Bankas

Izglābtā AIB augstākā līmeņa darbiniekiem prēmijās izmaksās 40 miljonus

Lelde Petrāne, 09.12.2010

Jaunākais izdevums

Vadītāji Allied Irish Banks (AIB) - Īrijas bankā, par kuras glābšanu nodokļu maksātāji līdz šim samaksājuši 3,5 miljardus eiro - īsi pirms Ziemassvētkiem prēmijās saņems 40 miljonus eiro, ziņo independent.ie.

Banka nolēmusi, ka prēmijas juridisku iemeslu dēļ jāmaksā 2400 darbiniekiem. Vidējās prēmijas lielums ir 16 700 eiro, un darbinieki to saņems 17.decembrī.

Pērn darbiniekiem prēmijās tika izmaksāti 54,9 miljoni eiro.

Dāsnās prēmijas baņķieriem ir bijis strīdu avots jau kopš finanšu krīzes sākuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Anglo Irish Bank baņķieri 2008. gada krīzes laikā Īrijas valdību vazājuši aiz deguna

Jānis Rancāns, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklātībā parādījušās slēgtās Īrijas bankas Anglo Irish Bank vadības telefonsarunas, kurās 2008. gada finanšu krīzes laikā tiek pārrunā veidi, kādos apkrāpt valdību un slēpt patiesos bankas zaudējumus.

Telefonsarunu ierakstos, kas nonākuši Īrijas laikraksta Irish Independent rīcībā, dzirdams, kā Anglo Irish Bank vecākais menedžeris Džons Bovijs, kas tobrīd bija iesaistīts sarunās ar valsts Centrālo banku, smejoties un jokojoties izklāsta citam vecākajam menedžerim – Peteram Ficdžerealdam, kā banka no valsts izkrāpj miljardiem eiro bez nolūka tos kādreiz atmaksāt.

Problēmu nomocītā banka 2008. gadā Īrijas Centrālajai bankai lūgusi palīdzību septiņu miljardu eiro apmērā, labi zinādama, ka šīs naudas nebūs pietiekami, lai izglābtu kredītiestādi. Anglo Irish Bank cerējusi, ka tiklīdz kā valdība piešķirs naudu tā vairs tā nevarēs apstāties un turpinās aizdot jaunas summas. Jautāts, kāpēc baņķieri sarunās vēlējušies septiņus miljardus, Dž. Bovijs smejoties atzinis, ka cipars bijis pilnībā izdomāts. «Gluži kā teiktu Dramers (kādreizējais bankas izpilddirektors – Deivids Dramers) – izvilkām no savas pakaļas,» telefonsarunās par valstij lūgto palīdzību izteicies menedžeris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bankrotējis Īrijas bagātākais uzņēmējs

Gunta Kursiša, 11.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Šons Kvinns (Sean Quinn), kam kādreiz piederēja Īrijas bagātākā cilvēka tituls, pasludinājis sevi par bankrotējušu, vēsta Skynews.com.

Viņam ir divus miljardus vērti parādi bijušajā Anglo-Irish Bank. Līdz maksātnespējas pasludināšanai Š. Kvinns pārvaldīja multi-biljardu vērtu impēriju, kas pēdējo gadu laikā pamazām sabruka. To veicināja slepenas nu jau nacionalizētā Anglo-Irish Bank akciju spekulācijas akciju tirgū.

Brīdi, kad S. Kvinns atradās savu panākumu virsotnē, viņa bagātības tika lēstas 4,72 miljardu eiro apmērā. S. Kvinns pavēstījis, ka ir izdarījis visu, lai izvairītos no maksātnepējas. Tomēr tagad bankrots ir deklarēts Belfastas Augstākajā tiesā. Bijušā miljardiera maksātnespēja Belfastā nozīmē to, ka viņš tiks atbrīvots no parādiem gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas aizdevējiem varētu būt nepieciešami pat 14,3 miljardi eiro kā papildus kapitāls, ceturtdien paziņojusi valsts centrālā banka, ziņo MarketWatch.

