Bankas

Anglijas Banka brīdina Lielbritānijas bankas par parādu krīzes risku

Lelde Petrāne, 26.06.2010

Jaunākais izdevums

Eiropas parādu krīze ir būtisks risks Lielbritānijas banku sektoram, un bankām, to ņemot vērā, vajadzētu uzlabot skaidrās naudas rezerves, brīdinājusi Anglijas Banka, ziņo BBC.

Jaunākajā finanšu stabilitātes ziņojumā centrālā banka atbalstījusi nesenos pasākumus, ko veikusi Eiropas Savienība, lai apturētu krīzi.

Taču tā norādījusi, ka Lielbritānijas banku saistība ar citiem Eiropas aizdevējiem ir padarījusi tās neaizsargātas.

Saskaņā ar Anglijas Bankas norādēm Lielbritānijas bankas negatīvi varētu ietekmēt Grieķijas vai kādas citas Eiropas valsts defolts, jo tas varētu novest pie dažu Eiropas banku, ar kurām ir saistītas Lielbritānijas bankas, sabrukuma. Centrālā banka arī brīdinājusi, ka Eiropas parādu krīze varētu nobiedēt tirgus, samazinot to vēlmi aizdot ikvienam, kuru tie uzskata par riskantu, ieskaitot Lielbritānijas bankas. Lielākas tirgus bailes varētu arī novest pie krītošām riskanto aktīvu, piemēram, uzņēmumu obligāciju, cenām, piespiežot Lielbritānijas bankas norakstīt to aizdevumu un citu aktīvu vērtību, radot tām lielus zaudējumus.

Ziņojumā arī norādīts uz potenciālajiem riskiem, ko Lielbritānijas ekonomika rada bankām.

Vājāka nekā gaidīts ekonomika vai procentu likmju pieaugums varētu novest pie tā, ka liela daļa hipotekāro kredītu ņēmēju nespēj pildīt savas saistības.

Procentu likmes ir bijušas vēsturiski zemā līmenī kopš 2009.gada marta, bet šomēnes tika izteiktas prognozes, ka Lielbritānijas ekonomika varētu augt lēnākā tempā nekā iepriekš prognozēts.

Taču zemās procentu likmes, kā izskatās, nav nobiedējušas noguldītājus, akcentē BBC.

Lielbritānijas bankās 2009.gadā noguldītā summa pārsniegusi aizņemto summu pirmo reizi kopš Anglijas Banka sākusi apkopot šādus datus - 24 miljardi Lielbritānijas sterliņu mārciņu noguldīti un 20 miljardi mārciņu izsniegti aizņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Aptauja: Anglijas Banka pie likmju palielināšanas ķersies tikai trešajā ceturksnī

Jānis Šķupelis, 30.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Banka mārciņas bāzes procentlikmi par 25 bāzes procentpunktiem līdz 0,75% palielinās šā gada trešajā ceturksnī, liecina jaunākā Reuters 67 ekonomistu aptauja.

Tiesa gan, liela daļa 45% respondentu norādījuši, ka Anglijas CB mārciņas bāzes likmi var paaugstināt agrāk – gada pirmajā pusē (maija vai jūnija sanāksmēs).

Likmes Anglijas CB paaugstināt var likt arvien pieaugošais inflācijas spiediens. Jāpiebilst, ka patēriņa cenu līmenis Anglijā februārī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu gadu izrādījās palielinājies par 4,4% (Anglijas CB mērķis ir turēt inflāciju pie 2% atzīmes).

«Šobrīd turpinās liela neskaidrība par to, kad mārciņas bāzes likme varētu sākt pieaugt. Tas, vai Anglijas CB palielinās mārciņas likmi jau otrajā ceturksnī, būs atkarīgs no tā, cik labi tuvākajā laikā ies Anglijas ekonomikai, ņemot vērā to, ka tā sāks just fiskālās taupības pasākumus,» norāda IHS Global Insight analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Anglijas Banka var ziņot par jauniem mārciņu drukāšanas pasākumiem

Jānis Šķupelis, 21.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laika Anglijas ekonomikas dati (piemēram, bezdarbs sasniedzis 15 gadu augtāko līmeni) un valsts centrālās bankas vadošo amatpersonu noskaņojums liek domāt, ka monetārās politikas noteicēji nav izsmēluši savas iespējas mārciņu drukāšanas frontē, ziņo Reuters.

Anglijas Bankas vadītājs Mervins Kings ziņojis, ka situācija ekonomikā pasliktinājusies un valsts ekonomika līdz nākamā gada vidum varētu stagnēt. Banka prognozē, ka šīs valsts ekonomika nākamgad augs par nepilnu procentu. Tāpat tiek gaidīta inflācijas samazināšanās līdz bankai vēlamajai 2% atzīmei (oktobrī gada inflācija Apvienotajā Karalistē bija pie 5% atzīmes).

Tiek lēsts, ka Anglijas CB uz drūmajām ekonomikas perspektīvām, visticamāk, reaģēs ar papildu kvantitatīvās mīkstināšanas programmu realizēšanu. Tiek lēsts, ka Anglijas galvenie baņķieri pie šādiem pasākumiem varētu ķerties jau nākamā gada sākumā. Nomura International, piemēram, prognozē, ka Anglijas CB jau februārī paziņos par 50 miljardu vērtu mārciņu drukāšanas programmu un maijā par papildu QE (Quantitative Easing jeb kvantitatīvā mīkstināšana) 25 miljardu GBP apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Anglijas Banka likmes cels pirms ECB un FRS

Žanete Hāka, 03.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Banka būs pirmā, kas cels rekordzemās procentu likmes, atsaucoties uz starptautisko banku ekonomistu prognozēm, raksta Bloomberg.

Citigroup un Nomura International ekonomisti uzskata, ka spēcīgākais kāpums kopš 2007. gada liks Anglijas Centrālajai bankai palielināt bāzes procentu likmi no 0,5% līmeņa jau šajā gadā. Naudas tirgus likmju nākotnes kontrakti uzrāda pieaugumu 2015.gada sākumā. Tas ir vismaz trīs mēnešus, pirms kontrakti uzrāda ASV Centrālās bankas noteikto likmju paaugstināšanu. Savukārt Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi un Japānas Bankas vadītājs Haruhiko Kuroda likmes varētu saglabāt esošajā līmenī vai pat pazemināt.

«Anglijas Bankas amatpersonas skatīsies uz vietējā tirgus atveseļošanos, un ja tā būs pietiekami spēcīgā, viņi izmantos iespēju celt likmes jau pirma FRS,» uzskata Morgan Stanley eksperts Džonatans Ešvorts. «Lielākās attīstīto valstu centrālās bankas stingrāku monetāro politiku ieviesīs pakāpeniski,» viņš paredz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka paziņo mārciņu drukāšanas otro kārtu

Jānis Šķupelis, 06.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas Anglijas Bankas sanāksmes laikā, Apvienotās Karalistes noteicēji lēmuši ekonomiku stimulēt ar papildu 75 miljardiem sterliņu mārciņu, kas tiks tērēti valsts obligāciju atpirkšanai, lai pasargātu valsts ekonomiku no eirozonas parādu krīzes negatīvās ietekmes un nosargātu trauslo valsts ekonomikas izaugsmi.

Tāpat Anglijas centrālā banka lēma nemainīt mārciņas bāzes procentlikmi – tā palika pie 0,5% atzīmes.

Katrā ziņā Anglijas rīcība atkal drukājot marciņas var ietekmēt arī Latviju, spriež eksperti. Pagaidām gan par kādām ļoti izteiktām sekām uz mūsu valsti runāt ir pāragri. «Ja mārciņa rezultātā vājināsies pret eiro un latu, tad latu izteiksmē samazināsies maksājumi, ko Lielbritānijā strādājošie mūsu tautieši sūta savām ģimenēm Latvijā. Varētu samazināties pieprasījums pēc Latvijas eksportprecēm Lielbritānijā, ja tām ir pieejami vietējie aizvietotāji par konkurētspējīgām cenām,» secina SEB Wealth Management Pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Jānis Rozenfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - pirmdien prezentēja jauno 50 mārciņu nomināla banknotes dizainu, un uz jaunās banknotes būs matemātiķa un kriptogrāfa Alana Tjūringa attēls.

Tjūrings ir pazīstams kā slepeno kodu uzlauzējs, palīdzot sabiedroto spēkiem Otrā pasaules kara laikā. Viņš sniedza savu ieguldījumu, lai palīdzētu sabiedroto spēkiem nolasīt vācu jūras spēku ziņojumus, kas kodēti ar šifrēšanas mašīnu "Enigma".

50 mārciņu nomināla banknote būs pēdējā Anglijas Bankas izlaistā banknote, kurā papīrs tiks nomainīts pret polimēru materiālu. Jaunā banknote apgrozībā nonāks 2021.gada beigās.

Šī nomināla banknotes agrāk tika raksturotas kā "korumpētās elites valūta", un tā ir ikdienas darījumos vismazāk izmantotā nomināla banknote.

"Alans Tjūrings bija izcils matemātiķis, kura darbam bijusi milzu ietekme uz mūsu dzīvi pašlaik," prezentācijas pasākumā sacīja Anglijas Bankas prezidents Marks Kārnijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nesaskata akūtu nepieciešamību celt likmes

Žanete Hāka, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām Anglijas Bankai nav nepieciešamība uzreiz celt aizņemšanās procentu likmes, BBC sacījis Anglijas Centrālās bankas vadītājs Marks Karnijs.

Viņš gan devis signālus, ka ir sākušās sarunas par Anglijas Bankas turpmāko politikas kursu, ņemot vērā, ka bezdarbs Lielbritānijā ir sarucis straujāk nekā gaidīts.

Jautāts, vai banka samazinās bezdarba līmeņa mērķi, kas patlaban noteikts 7% un tiek saistīts ar aizņemšanās likmju paaugstināšanu, viņš norādījis, ka ir plašs klāsts ar lietām, ko banka varētu darīt, tādēļ nevajadzētu pieņemt pārsteidzošus secinājumus. Viņš uzsvēris, ka ikviens lēmums tiks pieņemts, to apstiprinot Monetārās Politikas komitejas deviņiem dalībniekiem, un viņi turpmāko kursu pārskatīs nākamajā mēnesī.

M. Karnijs situāciju komentēja pēc tam, kad ceturtdien jaunākie darba tirgus dati uzrādīja, ka Lielbritānijas bezdarba līmenis negaidīti sarucis līdz 7,1%, kas ir tikai nedaudz virs līmeņa, kuru Anglijas Banka noteikusi kā mērķi, kad tiks pārskatītas rekordzemās bāzes procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Bankai vajadzētu pārtraukt aktīvu iepirkšanas programmu

, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Bankai vajadzētu uz laiku pārtraukt aktīvu iepirkšanas programmu pēc tam, kad iztērēti paredzētie 200 miljardi mārciņu, atsaucoties uz Anglijas Tirdzniecības kameras direktoru Deividu Frostu, raksta Bloomberg.

«Anglijas Banka ir darījusi visu, ko vien tā var izdarīt šajā situācijā,» viņš uzsvēris. «Ja pavasarī un pēc tam atklājas, ka ekonomika pati par sevi nevar darboties, tad jāatgriežas pie programmas un jāskatās, kur jāturpina iepludināt nauda.»

Pagājušajā nedēļā Anglijas Banka savā ikmēneša sēdē solīja noslēgt savu aktīvu atpirkšanas programmu, kā arī nemainīja mārciņas bāzes likmi, kas ir 0.5 % līmenī. Nākamais monetārās politikas vērtējums būs februārī, kad tiks izteiktas ceturkšņa prognozes.

Tirdzniecības kameras galvenais ekonomists Deivids Kerns sacījis, ka negaida, ka Anglijas Banka pacels likmes tuvākajā laikā. «Viņi neko nedarīs līdz pat septembrim. Es uzskatu, ka līdz gada beigām likme būs 1 %. Savukārt līdz 2012. gada beigām tā būs 2.5 %.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Anglijas Banka mārciņas bāzes likmi nemaina

Jānis Šķupelis, 10.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas Anglijas centrālās bankas sanāksmes laikā valsts monetārās politikas noteicēji mārciņas bāzes procentlikmi atstāja rekordzemu - 0,5% apmērā.

Jāpiebilst, ka Apvienotajā Karalistē inflācija februārī pieauga līdz 4% atzīmei, kas ir divas reizes vairāk nekā inflācijas līmeni vēlētos redzēt Anglijas Banka (tai mērķis tāpat kā Eiropas Centrālajai bankai ir inflācija pie 2% atzīmes). Tiesa gan, analītiķi norāda, ka Anglijas ekonomikas izaugsme vēl nav tik spēcīga, lai varētu sadzīvot ar augstākām likmēm.

Šobrīd lielākā daļa analītiķi prognozē, ka Anglijas Banka mārciņas bāzes likmi paaugstinās šā gada maijā. Jāatgādina, ka Anglijas CB kaimiņš – Eiropas Centrālā banka savā pagājušas nedēļas sanāksmē finanšu tirgiem deva zīmīgus mājienus, ka eiro bāzes procentlikme tiks celta jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptauja: Anglijas Banka likmes cels šā gada oktobrī

, 28.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Banka no pašreizējiem rekordzemajiem līmeņiem likmes cels agrākais šā gada oktobrī, taču pamazām pārtrauks savu aktīvu pirkšanas programmu (naudas drukāšanu), liecina Reuters veiktā 60 tirgus analītiķu aptauja.

Visi analītiķi bija vienisprātis, ka mārciņas bāzes likme Anglijas CB nākamajā sanāksmē (4. februārī) mainīta netiks – tā paliks 0.5 %. Tomēr lielākā daļa analītiķu sagaida, ka Anglijas CB 4. februārī lems samazināt savu aktīvu pirkšanas programmu no pašreizējiem 200 miljardiem sterliņu mārciņu (325 miljardi ASV dolāru).

Mārciņas bāze likme 1 % atzīmi sasniegšot šā gada ceturtajā ceturksnī, 2011. gada pirmo trīs mēnešu laikā tā būs pakāpusies līdz 1.5 %, kamēr nākamā gada otrajā ceturksnī tā būs 1.75 % apmērā, liecina aptaujas dati.

Kopumā gan britu ekonomikai ar izaugsmes tempiem pagaidām ir visai pavāji. Apvienotās Karalistes ekonomika pagājušā gada ceturtajā ceturksnī auga vien par 0.1 % (salīdzinājumā ar trešo ceturksni), lai gan tirgus bija gaidījis IKP pieaugumu par 0.4 %. Pagājuša gada skatījumā Apvienotās Karalistes ekonomika samazinājās par 4.8 % (sliktākais rādītājs kopš 1949. gada), un ekonomisti sagaida, ka tā augs par 1.2 % šogad un par 2.1 % 2011. gadā. Pastāv bažas, ka Anglijas Bankai nākotnē grūtības varētu sagādāt inflācijas ierobežošana. Anglijas CB paredz, ka vidējā inflācija valstī šogad būs 2.4 % (bankas nospraustais mērķis ir inflācija 2 % apmērā), tikmēr 2011. gadā tā sarukšot līdz 1.6 %

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arī Anglijas CB var lemt par jaunu mārciņu drukāšanas programmu

Jānis Šķupelis, 30.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā mēneša laikā pieaugusi iespēja, ka Anglijas CB varētu lemt par papildu mārciņu drukāšanas pasākumiem, norādījusi Reuters ekonomistu septembra aptauja.

Uz jautājumu, ka Anglijas CB tuvākajā laikā varētu ieviest jaunu mārciņu drukāšanas (kvantitatīvās mīkstināšanas jeb quantitative easing) programmu norādījuši 16 no aptaujātā 51 ekonomista (jeb 31%). Vēl augustā par to, ka Anglijas CB ķersies pie papildus pasākumiem ekonomikas izaugsmes nodrošināšanai bija pārliecināti tikai 9% aptaujāto ekonomistu. Jānorāda, ka pašlaik Anglijas Bankas tā saucamā aktīvu uzpirkšanas programma ir 200 miljardu mārciņu apjomā.

Aptauja arī atklāja, ka Anglijas Banka savu galveno monetārās politikas ietekmēšanas instrumentu – mārciņas bāzes procentlikmi paaugstinās tikai nākamā gada trešajā ceturksnī (aptaujas rezultātu mediāna).

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Anglijas Banka likmes nemaina

Jānis Šķupelis, 05.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notiekošās Anglijas Bankas sanāksmes laikā mārciņas bāzes procnetlikme atstāta rekordzemā - 0,5% apmērā.

Kopumā šobrīd palielinājušās bažas par Anglijas ekonomikas izaugsmes tempiem, kurus vēl vairāk apdraudētu situācija, ja mārciņas bāzes likme tiktu celta, raksta Reuters. Jāpiebilst, ka pagājušā gada pēdējā ceturksnī Anglijas ekonomika negaidīti saruka par 0,5% (gada griezumā), savukārt šā gada pirmajā ceturksnī tā auga par 0,5%. Tikmēr patēriņa cenu līmenis Anglijā februārī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu gadu izrādījās palielinājies par 4,4% (Anglijas CB mērķis ir turēt inflāciju pie 2% atzīmes).

Šobrīd tiek lēsts, ka Anglijas Banka varētu vēlāk nekā pirms tam domāts sekot Eiropas Centrālās bankas (ECB) piemēram un celt likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina likmi

Žanete Hāka, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Centrālā banka ceturtdien nolēma atstāt bāzes procentu likmi esošajā līmenī – 0,5%, liecina centrālās bankas paziņojums.

Bankas vadītājs Marks Karnijs uzsvēris, ka nav steigas tirgū mazināt ekonomikas stimulēšanas pasākumus, neskatoties uz to, ka straujākā ekonomikas izaugsme kopš 2007. gada ir samazinājusi bezdarba līmeni tuvu 7%, ko Anglijas Banka iepriekš minēja kā rādītāju, lai sāktu apsvērt likmes paaugstināšanu, raksta Bloomberh.

Ņemot vērā, ka ekonomikas atveseļošanās signāli kļūst spēcīgāki, tirgus dalībnieki prognozē, ka banka likmes paaugstinās nākamajā gadā. Nesen Anglijas Bankas vadītāji paaugstinājuši Lielbritānijas ekonomikas prognozi.

Anglijas Banka ir atstājusi bāzes procentu likmi rekordzemu kopš 2009. gada, kas ir ilgākais periods, kad politika nav mainīta kopš 1940. gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina likmi

Žanete Hāka, 06.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajā ikmēneša sanāksmē Anglijas Centrālā banka nolēma atstāt bāzes procentu likmi esošajā līmenī, raksta Bloomberg.

Likme saglabāta rekordzemajā 0,5% līmenī.

Eiropas ekonomikas situācijas pasliktināšanās un pazīmes, ka arī Lielbritānijas ekonomikas atveseļošanās sāk bremzēties, rada spiedienu uz Anglijas Bankas amatpersonām. Eirozona ir Lielbritānijas lielākais tirdzniecības partneris un tās ekonomikas pasliktināšanās ir veicinājušas spekulācijas investoru vidū, ka likmi Anglijas Banka cels ne vēlāk par 2015. gada otro pusi.

Augustā Anglijas Banka prognozēja šā gada ekonomikas izaugsmi 3,5% apmērā, bet nākamgad 3%. Tāpat banka ziņoja, ka inflācija saglabāsies zem 2% mērķa šajā laika periodā. Jaunās prognozes tiks paziņotas preses konferencē 12. novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka aptur aktīvu iepirkšanas programmu

, 04.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā jau gaidīja tirgus dalībnieki, ceturtdien savā ikmēneša sanāksmē Anglijas Banka paziņoja par 200 miljardu mārciņu vērtās aktīvu iepirkšanas programmas apstādināšanu.

Tāpat Anglijas centrālā banka atstāja iespēju programmu paplašināt, ja ekonomika neatgūsies pietiekamā tempā.

Tāpat Anglijas Banka atstāja mārciņas bāzes likmi nemainītu rekordzemajā 0.5 % līmenī.

Lai gan Anglijas ekonomika pērnā gada ceturtajā ceturksnī pieauga par 0.1 %, dati liecina, ka tās atveseļošanās solis ir nevienmērīgs, raksta Bloomberg. Pakalpojumu sektora pieaugums bremzējās janvārī, kamēr ražošanas apjoms pieauga straujākajā tempā 15 gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bezdarba līmenim saglabājoties virs 7%, Angijas Banka turēsies pie esošās politikas

Žanete Hāka, 07.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Banka necels likmes, kamēr bezdarba līmenis valstī nesamazināsies līdz 7%, trešdien paziņojis jaunais centrālās bankas vadītājs Marks Karnijs.

Šie izteikumi ir līdzīgi nesenajiem ASV Federālo Rezervju sistēmas paziņojumiem.

Jāatzīmē, ka Anglijas Bankai, tāpat kā citām lielajām centrālajām bankām, patlaban ir maz iespēju manevrēt ar procentu likmēm, kas jau vairāk nekā četrus gadus ir rekordzemā līmenī - 0,5%. Eksperti prognozē, ka likmes vismaz gadu turēsies esošajā līmenī.

Anglijas Bankas vadītājs paziņojumā norāda, ka pastāv skaidri signāli, ka ekonomiskā aktivitāte šajā gadā kļūs spēcīgāka. Pēdējā laika pozitīvie rādītāji ir likuši bankas Monetārās politikas komitejai pārskatīt izaugsmes prognozes. Tuvāko gadu laikā bankas pārstāvji prognozē 2,4% IKP pieaugumu, kas gan aizvien ir nedaudz zemāks par vēsturisko vidējo rādītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mārciņu turpina balstīt labie ekonomikas dati

Žanete Hāka, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārciņu turpina balstīt ekonomikas dati un cerības, ka procentu likmes varētu kāpt agrāk, nekā iepriekš ticis prognozēts, stāsta SEB bankas eksperti.

Uz kopējā fona mārciņai joprojām klājas labi, un tās cena šonedēļ pakāpās virs 84 santīmu atzīmes.

Nākošnedēļ būs kārtējais ekonomikas veselības tests, jo tiks publicēti inflācijas, darba tirgus dati un šī mēneša Anglijas Centrālās bankas sanāksmes protokols. Tā kā šie ir ļoti nozīmīgi notikumi, šīs nedēļas beigās attieksme pret mārciņu bija nedaudz piesardzīga, kas materializējās mārciņas cenas pazemināšanā, uzsver eksperti.

Decembra sanāksmē Anglijas Centrālā banka saglabāja bāzes procentu likmi rekordzemā līmenī, uzsverot, ka ekonomika patlaban kļūst spēcīgāka, raksta Bloomberg. Likme patlaban ir rekordzemā 0,5% līmenī. Tāpat Anglijas Banka atstāja savu aktīvu iepirkumu programmu esošajā – 375 miljardu mārciņu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka turpinās savu aktīvu atpirkšanas programmu

, 08.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Banka plāno iztērēt atlikušo aktīvu atpirkšanas programmu, lai pārliecinātos, ka ekonomika iziet no recesijas.

Kopējais programmas apjoms ir 200 miljardi mārciņu apmērā.

Tāpat nemainīta palika mārciņas bāzes likme – 0.5 %, liecina Anglijas Bankas paziņojums.

Tomēr arvien vairāk pazīmes liecina, ka Anglijas Banka varētu apturēt savu palīdzību ekonomikai nākamajā mēnesī. Politikas veidotāja Keita Barkere sacījusi, ka viņa būtu ļoti pārsteigta, ja ceturtajā ceturksnī nebūs vērojams IKP pieaugums, raksta Bloomberg. Trešajā ceturksnī Anglijas ekonomika kritās par 0.2 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas bezdarbs piecu gadu zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijas bezdarba līmenis sarucis līdz piecu gadu zemākajam līmenim, pastiprinot runas par Anglijas Bankas rīcību, lemjot par likmju paaugstināšanu, raksta Bloomberg.

Bezdarba līmenis saruka līdz 6,8%, salīdzinot ar 6,9% februārī. Trešdienas dati liecināja arī, ka algu kāpums pirmo reizi kopš 2010. gada ir pārspējis inflāciju.

Bezdarbnieku skaits sarucis par 133 tūkstošiem līdz 2,21 miljonam, kas ir zemākais līmenis kopš 2009. gada februāra. Jauniešu bezdarbs sarucis līdz zemākajam līmenim kopš 2009. gada.

Pērn Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs sacīja, ka Anglijas Banka neapsvērs likmju celšanu, kamēr bezdarbs būs virs 7%, taču banka neprognozēja, ka tas samazināsies tik strauji. Tagad bankas pārstāvji ir paziņojuši, ka necels likmes, kamēr ekonomikas izaugsme nebūs pietiekami strauja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas valstu valdību cīņas laikā ar parādu krīzi, bankām un vērstpapīru tirgus spēlētājiem ir jābūt gataviem iznīcinošām tirgus konvulsijām, brīdinājusi Anglijas Banka, vēsta britu laikraksts The Telegraph.

Tā, piemēram, valstu ieviestās kapitāla plūsmas kontroles kā arī rūkošā uzticība eiro apdraud tirgus pieeju likvīdiem aktīviem, Globālajā Alternatīvo investīciju vadības konferencē Monako, sacīja Anglijas Bankas Finanšu politikas komisijas pārstāvis Roberts Dženkinss (Robert Jenkins).

Gadījumā, ja tirgum nebūs vieglas pieejas likvīdiem aktīviem, tas var piedzīvot tādu pašu kredītresursu trūkumu, kāds sekoja ASV finanšu giganta Lehman Brothers sabrukumam.

«Vēršanās pret vērtspapīru īstermiņa pārdošanu Eiropā rada ieskatu gaidāmajā nākotnē. Tirgus likviditāte vairs nav bezgalīga un bez maksas,» sacīja bankas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Eksperte: Stagflācijas risks ir reāls scenārijs

Jānis Šķupelis, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstermiņā stagflācija dažās pasaules ekonomikās ir ļoti reāls scenārijs, piemēram, Lielbritānijā, uzskata Latvijas Krājbankas galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

Šonedēļ Apvienoto Karalisti pārsteiguši nepatīkami inflācijas rādītāji. Tie atklājuši, ka patēriņa cenu līmenis Lielbritānijā septembrī, salīdzinot ar attiecīgo periodu vēl pirms gada, palielinājies par 5,2%. Jāteic, ka Anglijas ekonomika pie augstas inflācijas pieradusi nav, un līdzīgā apmērā patēriņu cenu pieauguma indeksi pēdējo padsmit gadu laikā ir bijuši vien pirms 2008. gadā aizsākās globālā finanšu krīze. Šādai ekonomikai augsta inflācija ir bīstama, jo kropļo gan normālus ekonomiskos nosacījumus, gan uzņēmēju un patērētāju uzvedību.

Šobrīd straujais inflācijas kāpums ir arguments kritiķiem, lai kristu krāgā Anglijas centrālās bankas vadītājam par neīstā laikā uzsākto kvantitatīvās mīkstināšanas programmu. Katrā ziņā situācija ir sarežģīta, jo Anglijas ekonomika faktiski stagnē, un šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar gadu iepriekš, auga vien par 0,6%, savukārt pret ceturksni vien par 0,1% (jautājums, vai gaida stagflācija?).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Anglijā inflācija pārsniegšot 3% arī nākamos mēnešus

Žanete Hāka, 17.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visticamāk, inflācija Anglijā nākamo mēnešu laikā pārsniegs Anglijas centrālās bankas noteikto 3% slieksni, jo augstāks tirdzniecības nodoklis dzen uz augšu cenas patēriņa produktiem, raksta Bloomberg.

Anglijas Bankas vadītājs Mervins Kings otrdien bija spiests rakstīt trešo publisko atskaiti šogad pēc tam, kad valsts statistikas birojs publicēja inflācijas datus, kas uzrādīja 3,1% gada pieaugumu jūlijā. Pēc Anglijas likumiem M. Kingam jāraksta atskaite katrus trīs mēnešus, kad inflācija pārsniedz 3% robežu.

«Pastāv liela iespējamība, ka man būs jāraksta vēstules arī nākamajos mēnešos,» M. Kings norādījis. Tomēr viņš neatkāpjas no sava viedokļa, ka inflācija lēni tuvosies vai nokritīs zem 2% atzīmes vidējā termiņā.

Inflācija turas virs valdības noteiktajiem griestiem kopš marta, jo vājā mārciņa un augstās izejvielu cenas veicina cenu spiedienu. Kopš 2007. gada sākuma mārciņas vērtība ir samazinājusies par aptuveni ceturtdaļu, kamēr naftas cenas 18 mēnešu laikā ir vairāk nekā dubultojušās. Savukārt kviešu cenas pēdējā gada laikā ir pieaugušas par 44%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Anglijas Banka likmi nemaina

Jānis Šķupelis, 12.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notiekošās Anglijas Bankas sanāksmes laikā valsts monetārās politikas noteicēji mārciņas bāzes likmi nemainīja un tā palika pie 0,5% atzīmes. Šādos līmeņos šī likme ir jau kopš 2009. gada marta.

Šobrīd vairums tirgus dalībnieku prognozē, ka Anglijas CB par papildu monetārās stimulēšanas pasākumiem varētu paziņot februārī. Proti, Anglijas Banka savu kvantitatīvās mīkstināšanas programmu palielinās par 50 miljardiem sterliņu mārciņu līdz 325 miljardiem mārciņu.

Šobrīd inflācija Apvienotajā Karalistē ir augta un atrodas tuvu 5% atzīmei. Tiesa gan, Anglijas CB ekonomisti paredz, ka inflācija gada beigās valstī būs noslīdējusi zem 2% atzīmes.

Šodien notiks arī Eiropas Centrālās bankas sanāksme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Anglijas Banka likmes nemaina

Jānis Šķupelis, 07.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notiekošās Anglijas Bankas sanāksmes laikā mārciņas bāzes likme palikta neskarta un tā palika neskarta - rekordzemajā 0,5% apmērā.

Tādējādi mārciņas bāzes likme šādos līmeņos paliek jau 20 mēnesi pēc kārtas. Jāpiebilst, ka Anglijas CB no pašreizējajiem 200 miljardiem mārciņu nepalielināja arī savu aktīvu uzpirkšanas programmu.

Vairums ekspertu sagaida, ka Anglijas Banka mārciņas bāzes likmi agrākais var palielināt tikai nākamā gada vidū. Savukārt aptuveni trešdaļa ekspertu (atsaucoties uz Reuters aptaujām) šobrīd uzskata, ka Anglijas CB nāksies palielināt savu aktīvu uzpirkšanas programmu.

Valdot šādam fonam, šodien mārciņas cena pakāpās līdz 1,602 ASV dolāru atzīmei, kas ir augstākais minētā kursa līmenis pēdējo astoņu mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mežizstrādes ienākumi spīlēs starp izmaksu kāpumu un pretinflācijas politiku

Kristaps Jēkabsons, SIA “Ziemeļlatvijas meži” valdes loceklis, 20.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītais gads mežsaimniecības nozarē ir bijis sarežģīts. Problēmas ar nepieredzēto sausumu pavasarī, astoņzobu mizgrauža plosīšanās, aizvien jauni valsts plāni par aizsargājamo teritoriju paplašināšanu bez paralēliem plāniem par kompensāciju palielināšanu meža īpašniekiem ir ietekmējušas kopējo mežsaimnieku noskaņojumu. Taču par jautājumu numur viens ir izvirzījies – kas tālāk notiks ar koksnes cenām? Pirkt mežu vai pārdot? Nezināmo ir bijis pārāk daudz, ieskaitot ģeopolitiskos faktorus.

Kā zināms, 2022. gads koksnes cenu ziņā bija izcils. To ietekmēja gan Krievijas un Baltkrievijas izkrišana jeb izmešana no tirgus, gan ārkārtīgi augstās energoresursu, tostarp malkas, granulu u.tml. resursu cenas tās pašas Krievijas uzsāktā kara dēļ, gan pasaules ekonomikas atkopšanās pēc kovida krīzes. Latvijas meža produkcijas eksporta vērtība togad pārsniedza 4 miljardus eiro, kas ir vēsturiski augstākais rādītājs. Dažiem šķita, ka sācies pavisam jauns nozares attīstības cikls.

Taču jau pērnā gada sākumā svārsts pavērsās pretējā virzienā. Koksnes cenas strauji samazinājās. Piemēram, vidējā zāģbaļķu cena Latvijas tirgū no 2022. gada septembra, kad tā sasniedza 108,17 eiro par kubikmetru, līdz 2024. gada janvārim bija sarukusi līdz 74,96 eiro par kubikmetru, rāda portāla latvianwood.lv dati. Tajā pašā laika periodā vidējā papīrmalkas cena kritās no 99,62 eiro par kubikmetru līdz 56,93 eiro par kubikmetru, bet malkas cena – no 77,13 līdz 45,74 eiro par kubikmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina procentu likmi un samazina ekonomikas izaugsmes prognozi

LETA, 11.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - ceturtdien pieņēma lēmumu nemainīt bāzes procentu likmi un samazināja ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam.

Tādējādi centrālās bankas bāzes procentu likme saglabāta 0,25% apmērā, kas ir rekordzems līmenis.

Pērn augustā Anglijas Banka īstenoja pirmās izmaiņas bāzes procentu likmē kopš 2009.gada marta, samazinot to par 0,25 procentpunktiem.

Tāpat Anglijas Banka ceturtdien paziņoja, ka ekonomikas stimulēšanai paredzētās aktīvu iegādes programmas apjoms saglabāts 435 miljardu mārciņu apmērā pēc augustā īstenotā palielinājuma par 60 miljardiem eiro.Banka arī norādīja, ka varētu paaugstināt bāzes procentu likmi straujāk nekā gaidīts, ja pārrunas par Lielbritānijas izstāšanos noritēs veiksmīgi un ekonomika saglabāsies stabila.Tikmēr centrālās bankas jaunākās prognozes liecina, ka Lielbritānijas ekonomika šogad pieaugs par 1,9%, nevis 2%, kā tika lēsts iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru