Finanses

ASV Federālo rezervju sistēma nemaina dolāra % likmes

Ainars Sedlenieks [email protected], 13.08.2003

Jaunākais izdevums

Kā jau tika prognozēts, vakar vēlu vakarā ASV Federālo rezervju sistēma nemainīja dolāra bāzes procentu likmes. Tā joprojām ir 1 % gadā, kas ir pēdējo 45 gadu zemākais līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Svārstības var turpināties; tirgiem vajadzētu atalgot pacietīgos

Jānis Šķupelis, 01.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gada sākums pasaules lielākajos finanšu tirgos pagājis pamatīgā cenu krituma zīmē. ASV akciju tirgiem šis ir bijis vājākais gada sākums kopš 2008. gada.

Piemēram, ar tehnoloģiju uzņēmumiem bagātīgākā Nasdaq Composite akciju indeksa vērtība kopš savām pagājušā gada beigu virsotnēm jau ir atkāpusies vairāk nekā par 10%.

“Saskaņā ar Bloomberg norādīto, teju 40% Nasdaq iekļauto uzņēmumu ir piedzīvojuši kritumu par vismaz 50% no to 52 nedēļu augstākajiem līmeņiem [runa ir par akciju cenu kritumu]. Investori nav saskārušies ar tik milzīgu tehnoloģiju uzņēmumu akciju pārdošanas vilni kopš “dot.com” burbuļa plīšanas 2000. gadā. Indekss Russel 2000 ir pietuvojies tā saucamajam lāču tirgum, kas tiek definēta kā 20% korekcija no iepriekšējā augstākā līmeņa. Gan S&P 500, gan Dow Jones Industrial Average indeksu vērtība ir nokritusi zem to 200 dienu mainīgā vidējā rādītāja. CBOE svārstību indekss uzlēca līdz pat 37,95 atzīmei, sasniedzot savu augstāko līmeni kopš 2020. gada novembra. 2021. gadam raksturīgo mešanos iegādāties teju jebkuru akciju to cenas krituma brīdī ir aizstājusi tendence pārdot akcijas, kad to cenas kāpj,” notiekošo apraksta Swedbank Ieguldījumu daļas eksperts Rolands Zauls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas 75% degvielas drošības rezerves ES teritorijā par 8,968 miljoniem latu uzglabās Vitol un ar Lemberga ģimeni saistīta kompānija

BNS, 24.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijai (EM) 75% naftas produktu – degvielas – drošības rezervju uzglabāšana Eiropas Savienības (ES) teritorijā izmaksās 8,968 miljonus latu, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā publicētais paziņojums. Naftas produktu rezerves uzglabās Šveicē reģistrētā Vitol SA un ar Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimeni saistīta Latvijas kompānija Baltimar VT.

Publiskotā informācija atklāj, ka ministrijas izsludinātajā konkursā par drošības rezervju pakalpojuma sniegšanu valsts naftas produktu – degvielas – rezervju izveidei 75% apmērā ES dalībvalstu – Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas un Latvijas – teritorijā, pirmās kategorijas degvielas rezervju 75% apmērā uzglabāšanas konkursā saņemts viens piedāvājums, taču konkurss pārtraukts, ņemot vērā nesamērīgi augsto piedāvāto cenu par vienas tonnas naftas produktu uzglabāšanu vienam mēnesim, kas būtiski ietekmēs benzīna cenu mazumtirdzniecībā.

Otrās kategorijas degvielas rezervju 75% apmērā uzglabāšanas konkursā pieteicies viens pretendents, kas arī atzīts par uzvarētāju – Šveicē reģistrētā kompānija Vitol Sa, kuras piedāvātā līgumcena ir 8,551 miljons latu. Arī trešās kategorijas degvielas rezervju 75% apmērā uzglabāšanas konkursā pieteicies viens pretendents, kas arī atzīts par uzvarētāju – Latvijā reģistrētā kompānija Baltimar VT, kuras piedāvātā līgumcena ir 417,1 tūkstotis latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd milzīga uzmanība pasaulē pievērsta tam, kas notiek Covid-19 vakcīnas frontē. Jo ātrāk tā tiks saražota un izplatīta, jo ātrāk potenciāli gals var pienākt aktuālajam ekonomiskās un sabiedriskās situācijas murgam. Kopumā gan pārsvarā eksperti norāda, ka, neskaitoties uz šādu vakcīnas cerību, priekšā, visticamāk, gaidāma smaga ziema.

Lai nu kā – interesanti, ka vakcīnas uznācienu šobrīd daudzi sasaista ar būtiski vājāku ASV dolāru. Valdot šādam fonam, gandrīz katrs lielais finanšu tendenču prognozētājs šobrīd metas pazemināt savas nākamā gada ASV dolāra vērtības aplēses. Piemēram, ASV "Citigroup" sagaida, ka nākamgad ASV dolāra vērtība uz vakcīnas fona var samazināties pat par 20%, kas būtu ļoti straujš kritums, ziņo "Bloomberg". Spēcīgs dolārs raksturojis faktiski visus iepriekšējos 10 gadus, lai gan nu tie runāts par šādas ēras beigām.

Jau daudzus gadus ierasts, ka pie ASV dolāra tirgus dalībnieki griežas paaugstinātas neskaidrības apstākļos. Proti, ja viss draud brukt un gāzties, tad vienīgais, kam atliek ticēt, ir nekas cits kā ASV dolārs. Jeb - ja investoru pārliecība sašķobās, aug ASV dolāra cena. Pēdējie gadi jau vairākkārt rādījuši, ASV dolārs pasaules ekonomikai neskaidrākos brīžos ir populārāks drošais patvērums nekā, piemēram, zelts. Savukārt šobrīd daži gaida, ka nākamgad, mazinoties Covid-19 neskaidrībai, finanšu tirgus dalībnieki uzmanību atkal varēs pievērst kaut kam citam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

$ atņem šprotei santīmu

Eduards Tiltiņš, [email protected], 7084423; Sandra Dieziņa,[email protected]; Māris Ķirsons, [email protected],, 26.04.2007

"Tikai kursa svārstību dēļ vien šprotu ražotāji saņem gandrīz par vienu santīmu mazākus ienākumus par katru saražoto šprotu kārbu," uzsver zivju pārstrādes SIA Karavela līdzīpašnieks Andris Bite.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolāra vērtība pret citām nozīmīgajām valūtām ir noslīdējusi līdz 2 gadu minimumiem. Bet eiro un mārciņas kursi pret dolāru virzās vēl augstāk, cenšoties sasniegt vēsturiskas virsotnes. USD un Latvijas lata savstarpējās attiecībās galveno lomu spēlē fakts, ka lats ir piesaistīts eiro. Līdz ar to, eiro vērtībai dolāros pieaugot, dolāra vērtība latos krīt.

Ņemot vērā atšķirības eiro un dolāra bāzes procentlikmju izredzēs (likmju starpība šogad solās sarukt), vienotās valūtas kurss pret dolāru ir pietuvojies visu laiku (kopš eiro laišanas apgrozībā 1999. gadā) augstākajām atzīmēm, tuvojoties 2004. gada decembrī sasniegtajam vēsturiskajam maksimumam - 1.3670 dolāriem par eiro.

"Eiro zonas ekonomikas izaugsme un iespējamie inflācijas draudi liks Eiropas Centrālajai bankai reaģēt un paaugstināt eiro procentu likmes, kamēr ASV ekonomikas veselība ir pasliktinājusies un dolāram šogad ir izredzes ieraudzīt procentu likmju samazinājumu. Tirgus dalībnieki, jūtot eiro un dolāra procentu likmju samazināšanās iespēju, izvēlas investēt eiro pirkšanā, kas samazina dolāra vērtību," skaidro Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV dolāra vājums rada problēmas

Ieva Mārtiņa [email protected] 67084426, 08.10.2007

ASV dolāra vājums ir iecirtis krietnu robu daļai eksportētāju. Metāllūžņu savākšanas un pārstrādes uzņēmuma Kuusakoski valdes loceklis Andris Bricis atklāj, ka šī gada laikā USD kursa kritums ir samazinājis ienākumus par 1.1 miljonu latu.

Foto: Eva Šavdine, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ASV dolāra kurss pret latu un eiro ir pamatīgi krities, valūtas mijēji dolāru pirkšanas vai pārdošanas bumu šobrīd nenovēro.

Dolāram nesekmējas

«Kopējais noskaņojums attiecībā uz ASV dolāra vērtību joprojām saglabājas negatīvs, tāpēc neteiktu, ka šobrīd būtu vērojamas izteiktas valūtu spekulācijas, sagaidot ASV dolāra kursa kāpumu. Negatīvā noskaņojuma dēļ nav izslēgta tālāka dolāra krišanās. Latviju tas īpaši neietekmē, jo lats ir piesaistīts eiro, nevis valūtu grozam, kā tas bija pāris gadu atpakaļ. ASV dolāru aprite Latvijā pēdējos gados ir mazinājusies, un galvenās valūtas loma ir eiro,» tā SEB Unibankas Dīlinga nodaļas vadītājs Andrejs Greivulis.

Spekulē nepārtraukti

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas likmes celšana cerībā slāpēt inflāciju Latvijā izraisījusi ne vienu vien diskusiju. Nodoklis avansā? Virspeļņas nodoklis? Necelt likmes iepriekš aizņemtai naudai, kaut arī līgums par mainīgo likmi (balsojums portālā ManaBalss)?

Jēga ir inflācijas slāpēšanā, un komercbankas to var veicināt, citās valstīs tā dara, nekropļojot tirgu un noslēgtos līgumus. Proti, bankas aizdod aizņemtu naudu, un, ja vien tās aizdevēji, depozītu noguldītāji arī pelnītu, būtu nodoklis.

Ir skaidrs, ka straujā centrālo banku bāzes likmju celšana beidzot ir atgriezusi bankas pie tām pierastajām peļņas maržām, tomēr vietvietām komercbankas cenšas ignorēt savu dalību inflācijas apkarošanā, ko realizē centrālās bankas, liecina Financial Times publiskotie reitingu aģentūras S&P dati un analīze.

Kā un kāpēc bankas pelna?

Banku neto procentu ienākumi veidojas no procentu ieņēmumiem no aizdevumiem, atņemot no tiem procentu izdevumus, ko veido depozīta un noguldījuma procentu izmaksas, kā arī izmaksas par aizņēmumiem no Centrālās bankas, kā apmēru nosaka Centrālā banka caur Centrālās bankas procentu likmes palielināšanu vai samazināšanu. Lai arī Centrālās bankas procentu likmes komercbankas nevar ietekmēt, procentu ieņēmumi, it īpaši Eirozonā, tiek veidoti no mainīgās likmes (jeb Centrālās bankas procentu likmes, pieskaitot tai klāt maržu), lai samazinātu bankas risku par tās pelnītspēju dažādās ekonomiskās situācijās, nodrošinot finanšu sektora stabilitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV Federālā Rezervju banka sper svarīgu soli, bet vai pareizu?

Valdis Vikmanis, Vēsma Lēvalde, Db, 19.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālās Rezervju bankas lēmums ASV ekonomikā iepludināt vēl 1 triljonu ASV dolāru licis atdzīvoties fondu tirgiem. Eksperti uzskata, ka šis solis var palīdzēt ekonomikai atveseļoties un palielināsies pieprasījums mājokļu tirgū.

Tajā pašā laikā ASV Federālās Rezervju bankas solis ir atdzīvinājis bažas par inflāciju un vājo dolāru, kas noveda pie paaugstinātas naftas un zelta cenas pasaules tirgos.

Ko izdarīja ASV Federālā Rezervju banka

ASV Federālo Rezervju banka, samazinot likmi līdz nullei, tagad aktivizē naudas emisiju, lai palielinātu kredītu pieejamību un samazinātu ilgtermiņa procentu likmes. Faktiski runa ir par divkāršu naudas ieplūšanu ASV finanšu sistēmā.

"ASV Federālā Rezervju banka pilda solījumu - darīt visu, kas ir viņu spēkos, lai cīnītos ar krīzi," uzskata Deutsche Bank ekonomists Pīters Hupers. Taču viņš arī uzskata, ka monetārās politikas pasākumi nespēs izvest ASV ekonomiku izaugsmes trajektorijā, taču šie pasākumi palīdzēs izvairīties no situācijas pasliktināšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas naudas tirgū vērojamas problēmas

Ieva Mārtiņa, Db, 18.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažas bankas lieliem klientiem Latvijā pēdējā mēneša laikā piedāvājušas noguldīt latus ar likmi pat līdz 25 % gadā, kādu citi baņķieri uzskata par nepamatoti augstu. Šādas likmes piedāvātas, iespējams, slēgtam lokam lielo klientu, kuri var noguldīt vairākus simtus tūkstošu latu, bet noguldījumu termiņi ir dažādi - sākot ar mēnesi līdz trijiem.

Tirgū latu noguldījumiem publiskos piedāvājumos likmes vidēji nepārsniedz 10 %, atsevišķos piedāvājumos figurē 12.5 % gadā, bet neviena banka publiski nepiedāvā 20-25 %. Bankas, kas piedāvā šādas likmes depozītiem, to skaidro ar akūtu latu trūkumu, kā arī Latvijas Bankas (LB) lēmumu palielināt aizdevuma likmes uz nakti. Tikmēr citiem baņķieriem tik augstas likmes izskatās pārspīlētas, finansisti uzsver, ka latu trūkumu veicina masveida latu maiņa uz eiro, kā dēļ LB nākas atpirkt no bankām milzum daudz latu.

Latvijas Bankas dēļ

20-25 % likmes noguldījumam uz termiņu līdz 3 mēnešiem bija Danske Bankas piedāvājumā pirms mēneša, bet, tiesa, šāds piedāvājums bija tikai vienu dienu un "ļoti selektētai klientu daļai", institucionāliem klientiem, Db atzina Danske Bankas Komunikāciju pārvaldes vadītāja Ieva Zauere. Pēc viņas teiktā, šāds piedāvājums bija saistīts ar situāciju naudas tirgū. Proti, ar LB lēmumu 5. decembrī līdz 15 % un 30 % palielināt likmes aizdevumiem uz nakti, ja bankas iepriekšējā mēnesī aizdevumu izmantoja ilgāk par 5 un 10 dienām pēc kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Šogad dominējis dolārs; paredz nelielu tā cenas atslābumu

Jānis Šķupelis, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad valūtu frontē dominējis ASV dolārs. Tā vērtība pakāpusies pret lielu daļu no citām pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām. Tas noticis, neskatoties uz pagājušā gada beigu un šā gada sākuma prognožu birumu, ka ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt (vairums tirgus dalībnieku eiro/ASV dolāra virzienu kļūdaini min jau gandrīz divus gadus, liecina "Reuters" dati).

Pēdējos gados pierādījies – ja finanšu tirgos aug stress, tirgus dalībnieki patvērumu meklē tieši ASV dolāros. Tādējādi šogad, nostiprinoties pieņēmumiem par pasaules ietekmīgāko tautsaimniecību bremzēšanos un esot aktuāliem vairākiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kariņa saasināšanās viļņiem, pieprasījums pēc ASV dolāriem saglabājās liels. Tāpat, ja vērtē lielāko tautsaimniecību izaugsmi, ASV tā saglabājās salīdzinoši veselīgāka. Līdz ar šādu situāciju ASV dolāri – pat, ja ne īpaši glīti – tāpat uz pārējā fona izskatās laba alternatīva.

Valdot šādam fonam, eiro cena ASV dolāros kopš šā gada sākuma sarukusi par 3,3%, un šīs nedēļas otrajā pusē tā atradās pie 1,109 ASV dolāru atzīmes. Dažās pēdējās nedēļās gan tomēr ir vērojams zināms ASV dolāra cenas atslābums, kas eiro cenai ļāvis pakāpties gandrīz par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Patveras ASV dolāros; eiro šogad gan paredz nelielu pārsvaru

Jānis Šķupelis, 10.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus dalībniekiem 2019. gada izskaņā apcerot dažādus pozitīvus nākamo atskaites periodu scenārijus, ASV dolāra cena saruka. Tas daļēji saistīts ar to, ka šai valūtai pēdējos gados ir gluži vai drošā patvērums statuss. Tātad – ja dominē cerības, ka dzīve būs labāka, tirgus dalībnieki sāk uzdrošināties pārdot savus ASV dolārus un domāt par lielāka ienesīguma meklēšanu kaut kur citur.

Parasti pēdējā laikā tiek izcelts, ka agrākais ASV dolāra spēks, kas bija balstīts uz makroekonomikas un monetārās politikas diverģences stāstu, gandrīz pilnībā nu ir nogājis savu ceļu. Pagājušā gada beigās sāka izskatīties, ka tā varētu būt taisnība, un Bloomberg Dollar Spot indeksa vērtība decembrī saruka par 2%, kas bija straujākais šī indikatora kritums divu gadu laikā.

Jāteic gan, ka vidējā prognoze par labu vājākam ASV dolāram runā jau ilgi. Tiesa gan, noturīga dolāra cenas samazināšanās tā īsti materializējusies nav (nu jau divus gadus).

Irānas saspīlējums atkal liek patverties ASV dolāros

Brīžos, kad pieaug neskaidrība, daudzi joprojām mēģina raudzīties minētā drošā patvēruma (dolāru) virzienā. To lieliski parādīja arī šā gada sākums. Eiro/ASV dolāram pašā šā mēneša sākuma izdevās paviesoties virs 1,12 ASV dolāru atzīmes, kas bija augstākais līmenis sešos mēnešos. Tomēr, eskalējoties asumiem Tuvajos Austrumos, daudzi tirgus dalībnieki atgriezās pie ASV dolāru uzpirkšanas. Tā rezultātā šīs nedēļas otrajā pusē eiro cena ASV dolāros jau ir par centu zemāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nosacījumi ceļošanai uz ASV

, 23.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija ir sagatavojusi tuvāku informāciju par ceļošanu uz ASV, kā arī biežāk uzdotos jautājumus saistībā ar Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmu (Electronic System for Travel Authorization - ESTA).

Ko nozīmē bezvīzu režīms ar ASV?

Tas nozīmē, ka tūrisma vai biznesa nolūkos Latvijas pilsoņi, kas saņēmuši biometrisko pasi un ESTA apstiprinājumu, var doties uz ASV bez vīzas.

Kā var pieteikties ESTAi uz ASV?

ESTA ir interneta tīmekļa sistēma. Lai pieteiktos ESTA atļaujai, ir jāieiet https://esta.MRB.dhs.gov/. Tālāk jāseko instrukcijām, lai atbildētu uz visiem nepieciešamajiem jautājumiem.

Vai ESTA jāsaņem katram ceļotājam individuāli?

Katram Latvijas pilsonim, dodoties uz ASV biznesa vai tūrisma nolūkos ASV bezvīzu programmas ietvaros pirms došanās ceļā būs jāsaņem elektroniska ceļošanas atļauja ESTA sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dolāra uzvedība pēdējās pāris dienās liecina, ka pasaule "nezina, kur doties". Eksperti paredz risku un līdz ar to cenu pieaugumu. Šīs nedēļas pirmdiena finanšu pasaulē iezīmējās ar strauju dolāra vērtības kritumu attiecībā pret eiro vienas dienas laikā - dolārs vidēji palētinājās par 2.94 centiem, turklāt dienas laikā sasniedza svārstības 4.29 dolāra centu apjomā.

ASV investīciju bankas Lehman Brothers viceprezidents Jānis Vītols atzina, ka arī šobrīd grūti izskaidrot tik lielas dolāra kursa svārstības, bet neizslēdza, ka tas varētu liecināt par to, ka "tirgus nezina, kur īsti iet". Tāpat viņš atcerējās kāda liela investora pārdomas par tirgiem, kurās atzina, ka "neviens nezina, kas notiks tālāk". Tirgus neziņu kā iemeslu šādām dolāra kursa svārstībām neizslēdza arī citi finanšu speciālisti. No speciālistu teiktā izriet, ka EUR/USD kursu attiecība šādus notikumus iepriekš nekad nav piedzīvojusi. "Bet arī nav bijis, ka katru dienu tādas finanšu ziņas nāk no tirgiem. Kamēr tādas ziņas būs, būs arī tādas svārstības (volaritāte)," sprieda Swedbank ekonomists Jurijs Māsāns. SEB Bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Kristaps Strazds domā, ka tuvāko nedēļu laikā varētu saglabāties palielas svārstības, jo pagaidām centrālo banku centieni pasaules tirgiem palīdz īslaicīgi, bet problēmas paliek un to risināšanai būs nepieciešams ilgāks laiks. A. Lāriņš atgādināja, ka iepriekš dolārs dienas laikā gāja vienā virzienā un dolāra kurss svārstījās ilgākā termiņā, piem., jūlijā EUR/USD kurss bija 1.60, 11. septembrī bija pie 1.39 atzīmes, bet tagad - 1.47 dolāri par eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«NORDEA MARKETS» finansu tirgus apskats 23.03.

Ainars Sedlenieks [email protected], 22.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andris Lāriņš, Nordea Markets analitiķis Valūtu tirgū Latvijā šodien nav vērojamas lielas aktivitātes. Eiro cena turpina atrasties tajos pašos līmeņos kur vakar Ė nedaudz virs LB noteiktās eiro pirkšanas cenas. Latu depozītu apjoms Latvijas Bankā vakar pieaudzis līdz 60.3 miljonu latu atzīmei. Latu Rigibor procentu likmes šodien mainījušās minimāli. Eiro cena pasaulē vēl vakar nokļuva zem 1.32 dolāru atzīmes un šodien turpina svārstīties ap 1.317 dolāru atzīmi. Tirgus dalībnieki gaida ASV ekonomikas datus un lēmumu par procentu likmēm. Rekordaugstos līmeņos joprojām atrodas naftas cenas un augošā dolāra vērtība izdara papildus spiedienu uz gala produktu cenu Eiropā (arī Latvijā). 21:15 būs zināms ASV CB lēmums par dolāra bāzes procentu likmēm. Tirgus dalībnieki domā, ka dolāra bāzes procentu likme pēc 21:15 būs 2.75% (vēl pagājušā gada jūnijā bija 1.00%). Ļoti svarīgi ir CB komentāri par ASV ekonomikas stāvokli un mājieni par turpmākās procentu likmju paaugstināšanas tempiem. Tirgus dalībnieki CB komentāros par procentu likmju nākotni meklēs vārdu ?measuredĒ, ja tā vietā būs ?acceleratedĒ vai kas tamlīdzīgs, dolāra cena augs, ja mērenā nostāja tiks saglabāta, iespējams, dolāra cena kritīs, jo tirgus dalībnieki steigsies fiksēt peļņu, kuru vārēja gūt no pēdējo dienu dolāra vērtības straujā pieauguma. Dienas vidū Latvijā dolāra vērtība bija zem 53 santīmu atzīmes. Pirms lēmuma par dolāra procentu likmēm tiks publicēts ASV ražotāju februāra cenu indekss. Liels indekss nozīmē spiedienu uz inflāciju un varbūt straujāku dolāra procentu likmju celšanu. Rekordaugstās naftas cenas jau tā palielina inflāciju. Šodien publicēja Lielbritānijas inflācijas datus. Dati bija vājāki nekā tirgus gaidīja. Gada rādītājs tikai +1.6% gaidīto +1.7% vietā. Šādi dati samazina cerības uz kārtējo procentu likmju paaugstinājumu Lielbritānijā. Pēc datu publicēšanas samazinājās mārciņas cena pret dolāru un nedaudz arī pret eiro. Dienas vidū mārciņas vērtība bija pie 1.02 latu un 1.898 dolāru atzīmēm. Arī Skandināvijas tirgū tāpat kā Latvijā šodien pakluss. Tirgus dalībnieki vairāk seko dolāra veselībai. Eiro cena palikusi pie 9.13 kronu līmeņa, kas Latvijā kronas cenai ļauj svārstīties 7.63 santīmu līmenī. Eiro cena turpina svārstīties pēdējo dienu zemākajos līmeņos. Biržās dolāra vērtība fiksējās 27.5764 rubļu līmenī, bet eiro attiecīgi 36.3330 rubļu līmenī. Eiro un dolāra vērtība Krievijā svārstās atkarībā no eiro un dolāra attiecībām pasaulē. Šodien par gandrīz 10 miljardiem samazinājies Krievijas komercbanku rubļu atlikums CB, sasniedzot 274.7 miljardu rubļu līmeni. Rubļa cenu pie mums protams nosaka eiro un rubļa attiecības un tādēļ rubļa cena šodien svārstās 1.914 santīmu līmenī. ASV ražotāju cenu indeksa augšana atstās sekas uz inflāciju kopumā, kas var likt ASV Centrālajai Bankai straujāk celt dolāra procentu likmes. Dolāra bāzes procentu likmes izmaiņu vēsture (kopš 1990. gada). Visticamāk ASV mērķis ir atgriezties līmeņos virs 4% atzīmes. Bija laiki, kad dolāra bāzes procentu likmes bija virs 8% atzīmes!

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai ir īstais laiks fiksēt procentu likmes?

Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists, Fiskālās disciplīnas padomes loceklis, 29.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujais procentu likmju pieaugums pēdējā pusotra gada laikā ir izrādījies nepatīkams pārsteigums daudziem kredītu ņēmējiem Latvijā, kam ir būtiski palielinājušies kredītu maksājumi.

Laikā, kad iedzīvotāju maciņi jau ir kļuvuši plānāki augstās inflācijas dēļ un banku peļņa aug, procentu likmju kāpums sabiedrībā ir radījis neizpratni un jautājumus gan par likmju kāpumu pamatotību, gan par to kāpēc tas ietekmē jau esošos kredītus. Publiski ir izteikti priekšlikumi ar likumu fiksēt vai pat samazināt procentu likmes. Galvenais iemesls procentu likmju kāpumam ir augstā inflācija un Eiropas Centrālās bankas cīņa ar to. Ceļot procentu likmes, aizņemšanās kļūst dārgāka, savukārt uzkrāšana izdevīgāka, un ECB bāzes procentu likmes mazāk kā pusotra gada laikā no 0% ir pārsniegušas pat 2008. gada augstāko līmeni.

Kāpēc pieaug kredītu maksājumi arī esošajiem kredītņēmējiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru sniedz SEB galvenais ekonomists Roberts Bergkvists (Robert Bergqvist).

Fakts, ka ASV ir pazaudējusi augstāko kredītreitingu no vienas no trim galvenajām kredītreitinga aģentūrām, un arī turpmākā prognoze negatīva, ir kārtējais apstiprinājums nestabilajam globālajam līdzsvaram un Rietumu lielajam parāda līmenim, kas prasa daudz laika, lai to atrisinātu un ietekmē ekonomisko izaugsmi unpolitiku.

Lēmums ir acīmredzami negatīvs no šī brīža globālā ekonomiskā, finanšu un politiskā skatu punkta. Amerikāņiem tas nozīmē pieaugošu plaisu ASV tēlam kā dominējošajai ekonomiskajai lielvalstij, kā arī samazinājumu viņu ģeopolitiskajā ietekmē.

Tomēr kredītreitinga samazinājumu nevajag pārspīlēt. ASV valdības vērtspapīru un ASV dolāra globālās pozīcijas nav apdraudētas. Vairāk uztraukuma rada fakts, ka ASV ekonomikā sāk parādīties izaugsmes samazinājuma pazīmes, bet Obamas administrācijas un Federālo rezervju sistēmas rīcībā gandrīz nav ekonomiskās politikas sviru, lai cīnītos ar jaunu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo rezervju bankas lēmumi par kārtējo apjomīgo naudas summu iepludināšanu tirgū strauji «atdzesēja» dolāra cenu, kurš vakar vakarā piedzīvoja krasu vērtības kritumu pret lielāko daļu pasaules valūtu.

Pret eiro dolāra vērtība piedzīvoja straujāko vienas dienas kritumu kopš eiro ieviešanas – vakar eiro cena pret dolāru pakāpās par 4 % līdz 1.3517 dolāriem. Arī šodien dolāra vērtība turpināja savu kritumu, eiro/dolāra kursam pakāpjoties jau līdz 1.368 EUR/USD.

Dolāra vērtības krituma galvenais iemesls bija ASV centrālās bankas lēmums saprintēt kārtējo triljonu ASV dolāru, kā rezultātā investori nobažījušies par dolāra pārpietiekamību tirgū. «Tuvākajās dienās dolārs var atrasties zem liela spiediena, un tā cena var doties zemākos līmeņos, bet jāņem vērā, ka ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) pasākumi ir mērķēti uz ekonomikas atveseļošanu un pie pirmajām pazīmēm, ka pasākumi izrādīsies sekmīgi, dolārs savu zaudēto vērtību visticamāk atgūs,» piebilst Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo rezervju sistēma šogad jau trešo reizi palielina likmes.

ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) šonedēļ spērusi vēl vienu soli augstāku likmju virzienā. Pasaules ietekmīgākā centrālā banka dolāra refinansēšanas likmi noteikusi par 25 bāzes procentpunktiem augstāk – 2% līdz 2,25% koridorā. Šāda ASV centrālo baņķieru rosīšanās vēlreiz apliecina, ka ASV atrodas uz likmju paaugstināšanas ceļa – FRS vadība arī deva mājienus, ka līdz šā gada beigām dolāra bāzes procentlikme tiks palielināta vēl vienu reizi. Pašlaik tirgus dalībnieki paredz, ka aptuveni par procentpunktu FRS dolāra likmes palielinās arī visā nākamajā gadā kopumā. Tādējādi 2018.gada beigās, ja šie pieņēmumi piepildīsies, varēsim tās redzēt jau pie 3,25–3,5% atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lata vērtība attiecība pret ASV dolāru sasniegusi augstāko līmeni, vienam ASV dolāram maksājot 0,499 latus. Db.lv aptaujātie eksperti pieļauj arī tālāku ASV dolāra vērtības samazināšanos.

"Lats ir gandrīz fiksēts pret eiro, tādējādi lata kursu pret ASV dolāru nosaka EUR/USD valūtu pāra svārstības. Pēdējos mēnešos ASV dolārs nozīmīgi zaudējis vērtību pret eiro, un pēc Federālo Rezervju Sistēmas (FRS) lēmuma samazināt bāzes likmi par 0,5 procentiem ir pārsniedzis psiholoģisko robežu – 1,4 EUR/USD, sasniedzot vēsturisko minimumu, kas arī izskaidro ASV dolāra kritumu attiecībā pret latu," apgalvo Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

"Jāatzīmē, ka pastāv vairāki iemesli, kāpēc ASV dolāram samazinās vērtībā. Daži no tiem nosaka ASV dolāra kursa nestabilitāti jau vairākus gadus, - tie ir ASV dvīņu deficīti (augsti valdības parāds un tekošā konta deficīti). Tomēr šogad tiek novērota lejupslīde ASV nekustamā īpašuma tirgū, kas sekmēja arī krīzes situāciju kreditēšanas sektorā un vēlāk arī visā finanšu sistēmā. Pašlaik pastāv lielas bažas par to, lai kritiskā situācija mājokļu tirgū un finanšu sektorā nesekmētu recesiju visā ASV ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Valdot bažām par naftas cenām, vājinās ASV dolāra pozīcijas

BNS, 26.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties nemieriem un vardarbībai Lībijā, kas ir krietni sašūpojis naftas cenas un arī citus pasaules tirgus, investori arvien vairāk pievēršas valūtām, kuras šādos mirkļos tiek uzskatītas par drošu patvērumu, un tādēļ valūtas tirgos ir pieaugusi Šveices franka un Japānas jenas vērtība, bet ASV dolārs piedzīvo kritumu.

Tostarp jena pret dolāru ir piedzīvojusi šogad straujāo nedēļas vērtības kāpumu.

«Toni nosaka naftas cenas. Tirgus dalībnieki ir sadalījušies divās frontēs - agresīvi noskaņotie sola milzīgu cenu kāpumu, piesardzīgie runā, ka Lībijas faktors ir pārvērtēts. Katrā ziņā globālajai ekonomikai ir par ko satraukties, ja krīze Lībijā ieilgs,» uzsvr Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Lībijā jau kopš 15.februāra notiek plaši protesti pret Kadafi režīmu, kuri tiek apspiesti, izmantojot militāru spēku, un gājuši bojā simtiem cilvēku.

Tikmēr arī Eiropas eiro ir pakāpies attiecībā pret ASV dolāru, jo tirgus dalībnieki prognozē, lai mēģinātu iegrožot naftas cenu dēļ augošo inflāciju, Eirpopas Centrālā banka varētu palielināt eiro procentu likmes pirms dolāra likmes palielinās ASV Federālo rezervju sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Konkursā par naftas produktu drošības rezervju izveidi saņemti 9 piedāvājumi

Dienas Bizness, 13.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas šā gada martā izsludinātajā atklātajā konkursā Drošības rezervju pakalpojuma sniegšana valsts (Latvijas Republikas) naftas produktu rezervju izveidei saņemti 9 piedāvājumi no pretendentiem, kuri pārstāv Latvijas Republiku, Igaunijas Republiku, Apvienoto Karalisti un Šveices Konfederāciju, informē ministrijā.

Iepirkumu komisija uzsākusi pretendentu iesniegto piedāvājumu vērtēšanu. Konkursa uzvarētāji iegūs tiesības sniegt un nodrošināt naftas produktu drošības rezervju uzglabāšanas pakalpojumu līdz 2017.gada 30.jūnijam, kas nozīmē, ka izsludinātas valsts mēroga enerģētiskās krīzes laikā naftas produktu drošības rezervju pakalpojuma sniedzējs pārdos valstij nepieciešamos naftas produktus vajadzīgajā daudzumā.

Iepirkuma ietvaros kopējais nepieciešamais naftas produktu drošības rezervju apjoms ir 345 638 tonnas.

Konkursā piedāvājumus iesniedza MERCURIA ENERGY TRADING SA, VITOL SA, AS Ventbunkers, SIA Circle K Latvia, SIA RDZ Energy, Hartree Partners (UK) Limited, SANDERS TRADING INC. EESTI FILIAAL, SIA Euro Energo Company, SIA Baltimar VT.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets»: inflācija pasaulē pieaugs

Valters Paiders [email protected], 17.10.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Pasaules valūtu un naudas tirgu apskats

2003. gada oktobris

SATURS

• Dolāru procentu likmes

• Eiro procentu likmes

•Mārciņas procentu likmes

Kopš vasaras sākuma centrālo banku procentu likmju politika galvenajos industriālajos reģionos nav mainījusies - bāzes procentu likmes ir saglabājušās nemainīgas. ASV dolāru bāzes procentu likme ir 1% (pēdējo reizi mainīta jūnija beigās), eiro bāzes procentu likme ir 2% (pēdējo reizi mainīta jūnija sākumā), mārciņas bāzes procentu likme ir 3.5% (pēdējo reizi mainīta jūlijā), savukārt bāzes procentu likme Japānā turpina balansēt uz nulles robežas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Panikā latu kredīta ņēmēji

Ieva Mārtiņa un Sandra Diedziņa, Db, 11.05.2007

Maizes ceptuvei Lāči procentu likme palielinājusies no 6 % līdz 11 – 12 %. «Nezinām, ko darīt. Iespējams, tas atsauksies uz produkta galacenu,» tā Lāču saimnieks Normunds Skauģis

Foto: Ritvars Skuja, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baumotāju dēļ "debesīs uzdzītais" RIGIBOR šogad vēl varētu nekristies, līdz ar to jārēķinās ar dārgiem latu kredītiem.

Kas vainīgs?

No pieprasījuma un piedāvājuma atkarīgā RIGIBOR kāpums atspoguļoja likviditātes trūkumu latu naudas tirgū, kas ir sekas lata devalvācijas baumu izplatībai, uzskata eksperti. Baumu dēļ sākās ne vien masveidīga latu pārdošana, pērkot eiro, kā rezultātā pieauga latu daudzums tirgū un lata kurss attiecībā pret eiro. Bija arī tādi, kas centās pārkreditēties no eiro uz latiem. Investoru vēlme hedžēt lata pozīcijas (apdrošināt, proti, investors, piem., baidoties par nākotnē saņemtā lata vērtību, negaida nākotnes ieņēmumus latos, bet aizņemas no bankas latus, tos samainot un turot eiro) pastiprināja pieprasījumu pēc lata resursiem, raujot augšā RIGIBOR likmes, lēsa Parex Asset Management speciālists Zigurds Vaikulis. "Tā rezultātā lats pret eiro pavājinājās tiktāl, ka LB savās pasīvajās intervencēs bija spiesta atpirkt no tirgus vairākus simtus miljonu latu, tādējādi pastiprinot likviditātes problēmas starpbanku tirgū," tā viņš. No tirgus tādējādi "izņemtie" ap 236 milj. Ls šobrīd varētu būt vieni no galvenajiem iemesliem augstajā RIGIBOR. To saasināja arī februārī pienākušais obligāto rezervju normas izpildes termiņš bankām, kurām noguldījumi LB jāveic latos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«NORDEA MARKETS» finansu tirgus apskats 21.04.

Ainars Sedlenieks [email protected], 21.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andris Lāriņš, Nordea Markets analitiķis Dolāra cena Latvijā šodien sasniegusi augstāko atzīmi kopš pagājušā gada novembra beigām. Un kā jau tas nereti notiek, vainojams te ir tikai viens cilvēks Ė ASV Federālo Rezervju bankas vadītājs Grīnspans. Viņa komentāri par ekonomiku vakar pārsteidza tirgus dalībniekus un tagad pakāpusies gan dolāra cena, gan procentu likmes (skat. tabulā šodienas Libor likmes). Grīnspans atzina, ka deflācijas draudu patreiz nav un ekonomikas izaugsmes izredzes ir labas. Tas, ka likmes laikam paaugstinās nu ir skaidrs, bet ir atklāts jautājums par termiņiem. Mājienus par termiņiem tirgus dalībnieki mēģinās notvert šodienas Grīnspana runā Kongresā 17:00 pēc Latvija laika. Latvijā dolāra cena šodien sasniedza 54.7 santīmu atzīmi. Dolāra cena pieaugusi arī pret eiro, mārciņu un jenu. Šodien jāpievērš uzmanība arī ASV Federālo Rezervju bankas publicētajam apskatam par patreizējo ekonomikas vidi (Beige Book) 21:00 pēc Latvija laika. Grīnspana negaidīti optimistiskais ASV ekonomikas novērtējums samazināja eiro cenu. Eiro atkāpies līdz zemākajiem līmeņiem pēdējo 5 mēnešu laikā. Starp citu, eiro cena pret dolāru svārstās netālu no tā cenas ieviešanas dienā 1999. gada janvārī. Vājās pozīcijas pret dolāru nedaudz kompensē mārciņas cenas straujā samazināšanās. Latvijā eiro cena šodien zem 64.8 santīmu atzīmes un ja ne mārciņas vājums, eiro maksātu vēl lētāk. Turpmākajā notikumu attīstībā korekcijas varētu ieviest šodien gaidāmā Grīnspana runa, bet diez vai tā mainīs izveidojušos viedokli par dolāra procentu likmēm. Pēdējās obligāto rezervju perioda dienas Latvijas banku sektorā laikam pienākušas ar izpildītām rezervēm un latu pārpalikumu tirgū, par ko tad arī liecina īstermiņa procentu likmju samazināšanās. Overnight likme iespējams arī rīt turpinās doties 3.00% virzienā. Valūtu tirgum ir vienalga par to kas notiek ar procentu likmēm, jo situācija te ne par mata tiesu nav mainījusies. SDR cena pamatīgi pielīmējusies svārstību koridora grīdai. Kārtējie zaudējumi mārciņas rēķinā, par ko britu eksportētāji var tikai priecāties. Šodien atklājās, ka Anglijas CB pēdējās sanāksmes balsojumā par mārciņas procentu likmēm tikai viens no deviņiem sanāksmes dalībniekiem balsoja par likmju paaugstināšanu. Nav diez ko pārliecinoši. Rezultātā viss uz augstāku procentu likmju izredzēm balstītais mārciņas pārsvars sabruka. Nav jau teikts, ka likmes nepaaugstinās nākamajā mēnesī, bet spekulantiem taču kaut kas bija jādara un šī ziņa bija pietiekošs iemesls lai turpinātu mārciņas pārdot (ja nu izdodas nopelnīt?). Rezultātā mārciņas cena šodien nogāzās zem 1.77 dolāru atzīmes un attiecīgi Latvijā sasniedza 96.7 santīmu atzīmi. Krona turas. Eiro cena svārstās pie 9.16 kronu līmeņa, līdz ar to kronas cenai Latvijā izdevies noturēties vakardienas līmeņos. Kronas cena patreiz svārstās 7.06 santīmu līmenī un daudz kas atkarīgs no eiro/dolāra un eiro/mārciņas turpmākajām svārstībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Parex Asset Management» valūtu tirgus apskats 13.-16. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 16.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Pagājušajā nedēļā situācija pasaules valūtas tirgos attīstījās atbilstoši mūsu pirmslieldienu prognozēm - tikko kā svētki bija veiksmīgi nosvinēti, dolārs ar jaunu sparu metās cīņā, un eiro kurss paslīdēja zem 1.20 EUR/USD. Taču eiro nebija ne vienīgais, ne arī lielākais zaudētājs - mārciņa un jena krita divkārt straujāk, pateicoties kam dolāra cena latos pagājušajā nedēļā nostabilizējās virs 54 santīmu atzīmes.

Par galveno dzinējspēku dolāra pirkšanas drudzim pašlaik kalpo spekulācijas par to, ka ASV Federālo Rezervju sistēma dolāra bāzes procentu likmju paaugstināšanas kampaņu varētu sākt ātrāk nekā līdz šim ir ticis uzskatīts. Par to, kas ir "ātrāk", var strīdēties ilgi un dikti, taču zināmu ieskatu par tirgus noskaņojumos var gūt, paanalizējot tā saucamo Federālo fondu nākotnes darījumu cenas. Marta beigās tās rādīja, ka bāzes likmes paaugstināšanu tirgus gaida ne ātrā kā pēc 8-10 mēnešiem, savukārt pašlaik likmes celšana par 25 punktiem tiek prognozēta jau augustā-septembrī. Kā zināms, dolāram nelabvēlīgā procenta likmju attiecība tiek uzskatīta par vienu no galvenajiem iemesliem divus gadus ilgstošajai dolāra neveiksmju sērijai, tāpēc iespējamība, ka šajā ziņā var kaut kas kvalitatīvi mainīties, liek tirgus spēlmaņiem pārskatīt savu attieksmi pret dolāra nākotnes perspektīvām.

Komentāri

Pievienot komentāru