Citas ziņas

Apstiprina Starptautisko vienošanos ar Irāku

, 03.05.2007

Jaunākais izdevums

Šodien, 3.maijā, Šarmelšeihā, Ēģiptē, notika ANO un Ēģiptes valdības organizēta starptautiska konference, kas apstiprināja Starptautisko vienošanos ar Irāku (International Compact with Iraq), Db.lv informēja Ārlietu ministrija.

Starptautiskā vienošanās ar Irāku nosaka starptautiskās sabiedrības atbalstu Irākas atjaunošanai un valsts nostiprināšanai. Tā ietver Irākas valdības plānus valsts ekonomiskajai attīstībai un atjaunošanai, finanšu sistēmas nostiprināšanai, korupcijas ierobežošanai un nacionālās samierināšanās veicināšanai. Vienošanās ietver arī Irākas apņēmību vērsties pret bruņotajiem grupējumiem valstī, terorisma un vardarbības apkarošanu. Svarīgs vienošanās elements ir arī Irākas apņemšanās organizēt naftas un gāzes resursu taisnīgu pārvaldi visu Irākas sabiedrības grupu interesēs, skaidroja Ārlietu ministrija.

Latvija līdz ar pārējo starptautisko sabiedrību atbalsta apstiprināto Starptautisko vienošanos ar Irāku. Vienošanās ir solis ceļā uz arvien pilnīgāku Irākas valdības atbildības pārņemšanu par procesiem savā valstī.

Latvijas delegāciju konferencē vadīja Ārlietu ministrijas politiskā direktora vietnieks Nils Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2005. gadā Nobela prēmijas ekonomikā laureāts Džozefs Stiglics (Joseph Stiglitz) uzsāka Irākas kara patieso izmaksu aprēķināšanu. Kopā ar savu kolēģi Lindu Bailmsu (Linda Bilmes) grāmatā Trīs triljonu dolāru karš viņi atklāj pārsteidzošas detaļas par ASV kara ar Irāku un Afganistānu izmaksām, raksta Guardian.

Pēc trīs gadus ilgiem pētniecības darbiem Dž. Stiglics ir aprēķinājis, ka Amerikai vien šis karš ir izmaksājis 3 triljonus USD. Pārējām valstīm, kuras arī iesaistījās karā, karš kopā izmaksājis arī apmēram tikpat lielu summu.

Tajā pašā laikā 2005. gada ASV oficiāli izplatītie dati liecina, ka kara izmaksas līdz 2005. gadam sastāda apmēram 500 miljardus USD.

Abu ekonomistu, kuri strādāja par padomdevējiem bijušajam ASV prezidentam Bilam Klintonam, atklājumi ir šokējoši: kara izmaksas ir izgājušas ārpus visiem rāmjiem, un tuvāko gadu laikā tas pavisam noteikti ietekmēs nodokļu maksātājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

OPEC turpina atpalikt no pašu pieņemtajām kvotām

Jānis Šķupelis, 27.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas piegādes no Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācijas februārī bijušās augstākajā līmenī pēdējo 14 mēnešu laikā un sasniegušas 26.8 milj. barelu dienā (skaitlis ir izņemot Irāku), liecina naftas kompāniju un OPEC analītiķu aptauja.

Tādējādi OPEC februārī ievērojusi tikai 53% no pašu pieņemtā ražošanas kvotu samazinājuma par 4,2 milj. barelu dienā. Kopumā OPEC valstis (izņemot Irāku) solījušās dienā iegūt vidēji 24.84 miljonus barelu jēlnaftas (realitātē gan tas nenotiek). Pagājušajā mēnesi OPEC ražošanas kvotas bija ievērojusi par 56%.

Kopējais OPEC saražotais naftas daudzums (šoreiz ieskaitot Irāku) februārī bijis vidēji 29.28 miljoni barelu dienā, kas ir par 140 tūkst. bbl vairāk nekā janvārī.

Tradicionāli lielākā OPEC naftas ražotāja bija Saūda Arābija, kura februārī vidēji dienā izpumpējusi 8.22 milj. barelu jēlnaftas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

OPEC janvārī saražojusi vairāk naftu

, 29.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēlnaftas piegādes no Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) janvārī bijušas pēdējo 13 mēnešu augstākajā līmenī, liecina Reuters veiktā naftas kompāniju, OPEC pārstāvju un analītiķu aptauja.

Naftas piegādes apjomi no OPEC (izņemot Irāku) janvārī bijuši vidēji 26.71 milj. barelu dienā (decembra koriģētie dati liecināja, ka OPEC piegādājusi vidēji 26.65 milj. barelu dienā).

Tādējādi OPEC janvārī ievērojusi tikai 55 % no savu apsolīto ražošanas kvotu samazinājuma.

«Kartelis turēsies tālāk no pašu pieņemtajām ražošanas kvotu samazinājumiem tik ilgi, kamēr naftas cenas būs virs 70 ASV dolāriem. No OPEC varētu saganīt spiedienu uz pašreizējiem naftas iegūšanas apjomiem, ja naftas cenas atkal atgrieztos pie 60 USD/bbl,» norāda BNP Paribas analītiķis Harijs Čilingurians (Harry Tchilinguirian).

Jāatgādina, ka OPEC lēma savus ražošanas apjomus iepriekšējā sanāksmē (22. decembrī) atstāt nemainīgus, tādējādi spēkā palika OPEC jau vairāk kā pirms gada pieņemtais lēmums samazināt naftas ieguves apjomus par 4.2 milj. barelu dienā, kas tolaik bija karteļa atbilde uz zemo pieprasījumu un zemajām cenām. Kopumā OPEC valstis (izņemot Irāku) nolēmušas dienā iegūt vidēji 24.84 miljonus barelu jēlnaftas, bet realitātē janvārī kartelis ieguvis par 1.87 milj. barelu dienā vairāk. Tādējādi realitātē OPEC ievērojusi ražošanas kvotu samazinājumu par 2.33 milj. barelu dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Panākta vienošanās par Breksita nosacījumiem

LETA--DPA/BBC/REUTERS/AFP, 08.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānija un Eiropas Komisija (EK) piektdien beidzot panākušas vienošanos par nosacījumiem, uz kādiem Apvienotā Karaliste izstāsies no Eiropas Savienības (ES).

Papildināts viss teksts

Sarunās panākts «apmierinošs progress» visos trijos svarīgākajos izstāšanās jautājumos, un EK iesaka ES dalībvalstīm pāriet uz «Breksita» saruna otro fāzi, kurā tiks spriests par bloka turpmākajām attiecībām ar Lielbritāniju, tostarp par pārejas periodu pēc Lielbritānijas aiziešanas no bloka un par jauno savstarpējās tirdzniecības līgumu, paziņojis EK prezidents Žans Klods Junkers.

Lai sarunās pārietu uz to otro posmu, Brisele pieprasīja vienoties par trīs izstāšanās pamatjautājumiem - par šobrīd Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām, par tā dēvēto izstāšanās rēķinu un par Ziemeļīrijas robežu ar Īriju.

Galīgo lēmumu par pāreju sarunās pie abu pušu nākotnes attiecībām jāpieņem dalībvalstu līderiem, kas nākamnedēļ pulcēsies Briselē uz kārtējo samitu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropadome pēc vairāku stundu ilgas sēdes izlēmusi piedāvāt Lielbritānijai divus izstāšanās termiņus, informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš skaidroja, ka Eiropadome piekritusi Brexit pagarinājumam, tam nosakot divus termiņus. Viens no termiņiem ir 22.maijs - šajā datumā Lielbritānija no Eiropas Savienības (ES) varēs izstāties gadījumā, ja nākamajā nedēļā Lielbritānijas Parlaments nobalsos par izstāšanās vienošanos.

Šāds termiņš nepieciešams, lai Lielbritānijā varētu tikt veikti nepieciešamie likumu grozījumi, lai varētu īstenot panākto vienošanos.

Savukārt gadījumā, ja Lielbritānijas Parlaments tomēr nenobalsos par vienošanos, tad tai tiks piedāvāts cits izstāšanās termiņš - 12.aprīlis, skaidroja Kariņš. «Sagaidām, ka līdz tam laikam Lielbritānija vērsīsies pie Padomes ar piedāvājumu vai redzējumu, kā virzīties uz priekšu,» teica premjerministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eiropas Komisija pastiprina noteikumu prasības, lai uzlabotu automobiļu drošību un nekaitīgumu videi

Žanete Hāka, 27.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija iesniegusi tiesību aktu priekšlikumus, kuru mērķis ir nodrošināt, ka automobiļu ražotāji stingri ievēro visas ES prasības drošības, vides aizsardzības un ražošanas jomā, informē EK.

Komisija ierosina vērienīgi pārstrādāt tā dēvēto ES tipa apstiprināšanas tiesisko regulējumu. Saskaņā ar patlaban spēkā esošajiem noteikumiem valstu iestādes vienīgās atbild par sertificēšanu, ar ko apliecina, ka transportlīdzeklis atbilst visām prasībām tā laišanai tirgū, un uzrauga ražotāju atbilstību attiecīgo ES tiesību aktu prasībām. Šodien iesniegtie priekšlikumi transportlīdzekļu testēšanu padarīs neatkarīgāku un pastiprinās apritē jau nonākušo automobiļu uzraudzību. Labāka pārraudzība Eiropas līmenī nostiprinās sistēmu kopumā.

Komisija, jau pirms gaismā nāca fakti par Volkswagen rīcību, bija uzsākusi ES tipa apstiprināšanas tiesiskā regulējuma pārskatīšanu. Kopš tā laika Komisija secinājusi, ka, lai novērstu pārkāpumu atkārtošanos, ir vajadzīgas tālejošākas reformas. Šodien klajā laistais regulas priekšlikums par mehānisko transportlīdzekļu apstiprināšanu un tirgus uzraudzību papildina centienus ieviest stingrākus emisiju testus (emisiju testēšanu reālos braukšanas apstākļos).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien uzstāja, ka Eiropas Savienība (ES) ir darījusi visu, kas ir tās spēkos, lai nodrošinātu Brexit organizētā veidā.

ES būtu jāsagaida, kad Lielbritānijas parlaments apstiprina jauno Brexit vienošanos, un tikai tad tas jāratificē, sacīja Junkers.

Paužot nožēlu, ka Lielbritānija plāno pamest ES 31.oktobrī, Junkers sacīja: «Vismaz mēs varam skatīties sev acīs un teikt, ka mēs esam darījuši visu, kas ir mūsu spēkos, lai panāktu, ka šī izstāšanās notiek organizētā veidā.»

«Mums tagad ir jāseko līdzi notikumiem Vestminsterā ļoti cieši. Nav iespējams, nav iedomājams, ka šis parlaments ratificē vienošanos, pirms Vestminstera ir ratificējusi vienošanos,» Junkers sacīja Eiropas Parlamentā Strasbūrā.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments sestdien nobalsoja par priekšlikumu, saskaņā ar kuru parlaments nevar apstiprināt premjerministra Borisa Džonsona panākto Brexit vienošanos, kamēr parlamentā nav pieņemts vienošanās izpildes likums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Lielbritānija ar ES vienojusies par Breksita vienošanās «juridiski saistošām izmaiņām»

LETA--AFP, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas valdība pirmdienas vakarā paziņoja, ka ir vienojusies ar Eiropas Savienību (ES) par «Breksita» vienošanās «juridiski saistošām izmaiņām» dienu pirms jauna Lielbritānijas parlamenta balsojuma par «Breksita» vienošanos.

Tas ticis panākts, Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai Strasbūrā tiekoties ar Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru.

Mejas faktiskais vietnieks Deivids Lidingtons paziņoja parlamentam, ka sarunas vēl turpinās, bet Meja ir «nodrošinājusi juridiski saistošas izmaiņas, kuras nostiprina un uzlabo izstāšanās vienošanos un politisko deklarāciju».

Viņš sacīja, ka ar to vajadzētu pietikt, lai pārliecinātu britu parlamentāriešus otrdien balsot par šo vienošanos.

«Otrdien būs fundamentāla izvēle – balsot par uzlaboto vienošanos vai iemest šo valsti politiskā krīzē,» sacīja Lidingtons.

Pēc viņa teiktā, parlamentāriešiem tiks piedāvāti divi jauni dokumenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valdība atbalsta ES un Apvienotās Karalistes panākto pēcbreksita vienošanos

LETA, 28.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja Eiropas Savienības (ES) un Apvienotās Karalistes panākto pēcbreksita vienošanos.

Sēdē tika izskatīta Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā Latvijas pozīcija par ES un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vienošanos par nākotnes attiecībām.

