Jaunākais izdevums

Latvijā aizvien vairāk pieaug to uzņēmumu un privātpersonu skaits, kuri kavē savus ikmēneša maksājumus. Iedzīvotāji un kompānijas nespēj norēķināties par pēdējā laikā iegādātājām precēm un pakalpojumiem, kuru iegādei izmantoti kredīta vai līzinga pakalpojumi, ziņo laikraksts Bizness&Baltija.

Straujš pieaugums parādu ieilgumam kompāniju savstarpējos norēķinos kļūst visaptverošs un praktiski skar visas Latvijas ekonomikas nozares.

Parādpiedziņas kompānija Creditreform norāda, ka augstā inflācija un zemais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums, kā arī kopējās maksātspējas samazināšanās rada nopietnas problēmas.

Jau pērn Latvijā bija Eiropas Savienībā (ES) visstraujāk pieaugošais skaits maksātnespējīgo uzņēmumu. Tas nozīmē, ka no katrām 10 000 kompānijām 252 nespēja tikt galā ar savām finansiālajām saistībām. Lietuvā šis rādītājs ir 128, savukārt Igaunijā - 69.

Kā norāda Creditreform nesen veiktais pētījums, tad 39.1% uzņēmēju ir neapmierināti ar savu klientu maksāšanas disciplīnu. Pērn šis skaitlis bija - 19.7%.

Vairāki uzņēmumi jau pieņēmuši radikālus mērus cīņai ar parādniekiem, tāpēc, iespējams, ka jau gada beigās situācija stabilizēsies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja esi saskāries ar iespējamu korupciju, tad tagad ir ātrs, ērts un drošs veids saziņai ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). Jaunā ziņošanas platforma un tās mobilā lietotne “Ziņo KNAB!” gan nodrošina anonimitātes iespēju, gan ļauj sekot līdzi iesniegtās informācijas virzībai. Tas nozīmē, ka nav obligāti jāraksta oficiāli iesniegumi vai jāsūta vēstules – pietiek ievadīt nepieciešamo informāciju ziņošanas platformas vai lietotnes lauciņos.

Aptauju dati par korupcijas uztveri liecina, ka 61 % Latvijas iedzīvotāju, saskaroties ar korupciju, ir gatavi par to ziņot. Tajā pašā laikā 42 % ir gatavi ziņot tikai tad, ja tiek nodrošināta viņu anonimitāte. Atbildot uz sabiedrības pieprasījumu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izveidojis jaunu ziņošanas platformu un tās mobilo lietotni “Ziņo KNAB!”, kas piedāvā iespēju saglabāt ziņotāja anonimitāti un sazināties ar atbildīgo KNAB amatpersonu.

Nevēlies rakstīt iesniegumu? Izvēlies ”Ziņo KNAB!”

“Ziņo KNAB!” ir iekļauti divi ziņošanas veidi – pārkāpuma ziņojums par korupciju, kurā ietverta anonimitātes iespēja, un trauksmes cēlēja ziņojums. Visiem iesniegtajiem ziņojumiem tiek piešķirti unikāli identifikācijas numuri, kas dod iespēju sekot līdzi iesniegtās informācijas virzībai un nepieciešamības gadījumā ar sarakstes starpniecību iesniegt papildu ziņas vai precizējumus atbildīgajai KNAB amatpersonai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēks kļūst par parādnieku jau aizdevuma saņemšanas brīdī, taču problēma rodas tad, kad aizņēmējs nevar vai atsakās nokārtot parādsaistības ar aizdevējiem, tostarp ar finanšu vai kredīta devēja uzņēmumiem. Protams, katrs aizņēmējs ir atšķirīgs, tomēr, kā uzsver parādu atgūšanas uzņēmuma SIA Legal Balance izpilddirektore Olga Pripodobna, ir konkrētas likumsakarības, kas ļauj tos kategorizēt un atrast efektīvāko veidu, kā atgūt parādu.

“Balstoties uz parādu atgūšanas teoriju un praksi, var izdalīt piecus galvenos parādnieku veidus – īslaicīgie, solītāji, klusie, ļaunprātīgie un izmisīgie parādnieki. Iepazīstot šo grupu atšķirīgās iezīmes, ir vieglāk sazināties ar parādniekiem un palīdzēt viņiem veikt parāda atmaksu,” stāsta Olga Pripodobna.

Īslaicīgie parādnieki, pēc Olgas Pripodobnas domām, ir tie, kuri uz laiku ir nonākuši finansiālās grūtībās, kas radušās darbavietas maiņas vai atvaļinājuma dēļ. Šie aizņēmēji ir labvēlīgi, ar viņiem ir iespējams panākt vienošanos, piemēram, pielāgojot ikmēneša maksājuma datumu tā, lai tas sakristu ar parādnieka ikmēneša saņemtiem ienākumiem un parādnieks nekavētu maksājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaundibinātie uzņēmumi nespēj atdot parādus

Ieva Mārtiņa, Db, 28.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu piedziņas firmu redzeslokā arvien biežāk nonāk jaundibināti mazie uzņēmumi, grāmatveži, arī bāru, kazino, skaistumkopšanas salonu darbinieki. Šādas tendences pēdējos mēnešos novērojusi parādu piedziņas firma Paus Konsults, kas Latvijā parādu piedziņas jomā darbojas kopš 1997. gada un ir vieni no lielākajiem speciālistiem privātpersonu parādu piedziņā, proti, kompānijai pieder ap 70 % tirgus. Paus Konsults, kura klienti ir praktiski visas finanšu iestādes un daudzi lieli dažādu pakalpojumu sniedzēji, valdes loceklis Mārcis Katajs intervijā Db atklāja arī parādu rašanās iemeslus.

Cik šobrīd Paus Konsults datubāzē ir ierakstu par parādiem un cik ir parādnieku?

Par privātpersonām šobrīd ir 250 tūkstoši ierakstu (parādi) jeb ir ap 150 tūkstoši privātpersonu. Juridiskās personas ir apmēram 10% no šī skaita jeb ap 25 tūkstoši ierakstu. Parādu skaitam ir tendence pieaugt. Šogad martā vēl bija 200 tūkstoši ierakstu. 50% gadījumu vienam cilvēkam ir 2 un vairāki parādi. Lielākais skaits ir 12 parādi vienam cilvēkam.

Kāds ir parādnieka - fiziskas personas - portrets?

Parādnieka portrets kādu laiku iepriekš bija privātpersona - vīrietis, kas strādā privātā sektorā, ar vidējo parādu 500 Ls, vecumā līdz 40 gadiem. Patlaban summa palielinās, bet vidējais vecums samazinās, jo novērojam, ka jaunieši ir neapzinīgi maksātāji. Parādu skaitā ir arī studentiem sniegti kredīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parādnieki piekopj «strausa politiku»

, 27.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīriešus vairāk nekā sievietes nokārtot parādsaistības varētu pamudināt sirdsapziņa un doma par to, ka uzņemtās saistības ir jāpilda, liecina parādu piedziņas firmas Lindorff pētījuma rezultāti.

68 % aptaujāto vīriešu norādīja, ka sirdsapziņa viņus pamudinātu nokārtot parādsaistības. Sievietes sirdsapziņa moka par 10 % retāk. Kopumā 18 % respondentu norādījuši, ka samaksātu parādu saņemot atgādinājumu no rēķina piestādītāja. 7 % aptaujāto norāda, ka neviens viņus nepamudinātu uz parāda atmaksu – cilvēki vēlas izvairīties no parāda atmaksas cik ilgi vien iespējams. Interesanti, ka sieviešu vidū 11 % aptaujāto censtos cik vien var izvairīties no parādu atmaksas.

Lindorff Latvijas filiāles ģenerāldirektore Aleksandra Baranova norādīja – lai gan atbildes liecina, ka cilvēkiem esot sirdsapziņa, realitātē lielākā daļa parādnieku pēc iespējas ilgāk ietur «strausa politiku» - vilcinās, nesazinās ar kreditoriem, izvairās no parāda atmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Vismazāko nosodījumu izpelnās nodokļu un nodevu nemaksātāji

Lelde Petrāne, 15.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji visnegatīvāk vērtē parādniekus, kuri labprātīgi nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem, bet vismazāko nosodījumu izpelnās nodokļu un nodevu nemaksātāji, liecina pētījumu centra SKDS un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes maijā veiktā iedzīvotāju aptauja.

Ļoti negatīvi vai drīzāk negatīvi uzturlīdzekļu parādniekus vērtē 76% iedzīvotāju, kas ir nenozīmīgs samazinājums par 1% salīdzinājumā ar 2018. gadu, kad uzturlīdzekļu parādniekus nosodīja 77% iedzīvotāju. Lielāks nosodījums pret uzturlīdzekļu nemaksātājiem ir sieviešu vidū, kā arī starp iedzīvotājiem ar augstāko izglītību – 79%.

Savukārt attiecībā uz nodokļu un nodevu, piemēram, nekustamā īpašuma nodokļa, nemaksāšanu pašvaldībai iedzīvotāju attieksme salīdzinoši biežāk ir neitrāla vai pat pozitīva. Kopumā nodokļu un nodevu nemaksāšanu negatīvi vērtē tikai 54% aptaujāto iedzīvotāju, kas ir par 2% vairāk nekā pērn. Savukārt gandrīz katrs trešais aptaujātais jeb 29% iedzīvotāju pret nodokļu parādniekiem pauž neitrālu attieksmi. Salīdzinoši mazāks nosodījums pret nodokļu un nodevu parādniekiem ir novērojams starp Latgalē un Rīgā dzīvojošajiem cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, kā arī ģimenēs, kurās sarunvaloda ir krievu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Visbiežāk cilvēki nevar atdot parādu, jo nav darba

Ieva Mārtiņa, 16.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visbiežāk kā iemeslu saistību nekārtošanai parādnieki min to, ka viņiem nav darba un ienākumu, kā arī tas, ka ierobežotie līdzekļi liedz nokārtot parādsaistības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu piedzinēji datubāzēs par parādnieku kredītvēsturi varēs iekļaut datus par parādiem bez tiesas sprieduma.

Jaunais Parāda atgūšanas likums paredz, ka personas parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs varēs veidot parādnieku kredītvēstures datubāzi, iekļaujot tajā noteiktu informāciju par parādnieku, ja tam nebūs iebildumu par parāda esību vai tā apmēru. Informācija datubāzē būs pieejama arī tad, ja parādnieks būs izteicis kādus iebildumus, bet tiesa vai šķīrējtiesa parādu tomēr būs atzinusi par pamatotu.

Saeimas Juridiskās komisijas atbalstītie priekšlikumi Parāda atgūšanas likumam pirms otrā lasījuma paredz, ka informācija par parādnieku būs pieejama arī tad, ja parādnieks būs izteicis iebildumus par parādu, bet parāda piedzinējs būs rakstiski pamatojis parādu un izsniedzis dokumentu kopijas, kas to pamato (ja strīds par parāda esību vai apmēru vēl nebūs izskatīts tiesā vai šķīrējtiesā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlija sākumā nodokļu parādnieku kopējais parāda apjoms sasniedza 583,25 milj.eiro, tostarp 59 uzņēmumiem nodokļu parāda apjoms pārsniedza miljonu eiro, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Analizējot gan nodokļu parāda apjomu, gan arī parādnieku skaitu, redzams, ka dinamikai pēdējo deviņu mēnešu periodā bijusi mainīga tendence. Martā nodokļu parādnieku skaits sarucis, bet visaugstākais punkts pēdējo deviņu mēnešu periodā sasniegts maijā, kad reģistrēti nepilni 39 tūkstoši uzņēmumu ar nodokļu parādu, kas pārsniedz 150 eiro. Nākamajā mēnesī nodokļu parādnieku skaits sarucis, savukārt jūlijā atkal līknē iezīmējies kāpums.

Līdzīgi ir arī ar nodokļu parāda kopējo summu, kuras dinamika sasaucas ar nodokļu parādnieku kopējā skaita izmaiņām. Jūlija sākumā Latvijā bija reģistrēti 36,4 tūkstoši uzņēmumu ar nodokļu parādu, kas lielāks par 150 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Parādi pret mazajiem un vidējiem uzņēmumiem Lielbritānijā sasniedz visu laiku rekordu

Dienas Bizness, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā parādsaistības pret mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) patlaban ir 33,6 miljardu sterliņu mārciņu apmērā, kas ir augstākais rādītājs, kopš laika, kad šādus datus sāka apkopot. Lielākie parādnieki MVU ir lielās kompānijas, raksta BBC.

Jauns veikto maksājumu pētījums, ko veica uzņēmums Bacs, liecina, ka gada laikā parādu apmērs pret MVU palielinājies par 10%. Vidēji katram MVU nav samaksāti 39 tūkstoši mārciņu, un tekošie maksājumi šiem uzņēmumiem parasti aizkavējas par līdz pat diviem mēnešiem.

Kopumā ar kavētiem maksājumiem saskaras aptuveni puse no Lielbritānijas 861 tūkstoša MVU.

Kā norāda Bacs mārketinga speciālists Maiks Hatčinsons (Mike Hutchinson), tad lielākā problēma šādā situācijā, kad maksājumi MVU tiek kavēti aizvien biežāk, ir tā, ka šī uzņēmumu grupa nevar droši plānot savas darbības uz priekšu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aptauja: Valsts ekonomiskā situācija neļauj Latvijas iedzīvotājiem pelnīt vairāk

, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien masu medijos ir atrodama informācija par to, ka Latvijā strādājošo atalgojuma līmenis ir samazinājies un kļuvis mazāks ne tikai salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, bet arī ar Krieviju. Savukārt, darba ražīgums ir daudz augstāks – Latvijas iedzīvotāji daudz atbildīgāk izturas pret saviem darba pienākumiem, ir apzinīgāki. Socioloģisko un tirgus pētījumu kompāniju Pontus Dati veica ekspress aptauju, kurā vēlējāmies uzzināt, kā respondenti vērtē situāciju, ka Latvijas darbaspēks ir krietni lētāks nekā citās valstīs.

Lielākā daļa respondenti - 50% atzina, ka Latvijas ekonomiskā situācija neļauj prasīt lielāku atalgojumu. 25.46% skaidroja, ka latvieši neprot uzstādīt savas prasības, bet 10.65% atklāja, ka vainīga ir mūsu nācijai raksturīgā pieticība. Taču 8.33% norādīja uz to, ka daļēji vainojama darba tirgus nesakārtotība, 5.56% – ka ir vēl citi faktori, kas ietekmē šo situāciju.

Viens no respondentiem, kurš uzskatīja, ka Latvijas iedzīvotāji, bet, it īpaši, latvieši samierinās ar visu, sacīja: “Nu dažkārt ļoti labi var redzēt, kā samierināmies ar lietām, kas mums notiek apkārt. Tik tiešām esam pieticīgi. Ja paskatās uz krievu tautības cilvēkiem, pavisam savādāki: temperaments, dzīves mērķi kā Napoleoniem utt. Varam tikai no viņiem mācīties.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zivju pārstrādes uzņēmums Kolumbija Ltd slīkst problēmu jūrā

Laura Mazbērziņa, 10.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas zivju pārstrādes uzņēmumu Kolumbija Ltd piemeklējušas vairākas problēmas – tiesiskās aizsardzības process, tirgus noieta problēmas, obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu dārdzība un darbaspēka trūkums.

Jau ziņots, ka Kolumbija Ltd ir nonākusi finansiālās grūtībās un par savu eksistenci cīnās, atrodoties tiesiskās aizsardzības procesā. Kolumbija Ltd tiesā iesniegtajā tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumā bija norādījusi, ka uzņēmums ir nonācis finansiālās grūtībās, kas ierobežo spēju veikt aktuālus norēķinus ar darbiniekiem un kreditoriem. Pieteikumā bija teikts, ka kompānijas saistību apmērs turpina palielināties, bet apgrozāmo līdzekļu trūkums liedz turpināt pilnvērtīgu saimniecisko darbību, tostarp arī izpildīt uzņemtās saistības.

«Iegriež» banka

Kolumbijai Ltd ir noslēgti vairāki kredīta un kredītlīnijas līgumi ar AS Trasta komercbanka, kura nonāca finansiālās grūtībās un 2016. gada 14. martā ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu uzsākusi kredītiestādes likviditātes procesu. Kredītiestāde neturpināja ierasto komercdarbību, bet, īstenojot maksātnespējas procesa īpatnības, atsavināja savus aktīvus un arī prasījuma tiesības. «Es uzskatu, ka bankas maksātnespējas administratoriem ir nepareiza tiešas darbības politika – nesaglabāt darbojošos uzņēmumu, tas ir absurds,» sacīja Kolumbija Ltd īpašnieks Igors Krupņiks (Igor Krupnik).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākajiem akciju tirgiem pēc septembra atnestā saguruma atkal izdevies demonstrēt cenu pieaugumu.

Pandēmijas slimnieku skaits pasaulē gan turpina augt, un rezultātā vairākās vietās atkārtoti tiek ieviesti arvien stingrāki pulcēšanās un pārvietošanās ierobežojumi, kas smacē ekonomiku. No otras puses – šāda situācija liek spekulēt vēl par papildu ietekmīgāko pasaules valdību un centrālo banku ekonomikas stimuliem, kam īstermiņā cenas finanšu tirgū var izdoties noturēt virs ūdens.

“Ilgstošā augšupeja akciju tirgos septembrī beidzot pierima, un pirmajā rudens mēnesī vairums globālo akciju indeksu samazinājās. Dažu akciju nesamērīgi straujais kāpums augustā atgādināja spekulatīvai mānijai raksturīgu notikumu gaitu. Tāpēc atsevišķu akciju pēkšņais kritums, dažu dienu laikā zaudējot pat 20-35% no savas vērtības, patiesībā nebija nekāds pārsteigums. Iepriekš jau runājām, ka tik izteikts lielāko un respektablāko uzņēmumu akciju cenu pieaugums ir neloģisks un faktiski kalpo par atgādinājumu tam, ka, neskatoties uz izaugsmi pēdējos mēnešos, situācija finanšu tirgos joprojām ir trausla,” norāda Luminor Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņas, ka ASV prezidents Donalds Tramps saķēris Covid-19 vīrusu, pasaulē izplatījušas ar kūlas ugunsgrēka cienīgu ātrumu. Attiecīgi šādu realitāti mēģina “iecenot” arī finanšu tirgus dalībnieki.

Sākotnējā reakcija uz šādiem jaunumiem finanšu tirgū bijusi pesimistiska – vadošo Eiropas akciju cenu raksturojošo indeksu vērtība mēreni planē zemāk. Iespējams, negatīvā teritorijā varētu atvērties arī ASV šis tirgus.Līdz ar šādu Trampa jauno kondīciju var spekulēt, ka viņam atliks mazāk laika tam, lai viņš varētu pārliecināt tieši par sevi novembra sākumā nobalsot tos vēlētājus, kas īsti vēl nav izšķīrušies, kam atdot savu vērtējumu.

Rezultātā straujāk zemāk planē kalnrūpniecības, enerģijas nozares un banku akciju vērtības.

Kopumā jau kādu laiku pieņēmums ir, ka ASV Demokrātu partijas kandidāta Džo Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās nebūs diez ko pateicīga Volstrītai. Tas tādēļ, ka šāda notikumu attīstība, visticamāk, novedīs gan pie augstākiem nodokļiem ASV, gan stingrākiem regulējumiem, piemēram, tām pašām finanšu iestādēm. Kopumā gan tas, ka šī Trampa saslimšana novedīs pie mazākām viņa pārvēlēšanas izredzēm var arī nebūt tik viennozīmīgi. Daļa ASV sabiedrības var izjust līdzjūtību. Piemēram, britu premjera Borisa Džonsona popularitāte pēc viņa “Covidgadījuma” palielinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Peļņa stagnē un parādi aug – akcijām tuvākā nākotne var nebūt rožaina

Jānis Šķupelis, 19.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienu no buļļu tirgus pamatakmeņiem pēdējo gadu laikā likusi pasaules kompāniju tendence lielos apjomos atpirkt savas akcijas. Daudzi pasaules lielākie uzņēmumi šādam nolūkam (arī dividenžu izmaksai) tērējuši ievērojamu daļu savas peļņas un nekautrējušies akciju atpirkšanas nolūkos emitēt arī korporatīvās obligācijas, šādā veidā izmantojot zemo procentlikmju laikmetu, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Būtībā sanācis, ka liela daļa kompāniju maksājušas dividendes, atpirkušas akcijas un veikušas investīcijas uz aizņemtas naudas un arvien lielāka deficīta rēķina. Tiesa gan, šāda tendence pamazām var noplakt.

Piemēram, ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) apkopotā informācija liecina (salīdzināti ASV kompāniju kapitāla tēriņi ar to uzkrājumiem un naudas plūsmu), ka šobrīd šīs valsts uzņēmumiem ir lielākais tēriņu deficīts (spēja segt tēriņus no iekšējiem līdzekļiem), kopš pirms vairākiem gadiem akciju tirgū aizsākās cenu pieaugums. Vairāki akciju analītiķi norāda, ka tieši akciju atpirkšana var ciest vispirms, kad uzņēmumi sāks samazināt savas izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Nākamo krīzes vilni varēs pārvarēt piesaistot ārvalstu investīcijas

Jānis Rancāns, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropu sāk pārņemt jauns krīzes vilnis, kas ietekmēs arī Latvijas finanšu situāciju. Lai gan kopumā situācija izskatās labi, tomēr parādās recesijas vai stagnācijas pazīmes.

Šādā situācijā Eiropas Savienībai (ES) ir divi iespējamie rīcības scenāriji – vai nu jaunas naudas drukāšana, vai arī jostu savilkšana. Latvijai īpaši neizdevīgs ir otrs scenārijs, kas nozīmētu investīciju apjoma samazināšanos un esošo projektu iesaldēšanu, teikts bankas DnB NORD galvenās ekanomistes Lietuvā Jekaterinas Rojaki konferences «Uzņēmējdarbības vide Baltijas valstīs» ziņojumā «Ekonomiskās situācijas pasaulē, Baltijā un Latvijā raksturojums un prognozes,» raksta laikraksts Telegraf.

Jautājums ir tikai tāds – cik spēcīgs būs kritums. Latvijas ekonomiku glābt var lieli projekti, kuri piesaista ārvalstu investīcijas, bet par partneriem var būt ne tikai ES un NVS valstis, bet arī ASV un Ķīna. Tomēr jāpiezīmē, ka Latvija ir pēdējā vietā ES darba ražīguma un inovāciju ziņā. Šo problēmu nepieciešams nekavējoties atrisināt, konferencē stāstīja BDO valdes priekšsēdētājs Andris Deniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tapis kalkulators, kas mēra dzīvesveida ietekmi uz Baltijas jūru

Dienas Bizness, 31.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Dabas fonds (PDF), sadarbojoties ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas vides un izglītības speciālistiem, ir izveidojis unikālu un inovatīvu rīku – Baltijas jūras kalkulatoru – kas ērti un saprotami ļauj izmērīt dzīvesveida ietekmi uz Baltijas jūru. Kalkulators palīdz izprast mājsaimniecību ietekmi uz Baltijas jūras aizaugšanu, kā arī sniedz padomus, kas ļauj šo ietekmi mazināt.

Viena no būtiskākajām Baltijas jūras ekoloģiskajām problēmām ir eitrofikācija jeb pastiprināta aizaugšana ar ūdensaugiem. Šis process bija novērojams arī šovasar. Tās rezultātā plašus jūras apgabalus smacē ziedošās aļģes, kas samazina ūdens caurredzamību un iznīcina sugas.

«Baltijas jūrā ik gadu nonāk liels apjoms vielu, kas izraisa jūras aizaugšanu. Šādi tiek ne vien apdraudēts Baltijas jūras ekoloģiskais stāvoklis, bet arī mazināta reģiona labklājība. Jautājumu jārisina prasmīgāk plānojot jūras izmantošanu, kā arī apzinoties un nepieciešamības gadījumā mainot savu ietekmi uz Baltijas jūru,» norāda PDF Baltijas jūras programmas vadītājs Ingus Purgalis. Jaunizveidotais Baltijas jūras eitrofikācijas kalkulators, kas tapis pateicoties programmas NORDPLUS Horizontal atbalstam, ļaus ikvienam iedzīvotājam praktiski aprēķināt un padziļināti izprast to, kā tādas ikdienišķas lietas kā pārtikas, mājokļa vai transporta izvēle ietekmē Baltijas jūras veselību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas dome uzsāk tiesvedības pret nekustamā īpašuma nomas parādniekiem

Agrita Aune, Db, 19.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas dome uzsāk tiesvedību pret vairākiem pašvaldības nekustamā īpašuma nomas parādniekiem.

Jūrmalas pilsētas domei ir 159 nekustamā īpašuma nomas maksas parādnieki par kopējo summu gandrīz 1.24 miljoni latu.

„Analizējot parādnieku sarakstu, redzams, ka lielākā daļa nemaksātāju ir tie, kas līgumus ar pašvaldību slēguši laikā, kad pašvaldību vadīja eksmērs uris Hlevickis. Vairākus gadus tiek vērtēta šo līgumu noslēgšanas likumība un atbilstība pašvaldības interesēm,” norāda Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis.2008.gada sākumā, atbilstoši nomas līgumu nosacījumiem un jaunajām kadastrālajām vērtībām tika veikts zemes nomas maksas pārrēķins. Pēc tam visiem nomniekiem vairāk kārt tika izsūtīti brīdinājumi par parādsaistībām pret Jūrmalas pilsētas domi ar mērķi veicināt maksājumu labprātīgu izpildi. Diemžēl daudzi nomnieki nav godprātīgi pildījuši nomas līgumu saistības. Līdz ar to ir aizskartas Jūrmalas pilsētas domes tiesības un starp Iznomātāju un Nomniekiem rodas civiltiesisks strīds, kas izskatāms tiesā. Lielāki nekustamā īpašuma nomas parādnieki 2008.gada decembrī bija SIA Lodeszars ar kopējo parādu vairāk nekā 580 000 lati, SIA Vilongs ar vairāk nekā 85 000 lati un SIA FRC ar vairāk nekā 55 000 latu lielu parādu. Tādēļ 2008.gada 19.decembrī Rīgas Apgabaltiesā tika iesniegta prasība pret SIA Lodeszars, bet Jūrmalas pilsētas tiesā – pret SIA Vilongs un SIA FRC. Pašlaik Jūrmalas dome gatavo iesniegšanai tiesā vēl vairākus desmitus iesniegumu pret pārējiem nomas maksas parādniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar interneta starpniecību gūst informāciju par uzturlīdzekļu parādniekiem

, 29.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz 8 tūkstoši privātpersonu nepilna pusgada laikā izmantojušas iespēju ātrā un ērtā veidā ar interneta pārlūkprogrammas palīdzību iegūt informāciju par savu esamību vai neesamību Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistrā.

Ar interneta pārlūkprogrammas palīdzību atvieglotā kārtā informāciju vairāk nekā 460 gadījumos arī ieguvušas valsts un pašvaldību iestādes, kā arī zvērināti tiesu izpildītāji. No minētajiem gadījumiem, visbiežāk – 373 gadījumos - iestādes meklējušas informāciju par uzturlīdzekļu parādniekiem. Savukārt informācija par bērniem un iesniedzējiem (vecākiem, kuri saņem uzturlīdzekļus bērnam) meklēta attiecīgi 40 un 47 gadījumos, Db.lv informē Daiga Bluķe, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas sabiedrisko attiecību konsultante.

Interneta pārlūkprogramma dod iespēju privātpersonām, izmantojot internetbanku pakalpojumu Tavi dati vai individuāli iegūstot piekļuves tiesības no programmas izstrādātāja - SIA Lursoft IT, bez maksas iegūt informāciju par sevi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (fonda administrācijas) reģistra. Pašlaik pārlūkprogramma nodrošina iespēju fiziskām personām no reģistra iegūt informāciju par sevi, arī autorizējoties ar e-parakstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikrakstā Dienas bizness

Pelēkie konkursi

Ekonomiskā situācijas ietekmē daļa uzņēmēju Latvijā ir iemācījušies jaunu arodu, kad sakrājot parādu nastu uzņēmums tiek novests līdz maksātnespējai, bet pēc tam uzņēmēja bizness pārdzimst no pelniem jaunā ampluā, un turpina piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos.

Tādējādi šādi uzņēmēji – viendienīši ne tikai izvairās no nodokļu nemaksāšanas un var piedāvāt zemākas cenas, bet neuzņemas atbildību par iepriekš realizētajiem projektiem. DB aptaujātie uzņēmēji un eksperti atzīst, ka šāda aina ir novērojama vairākas nozarēs, kas ir raksturīgi tieši mazajiem un nelieliem iepirkumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Eiropas attīstītajās valstīs atslēgu nolikšana nenotiek; Latvija var kļūt par izņēmumu

Māris Ķirsons, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgu princips mājokļa kreditēšanā pastāv atsevišķos ASV štatos, bet Eiropā Latvija var kļūt par izņēmumu

Par to liecina jurista Rolanda Neilanda pētījums. DB jau rakstījis, ka Saeimas atbildīgās komisijas deputāti ir sagatavojuši parlamentam izskatīšanai galīgajā lasījumā grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz: pārdodot ķīlu – mājokli, parādnieks tiek atbrīvots no atlikušo saistību kārtošanas pret hipotekārā kredīta izsniedzēju. Diskutējot par fizisku personu maksātnespēju, bieži ticis minēts, ka Latvijā nolikto atslēgu princips tiek pārņemts no ASV. «Tas neatbilst patiesībai, jo tikai daļā no ASV štatiem pastāv šis princips – Aiovā, Aļaskā, Arizonā, Kalifornijā, Minesotā, Montānā, Oregonā, Vašingtonā, Viskonsinā, Ziemeļkarolīnā, Ziemeļdakotā,» pētījuma rezultātus skaidro jurists R. Neilands. Turklāt ASV štatos, kur šis princips pastāv, parādniekam nav jākļūst maksātnespējīgam, lai viņu atbrīvotu no saistībām. «Pietiek ar īpašuma piespiedu pārdošanu vai ar tā atdošanu kreditoram. Turklāt lielākajā daļā štatu (28) īpašuma pārdošana piedziņas ietvaros notiek bez tiesas starpniecības,» tā uz jautājumu, ar ko atšķiras Latvijas parlamentāriešu gatavotie grozījumi no ASV eksistējošās kārtības, atbild R. Neilands. «Parādniekiem, kas vēlēsies izmantot šo jaunievedumu Latvijā, būs jāpasludina maksātnespēja, un pēc mantas pārdošanas viņi tiks atbrīvoti no saistībām pret banku, taču ne pret citiem kreditoriem,» brīdina R. Neilands.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Satversmes tiesas spriedums var radīt bīstamu precedentu

Dace Indāne, Zvērināta advokāte Tark Grunte Sutkiene LLM, sertificēta personas datu aizsardzības speciāliste Pieaicinātā persona Satversmes tiesas izskatītajā lietā Nr. 2015-18-01, 21.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa 2016.gada 16.jūnijā atzina, ka norma par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas mājaslapā neatbilst Satversmei, un Saeimai līdz 2017.gada februārim šī norma ir jāgroza.

Satversmes tiesa norāda, ka pašu parādnieku pamattiesību ierobežojums, publicējot viņu datus, ir atbilstošs Satversmei, taču norma nesamērīgi ierobežo parādnieku bērnu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Ko paredz norma par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu un par ko tika ierosināta lieta?

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 5.1 pants paredz, ka Fonda administrācijas mājaslapā publisko ziņas par vecāku, kurš nepilda tiesas nolēmumā vai notariālajā aktā noteikto pienākumu maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmērā. Publicēts tiek parādnieka vārds, uzvārds, personas koda otrā daļa un dzimšanas gads. Šie dati tiek publicēti tikai tad, ja:

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

51 % nemaksātāju ir tikai viens parāds

, 29.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa parādu nemaksātāju ir kredītņēmēji, kam ir tikai viens parāds, un bieži vien krīze tiek izmantota kā aizsegs kredītsaistību nepildīšanai, šodien informēja Swedbank Privātpersonu finansēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš.

No kopējā nemaksātāju skaita 51 % ir tādi parādnieki, kam ir tikai viens parāds. Kā liecina Paus Konsults parādnieku datu bāzē apkopotā informācija uz šā gada oktobri, no 306 tūkstošiem parādnieku, kuriem ir vismaz viens nenomaksāts parāds, 46 % nav samaksājuši ne latu, lai dzēstu savas kredītsaistības.

Kļūdains ir priekšstats, ka lielākie nemaksātāji ir parādnieki ar daudz parādsaistībām, uzsvēra Dz. Kalniņš. 63 % no parādniekiem ar desmit un vairāk parādiem mēģina kārtot savas kredītsaistības.

Savukārt no tiem, kam ir 2-3 parādi, tikai 60 % pilda savas kredītsaistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: ST spriedums mazina uzturlīdzekļu piedziņas efektivitāti

Dace Indāne Zvērināta advokāte advokātu birojā Tark Grunte Sutkiene LLM, sertificēta personas datu aizsardzības speciāliste Pieaicinātā persona Satversmes tiesas izskatītajā lietā Nr. 2015-18-01, 22.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa 2016.gada 16.jūnijā atzina, ka norma par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas mājaslapā neatbilst Satversmei, un Saeimai līdz 2017.gada februārim šī norma ir jāgroza.

Satversmes tiesa norāda, ka pašu parādnieku pamattiesību ierobežojums, publicējot viņu datus, ir atbilstošs Satversmei, taču norma nesamērīgi ierobežo parādnieku bērnu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Ko paredz norma par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu un par ko tika ierosināta lieta?

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 5.1 pants paredz, ka Fonda administrācijas mājaslapā publisko ziņas par vecāku, kurš nepilda tiesas nolēmumā vai notariālajā aktā noteikto pienākumu maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmērā. Publicēts tiek parādnieka vārds, uzvārds, personas koda otrā daļa un dzimšanas gads. Šie dati tiek publicēti tikai tad, ja:

Komentāri

Pievienot komentāru