Jaunākais izdevums

Otrdien Google mātesuzņēmuma Alphabet vērtība sasniegusi 570 miljardus ASV dolāru, tādējādi pārspējot Apple un kļūstot par vērtīgāko kompāniju pasaulē, raksta CNBC.

Apple tirgus vērtība otrdien bija aptuveni 535 miljardi ASV dolāru.

Pēdējā reize, kad Google bija vērtīgāka nekā Apple, bija 2010.gads, kad abu kompāniju vērtība bija mazāka nekā 200 miljardi ASV dolāru. Toreiz Apple nesen bija laidis pārdošanā savu pirmo iPad, jaunākais iPhone tirgū bija 3GS un lielākos pārdošanas apjomus veidoja Mac – aptuveni trešdaļu. Tolaik kompāniju vadīja Stīvs Džobss.

Google vadītājs toreiz bija Ēriks Šmidts, kurš nākamajā gadā atdeva vadības grožus uzņēmuma līdzdibinātājam Lerijam Peidžam. Kompānija toreiz bija aptuveni uz pusi mazāka nekā patlaban.

Laikā starp 2008. un 2010.gadu Google un Apple vairākas reizes mainīja līdera godu, taču tad Apple vērtība uzlēca no 180 miljardiem dolāru līdz vairāk nekā 650 miljardiem dolāru 2012.gada septembrī. Toreiz kompāniju vērtība atšķīrās par vairāk nekā 400 miljardiem ASV doolāru. 2011.gadā Apple pārspēja Exxon un kļuva par pasaulē vērtīgāko uzņēmumu.

Google akcijas kāpums sākās pērnā gada jūlijā, un kopš tā laika līdz gada beigām uzņēmuma akcijas cena ir augusi par 44%, savukārt Apple akcijas kritās par 16%.

Kā norāda eksperti, Apple lielākā problēma ir pārlieku augstā atkarība no iPhone pārdošanas apjomiem, kas veido divas trešdaļas no kompānijas ienākumiem. Tiesa gan, iPhone pārdošanas apjomi fiskālā gada pirmajā ceturksnī pieauga vien par 1%, savukārt Mac un iPad ienākumi saruka. Investori satraucas, ka, ja vien Apple nemainīs kursu un nenolems konkurēt ar zemo cenu Android ražotājiem, iPhone panākumi ir galā.

Tajā pašā laikā Google patlaban pārliecina investorus, ka tās panākumu atslēga būs pārslēgšanās no interneta uz mobilajiem sakariem. Saskaņā ar eMarketer aplēsēm Google šajā gadā varētu ieņemt 32% no mobilo reklāmu tirgu, ievērojami pārspējot Facebook, kura daļa ir aptuveni 20%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Google dibinātāji Lerijs Peidžs un Sergejs Brins: laiks uzņemties lepno vecāku lomu

Lelde Petrāne, 04.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Google" dibinātāji Lerijs Peidžs un Sergejs Brins paziņojuši, ka atkāpjas no galvenajām pozīcijām tiešsaistes giganta mātesuzņēmumā, ziņo BBC.

Viņi pametīs savus "Alphabet" vadītāja un prezidenta amatus, bet paliks valdē. "Google" vadītājs Sundars Pičai kļūs arī par "Alphabet" vadītāju.

"Alphabet" tika izveidota 2015. gadā kā daļa no "Google" korporatīvās pārstrukturēšanas. Jāatgādina, ka L. Peidžs un S. Brins "Google" izveidoja 1998. gadā Kalifornijas garāžā.

Veidojot mātes uzņēmumu, tika paredzēts, ka tas padarīs tehnoloģiju giganta darbības "tīrākas un saprotamākas", tam paplašinoties no interneta meklēšanas uz citām jomām, piemēram, pašbraucošajām automašīnām.

L. Peidžs un S. Brins no "Google" pārgāja uz "Alphabet", sakot, ka koncentrēsies uz jaunu iniciatīvu uzsākšanu.

Taču tagad L. Peidžs un S. Brins, kuriem abiem ir 46 gadi, pavēstījuši, ka atkāpjas no ikdienas vadības. Viņi arī turpmāk aktīvi iesaistīsies kā valdes locekļi, akcionāri un līdzdibinātāji, bet šis esot īstais laiks vadības struktūras vienkāršošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule varēs vērot, kā Google cīkstēsies par sava dominējošā stāvokļa saglabāšanu interneta meklēšanas tirgū.

Septembra pirmajā daļā tika startēta, iespējams, viena no lielākajām pretmonopola stāvokļa izmantošanas lietām mūsdienu vēsturē. ASV cīnīsies ar internetā dominējošā meklēšanas uzņēmuma Google mātes kompāniju Alphabet. Daži pauž viedokli, ka šīs tiesvedības iznākums var noteikt to, kāda nākotnē izskatīsies interneta meklēšana. Šim procesam arī var būt pa spēkam pavērt durvis uz to, lai pret Alphabet un citiem tehnoloģiju grandiem tiek izvirzītas kādas citas prasības.

Konkrēti šī ASV Tieslietu departamenta lieta ir vērsta pret Alphabet saistībā ar to, ka šis uzņēmums slēdzis, iespējams, ne īsti legālas vienošanās par to, lai tieši tā Google meklēšanas platforma vienmēr būtu pamata izvēle patērētāju pūļiem. Piemēram, Google šādus daudzmiljardu ASV dolāru darījumus slēdzis ar Apple un ne tikai - lieta koncentrēsies uz līdzīgiem Alphabet darījumiem gan ar Samsung un pārējiem viedtālruņu ražotājiem, gan citiem tās šādiem sadarbības partneriem. ASV investīciju bankas J.P. Morgan analītiķi rēķinājuši, ka Google šogad vien tās meklēšanas rīka partneriem izmaksās gandrīz 30 miljardus ASV dolāru. 20 miljardi no tiem, lai Google būtu pamata izvēles meklēšanas rīks, atlēkšot Apple un 8 miljardi – tālruņu izstrādātājiem ar Android operētājsistēmu. ASV prokurori gan kopējo summu min krietni mazāku – 10 miljardu ASV dolāru apmērā, kas, iespējams, liecina par duļķainu un visai interpretējamu lauku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažas dienas pēc tam, kad Amazon.com akcijas vērtība pirmo reizi pārsniedza 1000 ASV dolāru slieksni, šo atzīmi iekarot izdevies arī Google mātes kompānijai Alphabet. Šīs nedēļas pirmajā pusē šī uzņēmuma akcijas vērtība sasniedza 1003 ASV dolāru atzīmi.

Tas nozīmē, ka Alphabet akcijas cena kopš šā gada sākuma pieaugusi jau par 26,7%. Uzņēmuma akcijai izcilu sniegumu izdevies demonstrēt arī nedaudz ilgākā termiņā – 12 mēnešu skatījumā tās vērtība palielinājusies par 37,5%, bet piecu gadu skatījumā – par 245%. Rezultātā pakāpies arī Alphabet Price/ Earnings rādītājs, kurš šīs nedēļas sākumā atradās pie 34. Salīdzinājumam – S&P 500 indeksa vērtība šogad pieaugusi par 8,8%.

Investori acīmredzami pauž ticību tam, ka kompānijas turpinās savus reklāmas budžetus vēl lielākā mērā saistīt ar interneta iespējām, kur dominē Google, tāpēc šogad Alphabet akcija līdz jaunam rekordam spējusi aizsniegties jau 26 reizes. Daudz šajā ziņā neatpaliek arī citu tehnoloģiju un interneta milžu vērtspapīri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz globālo pandēmiju, cenas vadošajos pasaules akciju tirgos pēdējo nedēļu laikā pieaugušas.

Par to, cik noturīgs varētu būt šis kāpums, pārliecība gan ne vienmēr ir tā pati lielākā. Neskatoties uz to, notiekošais liek domāt, ka pēc šīs krīzes pat vēl pārliecinošākas varētu kļūt jau tā gigantisko interneta un tehnoloģiju līderu pozīcijas.

Tieši šādu uzņēmumu vērtspapīri lielā mērā bijuši atbildīgi par kopējo tirgus cenu palielināšanos. Piemēram, tikai pieci uzņēmumi - "Microsoft", "Apple", "Amazon", "Alphabet" ("Google") un "Facebook" – šobrīd veido jau piekto daļu no kopējās ASV akciju tirgus "Standard & Poor's 500" indeksa vērtības (to veido 500 lielākās ASV publiski kotētās kompānijas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korporācija Google tuvākajā nākotnē tiks pārorganizēta jaunā uzņēmumā ar nosaukumu Alphabet, pirmdien vakarā paziņoja izpilddirektors, viens no Google dibinātājiem Lerijs Peidžs. Populārā tīmekļa meklēšanas programma paturēs savu nosaukumu.

Reorganizācijas mērķis ir radīt korporatīvo struktūru, kas precīzāk atspoguļotu pašreizējo uzņēmuma stāvokli. Tajā ietilpst vairākas lielas apakšstruktūras, kurām nav nekāda sakara ar meklēšanas programmu Google, kas kļūs par pašu lielāko struktūrvienību.

Jauno holdingu vadīs Google dibinātāji Peidžs un Sergejs Brins.

«Sergejam un man Alphabet dzimšana pāršķirs jaunu satraucošu lappusi Google dzīvē,» paziņojumā investoriem raksta Peidžs. «Mums patīk nosaukums Alphabet (angliski - alfabēts). Tā ir viena no svarīgākajām cilvēces inovācijām, jo tas ir burtu kopums, kas pārstāv valodu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus dalībnieki šobrīd aktīvi mēģina izzīlēt to, kāda varētu būt ASV un Irānas saasinājumu attīstība. Pagaidām joprojām lielākajai daļai Volstrītā bāzes scenārijs paredz to, ka tālāki asumi būs, lai gan tie tomēr nepāraugs plašākā jaunā karadarbībā.

Tādējādi, neskatoties uz dažādiem nemierīgiem jaunumiem, gada sākums daudzām populārām akcijām ir bijis visai veiksmīgs. Turpina pieaugt, piemēram, lielo ASV tehnoloģiju līderu akciju vērtība. Apple akcijas cena kopš gada sākuma palielinājusies par 1,6%, Alphabet (Google mātes uzņēmums) pat par 4,1% līdz 1395 ASV dolāru atzīmei un Facebook - par 3,8%.

Liela daļa aptaujāto finanšu ekspertu teic, ka, ģeopolitikai esot sakarsētai, finanšu tirgū sagaidāmas palielinātas svārstības. Viedokļi par nepieciešamajām darbībām ar naudu šādos laikos gan ir visai dažādi. Visai daudzi turpina norādīt, ka jebkuru straujāku akciju atkāpšanos drīzāk derētu izmantot, lai šos vērtspapīrus iegādātos lētāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta pārlūka kompānijas "Google" mātesuzņēmuma "Alphabet" tirgus kapitalizācija ceturtdien sasniedza jaunu rekordu - vienu triljonu ASV dolāru, ziņoja mediji.

"Alphabet" akcijas cena Ņujorkas akciju biržā ceturtdien pieauga par 0,76% līdz jaunam rekordam - 1450 dolāriem. Šī uzņēmuma akcijas kopš šī gada sākuma ir padārdzinājušās par vairāk nekā 8%, ziņoja telekanāls CNN.

"Alphabet" kļūst par ceturto ASV tehnoloģiju uzņēmumu, kura tirgus vērtība sasniegusi triljonu dolāru. Pirms tam šo zīmīgo robežu sasniedza interneta mazumtirgotājs "Amazon", viedtālruņu ''iPhone" ražotājs "Apple" un programmatūras milzis "Microsoft".

"Apple", kas pirmais 2018.gadā sasniedza šo zīmīgo robežu, tirgus vērtība ceturtdien bija 1,38 triljoni dolāru. "Microsoft" tirgus vērtība tagad ir ap 1,26 triljoniem dolāru.

"Amazon" 2018.gada septembrī pacēlās virs triljona dolāru atzīmes, bet kopš tā laika šī uzņēmuma tirgus vērtība ir sarukusi līdz apmēram 930 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pirmajā ceturksnī atsevišķiem pensiju plāniem pat divciparu skaitļiem rakstāma izaugsme

Jānis Rozenfelds, SEB Investment Management valdes priekšsēdētājs, 15.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālie akciju tirgi šī gada pirmo ceturksni noslēguši pozitīvi, līdz ar to gada pirmajos trīs mēnešos izaugsmi uzrādījuši arī teju visi Latvijas pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāni.

Gan Eiropas, gan ASV akciju tirgu pozitīvo rezultātu pamatā šajā periodā ir salīdzinoši labie makroekonomiskie rādītāji – inflācija ir pierimusi, centrālo banku bāzes procentu likmes palikušas nemainīgas, un investori prognozē to iespējamu samazināšanu jau šajā vasarā. Atsevišķiem pensiju 2. līmeņa plāniem, kas lielāko daļu līdzekļu iegulda akcijās, tas sekmējis izaugsmi pat vairāk nekā 10% apmērā trīs mēnešu laikā.

Jau aizvadītajā gadā ASV un Eiropas akciju tirgu savstarpējā dinamika bija ļoti interesanta – dažbrīd labāk veicās Eiropas akciju indeksiem, citkārt – ASV. Šī gada pirmajā ceturksnī līderos – uzrādot lielāku izaugsmi – izvirzījusies Eiropa, ja salīdzinām ASV Standard&Poor’s 500 pret Eiropas EuroStoxx 50 indeksu. Viens no iemesliem tam varētu būt tā saucamā “ģeogrāfiskā rotācija” – proti, investori, izvērtējot, cik daudz ir vērts maksāt par vienu peļņas dolāru (vai eiro), pārvirza līdzekļus uz reģionu, kurā viņiem interesējošie ieguldījumu ir lētāki. Taču, raugoties kopumā, rezultāts bijis labs abos Atlantijas okeāna krastos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradīcijas nemainās – akciju tirgu velk tehnoloģiju un sociālo tīklu grandi

ASV akcijas nupat aizsniegušās līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam, un par šādu situāciju lielā mērā jāpateicas tā saucamajām FAANG grupas akcijām, kā tiek saukti Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix un Google (Alphabet) vērtspapīri. Tas, ka šo «kompāniju-tirgus draugu» akciju cena aug straujāk un spēj «pavilkt» visu kopējo tirgu, patiesībā pēdējos gados ir gluži vai tradīcija. No šīm kompānijām tiek gaidīts, ka to ienākumi un peļņa joprojām, salīdzinot ar citiem, palielināsies spējāk – pat, ja ekonomikas ūdeņu temperatūra kļūs nedaudz mērenāka.

Tiek lēsts, ka Facebook, Alphabet un Amazon šogad savus ieņēmumus izdosies kāpināt vismaz par 20%. Salīdzinājumam - no visa ASV Standard & Poor’s 500 uzņēmumu kopuma šajā ziņā tiek gaidīts palielinājums par 3%, liecina Goldman Sachs Global Investment Research aplēses. Pagaidām tas arī apstiprinās, un lielākās daļas pasaules korporatīvo grandu iepriekšējā ceturkšņa finanšu atskaites ir labākas par pirms tam analītiķu uzburto ainu. Riska apetītei pieaugt palīdz arī tirgus dalībnieku pieņēmumi par to, kādu monetāro politiku varētu īstenot ASV Federālo rezervju sistēma un citas ietekmīgākās pasaules centrālās bankas - kļuvis skaidrs, ka monetārās politikas sabardzināšana vēl kādu laiku nebūs to dienas kārtībā (cerības uz vēl ilgi zemām procentu likmēm). Pārsvarā pozitīvākas gaidas saistās arī ar potenciālajiem tirdzniecības karu risinājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par savu iepriekšējā ceturkšņa finansiālo veikumu šonedēļ informēja pasaules interneta tehnoloģiju grandi. Kopumā to sniegumu par vāju uzskatīt nevar, lai gan akciju mijēju reakcija šoreiz nebija tā pati optimistiskākā.

Daudzi noraizējušies par to, cik ļoti ekonomiku daudzviet smacēs pandēmijas uzplūdi un ar tiem saistītie arvien jaunie stingrie ierobežojumi.

Ja mēra tehnoloģiju līderu miljardus, tad kopaina ir visai iespaidīga. Piemēram, “Amazon.com” iepriekšējā ceturkšņa ieņēmumi sasnieguši 96,15 miljardus ASV dolārus, kas šim uzņēmumam šādā periodā ir jauns rekords. Tas ir arī gandrīz par 40% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Kopumā šādi dati uzskatāmi atklāj, ka dauzi pasaulē pandēmijas laikā turpinājuši aktīvi iepirkties internetā. Kompānijas ceturkšņa peļņa savukārt sasniegusi 6,3 miljardus ASV dolārus, kas ir trīs reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Covid-19" pandēmijas laikā cilvēkiem savu ikdienas dzīvi lielākā mērā vadot no mājām, aug interneta patēriņš. Pagaidām gan kādi brīdinājumi par to, ka datu pārvades infrastruktūra zem šādas lielās slodzes fona faktiski "sakusīs", Eiropā un ASV nav izrādījušies taisnība.

Tādējādi var arī spriest, ka nosacīti labāk šos laikus var izdoties pārdzīvot dažādiem pasaules telekomunikāciju uzņēmumiem un citām kompānijām, kas savu darbību izvērsušas tiešsaistē.

Piemēram, "Bloomberg" ziņo, ka Spānijā iedzīvotāju aktivitāte tiešasites kazino iepriekšējā nedēļa palielinājusies gandrīz trīs reizes.

Mobilās aplikācijas "WhatsApp", kas pieder "Facebook", lietošanas apmēri pat septiņkāršojušies.

Tikmēr "Amazon.com" Itālijas lietotāju aktivitāte, cilvēkiem nu pastiprināti nododoties e-komercijas priekiem, naktīs šobrīd esot četrkāršojusies. Rezultātā "Telecom Italia" ziņo, ka fiksētajās līnijās datu lietošana augusi pat par 90% un mobilo datu lietošana - par 30%. Apvienotās Karalistes telekomunikāciju uzņēmuma "BT Group" teiktais savukārt liecina, ka interneta lietošana šajā valstī dienā uz brīdī bija pieaugusi pat par 60%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ar Teslas akcijām šogad aizvien teju 100% peļņa

Jānis Šķupelis, 22.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pa īsteniem amerikāņu kalniņiem šogad līdz šim braukājusi ASV elektroauto ražotāja "Tesla" vērtība.

Straujš minētā uzņēmuma akcijas cenas kāpums ASV biržā aizsākās pagājušā gada oktobrī. Kopš tā brīža līdz šā gada februāra otrajai pusei "Tesla" akcijas cena bija palielinājusies gandrīz par 300%. Tiesa gan, tad atnāca globālās pandēmijas bažas, kas "Tesla" akcijai no saviem rekordiem līdz 19. martam lika sarukt par 60%.

Kopš tā brīža gan uzņēmuma akcijas cena atkal strauji aug, un tie investori, kas "Tesla" akcijas būtu iegādājušies šā gada sākuma, šobrīd tās varētu nopārdot ar 80% lielu peļņu. Jācer, ka šāds akciju sniegums priekšzīmi sniegs arī kopējam ASV akciju tirgum ilgtermiņā. Katrā ziņā pēdējās nedēļās lielākie pasaules fondu tirgi jau ir bijuši visai optimistiski. Galu galā viens no pamata pieņēmumiem, kādēļ nauda tiek plūdināta akciju virzienā, ir tas, ka šie tirgi ilgākā termiņā, neskatoties uz dažkārt asām īstermiņa vēdergraizēm, ir tendēti uz pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izcelts saraksts ar S&P 500 uzņēmumu akcijām, kurām ir vislielākais pozitīvu rekomendāciju īpatsvars

Ir astoņi uzņēmumi, kuriem pozitīvu rekomendāciju īpatsvars ir vismaz 90% no kopējā rekomendāciju skaita.

Pie šādu uzņēmumu vērtspapīriem pieskatāmas Broadcom, Newell Brands, LKQ, Salesforce.com, Affiliated Managers Group, American Tower, Goodyear Tire & Rubber un Alphabet akcijas.

Piemēram, vidēji tiek lēsts, ka Salesforce.com akcijas vērtība pēc gada atradīsies pie 94,55 atzīmes, kas no pagājušās nedēļas beigu līmeņiem būtu pieaugums par 27,5%.

Tāpat analītiķi vidēji paredz, ka no šā brīža līmeņa gada laikā Broadcom akcijas vērtība būs pieaugusi par 20%, Newell Brands – par 15%, LKQ – par 11%, Alphabet – par 17%, Affiliated Managers Group – par 35%, American Tower – par 19% un Goodyear Tire & Rubber – par 15%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skrējiens ceļā uz pirmo vakcīnu pret jauno koronavīrusu ieņem pirmo pozīciju "Db.lv" piedāvātajā pasaules finanšu notikumu apskatā.

Kuram pirmajam vakcīna?

Pieņēmumi par ekonomikas un finanšu tirgus veselību šobrīd ir atkarīgi no panākumiem cīņā ar pandēmiju. Milzīgas pūles tiek pieliktas arī, piemēram, Covid-19 vakcīnas atrašanā. Pēc tās pasaulē dzenas desmitiem lieli uzņēmumi - "Sanofi", "Johnson & Johnson", "Moderna" utt. Ar dažādām iniciatīvām klajā nāk arī valdības.

Dažviet jau sākušies vakcīnu testi uz brīvprātīgajiem. "Bloomberg" ziņo, ka, piemēram, ASV sākusi īstenot projektu "Operation Warp Speed", kura mērķis ir apvienot privāto uzņēmumu, valdības institūciju un militāros resursus, lai minētās vakcīnas izstrādes laiku samazinātu par astoņiem mēnešiem. Rosās ne tikai Rietumi – aktīvi vakcīnas sacensībā piedalās arī Ķīna. "Financial Times" ziņo, ka Covid-19 vakcīnai ir vairāk nekā 80 kandidāti. Ja agrāk bija pieņēmumi, ka vakcīnu sāks pārdot pēc 12 līdz 18 mēnešiem, tad tagad šajā ziņā jau tiek minētas šā gada beigas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikroblogošanas vietnes uzņēmums Twitter šonedēļ plāno paziņot par ievērojamu darbinieku skaita samazināšanu, atsaucoties uz kompānijai tuvu stāvošu, anonīmu personu, raksta Bloomberg.

Uzņēmums darbinieku skaitu varētu samazināt par 8% jeb aptuveni 300 cilvēkiem, kas ir tāds pats skaits kā pērn, kad kompānijas līdzīpašnieks Džeks Dorsijs stājās uzņēmuma vadītāja amatā. Tomēr darbinieku skaits vēl var mainīties.

Paziņojums par darbinieku skaita samazināšanu var tikt izplatīts pirms Twitter trešā ceturkšņa ienākumu paziņošanas ceturtdien. Twitter pārstāvji šīs ziņas atteikušies komentēt.

Twitter, kura izdevumi aug, patlaban cenšas tos kontrolēt, ņemot vērā, ka palēninās pārdošanas apjomu pieaugums. Kompānija nesen nolīga bankas speciālistus, kas izvērtētu potenciālo pārdošanas darījumu, taču uzņēmumi, kuri iepriekš izteica interesi par kompānijas iegādi – Salesforce.com, The Walt Disney Co un Alphabet – vēlāk to atsauca.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta tehnoloģiju kompānijas "Google" mātesuzņēmums "Alphabet" pērn strādājis ar 76 miljardu dolāru (67,5 miljardi eiro) peļņu, tai gandrīz dubultojoties salīdzinājumā ar 40 miljardiem dolāru pirms gada, liecina kompānijas pārskats.

Peļņas pieaugumu veicinājuši veiksmīgie reklāmas un mākoņdatošanas pakalpojumu struktūrvienību darbības rezultāti, kā arī "Pixel" viedtelefonu pārdošanas apjoma kāpums.

Tikmēr pērn ceturtajā ceturksnī "Alphabet" peļņa pieaugusi līdz 20,6 miljardiem dolāru, salīdzinot ar 15,2 miljardiem dolāru attiecīgajā ceturksnī pirms gada.

Kompānijas ieņēmumi ceturksnī palielinājušies par 32% un veidojuši 75 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai lieliskais septītnieks ietekmēja arī mūsu pensijas?

Jānis Rozenfelds, SEB Investment Management vadītājs, 18.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan šis gads uz dažu iepriekšējo gadu fona finanšu tirgos aizritējis mierīgi – ar salīdzinoši nelielām svārstībām – kopumā tas bijis interesantiem notikumiem bagāts.

Vēlos tuvāk aplūkot vienu no šiem interesantajiem notikumiem vai drīzāk fenomeniem, ko šogad cita starpā novērojām un izjutām finanšu tirgos, – “lielisko septītnieku”. To veido septiņi lielākie ASV tehnoloģiju nozares uzņēmumi, kuru kopējā vērtība ir tik liela, ka pat spēj radīt ietekmi finanšu tirgos pasaulē.

“Lielisko septītnieku” veido tehnoloģiju nozares milži: Apple, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla, Nvidia un Microsoft. Kopumā finanšu tirgi ir visnotaļ komplekss mehānisms, ko ietekmē ļoti daudz un dažādi faktori, un “lieliskais septītnieks” ir vien neliela daļa kopainas. Taču tam ir vērts pievērst uzmanību, jo – ja šiem uzņēmumiem sokas labi, tas mēdz pozitīvi atsaukties arī finanšu tirgos. Savukārt, ja finanšu tirgos redzam pozitīvas tendences, tad, visdrīzāk, augšupeju varam novērot āri savu pensiju plānu rezultātos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar agrākajiem uzvarētājiem vairs nepelnīsi; jābūt izvēlīgākiem.

Ja šā mēneša pirmajā trešdaļā sāka likties, ka pasaules lielākajos akciju tirgos cenas pēc ļoti neveiksmīgā oktobra tomēr ātri atgūsies, tad tagad šādas cerības, šķiet, pagaisušas. Kopš savām novembra virsotnēm ASV Standard & Poor’s 500 (S&P 500) akciju indeksa vērtība atkal ir sarukusi par 4,4%. Akciju vērtības zemāk ceļo arī Eiropā un Āzijā.Investoru uzmanība pievērsta ziņām, kas runā par labu pasaules ekonomikas izaugsmes bremzēšanās stāstam. Rezultātā straujāk tiek pārdotas vairāku agrāko uzvarētāju akcijas. Investori atbrīvojas no tā saucamās FAANG grupas (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google (Alphabet)) vērtspapīriem.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google Maps slēdz reāllaika satiksmes informācijas pakalpojumu Ukrainā

LETA--DPA, 28.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija "Alphabet" savā navigācijas lietotnē "Google Maps" atslēgusi reāllaika satiksmes informācijas pakalpojumu Ukrainā, lai aizsargātu iedzīvotājus Krievijas īstenotā kara apstākļos.

Kompānija paziņoja, ka pirms lēmuma konsultējusies ar Ukrainas varasiestādēm un tā mērķis ir aizsargāt iedzīvotājus.

"Google" apkopo datus ar viedtālruņu, kuriem ir "Android" operētājsistēma, atrašanās vietu un izmanto tos, lai noteiktu, piemēram, sastrēgumu vietas un citas satiksmes plūsmas problēmas.

Tomēr Ukrainā tas ļāva reāllaikā izsekot, vai pie ceļu bloķēšanas posteņiem neveidojas sastrēgumi, civiliedzīvotājiem bēgot no Krievijas karaspēka uzbrukumiem.

"Google" vietnē "Twitter" paziņoja, ka pagājušajā nedēļā ieviesusi vairākus pasākumus un turpina izvērtēt situāciju saistībā ar karu Ukrainā un nepārtraukti strādā, lai garantētu "mūsu darbinieku, lietotāju un klientu drošību".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izrādījies, ka pasaules lielāko akciju tirgu sagurums augustā un septembrī ir bijis īslaicīgs – pašlaik akciju cenas aug un, piemēram, ASV Standard & Poor’s 500 indeksa vērtības izmaiņas kopš šā gada sākuma jau atkal var rakstīt ar plusa zīmi. Kopš augusta otrajā pusē sasniegtajiem līmeņiem ASV S&P 500 indeksa vērtība ir iespējusi palielināties vairāk nekā par 11%, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

ASV akciju cenas dodas augstāk saistībā ar to, ka vairākas šīs valsts kompānijas spēj pārsniegt analītiķu pirms tam izteiktās aplēses par šā gada trešā ceturksnī nopelnīto un apgrozīto. Piemēram, pagājušās nedēļas beigās pamatīgu optimisma devu akciju tirgū ienesa labāki Microsoft, Amazon un Alphabet (Google holdinga kompānija) finanšu rezultāti. Alphabet akcijas cena Nasdaq biržā kopš augusta pirmās puses ir palielinājusies jau par 33% – gandrīz līdz 720 ASV dolāru atzīmei.

Pašlaik izskatās, ka investori visai labprāt pastiprināti pērk arī daudzu citu ASV tehnoloģiju uzņēmumu akcijas. Piemēram, Facebook akcijas vērtība pirmo reizi vēsturē pārsoļojusi pāri 100 ASV dolāru atzīmei. Kopš augusta otrās puses Facebook akcijas vērtība ASV Nasdaq biržā ir palielinājusies jau aptuveni par 25%. Savukārt kopš šā gada sākuma tie ir 31%. Līdzīgs akcijas cenas pieaugums kopš augusta otrās puses ir bijis Twitter akcijai. Kopš šā gada sākuma gan šīs kompānijas akcijas vērtība Ņujorkas biržā joprojām ir sarukusi par 16%. Jāatgādina, ka savu pirmo tirdzniecības sesiju 2013. gadā Twitter akcija noslēdza pie 44,9 ASV dolāru atzīmes. Jau toreiz valdīja bažas par to, ka Twitter akcija ir ļoti dārga, ņemot vērā, ka kompānija vēl nekad nebija strādājusi ar peļņu (turklāt šī kompānija joprojām nespēj strādāt ar peļņu). Akcijas pamatā tiek pirktas ar cerību, ka kompānija kādā brīdī izmantos savu milzīgo neapgūto potenciālu (lietotāju bāzi).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcijām var būt grūti augt vēl tālāk uz sarūkošas peļņas fona.

Rietumvalstu akcijas ļoti strauji kāpušas ārā no pagājušā gada beigu mīnusiem, un ar tehnoloģiju kompānijām bagātīgākā ASV šī tirgus Nasdaq Composite indeksa vērtība kopš saviem decembra otrās puses zemākajiem punktiem ir palēkusies teju par 20%. Šajā pašā laikā šī indikatora vērtība ir joprojām aptuveni 9% zem savām augusta beigu virsotnēm.

Vēl nesen investori uz sarūkošas pārliecības fona par pasaules ekonomiku izpārdeva tādu tehnoloģiju flagmaņu kā Apple, Amazon.com, Alphabet, Facebook vērtspapīrus. Daudzi piebilst - šo pārdošanas spiedienu spilgtāku padarīja arī algoritmu tirdzniecība. Savukārt nu, mazinoties bažām, notiek pretējais, kam palīdzējuši arī tehnoloģiju gigantu ziņojumi par neseno veikumu. Peļņas atskaites bijušas dažādas, lai gan par to kopumu var teikt - tās pozitīvā ziņā pārspējušas analītiķu gaidas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Volstrītā otrdien pieauga pēc tehnoloģiju uzņēmumu paziņojumiem par mākslīgā intelekta izmantošanu.

"Microsoft" un "Google" māteskompānijas "Alphabet" akciju cenas pieauga par vairāk nekā 4% pēc paziņojumiem par jauniem produktiem, kuros paredzēts izmantot mākslīgo intelektu.

"Šī tehnoloģija ievērojami pārveidos jebkuru programmatūras kategoriju," pavēstīja "Microsoft" izpilddirektors Satja Nadella uzņēmuma mītnē rīkotā pasākumā, kurā tika parādīts, kā interneta pārlūkā "Bing" tiks integrētas uz valodu bāzēta mākslīgā intelekta iespējas.

Kāpums Volstrītā notika pirms ASV prezidenta Džo Baidena ikgadējās runas par valsts stāvokli. Ir gaidāms, ka viņš tajā uzsvērs pozitīvās pārmaiņas darbaspēka tirgū un progresu inflācijas samazināšanā.

Londonas biržas indekss pieauga, bet Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi kritās. Londonas biržas indeksa kāpumu veicināja Lielbritānijas naftas kompānijas BP akcijas cenas palielināšanās par 7%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google nav jāmaksā Francijas valsts pieprasīts nodokļu parāds 1,115 miljardu eiro apmērā, jo interneta milža Īrijas meitsabiedrība nav apliekama ar nodokļiem Francijā, trešdien nolēma Francijas tiesa.

«Francijas kompānija Google Ireland Limited (GIL) nav apliekama ar nodokļiem Francijā par periodu no 2005. līdz 2010.gadam,» teikts tiesas lēmumā.

Google 2015.gadā samaksāja Francijā uzņēmuma ienākuma nodokli tikai 6,7 miljonu eiro apmērā, jo tās Eiropas meitsabiedrības ienākumi bija reģistrēti zemo nodokļu valstī Īrijā. Šādu iespēju ir izmantojuši arī citi multinacionālie uzņēmumi.

Grupa nodarbina Francijā 700 cilvēkus, bet reklāmas kontrakti tās interneta pārlūkam vai videofailu apmaiņas vietnei YouTube ir parakstīti ar Īrijas meitsabiedrību.

Francijas pieprasītais nodokļu parāds bija tikai viena no vairākām juridiskām problēmām, ar kurām Kalifornijas štatā bāzētā Google ir saskārusies Eiropas Savienībā (ES).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksi otrdien pieauga, ko veicināja ASV firmu solīdi otrā ceturkšņa peļņas rādītāji, kas uz laiku novirzīja investoru uzmanību no tirdzniecības kariem.

Svarīgākie Eiropas akciju tirgi noslēdza tirdzniecības sesiju ar kāpumu, pieaugot enerģētikas firmu akciju cenām līdztekus naftas cenām.

ASV kompānijas «Tesla Motors» akcijas cena palielinājās par 11%. Pieauga arī citu lielo ASV tehnoloģiju kompāniju, tostarp «Amazon», «Google» mātesfirmas «Alphabet» un «Microsoft» akciju cenas.

«[Firmu] peļņas sezona veidojas tiešām ļoti labi, tāpēc ASV uzņēmumu akcijas aug straujāk nekā līdzīgu uzņēmumu akcijas Eiropā,» sacīja IG analītiķis Kriss Bošamps.

«Investori novirzīja daļu uzmanības no bažām par tirdzniecības karu, lai fokusētos uz ASV firmu stipro peļņu,» sacīja FXTM pētījumu analītiķis Lukmans Otunuga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru