Finanses

Apstiprina Baltas prezidentu

Inguna Šķepaste [email protected], 28.07.2003

Jaunākais izdevums

Finanšu un kapitālā tirgus komisijas padome atļāvusi Hansam Peteram Hansenam (Hans Peter Hansen) pildīt nedzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrības Baltas valdes priekšsēdētāja pienākumus. H. Peters Hansens kopš 1999. gada strādāja Baltas lielākā akcionāra — apdrošināšanas kompānijas Codan meitas uzņēmumā Lietuvos Draudimas par pārmaiņu direktoru. Balta pēc to parakstīto bruto prēmiju apjoma ir lielākā apdrošināšanas sabiedrība Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Papildināta - BTA vēlas iegādāties Baltas filiāļu tīklu un vairāku apdrošināšanas veidu portfeli

NOZARE.LV, Žanete Hāka, 07.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Lielbritānijas apdrošināšanas uzņēmums RSA Insurance Group (RSA) pārdotu tai Latvijā piederošo apdrošināšanas sabiedrību Balta, apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE (BTA) vēlētos iegādāties Baltas biznesa daļu - filiāļu tīklu un vairāku apdrošināšanas veidu portfeli.

Janvāra beigās medijos izskanēja ziņas, ka RSA plāno pārdot savus aktīvus Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Balta gan tobrīd informēja, ka «pašreizējie pieņēmumi par Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības Balta pārdošanu ir spekulācijas».

BTA valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus intervijā Nozare.lv sacīja, ka BTA ir izanalizējusi informāciju un BTA gribētu iegādāties Baltas aktīvus. «Diemžēl visu sabiedrību iegādāties nevaram, jo to neļautu Konkurences padome tāpēc, ka veidotos dominējošs stāvoklis,» skaidroja Lucaus.

Izvērtējot kapacitāti un atļauju saņemšanas iespējas, BTA secina, ka ļoti labprāt pārņemtu Baltas filiāļu tīklu. «BTA jau ir plašs filiāļu tīkls, bet Latvijas tirgus īpatnība ir tāda, ka klients grib saņemt apkalpošanu klātienē, un to respektējam. Analizējot BTA un Baltas pārklājumu, redzam, ka mēs tikai atsevišķās vietās konkurētu paši ar sevi, tāpēc BTA ļoti labprāt iegādātos filiāļu tīklu,» sacīja Lucaus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 15.oktobrī, aprit 100 dienas kopš Valdis Zatlers Saeimā deva Valsts prezidenta zvērestu.

Līdz ar pirmo amatā stāšanās dienu, Valsts prezidents ir pildījis visus ar Satversmi uzliktos pienākumus, akcentē Prezidenta Preses dienests:

-reprezentējis valsti, pārstāvot Latviju starptautiskajās organizācijās, darba vizītēs apmeklējot tuvākās kaimiņvalstis, tiekoties ar ārvalstu amatpersonām, akreditējot ārvalstu vēstniekus, izsniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniekiem ārvalstīs;

-pildot Latvijas valsts bruņotā spēka augstākā vadoņa pienākumus, apmeklējis Latvijas armijas kareivjus viņu dienesta vietās Latvijā un Latvijas lielākajā starptautiskajā misijā Afganistānā;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Informācija medijiem - Ielūgums

, 19.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Kultūras departaments un "Pareizā ķīmija" laipni aicina Jūs uz informatīvu tikšanos par Mūsdienas kultūras forumu BALTĀ NAKTS 2007 šī gada 21. augustā, otrdien, pulksten 16.00 kultūras mezglā "Dirty Deal Cafe", Andrejsalā, Andrejostas iela 6 , Rīgā.

Tiekoties, klātesošie tiks iepazīstināti ar 2007. gada Mūsdienas kultūras foruma BALTĀ NAKTS programmu un projektiem, kuri šogad pārstāves forumu.

Baltās nakts informatīvās tikšanās laikā tiks uzstādīts simbolisks mēness, kas ir Latvijas foruma simbols. Simboliskais mēness Andrejsalā atradīsies līdz BALTĀS NAKTS foruma noslēgumam, 26.augusta rītam.

BALTĀS NAKTS informatīvajā tikšanās piedalīsies: Diāna Čivle - Rīgas domes Kultūras departamenta direktore un Gundega Tihi - BALTĀS NAKTS komunikācijas un reklāmas producente, "Pareizā ķīmija" direktore.

Preses konferencē būs iespēja gūt detalizētāku informāciju par pasākumiem no BALTĀS NAKTS projektu vadītājiem un iesaistītajiem māksliniekiem, kā arī Rīgas Domes kultūras departamenta pārstāvjiem. Telpā jau būs redzami izstādes "VIDE*" mākslas darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Mēris draud pavisam iznīcināt Latvijas baltās šķirnes cūkas

Dienas Bizness, 04.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā tikai divās saimniecībās audzē vietējās Latvijas baltās šķirnes cūkas. Abas saimniecības atrodas Āfrikas cūku mēra apdraudētajā teritorijā, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

No kādreiz plašās Latvijas baltās cūku populācijas atlikušas vairs tikai 59 sivēnmātes un tikai viena no tām ir 100% tīršķirnes Latvijas baltā, pārējām ir arī neliels citu šķirņu piejaukums. Desmit sivēnmātes mīt Smiltenes novada Bilskas pagasta SIA Druva ganāmpulkā un 49 – Dagdas novada Svariņu pagastā Viktorijas Spilas saimniecībā, noskaidrojis laikraksts.

«Pie mums pagaidām neviens nav bijis, gaidām un ar paniku skatāmies uz katru nepazīstamu tālruņa zvanu. Ministrs gan teica, ka visas esot jākauj nost, ceru, ka tā nebūs. Esam aplecinājuši cūkas zemniekiem Alūksnē, Valmierā, bet nu jau neviens vairs nepirks. Mums pagaidām nav aizliegts izvest dzīvniekus no novietnes, tomēr zemniekiem nav skaidrības, vai cūkas vēl drīkstēs turēt,» emocionāli stāstījusi SIA Druva zootehniķe Rasma Plakane. Viņas cūku fermā ir 50 sivēnmātes, no kurām desmit ir Latvijas baltās šķirnes. Tostarp arī astoņus gadus vecā Gina, kas ir vienīgā tīršķīrnes Latvijas baltā sivēnmāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balta asās konkurences dēļ pagaidām baidās būt viena no pirmajām, kas palielina cenas vairākos apdrošināšanas veidos.

Lai gan tādējādi Balta apdraud pati savu finansiālo stabilitāti, jo sevišķi 2009. gadā būtiski samazināto cenu turēšanas dēļ kompānija cieš milzīgus zaudējumus, tomēr Baltas vadība apgalvo, ka zaudējumi bijuši plānoti, turklāt pagaidām pašai kompānijai ir pietiekams kapitāls, bet nepieciešamības gadījumā to var saņemt arī no īpašniekiem. Savukārt raitu atlīdzību izmaksāšanu tas neietekmējot, jo Balta ir kompānijai, kurai svarīga reputācija. Jau vēstīts, ka šā gada pirmajā pusgadā Baltas kopējie zaudējumi nedaudz pārsniedz miljons latu un bija lielākie nedzīvības apdrošināšanas nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu kultūras forums Baltā nakts 2009, kas notiks naktī no 12. uz 13. septembri, piedāvās apmeklētājiem iepazīt un izbaudīt vairāk nekā divdesmit mākslas, teātra, mūzikas, kustības, izdzīvošanas projektus festivāla pamatprogrammas ietvaros.

Baltās nakts 2009 pasākumi Rīgā tiks organizēti ap 6. tramvaja līniju, kas būs gan foruma navigācijas ass, gan iespēja ērti pārvietoties. Kā norāda organizatori, plānotā programma iezīmē vienu no pilsētas centrālajām asīm, kas savieno vairākus aktīvus spontānas radošās izpausmes punktus – Spīķerus un VEF korpusus, K. Barona ielu un tās apkārtni. Baltās nakts teritorijā iekļauta arī galerija Noass, RIXC mediju centrs, Rīgas mākslas telpa, koncertzāle AVE SOL un Anglikāņu baznīca. Baltās nakts ietvaros norisināsies arī virkne paralēlo pasākumu citās kultūras institūcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Balta autopalīdzības pakalpojumus iekļaus KASKO standarta polisē

, 14.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš aprīļa sākuma apdrošināšanas a/s Balta savā KASKO polises standarta piedāvājumā ir iekļāvusi arī Autopalīdzības pakalpojumus, tostarp nodrošinot palīdzību visā Eiropas teritorijā.

Autopalīdzības komplektā ietilpst pieci elementi - konsultācijas pa tālruni 24 stundas diennaktī, palīdzība uz ceļa, transportlīdzekļa evakuācija, taksometra pakalpojumi un īslaicīga maiņas auto nodrošināšana.

Baltas Autopalīdzības komplekta pakalpojumi bez papildu samaksas būs pieejami klientiem, iegādājoties jaunu, vai atjaunojot esošo Baltas KASKO polisi. Autopalīdzības pakalpojumi būs pieejami pavisam 42 Eiropas valstīs.

Baltas veiktā autovadītāju aptauja liecina, ka 27 % autobraucēju vismaz reizi gadā saskaras ar negaidītiem auto bojājumiem, kas liedz turpināt ceļu. Savukārt 10 % aptaujāto atzina, ka saskaras ar šādiem gadījumiem pat vairākas reizes gadā. 29 % autovadītāju atzīst, ka viņiem ne vienmēr ir pieejama palīdzība uz ceļa, viņi par to neaizdomājas, vai paļaujas uz veiksmi. 13 % aptaujāto - galvenokārt autovadītājas sievietes, paļaujas uz garāmbraucēju palīdzību. Savukārt 43 % Baltas aptaujāto autovadītāju atzīst, ka izmanto savu auto, lai dotos ārpus valsts vismaz vienu līdz divas reizes gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Baltas izmaksas joprojām par lielu;zaudējumi sasniedz 1,5 miljonus latu

Ieva Mārtiņa, 30.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedzīvības apdrošināšanas a/s Balta šogad pusgadā turpina ciest zaudējumus un nu tie sasnieguši 1,57 miljonus latu. Pārskats liecina, ka pamatbizness nespēj segt administrācijas izdevumus.

Salīdzinot ar pērnā gada sešiem mēnešiem Baltas zaudējumu apjoms pieaudzis par 50,7%, liecina Baltas publiskotais finanšu pārskats. Saskaņā ar to, Baltas neto nopelnītās prēmijas šogad pusgadā bija 14,17 miljoni latu, kas ir par nepilnu procentu mazāk neka pirms gada, bet neto piekritušās atlīdzības sasniedza 8,6 miljonus latu, kas ir par 3,2% vaiā nekā pirms gada.

Savukārt neto darbības izdevumi, kur lauvas tiesu veido administratīvie izdevumi šogad pirmajos sešos mēnešos bija 7,38 miljoni latu, kas ir par 7,6% lielāki nekā pērn attiecīgajā laika periodā. Apskatot Baltas vairāku gadu darbības rādītājus, Db.lv secina, ka Baltas administrācijas izdevumi, kas sevī ietver arī informācijas tehnoloģiju uzturēšanas izmaksas un darba algas, nav mazinājušies proporcionāli biznesa samazinājumam. Tas liecina, ka Balta nemazina ekonomikas kāpuma gados uzbūvēto sistēmu, bet šobrīd cieš zaudējumus, gaidot biznesa kāpuma atjaunošanos. Ņemot vērā arī aso konkurenci, Balta nevar atļauties būtiski kāpināt apdrošināšanas cenas. Baltas šā gada divu ceturšņu pārskats liecina, ka Balta bruto prēmijās visvairāk parakstījusi īpašuma apdrošināšanā - 4,56 miljonus latu un KASKO – 4,3 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās dividendes šogad izmaksās Balta 5,2 miljonu latu apjomā, patukšojot uzņēmuma kasi, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Lai gan Latvijā nedzīvības apdrošinātājiem bizness pērn samazinājās par 20%, pieejamie apdrošinātāju 2010. gada finanšu pārskati liecina, ka apdrošinātāji kopumā strādā ar peļņu, no kuras turklāt akcionāriem tiek izmaksātas dividendes. Lielajiem nedzīvības apdrošinātājiem finanšu rādītājus palīdzēja noturēt plusa zīmē gan biznesa veiksmīga darbība Lietuvā, Igaunijā un citās valstīs, kā arī veiksmīgi ieguldījumi. Pēc provizoriskām aplēsēm, nedzīvības apdrošināšanas tirgus pērn strādājis ar 12,1 milj. Ls peļņu, kas ir par 6% lielāka nekā pirms gada. Auditētos gada pārskatus jau publiskojuši Latvijas lielākie apdrošinātāji, kuru kopējā peļņa pērn veidoja 10,8 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar lieliem zaudējumiem strādājošā nedzīvības apdrošināšanas kompānija Balta vēl līdz šā gada beigām nolēmusi veikt vairākus pasākumus darbības uzlabošanai, kas cita starpā paredz 40 darbinieku atlaišanu.

Papildināts ar Jāņa Abašina viedokli.

Tas tiks darīts, lai stiprinātu savas līdera pozīcijas apdrošināšanas tirgū, nodrošinot efektīvāku resursu vadību un klientu apkalpošanu, kā arī veicinot savu konkurētspēju tirgū, Db.lv informēja kompānijā. Lai strādāu efektīvi, Balta ir veikusi rūpīgu procesu vadības un operacionālo izmaksu pārskatu, kā arī ir pieņēmusi lēmumu veikt reorganizāciju, kuras ietvaros tiek plānots vienkāršot uzņēmuma struktūru, lai nodrošinātu ātrāku lēmumu pieņemšanu, panāktu elastīgāku procesu norisi un efektīvāk vadītu cilvēkresursus.

«Uzņēmumā veiktā analīze norādīja, ka mums ir iespēja darboties vēl efektīvāk. Līdz ar to izvērtējām mūsu administratīvos izdevumus, vienkāršojām vairākus iekšējos procesus, pārskatījām organizācijas struktūru. Izmaiņu rezultātā mēs būsim vēl spējīgāki ātrāk un efektīvāk reaģēt uz tirgus pārmaiņām un arī klientu vajadzībām,» minēja Baltas valdes priekšsēdētājs Tonijs Čodrijs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada vasaras sezonas noslēgumā Saulkrastos, Baltās kāpas apkārtnē plānota neparasta dabas objekta – Dabas dizaina parka – izveide. Tas iecerēts kā sabiedrību piesaistošs objekts, kas izglītos par saudzīgu cilvēku rīcību pret vietējām dabas vērtībām, skaidros, kas ir ekosistēmu pakalpojumi un mazinās apmeklētāju radīto ietekmi uz apkārtnes ekosistēmu, teikts paziņojumā medijiem.

Dizaina dizaina parka koncepcijas izstrādei priekšlikumus sniedz arī Latvijas augstskolu studenti, kuri 14.janvārī prezentēja savas idejas Saulkrastu Baltās kāpas apkārtnes labiekārtošanai un Dabas dizaina parka objektu izveidei.

RTU studentu ieteikumu vidū bija Baltās kāpas apkārtnes celiņu izveide bez pakāpieniem, tiltu izveide, kas sastāvētu no dažāda augstuma gaismas kubiem-saules kolektoriem, kas atrastos virs vai zem ūdens līmeņa. Tāpat studenti ieteica risinājumus celiņu iezīmēšanai un apkārtnē esošo liepu izcelšanai, izmantojot dažādus oriģinālus gaismas efektus. Studenti arīdzan prezentēja idejas Baskāju takas izbūvei, aicināja Dabas dizaina parkā ieviest koka elementus, atdarinot dzīvās dabas formas, savukārt, no teritorijā esošās tualetes izveidot kafejnīcu ar jumta terasi un riteņu, slēpju nomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Lieldienās varēs krāsot arī strausu olas

Dienas Bizness, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajās Lieldienās balto olu deficīts nav gaidāms, un līdz arī to cenas veikalos ir zemākas nekā pērn. Pēc vairāku gadu pārtraukuma Lieldienās pārdošanā būs arī strausu olas, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Lielveikalos un Rīgas Centrāltirgū baltās olas jau esot nopērkamas kopš marta vidus, taču tirgotāji lēšot, ka vislielākais pieprasījums pēc tām varētu būt nedēļas beigās – Lielajā piektdienā un sestdienā.

Tā kā šogad vistu audzētāji un olu importētāji parūpējušies, lai Lieldienās netrūktu ne balto, ne brūno olu, šogad arī to cenas ir mērenākas nekā pērn, norāda laikraksts. Pēc Maxima Latvija preses sekretāra Ivara Andiņa teiktā, šogad baltās olas Maxima veikalos maksā par 36% lētāk nekā pagājušajā gadā, savukārt brūno olu cena ir tāda pati kā pērn. Arī ELVI veikalos baltās olas šogad maksājot vismaz par trešdaļu lētāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Codan nostiprinās Baltijā

Elīna Circene, 21.06.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) pārdod savas akcijas Latvijas lielākajā apdrošināšanas sabiedrībā Balta Dānijas apdrošināšanas sabiedrībai Codan. Pašlaik Codan pieder 51.94 % no Baltas pamatkapitāla, bet ERAB — 24 %. ERAB Dānijas apdrošinātājiem pārdod arī 21.63 % Lietuvas lielākās apdrošināšanas sabiedrības Lietuvos Draudimas akciju. Šobrīd Codan pieder 53.74 % Lietuvos Draudimas daļu. Arī Dānijas valdības investīciju fonds Austrumeiropā (DVIFA), kam tāpat pieder 24 % Baltas un 21.63 % Lietuvos Draudimas akciju, tās pārdod kompānijai Codan. Gan ERAB, gan DVIFA Lietuvas apdrošinātāja akcijas ieguva 2000., bet Baltas — 2001. gadā. «Kļūstot par Baltas akcionāriem, ERAB un DVIFA plānoja par tādiem būt tikai kādu laiku. Tagad tiek pabeigts iecerētais,» notikušo skaidro Baltas valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins. Codan par abu uzņēmumu akciju iegādi no minētajiem pārdevējiem būs jāmaksā 575 milj. DKK jeb 54.2 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Balta: TOP vietas stacionāro radaru izvietošanai

Lelde Petrāne, 10.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 20. maijs ir termiņš, kad saskaņā ar noslēgto līgumu visā Latvijā plānots uzstādīt stacionāros radarus. Apsekojot atlīdzību pieteikumu pieredzi par smagākajiem auto negadījumiem, apdrošināšanas sabiedrība Balta konstatējusi vietas, kur radaru izvietošana būtu visnepieciešamākā.

Baltas datu izpēte liecina, ka daļa no Latvijā paredzētajām radaru izvietošanas vietām sakrīt ar teritorijām, kuras kā potenciāli bīstamākās identificētas arī Baltas atlīdzību pieteikumos. Kā zināms no publiskotās informācijas, stacionāros radarus ātruma ierobežošanai ir plānots uzstādīt uz Ventspils-Rīgas šosejas pagriezienā uz Tukumu, kā arī Baltezerā un Jaunolainē. Baltas atlīdzību pieteikumi liecina, ka šajās vietās notikuši vairāki nopietni satiksmes negadījumi.

Izskatot atlīdzību pieteikumus, ir fiksētas arī citas vietas, kur novērotas vairākas smagas avārijas, kurās cietuši cilvēki un satiksmes negadījuma seku smagums ir saistāms ar ātruma pārsniegšanu. Baltas pieredzē tādas bijušas pie Ķemeru pagrieziena uz Ventspils-Rīgas autoceļa, Granīta ielā Rīgā, uz gājēju pārejas Vangažos un Garkalnē uz autoceļa Rīga-Pleskava, kā arī uz gājēju pārejas Salaspilī uz autoceļa Rīga-Daugavpils un Ķekavā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima vēlēs prezidentu. Lai arī kā, vienmēr ir bijuši divi jautājumi – kādu prezidentu gribam un kādu mums vajag? Tas, ko gribam, nav tas, ko vajag, un kas ir svarīgāk – tautas griba vai valsts intereses?

Par to, ko gribam. Sauc, kuru uzvārdu vēlies, puse Latvijas iedzīvotāju kandidātu noraida. Ja kandidāts ar kādu darbu sabiedrībā pazīstams, tad noteikti ir tā puse, kas saka, ka darbs nekam neder, bet, ja pilsonis neko ievērības cienīgu nav paveicis, tad vispār nav viedokļa, un arī tas ir slikti. Nereti spriedelējumi ļaudis noved pie atziņas, ka gribas tautas vēlētu prezidentu. Tad gan būs labi! Diemžēl izvēles veids nemaina tautas alkas pēc vienības.

Mēs paši nezinām, kādu prezidentu mums vajag, ja notiks mūsdienu karš.

Alkst latvieši vienības ideāla – vadoņa un visu priekšstāvja, tomēr diktatoru Kārli gribēt nedrīkst. Tādēļ tautas gribēts prezidents ir tāds Baltais tēvs, kurš, baltu bārdu vai gludu pazodi brucinādams, saka visiem, kā ir pareizi, bet pie varas tieši netiek laists. Atcerieties mūsu prezidentus un ievērosiet, ka labā tautas atmiņā ir tie, kuri zināja teikt, kā ir pareizi, bet tie, kuri nezināja, kas paši ir, izpelnījušies vien izsmieklu. Ar prezidentiem Latvijā dažkārt neveicas. Nav viedā vīra amatā, un gaida tauta nākamo, prezidenta krēslam piedodama grēkus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Kas liecina par apdrošinātāju stabilitāti?

Uldis Dzintars, apdrošināšanas sabiedrības Balta valdes loceklis un finanšu direktors, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar apdrošinātāju gada pārskatu pieejamību, aktuāla kļūst to analīze. Visbiežāk finanšu darbības rezultātu apskatītājus interesē divi rādītāji – uzņēmuma stabilitāte, proti, vai var uzticēties apdrošinātājam, un uzņēmuma darbības panākumi.

Runājot par stabilitāti, nereti tā tiek interpretēta vienkāršotā veidā – uzņēmumam ir peļņa vai zaudējumi. Diemžēl šāds skatījums pilnīgi neparāda esošo paša apdrošinātāja kapitālā lielumu pretim riskiem, kas rodas no uzņemtajām saistībām. Tāpēc finanšu tirgus uzraugi seko līdzi apdrošinātāju stabilitātes rādītājam, izmantojot „Maksātspējas norma I”. Lai to aprēķinātu, tiek ņemts parakstīto prēmiju vai izmaksāto atlīdzību lielums un salīdzināts ar koriģēto paša kapitālu. Uzraugi tad nosaka minimālo lielumu, bet, ja aprēķins pārsniedz noteikto minimumu, tad tas tiek koriģēts atbilstoši apdrošināšanas portfelim. Piemēram, „Baltas” gadījumā šī norma ir 5.3 miljoni LVL uz 2012. gada pirmā ceturkšņa beigām, kas nosaka, ka pašu kapitālam jābūt tādā pašā lielumā. „Baltas” klients var mierīgi gulēt, jo mūsu kapitāls maksātspējas aprēķinam ir 12.1 miljoni LVL, kas ievērojami pārsniedz prasīto – par 2.26 reizēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī no sestdienas uz svētdienu aizvadīts festivāls Baltā nakts.

Šogad festivālu apmeklējuši aptuveni 40 tūkstoši cilvēku.

Šogad festivāls Rīgā tiek organizēts jau 10 gadu pēc kārtas, iesaistot galvaspilsētas aktīvākos kultūras un mākslas dzīves pārstāvjus, kā arī starptautiskus mūsdienu mākslas projektus.

Baltās nakts programmā tika ietverti ap 40 dažādu žanru kultūras un mākslas projektu, to vidū - kino, performances, izstādes, mūzika, dzeja, kā arī starpdisciplināri projekti.

Visi Baltās nakts pasākumi ir bez maksas un notiek dažādās pilsētas vietās. Šogad aktīvākie Rīgas punkti bija Spīķeru kvartāls Maskavas forštatē, Vecrīga, Miera ielas rajons, aktīvais Rīgas centrs, kā arī Pardaugava - Torņkalns, Mūkusalas ielas un Kalnciema ielas apkārtne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Krājbankā iesprūduši Baltai domātie ap 14 tūkstošiem latu par polisēm

Ieva Mārtiņa, 30.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumi par apdrošināšanas polisēm kopumā 14 tūkstošu latu apjomā Latvijas Krājbankā ir aizturēti vairākiem desmitiem apdrošināšanas kompānijas Balta privāto un korporatīvo klientu.

Tā liecina Baltas rīcībā esošie sākotnēji dati. Tomēr Balta uzsver, ka saglabās apdrošināšanas polises klientiem, kuru maksājumi iestrēguši Latvijas Krājbankā, Db.lv informēja kompānijā.

Līdzšinējais Baltas norēķinu konts Latvijas Krājbankā pašlaik nav pieejams, tādēļ klienti tiek aicināti izmantot citus Baltas norēķinu kontus, kurus var atrast interneta vietnē www.balta.lv.

Ja tomēr klients ir veicis maksājumu uz Krājbankas norēķinu kontu pēc 21. novembra, tad samaksātā nauda tiks pārskaitīta atpakaļ klienta kontā, lai varētu veikt maksājumu uz kādu no spēkā esošajiem norēķinu kontiem citās bankās. Baltas finanšu direktors un valdes loceklis Uldis Dzintars atzina, ka kompānija ļoti labi izprot neapskaužamo situāciju, kādā pašlaik ir nonākuši tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu, kuru finanšu darbība ir saistīta ar Kājbanku. Tas būtu katastrofāli, ja šie cilvēki zaudētu arī apdrošināšanu, tā viņš. Tādēļ Balta gatava turpināt polisēs atrunātās saistības arī tad, ja viņu veiktie maksājumi ir ieskaitīti Krājbankā esošajā norēķinu kontā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Balta kāpinājusi parakstīto prēmiju apjomu par 12%

Žanete Hāka, 02.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība Balta šā gada pirmajā ceturksnī ir atgriezusies pie peļņas, prēmijās parakstot 13,1 miljonu eiro, kas ir par 2,4 miljoniem eiro vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Tādējādi parakstīto prēmiju apjoms audzis par 12%.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad pirmajā ceturksnī Baltas apdrošināšanas tehniskais rezultāts ir uzlabojies par 150 tūkstošiem eiro. Tas galvenokārt saistīts ar efektīvu izmaksu vadību uzņēmumā, jo atlīdzību ziņā šī gada pirmais ceturksnis bijis neveiksmīgāks lielo atlīdzību dēļ.

Sīvā konkurence apdrošināšanā ir apstāklis, kas stipri ietekmē risku parakstīšanas rādītājus un neļauj tiem augt vēl straujāk, skaidro Baltas valdes priekšsēdētājs Sandis Šteins.

Jāņem vērā arī Ukrainas krīze, kas daudzu uzņēmumu ikdienā un arī apdrošināšanā ir ieviesusi neskaidrības faktoru, jo šīs industrijas attīstībai ir tieša korelācija ar valsts ekonomikas attīstību un cilvēku viedokli par tās gaitu. Taču par spīti Ukrainas krīzes ietekmei paredzams, ka Latvijas apdrošināšanas tirgū šogad izaugsme turpināsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mario piparkūkas iegūst zelta medaļu Maskavā

, 23.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Baltās naktis ražotās Piparkūkas MARIO starptautiskajā izstādē WORLD FOOD MOSCOW 2009 saņēma Zelta godalgu.

Sākotnēji SIA Baltās Naktis ražoja cieto kviešu miltu makaronus MARIO, bet kopš Latvijas iestājas ES uzņēmums ir pārprofilējies, uzsākot konditorejas izstrādājumu, diētisko un ekstrūzijas produktu ražošanu un tirdzniecību, ieņemot stabilas pozīcijas vietējā tirgū, kā arī eksportējot to uz tādām valstīm kā Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Polija, Vācija, Lielbritānija, Īrija, Krievija, Kanāda, ASV.

Patlaban Baltās Naktis ražo vairāk nekā 200 dažādus produkcijas veidus ar tirdzniecības marku MARIO, tostarp prjaņikus, sausbaranciņas, zefīra našķus, dažādus cepumus un ekstrūzijas produktus, tai skaitā veselīgās un diētiskās kliju un graudu sausmaizītes. SIA Baltās Naktis ir vienīgais ekstrūzijas maizīšu, brokastu un uzkodu ražotājs Latvijā. Kopš jaudīgas ražošanas līnijas iegādes firma ir kļuvusi par lielāko sausbaranciņu ražotāju Baltijas valstu teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ieviesīs pasaules praksi atlīdzības pieteikšanā

, 25.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šī gada 27.martu, apdrošināšanas sabiedrība Balta ieviesīšot pasaules praksi atlīdzību pieteikšanā. Ieviešana izmaksājusi 1,1 miljonu latu.

Turpmāk atlīdzības būs jāpiesaka pa tālruni, kas ļaušot ekonomēt klienta laiku un līdzekļus.

Jaunā atlīdzību pieteikšanas procesa izstrāde uzņēmumā notikusi vairāk nekā gadu un tā ieviešana izmaksājusi 1,1 miljonu latu.

Kā norāda apdrošinātājs, jaunais atlīdzības pieteikšanas process ietver vairākas priekšrocības:

- ietaupīts laiks – klientam nav jābrauc uz apdrošināšanas sabiedrību, lai pieteiktu atlīdzību, pavadot laiku sastrēgumos vai mērojot garu ceļu. Telefonisks pieteikums uzreiz tiek ievadīts datu bāzē;

- ātri saņemta atlīdzība – vienas sarunas laikā var tikt pieņemts lēmums par atlīdzību;

- vienkāršāks noformēšanas process – klientam nav jāaizpilda atlīdzības pieteikums, atlīdzību speciālists uzdod konkrētajā situācijā nepieciešamos jautājumus un uzreiz fiksē atbildes. Būtiski samazinās iesniedzamo dokumentu daudzums;

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Baltai pērn trīskārt sarūk peļņa

Ieva Mārtiņa, 28.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedzīvības apdrošināšanas a/s Balta pagājušā gadā strādājusi ar 1,7 miljonu latu pirms nodokļu nomaksas, kas sasniegta pateicoties investīciju darbībai. Salīdzinot ar 2009.gadu, peļņa samazinājusies trīs reizes.

Balta pērn saglabājusi konservatīvu investīciju politiku, ieguldot līdzekļus zema riska vērtspapīros, bet 2010. gada investīciju ienākums ir augstāks vērtspapīru pārvērtēšanas dēļ, kas bija jāveic tirgus procentu likmju krituma rezultātā, skaidro kompānija. 2009.gada pārskats liecina, ka Baltas peļņa pirms nodokļu nomaksas bija 5,08 miljoni latu, bet tīrā peļņa bija 4,2 miljoni latu.

Baltas parakstīto prēmiju apjoms Latvijas apdrošināšanas tirgū 2010. gadā sasniedza 31,3 milj. Ls, kas ir par 25% mazāk nekā 2009.gadā. Savukārt RSA grupas, kurā ietilpst Balta, uzņēmumu bruto parakstīto prēmiju apjoms Baltijas valstīs pērn bija 105.7 milj. Ls, kas ir par 10% mazāk nekā 2009.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Balta piedāvā jaunu OCTA pakalpojumu

Ieva Mārtiņa [email protected], 26.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu satiksmē iesaistīto personu aizsardzību, apdrošināšanas a/s Balta ir izstrādājusi un klientiem piedāvā jaunu sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) pakalpojumu. Tā galvenā atšķirība ir fakts, ka ar Baltas OCTA polisi autovadītājs vienlaicīgi tiek apdrošināts nelaimes gadījumiem. Ar tradicionālo OCTA polisi no satiksmes negadījuma radītajiem zaudējumiem ir pasargātas negadījumā iesaistītās trešās personas un to manta. Taču nereti veselības traucējumus gūst arī negadījumu izraisījušie autovadītāji, kuru zaudējumu segumu OCTA neparedz. Balta valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins stāsta: “Latvijā ir ierasts, ka par mantu un dzelžiem cilvēki parūpējas vispirms un savus automobīļus salabo itin ātri. Mēs Baltā spriedām, ka cilvēkam un viņa veselībai pamazām ir jāiegūst primārā svarīguma pozīcijas un ar savu piedāvājumu cenšamies to sekmēt.” Tagad Baltas OCTA segs polisē norādīta transportlīdzekļa autovadītāja medicīniskos izdevumus par ceļu satiksmes negadījumā gūto veselības traucējumu ārstēšanu, invaliditāti vai nāvi.Jāatzīmē, ka akcijas “Dzelžiem nesāp” laikā līdz šā gada 31.jūlijam, iegādājoties Baltas OCTA polises, nelaimes gadījumu apdrošināšana ir par brīvu. Baltai Latvijā ir 34 filiāles, 11 Klientu apkalpošanas centri un gandrīz 1300 darbiniekiem. Lielākie Baltas akcionāri ir Dānijas apdrošinātājs Codan (51,9%), Eiropas Rekonstrukcijas un Attīstības banka (24%) un Dānijas valdības investīciju fonds Austrumeiropā (24%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Jūrmalā aktivizējušies auto zagļi

Lelde Petrāne, 05.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmala ir viena no populārākajām vietām Latvijā, kur tūristi un atpūtnieki bieži pārvietojas ar jauniem un moderniem spēkratiem. Taču, sākoties atpūtas sezonai, to steidzas izmantot arī auto zagļi.

Apdrošināšanas sabiedrības Balta (RSA Grupa) jaunākie dati liecina - ja līdz Jāņiem Jūrmalā šogad tika apzagti tikai pieci auto, tad līdz jūlija sākumam tieši Jūrmalā apzagto spēkratu skaits palielinājies līdz 18, bet trīs ir nozagti. Salīdzinot šā un pērnā gada attiecīgo laika periodu, palielinājusies arī vidējā atlīdzība, kas izmaksāta Baltas klientiem transportlīdzekļa apzagšanas vai zādzības gadījumā.

Acīmredzams, ka zagļi tīko pēc arvien jaunākām automašīnām un dārgākām lietām, kas atstātas auto salonos. Pērn vidējā atlīdzību summa par vienu auto apzagšanas vai zādzības gadījumu bija 496 lati, taču šogad šis rādītājs ir pieaudzis līdz 571 latam par vienu gadījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru