Finanses

Aktīvākais Rīgas biržas biedrs pērn - Suprema

Ieva Mārtiņa [email protected], 03.01.2006

Jaunākais izdevums

2005.gadā apgrozījuma ziņā aktīvākais Rīgas Fondu biržas biedrs bijis “Suprema Securities”, veidojot 33,71% no visu vērtspapīru apgrozījuma, Db informēja biržā. Otra aktīvākā bijusi “Hansabanka” ar 22,62% no apgrozījuma, bet aktīvāko biedru trijnieku noslēdz “SEB Latvijas Unibanka” ar 15,23%. Aktīvāko biedru trijnieks Rīgas Fondu biržas akciju tirgū ir tāds pats: “Suprema Securities” (39,09%), “Hansabanka” (23,87%), “SEB Latvijas Unibanka” (11,42% no apgrozījuma). Savukārt parāda vērtspapīru tirgū “SEB Latvijas Unibanka” veidojusi 56,34% no apgrozījuma, aiz sevis atstājot “SEB Eesti Ühispank” (12,47%) un “Latvijas Hipotēku un zemes banka” (8,93%). Baltijas vērtspapīru tirgū “Suprema” grupa veidojusi 43,68% no vērtspapīru tirgus apgrozījuma, bet “Hansabanka” grupa – 36,23%. Arī Baltijas akciju tirgū šie biedri bijuši visaktīvākie – “Suprema” grupa 48,95% un “Hansabanka” grupa 39,01% no apgrozījuma. Savukārt “SEB” grupa (23,75%) un “Bankas Snoras” (22,11%) bijuši aktīvākie biedri Baltijas parāda vērtspapīru tirgū. Rīgas Fondu biržai šobrīd ir 17 biedri; Baltijas biržās kopā ir 39 biedri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Investīciju bankai Suprema jauns izpilddirektors

, 18.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šā gada jūniju, investīciju bankai Suprema Securities ir jauns izpilddirektors, Db.lv informēja banka. Peeter Saks, kurš ir bijis Suprema izpilddirektors kopš 1997. gada, turpmāk koncentrēs uzmanību uz privātajām kapitāla investīcijām kā BaltCap vadošais partneris.

Par investīciju bankas Suprema Securities jauno izpilddirektoru no 2007. gada jūnija ir iecelts Aidas Galubickas. Galubickas šobrīd strādā par Suprema Securities Korporatīvās finanšu nodaļas vadītāju. Peeter Saks, kurš ir bijis Suprema izpilddirektors kopš 1997. gada, turpmāk koncentrēs uzmanību uz privātajām kapitāla investīcijām kā BaltCap vadošais partneris. Saks arī turpinās darboties kā Suprema Securities valdes loceklis.

Aidas Galubickas bija viens no Suprema dibinātājiem 1993. gadā. Visu šo laiku viņš ir bijis atbildīgs par Suprema darbību Lietuvā. Kopš 1997. gada, kad tika uzsākta darbība Latvijā un Igaunijā, viņš pievienojās Baltijas valdei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Suprema ieguldīs bijušajās PSRS valstīs

, 21.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Analizējot globālos ekonomiskos procesus un norises atsevišķās NVS valstīs, Suprema ir nolēmusi izveidot un sāk pārvaldīt investīciju fondu Evli New Republics, kas ieguldīs bijušās Padomju Savienības republikās, Db.lv informēja uzņēmuma pārstāve Anda Vaiče.

"Neatkarīgo Valstu Savienība ir interesants un neviendabīgs reģions. Pāreja no plānveida ekonomikas uz tirgus ekonomiku tajā norit dažādi – dažas valstis piedzīvo strauju ekonomisku izaugsmi, citas kavē politiska nestabilitāte", jauna investīciju fonda izveidi skaidroja kompānijas pārstāve.

Suprema Securities ir Baltijas investīciju banka ar pārstāvniecībām Tallinā, Rīgā un Viļņā. Suprema Securities tika nodibināta 1993. gadā.

Suprema sniedz pakalpojumus korporatīvo finanšu un aktīvu pārvaldes jomās, nodrošinot starptautiskus finanšu pakalpojumus. Suprema ir Tallinas, Rīgas un Viļņas fondu biržu biedrs. Vidējais darbinieku skaits 2004. gadā bija 53 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Suprema desmitkāršo peļņu

Ieva Mārtiņa [email protected], 15.05.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu investīciju banka Suprema Securities 2005.gadā nopelnījusi 3.4 miljonus eiro, kas ir desmit reizes vairāk nekā 2004.gadā. Kompānijas ieņēmumi no komisiju maksas pērn sasniedza 7.6 miljonus eiro (divas reizes vairāk nekā 2004.gadā), bet ieņēmumi no darījumiem ar vērtspapīriem sasniedza 3.2 milj.eiro (trīs reizes vairāk nekā 2004.gadā). „Labos peļņas rādītājus un apgrozījuma izaugsmi veicināja Baltijas valstu ekonomikas izaugsmes tempi, kas joprojām ir vieni no straujākajiem Eiropā,” tā Suprema Securities valdes priekšsēdētājs Pēters Saks (Peeter Saks). 2005.gada sākumā Suprema realizēja Baltijas valstīs lielāko publisko darījumu to pastāvēšanas laikā – Hansapank akciju bloka pārdošana par 400 miljoniem eiro. Savukārt gada beigās Suprema kopā ar Citigroup veiksmīgi realizēja pagājušā gada lielāko sākotnējo publisko piedāvājumu Baltijas valstīs, veicot Tallink akciju emisiju par 166.5 miljoniem eiro. Kopumā gada laikā ar Supremas atbalstu noslēgto darījumu apmērs sasniedza 670 miljonus eiro. Turpinot aktīvu darbu ar klientiem tika piesaistīti jauni līdzekļi, kā rezultātā gada beigās kopējais Supremas pārvaldīto fondu aktīvu apmērs sasniedza 160 miljonus eiro. Pagājušais gads bija ļoti aktīvs arī riska kapitāla jomā. Tika vekti 11 jauni ieguldījumi un pārdotas daļas 4 uzņēmumos. Supremas dominēja Baltijas valstu fondu tirgos, veicot gandrīz 50% no visiem tirgus darījumiem pēc vērtības, kas sasniedza 2.6 miljardus eiro. Suprema Securities piedāvā korporatīvo finanšu, vērtspapīru tirdzniecības, līdzekļu pārvaldes pakalpojumus kā arī veic riska kapitāla investīcijas caur meitas uzņēmumu Baltcap. Suprema ietilpst Evli Grupā, kas sniedz investīciju bankas pakalpojumus Somijas un Zviedrijas tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Suprema papildina komandu

, 13.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra sākumā investīciju bankas Suprema Līdzekļu pārvaldes nodaļā kā investīciju pārvaldnieks darbu uzsācis akciju brokeris Peeter Koppel, biznesa portālu Db.lv informēja bankas pārstāve Anda Vaiče.

Viņa pienākumos ietilpst investīciju stratēģiju sagatavošana Suprema privātbaņķiera pakalpojumu klientiem. Pats Peeter savu darbu apraksta kā atbilžu meklēšanu uz jautājumiem – kur, kāpēc un kā vislabāk ieguldīt, lai no tā gūtu optimālu ieguvumu. Peeter Koppel ir daļa no Suprema Līdzekļu Pārvaldes Investīciju pārvaldes komandas, kuras priekšgalā ir Suprema investīciju pārvaldnieks Andrei Zaborski.

Pēdējos piecos savas karjeras gados Peeter ir strādājis kā akciju brokeris, trīs no tiem pavadot SEB Unibanka Igaunijas kompānijā SEB Ühispank. Pirms tam viņš strādāja Igaunijas Drošības inspekcijā un ir bijis analītiskais redaktors biznesa laikrakstā Äripäev. Visus šos amatus vieno iedziļināšanās finanšu tirgos un to attīstībā. Peeter ir ieguvis bakalaura grādu Igaunijas Biznesa skolā un šobrīd studē tās pašas augstskolas maģistratūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noslēdzies Plast-Box akciju otrreizējais publiskais piedāvājums

, 20.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies Suprema Securities Polijas struktūrvienības īstenotais kompānijas Plast-Box SA akciju otrreizējais publiskais piedāvājums, Db.lv informēja Suprema pārstāvis Āris Dreimanis.

Suprema kopā ar brokeru sabiedrību Beskidzki Dom Maklerski bija izveidojuši konsorciju šī publiskā piedāvājuma konsultēšanai. Suprema bija atbildīga par akciju piedāvājumu institucionālajiem investoriem.

Plast-Box, Polijas vadošais iepakojuma ražotājs ķīmijas precēm, celtniecības materiāliem un pārtikas produktiem, emitēja 660.000 jaunas akcijas. Kompānijas produkcija tiek ražota divās rūpnīcās, Polijā un Ukrainā.

600 000 akcijas (no kopā emitētajām 660 000 akcijām) Suprema piedāvāja institucionālajiem investoriem. Parakstīšanās cena uz akciju bija 21 PLN (5,54 EURO). Lielākā daļa (2,4 milj. EUR) no kopējiem (3.8 milj. EUR) otrreizējā publiskā piedāvājuma gūtajiem ieņēmumiem tiks investēti jaunā ražošanas aprīkojumā un ražošanas procesu automatizācijā. Atlikusī summa palielinās Plast-Box pašu kapitālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu turpmāku izaugsmi, efektīvu un pārskatāmu lēmumu pieņemšanas procesu biedru interesēs, lielākais Latvijas piensaimnieku kooperatīvs “Piena Loģistika” veicis izmaiņas vadības struktūrvienībās, izveidojot padomi.

Padomē darbosies septiņi biedri, un par tās priekšsēdētāju ievēlēts SIA “Vecsiljāņi” valdes loceklis Juris Sprukulis.

Juris Sprukulis, kooperatīva “Piena Loģistika” padomes priekšsēdētājs: “Piena Loģistika izmaiņas vadības struktūrā un jaunās padomes izveidošana ir konkrēts solis, kas ļaus mums uzlabot lēmumu pieņemšanas procesu un atbalstīt mūsu biedru intereses. Mūsu mērķis ir veicināt uzņēmuma ilgtspējīgu izaugsmi, paplašinot savu darbību Latvijas un Baltijas tirgū, veicinot piena konsolidāciju un piena ražotāju iesaisti kooperatīvos. Esmu pateicīgs par kolēģu izrādīto uzticību, ko uztveru ar lielu atbildību pret esošajiem mūsu biedriem un sadarbības partneriem, lai kopīgā darbā sasniegtu kooperatīva mērķus un veicinātu Latvijas piensaimniecības izaugsmi.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Suprema atzīst par labāko investīciju banku Baltijā

Velta Dzene [email protected], 17.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju banka Suprema saņēmusi prestižo Euromoney balvu kā labākā investīciju banka Baltijā. Uzņēmums atzīts arī par „Labāko kapitāla tirgus konsultantu” visās Baltijas valstīs, kopumā saņemot četras Euromoney balvas. “Ar vēsturi īsāku par desmit gadiem, Suprema ir daudz paveikusi, lai kļūtu par dominējošo investīciju banku Baltijas reģionā. Pārliecinošs reģiona lielākais akciju brokeris apvienojumā ar augošiem korporatīvo finanšu, līdzekļu pārvaldes un riska kapitāla pārvaldes virzieniem - Supremas vadošās investīciju bankas pozīcijas nav apstrīdamas”, norāda Euromoney. Ietekmīgais izdevums arī norāda uz Supremas lomu tādos nozīmīgos darījumos kā EUR 166.5 miljonus vērtā Tallink sākotnējā publiskā piedāvājuma organizēšanu pagājušā gada decembrī Igaunijā, Latvijas farmācijas uzņēmuma Grindeks otrreizējo akciju emisiju un akciju paketes pārdošanu piena pārstrādes uzņēmumam Rokiškio Sūris Lietuvā. Suprema Baltijas valstu vadītājs Peeter Saks uzsver: “Mēs esam ļoti iepriecināti saņemt šos prestižos apbalvojumus no Euromoney katrā no valstīm, kurā mēs veicam savu darbību. Veiktie darījumi un apbalvojumi apliecina, ka Suprema spēj piedāvāt interesantus risinājumus tās klientiem.” Suprema kopš 2000. gada katru gadu ir saņēmusi dažādus Euromoney apbalvojumus, ieskaitot, “Labākā investīciju banka”, “Labākais kapitāla tirgus konsultants”, “Labākais uzņēmumu apvienošanās un pirkšanas darījumu konsultants” un „Labākais vietējais partneris”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vai zini, kas kļuvis par filiāles Suprema Securities Latvijas biroja vadītāju?

, 23.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

''Strādājot Rīgas Fondu biržā, es atbildēju par novatorisku projektu izpildi, kas bija daļa no Baltijas vērtspapīru tirgus attīstīšanas. Esmu pārliecināts, ka šī pieredze izrādīsies izšķiroša, sastopoties ar jauniem izaicinājumiem kopā ar Suprema un Evli,'' saka jaunais vadītājs.

Par Evli Bank filiāles Suprema Securities izpilddirektoru un Korporatīvo finanšu departamenta vadītāju iecelts Mikus Janvars, informēja aģentūras Leo Burnett Riga sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Jānis Stīpnieks. Pirms darba Suprema Janvars ieņēma OMX stratēģisko projektu vadītāja amatu Rīgas Fondu biržā. Janvara pēdējais uzdevums Fondu biržā bija ieviest alternatīvo vērtspapīru tirgu First North OMX Baltijas biržās. Pirms tam viņš bija atbildīgs par a/s Ventspils Nafta un a/s Latvijas Krājbanka akciju izsoļu organizēšanu, kā arī par sākotnējo Latvijas valdības saistību izpildi OMX Rīgas Fondu biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gads Rīgas Fondu biržā: +3%

, 27.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija par Rīgas Fondu biržas darbību 2007.gadā liecina, ka pērnā gada beigās Rīgas Fondu biržas akciju emitentu kapitalizācija bija 1,475 miljardi latu, kas ir par 3% vairāk nekā 2006. gada beigās.

Aizvadītais gads Rīgas Fondu biržā vērtējams kā veiksmīgs, jo pērn gan pieaudzis tirdzniecības apgrozījums, gan biržas indekss OMXR septembra vidū sasniedza savu visu laiku augstāko vērtību - 759,44 punktu atzīmi. Tiesa, finanšu tirgus pērn rudenī atvēsināja krīze ASV nekustamo īpašumu tirgū un tas, protams, arī ietekmēja Rīgas Fondu biržas rādītājus, Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta speciāliste Aija Brasliņa.

"Latvijas iedzīvotāji 2007.gadā sāka vairāk aizdomāties par to, ka naudu var ne tikai tērēt, bet to var arī ieguldīt. Akcijas ir viens no ieguldījumu veidiem, kas pasaulē ir ļoti populārs un ar augstu ienesīgumu. To mēs pagājušajā gadā varējām arī ļoti labi redzēt Baltijas vērtspapīru tirgū, jo veiksmīgi izvēloties uzņēmumu, kura akcijās ieguldīt, gada laikā bija iespējams nopelnīt pat trīs reizes vairāk, nekā sākotnēji investēts. Gada beigās gan arī varējām redzēt, ka, investējot akcijās, kurām ir augstāks ienesīgums, pastāv risks. Taču jāatceras, ka akciju tirgos šādas situācijas periodiski atkārtojas, tāpat kā kritumiem parasti seko cenu kāpumi," norāda Daiga Auziņa – Melalksne, Rīgas Fondu biržas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada 11. janvārī sākusi darbu Rīgas Fondu biržas izveidotā neatkarīgā Biedru un emitentu uzraudzības komiteja (Uzraudzības komiteja), kurai birža ir deleģējusi daļu no regulētā tirgus uzraudzības funkcijām. Par Uzraudzības komitejas priekšsēdētāju tās pirmajā sēdē ievēlēts Viktors Gustsons.

Līdz šim lēmumus par emitentiem un biedriem piemērojamām sankcijām, ja tie pārkāpuši biržas noteikumus, pieņēma vienīgi Rīgas Fondu biržas valde. Tagad nozīmīgākos uzraudzības lēmumus biržas vārdā būs tiesīga pieņemt Uzraudzības komiteja, kuru veidos ar biržu nesaistīti eksperti, biznesa portālu Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas komunikāciju departamenta vadītājs Āris Dreimanis..

Daļēja uzraudzības funkciju deleģēšana neatkarīgai institūcijai ļaušot biržai izvairīties no interešu konflikta, kas tai varētu rasties, vienlaicīgi pildot gan tirgus organizatora, gan uzrauga lomas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

E-parakstu pērn visvairāk lietojuši VID, Rīgas dome un VMF Latvia

Zane Atlāce - Bistere, 31.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

E-parakstu pērn visbiežāk lietojis Valsts ieņēmumu dienests (VID), Rīgas dome un kokmateriālu uzmērīšanas uzņēmums SIA VMF Latvia, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra pārstāve Vineta Sprugaine.

VID darbinieki gada laikā kopumā elektroniski parakstījušies vairāk nekā 500 000 reižu. Tāpat kā gadu iepriekš, eParakstīšanas čempionam seko Rīgas dome, kuras darbinieki e-parakstu izmantojuši 50 000 reižu vairāk nekā 2015.gadā, jeb 180 000 reizes. Trešo vietu 2016.gadā ieņēmis SIA VMF Latvia, kas 2016.gadā eParakstījies vairāk nekā 157 000 reižu, turklāt, salīdzinot ar 2015.gadu, uzņēmums eParakstu lietojis par 80% vairāk nekā gadu iepriekš.

«2017.gadā lielākie eParaksta lietotāji jau ir paziņojuši par klientu pieņemšanai paredzētā laika saīsināšanu. Tas nozīmē, ka šīs iestādes ir veiksmīgi sastapušas un pilnvērtīgi apkalpo savus klientus virtuālajā vidē,» uzsver VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra, kas ir eParaksta nodrošinātājs Latvijā, valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas biržā 3.ceturksnī pieaugusi tirdzniecības aktivitāte

, 05.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi Rīgas fondu biržā 2007.gada 3.ceturksnī, atbilstoši Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītāja Āra Dreimaņa sniegtajai informācijai:

-Alternatīvajā akciju tirgū First North Latvijā pirmais Sertificētais konsultants

-Indekss sasniedz rekordu un turpina kāpumu

-OMX Derivatīvu biržā Stokholmā sāk piedāvāt tirdzniecību ar nākotnes līgumiem uz Baltijas tirgojamo indeksu OMX

-Pieaug tirdzniecības aktivitāte

-Jauni biržas biedri

Alternatīvajā vērtspapīru tirgū pirmais sertificētais konsultants

Septembrī Rīgas Fondu birža parakstīja līgumu ar korporatīvo finanšu uzņēmumu Eventus Partners (agrāk Biznesa Risinājumi), kas kļuvis par pirmo sertificēto konsultantu, kas drīkstēs pārstāvēt uzņēmumus alternatīvajā vērtspapīru tirgū First North Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

MP Investment Bank kļūst par biedru Baltijas fondu biržās

Ieva Mārtiņa [email protected], 17.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas, Tallinas un Viļņas fondu biržu valdes apstiprināja Islandes MP Investment Bank par biržas biedru visās trijās biržās. MP Investment Bank ir pirmais Baltijas biržu biedrs no Islandes un banka ir 12.biržas biedrs, kuram ir biedra statuss visās Baltijas biržās. MP Investment Bank Ltd. ir privāta investīciju banka, kurai jau ir biedra statuss Islandes Fondu biržā. Uzņēmums ir dibināts 1999.gadā un pārveidots par investīciju banku 2003.gadā. MP Investment Bank piedāvā profesionālus, starptaustiskajiem standartiem atbilstošus pakalpojumus, ieskaitot aktīvu pārvaldes, brokeru un uzņēmumu finansēšanas pakalpojumus. Bankai ir spēcīgas pozīcijas Islandes kapitāla tirgū un tā ir viens no pieciem aktīvākajiem Islandes Fondu biržas biedriem pēc vērtspapīru apgrozījuma. Izmantojot vienoto OMX biržu un Oslo biržas vērtspapīru tirdzniecības sistēmu, MP Investment Bank ir pieeja lielākajai daļai ārvalstu tirgu. Bankai ir licence finanšu pakalpojumu sniegšanai Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un tās plānos ietilpst arī filiāļu atvēršana Baltijas valstīs. MP Investment Bank jau darbojas filiāle Lielbritānijā. Tagad Baltijas biržās kopā ir 41 biedrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq (NASDAQ: NDAQ) šodien paziņoja balvas «Nasdaq Baltic Awards 2019» uzvarētājus, godinot labākos Nasdaq Baltijas biržu uzņēmumus atklātības, labas pārvaldības un investoru attiecību izcilības jomā, izceļot aktīvāko un nozīmīgāko biržas biedru sniegumu.

Pirmo reizi tika atzīmēti arī spilgtākie notikumi kapitāla tirgū Baltijā un citu tirgus dalībnieku devums Baltijas kapitāla tirgus ilgtspējīgā attīstībā.

Balvas sešās nominācijās un viena speciālbalva tika piešķirtas Baltijas biržu un Nasdaq CSD organizētajā tiešraides ceremonijā vienlaikus Tallinā, Rīgā un Viļņā. Atzīmējot īpašo notikumu, Nasdaq prezidente Adena Friedmana uzaicināja Nasdaq Baltijas biržās kotētos uzņēmumus LHV Group, MADARA Cosmetics un Lietuvos Energija vienlaikus svinīgi iezvanīt tirdzniecības sesijas zvanu Nasdaq MarketSite, Ņujorkas Taimskvērā, ASV.

«Patiess prieks sveikt divgades Nasdaq Baltic Awards pirmos laureātus. Uzvarētāji ar savu spožo sniegumu labas pārvaldības, atklātības un investoru attiecību jomās kombinācijā ar akciju cenas pieaugumu biržā, ir uzstādījuši augstu latiņu visiem regulētā un alternatīvā First North tirgus emitentiem, kas savukārt iedvesmo un vairo investoru uzticību ilgtspējīgiem ieguldījumiem un ekonomiskajai izaugsmei kopumā,» gandarījumu pauda Indars Aščuks, Nasdaq Baltijas tirgu vadītājs. «Mēs vēlamies pateikties visiem kapitāla tirgus ekosistēmas dalībniekiem, sabiedrotajiem un partneriem par lielo ieguldījumu investīciju kultūras veicināšanā Baltijā, padarot reģionu pievilcīgāku investīciju piesaistei.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kuģniecība bēgs uz Varšavu?

Ieva Mārtiņa, Db, 11.09.2008

Mēs jūtam nepārtraukti visādas darbības, kas caur Rīgas biržu vērstas pret mums. Mums tas vienkārši nav vajadzīgs, uzsver LK padomes priekšsēdētājs Uldis Pumpurs.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem Rīgas Fondu biržas emitentiem - Latvijas kuģniecība - apsver akciju kotāciju Varšavas biržā, jo, iespējams, nevēlas pildīt informācijas atklāšanas prasības.

Varšavas biržas pārstāvis Marcins Prezlovskis (Marcin Przeszłowski) Db informēja, ka Varšavas biržai ar LK notiek sarunas un tā ir saņēmusi vēstuli, kurā biržas pārstāvji aicināti satikties ar uzņēmuma pārstāvjiem, taču patlaban tikšanās datums vēl nav zināms. Oficiāls pieteikums par vēlmi kotēt biržā akcijas nav saņemts, tā M. Prezlovskis. LK paziņojusi Rīgas biržai, ka regulāri interesējas par vērtspapīru tirgus norisēm reģionā. Lai detalizētāk izzinātu vērtspapīru tirgus situāciju, precīzāk izprastu tajā notiekošos procesus un sasaisti ar globālā tirgus aktualitātēm, LK atbildīgie eksperti un speciālisti vēlas mērķtiecīgi iepazīties ar šā tirgus ietekmīgākajām organizācijām un to piedāvātajām iespējām. Patlaban šādi jautājumi minētajā kontekstā LK vadības struktūrās nav skatīti vai pieņemti, teikts LK paziņojumā. LK lielākā akcionāra Ventspils naftas (VN) pārstāve Gundega Vārpa aģentūrai LETA teikusi, ka VN šobrīd neizskata iespēju savas akcijas kotēt citā biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SBM Pank kļūst par biedru Baltijas fondu biržās

, 23.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Š.g. 23.janvārī SBM Pank apstiprināta par biedru Rīgas un Viļņas fondu biržās. SBM Pank jau bija Tallinas Fondu biržas biedrs, bet tagad tā kļuvusi par piecpadsmito biedru, kuram ir biedra statuss visās Baltijas biržās.

SBM Pank ir Igaunijas kredītiestāde, kura dibināta un darbojas kopš 1999.gada. SBM Pank uzņēmējdarbības vadmotīvs ir izmantot guvumus, kādus uzņēmējdarbības videi devusi Eiropas Savienības paplašināšanās – kapitāla brīvā kustība dinamiskiem un radoši domājošiem uzņēmējiem paver jaunus tirgus. Dienvidu-ziemeļu ass, kura sākas Grieķijā, stiepjas pāri Balkānu pussalai, Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm un beidzas Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs, piedāvā neskaitāmas biznesa iespējas klientiem. Bankas lielākais akcionārs, kura īpašumā ir 50,12% akciju, ir Grieķijas kompānija Marfin Financial Group.

SBM Pank ir pirmais no biržas biedriem, kurš ieguvis vienoto Baltijas biedra statusu, ko Tallinas, Rīgas un Viļņas fondu biržas ieviesa 2007.gada sākumā. Tagad kļūt par biedru visās Baltijas biržās ir vienkāršāk un lētāk gan jaunajiem, gan līdzšinējiem biržas biedriem, kuri vēlas iegūt tiesības veikt darījumus arī pārējās Baltijas biržās. Baltijas biedra statuss ietver arī vienotu garantijas fonda struktūru Baltijai, kā arī nosaka vienkāršotu kārtību, kādā notiek finanšu tirgus uzraudzības institūciju notifikācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zem lupas: Grib pasargāt Rīgas vareno ienākumus

Lāsma Vaivare, 67084405, 08.01.2009

Mērs Jānis Birks (no kreisās), Vicemērs Andris Ārgalis, Vicemērs Jānis Dinevičs, Vicemērs Almers Ludviks

Kolāža

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pat ja tiks atbalstīts opozīcijā esošā Jaunā laika piedāvājums samazināt to Rīgas pašvaldības uzņēmumu skaitu, kuriem būs padomes, neskartas paliks vairākas kompānijas, kuru padomēs šobrīd darbojas domes vadība un tai tuvu stāvošie, raksta laikraksts Dienas bizness.

Tiesa, viņu maciņos nākamgad vajadzētu ieripot mazākas summas, jo, lai gan Rīgas dome lēmusi par 15 % samazināt atalgojumu tikai pilsētas vadībai un deputātiem, nevis tās uzņēmumu vadībai, nākamgad stājas spēkā vairāki likumi un likumu grozījumi, kuru mērķis ir «samazināt finansējuma apjoma atlīdzības izmaksai 15 % no kopējā institūcijai», kas attieksies uz visām valsts un pašvaldības iestādēm, aģentūrām, uzņēmumiem. Tas gan automātiski nenozīmē algu samazināšanu, jo atlīdzību veido arī prēmijas, naudas balvas, piemaksas, pabalsti, dodoties atvaļinājumā utt. Vairāki neoficiāli avoti Db gan ir izteikuši aizdomas - nav izslēgts, ka nauda, kas tiks ietaupīta, samazinot atlīdzību, darbiniekiem varētu tikt kompensēta savādāk, piemēram, ar jaunu dienesta auto. Īpaši tas varētu attiekties uz iestādēm un uzņēmumiem, kas netiek tieši finansētas no valsts vai pašvaldības budžeta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SBM Pank kļūst par biedru Baltijas fondu biržās

, 23.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

23.janvārī SBM Pank apstiprināta par biedru Rīgas un Viļņas fondu biržās, biznesa portālu Db.lv informēja Rīgas Fondu birža. SBM Pank ir pirmais no biržas biedriem, kurš ieguvis vienoto Baltijas biedra statusu, ko Tallinas, Rīgas un Viļņas fondu biržas ieviesa 2007.gada sākumā.

SBM Pank jau bija Tallinas Fondu biržas biedrs, bet tagad tā kļuvusi par piecpadsmito biedru, kuram ir biedra statuss visās Baltijas biržās.

SBM Pank ir Igaunijas kredītiestāde, kura dibināta un darbojas kopš 1999.gada. Bankas lielākais akcionārs, kura īpašumā ir 50,12% akciju, ir Grieķijas kompānija Marfin Financial Group.

SBM Pank ir pirmais no biržas biedriem, kurš ieguvis vienoto Baltijas biedra statusu, ko Tallinas, Rīgas un Viļņas fondu biržas ieviesa 2007.gada sākumā. SBM Pank biržas biedra tirdzniecības kods visās Baltijas biržās ir SBM. Baltijas biržās kopā ir 40 biedru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka kļuvusi par fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru Stokholmā un Helsinkos

, 30.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka kļuvusi par pirmo fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru

Stokholmā un Helsinkos, kas pārstāv Baltijas valstis. Tuvākajā laikā banka kļūs arī par fondu biržas biedru Kopenhāgenā. Patlaban fondu biržas OMX Nordic Exchange sastāvā ir 159 finanšu institūcijas no 13 pasaules valstīm.

„Mēs esam ļoti priecīgi sveikt Parex banku jaunā biržas locekļa statusā. Daudz augstāks dalības līmenis - tā ir lieliska iespēja bankai piedāvāt saviem klientiem tiešu un daudz vienkāršāku pieeju biržas darījumiem Skandināvijas tirgos,” komentēja Jukka Ruuska, fondu biržas OMX Nordic prezidente.

OMX Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne: "Parex banka ir pirmā no Baltijas valstu bankām, kura pilnā apmērā ir sākusi izmantot plašās iespējas, ko paver Rīgas Fondu biržas atrašanās OMX biržu grupā. Esam gandarīti, ka Parex klientiem OMX Ziemeļvalstu vērtspapīru tirgus tagad ir tikpat ērti pieejams kā Baltijas tirgus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka kļuvusi par fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru Stokholmā un Helsinkos

, 30.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka kļuvusi par pirmo fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru

Stokholmā un Helsinkos, kas pārstāv Baltijas valstis. Tuvākajā laikā banka kļūs arī par fondu biržas biedru Kopenhāgenā. Patlaban fondu biržas OMX Nordic Exchange sastāvā ir 159 finanšu institūcijas no 13 pasaules valstīm.

„Mēs esam ļoti priecīgi sveikt Parex banku jaunā biržas locekļa statusā. Daudz augstāks dalības līmenis - tā ir lieliska iespēja bankai piedāvāt saviem klientiem tiešu un daudz vienkāršāku pieeju biržas darījumiem Skandināvijas tirgos,” komentēja Jukka Ruuska, fondu biržas OMX Nordic prezidente.

OMX Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne: "Parex banka ir pirmā no Baltijas valstu bankām, kura pilnā apmērā ir sākusi izmantot plašās iespējas, ko paver Rīgas Fondu biržas atrašanās OMX biržu grupā. Esam gandarīti, ka Parex klientiem OMX Ziemeļvalstu vērtspapīru tirgus tagad ir tikpat ērti pieejams kā Baltijas tirgus."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā visus ap Olainfarm notikušos procesus, skandālus un uzraugošo institūciju dīvaino pasīvo attieksmi pret tiem, daļa Olainfarm akcionāru apsver iespēju lemt par uzņēmuma akciju izslēgšanu no Rīgas biržas sarakstiem, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Neskatoties uz gada sākumā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iniciatīvu ar tā saukto desmit soļu programmu aktivizēt uz Eiropas un pat Baltijas valstu fona krietni panīkušo Latvijas kapitāla tirgu un sekmēt jaunu uzņēmumu interesi savas akcijas tirgot publiskajā regulētajā tirgū jeb biržā, izskatās, ka šī iniciatīva vismaz pagaidām nav devusi cerēto rezultātu, jo pat jau biržā kotēto uzņēmumu īpašnieki lemj par savu uzņēmumu akciju izslēgšanu no fondu tirgus.

Turpina aiziet no biržas

Diena jau rakstīja, ka no biržas savulaik nolēma aiziet tādi uzņēmumi kā a/s Grindeks, a/s Rīgas Farmaceitiskā fabrika, a/s Brīvais vilnis, a/s Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca, a/s Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca, un tie ir tikai daži no uzņēmumiem, kas pēdējos gados ir pametuši Nasdaq Riga biržu. Nenoliedzami, ir arī zināms sava veida veiksmes stāsts a/s Madara Cosmetics, taču kopumā gan tirgoto akciju apgrozījuma, gan arī biržas dalībnieku statistika nerada nekādu pamatu optimismam par Rīgas biržas dzīvīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šogad visi 2. līmeņa pensiju plāni pelnoši

, 13.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskats par 2007. gadā veiktajiem darījumiem ar pensiju 2. līmeņa kapitālu liecina, ka, atšķirībā no 2006. gada, šogad visi pensiju plāni darbojas ar peļņu.

Konservatīvie plāni

Vispelnošākais konservatīvo plānu Kategorijā ir SEB Latvijas plāns, kura ienesīgums, kopš gada sākuma ir 1,81%, BTB konservatīvais IP - 1,51% un Astra Krājfondi IP KLASIKA - 1,48%.

Savukārt vismazāk pelnošie plāni konservatīvo plānu kategorijā bijuši Valsts kases ieguldījumu plāns un Suprema/Elvi IP Jūrmala ar ienesīgumu attiecīgi 0,37% un 0,79%.

Vislielākā neto aktīvu vērtība konservatīvo plānu kategorijā ir Valsts kases ieguldījumu plānam un Hansa pensiju IP Stabilitāte, attiecīgi 12 926 095,23 Ls un 10 347 468,16 Ls. Hansa pensiju IP Stabilitāte ienesīgums šogad bijis 0,93%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu biržas valde nolēmusi sākot ar 1.augustu pārcelt Latvijas gāzes kotētās akcijas no Biržas Oficiālā uz Otro sarakstu, liecina paziņojums biržā.

Biržas noteikumi Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos nosaka, ka sabiedrībai, kuras akcijas tiek kotētas Biržas Oficiālajā sarakstā, ir jānodrošina, ka visā akciju kotēšanas laikā, brīvā publiskā apgrozībā ir pietiekams skaits akciju - vismaz 25 % no biržā iekļauto akciju skaita, vai arī brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju kapitalizācijai jāpārsniedz 25 miljoni eiro. Šī prasības mērķis ir nodrošināt augstāku likviditāti Baltijas Oficiālā sarakstā.

Brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju skaitu un kapitalizāciju birža aprēķina divas reizes gadā - 30. aprīlī un 31. oktobrī. Ja Oficiālajā sarakstā kotētajam uzņēmumam tiek konstatēta neatbilstība Oficiālā saraksta kvantitatīvajām prasībām, tam tiek dots sešu mēnešu laiks novērst radušos neatbilstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes 79.sēde

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11.09.2007.

Plkst.14.00

Darba Kārtība:

1. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā

2. Par Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta padotībā esošo izglītības iestāžu peldbaseinu izmantošanas maksas noteikšanu

3. Par pirmsskolas izglītības iestādes dibināšanu Rīgā, Pārslas ielā 16

4. Par izmaiņām Rīgas bāriņtiesas sastāvā un grozījumiem Rīgas domes 13.09.2005. lēmumā Nr.387 "Par Rīgas bāriņtiesas sastāvu"

5. Grozījumi Rīgas domes 21.02.2006. saistošajos noteikumos Nr.40 ''Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei ''

6. Grozījumi Rīgas domes 25.10.2005. saistošajos noteikumos Nr.26 "Par svētku pabalstu politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem"

Komentāri

Pievienot komentāru