ĀM sniegtā informācija liecina, ka Latvija ir gandarīta, ka ES un Apvienotajai Karalistei ir izdevies panākt vienošanos par abu pušu attiecībām pēc pārejas perioda beigām šogad 31.decembrī.

ES un Apvienotās Karalistes vienošanās ietver trīs līgumus - abu pušu tirdzniecības un sadarbības līgumu, līgumu par drošības procedūrām klasificētās informācijas apmaiņai un aizsardzībai, kā arī Apvienotās Karalistes valdības un Eiropas Atomenerģijas kopienas (EURATOM) līgumu par sadarbību kodolenerģijas drošā izmantošanā miermīlīgiem mērķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas parlamenta spīkers Džons Berkovs pirmdien paziņojis, ka valdība nevar pieprasīt trešo balsojumu par premjerministres Terēzas Mejas panākto Brexit vienošanos, ja tajā netiek izdarīti būtiski grozījumi.

Berkovs norādījis, ka parlamenta kārtības rullis neļauj atkārtoti nodot parlamentam noraidītu likumprojektu tās pašas sesijas laikā.

Berkova paziņojums vēl vairāk sarežģījis Mejas centienus panākt atbalstu jau divkārt noraidītajam Brexit līgumam.

Kā ziņots, saskaņā arī ar britu mediju atzinumu trešais balsojums par Mejas panākto Brexit vienošanos pirmdien kļuvis mazticamāks, jo valdības vadītajai nesekmējas pārliecināt eiroskeptiķus pašas vadītās Konservatīvās partijas rindās.

Laikraksts «Financial Times» un citi britu mediji ziņo, ka Meja savas cerības saista ar Ziemeļīrijas Demokrātisko unionistu partiju (DUP), jo daži no eiroskeptieki noskaņotajiem torijiem esot ļāvuši noprast, ka viņi varētu atbalstīt Mejas panākto vienošanos, ja par to balsotu DUP deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Aviācija nepalielina Covid-19 izplatības rādītājus

Raimonds Gruntiņš, Starptautiskās Gaisa transporta asociācijas (IATA) Reģionālo attiecību direktors, 17.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība ir izvirzījusi priekšlikumu dalībvalstīm, aicinot nodrošināt koordinētu pieeju brīvākiem pārvietošanās ierobežojumiem.

Veselība un drošība jebkurā brīdī ir un būs galvenā prioritāte, bet aviācijas nozares uzņēmumi, kas vēsturiski ir raduši strādāt stingri kontrolētā vidē, ir gatavi risinājumiem brīvākai ceļošanai, nekompromitējot galveno prioritāti – veselību un drošību.

Jau pēdējo 10 mēnešu laikā aviācijas nozares profesionāļi ir spēcīgi demonstrējuši to, kā spēj pielāgoties strauji mainīgai videi, padarot to vēl drošāku un ieviešot virkni jaunu veselības piesardzības pasākumu. Pateicoties visaptverošai un rūpīgai pieejai, redzam, ka tieši tādēļ ir izdevies ierobežot vīrusa izplatību nozarē.

Saskaņā ar EASA/ECDC vadlīnijām Covid-19 testēšanai un karantīnai ceļotājiem, kuri izmanto gaisa satiksmes pakalpojumus (pielikumu aviācijas veselības drošības protokolam) – ceļotāji, kuri izmanto šo transporta veidu, veido mazāk nekā 1% no visiem konstatētajiem Covid-19 gadījumiem un tie nepalielina Covid-19 izplatības rādītājus. To apstiprina arī Latvijas SPKC dati, kas norāda, ka kopš pandēmijas sākuma ar lidmašīnām Latvijā ir ievesti tikai 1% saslimušo gadījumu, kas ir 223 no 21 313. Papildus tam Civilās aviācijas aģentūras dati norāda, ka Latvijā Covid-19 saslimšana konstatēta 1 no 4 148 ieceļotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Lielbritānijā atbalsta likumprojektu bezvienošanās breksita bloķēšanai

LETA/AFP/REUTERS, 05.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta - Pārstāvju palāta - trešdienas vakarā atbalstīja likumprojektu, kas dos iespēju bloķēt bezvienošanās breksitu, bet noraidīja premjerministra un Konservatīvās partijas līdera Borisa Džonsona tūlīt pēc tam iesniegto priekšlikumu sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas 15.oktobrī.

Ar 327 balsīm par un 299 balsīm pret apakšpalāta trešajā lasījumā apstiprināja likumprojektu, kas ļaus uzdot premjerministram pieprasīt Eiropas Savienībai (ES) breksita atlikšanu līdz 31.janvārim, ja vien parlaments līdz 19.oktobrim nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos vai arī atbalstījis bezvienošanās breksitu. Par likumprojektu balsoja arī grupa konservatīvo deputātu, kas sadumpojušies pret Džonsona breksita politiku.

Džonsons ir apsolījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai ar bloku būs panākta vienošanās par izstāšanās nosacījumiem. Premjers noliedzis, ka vēlētos bezvienošanās breksitu, taču uzstāj, ka no viņa noteiktā termiņa - 31.oktobra - nedrīkst atkāpties, jo valdībai tas ir instruments spiediena izdarīšanai uz ES nolūkā panākt vienošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karavīru vienību skaita pieaugums ir palielinājis kara izmaksas gan Irākā, gan Afganistānā sasniedzot 12 miljardus USD mēnesī. Kopā karš ar Irāku vien ASV jau izmaksājis gandrīz 500 miljardus USD, raksta Associated Press.

ASV kongress kariem, kuros piedalās ASV kopš 2001. gada 11. septembra teroraktiem Ņujorkā, piešķīris apmēram 610 miljardus USD. Karš ar Irāku vien ASV izmaksājis 450 miljardus USD.

Salīdzinājumam, Vjetnamas karš ASV izmaksāja apmēram 650 miljardus USD.

ASV budžetā paredzētā nauda kara izdevumiem 2007. gadam ir 166 miljardi USD, kas ir par 40% vairāk nekā 2006. gadā.

12 miljardi USD mēnesī tiek sadalīti aptuveni šādi: 10 miljardi USD karam Irākā un 2 miljardi karam Afganistānā. Šis rādītājs ir augstāks nekā Pentagona prognozētie 10 miljardi USD mēnesī operācijām abās vietās. Pirms diviem gadiem vidējās izmaksas kariem Irākā un Afganistānā bija 8 miljardi USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija un ASV: Sīrijas gadījums nav līdzīgs Irākai

Jānis Rancāns, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija un ASV noraidījušas Sīrijas gadījuma salīdzināšanu ar Irāku, uzsverot, ka militāru operāciju rezultātā nav gaidāma ilga un mokoša kara sākšanās.

Uzstājoties kopīgas konferences laikā Parīzē, ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs un Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss uzsvēra, ka šobrīd cilvēku prātos valda lielas šaubas par Rietumvalstu iebrukuma Sīrijā nepieciešamību. Tas saistīts ar neprecīziem izlūkdienestu ziņojumiem par masu iznīcināšanas līdzekļiem Irākā, kas kalpoja par iemeslu iebrukumam 2003. gadā.

Dž. Kerijis norādīja, ka īpaši uzstājis, lai ASV izlūkdienesti publisko savus atklājumus, tādējādi ļaujot pārliecināties, ka Sīrija nekļūs par «otro Irāku». ASV rīcībā esošās pārtvertās sarunas starp Sīrijas armijas vadību apliecinot, ka Bašara Al Asada režīma spēki devuši rīkojumu gatavoties ķīmisko ieroču uzbrukumam un karavīriem izdalījuši gāzmaskas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

OPEC atkal paaugstina naftas pieprasījuma prognozi šim gadam

Jānis Šķupelis, 11.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēlnaftas Eksportētājvalstu organizācija (OPEC) maijā jau trešo mēnesi pēc kārtas paaugstinājusi savu globālo naftas pieprasījuma prognozi šim gadam, raksta Reuters. Tomēr pasaules ekonomikas atveseļošanās tempi nebūšot pietiekami, lai tiktu dzēsts liekais naftas piedāvājums.

Jaunākā – maija OPEC prognoze norāda, ka naftas pieprasījums 2010. gadā palielināsies vidēji par 950 tūkst. barelu dienā, kas ir par 50 tūkst. barelu vairāk nekā OPEC prognozēja mēnesi iepriekš. Kartelis arī izteica bažas par finanšu tirgu svārstību milzīgo ietekmi uz naftas cenām neskatoties uz to, ka naftai fundamentālie rādītāji esot relatīvi stabili. Tomēr arī pārlieku augstas naftas cenas varētu negatīvi ietekmēt pieprasījuma izaugsmi nākotnē.

«Kopumā nesenās zīmes par pasaules ekonomikas atveseļošanos ir iedrošinošas, tomēr, ņemot vērā pašreizējās neskaidrības, mēs pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gada atstājam nemainīgu, proti, tā augs par 3,5%,» teikts OPEC paziņojumā. Jānorāda, ka Starptautiskais Valūtas fonds pasaules ekonomikai aprīlī šogad prognozēja 4,2% izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Food Union sāk eksportu uz Irāku

Zane Atlāce - Bistere, 14.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot eksporta tīkla paplašināšanu Tuvajos Austrumos, Latvijas piena pārstrādes uzņēmums un Baltijas valstīs vadošais saldējuma ražotājs Food Union uzsāk eksportu uz Irāku, kur Latvijā ražoti piena produkti un saldējums būs pieejami vairāk nekā 200 lielveikalos lielākajās Irākas pilsētās – Bagdādē, Erbīlā, Suleimanijā, Dahukā, Kirkūkā, Basrā u.c., informē uzņēmumā.

Food Union produkti būs nopērkami arī otra lielākā mazumtirgotāja pasaulē Carrefour grupas veikalos visā Irākas teritorijā.

«Pirmā 7 tonnu krava ar Ekselence, Pols un Nu Fruit saldējumiem ar īpašām etiķetēm Irākas tirgum jau ir nosūtīta un veikalos šajā tirgū parādīsies no 20. jūnija. Vienlaikus notiek pārrunas par plaša sortimenta piena produktu eksportu, kas tiks uzsākts jau tuvākajā laikā. Pašreizējās vienošanās ar partneriem Irākā paredz, ka katru mēnesi uz Irāku nosūtīsim vismaz 20 tonnas piena produktu un saldējuma, tādējādi Irākas tirgum kļūstot par vienu no mūsu stratēģiski svarīgajiem tirgiem. Taču nākotnē šo apjomu plānots būtiski palielināt,» stāsta Normunds Staņēvičs, AS Rīgas Piena kombināts (Food Union grupa) valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Fotogalerija - Latvijas uzņēmēji viesojas Irākā

Dienas Bizness, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irāka ir valsts, kurai piemīt ekonomiskās izaugsmes potenciāls, arī finanšu līdzekļu tai ir pietiekami, lai būvētu ražotnes un arī pirktu ārvalstu pakalpojumus, turklāt šai valstij pat vairāk nekā investīcijas nepieciešamas zināšanas un pieredze. Līdz ar to Latvijas uzņēmējiem ir plašas iespējas sadarboties ar šo Līča valsti, nododot tai savu pieredzi. Tās ir galvenās atziņas, kuras laikrakstam Diena iepriekš pauda Irāku apmeklējušās uzņēmēju delegācijas pārstāvji.

Mūsu uzņēmēji pabijuši gan Irākas ziemeļos, Kurdistānas galvaspilsētā Erbilā, gan valsts galvaspilsētā Bagdādē. Kopējie secinājumi pēc vizītes visiem esot līdzīgi - Erbilā ir droši. Turklāt tur jau likti pamati infrastruktūras attīstībai un sadarbībai ir lielāks potenciāls nekā Bagdādē. Savukārt Irākas galvaspilsētā situācija drošības ziņā esot nestabilāka, kara gados faktiski visa infrastruktūra ir izpostīta un daudzu nozaru atīstība jāsāk no nulles, vēsta laikraksts.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols stāstījis, ka no 12 uzņēmējiem, kas viesojās Erbilā, uz Bagdādi bijuši gatavi doties tikai trīs. «Kurdistāna ir droša, ar šo reģionu mums jau ir sadarbība. Bagdāde ir pilnīgi cits stāsts. Tur pašnāvnieki uzspridzinājās arī mūsu vizītes laikā. Līdz ar to attiecībā uz mūsu uzņēmēju iespējām darboties šajā pilsētā esmu pozitīvi piesardzīgs tieši drošības apsvērumu dēļ,» viņš sacījis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Augustā samazinājušās naftas piegādes no OPEC

Jānis Šķupelis, 01.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējās naftas piegādes no jēlnaftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) augustā ir bijušas zemākajā līmenī kopš 2009. gada novembra, raksta Reuters.

Kopumā OPEC 11 dalībvalstu (neieskaitot Irāku) naftas piegāžu apjoms augustā samazinājies līdz 26,83 miljoniem barelu dienā. Vēl jūlijā tas bija vidēji 26,95 milj. bbl dienā. Tādējādi OPEC pašlaik ievēro 53% no pašu agrāk pieņemtā naftas ražošanas kvotu samazinājuma par 4,2 milj. barelu dienā (OPEC formāli apņēmusies iegūt 24,84 milj. bbl dienā).

Tikmēr, ieskaitot Irāku, OPEC augustā saražojusi vidēji 29,09 milj. barelu naftas. Augustā savu piegāžu apjomus samazinājuši Apvienotie Arābu emirāti, Nigērija un Irāka.

Jāatgādina, ka Irākas naftas ražošanas apjomus neņem vērā pie OPEC ražošanas kvotu samazinājumiem vai palielinājumiem kopš 1990. gadā tā uzbruka Kuveitai. Pašlaik OPEC iegūst nedaudz vairāk kā trešdaļu pasaules naftas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV vadošā demokrātiskā partija un Baltais Nams ir tuvu vienošanās panākšanai, kā rezultātā ASV prezidents Džordžs Bušs varētu iegūt papildus finansējumu ASV karam ar Irāku un Afganistānu 70 miljardu apmērā, ziņo CNN.

Kāds ASV valdības pārstāvis pastāstījis, ka abas puses ir tuvu darījuma noslēgšanai, kā rezultātā Dž. Bušs iegūs lielu daļu no sava prasītā 200 miljardu USD finansējuma karam ar Irāku un Afganistānu.

ASV demokrāti atzīst, ka šāda vienošanās ir pretrunā ar partijas pamatprincipiem. Paziņojums par darījumu seko tikai dažas nedēļas pēc tam, kad demokrāti solījuši, ka Baltais Nams kara fondam šogad vairs nedabūs nevienu dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

WikiLeaks: Godmanis ir izņēmums Latvijas politiskajā elitē

LETA, 07.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV diplomāti uzskata, ka bijušais Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis (PLL) ir izņēmums Latvijas politikā un lielai daļai pārējās politiskās elites rūp savu personīgo biznesa darījumu saglabāšana ar Krieviju, liecina "WikiLeaks" vietnē publiskotais Vašingtonas diplomātu slepenais ziņojums.

Telegrammā, kuru ASV vēstniecība Rīgā Valsts departamentam nosūtījusi 2008.gada 15.augustā, vērtēta Latvijas politiskā situācija pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā.

ASV diplomātu ziņojumā norādīts, ka iebrukums spilgti iezīmējis Latvijas sabiedrības integrācijas problēmas, kā arī parādījis daudzu politiķu biznesa intereses Krievijā.

Bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks ("Vienotība"), tiekoties ar ASV vēstnieku Latvijā, norādījis, ka tagad ir svarīgi, lai Latvija pārliecina ES, ka attiecības ar Krieviju nevar turpināties kā parasti.

ASV vēstniecība norāda, ka daudziem cilvēkiem Latvijā, tostarp virknei vadošo politiķu, ir ļoti ekskluzīvas biznesa attiecības ar Krieviju, kuras viņi nevēlētos zaudēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV Federālo rezervju direktors Alans Grīnspens (Alan Greenspan), kurš ilgus gadus bijis vienas no ietekmīgākajām ASV struktūrvienību vadītājiem, savā jaunajā grāmatā, kuru paredzēts izdots šodien, 17. septembrī, apgalvo, ka "karš ar Irāku notiek galvenokārt dēļ naftas", raksta AFP.

Savā jaunākajā grāmatā The Age of Turbulence: Advetntures in a NeW World (Nepakļaujamais laikmets: Piedzīvojumi jaunā pasaulē) A. Grīnspens raksta: "Esmu apbēdināts, ka ir politiski grūti atzīt to, ko visi jau zina - karš ar Irāku galvenokārt notiek dēļ naftas."

"Lai kā arī viņi nepamatotu karu Irākā - bailes par Sadama Huseina masu iznīcināšanas ieročiem - ASV un Lielbritāniju uztrauc arī vardarbība reģionā, kas ir osta izejvielai, kas darbina pasaules ekonomiku," raksta A. Grīnspens savā grāmatā.

ASV aizsardzības ministrs Roberts Geits (Robert Gates) jau paspējis noliet A. Grīnspena apgalvojumus, un apgalvo, ka "karš notiek tāpēc, lai nepieļautu naidīgi noskaņotas valsts iekārtas centienus izgatavot masu iznīcināšanas ieročus, lai cīnītos pret agresīviem valsts diktatoriem".

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Papildināta: Junkers un Džonsons paziņo par Brexit vienošanās noslēgšanu

LETA--AFP, 17.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) līderiem pulcējoties Briselē uz kārtējo samitu, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien paziņojuši, ka beidzot panākta Brexit vienošanās.

«Mēs esam panākuši lielisku vienošanos, kas atdod kontroli» pār mūsu valsti mūsu rokās, tviterī pavēstījis Džonsons, mudinot Lielbritānijas parlamenta deputātus sestdien paredzētajā ārkārtas sēdē to atbalstīt.

«Kur ir griba, tur ir vienošanās. Mums tāda ir? Tā ir godīga un līdzsvarota vienošanās gan ES, gan Apvienotajai Karalistei, un tas ir apliecinājums mūsu apņēmībai rast risinājumus,» savukārt tviterī paziņojis Junkers.

Viņš arī aicinājis Eiropadomi, kuras sanāksme paredzēta vēlāk ceturtdien, vienošanos apstiprināt.

Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam adresētajā vēstulē Junkers norādījis, ka Džonsons «demonstrējis piekrišanu» saskaņotajam tekstam, kurā pārskatīta iepriekš noslēgtā breksita vienošanās, kuru trīskārt noraidījis Lielbritānijas parlaments.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas parlaments trešdien apstiprinājis likumprojektu par Brexit vienošanos, kas ļaus Apvienotajai Karalistei atstāt Eiropas Savienību (ES) 31.janvārī.

Likumprojekts tika galīgi apstiprināts pēc tam, kad parlamenta augšnams - Lordu palāta - atteicās no mēģinājumiem panākt tajā grozījumus.

Parlamenta apakšnams - Pārstāvju palāta - iepriekš trešdien vairākos balsojumos noraidīja visus piecus lordu pieprasītos grozījumus un nosūtīja likumprojektu atpakaļ parlamenta augšnamam, kas piekrita atkāpties no savām prasībām.

Karaliene Elizabete II likumprojektu varētu parakstīt jau ceturtdien no rīta.

Eiropas Parlaments (EP) gatavojas ratificēt Brexit vienošanos 29.janvārī, ļaujot Lielbritānijai izstāties no bloka divas dienas vēlāk.

Brexit likuma pieņemšana ir milzīga uzvara premjerministram Borisam Džonsonam, kurš valdības vadītāja amatā stājās pagājušajā gadā, solot realizēt Brexit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Leiena pauž optimismu par iespēju ES samitā panākt vienošanos par ekonomikas atveseļošanas fondu

LETA, 20.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pirmdien pauda optimismu par iespēju jau ceturto dienu Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) samitā panākt vienošanos par bloka ekonomikas atveseļošanas fondu. "Man ir iespaids, ka Eiropas līderi patiešām vēlas vienošanos," žurnālistiem sacīja Leiena.

"Šodien man ir pozitīvs noskaņojums. Mēs vēl nesam panākuši [vienošanos]. bet lietas notiek īstajā virzienā," teica EK prezidente. Viņa uzsvēra, ka tagad samitā sākas izšķirošais posms, lai panāktu vienošanos.

"Mums ir vajadzīgs risinājums, Eiropas pilsoņiem ir vajadzīgs risinājums, Eiropas Savienībai ir vajadzīgs risinājums, vajadzīga vienošanās, lai pārvarētu šo krīzi un sagatavotu Eiropu nākotnei," sacīja Leiena.

Jau ziņots, ka Briselē jau ceturto dienu turpinās ES samits, kurā iecerēts panākt vienošanos par 750 miljardu eiro fondu bloka ekonomikas atveseļošanai pēc koronavīrusa izraisītās krīzes, kā arī par ES daudzgadu budžetu 2021.-2027.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru