Finanses

Ārpusbiržā slēdz darījumus ar «Balzamu» un «Kuģniecību»

Valters Paiders [email protected], 21.02.2003

Jaunākais izdevums

Šodien ārpusbiržas tirgū tika reģistrēti 3 diezgan lieli darījumi. Vislielākais no tiem tika reģistrēts ar Latvijas balzama akcijām - īpašnieka maiņu 1 tiešajā darījumā piedzīvoja 22 000 akciju, kas veido 0.29 % no uzņēmuma apmaksātā pamatkapitāla. Vienas akcijas cena darījumā bija 56 santīmi, kas vērtējama kā atbilstoša pašreizējai cenai tirgū.

Vienā tiešajā darījumā īpašnieka maiņu piedzīvoja arī 12 000 Grindeka akciju. Akcijas cena darījumā bija 55 santīmi.

Savukārt ārpusbiržas tirgū tirgoja 13 000 Latvijas kuģniecības akcijas. Vienas akcijas cena darījumā bija 23 santīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā

, 24.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdarīt Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2004, nr.65.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā tekstā vārdu "inspekcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "aģentūra" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt visā tekstā vārdus "ceļu satiksmes negadījumu izraisīt (izraisītājs, izraisījušais)" (attiecīgajā locījumā) ar vārdiem "ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarīt (nodarījušais)" (attiecīgā locījumā).

3. 1.pantā:

izslēgt 3. punktā vārdu "rakstveida";

izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8) cietusī persona -- fiziskā persona, kurai ceļu satiksmes negadījumā nodarīts veselības kaitējums, izņemot ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa vadītāju;"

izslēgt 9. punktu;

izteikt 11. punkta a) apakšpunktu šādā redakcijā:

"a) tās valsts teritorija, kur transportlīdzeklim piešķirts valsts reģistrācijas numurs un izsniegta atbilstoša valsts reģistrācijas numura zīme (turpmāk - numura zīme), neatkarīgi no tā, vai šī numura zīme ir pastāvīga vai pagaidu,";

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Vecrīgā, Kaļķu ielā 10 atklāts maģijas bārs - Riga Black Magic, kurā Rīgas iedzīvotāji un viesi varēšot "iepazīties ar Rīgas Melnā balzama leģendārajiem noslēpumiem pārsteidzošas maģijas pilnā alķīmiķa darbnīcā".

“Mūsu apmeklētājiem katru nakti piedāvāsim maģisku piedzīvojumu, kura laikā tie varēs iejusties šī leģendārā dzēriena interesantajā vēsturē un noslēpumiem apvītajā pagatavošanas procesā. Esam izveidojuši speciālu alķīmiķa darbnīcu, kurā darbosies Latvijas labākie magi - Jeļena un Genādijs Paļčevski,” sacīja Riga Black Magic īpašnieks Vladimirs Barsuks. “Nav noslēpums, ka ārzemju viesiem līdz šim ir bijušas ierobežotas iespējas patīkamā gaisotnē uzzināt ko vairāk par mūsu valsti. Jaunā izklaides vieta noteikti bagātinās viņu iespaidus un atmiņas par Latviju.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Liels darījums ar «Jaunpils LIS, Valmieras stikla šķiedras» un «Kuģniecības» akcijām

Valters Paiders [email protected], 07.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar ārpusbiržas tirgū ir veikti vairāki lieli darījumi ar uzņēmumu akcijām. Lielākais no tiem tika reģistrēts ar Lopkopības un izmēģinājumu stacija Jaunpils (Jaunpils LIS) akcijām. Vienā darījumā īpašnieka maiņu piedzīvoja 52 475 akcijas.

Jāatgādina, ka 20. februārī ārpusbiržā īpašnieka maiņu piedzīvoja tieši šāds skaits akciju. Interesanti, ka šāda akciju pakete ārpusbiržā laiku pa laikam tiek "mētāta" jau gandrīz gadu.

Savukārt darījumā ar Kuģniecības akcijām ārpusbiržā tika veikts lielāks darījums, kurā īpašnieku mainīja 17 000 akciju (0.01 % no pamatkapitāla). Akcijas cena darījumā nav zināma. Sesijas gaitā ar Kuģniecību tika slēgts 1 tiešais darījums, kurā tirgoja 200 akcijas. Akcijas cena darījumā bija 25 santīmi.

Rīta pusē ārpusbiržas tirgū tika veikts darījums ar 13 276 Grindeka akcijām, bet vienā tiešajā darījumā īpašnieka maiņu piedzīvoja 10 000 Valmieras stikla šķiedras akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī tradicionālā balzama recepte, kurā izmantotas 16 dažādas zālītes, ja ticam uzņēmumā paustajam, palikusi nemainīga vairāku desmitgažu garumā, gan Latvijā, gan pasaulē ievērojamus pārdošanas apjomus piedzīvo balzama jaunākais «brālis» - balzams ar upeņu garšu. Db.lv devās noskaidrot, kā tas tiek ražots.

Rīgas Melno balzamu «saprot» un novērtē pašmāju tirgū, taču, lai virzītu balzamu ārvalstīs, nevar iztikt vien ar seno balzama leģendu un stāstiem par teju medicīnisko ietekmi. Stāsts par balzama «pilināšanu» klāt ikvakara tējai vairs nedarbojas, Db.lv stāstīja Latvijas Balzama (LB) pārdošanas daļas vadītājs Justs Dzedons. Tagad balzams tiek pozicionēts kā dzēriens gados jauniem cilvēkiem un kā dzēriens, kas dzerams dažādos kokteiļos. «Vecmāmiņa Krievijā to balzama pudeli tējā varbūt «pilinās» trīs gadus, bet mēs vēlamies piesaistīt tādus pircējus, kas patērē vairāk,» viņš skaidroja. «Eksporta tirgos apzināti komunicējam citādāk – mērķējam uz gados jauniem pircējiem, vairāk runājam par to, ka, izmantojot balzamu, var gatavot dažādus kokteiļus, piemēram, ar karstu sulu,» norādīja J. Dzedons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Melnā balzama vēsture un tradīcijas veido produkta pievienoto vērtību, akcentē a/s Latvijas balzams Mārketinga direktore Inese Eglīte.

Db.lv jau vēstīja, ka kompānijas A.W.Olsen & Partners veiktā mārketinga ekspertu un vadošo akadēmisko spēku aptauja liecina, ka "uzņēmumi, kuru ražošanā joprojām ir produkti, kuriem bija laba atpazīstamība un augsts novērtējums padomju gados, ne vienmēr pilnvērtīgi ekspluatē zīmola vēsturiski sniegtās iespējas".

Projektu darba grupa atlasīja desmit zīmolus, kas tirgū ir vairāk nekā 17 gadus. Ekspertiem tika dota iespēja novērtēt šos zīmolus, kā arī sarakstu papildināt ar viņuprāt līdzvērtīgiem populāriem zīmoliem. Anketēšanas rezultātā par atpazīstamāko tika atzīts Rīgas melnais balzams. Augstu atpazīstamību izpelnījās Krievijā iecienītais Latvijas zīmols Rīgas šprotes eļļā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembris bijis nozīmīgs mēnesis zīmolam «Rīgas Melnais Balzams», uzsākot aktīvu ASV tirgus iekarošanu. Līdz ar oficiālu zīmola prezentācijas pasākumu pasaules bārmeņu mekā Ņujorkā «Amber Beverage Group» atklāja balzama ceļu pie ASV patērētājiem, informē zīmola «Rīgas Melnais Balzams» globālais vadītājs Māris Kalniņš.

Tirgus apgūšana sākta Ņujorkas štatā, kam sekos aktīva iepazīstināšana ar «Rīgas Melno Balzamu» Teksasā, Floridā, San Francisko un Ilinoisā 2018. gadā. «Tuvākās piecgades laikā esam gatavi kļūt par TOP5 premium zīmolu pārstāvētajā kategorijā – zālīšu uzlējumi un liķieri. Lai to sasniegtu, līdzīgi kā citās valstīs, primāro fokusu liksim uz bārmeņu kopienu, miksoloģijas trendu jeb daudzveidīgajām balzama izmantošanas iespējām kokteiļos, kā arī HoReCa segmentu kopumā,» informē zīmola direktors.

«Ņujorkā visi zina, ka Kristaps Porziņģis nāk no Latvijas. Mēs gribam un esam apņēmības pilni panākt, ka numur divi atpazīstamības ziņā ir »Rīgas Melnais Balzams«,» stāsta «Rīgas Melnais Balzams» globālais zīmola direktors Māris Kalniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka Ministru kabinets 2012. gada 20. novembrī pieņēma noteikumus Nr. 783 «Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 10. aprīļa noteikumos Nr. 237 «Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi»», kas publicēti 2012. gada 22. novembra laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» Nr. 184 (4787) un kuri stājās spēkā 2013. gada 1. janvārī.

2012. gada 21. jūnijā Saeimā tika pieņemts likums «Grozījumi likumā «Par nodokļiem un nodevām»», (publicēts 2012. gada 12. jūlija laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» Nr. 109 (4712)).

Saskaņā ar grozījumiem likumā «Par nodokļiem un nodevām», kas stājās spēkā 2013. gada 1. janvārī noteikts:

1. Nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15. datumam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 1000 latu līdzšinējo 3000 latu vietā. Līdz ar to nodokļu maksātājiem ar 2013. gada 1. janvāri būs jādeklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 1000 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja nenopirkšu balzamu, Armēnijā uzskatīs, ka Rīgā neesmu bijis. Tas nekas, ka balzamu, tāpat kā Ararat, šodien var nopirkt daudz kur – pēc balzama, kas ir vests tieši no Rīgas, pieprasījums ir lielāks,» intervijā biznesa žurnālam LD, atbildot uz jautājumu par Rīgas Melno balzamu, stāstījis armēņu uzņēmējs Ara Grigorjans.

«Tāpēc būs vien jāaizved pa kādai pudelei mammai, citiem radiniekiem,» viņš turpinājis.

«Balzams nav vienīgā lieta, kas man patīk Latvijā. Man ļoti patīk Jūrmala – neatkarīgi no tā, vai tur ir silti vai auksti un pūš vējš. Tur ir skaisti gan tad, kad ir pilns ar cilvēkiem, gan arī tad, kad viņu tur vispār nav. Tāpat man ļoti patīk Latvijas provinciālās pilsētas, piemēram, Sigulda. Savukārt Rīgā ir vienkārši komfortabli,» sacījis uzņēmējs.

«Man nepatīk runāt par politiku tikai viena iemesla dēļ – manuprāt, tā ir veltīga laika tērēšana. Manas domas par politiku nevienam nav interesantas, no tā, ka es tās paustu, nekas nemainītos. Es, protams, atvainojos par banalitāti, bet mēs esam pārāk aizņemti, lai tērētu savu laiku sarunām par politiku. Priekš tam ir politiķi – lai viņi par to runā un par to visu rūpējas. Lai brauktu uz Rīgu apspriest politisko situāciju Armēnijā, Latvijā vai ASV pozīciju Afganistānas jautājumā... Tas jādara pavisam citiem cilvēkiem. Nevajag jaukt konjaku ar politiku,» akcentējis Grigorjans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Apgabaltiesa noraida Vestbalt pārsūdzību par prasības nodrošināšanu civilprocesā pret Latvijas kuģniecību

LETA, 01.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa vakar noraidīja SIA «Vestbalt» pārsūdzību par prasības nodrošināšanu civilprocesā pret AS «Latvijas kuģniecība» (Kuģniecība), aģentūru LETA informēja Rīgas apgabaltiesas pārstāvis Raimonds Ločmelis.

Tiesas kolēģija atzinusi, ka pirmās instances tiesas tiesnese ir pieņēmusi lietas apstākļiem atbilstošu lēmumu, bet blakus sūdzībā norādītie argumenti nevar būt par pamatu lēmuma atcelšanai. Lēmums nav pārsūdzams.

Vestabalt tiesā prasa no Latvijas kuģniecības piedzīt 101 000 eiro

Jau ziņots, ka tagad tiks lemts par tālāko civilprocesa skatīšanas gaitu Ziemeļu rajona tiesā.

«Vestabalt» cēlusi prasību Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā pret «Latvijas kuģniecību» (Kuģniecība), lūdzot atzīt par noslēgtu starpniecības līgumu starp abām pusēm un piedzīt no «Latvijas kuģniecības» starpniecības maksu 101 000 eiro apmērā, liecina paziņojums biržai «Nasdaq Riga».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieaugusi Rīgas Fondu biržas aktivitāte

, 18.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī Rīgas fondu biržā ir notikuši vairāki jauni notikumi - atklāja alternatīvā vērtspapīru tirgu, indekss atsāka kāpumu, pieauga tirdzniecības aktivitāte, kā arī biržai pievienojās jauni biedri, Db.lv informēja OMX Group sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Brasliņa.

Atklāj alternatīvo vērtspapīru tirgu

Rīgas Fondu birža 1.jūnijā atklāja alternatīvo vērtspapīru tirgu First North. Līdz ar First North infrastruktūras izveidošanu Latvijā arī vidējiem un maziem uzņēmumiem ir radīta iespēja strauji attīsties, izmantot akciju tirgus radītās iespējas. Vairāki Sertificētā konsultanta statusa kandidāti jau ir sākuši pārrunas ar uzņēmumiem par to akciju iekļaušanu First North.

Trīs galvenie uzņēmumu ieguvumi no dalības alternatīvajā tirgū ir izdevīgas finansējuma piesaistes iespējas, augstāka atpazīstamība un uzticamība sadarbības partneru acīs, liecina First North Ziemeļvalstu tirgū kotēto uzņēmumu vadības viedokļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas biržā 3.ceturksnī pieaugusi tirdzniecības aktivitāte

, 05.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi Rīgas fondu biržā 2007.gada 3.ceturksnī, atbilstoši Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītāja Āra Dreimaņa sniegtajai informācijai:

-Alternatīvajā akciju tirgū First North Latvijā pirmais Sertificētais konsultants

-Indekss sasniedz rekordu un turpina kāpumu

-OMX Derivatīvu biržā Stokholmā sāk piedāvāt tirdzniecību ar nākotnes līgumiem uz Baltijas tirgojamo indeksu OMX

-Pieaug tirdzniecības aktivitāte

-Jauni biržas biedri

Alternatīvajā vērtspapīru tirgū pirmais sertificētais konsultants

Septembrī Rīgas Fondu birža parakstīja līgumu ar korporatīvo finanšu uzņēmumu Eventus Partners (agrāk Biznesa Risinājumi), kas kļuvis par pirmo sertificēto konsultantu, kas drīkstēs pārstāvēt uzņēmumus alternatīvajā vērtspapīru tirgū First North Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gads Rīgas Fondu biržā: +3%

, 27.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija par Rīgas Fondu biržas darbību 2007.gadā liecina, ka pērnā gada beigās Rīgas Fondu biržas akciju emitentu kapitalizācija bija 1,475 miljardi latu, kas ir par 3% vairāk nekā 2006. gada beigās.

Aizvadītais gads Rīgas Fondu biržā vērtējams kā veiksmīgs, jo pērn gan pieaudzis tirdzniecības apgrozījums, gan biržas indekss OMXR septembra vidū sasniedza savu visu laiku augstāko vērtību - 759,44 punktu atzīmi. Tiesa, finanšu tirgus pērn rudenī atvēsināja krīze ASV nekustamo īpašumu tirgū un tas, protams, arī ietekmēja Rīgas Fondu biržas rādītājus, Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta speciāliste Aija Brasliņa.

"Latvijas iedzīvotāji 2007.gadā sāka vairāk aizdomāties par to, ka naudu var ne tikai tērēt, bet to var arī ieguldīt. Akcijas ir viens no ieguldījumu veidiem, kas pasaulē ir ļoti populārs un ar augstu ienesīgumu. To mēs pagājušajā gadā varējām arī ļoti labi redzēt Baltijas vērtspapīru tirgū, jo veiksmīgi izvēloties uzņēmumu, kura akcijās ieguldīt, gada laikā bija iespējams nopelnīt pat trīs reizes vairāk, nekā sākotnēji investēts. Gada beigās gan arī varējām redzēt, ka, investējot akcijās, kurām ir augstāks ienesīgums, pastāv risks. Taču jāatceras, ka akciju tirgos šādas situācijas periodiski atkārtojas, tāpat kā kritumiem parasti seko cenu kāpumi," norāda Daiga Auziņa – Melalksne, Rīgas Fondu biržas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medicīnas iestāžu reformas rezultātā Latvijā tuvākajā nākotnē varētu palikt 19 daudzprofilu slimnīcas. Ja šis plāns tiks īstenots, viskritiskākā situācija būs Latgalē, kur paliks tikai 2 slimnīcas, kas medicīnisko palīdzību sniedz 24 stundas diennaktī.

Ar šādu plānu ārsti iepazīstināti pirms svētkiem.

Saskaņā ar Preiļu slimnīcas galvenās ārstes Dainas Pličas sniegto informāciju Kurzemē (316 719 iedzīvotāji, platība – 13 498 km2) plānots saglabāt 3 slimnīcas, kas medicīnisko palīdzību sniedz 24 stundas diennaktī, Zemgalē (291 595 iedzīvotāji, platība – 10 742 km2) – 3 slimnīcas, Vidzemē (257 569 iedzīvotāji, platība – 15 346 km2) – 4 slimnīcas, bet Latgalē (364 345 iedzīvotāji, platība – 14 547 km2) – tikai 2 slimnīcas. Rīgas plānošanas reģionā paredzēts saglabāt 7 daudzprofilu slimnīcas.

Kā norādīja D. Pliča, trūkst loģikas un pamatojuma tam, kādēļ Latgalē, kur ir visvairāk iedzīvotāju (neskaitot Rīgas plānošanas reģionu), plānots vismazākais slimnīcu skaits. Pēc viņas domām, līdzīgi kā pārējos Latvijas reģionos, arī Latgalē būtu nepieciešamas vismaz trīs slimnīcas, pretējā gadījumā Latgales iedzīvotājiem krasi pasliktināsies stacionārās neatliekamās medicīniskās palīdzības pieejamība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Balzamā» nomainījušies visi akcionāri

Valters Paiders [email protected], 01.04.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar S.P.I. Distilleries B.V. nākšanu pie "varas" Latvijas Balzamā, no uzņēmuma ir aizbēguši arī citi līdzšinējie akcionāri, liecina Latvijas Centrālā depozitārija informācija.

Patlaban S.P.I. kontrolē atrodas 50.08 % no Balzama pamatkapitāla. Taču uzņēmumā ir parādījušās jaunas "sejas" - East Capital Asset Management AB, kas, pēc visa spriežot ir Zviedrijā reģistrēta ieguldījumu sabiedrība un ir pamanījusies "pievākt" gandrīz 7 % no Balzama pamatkapitāla. Balzama lielāko akcionāru sarakstā ir lasāma arī vesela virkne privātpersonu, kuru vārdi ir redzēti arī citu uzņēmumu lielāko akcionāru sarakstos - Valdis Bīmanis (pieder 0.77 % no pamatkapitāla), Normunds Laizāns (0.64 %), Kaspars Ieviņš - Brambis (0.63 %) un Olafs Vītols (0.39 %).

Lai gan lielāki darījumi ārpusbiržas tirgū bija vērojami jau pērnā gada otrajā pusē, akcionāru maiņa "pa īstam" sākās šā gada decembrī. Db jau rakstīja (13.02.2003.), ka Latvijas Balzamu pametusi Vista Capital Corporation LLC un Foundation Capital Investments Corp. Jāatzīmē, ka ārpusbiržas tirgū laiku pa laikam ir notikuši lielāki darījumi, kuros īpašnieku ir mainījušas lielas (100 tūkst. akciju un vairāk) akciju paketes. Līdzīga situācija bija vērojama arī šodien, kad kāds no uzņēmuma lielākajiem akcionāriem ārpusbiržā "nogrūda" 283.5 tūkst. akciju jeb 3.78 % no Balzama apmaksātā pamatkapitāla. Tas ļauj domāt, ka ar šo akcionāru maiņa nebeigsies, un akcionāru saraksts uz nākamo pilnsapulci, kas, jādomā, notiks drīz pēc akciju atpirkšanas beigām, būs daudz daudz savādāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Līgums graša vērtē

Māris Ķirsons, 67084410, 02.04.2008

Plānotie civillikuma grozījumi, kas ļautu līgumu slēdzējiem vienpusēji atkāpties no saistību izpildīšanas, ja tās kļūtu pārāk apgrūtinošas, varētu ne tikai padarīt līgumu slēgšanu nedrošāku, mazināt paļāvību uz līgumiem, bet arī pavērt ceļu negodprātīgai rīcībai. "Paliek iespaids, ka kaut kas ir "pazudis tulkojumā", jo vismaz man bija pagrūti uztver noslēpto jēgu," par plānotajiem grozījumiem saka Jānis Endziņš, SIA J.E. Enterprise Consulting company valdes loceklis.

Foto: Edmunds Brencis, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimā top Civillikuma grozījumi, kas darījuma slēdzējiem ļauj vienpusēji atkāpties no līguma izpildes, ja šo saistību izpilde kļuvusi pārmērīgi apgrūtinoša.

"Formulējums - pārmērīgi apgrūtinoša saistību izpilde - tiek atstāts tiesas interpretācijas ziņā, un tiem līgumslēdzējiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevēlas vai nevar pildīt noslēgtos līgumus, tiek radīts tiesisks pamats, kā no to izpildes atteikties, kas var izraisīt ķēdes reakciju - domino efektu,» tā Saeimā uz otro lasījumu gatavotos priekšlikumus Civillikumā vērtē LDDK tautsaimniecības un finanšu eksperts Mārcis Dzelme. Savu teikto viņš pamato ar to, ka, izmantojot šos Civillikuma grozījumus, viens līgumslēdzējs var atteikties no uzņemto saistību izpildes, tādējādi radot potenciālas finansiālas problēmas darījuma partnerim, kurš atkal tā rezultātā var nespēt izpildīt savas saistības pret trešajām personām utt. «Ekonomikas attīstības palēnināšanās un augstas inflācijas apstākļos būs līgumslēdzēji, kuri šajos grozījumos saskatīs lielisku iespēju, lai juridiski pamatoti mēģinātu atteikties no agrāk noslēgtas vienošanās izpildes, tomēr šādu normu ieviešana var ne tikai apdraudēt noslēgto līgumu izpildi, bet arī padarīt tos nedrošākus, konstrukcijas ziņā sarežģītākus, radot objektīvu nepieciešamību līgumslēdzējiem veikt noslēgto līgumu revīziju," secina M. Dzelme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Apstiprina Latvijas zemes fonda darbības kārtību

Dienas Bizness, 02.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par lēmumu pieņemšanu darījumiem ar lauksaimniecības zemi. Izmaiņas noteikumos nosaka kārtību, kādā Latvijas zemes fonda pārvaldītājs veic darījumus ar nekustamajiem īpašumiem, tajā skaitā iznomā, pērk, pārdod un maina lauksaimniecības zemi, informē Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Kārtība nosaka, ka Latvijas zemes fonda pārvaldītājs, veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem, darbosies atbilstoši regulējumam normatīvajos aktos, kas regulē darījumus ar nekustamo īpašumu.

Latvijas zemes fonda pārvaldītājs darījumus ar nekustamo īpašumu veiks, izvērtējot to lietderību un efektivitāti no valstiskā viedokļa, pamatojoties uz līdzīgu darījumu tirgus cenām attiecīgajā reģionā. Lietderība tiks vērtēta, ņemot vērā nekustamā īpašuma izvietojumu, zemes kvalitāti, auglību, meliorācijas sistēmu stāvokli, piekļūšanas iespējas un citus kritērijus, kas nosaka saimniecisko izdevīgumu. Savukārt efektivitāte tiks noteikta, ievērojot iespējas nekustamajam īpašumam atgriezties zemes tirgū, nosakot, ka īpašumiem, kuru zemi var izmantot lauksaimnieciskajā darbībā, ir lielāka efektivitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pēc desmit «nē» nedrīkst apstāties

Anna Novicka, Diena, 11.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzsāktu eksportu, nepietiek vien ar izdevīga cena piedāvājuma sagatavošanu, jāprot veidot attiecības, jāieklausās ārzemju partnera ieteikumos un galvenais – nedrīkst nolaist rokas, ja 15 reizes pēc kārtas tev atbildēja «nē», iesaka eksporta konsultāciju uzņēmuma GatewayBaltic direktore Inese Andersone.

Viņasprāt, Latvijas uzņēmumi pa maz uzmanības velta pārdošanai, taču tieši ar to, kā arī ar zemāku efektivitāti viņi zaudē Rietumeiropas konkurentiem.

Visi runā par to, kā Latvijas ekonomiku glābs eksports. Vai tā domā arī paši uzņēmēji?

Darba mums noteikti kļuva vairāk. Interese ir bijusi arī pirms tam, un tie, kas saprata, ka jāeksportē, to sāka darīt jau iepriekšējos gados – krīze viņus ir skārusi daudz mazāk. Tiem, kas tikai tagad sāk meklēt eksporta tirgus, iet daudz grūtāk, jo viņiem nav nekādas iestrādes – viņi visu laiku bija orientējušies uz Latvijas tirgu, strādāt uz eksportu – tas tomēr ir savādāk. Lai uzsāktu eksportu, uzņēmumam jāiziet cauri diezgan lielai transformācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» Latvijas akciju tirgus apskats 10.-14. martā

Valters Paiders [email protected], 19.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas tirgus analīzes daļa

Ir aizvadīta viena no visaizraujošākajām nedēļām RFB vēsturē, kuras centrālais varonis bija Latvijas balzams. Ziņas par akciju atpirkšanu pacēla Balzama akcijas cenu, RICI indeksu un tirdzniecības apgrozījumu.

Otrajā marta nedēļā Rīgas Fondu biržā akciju tirgus kopējais apgrozījums automātiskajā tirdzniecības sistēmā sasniedza 79.3 tūkstošus latu, kas ir par 41.6% vairāk kā iepriekšējā nedēļā. Sesijas vidējais apgrozījums bija ~15.9 tūkstoši latu. RICI indekss nedēļas laikā pieauga par 27.67 punktiem (+12.85%). Piektdien tika sasniegts jauns šī gada maksimums, 243 punkti. RICI pieaugumā lielāko ieguldījumu deva jau minētie notikumi ar Latvijas balzamu. Pārējās akcijas "dzīvoja" savu ierasto dzīvi - dažu vērtība pieauga, dažu - samazinājās, bet citu - nemainījās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras saulgriežus sagaidot, Latvijas balzams (LB) uzsāk ražot Rīgas Melnā Balzama Upeņu īpašo vasaras sēriju. Šī ir limitētā dzēriena partija, kas veidota ar Līgo svētku noskaņās ieturētu tematisku etiķeti ar ugunskuru, papardēm un ozolu zariem, informē AS Latvijas balzams un Amber Beverage Group komunikācijas vadītāja Dana Hasana.

Zīmola vadītājs Latvijā Ģirts Liniņš stāsta, ka limitētas sērijas dzērieni var atšķirties gan ar etiķeti, kas tiek veltīta kādam īpašam notikumam, gan ar garšas niansēm, un tas ir viens no veidiem, kā «atsvaidzinās» un uzrunā patērētājus.

Upeņu balzama vasaras sērija 0.7l tilpumā būs pieejama visos tirdzniecības tīklos Latvijā jau šonedēļ par tādu pašu cenu kā oriģinālās dzēriena pudeles.

Rīgas Melno Balzamu Upeņu LB uzsāka ražot 2009. gadā, un nav noslēpums, ka tieši «upenīte» savas izteiktās svaigo ogu garšas dēļ ir populārākais dzēriens Balzamu sērijā kā vietējā, tā arī eksporta tirgos. Vairāk nekā 75% no saražotā dzēriena apjoma tiek realizēti Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas balzams vadītājs Kārlis Andersons turpmāk stūrēs stividorkompāniju grupu Man-Tess, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

Intervijā Kārlis Andersons atklāj, kāpēc nolēmis mainīt darbības jomu un kā vērtē padarīto, stūrējot vienu no lielākajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem Baltijā - a/s Latvijas balzams (LB).

Uz jautājumu, kāpēc nolēmis mainīt līdzšinējo nodarbošanos, Andersons atbild: «Tas noteikti ir jautājums, kurš kuru atradis... Mūsu mērķi un intereses kaut kādā mirklī sakrita, un tāpēc tas tika izvēlēts. Raugoties, kāpēc šādu soli spert - pagājuši turpat pieci gadi, kopš darbojos dažādos amatos SPI Grupas uzņēmumos un tas pats par sevi ir pietiekams laiks, lai vērtētu, kas ir izdarīts un kas ne, un ko gribētos darīt tālāk. No otras puses, man šķiet, ka zināms periods LB vadītāja amatā ir noiets. Raugoties, kādi izaicinājumi paveras šobrīd un kādas ir iespējas koordinēt šo uzņēmuma darbību ar SPI Grupas mērķiem, izdomāju, ka pareizāk ir pareizajā brīdī pateikt, ka labāko, ko es varēju iedot šim uzņēmumam, esmu izdarījis un, raugoties uz priekšu, jādod iespēja arī citiem baudīt šos izaicinājumus un mērķus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Suvenīru budžetus negrib atklāt

Lāsma Vaivare, 05.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādi nodibinājumi un organizācijas nelabprāt atklāj, cik tērē suvenīriem, kuriem pasaulē jānes stāsti par Latviju.

Paredzēts, ka 2014. gadā Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) suvenīru iegādei tiks izmantoti 5% no kopējā gada budžeta, norāda biroja vadītāja Vita Jermoloviča.

Tiesa, cik liels ir gada budžets, informācija netiek sniegta. Arī nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvji no šī jautājuma izvairās. Runātīgāka ir Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) tūrisma mārketinga eksperte Liene Pīpkalēja. TAVA šogad šim mērķim plāno atvēlēt ap septiņiem tūkst. eiro (bez PVN), kas ir mazāk nekā pērn izmantotie gandrīz deviņi tūkst. eiro.

Neveiksmīga pieredze

TAVA drīzumā plāno organizēt iepirkumu personalizētu suvenīru iegādei. Pēdējos gados gan divi ar suvenīru iegādi saistīti konkursi noslēgušies bez rezultāta. 2012. gadā tika izsludināts konkurss ar domu atrast kādus jaunus oriģinālus suvenīrus, ko izmantot korporatīvo attiecību stiprināšanai un pasniegt starptautiskajās tūrisma izstādēs vai citos sarīkojumos gan tūrisma profesionāļiem, gan plašai publikai, lai veidotu viesmīlīgu priekšstatu par mūsu valsti un tās tūrisma piedāvājumu. Tā kā nebija svaigu un interesantu suvenīru ideju un arī cenas bija pārāk augstas, konkurss beidzās ar neko. Arī pērnruden izsludinātais iepirkums par suvenīru un kartona stendu izgatavošanu bija neveiksmīgs – tajā vispār nepieteicās neviens pretendents. Tas gan nenozīmē, ka TAVA iztiek bez suvenīriem – pērn par 2,6 tūkst. eiro (bez PVN) tika noslēgts līgums ar SIA Aba prezent par personalizētu šokolāžu izgatavošanu un piegādi, 2012. gada nogalē – ar SIA RicBerry par 5,3 tūkst. eiro par augļu un dārzeņu sukāžu un sīrupu piegādi mārketinga pasākumu īstenošanai, izriet no informācijas TAVA mājaslapā. L. Pīpkalēja papildina: pērn iegādātas arī briļļu tīrāmās drāniņas, plastmasas maisiņi, glāžu paliktņi, stikla šķīvji personalizēti ar tūrisma tēla logo. TAVA suvenīru iegādi plāno budžeta ietvaros un izvērtējot vajadzības – tiek apzināti iespējamie apakšuzņēmēji, noskaidrotas izmaksas un izvēlēts piedāvājums ar izdevīgāko cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1938. gadā ražotā Rīgas Melnā Balzama pudele ar numuru 88 jau vairākās paaudzēs tiek nodota mantojumā Lietuvas diplomāta Joza Brediķa ģimenē.

Brediķu ģimenes tradīcija ir nodot senā dzēriena speciālizlaiduma pudeli ģimenes vecākajam bērnam, un šobrīd tā atrodas pie mantinieces Vācijā. Uz krūkas norādīts par Grand Prix balvu Parīzē 1937. gadā.

Līdz stāsta uzticēšanai Dienas Biznesam ģimenei nebija skaidrs, kurā gadā pudele ražota, vien bija zināms, ka tas noticis pirms Otrā pasaules kara.

A/S Latvijas balzams skaidro, ka Lietuvas vēstniekam dāvinātā un vēlāk ģimenē pārmantotā balzama krūka ir ražota 1938. gadā rīdzinieka Alberta Volfšmita fabrikā – Volfšmita Rauga fabrika, degvīna dedzinātava, spirta rektifikācijas un destilācijas akciju sabiedrība, secina uzņēmumā.

Latvijas balzama arhīvā atrodama ļoti līdzīga, teju ekvivalenta balzama krūka no 1938. gada, vienīgais – tā marķēta ar pašmāju akcīzes nodokļa marku. Vēstniekam dāvinātā krūka bijusi eksporta tirgum paredzēta, tādēļ informācija uz etiķetes lasāma angļu valodā, apskatot Brediķu ģimenes foto, skaidro Latvijas balzams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Food Union investējis 80 000 eiro saldējumu Ekselence klāsta paplašināšanā

Db.lv, 30.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas koncerns "Food Union" saldējumu "Ekselence" klāsta paplašināšanā investējis 80 000 eiro, informē uzņēmumā.

Tostarp radītas divas jaunas garšas viena litra iepakojumā - "Ekselence" ar "Rīgas melno balzamu", ķiršiem un braunija gabaliņiem un "Ekselence" ar pekanriekstiem un sāļo karameli.

Savukārt "Ekselence" saldējums ar balzamu un upenēm un saldējums ar valriekstiem un kļavu sīrupu būs nopērkams jaunā iepakojumā - 500 mililitru kartona kārbā.

Kopumā "Ekselence" klāstā patlaban ir 19 dažādi saldējuma veidi, kas pieejami četros formātos - vienas porcijas saldējumi uz kociņa, vafeles konusos, kā arī ar karoti ēdamie deserta saldējumi divu izmēru iepakojumos.

"Food Union" konsolidētais apgrozījums 2022.gadā palielinājies par 14,5% un bija 127,8 miljoni eiro, vienlaikus koncerns cieta zaudējumus 4,3 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu pirms tam. Koncerna lielākais akcionārs ir Sergejs Beshmeļņickis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Polijas tūrisma gadatirgū apmeklētājus vilinās ar Latvijā ceptu maizi

Gunta Kursiša, 26.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijas pilsētā Pozņaņā notiekošajā tūrisma gadatirgū Tour Salon 2012 uzņēmēji piedāvās apmeklētājiem nogaršot Latvijā ceptu maizi, prezentēs Latvijas balzamu, kā arī vilinās ar Latvijas SPA piedāvājumu, informē Latvijas Republikas vēstniecība Polijas Republikā.

Latvijas stendā gadatirgus apmeklētāji varēs saņemt informāciju par Latviju un tās lielākajām pilsētām, veselības un skaistuma aktivitātēm un SPA iespējām Latvijā, viesnīcu piedāvājumu, kā arī par Latvijā ražotām un Polijā pieejamām precēm, piemēram, Latvijas balzamu.

Tāpat nacionālajā stendā ražotāji piedāvās nogaršot Latvijā ražoto rudzu maizi, kā arī piedalīties loterijā, kurā varēs laimēt bezmaksas naktsmītnes Rīgā. Loterijas balvu nodrošina Hotel NB, Hotel A1 un Days Hotel Riga VEF.

Izstādes laikā ar gadatirgus organizatoriem turpmākas sadarbības perspektīvas pārrunās Latvijas vēstniecības Varšavā pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas balzams gatavs paaudžu maiņai

Anita Kantāne, 30.09.2019

Pārtikas tehnologam Latvijā ir jāatbilst pasaules līmenim, jo vietējais tirgus ir mazs, akcentē ilggadējā AS Latvijas balzams galvenā tehnoloģe Aija Zablocka un amata pēctece Dina Aļeņina.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galvenā tehnologa nomaiņai AS Latvijas balzams gatavojas mērķtiecīgi.

Tradicionālo Latvijas balzama alkoholisko dzērienu ražošanā nepieciešamas specifiskas zināšanas. Tas bija viens no iemesliem, lai ilggadējā galvenā tehnoloģe Aija Zablocka pirms došanās pensijā ikdienā kopīgi pildītu amata pienākumus ar savu pēcteci Dinu Aļeņinu. A. Zablocka par ražošanas procesu un tehnologa pienākumiem saka: «Ja Latvijas balzamu salīdzina ar cilvēka organismu, tad ražošanas procesu var pielīdzināt sirdij, laboratorija ir kā acis, kas tehnologam parāda, kurā virzienā jāskatās, bet tehnologs ir kā kakls, kurš groza galvu vajadzīgajā virzienā.»Tehnologa darbam ir trīs galvenās pienākumu sadaļas – tehnoloģiskās dokumentācijas uzturēšana, jaunu dzērienu izstrāde un operatīvās ikdienas darbības.

Komentāri

Pievienot komentāru