Finanses

$ atņem šprotei santīmu

Eduards Tiltiņš, [email protected], 7084423; Sandra Dieziņa,[email protected]; Māris Ķirsons, [email protected],, 26.04.2007

"Tikai kursa svārstību dēļ vien šprotu ražotāji saņem gandrīz par vienu santīmu mazākus ienākumus par katru saražoto šprotu kārbu," uzsver zivju pārstrādes SIA Karavela līdzīpašnieks Andris Bite.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

ASV dolāra vērtība pret citām nozīmīgajām valūtām ir noslīdējusi līdz 2 gadu minimumiem. Bet eiro un mārciņas kursi pret dolāru virzās vēl augstāk, cenšoties sasniegt vēsturiskas virsotnes. USD un Latvijas lata savstarpējās attiecībās galveno lomu spēlē fakts, ka lats ir piesaistīts eiro. Līdz ar to, eiro vērtībai dolāros pieaugot, dolāra vērtība latos krīt.

Ņemot vērā atšķirības eiro un dolāra bāzes procentlikmju izredzēs (likmju starpība šogad solās sarukt), vienotās valūtas kurss pret dolāru ir pietuvojies visu laiku (kopš eiro laišanas apgrozībā 1999. gadā) augstākajām atzīmēm, tuvojoties 2004. gada decembrī sasniegtajam vēsturiskajam maksimumam - 1.3670 dolāriem par eiro.

"Eiro zonas ekonomikas izaugsme un iespējamie inflācijas draudi liks Eiropas Centrālajai bankai reaģēt un paaugstināt eiro procentu likmes, kamēr ASV ekonomikas veselība ir pasliktinājusies un dolāram šogad ir izredzes ieraudzīt procentu likmju samazinājumu. Tirgus dalībnieki, jūtot eiro un dolāra procentu likmju samazināšanās iespēju, izvēlas investēt eiro pirkšanā, kas samazina dolāra vērtību," skaidro Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Izejvielu imports lētāks

Sekojot eiro/dolāra attiecībām, dolāra vērtība latos kopš marta sākuma nu ir zaudējusi ap 2.4 santīmus jeb 4.5 %, pietuvojoties 2004. gada nogalē sasniegtajiem zemākajiem līmeņiem. "Tuvākajā laikā dolāra cenai pastāv risks nokļūt zem 51 santīma atzīmes, uzstādot jaunus pēdējo gadu antirekordus. Šajā gadījumā nākamais mērķis būs 1995. gada pavasara dolāra cenas līmeņi (tad dolāra cena uz brīdi noslīdēja zem 50 santīmu atzīmes)," prognozē A.Lāriņš.

"Ņemot vērā Latvijas ekonomikas orientāciju uz eiro zonu, dolāra svārstības skar arvien mazāku ekonomikas daļu. Protams, izejvielu cenas pasaulē tiek noteiktas dolāros, un dolāra cenas pavājināšanās teorētiski pazemina izejvielu (nafta, metāls, papīrs) cenas, bet izejvielu cenu svārstības procentuāli ir vairākas reizes lielākas nekā dolāra cenas svārstības, un dolāra cenas krišanas efekts uz izejvielu gala cenu ir niecīgs. Tām firmām, kurām ieņēmumi ir dolāros, tirgus situācija rada zaudējumus, kamēr precēm un pakalpojumiem, kuri tiek importēti no dolāra zonas, būtu jākļūst lētākiem," secina A. Lāriņš.

Runājot par energoresursu un izejvielu cenošanu dolāros, Hansabankas Finanšu tirgus daļas vadītājs Renārs Rūsis norāda, ka dolāra vājums var atspoguļoties augstākās cenās. "Nevar viennozīmīgi apgalvot, ka, paliekot lētākam dolāram, ieguvēji ir degvielas tirgotāji vai importētāji. Tā kā naftas cenu ir iespējams nodot tālāk gala patērētājam, tad ieguvēju/zaudētāju kopējā bilance ir sadalīta starp importētājiem, vairumtirgotājiem, mazumtirgotājiem, gala patērētājiem," skaidro R.Rūsis.

Mārciņa stiprinās

Dolārs ir cietis zaudējumus arī attiecībās ar Lielbritānijas mārciņu (kuru tāpat kā eiro arī atbalsta procentlikmju paaugstinājuma izredzes), pagājšnedēļ mārciņas kursam pret dolāru pārvarot kā psiholoģiski nozīmīgo 2.00 GBP/USD atzīmi (pēdējoreiz novērota 1992. gadā), tā arī sasniedzot 1981. gadā pēdējoreiz novērotās virsotnes (virs 2.01 dolāra par mārciņu). Arī lata attiecībās ar mārciņu svarīgu lomu spēlē lata piesaiste eiro, kā rezultātā toni šajā valūtu pārī nosaka eiro/mārciņas attiecības. "Neskatoties uz to, ka mārciņa pret dolāru pagājšnedēļ sasniedza 2.01 līmeni, pret latu mārciņas kurss nav uzkāpis, bet ir pat drusku nokritis, jo eiro kāpums pret dolāru bija nedaudz straujāks. Ja gada sākumā GBP/LVL kurss pat aizsniedza atzīmi 1.0650, tad pašlaik tas ir apmēram 1.0270, kas ir tuvu šī gada zemākajam līmenim," norāda SEB Unibankas Dīlinga nodaļas vadītājs Andrejs Greivulis. "Tā kā mārciņa pret latu nav uzkāpusi, tad papildu ieguvums eksportētājiem neveidojas," secina A.Greivulis.

Salīdzinoši maz ieguvēju

ASV dolāra pavājināšanās šprotu ražotājiem samazina ieņēmumus, bet ir labs atspaids tiem, kuri par izejvielām norēķinās dolāros un par ražojumiem samaksu saņem eiro.

Tomēr vienlaicīgi uzņēmēji norāda, ka valūtas kurss ir tikai viens no faktoriem, kas ietekmē uzņēmējus, daudz būtiskāk ir tas, kāda ir situācija konkrēto preču sortimentu tirgū.

Sit pa kabatu

ASV dolāra vērtības kritums sit pa kabatu zivrūpniekiem, lielākoties šprotu ražotājiem. Kā Db atzina zivju pārstrādes SIA Karavela līdzīpašnieks un ražošanas direktors Andris Bite, vislielākie cietēji no dolāra kursa svārstībām ir šprotu ražotāji, kas izejvielu, kā arī iepakojumu iepērk vietējā tirgū, taču eksporta tirgos norēķini ir ASV dolāros. "Tikai kursa svārstību dēļ šprotu ražotāji saņem gandrīz par vienu santīmu mazākus ieņēmumus uz katru saražoto šprotu kārbu. Tas ir būtisks cipars, jo attiecīgi sarūk arī peļņa," tā A. Bite. Arī Karavelu valūtas svārstības ietekmē, taču nedaudz mazāk kā šprotu ražotājus, jo uzņēmums norēķinus ASV dolāros veic, gan iepērkot izejvielu, gan eksportējot produkciju.

Mencu fileju ražotāja SIA Baltijas zivs prokūrists Jurijs Kalijevs norādīja, ka ASV dolāra kursa svārstības kompāniju būtiski neietekmē, jo visi norēķini esot eiro. Savukārt SIA Baltijas zivs' 97 valdes priekšsēdētāja Antoņina Moisejenko teica, ka pagaidām grūti prognozēt ietekmi. Lai arī kompānija slēdzot ilgtermiņa līgumus ar sadarbības partneriem, cenas katrai kravai tiekot saskaņotas atsevišķi. Jāpiebilst, ka Krievija un NVS valstis zivrūpniekiem joprojām ir lielākais noieta tirgus.

Iegūst pērkot par $

Ieguvēji šādā situācijā varētu būt tie uzņēmēji, kuri iegādājas izejvielas vai to daļu, norēķinoties ASV dolāros, bet saražotās preces realizē, saņemot no pircējiem eiro un britu sterliņu mārciņas. Lai arī tiek minēts, ka ieguvēji varētu būt Latvijas uzņēmēji, kuri izejvielas iepērk Krievijā, tomēr daļa uzņēmēju atzina, ka norēķini ar partneriem Krievijā notiekot eiro un dolāra vājums vai stiprums neko neietekmējot.

Pavājina pozīcijas

Zāģmateriālu ražotāja SIA Cord direktors Ivo Šneiders atzīst, ka ASV dolāra vājums un sterliņu mārciņas vērtības pieaugums ir pat pavājinājis Latvijas vairāku zāģmateriālu sortimentu pozīcijas Lielbritānijā, jo šādā valūtas situācijā ir grūti konkurēt ar Kanādas zāģmateriālu piegādātājiem. "Lielbritānijas tirgū vairāku zāģmateriālu sortimentu cenas ir palikušas nemainīgas vai pat kritušās," atzīst I. Šneiders.

"Tirgus Lielbritānijā ir draņķīgs, un to nevar atsvērt sterliņu mārciņas vērtības pieaugums, turklāt attiecībā pret latiem tas īsti pat nav neko daudz kāpis," atzīst mēbeļu ražotāja SIA Malteks valdes loceklis Ai-vars Einauss. Viņš norāda, ka pēdējā pusgada laikā Latvijā ļoti strauji pieaugušas visas izmaksas, kas piespieda paaugstināt realizācijas cenas, kā rezultātā pēc kāda brīža saruks realizācijas apjomi.

Ietekmē citi faktori

Ne jau tikai un vienīgi valūtas vērtība nosaka konkrēta tirgus pievilcību, bet to ietekmē arī daudz dažādu citu apstākļu, kas pašreizējā brīdī gan Lielbritānijā nav tie paši labākie, uzsver Latvijas lielākā zāģmateriālu ražotāja un viena no lielākajiem zāģmateriālu eksportētājiem SIA Vika Wood valdes loceklis Andris Krecers. Viņš atzīst, ka Lielbritānijas tirgus īpatsvars ir ap 8% no kopējā realizācijas apjoma un tāpēc tam nav dominējošas lomas uzņēmuma saražotās produkcijas realizācijā un līdz ar to arī ienākumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lieta pret Jūrmalas mēru sākta par iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem; Truksnis aizturētā statusā

LETA, 04.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lieta pret Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāju Gati Truksni (ZZS) sākta par iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Trukšņa advokāts Jānis Rozenbergs, viņa klients šobrīd ir aizturētā statusā un veselības problēmu dēļ atrodas Jūrmalas slimnīcā, kur viņu apsargā KNAB darbinieki. Advokāts domā, ka Truksnis slimnīcā atradīsies vismaz līdz rītam, tomēr nekomentēja, kādas viņam ir veselības problēmas, uzsverot, ka tā ir sensitīva informācija.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka lieta pret Truksni sākta par iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem. Jūrmalas mēra advokāts to nekomentēja, vien apliecināja, ka viņa klientam netiek inkriminēta kukuļošana.

Rozenberga rīcībā nav informācijas, vai uzņēmēja Jūlija Krūmiņa aizturēšana kaut kā ir saistīta ar Truksni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krimināllikumā ieviesīs sodu gradāciju dzērājšoferiem atkarībā no nodarītā kaitējuma

Dienas Bizness, 21.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisijas trešdien, 21.oktobrī, trešajā galīgajā lasījumā izskatīja grozījumus Krimināllikumā, paredzot izmaiņas tiesiskajā regulējumā, kas nosaka atbildību par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošo vielu ietekmē.

Turpmāk atbildība par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē būs paredzēta vienā Krimināllikuma pantā, nosakot soda apmēru atkarībā no personas veselībai un dzīvībai radītā kaitējuma.

Par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā bez tiesībām paredzēta brīvības atņemšana līdz vienam gadam vai piespiedu darbs, vai naudas sods, nosakot arī iespēju piemērot mantas konfiskāciju. Tiesības paredzēts atņemt līdz pieciem gadiem.

Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļa ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu reibumā, ja rezultātā cietušajam nodarīts viegls miesas bojājums, brīvības atņemšana piemērojama uz laiku līdz četriem gadiem, paredzot arī iepriekšminētos alternatīvos soda veidus un tiesību atņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien apstiprināja vienošanos par prasītajiem sodiem tā dēvētajā Gan Bei krimināllietā.

Gan Bei saimnieka Lage Ko līdzīpašniekam Oļegam Arupam tiesa piesprieda vislielāko sodu - četru gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, kas ir 37 000 eiro. Uzņēmuma finanšu direktorei un Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) sievai Gaļinai Karmačai tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem bez mantas konfiskācijas, kā arī naudas sodu līdz 33 300 eiro.

Ilonai Višņevskai, Bairmai Dombaevai, Jeļenai Nevickai un Irinai Gusevai tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un deviņiem mēnešiem un naudas sodu līdz 7400 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Par alkohola un cigarešu pārdošanu nepilngadīgajiem sodīs arī veikalu īpašniekus

Guna Gleizde, 02.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sods par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem, iespējams, tiks piemērots ne tikai pārdevējam, bet arī veikala īpašniekam.

To paredz grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko atbalstījusi Saeimas Juridiskā komisija. Šo likumprojektu vēl jāakceptē Saeimas plenārsēdē.

Parlamenta Preses dienests informē, ka sods juridiskām personām, kuru tirdzniecības vietā nepilngadīgajiem tirgoti alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi, paredzēts apmērā no 500 līdz 1000 latiem. Ja šāds pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā, sods būs no 2000 līdz 5000 latiem.

Patlaban sods par alkohola un tabakas pārdošanu nepilngadīgajiem paredzēts vienīgi pārdevējam un tas ir robežās no 200 līdz 250 latiem.

Saeimā otrajā lasījumā jau atbalstīti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz paaugstināt sodu autovadītājiem, kuri pie stūres sēdušies alkohola reibumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas namu pārvaldnieka bijušajam finanšu direktoram par līdzekļu piesavināšanos piespriež cietumsodu

LETA, 24.10.2013

SIA Rīgas nama pārvaldnieks pakalpojumu sniegšanas telpa jaunajā Rīgas klientu centrā Brīvības ielā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šonedēļ bijušajam pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) finanšu direktoram Jānim Kalniņam par 247 230 latu piesavināšanos piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem.

Pirmās instances tiesa - Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šogad 24. aprīlī Kalniņam par piesavināšanos lielā apmērā un dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku. Prokuratūra par šādu spriedumu iesniedza protestu.

Rīgas apgabaltiesa šonedēļ atcēla pirmās instances spriedumu un atzina apsūdzēto personu par vainīgu, nosakot pamatsodu - reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem.

Prokuratūra akcentē to, ka apsūdzētais noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī ieņēma Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības SIA Rīgas namu pārvaldnieks finanšu direktora amatu, piesavinātie naudas līdzekļi sākotnēji tika saņemti no Rīgas pilsētas iedzīvotājiem un tika paredzēti apsaimniekošanas rēķinu apmaksai, kā arī piesavinātā naudas summa ir 247 230 lati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba devējam, kurš izmaksā darba samaksu, kas nav uzrādīta grāmatvedības uzskaitē, varēs piemērot kriminālatbildību. To paredz priekšlikums izmaiņām Krimināllikumā, kas ceturtdien, 21.janvārī, otrajā lasījumā atbalstīts Saeimas sēdē.

Par šādu pārkāpumu kriminālatbildība paredzēta, ja «aplokšņu algas» izmaksu darba devējs uzņēmumā veicis ievērojamā apmērā – tādā, kas pārsniedz desmit minimālās mēnešalgas.

Par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana. Kā alternatīvu sodu likums paredzēs piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Arī patlaban likums par «aplokšņu algu» izmaksāšanu ļauj sodīt darba devēju pēc likuma panta par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Taču «aplokšņu algu» izmaksāšanas fakts ir vieglāk pierādāms nekā izvairīšanās no nodokļu nomaksas, un tādējādi likuma grozījumi atvieglos darbu tiesībsargājošajām iestādēm, norāda par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija otrdien vienojusies par jauniem soda apmēriem autovadītājiem, kas pie stūres sēdušies alkohola reibumā.

Autovadītājam, kurš brauc 1 - 1,5 promiļu reibumā, paredzēts piemērot naudas sodu no 600 līdz 800 latiem, administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, kā arī uz diviem gadiem atņemt vadīšanas tiesības. Patlaban naudas sods ir 400 lati, bet tiesības par šādu pārkāpumu atņem uz vienu gadu.

Visbargākais sods paredzēts par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija organismā pārsniedz 1,5 promiles. Par to paredzēts naudas sods no 800 līdz 1000 latiem, administratīvais arests no 10 līdz 15 diennaktīm, kā arī tiesību atņemšana uz četriem gadiem. Tāds pats sods plānots arī, ja autovadītājs bēg no policijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VID: Sodi par smagiem finanšu noziegumiem tiek piemēroti arvien maigāki un maigāki

LETA, 27.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban par smagiem finanšu noziegumiem piemērotie sodi ir neadekvāti un kļūst arvien maigāki, šodien žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

«Likumos paredzētie sodi ir adekvāti nodarījuma smagumam, bet piemērotie sodi - nē,» sacīja Pētersone.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija no 2010.gada līdz 2013.gadam nosūtījusi kriminālvajāšanai 271 kriminālprocesu, šodien žurnālistiem sacīja VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

No šiem procesiem 189 ir nosūtīti tiesai, 61 kriminālprocess ir pabeigts prokuratūrā, bet 21 apvienots citā kriminālprocesā.

Lēmumos, ar kuriem kriminālprocesi nosūtīti kriminālvajāšanas sākšanai, VID prasījumu kopējā summa ir 31,438 miljoni eiro.

Spēkā stājušos tiesu spriedumos norādītās piedzenamās summas valsts labā ir 9,163 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Augstākā tiesa Poļikarpovai piespriež trīs gadus cietumā

Elīna Pankovska, 13.10.2010

Par kukuļņemšanu apsūdzētā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesnese Irēna Poļikarpova

Ieva Čīka/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas (AT) Kriminālietu tiesu palāta bijušo Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Irēnu Poļikarpovu par kukuļņemšanu sodījusi ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem un daļēju mantas konfiskāciju.

Tiesa nosprieda, ka valsts labā konfiscējami naudas līdzekļi, kuriem lietā uzlikts arests, tas ir, 6 tūkst. eiro un 6,8 tūkst. Ls. Pilns tiesas spriedums būs pieejams pēc 27.oktobra un tad to 10 dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas Senātā.

AT lietu skatīja saistībā ar I.Poļikarpovas un mirušās Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneses Beatrises Tāleres iesniegtajām apelācijas sūdzībām un prokurora Māra Lejas iesniegto apelācijas protestu par Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 7.februāra spriedumu.

Apsūdzētā I.Poļikarpova savu vainu apelācijas instances tiesas sēdē atzina. Tiesu debatēs prokurors lūdza tiesu sodīt I.Poļikarpovu ar 5 gadu brīvības atņemšanu. Savukārt apsūdzētās aizstāve Guna Kaminska lūdza tiesu atcelt apgabaltiesas tiesas spriedumu daļā par I.Poļikarpovai piemēroto sodu, taisot jaunu nolēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

KNAB sāk kriminālprocesu pret policijas darbinieku par 10 tūkstošu eiro kukuļa piedāvājuma pieņemšanu

Žanete Hāka, 22.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu pret Valsts policijas darbinieku par kukuļa 10 tūkstošu eiro apmērā piedāvājuma pieņemšanu, informē KNAB.

Aizdomās turētajai personai ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Izmeklēšanas interesēs šobrīd plašāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Par kukuļa pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Palielina sodus pr braukšanu dzērumā un par alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem

Guna Gleizde, 10.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sods par braukšanu dzērumā pie strūres būs divas reizes lielāks, tāpat palielināts arī sods par cigarešu un alkoholisko dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem, turklāt turpmāk par to būs jāmaksā ne tikai pārdevējam, bet arī veikala īpašniekam.

To paredz grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko ceturtdien Saeima atbalstīja galīgajā lasījumā. Grozījumi stāsies spēka nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Kā skaidro Saeimas Preses dienests, izmaiņas dubulto naudas sodu šoferiem, kuru organismā konstatēts vairāk par vienu promili alkohola. Tādējādi autovadītājam, kurš brauc 1 – 1,5 promiļu reibumā, piemēros naudas sodu no 600 līdz 800 latiem, administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, kā arī uz diviem gadiem atņems vadīšanas tiesības. Patlaban naudas sods ir 400 lati, bet tiesības par šādu pārkāpumu atņem uz vienu gadu.

Visbargākais sods noteikts par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija organismā pārsniedz 1,5 promiles. Par to paredzēts naudas sods no 800 līdz 1000 latiem, administratīvais arests no 10 līdz 15 diennaktīm, kā arī tiesību atņemšana uz četriem gadiem. Tāds pat sods būs par bēgšanu no policijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ECT noraida sūdzību pret Latviju par medicīnas pakalpojumiem ieslodzījuma vietā

Elīna Pankovska, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) palāta noraidījusi Latvijas nepilsoņa Viktora Krivošeja sūdzību pret valsti par neatbilstošiem medicīnas pakalpojumiem ieslodzījuma vietā, informē Ārlietu ministrija.

Tiesa vienbalsīgi atzinusi, ka šajā lietā nav noticis Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 3.panta (spīdzināšanas, necilvēcīgas un cilvēka cieņu pazemojošas izturēšanās aizliegums) pārkāpums attiecībā uz V.Krivošejam sniegto medicīnisko aprūpi brīvības atņemšanas vietās Latvijā.

Sūdzības iesniedzējam, kurš pašreiz izcieš sodu Jelgavas cietumā par vairākiem nodarījumiem, diagnosticēta iedzimta galvas smadzeņu cista. Iesniedzēja sūdzību par valsts amatpersonu atteikumu atbrīvot viņu no turpmākas brīvības atņemšanas soda izciešanas veselības stāvokļa dēļ tiesa noraidīja kā acīmredzami nepamatotu. Tāpat, kā acīmredzami nepamatotu, tiesa noraidīja iesniedzēja sūdzību par efektīvu tiesību aizsardzības līdzekļu trūkumu brīvības atņemšanas vietās sniegtās medicīniskās aprūpes kvalitātes pārbaudei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nakts tirgū iepirkties izdevīgāk

, 31.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nakts tirgū tirgotāji uz placi ierodas jau ap 12 vakarā, savukārt pircēji sāk ierasties ap trijiem, četriem no rīta, ziņo laikraksts Neatkarīgā.

"Pagājušajā gadā bija krietni labāk, tagad pircēju ir aptuveni uz pusi mazāk. Iztikšanai un benzīnam sanāk, taču par iekrājumiem var aizmirst. Reti gadās, ka prece jāved mājās, sliktākā gadījumā palieku arī uz dienas tirgu," stāsta tirgotāja Stase.

Savukārt kāds cits tirgotājs norāda: "Uz kaulēšanos es neielaižos, jo cenas jau tā ir zemas. Ja ņem vairākas kastes zemeņu, tad par kilogramu iedodu desmit santīmu atlaidi, bet citādi nepiekāpjos."

Cenas nakts tirgū (par kilogramu)
Tomāti50 līdz 60 santīmu
Gurķi50 līdz 60 santīmu
Kartupeļisākot no 10 santīmiem
Sviesta pupas70 santīmi
Loki1 lats
Ziedkāposti40 santīmu
Ķiploki1,2 līdz 1,6 lati
Lietuviešu ķiploki70 līdz 90 santīmu
Kabači15 santīmu
Zemenes2 lati
Jāņogassākot no 70 santīmiem
Āboli70 santīmu (cena pieaugs)

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Sporta arbitrāžas tiesa atceļ Krievijas sportistu diskvalifikācijas un atjauno Soču rezultātus

LETA, 01.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) ceturtdien paziņoja par diskvalifikāciju atcelšanu 28 Krievijas sportistiem, tostarp skeletonistam Aleksandram Tretjakovam, kuriem iepriekš Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) bija piespriedusi mūža diskvalifikāciju no dalības olimpiskajās spēlēs, atjaunojot arī šo atlētu izcīnītos rezultātus 2014.gada Soču Olimpiādē.

CAS lēmums nozīmē, ka Latvijas skeletonistam Martinam Dukuram tomēr netiks piešķirta Soču olimpisko spēļu zelta medaļa, kuru saglabās Tretjakovs. Martins Dukurs Sočos palika otrais, kamēr viņa brālis Tomass ieņēma ceturto vietu, tagad netiekot pie bronzas.

Vēl 11 Krievijas sportistu apelācijas apmierinātas daļēji, kuru vidū ir arī bobslejisti Aleksandrs Zubkovs un Aleksandrs Kasjanovs. CAS norāda, ka šajos gadījumos SOK lēmumi paliek spēkā, līdz ar to viņiem Sočos izcīnītie rezultāti tiek anulēti, kas ļauj pie olimpiskā zelta tikt Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četriniekam, bet divniekos viņam ar Daumantu Dreiškenu izcīnīt bronzu.

Diskvalifikācijas atceltas arī Krievijas kamaniņu braucējiem Albertam Demčenko un Tatjanai Ivanovai, kas nozīmē, ka pie 2014.gada olimpisko spēļu sudraba godalgām komandu stafetē tomēr netiks Elīza Tīruma (tagad Cauce), Mārtiņš Rubenis un brāļu divnieks Andris un Juris Šici, kuri Sočos ieguva bronzu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Potenciālie dārgo auto īpašnieku slepkavas tiek pie bargiem cietumsodiem

LETA, 17.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četriem cilvēkiem, kuri apsūdzēti saistībā ar kāda jauna vīrieša nožņaugšanu un gatavošanos slepkavot vairāku dārgu automašīnu īpašniekus, Rīgas apgabaltiesa šodien piesprieda 10, 12, 15 un 20 gadu ilgus cietumsodus.

Tādējādi trīs no apsūdzētajiem saņēma tādus brīvības atņemšanas sodus, kādus viņiem tiesas debatēs bija lūgusi piemērot prokurore Lidija Raize. Savukārt ceturtajam apsūdzētajam prokurore bija lūgusi piespriest 15 gadu cietumsodu, bet tiesa viņam noteica brīvības atņemšanu uz desmit gadiem.

1987.gadā dzimušo Oskaru Tilleru Rīgas apgabaltiesa nolēma sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz 20 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

1984.gadā dzimušajai Marinai Fjodorovai Rīgas apgabaltiesa piesprieda 15 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

1988.gadā dzimušo Edgaru Dubinu tiesa nolēma sodīt ar brīvības atņemšanu uz 12 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Līdz šim Dubins vienīgais no lietā apsūdzētajiem atradās uz brīvām kājām, taču šodien tiesas zālē viņš tika apcietināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Priedītis nedrīkstēs tuvoties bijušajiem kolēģiem Krājbankas valdē un ilgāk par diennakti atstāt mājas

LETA, 25.01.2012

No apcietinājuma atbrīvotais bijušais AS "Latvijas Krājbanka" prezidents Ivars Priedītis (no labās) un advokāts Saulvedis Vārpiņš ierodas Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, lai piedalītos izmeklētāju procesuālajās darbībās, izraugoties ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No apcietinājuma atbrīvotajam bijušajam AS Latvijas Krājbanka (Krājbanka) prezidentam Ivaram Priedītim Valsts policija (VP) šodien noteikusi ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus - aizliegumu izbraukt no valsts, kā arī papildus - uzturēšanos noteiktā dzīvesvietā un aizliegumu tuvoties noteiktām personām, informēja VP preses pārstāve Sintija Virse.

Priedīša advokāts Saulvedis Vārpiņš savukārt konkretizēja, ka procesa virzītājs liedzis Priedītim tikties un sazināties ar pārējiem bijušajiem Krājbankas valdes locekļiem, kā arī bankas bijušo līdzīpašnieku Vladimiru Antonovu.

Kriminālprocesa likuma 253.panta 1.daļā teikts, ka «aizliegums tuvoties noteiktai personai ir ar procesa virzītāja lēmumu paredzēts ierobežojums aizdomās turētajam vai apsūdzētajam atrasties attiecīgajai personai tuvāk par lēmumā minēto attālumu, izvairīties no fiziska vai vizuāla kontakta ar to un neizmantot nekādus sakaru līdzekļus vai informācijas nodošanas paņēmienus, lai kontaktētos ar šo personu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināts - Lūdz sākt kriminālvajāšanu Neo lietā pret Ilmāru Poikānu, kurš šobrīd atrodas ASV

Lelde Petrāne, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija prokuratūrai lūgusi sākt kriminālvajāšanu tā dēvētajā Neo lietā pret Ilmāru Poikānu, kurš pirms trīs gadiem, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) drošības ievainojamību, nesankcionēti no šīs datu bāzes ieguva kredītiestādes komercnoslēpumu saturošu informāciju.

(Papildināts ar I. Poikāna komentāru.)

Marta beigās policija šo kriminālprocesu nosūtījusi Finanšu un Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokuroram kriminālvajāšanas uzsākšanai.

«I. Poikāns laika posmā no 2009. gada 31. oktobra līdz 2010. gada 3. februārim, konstatējot VID EDS drošības ievainojamību, nesankcionēti no šīs datu bāzes savai lietošanai ieguva kredītiestādes komercnoslēpumu saturošu informāciju - 250 VID EDS elektroniskos dokumentus ar unikāliem numuriem, nosaukumiem un saturu. Dokumentu lejupielādēšanu bija iespējams veikt, apejot lietotāju autentifikāciju un tiesību pārbaudi. Dokumentu lejupielādēšanai I. Poikāns izmantoja portatīvo datoru, savukārt, vēlāk tos glabāja, apstrādāja un apskatīja no sava ārējā cietā diska,» informē Valsts policija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bijušajam RNP galvenajam finansistam par piesavināšanos un dokumentu viltošanu piespriež nosacītu sodu

LETA, 24.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien bijušajam pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) Finanšu pārvaldes vadītājam Jānim Kalniņam par piesavināšanos lielā apmērā un dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons, pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 8.maijā, bet pēc tam likumā noteiktajā kārtībā to varēs pārsūdzēt.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā apsūdzība, Kalniņš 2011.gada maija sākumā, pildot RNP finanšu direktora pienākumus, no pašvaldības kapitālsabiedrības konta pārskaitīja naudu uzņēmumam SIA NPK, kas pilnībā bija nodots viņa paša rīcībā. Uz šiem maksājuma uzdevumiem Kalniņš gan parakstījās pats, gan arī viltoja cita kolēģa - RNP valdes locekļa - parakstu.

Kā maksājuma mērķi Kalniņš norādīja numuru līgumam, kuru viņš pats bez tiesiska pamata krāpšanās nolūkā bija izgatavojis. Galu galā divos maksājumos Kalniņš no RNP konta uz SIA NPK kontu bez tiesiska pamata pārskaitīja 247 230 latus, kurus vēlāk sāka tērēt pēc saviem ieskatiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Futbola spēļu sarunāšanas lietā policija lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu pret divām personām

Lelde Petrāne, 18.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija ir pabeigusi izmeklēšanu 2014. gada nogalē uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, kurā aizdomās par futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos tika aizturētas vairākas personas. Lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām – 1966. un 1983. gadā dzimušiem vīriešiem.

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde (ONAP) lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu pret minētajām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, kā arī par piesavināšanos lielā apmērā. Ņemot vērā, ka rezultātu manipulācijas brīdī Latvijā nebija ieviesta kriminālatbildība par manipulācijām ar sporta sacensībām, citi noziedzīgi nodarījumi konkrētajā gadījumā netika konstatēti.

ONAP veiktajā izmeklēšanā konstatējusi, ka abas personas, kuras agrāk bijušas saistītas ar Daugavpils futbola klubu Daugava, no futbola spēļu manipulācijas rezultātā sporta totalizatoros iegūtās naudas, iespējams, nav nomaksājušas nodokļus lielā apmērā – gandrīz 48 tūkstošus eiro. Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka 1966. un 1983. gadā dzimušie vīrieši, visticamāk, piesavinājušies kluba naudu 284 tūkstošu eiro apmērā. Šo naudu futbola klubs Daugava bija saņēmis no Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts policija kopā ar Valsts meža dienestu konstatē vairākus būtiskus ieroču aprites noteikumu pārkāpumus.

Žanete Hāka, 25.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki sadarbībā ar Valsts meža dienesta darbiniekiem Ropažu novadā konstatēja divus vīriešus, kuri piedalījās medībās, rupji pārkāpjot ieroču aprites un izmantošanas noteikumu prasības, informē Valsts policija.

Saistībā ar notikušo uzsākti kriminālprocesi un administratīvās lietvedības.

18.martā neilgi pēc plkst. 19.00 Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki kopā ar kolēģiem no Valsts meža dienesta veica ieroču aprites nosacījumu ievērošanas kontroles pasākumus. Ropažu novadā pie Tumšupes tika konstatēts, ka divas personas, iespējams, medībās izmanto nelikumīgu ieroci.

Pārbaudot šo informāciju, dienestu darbinieki devās uz medību norises vietu, kur vienā no medību torņiem sastapa 1963. gadā dzimušu vīrieti, Salaspils iedzīvotāju. Pie vīrieša atradās pielādēta medību karabīne, kas aprīkota ar nakts redzamības tēmēkli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Policisti Rīgā atsavina 3,6 miljonus nelegālo cigarešu un 2,5 tonnas nelegālā alkohola

Žanete Hāka, 05.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP) Kriminālpolicija bija saņēmusi informāciju par personu, kura, iespējams, tirgo nelegālās cigaretes. Pārbaudot informāciju, Kriminālpolicija sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju Rīgā, Mālu ielā aizturēja 1961. gadā dzimušu vīrieti, kurš savā garāžā uzglabāja 3,593 miljonus cigarešu bez Latvijas Republikas akcīzes markām, informē VP.

Veicot sankcionētu kratīšanu vīrieša dzīvesvietā, policisti atrada un atsavināja vēl 11 940 nelegālās cigaretes.

1961. gadā dzimušais vīrietis tika aizturēts un ievietots izolatorā. Pret vīrieti ir uzsākts kriminālprocess par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvadāšanu vai realizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā. Par šādu noziegumu aizturētajam var draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas reģionālās vides pārvaldes (RVP) jūras zvejas kontroles valsts vides inspektori februārī konstatēja nelegālas zvejniecības aktivizēšanos Baltijas jūras piekrastē – kopš mēneša sākuma izcelti jau 7 zivju tīkli. To kopējais garums - ap 300 metri, informē VVD.

Lai arī piekrastē novērojama ledus un vižņu klātbūtne, zivju tīkli tiek izlikti pie paša krasta, visdrīzāk, lai nozvejotu taimiņus, kas atgriežas jūrā. Inspektoriem pat nebija vajadzīga laiva, lai izceltu atklātos tīklus. Tīklos esošās zivis tika palaistas jūrā.

Inspektoriem arvien biežāk nākas saskarties ar gadījumiem, kad rūpnieciskās zvejas legālie veicēji, neievēro zvejas tīklu izvietošanas un marķēšanas prasības.

VVD vērš uzmanību uz to, ka noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos nosaka: no 1.decembra līdz 31.martam tīklus un tīklu jedas, āķu jedas, lucīšu murdus un lucīšu murdu jedas aizliegts izvietot tuvāk par 100 metriem no krasta, izņemot salaku specializēto zveju ar reņģu (salaku) tīkliem. Zvejniekiem aizliegts arī izmantot noenkurojamos un peldošos zvejas rīkus bez marķējuma vai ar marķējumu, kas neatbilst šo noteikumu 14.punkta prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vīrieti aiztur aizdomās par ātro kredītu izkrāpšanu aptuveni 6 600 eiro apmērā

Zane Atlāce - Bistere, 07.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Baložu iecirkņa policisti pagājušo ceturtdien aizturēja vīrieti, kurš ar viltu izkrāpa personu datus nelikumīgu kredītu saņemšanai, informē VP.

Visu personu dati iegūti pēc vienotas krāpšanas shēmas. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vīrietis apkrāpis vismaz trīs personas, saņemot ātros kredītus aptuveni 6600 eiro apmērā. Saistībā ar notikušo Valsts policija uzsākusi trīs kriminālprocesus un tiek skaidroti precīzi notikušā apstākļi.

2.martā Baložu iecirkņa policisti aizturēja 1997.gadā dzimušu vīrieti, kurš ar viltu uzzinot personu datus, ņēma ātros kredītus. Šobrīd policijai ir informācija, ka viņš ņēmis kredītus uz trīs personu vārdiem. Taču turpinās izmeklēšana, lai noskaidrotu patieso krāpšanas gadījumu skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Fogelis: SOK lēmums attiecībā pret Krieviju ir izsvērts un taisnīgs

LETA, 06.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomitejas lēmums attiecībā pret Krievijas komandas startu 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs ir izsvērts un taisnīgs, uzskata Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis, kurš ir arī Starptautiskās Kamaniņu braukšanas federācijas (FIL) viceprezidents.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka SOK izpildkomiteja otrdien par antidopinga pārkāpumiem piemēroja diskvalifikāciju Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas līdz ar to krievu atlētiem liegs februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startēt zem šīs valsts karoga. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts «Olympic Athlete from Russia».

«Lēmums ir izsvērts un taisnīgs, jo īpaši attiecībā pret tiem sportistiem, kuri cīnās godīgā ceļā un lolo cerības par godīgu konkurenci,» sarunā ar aģentūru LETA sacīja Fogelis. «Tāpat būtiski, ka Krievijas sportisti individuāli varēs startēt Olimpiādē, jo ir skaidra kārtība, kā pie šādas iespējas varēs tikt. Tālāk tas jau būs paša sportista individuāls lēmums - braukt uz olimpiskajām spēlēm vai nebraukt».

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Lai atslogotu cietumus, mazinās sodus par mantiskiem noziegumiem

Madara Fridrihsone, 10.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai samazinātu cietumu noslogojumu, Tieslietu ministrija virza Krimināllikuma grozījumus, kas paredz būtiski samazināt sodu minimālās un maksimālās robežas, īpaši – par mantiskiem noziegumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru