Finanses

«Balzama» atpirkšanas cena izdevīga darbiniekiem un spekulantiem

Valters Paiders [email protected], 27.03.2003

Jaunākais izdevums

S.P.I. Distilleries B.V. piedāvātā atpirkšanas cena, 1.56 Ls par akciju atbilst uzņēmuma akcijas bilances vērtībai, liecina Db veiktie aprēķini.

Šāda akcijas cena ir izdevīga uzņēmuma darbiniekiem, kas akcijas iegādājās par sertifikātiem un investoriem, kas akcijas iegādājās otrreizējā tirgū, maksājot 37 - 55 santīmus par akciju. Tie uzņēmuma akcionāri, kas sev piederošās akcijas ieguva publiskajā piedāvājumā par sertifikātiem, ir zaudējuši - minimālā cena, kas būtu nepieciešama, lai atpelnītu ieguldītos līdzekļus ir 4.50 Ls par 1 akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Biržā kotēto akciju sabiedrību pieņemtie lēmumi par akciju atpirkšanu

Valters Paiders [email protected], 26.09.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Akciju atpirkšanas piedāvājums Akcijas cena uz 26.09.2003, Ls/akciju BIRŽAS OFICIĀLĀ SARAKSTA UZŅĒMUMI Latvijas Gāze Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 5.92 Latvijas Kuģniecība Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.34 Ventspils nafta Lauzts akcionāra līgums. Iepriekš Latvijas Naftas tranzīts samazināja dalību uzņēmumā 1.33 BIRŽAS OTRĀ SARAKSTA UZŅĒMUMI Ditton pievadķēžu rūpnīca Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.26 Grindeks Samazināta dalība uzņēmumā 0.90 Kaija Samazināta dalība uzņēmumā 0.21 Latvijas balzams Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 1.10 Liepājas metalurgs Samazināta dalība uzņēmumā 0.72 NORD/LB Latvija Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 3.50 Olainfarm Samazināta dalība uzņēmumā 0.32 Rīgas kuģu būvētava Iespējams, lielākais akcionārs ir samazinājis dalību uzņēmumā 0.56 Rīgas Transporta flote Samazināta dalība uzņēmumā 0.19 Valmieras stikla šķiedra Samazināta dalība uzņēmumā 0.86 BIRŽAS BRĪVĀ SARAKSTA UZŅĒMUMI Baloži Samazināta dalība uzņēmumā 0.08 Būvmehanizācija Samazināta dalība uzņēmumā 0.11 Firma UBAK Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.26 Grobiņa Iespējams, lielākais akcionārs ir samazinājis dalību uzņēmumā 0.51 Gutta Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.17 Jelgavas būvmateriālu kombināts Nav, jo ierosināts maksātnespējas process Akciju tirdzniecība ir apturēta Jūras medicīnas centrs Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.49 Kalceks Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.30 Kinostudija Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.12 Kurzemes atslēga 1 Samazināta dalība uzņēmumā 0.29 Kvadra Pak Samazināta dalība uzņēmumā 0.34 Latvijas tilti Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.65 Liepājas autoparks Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.20 Liepājas eļļas ekstrakcijas rūpnīca Uzņēmuma darbība ir apturēta 0.05 Lode Samazināta dalība uzņēmumā 1.15 Lokomotīve Iespējams, lielākais akcionārs ir samazinājis dalību uzņēmumā 0.22 Metālserviss Atpirkšanas piedāvājums nav jāizsaka 0.19 Narūta Uzņēmums tiks likvidēts 0.08 Ogre Samazināta dalība uzņēmumā 0.06 Olaines kūdra Samazināta dalība uzņēmumā 0.13 Ostas elevators Atpirkšanas piedā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī tradicionālā balzama recepte, kurā izmantotas 16 dažādas zālītes, ja ticam uzņēmumā paustajam, palikusi nemainīga vairāku desmitgažu garumā, gan Latvijā, gan pasaulē ievērojamus pārdošanas apjomus piedzīvo balzama jaunākais «brālis» - balzams ar upeņu garšu. Db.lv devās noskaidrot, kā tas tiek ražots.

Rīgas Melno balzamu «saprot» un novērtē pašmāju tirgū, taču, lai virzītu balzamu ārvalstīs, nevar iztikt vien ar seno balzama leģendu un stāstiem par teju medicīnisko ietekmi. Stāsts par balzama «pilināšanu» klāt ikvakara tējai vairs nedarbojas, Db.lv stāstīja Latvijas Balzama (LB) pārdošanas daļas vadītājs Justs Dzedons. Tagad balzams tiek pozicionēts kā dzēriens gados jauniem cilvēkiem un kā dzēriens, kas dzerams dažādos kokteiļos. «Vecmāmiņa Krievijā to balzama pudeli tējā varbūt «pilinās» trīs gadus, bet mēs vēlamies piesaistīt tādus pircējus, kas patērē vairāk,» viņš skaidroja. «Eksporta tirgos apzināti komunicējam citādāk – mērķējam uz gados jauniem pircējiem, vairāk runājam par to, ka, izmantojot balzamu, var gatavot dažādus kokteiļus, piemēram, ar karstu sulu,» norādīja J. Dzedons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 14.augustā pieņēma lēmumu atļaut AS “AB City” izteikt AS “Olainfarm” obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, kas ir pārsūdzēts Administratīvajā apgabaltiesā.

FKTK informē AS "Olainfarm" obligātā akciju atpirkšanas piedāvājumā iesaistītos, ka Administratīvajā apgabaltiesā ierosinātajā lietā, pamatojoties uz pieteicēju Agra Auces un Mārča Judža pieteikumu par FKTK 2021. gada 14. jūlija lēmumu, 2021. gada 24. augustā tiks izskatīti lietas dalībnieku lūgumi par pagaidu aizsardzības piemērošanu.

Ņemot vērā situācijas steidzamību un ievērojot radušos jautājumus par pieteikuma iesniegšanas ietekmi uz akciju atpirkšanas piedāvājuma norisi, FKTK bija tiesā iesniegusi lūgumu par pagaidu aizsardzības piemērošanu, jo FKTK ieskatā pilnīgs ierobežojums īstenot no pārsūdzētā FKTK lēmuma izrietošās tiesības ir nesamērīgs un faktiskajai situācijai neatbilstošs. FKTK lūdza šo lūgumu izskatīt steidzamības kārtībā līdz 2021. gada 17. augustam, kas ir noteiktais obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma termiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma noslēgšanās Luksemburgas fonda "Duke" īpašumā ir 84,07% stikla šķiedras ražotājas AS "Valmieras stikla šķiedras" akciju, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Pirms obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanas "Duke" piederēja 19 872 715 "Valmieras stikla šķiedras" akcijas, kas veidoja 83,14% no kompānijas akciju kopskaita.

Obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā "Duke" piedāvāja atpirkt 4 030 490 akcijas un pēc piedāvājuma noslēgšanās "Duke" īpašumā ir 20 095 064 "Valmieras stikla šķiedras" akcijas jeb 84,07% no to kopskaita.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 14.aprīlī atļāva Luksemburgas fondam "Duke" izteikt stikla šķiedras ražotāja "Valmieras stikla šķiedra" obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

FKTK informēja, ka komisija ir atļāvusi "Duke" izteikt "Valmieras stikla šķiedras" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, apvienojot tajā divus akciju atpirkšanas piedāvājumus, jo fonds ir ieguvis 83,14% no "Valmieras stikla šķiedras" balsstiesīgo akciju skaita un akcionāru ārkārtas sapulcē kā vienīgais akcionārs balsoja par kompānijas akciju izslēgšanu no regulētā tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Repharm" grupas mātesuzņēmums AS "AB City" uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata ieguvusi no 7 174 218 "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 50,93% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju skaita, teikts "Olainfarm" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Kopumā "Olainfarm" balsstiesīgo akciju skaits ir 14 085 078.

Paziņojumā biržai teikts, ka "AB Citu" tiešā veidā kontrolē 2 829 349 akcijas jeb 20,09%, bet netiešā veidā - 4 344 869 akcijas jeb 30,84%.

Tostarp "AB City" kontrolē ir 27,89% akciju, "Repharm" meitasuzņēmuma SIA "Farma Fund" kontrolē ir 21,97% akciju, bet "Repharm" meitasuzņēmuma AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika" kontrolē ir 1,07% "Olainfarm" akciju.

Jau ziņots, ka 8.novembrī sākas "Repharm" grupas mātesuzņēmuma "AB City" izteiktais zāļu ražotāja "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligātais piedāvājums, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotais paziņojums.

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā ir noteikta 9,26 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mazie akcionāri ignorē akciju atpirkšanu

Valters Paiders [email protected], 16.06.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan līdz Solo - Rīga un Ventspils zivju konservu kombināta akciju atpirkšanas beigām ir palicis mazāk par mēnesi, uzņēmumu mazie akcionāri par to neliekas ne zinis.

Nedz maijā, nedz arī jūnija sākumā ar šīm akcijām nav veikta neviena dereģistrācija (akciju pārvedums no depozitārija uz savu vērtspapīru kontu), liecina Latvijas Centrālā depozitārija apkopotā informācija.

Līdzšinējā pieredze rāda, ka, beidzoties akciju atpirkšanai, akcionāri piepeši "pamostas", bet tad jau ir par vēlu - atpirkšanas piedāvājums ir nokavēts. Uzskatāms piemērs ir Latvijas balzams - pēc akciju atpirkšanas piedāvājuma noslēgšanās un akcijas cenas strauja krituma daudzi mazie akcionāri izgāja tirgū, lai nu jau ar prāviem zaudējumiem pārdotu sev piederošās akcijas.

Jāatgādina, ka Solo-Rīga akciju atpirkšanas piedāvājums beigsies 1. jūlijā - līdz šim brīdim mazajiem uzņēmuma akcionāriem ir jādodas uz uzņēmumu, līdzi ņemot pasi un vērtspapīra konta izrakstu. Jāuzsver, ka akcionāriem šādi ir iespējams realizēt arī vēl nedereģistrētās akcijas, bet atpirkšanas piedāvājumu var pieņemt tie akcionāri, kas vai nu nepiedalījās pēdējā akcionāru pilnsapulcē, vai arī balsoja "pret" jautājumā par Solo - Rīga pārveidošanu par slēgtu a/s. Patlaban Latvijas Centrālā depozitārija Sākotnējā reģistrā glabājas 26 725 akcijas, kas pieder 33 uzņēmuma akcionāriem. Viena akcijas cena atpirkšanas piedāvājumā ir 72 santīmi, pēdējā akcijas cena biržā - 8 santīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācijas uzņēmuma "Repharm" grupas mātesuzņēmuma AS "AB City" sāktā zāļu ražotāja AS "Olainfarm" obligātā akciju atpirkšanas procedūra ir apturēta, bet Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) lūgusi Administratīvo tiesu atļaut "AB City" turpināt un pabeigt procedūru, pavēstīja FKTK pārstāve Dace Jansone.

Administratīvās apgabaltiesas tiesnese Anita Šteinberga 26.jūlijā ir pieņēmusi "Olainfarm" mazākuma akcionāru Agra Auces un Mārča Judža pieteikumu par FKTK 14.jūlija lēmuma, ar kuru "AB City" atļauts izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, atcelšanu un ierosinājusi administratīvo lietu. To plānots izskatīt rakstveida procesā.

Jansone skaidroja, ka Administratīvā procesa likuma 185. panta pirmā daļa nosaka, ka pieteikuma iesniegšana tiesā par administratīvā akta atcelšanu, atzīšanu par spēku zaudējušu vai spēkā neesošu aptur administratīvā akta darbību no dienas, kad pieteikums saņemts tiesā.

AB City pagarinās Olainfarm akciju atpirkšanas piedāvājumu 

Arī pēc obligātā “Olainfarm” akciju atpirkšanas piedāvājuma termiņa beigām 17.augustā...

FKTK ieskatā pilnīgs ierobežojums īstenot no pārsūdzētā lēmuma izrietošās tiesības ir nesamērīgs un faktiskajai situācijai neatbilstošs, vērtējot, piemēram, no "Olainfarm" mazākuma akcionāru, kuri izvēlējās izmantot piedāvājumu, viedokļa. Tāpēc ir jābūt iespējai jau tiesvedības laikā panākt pagaidu risinājumu, kas taisnīgi noregulētu situāciju līdz galīgajam tiesas spriedumam, norāda regulators.

"Ņemot vērā minēto, FKTK ir iesniegusi lūgumu par pagaidu tiesas aizsardzības līdzekļa piemērošanu, nosakot, ka pārsūdzētā lēmuma darbība tiek daļēji atjaunota, atļaujot "AB City" turpināt un pabeigt iesākto "Olainfarm" obligāto akciju atpirkšanas procedūru attiecībā uz tiem "Olainfarm" mazākuma akcionāriem, kuri izvēlēsies izmantot pārsūdzētajā lēmumā atļauto piedāvājumu," pauda Jansone.

"Olainfarm" Investoru un mazākuma akcionāru biedrības pārstāvis Auce pavēstīja, ka, kaut arī "Olainfarm" akciju obligātais atpirkums ir apturēts līdz brīdim, kamēr Administratīvā apgabaltiesa izskata biedrības pārstāvju prasību par pagaidu aizsardzību, FKTK un "Olainfarm" valde par to nav sniegusi publisku informāciju.

Pēc Auces vēstītā, atbilstoši likumam "Olainfarm" valdei par šo faktu, ka obligātais atpirkums ir apturēts, vajadzēja informēt biržu "Nasdaq Riga".

"Manuprāt, šādi tiek maldināti gan citi mazākuma akcionāri, gan arī konkurējošā piedāvājuma izteicēji. Tāpat nav skaidrs, kā šī obligātā akciju atpirkuma apturēšana ietekmēs kopējo procesa termiņu," pauda Auce.

Viņš informēja, ka piektdien, 6.augustā, FKTK arī ir vērsusies Administratīvajā apgabaltiesā, lai atjaunotu obligātā atpirkuma procedūru. Taču šis lūgums ar tiesneša lēmumu atstāts bez virzības, apgalvo Auce.

"Neskatoties uz to, Administratīvā apgabaltiesa ir noteikusi, ka mazākuma akcionāru lūgums par pagaidu aizsardzību izskatīs rakstveida procesā šā gada 24.augustā, tomēr FKTK nevēlas gaidīt šo lēmumu. Tā vietā tiek tērēts administratīvais resurss, lai panāktu speciālo regulējumu no tiesas, lai obligātais atpirkums varētu turpināties, kamēr paralēli tiesā tiek skatīta mazākuma akcionāru prasība. Saprātīgi un loģiski būtu sagaidīt šo tiesas lēmumu," uzskata Auce.

Vienlaikus Auce informēja, ka viņš jau ceturtdien, 5.augustā, ir lūdzis Administratīvo apgabaltiesu lietu izskatīt steidzamības kārtā līdz 16.augustam, lai "Olainfarm" akcionāriem nerastos materiāls kaitējums sakarā ar apstrīdētā prettiesiska administratīvā akta izpildi.

Pēc Auces paustā, FKTK vajadzētu vairāk pievērst uzmanību un izmeklēt informāciju, ko jau ilgstoši pauž gan mazākuma akcionāri, gan citi investori. Proti, ka joprojām nav skaidrs, uz kā pamata "Repharm" grupa ieguvusi būtisku līdzdalību "Olainfarm" - 30,84% akciju balsstiesību.

"Viena no "Olainfarm" valdes loceklēm, proti, Signe Baldere-Sildedze, kas ir nepilngadīgās Annas Emīlijas Maliginas aizbildne, vairākkārt publiski ir paudusi pretrunīgu informāciju kontekstā ar "Repharm" teikto. Februārī "Repharm" ziņoja par vienošanos ar Annu Emīliju Maliginu par tiesību iegūšanu uz 21,97% "Olainfarm" akciju pirkumu un balsstiesību iegūšanu, īstenojot šīs tiesības caur "Repharm" meitasuzņēmumu SIA "Farma Fund". Vienlaikus Baldere-Sildedze februārī izplatīja paziņojumu, ka "Repharm" melo par akciju iegādi ar mērķi sagrābt "Olainfarm"," norādīja Auce.

Viņš arī atgādināja, ka vēl augusta sākumā Sildedze-Baldere savā publiskajā viedoklī apgalvojusi - "viena no "Olmafarm" īpašniecēm jau 2019.gada 30.oktobrī bija noslēgusi līgumu, ar kuru tiesības noteiktā termiņā iegūt no akcijām izrietošās balsstiesības nodeva SIA "Farma Fund"".

"Mani pārsteidz, ka pēc šādiem izteikumiem FKTK nerodas interese izmeklēt faktiskos apstākļus. Pārdot divas reizes vienu un to pašu parasti nevar, taču divas reizes nopirkt vienu un to pašu, ja pārdevējs, iespējams, maldina, gan var," piebilda Auce.

Baldere-Sildedze, būdama "Olainfarm" ievērojamas akciju daļas pārvaldniece, ir agrāk publiski nosaukusi "Repharm" grupas pārstāvjus par meļiem un noliegusi, ka "Repharm" kontrolētajai "Farm Fund" ir kādas tiesības uz Annas Emīlijas Maliginas akcijām, bet tagad apgalvo pilnīgi pretējo, izbrīnu pauž Auce.

"Atbilstoši publiski izskanējušai informācijai par Valērija Maligina testamentu, mantinieki savas akcijas nedrīkst pārdot piecus gadus pēc viņa nāves. Šis ir termiņš vēl nav pagājis. Šis aizliegums neatteicas uz "Olmafarm" piederošajām akcijām, ar kurām var rīkoties valde," skaidroja Auce.

Viņš arī norādīja, ka FKTK faktu, ka obligātais akciju atpirkums ir apturēts, var izziņot tikai tām pusēm, kas ir prasījušas to apturēt un attiecīgi citām iesaistītajām pusēm.

"Mūsu ieskatā iesaistītās puses ir visi "Olainfarm" akcionāri. Protams, var sausi pildīt likumu, taču tad tikpat sausi vajadzētu pieiet citiem aspektiem šajā lietā, piemēram, publiskot informāciju, kas ir FKTK rīcībā un apliecina, ka "Repharm" uzņēmumu grupa ir ieguvusi būtisku līdzdalību "Olainfarm" leģitīmā un caurskatāmā veidā," piebilda Auce.

Jau ziņots, ka 19.jūlijā sākās "Repharm" grupas uzņēmuma "AB City" izteica zāļu ražotāja "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, kas noslēgsies 17.augustā plkst.16, bet piedāvājuma rezultāti tiks paziņoti līdz 24.augustam, kad arī paredzēts veikt norēķinus.

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā noteikta 9,26 eiro.

FKTK padome 14.jūlijā atļāva "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu.

FKTK informēja, ka "AB City" uz netieši iegūtās līdzdalības pamata ir ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 30,85% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju kopskaita.

Akciju atpirkšanas obligātā piedāvājuma prospektā minēts, ka "AB City" akciju atpirkšanai būs nepieciešami 90 194 335,34 eiro, jo atpirkšanai varētu tikt piedāvātas 9 740 209 "Olainfarm" akcijas.

Paralēli Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas.

"Black Duck Invest" paziņojumā medijiem iepriekš norādīja, ka "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Tāpat "Black Duck Invest" paziņojusi, ka FKTK lēmums atļaut "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu ir prettiesisks, un kompānija to apstrīdēs. Uzņēmuma pārstāvji savu nostāju pamato ar to, ka piedāvājuma pamatā ir iecere, kas daļēji balstās uz tādu akciju balsstiesībām, kas iepriekš esot tikušas pārdotas "Black Duck Invest".

Holdingkompānija "AB City" reģistrēta 2018.gadā, tās pamatkapitāls ir 126 536 960 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma patiesie labuma guvēji nav norādīti, bet uzņēmuma padomē strādā "Repharm" līdzīpašnieki Andrejs Leibovičs, Jānis Oskerko un Aleksandrs Livšics. Savukārt "AB City" valdē ir "Repharm" līdzīpašnieki Roberts Tavjevs un Sergejs Korņijenko.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājā 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Savukārt "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā. 2019.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Akciju atpirkšana vēl nav garantēta

Valters Paiders [email protected], 22.07.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojas brīdis, kad publisko akciju sabiedrību akcionāriem, kuriem pieder puse no balsstiesībām, būs jāizsaka akciju atpirkšanas piedāvājums. Tomēr, spriežot pēc uzņēmēju rīcības, nav garantiju, ka šie piedāvājumi tiks izteikti.

Pārejas periods, kad daudzu privatizēto uzņēmumu - publisko akciju sabiedrību akcionāriem, kuriem pieder puse no balsstiesībām un kas tās ir ieguvuši pirms 1999. gada 25. septembra būs jāizsaka akciju atpirkšanas piedāvājums, beidzas šī gada 26. septembrī. Tomēr investoriem nevajadzētu steigties ar šo uzņēmumu akciju iegādi, cerībā, ka tās nākotnē tiks atpirktas - spriežot pēc uzņēmēju rīcības nav nekādu garantiju, ka akciju atpirkšanas piedāvājums tiks izteikts vispār.

Atpirkšanas piedāvājums nav lēts prieks - pēc Db veiktajiem aprēķiniem akcionāriem nāktos sameklēt papildu no 3 tūkst. līdz 131 milj. Ls (atkarībā no uzņēmumu bilances vērtības), lai atpirktu akcijas, turklāt pircējam ir jāsedz visi papildus izdevumi, kas ir saistīti ar akciju atpirkšanu (biržas vai ārpusbiržas darījumu komisijas maksas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1938. gadā ražotā Rīgas Melnā Balzama pudele ar numuru 88 jau vairākās paaudzēs tiek nodota mantojumā Lietuvas diplomāta Joza Brediķa ģimenē.

Brediķu ģimenes tradīcija ir nodot senā dzēriena speciālizlaiduma pudeli ģimenes vecākajam bērnam, un šobrīd tā atrodas pie mantinieces Vācijā. Uz krūkas norādīts par Grand Prix balvu Parīzē 1937. gadā.

Līdz stāsta uzticēšanai Dienas Biznesam ģimenei nebija skaidrs, kurā gadā pudele ražota, vien bija zināms, ka tas noticis pirms Otrā pasaules kara.

A/S Latvijas balzams skaidro, ka Lietuvas vēstniekam dāvinātā un vēlāk ģimenē pārmantotā balzama krūka ir ražota 1938. gadā rīdzinieka Alberta Volfšmita fabrikā – Volfšmita Rauga fabrika, degvīna dedzinātava, spirta rektifikācijas un destilācijas akciju sabiedrība, secina uzņēmumā.

Latvijas balzama arhīvā atrodama ļoti līdzīga, teju ekvivalenta balzama krūka no 1938. gada, vienīgais – tā marķēta ar pašmāju akcīzes nodokļa marku. Vēstniekam dāvinātā krūka bijusi eksporta tirgum paredzēta, tādēļ informācija uz etiķetes lasāma angļu valodā, apskatot Brediķu ģimenes foto, skaidro Latvijas balzams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperti: TeliaSonera par Teo LT sola pārāk maz

, 28.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TeliaSonera piedāvātie 1.83 liti (0.366 lati) par Lietuvas telekomunikāciju kompānijas Teo LT akciju lielākajai daļai akcionāru šķiet neadekvāta, portālam naudaslietas.lv norāda Hipo fondu līdzekļu pārvaldnieks Sandis Kapitonovs.

To pierāda arī līdzīgais akciju atpirkšanas piedāvājums Eesti Telekom, kur Telia ir palielinājusi akciju atpirkšanas cenu, norāda eksperts. Par neadekvāto cenu liecina arī tirgus situācija, kad Teo LT tirgus akciju cena 25. septembrī bija 1.88 liti un 23. septembrī pat sasniedza 2 litus. Domājams, ka Telia būs spiesta palielināt atpirkšanas cenu virs diviem litiem, uzskata S. Kapitonovs.

Viņam piekrīt arī Swedbank brokeris Juris Jankovskis: «Ja TeliaSonera neuzlabos savu atpirkšanas piedāvājumu līdzīgi kā to izdarīja ar Igaunijas telekomunikāciju operatora Eesti Telekom atpirkšanas piedāvājumu, tad pieļauju, ka atpirkšanas rezultāti no TeliaSonera viedokļa varētu arī nebūt sekmīgi, jo šobrīd izskatās, ka investori tomēr vēlas redzēt augstāku cenu par savām akcijām.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

AB City nodrošinās Olainfarm mazākuma akcionāriem iespēju pārdot akcijas par FKTK apstiprināto cenu

Db.lv, 10.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS “AB City” atzinīgi vērtē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) centienus aizsargāt “Olainfarm” mazākuma akcionārus, kuri vēlas izmantot obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Kamēr FKTK cenšas noregulēt situāciju, mazākuma akcionāriem jebkurā gadījumā tiks dota iespēja pārdot savas akcijas par obligātajā piedāvājumā definēto cenu 9,26 eiro, jo “AB City” ir apliecinājis gatavību iegādāties mazākuma akcionāriem piederošās “Olainfarm” akcijas arī pēc obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma termiņa beigām 17. augustā.

AB City pagarinās Olainfarm akciju atpirkšanas piedāvājumu 

Arī pēc obligātā “Olainfarm” akciju atpirkšanas piedāvājuma termiņa beigām 17.augustā...

"Mēs rēķinājāmies, ka būs centieni kavēt akciju atpirkšanas gaitu, jo par to “Black Duck Invest” paziņoja publiski uzreiz pēc atpirkšanas piedāvājuma atļaušanas, un nav izslēgts, ka būs vēl kādi mēģinājumi. Tāpēc arī esam rīkojušies, lai mazinātu jebkuru nenoteiktību šajā procesā. Mēs, “AB City”, esam pauduši gatavību nopirkt mazākuma akcionāru akcijas un esam gatavi darīt to arī tiešu darījumu veidā. Lai veiktu darījumus ar mazākuma akcionāriem, AS “AB City” ir rezervējusi līdzekļus 90 miljonu eiro apjomā," informēja “AB City” valdes priekšsēdētājs Sergejs Korņijenko.

Apturēta Olainfarm obligātā akciju atpirkšanas procedūra 

Farmācijas uzņēmuma "Repharm" grupas mātesuzņēmuma AS "AB City" sāktā zāļu ražotāja AS...

"Lūdzot Administratīvo tiesu atļaut “AB City” turpināt un pabeigt akciju atpirkuma procedūru, FKTK ir centusies normalizēt situāciju, kurā atsevišķi spēlētāji, neizprotamu motīvu vadīti, izmantojot likumdošanas robus, mēģina torpedēt likumā noteiktu un stingri reglamentētu procesu – obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu," komentē S.Korņijenko.

“AB City” pievienojas FKTK paustajam, ka kavēt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu tikai tāpēc, ka kāds ir vērsies tiesā, apšaubot FKTK lēmumu, ir nesamērīgi un faktiskajai situācijai neatbilstoši. “AB City” ir vienisprātis ar FKTK, ka ir jābūt iespējai jau tiesvedības laikā panākt pagaidu risinājumu, kas taisnīgi noregulētu situāciju līdz galīgajam tiesas spriedumam. Taču vēl būtiskāk ir rast ilgtermiņa sistēmiskus risinājumus, kas saknē novērš iespēju ļaunprātīgi manipulēt ar obligātā akciju atpirkuma procedūru.

“AB City” pauž gatavību sadarboties ar FKTK un citām institūcijām, lai sistēmiski pilnveidotu regulējumu darījumiem ar akcijām nākotnē un mazinātu neskaidrības un dažādas interpretācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atpirks visas «Latvijas balzama» akcijas

Valters Paiders [email protected], 12.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Balzama kontrolpaketi ir iegādājies starptautiskā koncerna S.P.I. grupa uzņēmums S.P.I. Distilleries B.V., teikts uzņēmuma paziņojumā Rīgas Fondu biržai.

Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju, S.P.I. Distilleries B.V. ir pārņēmis SIA NTBDC LB īpašumā esošos 49.95 % Latvijas balzama akciju, vienlaikus noslēdzot līgumu ar citiem Latvijas balzama akcionāriem par akciju iegādi no citiem vērtspapīru tirgus dalībniekiem. Līdz ar to, S.P.I. Distilleries B.V. īpašumā nonāks vairāk nekā 50 % no Balzama akciju skaita un saskaņā ar pastāvošo likumdošanu S.P.I. Distilleries B.V. būs jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums, kas, saskaņā ar uzņēmuma pausto, tikšot veikts jau tuvākajā laikā.

Db jau rakstīja, ka ārpusbiržas tirgū šogad tika veikti apjomīgi tiešie darījumi, kuros Db konstatēja arī lielāko akcionāru maiņu. Tas nobremzēja akciju tirdzniecības aktivitāti, taču izskatās, ka peripetijas ap Balzama akcijām tikai tagad sāksies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas balzams rada jaunu produktu, lai ieietu Amerikas tirgū

Lelde Petrāne, 03.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Viena no lielākajām ambīcijām ir ieiet Amerikas tirgū,» stāstot par A/S Latvijas balzams jauno produktu, uzsver uzņēmuma pārstāvis Māris Kalniņš.

Papildinot Rīgas Melnā Balzama dzērienu līniju, A/S Latvijas balzams sācis ražot jaunu – ķiršu balzama versiju. Tādējādi uzņēmums plāno kāpināt dzēriena pārdošanas apjomus kā pašmāju, tā arī eksporta tirgos, tai skaitā tuvākajos gados būtiski augt ASV un Lielbritānijā.

Jaunā – ķiršu – garša esot izvēlēta, ņemot vērā Upeņu balzama veiksmes stāstu un arī balstoties uz jaunākajām patēriņa tendencēm pasaulē - patērētāji dod priekšroku saldākām dzērienu garšām un mazākam alkohola daudzumam. Taču atšķirībā no upenes, kas ir zināma Eiropā, ķirsis ir pazīstams globāli – tā garšu sapratīs gan šeit Latvijā, gan aiz okeāna, spriež uzņēmumā. Balzams patlaban ir pieejams 35 pasaules tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Rīgas Melnā balzama jubilejas etiķetes dizaina konkursam pieteikti 50 darbi

Lelde Petrāne, 04.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Melnā balzama jubilejas etiķetes dizaina konkurss guvis plašu atsaucību, saņemot 50 jubilejas etiķetes variantus, kas izstrādāti augstā kvalitātē un atbilstoši konkursa prasībām.

Ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš ir reģistrējies sociālajā tīklā Facebook, ir iespēja nobalsot par iesniegtajām etiķetēm Rīgas Melnā balzama Facebook lapā līdz 8. jūlija plkst. 00:00.

Publiskais un žūrijas balsojums noteiks 15 labākās etiķetes, kas būs apskatāmas publiskā izstādē Rīgas centrā jūlija beigās.

Iesniegto darbu autori sacentīsies par iespēju laimēt galveno balvu – iespēju izvietot savu ideju uz produkta, kā arī 1000 eiro naudas balvu.

Facebook lapas TOP5 labākās etiķetes tiks paziņotas Rīgas Melnā balzama Facebook lapā pirmdien, 9. jūlijā, savukārt kopējais labāko etiķešu autoru saraksts būs zināms 16. jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atļāvusi Luksemburgas fondam "Duke" izteikt stikla šķiedras ražotāja "Valmieras stikla šķiedra" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, informē FKTK.

FKTK informēja, ka komisija ir atļāvusi "Duke" izteikt "Valmieras stikla šķiedras" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, apvienojot tajā divus akciju atpirkšanas piedāvājumus, jo fonds ir ieguvis 83,14% no "Valmieras stikla šķiedras" balsstiesīgo akciju skaita un akcionāru ārkārtas sapulcē kā vienīgais akcionārs balsoja par kompānijas akciju izslēgšanu no regulētā tirgus.

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā noteikta 0,54 eiro.

FKTK atzīmēja, ka vienas akcijas atpirkšanas cenas noteikšanā ņemts vērā, ka "Valmieras stikla šķiedra" ir piemērots tiesiskās aizsardzības process un atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumam obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā akcijas atpirkšanas cena ir likvidācijas vērtība. Ņemot vērā, ka likvidācijas vērtība ir 0 eiro, "Duke" piedāvā atpirkt akcijas par tuvāko monetāro vērtību, kas atbilst vairākuma akciju paketes iegādes vidējai cenai par vienu akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AS Rigas Fondu birža paziņojums

, 06.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

FKTK ir saņēmusi iesniegumu atļaujai izteikt AS Lode akciju atpirkšanas piedāvājumu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija paziņo, ka 03.08.2007 ir saņēmusi izskatīšanai AS Lode akcionāra LODE Holdings Limited iesniegumu atļaujas izteikt AS Lode obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu saņemšanai. Vienas akcijas atpirkšanas cena pēc prospektā minētās informācijas ir noteikta Ls 8,99.

Akciju atpirkšanas piedāvājumu AS Lode akcionāri var pieņemt sešdesmit deviņu dienu laikā, skaitot no nākamās dienas pēc sludinājuma par akciju atpirkšanas piedāvājumu publicēšanas laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Akciju atpirkšanas piedāvājums ir spēkā tikai pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmuma par atļauju izteikt minēto akciju atpirkšanas piedāvājumu pieņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Gāzes» mazo akcionāru satraukumam nav pamata

Valters Paiders [email protected], 15.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Gāze arī turpmāk paliks publiska akciju sabiedrība - pēc akciju atpirkšanas beigām uzņēmumā nav paredzēts veikt nekādas izmaiņas, teikts lielāko akcionāru, Ruhrgas un E.ON Energie publicētajā Latvijas Gāzes akciju atpirkšanas piedāvājumā.

Db jau rakstīja (12.10.2003; 13.10.2003), ka lielākie akcionāri akciju atpirkšanas piedāvājumu ir izteikuši, balstoties uz Finanšu un Kapitāla tirgus komisijas (FKTK) prasību izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu, jo FKTK konstatējusi, ka Ruhrgas, E.ON Energie, Gazprom un Ekonomikas ministrija netieši kontrolē uzņēmuma kontrolpaketi.

Jau ziņots, ka E.ON Energie, Ruhrgas un Ekonomikas ministrija ir izteikuši akciju atpirkšanas piedāvājumu, kas ir arī apstiprināts. Savukārt Gazprom vēl nav iesniedzis nepieciešamos dokumentus akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai, Db uzzināja FKTK.

Ar pilnu akciju atpirkšanas piedāvājuma tekstu var iepazīties šeit...

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izdod Baltijas un Ziemeļvastu biržu rokasgrāmatu

, 03.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvērinātu advokātu birojs Raidla, Lejiņš un Norcous kopā ar citiem starptautiskā advokātu biroju tīkla RoschierRaidla advokātu birojiem ir izdevis grāmatu Handbook On Takeover Bids, kurā aplūkots biržā kotētu uzņēmumu akciju atpirkšanas piedāvājumu regulējums Baltijas valstīs, kā arī Zviedrijā un Somijā.

Grāmatā apskatīti visi ar akciju atpirkšanas piedāvājumiem saistītie jautājumi, no sagatavošanās fāzes līdz galīgajam akciju atpirkšanas piedāvājumam un uzņēmuma akciju kotēšanas pārtraukšanai. Rokasgrāmata domāta visām akciju atpirkšanas procesā iesaistītajām pusēm: piedāvājuma izteicējam, mērķa sabiedrībai, mērķa sabiedrības akcionāriem un darījuma finansētājiem.

Grāmatā ir apskatīti tādi praktiski jautājumi kā priekšnosacījumi akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai, tai skaitā nepieciešamās dokumentācijas sagatavošana, akciju atpirkšanas norise, mērķa sabiedrības valdes pienākumi un citi jautājumi, kas ir svarīgi akciju atpirkšanas procesā iesaistītajām personām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Balzama» akcijas cena sasniedz 1.79 Ls

Valters Paiders [email protected], 13.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas balzama akcijas cena vienā darījumā šodien sasniedza 1.79 Ls. Tomēr jāatzīmē, šajā darījumā ir tirgota tikai 1 akcija. 13:40 ar Balzama akcijām ir noslēgts 1 lielāks darījums ar 1,000 akcijām. Akcijas cena darījumā bija 1.31 Ls.

Jau ziņots,, ka vakar vakarā Latvijas Balzams nosūtīja paziņojumu Fondu biržai, kurā norādīja, ka uzņēmumā ir notikusi akcionāru maiņa. Par uzņēmuma akciju kontrolpaketes īpašnieku ir kļuvis Holandē reģistrēts uzņēmums S.P.I. Distilleries B.V., kurš plāno tuvākajā laikā izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu no pārējiem Balzama akcionāriem.

Šī paziņojuma rezultātā rīta pusē Balzama akcijas cena pakāpās par 8 santīmiem, līdz 63 santīmiem par akciju, kas ir maksimāli pieļaujamā cenas izmaiņa vienas sesijas laikā. Pie šīs cenas par Balzama akcijām bija vērojama milzīga pircēju interese, taču nebija neviena, kas būtu ar mieru pārdot akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apstājas tirdzniecība ar «Balzama» akcijām

Valters Paiders [email protected], 07.05.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc akciju atpirkšanas piedāvājuma noslēgšanās, tirdzniecības aktivitāte ar Latvijas balzama akcijām ir samazinājusies līdz nullei. Šodien Balzama akcijas pieprasa, labākajā gadījumā, pāris pircēji, kopējais pieprasījums: 74 akcijas par 1.54 Ls gabalā, turklāt tirgū līdz plkst. 13:15 nebija neviena pārdevēja.

Saskaņā ar Latvijas Centrālā depozitārija sniegto informāciju, brīvā apgrozībā patlaban ir apmēram 1 miljons Latvijas balzama akciju, jo depozitārija Sākotnējā reģistrā uz 2. maiju vēl glabājās 386 tūkst. uzņēmuma akciju. Taču jāšaubās, vai tie akcionāri, kas nepieņēma atpirkšanas piedāvājumu kļūs par aktīviem akciju tirgus dalībniekiem un uzturēs Balzama akcijas likviditāti arī turpmāk. Db jau šodien rakstīja, ka tuvākajā laikā iespējama Balzama akciju likviditātes strauja samazināšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 18. martā

Valters Paiders [email protected], 18.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien samazinājās par 656 700.07 Ls, līdz 315 636.41 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Ventspils naftas, Latvijas Gāzes akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Latvijas balzama akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Latvijas balzama akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 35 393.43 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 246 510.60 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 33 732.38 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 64 767.68 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums samazinājās par 26 880.97 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir samazinājusies par 0.24% noslīdot līdz 246.11 punktiem,savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir pieaudzis par 0.54%, sasniedzot 175.43 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzama akcijas, kuru vērtība šodien pieauga par 4.00% jeb par 0.05 Ls, līdz 1.30 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 46 darījumi, kuros tika tirgotas 23 006 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Osmanis: Kapitāls biržā pašlaik nav pietiekami pieejams

LETA, 20.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāls biržā pašlaik nav pietiekami pieejams, pauda augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" dibinātājs un lielākais akcionārs Ilmārs Osmanis.

Viņš arī informē, ka ir nolēmis pieņemt privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" meitasuzņēmuma SIA "Emsco" izteikto akciju atpirkšanas brīvprātīgo piedāvājumu.

Izteikto akciju atpirkšanas brīvprātīgo piedāvājumu Osmanis vērtē kā labu iespēju gan institucionālajiem investoriem, gan privātajiem ieguldītājiem. Piedāvātā cena, Osmaņa ieskatā, ir racionāla un esošajai situācijai nozarē un kopumā valdošajām tendencēm pasaulē atbilstoša.

Osmanis norāda, ka vairāk nekā 20 gadus ar savām investīcijām un savu darbu, esot dibinātāja statusā, atbalstījis "HansaMatrix" izaugsmi, un šo piedāvājumu redz, kā saprātīgu iespēju savam "exit" no biznesa projekta. "Šobrīd situācija atbilst teicienam - labāk kārtīga zīle rokās, nekā mednis kokā. Šajā tirgus situācijā labāk nopelnīt mazāk, nekā paļauties uz to, kas, iespējams, tuvākajā nākotnē nenotiks," viņš pauž.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēja viedoklis: Spekulēja visi no taksometra šofera līdz premjeram

Vadims Markovs, SIA Nira fonds valdes loceklis, 21.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas, kas šobrīd notiek mūsu valsts tautsaimniecībā, ir tikai loģiski, ņemot vērā norises pasaulē un Eiropā. Var teikt, ka augusta mēnesī Eiropa aizgāja atvaļinājumā, bet pēc tā atgriezās pilnīgi citā ekonomiskajā un finanšu vidē. Tur notiekošās negatīvās norises, protams, atspoguļojas arī pie mums.

Šodien visi redz, ka ienākumu līmenis samazinās gan valsts, gan privātajā sektorā, kā arī pieaug bezdarbs un bezdarbības risks, un krasi samazinās cilvēku vēlme patērēt. Bet mūsu ekonomika ir patērētāju ekonomika, ražošanas sektors aizņem tikai 8% no tās. Nekustamā īpašuma nozare un celtniecība pirms gada aizņēma 25%, un līdz ar tās sarukumu neviens sektors nevar šo tukšo vietu aizpildīt. Runāt par to, ka mēs šeit tagad attīstīsim kaut kādu ražošanu un jaunas tehnoloģijas — tas ir bezcerīgi, jo prasa ļoti lielu ieguldījumu: infrastruktūru, izglītību un vēl ļoti daudz citu faktoru. Tāpēc ir jāārstē arī nekustamo īpašumu segments. To nedarot, mēs nonāksim vēl dziļākā krīzē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Plānots izteikt «NORD/LB Latvija» obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu

Ieva Mārtiņa [email protected], 11.01.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir saņēmusi izskatīšanai Norvēģijas «DnB NOR Bank ASA» iesniegumu, lai saņemtu atļauju izteikt «NORD/LB Latvija» akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu. Vienas akcijas atpirkšanas cena Ls 1.74, liecina informācija Rīgas Fondu biržai. Tirgū «NORD/LB Latvija» akcijas netiek aktīvi tirgotas, un pēdējā laikā vienas akcijas cena figurē 4 Ls līmenī. Akciju atpirkšanas piedāvājumu bankas akcionāri var pieņemt 30 dienu laikā, skaitot no nākamās dienas pēc sludinājuma par akciju atpirkšanas piedāvājumu publicēšanas laikrakstā «Latvijas Vēstnesis». Akciju atpirkšanas piedāvājums būs spēkā tikai pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmuma par atļauju izteikt minēto obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par Rīgas miesnieka akciju plāno maksāt 17.57 Ls

, 24.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija saņēmusi Rīgas miesnieka akcionāra Rakvere Lihakombinaat iesniegumu atļaujas izteikt uzņēmuma obligāto un galīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu saņemšanai.

Kā liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā, vienas akcijas atpirkšanas cena pēc prospektā minētās informācijas ir noteikta 17.57 lati. Akciju atpirkšanas piedāvājumu Rīgas miesnieka akcionāri var pieņemt trīsdesmit dienu laikā, skaitot no nākamās dienas pēc sludinājuma par akciju atpirkšanas piedāvājumu publicēšanas laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Akciju atpirkšanas piedāvājums ir spēkā tikai pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmuma par atļauju izteikt minēto akciju atpirkšanas piedāvājumu pieņemšanas.

Db.lv jau ziņoja, ka Rīgas miesnieks pērn strādājis ar 26.65 miljonu Ls apgrozījumu, liecina kompānijas neauditētais gada pārskats, kas iesniegts NASDAQ OMX Riga biržai.

Komentāri

Pievienot komentāru