Finanses

Bezdarba līmenim saglabājoties virs 7%, Angijas Banka turēsies pie esošās politikas

Žanete Hāka, 07.08.2013

Jaunākais izdevums

Anglijas Banka necels likmes, kamēr bezdarba līmenis valstī nesamazināsies līdz 7%, trešdien paziņojis jaunais centrālās bankas vadītājs Marks Karnijs.

Šie izteikumi ir līdzīgi nesenajiem ASV Federālo Rezervju sistēmas paziņojumiem.

Jāatzīmē, ka Anglijas Bankai, tāpat kā citām lielajām centrālajām bankām, patlaban ir maz iespēju manevrēt ar procentu likmēm, kas jau vairāk nekā četrus gadus ir rekordzemā līmenī - 0,5%. Eksperti prognozē, ka likmes vismaz gadu turēsies esošajā līmenī.

Anglijas Bankas vadītājs paziņojumā norāda, ka pastāv skaidri signāli, ka ekonomiskā aktivitāte šajā gadā kļūs spēcīgāka. Pēdējā laika pozitīvie rādītāji ir likuši bankas Monetārās politikas komitejai pārskatīt izaugsmes prognozes. Tuvāko gadu laikā bankas pārstāvji prognozē 2,4% IKP pieaugumu, kas gan aizvien ir nedaudz zemāks par vēsturisko vidējo rādītāju.

Kaut arī darbavietu pieaugums pēdējo gadu laikā ir bijis salīdzinoši pozitīvs, bezdarba līmenis aizvien ir augsts, un patlaban bez darba ir miljons cilvēku.

Inflācija jūnijā Anglijā bija 2,9% un visdrīzāk tuvākajā laikā šādā līmenī saglabāsies.

Anglijas Banka turpinās arī savu aktīvu pirkumu programmu esošajā 375 miljardu mārciņu apmērā, kamēr vien bezdarba līmenis saglabāsies virs 7%. Patlaban bezdarba līmenis ir 7,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Breksita dēļ Anglijas Bankas vadītājs Kārnijs saglabās savu amatu līdz 2020.gada sākumam

Db.lv, 11.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālās bankas - Anglijas Bankas - vadītājs Marks Kārnijs saglabās savu amatu līdz 2020.gada janvārim, lai palīdzētu vadīt valsts ekonomiku laikā pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), ceturtdien paziņoja valsts finanšu ministrs Filips Hamonds.

Uzrunājot parlamentu, Hamonds norādīja, ka Kārnijs piekritis pagarināt savu palikšanu šajā amatā par septiņiem mēnešiem, lai «nodrošinātu nepārtrauktību cauri visai nemierīgam periodam, ko mūsu ekonomika varētu piedzīvot 2019.gada vasaras sākumā».

Lielbritānija no ES izstāsies 29.martā.

Hamonds paudis gandarījumu, ka Kārnijs «piekritis palikt bankas vadītāja amatā papildu septiņus mēnešus, lai atbalstītu mierīgu izstāšanos no ES un nodrošinātu stabilitāti, kas ir svarīga mūsu ekonomikai».

Kanādietis Kārnijs Anglijas Bankas vadītāja amatā stājās 2013.gadā, tajā laikā paužot savus nodomus personīgu iemeslu dēļ šajā amatā strādāt vien piecus gadus no astoņu gadu termiņa, kas nozīmētu, ka viņš šo amatu pamestu 2018.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nesaskata akūtu nepieciešamību celt likmes

Žanete Hāka, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām Anglijas Bankai nav nepieciešamība uzreiz celt aizņemšanās procentu likmes, BBC sacījis Anglijas Centrālās bankas vadītājs Marks Karnijs.

Viņš gan devis signālus, ka ir sākušās sarunas par Anglijas Bankas turpmāko politikas kursu, ņemot vērā, ka bezdarbs Lielbritānijā ir sarucis straujāk nekā gaidīts.

Jautāts, vai banka samazinās bezdarba līmeņa mērķi, kas patlaban noteikts 7% un tiek saistīts ar aizņemšanās likmju paaugstināšanu, viņš norādījis, ka ir plašs klāsts ar lietām, ko banka varētu darīt, tādēļ nevajadzētu pieņemt pārsteidzošus secinājumus. Viņš uzsvēris, ka ikviens lēmums tiks pieņemts, to apstiprinot Monetārās Politikas komitejas deviņiem dalībniekiem, un viņi turpmāko kursu pārskatīs nākamajā mēnesī.

M. Karnijs situāciju komentēja pēc tam, kad ceturtdien jaunākie darba tirgus dati uzrādīja, ka Lielbritānijas bezdarba līmenis negaidīti sarucis līdz 7,1%, kas ir tikai nedaudz virs līmeņa, kuru Anglijas Banka noteikusi kā mērķi, kad tiks pārskatītas rekordzemās bāzes procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Anglijas Banka likmes cels pirms ECB un FRS

Žanete Hāka, 03.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Banka būs pirmā, kas cels rekordzemās procentu likmes, atsaucoties uz starptautisko banku ekonomistu prognozēm, raksta Bloomberg.

Citigroup un Nomura International ekonomisti uzskata, ka spēcīgākais kāpums kopš 2007. gada liks Anglijas Centrālajai bankai palielināt bāzes procentu likmi no 0,5% līmeņa jau šajā gadā. Naudas tirgus likmju nākotnes kontrakti uzrāda pieaugumu 2015.gada sākumā. Tas ir vismaz trīs mēnešus, pirms kontrakti uzrāda ASV Centrālās bankas noteikto likmju paaugstināšanu. Savukārt Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi un Japānas Bankas vadītājs Haruhiko Kuroda likmes varētu saglabāt esošajā līmenī vai pat pazemināt.

«Anglijas Bankas amatpersonas skatīsies uz vietējā tirgus atveseļošanos, un ja tā būs pietiekami spēcīgā, viņi izmantos iespēju celt likmes jau pirma FRS,» uzskata Morgan Stanley eksperts Džonatans Ešvorts. «Lielākās attīstīto valstu centrālās bankas stingrāku monetāro politiku ieviesīs pakāpeniski,» viņš paredz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - pirmdien prezentēja jauno 50 mārciņu nomināla banknotes dizainu, un uz jaunās banknotes būs matemātiķa un kriptogrāfa Alana Tjūringa attēls.

Tjūrings ir pazīstams kā slepeno kodu uzlauzējs, palīdzot sabiedroto spēkiem Otrā pasaules kara laikā. Viņš sniedza savu ieguldījumu, lai palīdzētu sabiedroto spēkiem nolasīt vācu jūras spēku ziņojumus, kas kodēti ar šifrēšanas mašīnu "Enigma".

50 mārciņu nomināla banknote būs pēdējā Anglijas Bankas izlaistā banknote, kurā papīrs tiks nomainīts pret polimēru materiālu. Jaunā banknote apgrozībā nonāks 2021.gada beigās.

Šī nomināla banknotes agrāk tika raksturotas kā "korumpētās elites valūta", un tā ir ikdienas darījumos vismazāk izmantotā nomināla banknote.

"Alans Tjūrings bija izcils matemātiķis, kura darbam bijusi milzu ietekme uz mūsu dzīvi pašlaik," prezentācijas pasākumā sacīja Anglijas Bankas prezidents Marks Kārnijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina monetārās politikas kursu

Žanete Hāka, 10.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien savā ikmēneša sanāksmē Anglijas Banka nemainija bāzes procentu likmi un aktīvu iepirkumu plānu, jo Lielbritānijas ekonomika patlaban sāk atveseļošanos.

Procentu likme atstāta rekordzemā 0,5% līmeni, savukārt aktīvu iepirkšanas programma – 375 miljardu mārciņu apmērā.

Augustā Anglijas Banka iepazīstināja ar nākotnes plāniem, norādot, ka aizņemšanās izmaksas tiks saglabātas esošajā līmenī līdz pat 2016. gada beigām.

Jaunais Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs savā pirmajā preses konferencē vasarā informēja, ka banka neplāno palielināt likmi, kamēr vien bezdarba līmenis nesasniegs 7% līmeni, salīdzinot ar pašreizējiem 7,7%, kas varētu notikt vien 2016. gada beigās.

Pagājušajā mēnesī intervijā medijiem M. Karnijs sacīja, ka neredz argumentus, lai paplašinātu kvantitatīvās mīkstināšanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielbritānijas bezdarba līmenis vairāk nekā trīs gadu zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 13.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada trešajā ceturksnī Lielbritānijā bezdarba līmenis sarucis jau 12. mēnesi pēc kārtas, tuvojoties Anglijas Bankas noteiktajam mērķim un kārtējo reizi apliecinot, ka ekonomikas atveseļošanās kļūst spēcīgāka, raksta Bloomberg.

Bezdarba līmenis samazinājies līdz 7,6%, kas ir zemākā atzīme kopš 2009. gada. Otrajā ceturksnī bezdarba līmenis bija 7,7%. Bezdarbnieku pabalsta pieteikumi pagājušajā mēnesī ir sarukuši par 41,7 tūkstošiem.

Bezdarba līmenis Anglijā samazinās straujāk nekā prognozēja Anglijas Banka un citas amatpersonas. Iepriekš izteiktās aplēses paredzēja, ka trešajā ceturksnī bezdarba līmenis turēsies 7,8% apmērā, bet 7,6% sasniegs vien nākamā gada pirmajā ceturksnī. Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs savā pirmajā preses konferencē vasarā sacīja, ka centrālā banka monetāro programmu nemainīs tikmēr, kamēr bezdarba līmenis nesamazināsies līdz 7%, un tas visdrīzāk notiks ne ātrāk par 2016. gada vidu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina likmi

Žanete Hāka, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Centrālā banka ceturtdien nolēma atstāt bāzes procentu likmi esošajā līmenī – 0,5%, liecina centrālās bankas paziņojums.

Bankas vadītājs Marks Karnijs uzsvēris, ka nav steigas tirgū mazināt ekonomikas stimulēšanas pasākumus, neskatoties uz to, ka straujākā ekonomikas izaugsme kopš 2007. gada ir samazinājusi bezdarba līmeni tuvu 7%, ko Anglijas Banka iepriekš minēja kā rādītāju, lai sāktu apsvērt likmes paaugstināšanu, raksta Bloomberh.

Ņemot vērā, ka ekonomikas atveseļošanās signāli kļūst spēcīgāki, tirgus dalībnieki prognozē, ka banka likmes paaugstinās nākamajā gadā. Nesen Anglijas Bankas vadītāji paaugstinājuši Lielbritānijas ekonomikas prognozi.

Anglijas Banka ir atstājusi bāzes procentu likmi rekordzemu kopš 2009. gada, kas ir ilgākais periods, kad politika nav mainīta kopš 1940. gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mārciņu turpina balstīt labie ekonomikas dati

Žanete Hāka, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārciņu turpina balstīt ekonomikas dati un cerības, ka procentu likmes varētu kāpt agrāk, nekā iepriekš ticis prognozēts, stāsta SEB bankas eksperti.

Uz kopējā fona mārciņai joprojām klājas labi, un tās cena šonedēļ pakāpās virs 84 santīmu atzīmes.

Nākošnedēļ būs kārtējais ekonomikas veselības tests, jo tiks publicēti inflācijas, darba tirgus dati un šī mēneša Anglijas Centrālās bankas sanāksmes protokols. Tā kā šie ir ļoti nozīmīgi notikumi, šīs nedēļas beigās attieksme pret mārciņu bija nedaudz piesardzīga, kas materializējās mārciņas cenas pazemināšanā, uzsver eksperti.

Decembra sanāksmē Anglijas Centrālā banka saglabāja bāzes procentu likmi rekordzemā līmenī, uzsverot, ka ekonomika patlaban kļūst spēcīgāka, raksta Bloomberg. Likme patlaban ir rekordzemā 0,5% līmenī. Tāpat Anglijas Banka atstāja savu aktīvu iepirkumu programmu esošajā – 375 miljardu mārciņu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas bezdarbs piecu gadu zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijas bezdarba līmenis sarucis līdz piecu gadu zemākajam līmenim, pastiprinot runas par Anglijas Bankas rīcību, lemjot par likmju paaugstināšanu, raksta Bloomberg.

Bezdarba līmenis saruka līdz 6,8%, salīdzinot ar 6,9% februārī. Trešdienas dati liecināja arī, ka algu kāpums pirmo reizi kopš 2010. gada ir pārspējis inflāciju.

Bezdarbnieku skaits sarucis par 133 tūkstošiem līdz 2,21 miljonam, kas ir zemākais līmenis kopš 2009. gada februāra. Jauniešu bezdarbs sarucis līdz zemākajam līmenim kopš 2009. gada.

Pērn Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs sacīja, ka Anglijas Banka neapsvērs likmju celšanu, kamēr bezdarbs būs virs 7%, taču banka neprognozēja, ka tas samazināsies tik strauji. Tagad bankas pārstāvji ir paziņojuši, ka necels likmes, kamēr ekonomikas izaugsme nebūs pietiekami strauja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka likmi nemaina; paaugstina ekonomikas izaugsmes prognozi

Žanete Hāka, 05.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Anglijas Centrālā banka saglabāja bāzes procentu likmi rekordzemā līmenī, uzsverot, ka ekonomika patlaban kļūst spēcīgāka, raksta Bloomberg.

Likme patlaban ir rekordzemā 0,5% līmenī.

Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs augustā norādīja, ka likmes paaugstināšana tiks sasaistīta ar bezdarba līmeni, un uzsvēra, ka patlaban nekavēs izaugsmi ar stingrākas monetārās politikas ieviešanu.

Tāpat Anglijas Banka atstāja savu aktīvu iepirkumu programmu esošajā – 375 miljardu mārciņu apmērā.

Savukārt Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns uzsvēris, ka Lielbritānijas ekonomikas plāns darbojas, taču viss darbs vēl nav padarīts, un ekonomika jāpasargā vēl ilgāku laika periodu. Viņš sacīja, ka šā gada ekonomikas izaugsmes prognoze paaugstināta no 0,6% līdz 1,4%, bet nākamā gada ekonomikas izaugsme prognoze paaugstināta no 1,8% līdz 2,4%. Tāpat Dž. Osborns norādījis, ka Lielbritānijas ekonomika aug straujāk nekā jebkura cita liela ekonomika, tomēr pastāv riski saistībā ar tirdzniecības partneru vājo ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Anglijas bezdarbs turas 7,8% līmenī

Žanete Hāka, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrajā ceturksnī bezdarba līmenis Lielbritānijā saglabājās 7,8%, liecina Nacionālā statistikas biroja dati.

Salīdzinot ar pirmo ceturksni, bezdarba līmenis nav mainījies. Kopumā cilvēku skaits, kas meklē darbu, otrajā ceturksnī saruka par 4000 līdz 2,51 miljonam.

Prognozes saskanēja ar Bloomberg aptaujāto ekonomistu aplēsēm. Savukārt bezdarbnieku pieteikumu apjoms bija divreiz mazāks, nekā tika prognozēts jūlijā. Pieteikumu skaits saruka par 29,2 tūkstošiem līdz 1,44 miljoniem.

Jāpiebilst, ka savā pirmajā preses konferencē pagājušajā nedēļā jaunais Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs informēja, ka monetārā politika tiks mainīta tad, kad bezdarba līmenis samazināsies līdz 7%. Tāpat premjerministrs Deivids Kamerons norāda, ka centrālās bankas noteiktā bāzes likme 0,5% līmenī paliks kādu laiku rekordzema, lai veicinātu privāto darbavietu veidošanu, jo publiskajā sektorā darba vietu skaits ir samazinās, lai palīdzētu mazināt budžeta deficītu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka likmi varētu celt pavasarī

Žanete Hāka, 09.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Centrālās bankas amatpersonas varētu lemt par bāzes likmes celšanu no rekordzemā līmeņa jau nākamā gada pavasarī, jo algu kāpums uzņem tempus un arī ekonomikas atveseļošana notiek straujāk, sacījis bankas vadītājs Marks Karnijs.

Viņš sacījis, ka, ja procentu likmes sekos tirgus gaidām, un sāks augt no pavasara, palielinoties pakāpeniski, inflācija sasniegs 2% mērķi un tiks izveidoti 1,2 miljoni darbavietu, viņš uzsvēris, piebilstot, ka, citiem vārdiem – Anglijas Banka sasniegtu savu mērķi.

Šajā gadā Lielbritānijas ekonomika uzrāda labākos rezultātus starp G7 valstīm. Anglijas Bankas pārstāvji kā būtiskākos rādītājus, kad celt likmes, min darba tirgus situāciju un algas. Patlaban likme ir 0,5%.

Inflācija valstī patlaban ir 1,6%, un zem bankas noteiktā mērķa ir turējusies jau septiņus mēnešus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta ar foto: Lielbritānija laiž klajā plastikāta piecu mārciņu banknotes

LETA, 16.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas banka 13.septembrī laida apgrozībā jaunas piecu mārciņu plastikāta banknotes, uz kurām redzams kādreizējā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila portrets.

Banka norāda, ka jaunās banknotes ir apgādātas ar labākām drošības pazīmēm un ir pietiekami izturīgas, lai pārciestu mazgāšanu veļasmašīnā.

Jaunās piecu mārciņu banknotes ir drukātas uz «plāna, pret netīrumiem un mitrumu izturīga plastikāta», un to kalpošanas laiks varētu būt divarpus reizes ilgāks nekā ierasto papīra banknošu mūžs.

«Jaunajiem pieciniekiem ir virkne drošības pazīmju, kas to viltošanu padara vēl grūtāku,» teikts bankas paziņojumā, īpaši uzsverot caurspīdīgo lodziņu, zelta foliju banknotes aversā un sudraba - reversā.

Lēmums uz jaunajām banknotēm attēlot Čērčilu pieņemts, jo «viņš ir viens no visu laiku lielākajiem valstsvīriem un vienīgais premjerministrs, kas saņēmis Nobela prēmiju literatūrā», savā paziņojumā norādījis bankas prezidents Marks Kārnijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielbritānijas mārciņa sasniegusi divu gadu augstāko līmeni

Žanete Hāka, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārciņa divu gadu augstākajā līmenī; Lielbritānijas mārciņas vērtība pret dolāru pieaugusi līdz vairāk nekā divu gadu augstākajam līmenim pēc tam, kad jaunākie dati liecināja, ka mājokļu cenas pieaugušas līdz vairāk nekā desmit gadu augstākajam līmenim, raksta Bloomberg.

Mārciņa sasniedza 1,6466 dolāru atzīmi, kas ir augstākais līmenis kopš 2011. gada augusta.

Pēdējo sešu mēnešu laikā mārciņas vērtība ir pakāpusies par 5,8%, kas ir labākais rezultāts starp desmit attīstīto valstu valūtām.

Lielbritānija pēdējo mēnešu laikā uzrāda labākus rezultātus nekā citas ES valstis, tomēr Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs uzsvēris, ka ekonomikas atveseļošanās procesam jānotiek vēl kādu laiku, lai tā būtu pietiekami spēcīga, lai izturētu augstākas procentu likmes.

Viņš norādījis, ka Lielbritānijas centrālās bankas politika ir bijusi efektīva, turot zemas īstermiņa procentu likmes un stimulējot ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas ekonomika turpina augt

Žanete Hāka, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas ekonomikas atveseļošanās trešajā ceturksnī turpinājusies, un jaunas investīcijas un ēku būvniecība palīdzēja segt lielāko eksporta kritumu vairāk nekā divu gadu laikā, raksta Bloomberg.

Lielbritānijas IKP pieaudzis par 0,8%, liecina provizoriskie dati. Biznesa investīciju apjomi pakāpās par 1,4%, bet eksports saruka par 2,4%.

Šomēnes Anglijas Banka paaugstināja savas ekonomikas prognozes, un norādīja, ka, bezdarba līmenim sarūkot līdz 7%, banka mazinās likmes. Tomēr centrālās bankas vadītājs Marks Karnijs apstiprinājis, ka banka nepaaugstinās likmes, kamēr ekonomika vēl nav pilnībā atguvusies.

Kaut arī ekonomika aug, tā aizvien ir par 2,5% mazāka nekā pirms krīzes. Anglijas Banka ir apņēmusies atbalstīt ekonomiku, turot likmes rekordzemā – 0,5% līmenī, kamēr bezdarbs sasniegs vismaz 7% līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas bezdarba līmenis sarūk līdz piecu gadu zemākajai atzīmei

Žanete Hāka, 16.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī Lielbritānijas bezdarba līmenis samazinājies līdz piecu gadu zemākajai atzīmei, kārtējo reizi apliecinot straujo ekonomikas atveseļošanos, raksta Bloomberg.

Bezdarba līmenis februāra beigās samazinājās līdz 6,9%, salīdzinot ar janvāra beigās reģistrētajiem 7,2%. Tādējādi Anglijas bezdarba līmenis samazinājies līdz zemākajai atzīmei kopš 2009. gada februāra.

Pārskats liecināja, ka algu pieaugums šajā periodā bija straujāks – 1,7%.

Pērn, stājoties Anglijas Bankas vadītāja amatā, Marks Karnijs uzsvēra, ka centrālā banka likmju paaugstināšanu varētu apdomāt, kad bezdarba līmenis saruks līdz 7%, taču banka neprognozēja, ka tas notiks tik ātri. Tādēļ februārī tika izziņoti jaunie plāni, ka centrālā banka vairāk uzmanības pievērsīs kapacitātei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka vēl nerunā par likmju palielināšanu; paaugstina izaugsmes prognozi

Žanete Hāka, 13.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Centrālā banka nedaudz paaugstinājusi šā gada Lielbritānijas ekonomikas izaugsmes prognozi, tomēr brīdinājusi, ka algu pieaugums nebūs tik straujš, kā iepriekš prognozēts, raksta AP.

Banka šā gada izaugsmes prognozi paaugstinājusi no 3,4% līdz 3,5%.

Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs sacīja, ka ekonomikas izaugsmes temps izskatās pārliecinošāks nekā iepriekš, un paredzams, ka bezdarba līmenis līdz gada beigām samazināsies zem 6%. Patlaban bezdarba līmenis sarucis līdz 6,4%, kas ir zemākā atzīme gandrīz sešu gadu laikā.

Tiesa gan, centrālā banka samazinājusi algu pieauguma prognozi uz pusi – līdz 1,25%.

Markit ekonomists Kriss Viljamsons paredz, ka, ņemot vērā, ka algas aug lēnāk nekā inflācija, centrālās bankas pārstāvji būs piesardzīgi ar likmju paaugstināšanu, baidoties par atveseļošanās bremzēšanu tādā veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka likmes saglabā rekordzemā līmenī

Žanete Hāka, 06.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienas sanāksmē Anglijas Centrālā banka bāzes procentu likmi atstāja esošajā līmenī, raksta BBC News.

Astoņi centrālās bankas pārstāvji balsoja par to, lai likme tiktu atstāta pašreizējā līmenī, bet viens vēlējās to paaugstināt.

Likme patlaban ir rekordzemā – 0,5% līmenī. Likme atstāta esošajā līmenī jau 78.mēnesi pēc kārtas.

Jaunākajā apskatā Anglijas Banka norāda, ka inflācija aizvien atrodas zem spiediena, līdz ar to daži ekonomisti jau izteikušies, ka likmes paaugstināšanu varētu uz kādu laiku atlikt, neskatoties uz to, ka bankas vadītājs Marks Karnijs uzsvēris, ka banka tuvojas šim lēmumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksi ceturtdien pārsvarā kritās, tirgiem reaģējot uz ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītāja Džeroma Pauela izteikumiem, kuri apslāpēja cerības uz ASV procentlikmju samazināšanu tuvākajā laikā.

Londonas biržā akciju cenas saruka pēc tam, kad Anglijas Banka norādīja uz perspektīvām pacelt procentlikmes ātrāk, nekā bija gaidāms.

Kritums bija arī Ņujorkas biržā, kur ar naftu saistīto uzņēmumu akcijas sevišķi strauji kritās pēc jēlnaftas cenu samazināšanās.

Tirgus ietekmēja FRS vadītāja Pauela trešdien paustais vērtējums, ka zema inflācija ASV, domājams, ir «pārejoša» parādība. Investori šos izteikumus uztvēra kā norādi, ka procentlikmju samazināšana tuvākajā laikā nav gaidāma.

Pauela izteikumi arī kontrastēja ar ASV prezidenta Donalda Trampa aicinājumiem samazināt aizņemšanās izmaksas, lai atbalstītu ekonomiku.

«Pārejošā FRS izraisīja pārejošu tirgus kritumu,» sacīja «50 Park Investment» analītiķis Adams Sarhans. «Tas pāries.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas bezdarba līmenim straujāks kritums nekā gaidīts

Žanete Hāka, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada nogalē Lielbritānijas bezdarba līmenis sarucis straujāk nekā iepriekš tika lēsts, - no 7,4% līdz 7,1%, raksta MarketWatch.

Tādējādi tas jau gandrīz sasniedzis tādu līmeni, no kura Anglijas Banka plāno apsvērt pacelt bāzes procentu likmes.

Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs pērnā gada novembrī sacījis, ka bezdarba līmenis varētu sasniegt 7% līdz nākamajam gadam, taču trešdien publicētie dati liecina, ka tas notiks daudz ātrāk. Tas arī nozīmē, ka Centrālā banka savu politiku varētu mainīt ātrāk nekā iepriekš tika domāts.

Tiesa gan, Monetārās politikas komiteja norādījusi, ka stingrāku politiku ieviesīs tad, kad varēs redzēt ilgtspējīgu uzlabošanos darba tirgū un ienākumu līmenī, norādot, ka 7% mērķis ir nepieciešams tādēļ, lai apsvērtu iespēju mainīt politiku, nevis uzreiz palielinātu procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina likmi

Žanete Hāka, 06.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajā ikmēneša sanāksmē Anglijas Centrālā banka nolēma atstāt bāzes procentu likmi esošajā līmenī, raksta Bloomberg.

Likme saglabāta rekordzemajā 0,5% līmenī.

Eiropas ekonomikas situācijas pasliktināšanās un pazīmes, ka arī Lielbritānijas ekonomikas atveseļošanās sāk bremzēties, rada spiedienu uz Anglijas Bankas amatpersonām. Eirozona ir Lielbritānijas lielākais tirdzniecības partneris un tās ekonomikas pasliktināšanās ir veicinājušas spekulācijas investoru vidū, ka likmi Anglijas Banka cels ne vēlāk par 2015. gada otro pusi.

Augustā Anglijas Banka prognozēja šā gada ekonomikas izaugsmi 3,5% apmērā, bet nākamgad 3%. Tāpat banka ziņoja, ka inflācija saglabāsies zem 2% mērķa šajā laika periodā. Jaunās prognozes tiks paziņotas preses konferencē 12. novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas inflācija sasniedz gandrīz divu gadu augstāko līmeni

Žanete Hāka, 18.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī inflācija Lielbritānijā pieaugusi līdz gandrīz divu gadu augstākajam līmenim, liecina Lielbritānijas nacionālā statistikas biroja dati.

Inflācija sasniedza 1%, kas ir augstākais līmenis kopš 2014.gada novembra. Augustā tā bija 0,6%.

Anglijas Bankas amatpersonas ir brīdinājušas, ka mārciņas vērtības kritums varētu palielināt inflāciju virs tās noteiktā mērķa – 2%. Tomēr bankas vadītājs Marks Karnijs paudis uzskatu, ka mērenais kāpums ir labs, ņemot vērā bankas centienus veicināt ekonomikas izaugsmi.

Ekonomisti paredz, ka Anglijas Banka nākammēnes samazinās bāzes procentu likmi līdz 0,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Smagākajā Brexit gadījumā Lielbritānijas ekonomiku spēs balstīt lielākās bankas

Žanete Hāka, 28.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas lielākās bankas spēs izturēt smagākā Brexit scenāriju, liecina jaunākie Anglijas Bankas stresa testi, kurā pārbaudīta Lielbritānijas finanšu sistēma.

Bankas pēdējā pārskatā centrālā banka secinājusi, ka Lielbritānijas septiņas lielākās kredītiestādes spētu turpināt kreditēšanu pat, ja Lielbritānija pamestu Eiropas Savienīb 2019.gadā.

«Cilvēki Lielbritānijā var dzīvot ar pārliecību, ka viņiem būs pieeja finanšu pakalpojumiem, kuri viņiem būs nepieciešami attīstībai nākotnē,» norāda Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs.

Testa rezultāti liecina, ka Lielbritānijas lielākās bankas ir stipras pret scenāriju, kas ir daudz smagāks nekā pasaules finanšu krīze. Pēdējā testā tika imitēts scenārijs, kad Lielbritānijas ekonomika sarūk par 4,7%, pasaules ekonomika – par 2,4%, bezdarba līmenis sasniedz 9,5%, bet mājokļu cenas sarūk par trešdaļu un procentu likmes aug līdz 4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrāko pieņēmumu maiņa par centrālo banku politiku gada otrajā pusē var nozīmēt pamatīgu cenu viļņošanos

Pasaules ietekmīgākās centrālās bankas pēdējo dienu laikā pielikušas papildu pūles, lai pamainītu tirgus dalībnieku priekšstatus par zemo procentlikmju laiku turpināšanos.

Tikai nedēļu pēc tam, kad Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs klāstīja, ka mārciņas procentlikmes nulles atzīmes tuvumā ir visnotaļ piemērotas esošajiem nosacījumiem ekonomikā, šīs iestādes vadītājs jau ziņojis par to, ka tuvojas nepieciešamība paaugstināt likmes. Visai negaidīti par līdzīgām monetārās politikas izmaiņām mājienus šonedēļ deva arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) galva Mario Dragi. Tāpat arī Ziemeļamerikā - ASV Federālo rezervju vadība (FRS) atkārtoja, ka iestāde turpinās monetāro kursu padarīt stingrāku (ASV FRS jau četras reizes ir paaugstinājusi dolāra bāzes procentu likmi).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mārciņa krīt, tomēr varētu sasniegt sešu gadu augstāko līmeni

Žanete Hāka, 19.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas mārciņa drīzumā varētu testēt sešu gadu augstāko līmeni pret dolāru, uzskata Barclays Plc eksperti.

Šomēnes mārciņas vērtība sarukusi par 1%, kas ir sliktākais rezultāts starp lielākajām valūtām. Kopš 15. jūlija, kad tā sasniedza 1,7192 dolāru līmeni, kas ir augstākā atzīme kopš 2008. gada oktobra, mārciņas vērtība ir sarukusi par 3,2%.

Augustā Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs uzsvēra, ka bankas pārstāvji uzmanību vērsīs vājajam algu kāpumam, spriežot par likmju celšanu, taču pirmdien viņš Sunday Times atzinis, ka lēmums celt likmes varētu tikt pieņemts pirms algu kāpuma atgūšanās.

Barclays eksperti paredz, ka Anglijas Banka cels likmes novembrī. Tāpat tiek lēsts, ka mārciņa līdz nākamā mēneša beigām varētu sasniegt 1,71 dolāra līmeni un pat to pārspēt.

Komentāri

Pievienot komentāru