienoties mūsu biržai," norāda Varšavas fondu biržas vadītājs Ludviks Sobolevskis (Ludwik Sobolewski).

"Banku sektoru krīze izraisījusi būtisku pieprasījuma kritumu pēc akcijām Baltijas biržās. Galarezultātā to apgrozījums ir ļoti mazs, tāpat kā biržās iekļauto kompāniju likviditāte. Salīdzinājumā ar Baltijas akciju tirgu, Varšavas fondu birža šobrīd varētu šķist ļoti pievilcīga Baltijas reģiona kompānijām," uzsver Varšavas biržas Biznesa attīstības daļas vadītājs Roberts Kviatkovskis (Robert Kwiatkowski). Pēdējā laikā Varšavas biržai esot bijušas vairākas tikšanās ar Baltijas valstu kompānijām no transporta, mediju un tekstila, pārtikas rūpniecības un finanšu industrijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

70% iedzīvotāju uzskata, ka panākumus karjerā var gūt bez augstākās izglītības

Lelde Petrāne, 24.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

70% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka nav nepieciešama augstākā izglītība, lai gūtu ievērojamus panākumus karjerā, liecina darba portāla CV Market veiktā aptauja.

Aptaujā «Vai, Jūsuprāt, ir iespējams gūt ievērojamus panākumus karjerā bez augstākās izglītības?» 28% respondentu atbildējuši apstiprinoši, norādot, ka tas ir iespējams, ja ir draugi vai radi, kas palīdz iekārtoties darbā. 24% aptaujāto uzskata, ka nav nepieciešama augstākā izglītība, ja ej praksē un tās laikā sevi pierādi. Tikmēr 18% aptaujas dalībnieku šādu pārliecību pamato ar iemeslu, ka darba devēji vērtē tikai iepriekšējo pieredzi.

30% aptaujas dalībnieku gan uzskata, ka bez labas izglītības panākumus karjerā nevar gūt. 17% respondentu norādījuši, ka augstākā izglītība ir svarīgs faktors, ja vairākiem kandidātiem ir līdzīga pieredze. 9% aptaujāto atbildējuši, ka bez augstākās izglītības nevar iegūt darbu prestižā uzņēmumā. Savukārt 4% aptaujas dalībnieku uzsver, ka bez izglītības nevar iegūt nepieciešamās zināšanas, lai sasniegtu karjeras virsotnes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par LPS priekšsēdi atkārtoti ievēl Jaunsleini

LETA, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdi šodien Aucē notikušajā LPS 24.kongresā atkārtoti tika ievēlēts Andris Jaunsleinis, kurš šo organizāciju vada jau 20 gadus.

Jaunsleinis bija vienīgais kandidāts uz LPS priekšsēža amatu.

Kongresa delegātiem tika izsniegti 170 vēlēšanu biļeteni, no kuriem balsošanas urnā tika iemesti 167 biļeteni, kuri visi tika atzīti par derīgiem. Par Jaunsleiņa kandidatūru nobalsoja 164 kongresa delegāti.

Uzrunājot kongresa delegātus, Jaunsleinis pateicās par milzīgo uzticību un apsolīja to godprātīgi izmantot LPS kopīgo problēmu risināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kriptobiržas Binance dibinātāja ieteikumi veiksmīgam biznesam un labākai dzīvei

Db.lv, 04.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čaņpeņs Žao (Changpeng Zhao) ir pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas Binance dibinātājs un izpilddirektors. Uzņēmums tika izveidots 2017. gadā un jau 2018. gadā kļuva par lielāko tirgus spēlētāju nozarē.

Žao no uzņēmēja Šanhajā ir izaudzis par biznesa līderi, kurā ieklausās un, kuram vēlas līdzināties visā pasaulē. Nesen viņš publiskoja arī savus galvenos principus pēc kā vadās, gan dzīvē, gan biznesā.

Esi taisnīgs

Neizmanto citus cilvēkus un neļauj citiem izmantot tevi. Visiem ir tieksme būt nedaudz subjektīviem un meklēt sev izdevīgākus risinājumus. Tomēr tam ir jāpretojas un jācenšas būt iespējami objektīvam. Tu negūsi dzīvē lielus panākumus, ja nespēsi panākt līdzsvaru šajā jomā.

Veido ilgtermiņa attiecības un abpusēji izdevīgus darījumus

Panākumi veidojas ilgtermiņā un ir jāveido tādas ilgtermiņa attiecības, kurās iegūst visas iesaistītās puses. Lai darījumam būtu jēga, visām tajā iesaistītajām pusēm ir jāgūst kāds labums. Vienpusēju darījumiem ir īss mūžs, un šādā gadījumā visu laiku būs jāmeklē arvien jauni sadarbības partneri. Vienreizējiem īstermiņa ieguvumiem parasti ir negatīvas sekas, jo tie novērš uzmanību no ilgtermiņa perspektīvas. Jātiecas pēc lielāka ieguvuma ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Britu mediju grupa Pearson sākusi pārrunas par Financial Times pārdošanu

LETA, 23.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas mediju grupa Pearson Plc ceturtdien paziņoja, ka sākusi pārrunas ar kādu vārdā nenosauktu pusi, lai pārdotu laikrakstu Financial Times.

Kompānija norādīja, ka tā pamanījusi nesen medijos izskanējušās spekulācijas par iespējamu Financial Times pārdošanu, taču piebilda, ka pagaidām nav pārliecības, ka šīs pārrunas novedīs pie darījuma realizēšanas.

Baumas par iespējamu laikraksta pārdošanu izskanēja pirmdien.

Daži mediji vēstīja, ka Pearson laikraksta grupu varētu pārdot par aptuveni vienu miljardu sterliņu mārciņu (1,4 miljardiem eiro).

Tikmēr pats Financial Times ceturtdien raksta, ka Pearson pārrunas veic ar Vācijas mediju gigantu Axel Springer.

Atsaucoties uz vairākiem šo situāciju labi pārzinošiem informācijas avotiem, laikraksts norāda, ka Japānas mediju grupa Nikkei arī ir veikusi pārrunas ar Pearson, taču sarunas ar Axel Springer jau nonākušas krietni attīstītākā gultnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TOP 500 uzņēmumi 2007. gadā uzstāda rekordus

Dace Skreija, Madara Fridrihsone, 13.11.2008

2007. gada TOP 500 laureāti ir gandarīti par sasniegto un, neraugoties uz ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, ir apņēmības pilni arī turpmāk gūt panākumus uzņēmējdarbībā.

Foto: Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. bijis peļņas rekordgads – TOP 500 uzņēmumi nopelnījuši vairāk nekā 1 miljardu latu, kas ir apmēram puse no visu valsts uzņēmumu gūtās kopējās peļņas.

Piedzīvoti ievērojami apgrozījuma pieaugumi – TOP 500 uzņēmumu kopējais apgrozījums palielinājās par 26%, sasniedzot kopējo apjomu 16.7 miljardu latu apmērā, un novērojama augsta rentabilitāte – vidējā TOP 500 uzņēmumu rentabilitāte 4.2 %, tie ir fakti, kas raksturo Latvijas lielākos uzņēmumus.

Balvas veiksmīgākajiem

Īpašā pasākumā godināti TOP 500 uzņēmumi 8 nominācijās. Uzsverot reģionālo uzņēmumu nozīmi, Db pirmo reizi izveidojis jaunu nomināciju un balvu saņēma straujāk augošais uzņēmums, šoreiz no Zemgales SIA Agrochema Latvia. Apliecinot savu atbalstu eksportam, Db godināja sekmīgāko eksportētāju ar lielāko eksporta apjomu pieaugumu no TOP 500 uzņēmumiem — AS Balticovo. Tāpat godināti mazumtirdzniecības un ražošanas uzņēmumi, kā arī veiksmīgākais uzņēmums no TOP 10 un 500. vietas ieguvējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Kad ar talantu vien nepietiek: sieviete Kolumbijā

Evita Lune, Pedersen & Partners partnere un vadītāja Latvijā, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indrai Noji (Indra Nooyi), Megai Vitmenai (Meg Whitman), Irēnei Rozenfeldai (Irene Rosenfeld), Elenai Kulmanai (Ellen Kullman) un Patrīcijai Vertcai (Patricia Woertz) ir kas kopīgs. Viņas ir monumentālu, daudznacionālu un gigantisku amerikāņu korporāciju vadītājas, sievietes, mātes, kuras turklāt ir iekļautas žurnāla Forbes ietekmīgāko sieviešu Top 10. Vai tas nozīmē, ka sievietes tikai ASV var būt ietekmīgas? Kā ar Eiropu? Dienvidameriku? Es vēlos pastāstīt par stiprām un veiksmīgām sievietēm ārpus ASV, kā arī par viņu apņēmību, neatlaidību un centību gan mājās, gan darbā. Šis būs mēģinājums izcelt to sieviešu izcilību, kas mazāk taisnīgās situācijās spēj sasniegt virsotnes un gūt panākumus, neraugoties uz tādiem sociāli kulturālajiem apstākļiem, kuru dēļ karjeras veidošana ir daudz sarežģītāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pēc Deglava tilta slēgšanas, Rīgas satiksme mudina izmantot sabiedrisko transportu

Lelde Petrāne, 25.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā to, ka šodien no plkst. 5.00 Valsts policija ir slēgusi A. Deglava pārvadu, «Rīgas satiksme» aicina autovadītājus atturēties no iebraukšanas pilsētas centrālajā daļā ar saviem transportlīdzekļiem un aktīvi izmantot sabiedrisko transportu. «Rīgas satiksme» aicina izmantot iespēju atstāt savus spēkratus autobusu, trolejbusu un tramvaju galapunktu tuvumā.

«Rīgas satiksme» aicina izmantot iespēju atstāt savus transportlīdzekļus lielveikalu autostāvvietās pie pilsētas robežām, kur šāda iespēja tiek piedāvāta un atbilst šo uzņēmumu politikai, t. i., netiek prasīta maksa par ilgstošāku stāvēšanu, ja no šīm vietām ir iespēja pārsēsties uz Rīgas sabiedrisko transportu. «Rīgas satiksme» arī aicina izmantot AS «Pasažieru vilciens» piedāvātos pakalpojums, lai nokļūtu pilsētas centrā. Vienlaikus «Rīgas satiksme» aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un atgādina, ka apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanas gadījumā personai var piemērot administratīvo sodu, bet, pārkāpjot privāto autostāvvietu noteikumus, – to operatoru noteiktos līgumsodus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nenodarītu ļaunumu savai un tuvinieku veselībai, Veselības ministrija (VM) svētku laikā aicina iedzīvotājus izvairīties no pārmērīgas alkohola lietošanas. Tā vietā ministrija iesaka lietot kvasu, minerālūdeni, zāļu tējas, svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas.

Tāpat VM aicina izvēlēties drošus eglīšu rotājumus savam mājoklim un novietot tos pietiekamā attālumā no atklātas liesmas. Svecītes novietojiet drošā attālumā no degošiem rotājumiem, aizkariem utml. Raugieties, lai svecītēm nevarētu piekļūt bērni vai mājdzīvnieki un vienmēr nodzēsiet svecītes pirms gulētiešanas vai atstājot māju, norāda VM.

Savukārt pie svētku galda īpašu uzmanību ir jāvelta bērniem, lai viņi nevarētu applaucēties ar karstiem ēdieniem un dzērieniem, atzīmē VM.

Turklāt nepieļaujiet, ka pašu pagatavotie ēdieni ilgi atrastos istabas temperatūrā, un uzglabājiet tos ledusskapī nelielos traukos. Pārtikas produkti, kuru lietošanai un uzglabāšanai būtu jāpievērš īpaša uzmanība ir piena, gaļas un zivju produkti, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti produkti vai pusfabrikāti. Pārtiku ir jāuzglabā ledusskapī vai aukstuma kastēs, pagrabos, lai tā nebojātos. Neiegādājieties un nelietojiet pārtikas produktus, kam ir slikta smarža, garša un kam ir beidzies derīguma termiņš, atgādina VM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) ir izveidojusi "Doktorantūras skolu" – platformu topošajiem un esošajiem doktorantiem, doktora grāda pretendentiem, pētniekiem un docētājiem. Tās mērķis ir nodrošināt operatīvu informācijas apriti, kvalitatīvu doktorantūras pieredzi un profesionālo kompetenču attīstību starpdisciplinārā vidē.

"Pētniecība ir un būs mūsu attīstības prioritāte, tādēļ "Doktorantūras skolas" atklāšanu varam uzskatīt par jauna izrāviena sākumu, kas nodrošinās papildus jaudu un iespējas jaunajiem zinātniekiem," uzskata RSU rektors profesors Aigars Pētersons.

Starp nozīmīgākajiem "Doktorantūras skolas" darbības virzieniem ir palīdzība pētījumu plānošanā, dizainā, datu apstrādē, to interpretācijā un projektu sagatavošanā. "Doktorantūras skola" darbosies kā vienas pieturas aģentūra, kurā doktoranti un citi pētnieki operatīvi un kompetenti varēs saņemt nepieciešamo informāciju un konsultācijas pētījumu kvalitatīvai izstrādei.

"Doktorantūras skolas ienāca mūsu valstī līdz ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu doktorantu stipendijām - visbiežāk kā brīvprātīgi organizēta, dažreiz tīri formāla iniciatīva, kas aptvēra konkrētu zinātņu nozari. "Doktorantūras skolas" izveidošana ir nākošais līmenis RSU attīstībā pēc labākajiem ārvalstu paraugiem," vērtē Latvijas Jauno zinātnieku apvienības valdes priekšsēdētāja Ieva Siliņa, atzīstot, ka, tā kā studijas doktorantūrā un darbs pie zinātniskā darba ir vientuļš process, tieši šāda skola var būt vieta, kur satikties līdzīgi domājošajiem, pārspriest aktualitātes un izaicinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Sāk pirmās ēkas rekonstrukciju projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» ietvaros

Ingrīda Drazdovska, 27.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atzīmējot projekta RTU – Pilsēta pilsētā pirmās ēkas rekonstrukcijas sākšanu, ēkas pamatos atstāts vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Rīgā, Ķīpsalā top RTU jaunais inženierzinātņu studiju centrs – projekts nodēvēts RTU – Pilsēta pilsētā. Šobrīd būvniecības darbi notiek Āzenes ielā 18, kur atradīsies RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, kā arī Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts.

Pēc vēstījuma atstāšanas ēkas pamatos, būvnieki sāks betonēšanas un montāžas darbus. Būvdarbus veic pilnsabiedrība Piegādātāju apvienība RBSSKALS, RBSSKALS Būvvadība un RBSSKALS Būvsabiedrība. Līguma izpildes termiņš ir 2012.gada jūlijs, bet līguma summa 5.4 milj. latu, ieskaitot PVN.

Ēkas rekonstrukcijas projektu izstrādājis SIA Valeinis un Stepe arhitekts Ģirts Valeinis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turība un Microsoft Latvia sadarbosies

, 31.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

30.janvārī Biznesa augstskola Turība un Microsoft Latvia parakstīja sadarbības līgumu, lai realizētu kopējos mērķus: veicinātu augstskolas studiju programmu turpmāko attīstību un konkurētspējīgu kvalificētu speciālistu sagatavošanu, nodrošinātu Turības studentiem un mācībspēkiem augstas kvalitātes apmācību un piekļuvi jaunākajām tehnoloģijām, kā arī attīstītu modernu un efektīvu infrastruktūru sekmīgai IT pārvaldībai un augstskolas biznesa procesu nodrošināšanai.

Līguma izpildes koordinēšana Turībā būs Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekānes Solvitas Vītolas pārziņā, liecina sniegtā informācija medijiem.

Turības un Microsoft Latvia sadarbība notiks galvenokārt programmu Microsoft IT Academy un Microsoft Dynamics Academic Alliance ietvaros. Sadarbības līgums ir noslēgts uz 3 gadiem, taču lai nodrošinātu sekmīgu stratēģisko mērķu sasniegšanu, tas paredz ikgadēja rīcības plāna izstrādi katram akadēmiskajam gadam. Plānā tiks ietverti priekšlikumi par jaunu mācību kursu integrēšanu studiju procesā, mācībspēku sagatavošanu profesionālo kursu pasniegšanai, Microsoft speciālistu vieslekciju grafiks, kopīgu konferenču, semināru un citu pasākumu organizēšana, augstskolas mācībspēku iesaistīšana Microsoft un Microsoft partneru rīkotajās starptautiskajās konferencēs un citas aktivitātes, par kurām abas puses vienosies sadarbības gaitā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Colliers International ziedos RTU, lai uzlabotu izglītības kvalitāti

, 11.10.2007

No kreisās: „Colliers International” Mihaila Morozova personā, Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes (RTU APF) dekāns Uģis Bratuškins, RTU Attīstības fonda direktors Atis Pakrastiņš

Foto avots: Colliers International

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 12. oktobrī, Latvijas Arhitektu savienībā Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes (RTU APF) dekāns Uģis Bratuškins un RTU Attīstības fonda direktors Atis Pakrastiņš parakstīs ziedojuma līgumu ar starptautisko konsultāciju uzņēmumu SIA Colliers International Mihaila Morozova personā, liecina universitātes sniegtā informācija medijiem.

Līguma mērķis esot uzlabot arhitektūras izglītības kvalitāti un mācību priekšmetu saturu. SIA Colliers International ik gadu ziedos RTU 5000 eiro atvērtu vieslekciju organizēšanai RTU APF.

RTU APF dekāna vietniece zinātniskajā darbā Sandra Treija pozitīvi vērtē uzņēmēju iniciatīvu: "Ziedojums dos iespēju mūsu fakultātes studentiem klātbūtnē iepazīt izcilas personības arhitektūrā un pilsētplānošanā, papildinās studiju kursos ietvertās tēmas ar pasaules aktualitātēm. Vieslekcijas būs publiskas. Tās varēs apmeklēt ne tikai RTU studenti, bet ikviens interesents."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku augstskola ar mērķi attīstīt par vadošo partneri modernas finanšu un biznesa augstākās izglītības apguvei Baltijas jūras reģionā uzsākusi plašāku sadarbību ar starptautiskiem uzņēmumiem, kas darbojas šajā reģionā un pasaules tirgū, informēja Banku augstskolas rektore, profesore Līga Peiseniece.

Viens no šādas sadarbības piemēriem ir Banku augstskolas nule parakstītais nodomu protokols ar Šveices uzņēmuma “MSC Mediterranean Shipping Company”, kas darbojas globālās loģistikas un jūras konteineru pārvadājumu jomā, Latvijas meitasuzņēmumu SIA"MSC Shared Service Center Riga" par sadarbības paplašināšanu.

“Banku augstskolas studentiem ir jau bijusi iespēja iepazīt SIA "MSC Shared Service Center Riga” darbību jau ikgadējās Karjeras dienās un prakses ietvaros, savukārt paplašinātā sadarbība sniegs studentiem plašāku redzējumu par starptautisko tirdzniecību un loģistiku, sniedz starptautisku pieredzi, studējot un strādājot Latvijā,” norāda Peiseniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Vizītē Rīgā ieradīsies ESM vadītājs Klauss Reglings

Lelde Petrāne, 28.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 3. martā, Rīgā ieradīsies Eiropas stabilitātes mehānisma (ESM) vadītājs Klauss Reglings (Klaus Regling). Vizītes ietvaros ar ESM vadītāju tiksies finanšu ministrs Andris Vilks un Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre. Vizīte ilgs no 3. līdz 4. martam, informē Finanšu ministrija.

Pēc finanšu ministra aicinājuma Klauss Reglings Rīgā tiksies arī ar Ministru Prezidenti Laimdotu Straujumu, Latvijas bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, atbildīgajām Saeimas komisijām un Eiropas komisijas pārstāvniecību Latvijā. Tāpat ESM vadītājs Latvijas Universitātē uzstāsies ar vieslekciju Kā Eiropa pārdzīvo eiro krīzi.

Klausa Reglinga vizīte Latvijā notiek Latvijas pievienošanās ESM ietvaros. Kā ziņots, šā gada 30. janvārī Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Latvijas iestāšanos ESM un likumu par Latvijas pārstāvību ESM valdē un direktoru padomē. Latvija kļūs par ESM 18. dalībnieci šā gada 13. martā, kad spēkā stāsies ESM līguma nosacījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Šokolāde iedvesmo jaunos uzņēmējus Alberta koledžā

, 02.11.2015

Pure Chocolate īpašnieks Pēteris Žimants ar izstādē Čikāgā iegūto balvu Most Innovative New Product Awards.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alberta koledžā ar vieslekciju viesojās Pure Chocolate īpašnieks Pēteris Žimants. Viņa atbildes uz Alberta koledžas studentu jautājumiem.

  • Kā sākāt savu biznesu?

    Pūrē atrodas dažādi ogu un augļu dārzi, izaudzēto vajadzēja realizēt, tādēļ 1995. gadā radījām ģimenes uzņēmumu Pure Food. Vācijā iegādājāmies pirmo 50 litru tilpuma katlu, kur vārīt ievārījumu. Saražojām vienu, tad trīs, piecas tonnas produkcijas mēnesī, līdz 2006. gadā Pūrē uzbūvējām jaunu ražotni. Pure Food ieguldījām smagu darbu un tas vainagojās panākumiem - pēc desmit gadiem uzņēmuma apgrozījums sasniedza 15 miljonus eiro mēnesī. Eksportējām produkciju uz daudzām pasaules valstīm.

  • Kādēļ izvēlējāties pārdot veiksmīgu un labi pelnošu biznesu?

    Tas bija pareizs lēmums. Bijām izveidojuši labu biznesu, kuru varēja veiksmīgi pārdot. Tikāmies ar vairākiem pircējiem, jo vēlējāmies atrast industriālu kompāniju. Izvēlējāmies Pure Food pārdot beļģu kompānijai Puratos. Jaunie īpašnieki saglabāja visas darba vietas, investēja uzņēmumā vēl divus miljonus. Jums – jaunajiem uzņēmējiem Alberta koledžā – iesaku nebaidīties pārdot uzņēmumu, jo tā ir lieliska iespēja nopelnīt. Protams, var pelnīt no dividendēm, peļņas, bet veiksmīgi pārdodot labu uzņēmumu, var iegūt kapitālu jaunam biznesam.

  • Nopelnīto naudu investējāt jaunā uzņēmumā?

    Paralēli darbam Pure Food 2007. gadā nodibinājām uzņēmumu Pure Chocolate. Bija telpas, kur izvietot pārtikas ražotni. Es uzskatu, ka katram jādara tas, ko viņš prot. Mēs zinājām, kā ražot pārtiku. Piesaistot Eiropas Savienības fondu naudu, attīstījām šokolādes biznesu. Tā ir vienreizēja iespēja, kas mūsu paaudzes uzņēmējiem tiek sniegta vienreiz – iegūt naudu un to neatdot. Šaubos, vai tāda iespēja būs arī mūsu bērniem, tādēļ iesaku izmantot ES fondu līdzekļus, kamēr tas vien iespējams.

  • Ir kāds bizness, kas Jums nav aizgājis?

    Ir uzņēmumi, kuru attīstība nav bijusi viegla. Pūres Šokolādes muzejā šobrīd bijuši vairāk nekā 70 000 apmeklētāji, bet to izveidot bija grūtāk nekā uzcelt šokolādes ražotni. Izlasīju ļoti daudz grāmatu, uzzināju visu par šokolādi. Mans konsultants bija četru šokolādes muzeju izveidotājs no Beļģijas. Šokolādes muzejs šobrīd ir pelnošs uzņēmums, kas izveidots muižas laika ēkā, turpat, kur savulaik tapa pirmais brūkleņu ievārījums. Aicinu ciemos arī Alberta koledžas studentus! Blakus muzejam Sabiles puiši no īsta ozolkoka uzcēla ēku, kur izveidojām restorānu Terase. Tagad nezinu, vai būtu riskējis atvērt savu restorānu, jo tas ir ļoti sarežģīts bizness. Ļoti ilgi meklējām labu pavāru, tagad restorāna piedāvājums ir ļoti labā līmenī! No Pure Food pārdošanas esam ieguvuši vairākus uzņēmumus, kas tagad ir jāpārvalda. Bet viss veidojas ap šokolādi – šokolādi tirgojam, šokolādi pie mums var nogaršot, šokolāde ir muzejā, kur pats to var arī izgatavot.

  • Kādi ir Jūsu pārdot prasmes noslēpumi?

    Mauprāt, pārdot var visu, tikai jāzina, kā to izdarīt, jāiegulda neatlaidīgs darbs. Un jāzina viss par savu produktu. Uzskatu, ka neviens mūsu produkciju nepārdos tik labi, kā mūsu darbinieki, tādēļ izveidojām savu distribūcijas uzņēmumu, kas šobrīd izplata jau 15 Latvijas zīmolus. Šokolādi eksportējam uz 25 valstīm, komunikācijai izmantojot visas jaunākās tehnoloģijas, jo viens e-pasts mūsdienās neko nenozīmē. Jāizmanto tās tehnoloģijas, kas ir populārākās katrā valstī. Piemēram, mans biznesa partneris no Kazahstānas izmanto i-telegrammas, bet ar partneri Korejā sazinos, izmantojot Kakao talk.

  • Kādas tirgus izpētes metodes izmantojat?

    Man visvairāk informāciju par konkrētās valsts šokolādes tirgu sniedz lielveikali. Izvērtēju, cik procentuāli daudz veikalu plauktos atrodas šokolādes konfektes kastēs. Visu pārējo informāciju mūsdienās var atrast internetā. Ja vēlaties uz kādu valsti eksportēt, tur noteikti jāaizbrauc un pašam jāapskatās, kādi ir cilvēku ēšanas paradumi, kas viņiem patīk. Saviem klientiem vienmēr uzjautāju, kas ir tas, ko viņi vēlas. Katrā valstī jāatrod viens liels klients, kas mūsu produktu aiznes līdz patērētājiem.

  • Ko vēl svarīgi atcerēties jaunajiem uzņēmējiem, kuri patlaban vēl studē Alberta koledžā, bet drīz uzsāks savu biznesu?

    Ieteiktu lepoties ar saviem panākumiem. Pieteicāmies konkursam uz balvu izstādē Čikāgā un ieguvām Most Innovative New Product Awards. Mans Libānas partneris vienmēr uzsver, ka jālielās ar iegūtajām balvām. Reizēm mēs esam pārāk kautrīgi, bet ir jālepojas ar saviem panākumiem. Savs bizness ir garš ceļš, bet es uzskatu, ka tas ir to vērts!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks tematiskie vakari par aktuālām tēmām

, 21.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas - Vācijas Augstskolu birojs turpina ceturtdienas vakaru tematisko pasākumu sēriju, kā ietvaros notiek tematiskie vakari par dažādām tēmām, kuras saistītas ar aktuāliem jautājumiem Vācijā un Baltijas valstīs, un Eiropas Savienībā, informēja Baltijas - Vācijas Augstskolu biroja vadītāja Ieva Pranka.

Pasākumi notiek katru otro un ceturto ceturtdienu plkst.18:30.

Ceturtdien, 22.novembrī plkst. 18:30 Latvijas Universitātē, Raiņa bulvārī 19, kafejnīcas telpās ar vieslekciju Fundamentālisms kā mūsdienu fenomens. Nacionālisms un labējais ekstrēmisms Baltijas jūras valstīs uzstāsies Prof. Dr. Valtera Rotholcs (Walter Rothholz, Greifsvaldes Universitātes Politisko zinātņu institūts, Ziemeļeiropas studijas). Lekcija būs vācu valodā, bet jautājumus varēs uzdot arī latviešu vai angļu valodā.

Papildus informācija un ielūgums Baltijas - Vācijas Augstskolu biroja mājas lapā: http://www.hochschulkontor.lv/aktuelles.html

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā mēs varam izglītot jaunus līderus? Go Beyond pieredze

Klaudio Andrē Rivera, MBA, PhD vadītāju attīstības uzņēmums Elevator International/ CCL partneris, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstskolas visā pasaulē saskaras ar lieliem izaicinājumiem no dažādām pusēm. Arvien vairāk tiek pieprasīta izglītības kvalitātes uzlabošana, bet galvenokārt ir tas, ka no augstskolām sabiedrībai nevajag tikai tehniskus kvalificētus ekspertus, bet īstus un efektīvus līderus. Vai tas ir iespējams?

Pašreizējā izglītības sistēma sniedz jauniešiem informāciju, bet tā nespēj attīstīt jaunus līderus. Iemesls – pasniedzēju fokusēšanās uz informācijas pasniegšanu. Tā vietā būtu nepieciešams veicināt studentu kritiskās domāšanas spējas un attīstīt prasmi analizēt iegūto informāciju. Vienlīdz svarīgi – palīdzēt studentiem saprast saņemtās informācijas nozīmīgumu un apzināties, kāds no šīs informācijas labums būs tālākajā dzīvē (mācību, darba, dzīves vai citā kontekstā).

Vēl svarīga ir izglītības sistēmas balstīšana uz jauniešu stirpo pušu attīstīšanu, kas ievērojami paaugstina mācību procesa efektivitāti un studentu motivāciju. Mācību process tiek radīts ērtāks un patīkamāks jauniešiem, sniedzot tiem iespējas attīstīt savas prasmes un spējas, kurās viņi jau jūtas stipri un spēcīgi. Turklāt šāda pieeja izglītības procesā sniedz vairāk uzvaru un vēl vairāk motivē jauniešus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tuvojas Mīlētāko zīmolu tops 2008 noslēgums

, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau 4. gadu pēc kārtas Latvijā noskaidroti 50 mīlētākie zīmoli. Šogad tiks apbalvoti Top 10 zīmoli un zīmoli, kas ir vadošie piecās tēla novērtējuma kategorijās (kvalitāte, vadošums, enerģija, unikalitāte un izdevīgums). Īpašu balvu saņems arī visstraujāk kāpušais zīmols.

Latvijā Mīlētāko zīmolu topā ir notikušas interesantas izmaiņas. No 2007. gada Top 10 izkrituši 2 zīmoli, to vietā viens jauns un viens atgriezies no 2006. gada Top 10. Piektā daļa no Top 50 ir nomainījusies. Trīs zīmoli pacēlušies par vairāk nekā 30 pozīcijām un gada laikā par pusi palielinājuši savu mīlētāju skaitu. Lielākais kāpums – no 113. uz 36. vietu. Mārketinga konferences Predicts 2008 dalībnieki pirmajā trijniekā prognozē tādu zīmolus kā draugiem.lv, Hansabanka un Laima. Savas prognozes varat izteikt diena.lv Biznesa sadaļā, Db.lv informē Kristaps Menniks, Nords Event Communications projektu menedžeris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pirmā RTU studentu pilsētas renovētā ēka svin spāru svētkus

Lelde Petrāne, 23.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) radošo industriju centrs Ķīpsalā, Āzenes ielā 18, kurā vienkopus atradīsies RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, kā arī Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts, šodien svin Spāru svētkus.

Tā būs pirmā teritoriālā kompleksa RTU – Pilsēta pilsētā projekta gaitā renovētā ēka. Ekspluatācijā tā tiks nodota jau šoruden.

Renovēšanas darbi RTU radošo industriju centrā Ķīpsalā, Āzenes ielā 18, tika sākti pērnvasar. Projekta attīstības gaitā vecais RTU mācību komplekss iegūs jaunu fasādi, modernas studiju auditorijas un arī atpūtas telpas. Līdzšinējo divu stāvu vietā paredzēti četri stāvi, un mājas vidū tiks izbūvēts ar stikla jumtu pārsegts iekšpagalms jeb ātrijs, kas namu padarīs gaišāku un mājīgāku. Ēkā paredzēti ievērojami plašāki studiju un projekta darbu eksponēšanas laukumi, kā arī elastīgas telpu transformācijas iespējas. Tas nodrošinās iespēju palielināt klausītāju vietu skaitu auditorijās, piemēram, vieslekciju u.c. plaši apmeklētu pasākumu gadījumā. Tāpat visas ēkas būs ērti pieejamas arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbilstoši mūsdienās iedibinātajiem starptautiskajiem standartiem tiks nodrošināta pieeja patstāvīgajam darbam darbnīcās 24 stundas diennaktī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VA ar vieslekciju uzstāsies EP deputāts Aldis Kušķis

, 28.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 31. martā plkst. 13.00 Valmierā, Vidzemes Augstskolā viesosies Eiropas Parlamenta deputāts Aldis Kušķis, kurš Tūrisma organizācijas un vadības nodaļas studentiem lasīs vieslekciju par Eiropas Savienībā aktuālajiem tūrisma jautājumiem – atjaunoto tūrisma politiku, aviokompāniju cenu politiku, automātiskām aviobiļešu rezervācijas sistēmām un citām ar tūrismu saistītām tēmām, liecina sniegtā informācija medijiem.

Pirms vieslekcijas studentiem A.Kušķis iepazīsies arī ar augstskolas jaunuzceltajām telpām – konferenču zāli, bibliotēkas korpusu un jaunajām auditorijām, kā arī tiksies ar Tūrisma vadības un organizācijas nodaļas docētājiem.

Lai veicinātu jauniešu interesi par tūrisma izglītību, kā arī konkrēta Latvijas reģiona – Vidzemes – atpazīstamību plašākā mērogā, A.Kušķis un Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupa sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu tikko arī izsludinājuši ideju konkursu Vidzemes suvenīrs Eiropai. Veiksmīgākās idejas autoram šā gada maijā, konkursa noslēguma pasākumā A.Kušķis pasniegs mācību procesā noderīgu un vērtīgu balvu – pasaulē plānāko klēpjdatoru Apple MacBook Air, kas pirmoreiz prezentēts šā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES, Krievija un Ukraina atsāks brīvās tirdzniecības pārrunas

LETA--AFP, 14.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES), Krievija un Ukraina nākamnedēļ Briselē atsāks pārrunas par Maskavas bažām attiecībā uz ES brīvās tirdzniecības līgumu ar Kijevu, otrdien paziņoja bloka amatpersonas.

Brīvās tirdzniecības līgums ir daļa no plašāka 2014.gada ES asociācijas līguma, kuru Ukraina un ES ratificēja pērn.

«Trīspusējās pārrunas starp ES, Ukrainu un Krieviju atsāksies nākamnedēļ, lai iegūtu praktisku risinājumu Krievijas paustajām bažām attiecībā uz padziļinātā un plašā brīvās tirdzniecības līguma ieviešanu starp Ukrainu un ES,» norāda Eiropas Komisijas (EK) preses pārstāvis Daniels Rosario.

«Šīs tehniskā līmeņa pārrunas norisināsies Briselē pirmdien un otrdien, un mēs sagaidām, ka šie sakari drīzumā pāries politiskā līmenī,» saka Rosario. Iepriekšējo reizi šādas pārrunas tika rīkotas pērn septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzu Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu līdzīpašnieks uzņēmējs Oļegs Stepanovs šodien publicētā intervijā laikrakstā Dienas bizness norāda, ka tuvākā nākotnē Kālija parka termināli varētu pārdot Baltkrievijas un Krievijas kompānijām, lai nodrošinātu kālija sāls kravu plūsmu caur Ventspili.

Tāpat viņš izklāsta savu skatījumu par faktu, ka ir atzīts par vienu no aizdomās turamajiem kriminālprocesā, kas tika sākts 2005.gadā par krāpšanu lielā apmērā attiecībā pret LK un tās meitasuzņēmumiem, kā rezultātā LK ir zaudējis ap 29,1 miljonu ASV dolāru. O. Stepanovs uzskata, ka šis process ir saistīts ar gaidāmo tiesvedību pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Intervijā O. Stepanovs atklāj t.s. tranzītkara iemeslus, un atklāj aptuveno Ventspils tranzītzbiznesa aktīvu vērtību, kas savstarpējo konfliktu rezultātā ir strauji kritusies. Db.lv piedāvā iepazīties ar visu interviju, ko O. Stepanovs sniedzis laikrakstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Papildināta (11:49) - Tusks: Eirozonas līderi panākuši vienošanos par jaunu Grieķijas glābšanas plānu

LETA--DPA/AFP/RTTNEWS, 13.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas līderi panākuši vienošanos par jaunu Grieķijas glābšanas programmu, pirmdien paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

«Eirozonas samitā panākta vienbalsīga vienošanās. Viss ir gatavs, lai īstenotu Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) programmu Grieķijai ar nopietnām reformām un finanšu atbalstu,» pavēstīja Tusks, norādot uz eirozonas glābšanas fondu, kas pārraudzīs jau trešo Grieķijas palīdzības programmu.

Eirozonas līderi pirmdienas naktī izvērtēja iespējas par vienošanās panākšanu Grieķijas krīzes atrisināšanai pēc tam, kad Atēnām tika izteikts ultimāts pieņemt bargas ekonomikas reformas vai kļūt par pirmo valsti, kas izstātos no eirozonas.

«Šis lēmums sniedz Grieķijai iespēju izvairīties no sociālām un politiskām sekām, kas rastos negatīva iznākuma rezultātā,» preses konferencē norādīja Tusks. «Būs nepieciešams ievērot bargus nosacījumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķīnas milži nolaidīsies Rīgā

Oskars Prikulis, Db, 30.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas lidostai jau ilgāku laiku notiek pārrunas ar vairākām lielajām Ķīnas aviokompānijām par regulāro reisus atvēršanu starp Rīgas un Ķīnas lidostām, raksta laikraksts Dienas bizness.

«Pārrunas šobrīd norit paralēli ar vairākām Ķīnas aviokompānijām, kas gadā pārvadā miljoniem pasažieru,» Db norāda Rīgas lidostas valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters, paužot optimismu, ka jau vistuvākajā laikā tās varētu dot rezultātu. Starp aviokompānijām, ar kurām notiek pārrunas, neoficiāli tiek minēts Ķīnas aviomilzis China Southern Airlines, kas ir Ķīnas lielākā aviokompānija.

K. Peters norāda, ka pārrunas nav vieglas, jo Rīga uz kopējā Ķīnas aviokompāniju apjoma ir mazs partneris. Lidostas šefs rēķinās, ka Rīgas lidosta varētu kļūt par reģiona galveno satiksmes centru un pirmo pieturvietu reisos no Ķīnas uz Ziemeļeiropu. K. Peters uzsver, ka bez Ķīnas pārrunām šobrīd reālākais variants jau oktobrī varētu būt tiešā reisa atvēršana starp Rīgu un kādi citu Āzijas valsti – piemēram Malaiziju.

Komentāri

Pievienot komentāru