Līdz ar to kopējās valsts banku glābšanas izmaksas tuvojas 50 miljardiem eiro. Šajā summā ietilpst arī pārsteidzoša turpmāka kapitāla «injicēšana» Allied Irish Banks.

Intervijā Financial Times Īrijas finanšu ministrs Braians Lenihans (Brian Lenihan) atzinis, ka valstij nav citas izvēles kā vien glābt bankas, un Anglo Irish Bank «sabrukums» novestu pie Īrijas «sabrukuma».

Centrālā banka paziņojusi, ka nacionalizētajai Anglo Irish Bank būs nepieciešami kopumā 29,3 miljardi eiro, lai segtu gaidāmos zaudējumus. Vēl 5 miljardi eiro varētu būt nepieciešami «stresa scenārijā», lai segtu negaidītus papildus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas bankām nepieciešami papildus 24 miljardi eiro, lai pārdzīvotu finanšu krīzi, ziņo BBC.

Šis skaitlis iegūts, neatkarīgiem ekspertiem un valsts centrālajai bankai veicot Īrijas banku sektora stresa testu.

Pārbaudīti četri aizdevēji - Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Educational Building Society (EBS) un Irish Life & Permanent.

Visvairāk naudas nepieciešams Allied Irish Banks - 13,5 miljardi eiro. Bank of Ireland vajadzīgi 5,2 miljardi eiro, EBS - 1,5 miljardi eiro, bet Irish Life - 4 miljardi eiro.

Kopējā summa, kas iepludināta Īrijas bankās kopš finanšu krīzes, tagad būs tuvu 70 miljardiem eiro.

Dublinai pēc iepriekšējās banku glābšanas jau pieder lielākā daļa no Anglo Irish Bank, Allied Irish Banks un EBS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES trīs Īrijas bankās iepludinās 17,5 miljardus eiro

Ritvars Bīders, 21.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības regulators apstiprinājis 17,5 miljardu eiro lielu finansējumu trīs Īrijas bankām – Anglo Irish Bank, Allied Irish Banks un Irish Nationwide Building Society (INBS), ziņo Reuters.

Eiropas Komisija norāda, ka šo līdzekļu iepludināšana Īrijas banku sektorā nodrošinās valsts finansiālo veselību.

4,94 miljardus eiro saņems Anglo Irish Bank, 2,7 miljonu eiro – INBS, savukārt Allied Irish Banks saņems 9,8 miljardus eiro, kas tiks attiecīgi sadalīti «labajā» un «sliktajā» bankā.

Visām trim bankām vēl jāiesniedz Eiropas Komisijai detalizēti darbības plāni. Allied Irish Banks arī jāiesniedz bankas restrukturizācijas plāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īrija vēlas «uzsūkt» sliktos kredītus jaunizveidotā bankā

Ritvars Bīders, 25.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrija apsver iespēju izveidot «slikto banku», kurā tiktu apvienotas nacionalizētās bankas Anglo Irish Bank (AIB) un būvnieka Irish Nationwide finanšu divīzijas sliktie aktīvi. Šo struktūrvienību arī paredzēts izmantot, lai pārņemtu sliktos kredītus no citām grūtībās nonākušajām bankām, ziņo Reuters.

Īrijas ierēdņi izskata iespējas apvienot Irish Nationwide un AIB pēc tam, kad abas finanšu iestādes pārvietos savus aizdevumus uz Īrijas Valsts aktīvu pārvaldes aģentūru (NAMA). Jaunizveidotajā «sliktajā bankā» paliks tikai abu iestāžu sliktie kredīti, turklāt šajā finanšu iestādē tiek plānots nodot arī citu banku sliktos aktīvus.

AIB un Irish Nationwide apvienotajā finanšu iestādē varētu tikt iepludināti sliktie kredīti no tādām kompānijām kā Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Pemanent, kā arī EBS.

Lielākā problēma šī plāna realizēšanā ir finansējums jaunizveidotajai «sliktajai bankai». Tiekot izskatīta iespēja finansējumu piesaistīt no Eiropas Centrālās bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Banku restrukturizācija - Latvijas prakse un Īrijas rūgtā pieredze

Maikls Borks, A/s Parex banka padomes priekšsēdētājs, 08.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrija, līdzīgi kā Latvija, šobrīd ar savu parakstu akceptējusi ES / SV Finanšu un ekonomikas atveseļošanās plānu, kas paredz saspringtus īstenošanas kritērijus gan valstij, gan tās iedzīvotājiem.

Problēmas, kas saistītas ar banku sistēmu, ir abu valstu pamatproblēma. Līdz ar to ir nepieciešami ļoti stingri pasākumi, lai īstenotu banku restrukturizāciju un tās turpinātu darboties kā komercbankas, kas atbilst tautsaimniecības vajadzībām un nodrošina ekonomisko izaugsmi. Līdz šim, izvēloties labākos no pieejamajiem risinājumiem, Latvija visādā ziņā ir daudz paveikusi banku sistēmas reformēšanā. Ir jāatzīmē, ka nav divu vienādu banku sistēmu un izmantotie problēmu risinājumi vienmēr būs atšķirīgi. Tomēr ir svarīgi jau pašā procesa sākumā pieņemt dažus būtiskus un pareizus lēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īrijas bankas atkal «kutina nervus»

Lelde Petrāne, 13.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazāk nekā mēnesi pēc tam, kad stresa testi mazināja bažas par Eiropas banku «veselību», jaunas problēmas Īrijas banku sektorā atkal investorus padara nervozus, vēsta The Wall Street Journal.

Šīs nedēļas sākumā Īrija saņēma Eiropas Komisijas apstiprinājumu vēl 10 miljardiem eiro valstij piederošajai Anglo Irish Bank, kas papildina 14,3 miljardus eiro, ko valdība šajā bankā jau ir iepludinājusi. Trešdien Bank of Ireland, kuras 36% pieder valdībai, paziņoja par pirmā pusgada pirmsnodokļu zaudējumiem, kas ir gandrīz divreiz lielāki nekā zaudējumi tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā. Šī notikumu kombinācija ir sadārdzinājusi Īrijas aizņemšanās izmaksas.

Kā norāda medijs, jaunās nepatikšanas dod mājienus, ka nesenie 91 Eiropas bankas stresa testi nav izpildījuši to galveno mērķi: mazināt bažas par kontinenta finanšu institūciju veselību, un, plašākā nozīmē, par dziļos parādos ieslīgušajām valstīm, tādām kā Īrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Iespējamā Īrijas kredītreitinga samazināšana liek krist Eiropas akciju tirgiem

Ritvars Bīders, 28.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties nacionalizētās Anglo Irish Bank rekapitalizācijas izmaksām, Starptautiskās reitingu aģentūras Standard & Poor’s (S&P) brīdinājusi par iespējamu Īrijas kredītreitinga samazināšanu. Tas izraisījis ievērojamu kritumu Eiropas akciju tirgos, vēsta Reuters.

Pēc šī S&P paziņojuma, kā arī citu satricinājumu ietekmē, visi lielākie Eiropas indeksi samazinājušies, Lielbritānijas FTSE 100 krītot par 1%, Francijas CAC-40 – par 1,1%, savukārt Vācijas DAX indeksam samazinoties par 0,9%.

Īrija cenšas pārliecināt investorus, ka tā var atļauties glābt valsts cietušo banku sektoru un tajā pat laikā samazināt lielo budžeta deficītu laikā, kad globālā ekonomikas atlabšana nīkuļo.

25 miljardu eiro lielā summa, kas līdz šim ieguldīta Anglo Irish Bank varētu palielināt Īrijas budžeta deficītu šogad līdz 25% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Atgādinām, ka Eiropas Savienības noteiktā robeža ir 3% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas bankām ir nepieciešami vēl 50 miljardi eiro, lai «sakoptu» savas bilances, atsaucoties uz Anglo Irish Bank priekšsēdētāja Alana Djūka (Alan Duke) sacīto, ziņo CNBC.

Papildu kapitāla skaitlis, kuru nosaucis Djūks, pārsniedz kopējos 46 miljardus eiro, ko valsts bankas jau ir saņēmušas.

Anglo Irish, ko ir nacionalizējusi Īrijas valdība, jau saņēmusi 29,3 miljardus lielu finansējumu.

Kā vēstīts, Īrija nesen saņēma pirmo maksājumu 3,6 miljardu eiro apmērā no eirozonas glābšanas fonda, kas ir nedaudz vairāk nekā sākotnējā summa, par ko tika panākta vienošanās.

Eiropas Finanšu stabilitātes mehānisms (EFSF) ieguva piecus miljardus eiro no piecu gadu obligāciju pārdošanas pagājušā mēneša beigās. Līdzekļi tiks izmantoti, lai palīdzētu finansēt 85 miljardus eiro vērto Īrijas glābšanu, ko veica Eiropas Savienība un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF). Tā pērn sekoja Grieķijas glābšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaules banku peļņa tuvu pirmskrīzes līmenim; arī Swedbank izceļas uz pasaules fona

Dienas Bizness, 06.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules banku kopējā peļņa 2010. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājusies par 77% līdz 709 miljardiem ASV dolāru, kas ir vien par 80 miljardiem dolāru mazāk par pirmskrīzes gados sasniegto globālā banku sektora peļņas pīķi, liecina The Banker publicētais pētījums TOP 1000 World Banks 2011.

Tajā pat laikā banku aktīvu apjoms pirmo reizi pārsniedzis 100 triljonu ASV dolāru robežu, palielinoties par 6,4% salīdzinājumā ar 2009. gadu.

Latvijā strādājošā Zviedrijas banka Swedbank ir iekļuvusi 11. vietā starp 2010. gada pelnošākajām bankām, kas vēl 2009. gadā strādāja ar zaudējumiem. Pēc The Banker datiem, Swedbank 2010. gadu noslēgusi ar peļņu 1,48 miljardu ASV dolāru apjomā.

Taču, lai iekļūtu pelnošāko banku TOP 25, Swedbank peļņa ir krietni par mazu, ņemot vērā, ka 25. pelnošākā banka (Societe Generale) pērn strādājusi ar 7,3 miljardu dolāru lielu peļņu.

Pasaulē pelnošākā banka pērn bijusi Ķīnas Industrial Commercial Bank of China, nopelnot 32,5 miljardus ASV dolāru. Otrajā un trešajā vietā ierindojas China Construction Bank Corporation un JPMorgan Chase & Co ar attiecīgi 26,4 un 24,9 miljardu dolāru peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s samazina Īrijas banku kredītreitingu

Ritvars Bīders, 11.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi vairāku Īrijas banku kredītreitingus, norādot, ka lēmums atlikt iepriekš saskaņotos banku kapitāla palielināšanas pasākumus rada šaubas par valdības vēlmi tālāk atbalstīt valsts banku sektoru, raksta Financial Times.

Pazeminātais reitings nozīme, ka Īrijas sešu banku izdotās negarantētās un nenodrošinātās obligācijas starptautiskajos tirgos būs iespējams realizēt tikai ar augstām procentu likmēm.

Moody’s arī norāda, ka, ņemot vērā banku kapitāla palielināšanas pasākumu atlikšanu, pieaug riski, ka daļu cenas, ko prasīs Īrijas banku sistēmas stabilizēšana, būs jāuzņemas arī šo banku obligāciju turētājiem.

Bank of Ireland reitings samazināts no Baa2 līdz Ba1, savukārt AIB reitings samazināts no Baa3 līdz Ba2. Līdzīgā apmērā samazināti reitingi arī bankām EBS un Irish Life & Permanent. Anglo Irish Bank reitings samazināts no Ba3 līdz Caa1.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

S&P Īrijai draud ar reitinga pazemināšanu

Lelde Petrāne, 28.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Standard&Poor's (S&P) lēš - nepieciešamība Īrijai iepludināt 35 miljardus eiro Anglo Irish Bank izskatās arvien reālāka un jebkāda naudas summa, kas pārsniegs 35 miljardus, varētu izraisīt reitinga samazināšanu, ziņo Reuters.

Šādu brīdinājumu otrdien izteicis S&P analītiķis Trevors Kulinans (Trevor Cullinan).

Viņš norādījis, ka aplēses, kas iepriekš nesasniedza 35 miljardus eiro, tagad izskatās, ka tuvojas šim līmenim.

«Aplēses, kas iepriekš bija stringri pret mūsu 35 miljardiem, tagad, šķiet, arvien vairāk saskan ar šī līmeņa rekapitalizācijas izmaksām,» sacījis S&P analītiķis.

«Valdības plāns B attiecībā uz Anglo nozīmē, ka šie 35 miljardi varētu pat tikt pārsniegti,» viņš piebildis, norādot, ka, ja tā notiks, S&P varētu pazemināt valsts reitingu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Īrijas iedzīvotājiem taupības pasākumu ietvaros būs jārēķinās ar būtiskiem atalgojuma samazinājumiem, valsts premjers Braiens Kovens (Brian Cowen) turpinās būt labāk atlalgotais premjers Eiropas Savienībā, saņemot 200 tūkstošus eiro gadā. Viņu atalgojuma samazinājums skars simboliski - gada laikā viņa alga tiks samazināta par 14 tūkst. eiro.

Kopumā Īrija 2011. gada budžetā paredzējusi ietaupīt 6 miljardus eiro, no kuriem 4 miljardi eiro tiks rasti, samazinot tēriņus, savukārt 2 miljardus eiro valsts paredzējusi iekasēt, mainot nodokļu sistēmu. Laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam īrija plāno ietaupīt 15 miljardus eiro.

Vienu miljardu eiro Īrija plāno ietaupīt samazinot valsts sektorā strādājošo atalgojumu no 5% tiem, kuri pelna līdz 30 tūkstošiem eiro gadā, līdz 15% tiem, kuri pelna vairāk nekā 200 tūkstošus eiro gadā. Lai mazinātu iedzīvotāju sašutumu par algu samazināšanu, atalgojums būtiski tiks samazināts arī valdības vadītājiem, lai rādītu piemēru citiem, norāda Īrijas finanšu ministrs Braiens Lenihens (Brian Lenihan).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV bankas atpērk Eiropas konkurentu aktīvus

Mārtiņš Apinis, 27.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bankas un citas finanšu struktūras izmanto plašumā ejošo parādu krīzi eirozonā, lai palielinātu savu tirgus daļu Eiropas tirgū, atpērkot reģiona banku finanšu aktīvus, raksta The New York Times.

Eiropas bankas ir spiestas pārdot savus aktīvus, lai iztīrītu savas bilances un varētu veikt regulatoru pieprasīto papildu kapitāla piesaistīšanu. Pēc kāda investīciju bankas Morgan Stanley analītiķa aplēsēm, pēdējā pusotra gada laikā Eiropas finanšu struktūras tirgum piedāvājušas aktīvus apmēram trīs triljonu dolāru (apmēram 1,575 triljonu latu) vērtībā.

Tā, piemēram, investīciju kompānija Blackstone Group piekritusi iegādāties Vācijas Commerzbank izsniegtus 300 miljonus dolāru vērtus hipotekāros kredītus, kuri paredzēti viesnīcas Mondrian South Beach iegādei Floridā, kā arī četriem Sofitel hoteļiem Čikāgā, Maiami, Mineapolisā un Sanfrancisko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mazinās parādu krīze Īrijā un Portugālē

Ritvars Bīders, 29.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas un Portugāles aizņemšanās izmaksas starptautiskajos tirgos ir atkāpušās no nesen sasniegtajiem augstumiem pēc tam, kad abu valstu līderi apņēmušies darīt visu nepieciešamo, lai atgūtu investoru uzticību abu valstu ekonomikā, ziņo Telegraph.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liktenim spītējot, Spānijas premjers Mariano Rahojs aizvien liedzas prasīt starptautisko aizdevumu. Tiesa, viņš spriež, ka Spānijas lepnā vientulība ir visai trausla, un kaut vienas bankas krišana nozīmētu visas valsts nospiešanu uz ceļiem aizdevēju priekšā. Tāpēc arī valdības drudžainā darbošanās ap šīs ES ceturtās lielākās ekonomikas bankām.

Nekustamo īpašumu krīze kļuvusi par Spānijas banku klupšanas akmeni un pašai valstij – aizvien vairāk par nekustināmu problēmu. Britu investīciju banka Barclays vērtē, ka nekustamo īpašumu krīze Spānijā ir tikai pusē, un mājokļu cenām tirgū vajadzētu krist vēl 20%. Tas savukārt nozīmētu vēl pamatīgāku šīs valsts banku «noasiņošanu». Pēc Briselē bāzētā Eiropas Politikas studiju centra aplēsēm Spānijā kopumā galu galā nāksies norakstīt 270 miljardus eiro.

Premjers M. Rahojs pēdējās dienās pieaugušajā valsts parādzīmju ienesīgumā vaino eirozonas vispārējās problēmas. Tirgus analītiķi tomēr komentē, ka pie vainas galvenokārt tomēr būs tā pati Bankia – sevišķi tās «mātes grupas» BFA vadības nesenā ziņojuma dēļ, ka tiek pārskatītas līdzšinējās prognozes, un 2011. gadā plānotā 41 miljona eiro peļņas vietā tiek deklarēti 3,3 miljardu eiro zaudējumi. Sasniedzot 6,5% ienesīgumu, Spānijas aizņemšanās cena finanšu tirgū bīstami tuvojas kritiskajiem 7%, kas tiek uzskatīts par valsts defolta līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF vadītājs neredz nepieciešamību palīdzē Īrijai

Ritvars Bīders, 01.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Netiek gaidīta Īrijas vēršanās pie starptautiskajiem aizdevējiem, lai jautātu pēc ārkārtas finansējuma, kas būtu nepieciešams valsts finanšu sakārtošanai. Tā norādījis Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns, atsaucoties uz Vācijas biznesa laikrakstu Handelsblatt, vēsta AFP.

«Mēs esam gatavi gadījumam, ja būs nepieciešama mūsu palīdzība,» laikrakstam sacījis SVF boss, piebilstot, ka fonds šādu Īrijas rīcību negaida.

«Situācija Īrijā ir krietni atšķirīga no situācijas Grieķijā... Īrijas valdība jau ir iedarbinājusi pasākumus fiskālā un banku sektora uzlabošanai,» tā D. Štrauss-Kāns.

Šonedēļ Īrija paziņoja, ka Anglo Irish Bank glābšana valstij varētu izmaksāt aptuveni 35 miljardus eiro, kas Īrijas budžeta deficītu palielinātu līdz rekordlielam apjomam – 32% no iekšzemes kopprodukta.

Grieķijas krīzes ietekmē eirozonas valstis šā gada maijā izveidoja Eiropas Finanšu stabilitātes mehānismu, kura mērķis ir palīdzēt eirozonas dalībvalstīm, kas nonākušas finanšu grūtībās un nespēj finansēt budžeta deficītu, izmantojot obligāciju tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk nodokļu maksātāji Eiropas Savienībā būs pasargāti no turpmākajiem banku glābšanas pasākumiem, un par to būs jāmaksā lielajiem noguldītājiem un investoriem, liecina ES finanšu ministru panāktā vienošanās.

Tā paredz, ka banku īpašnieki, obligāciju īpašnieki un noguldītāji, kuru īpašumā ir vairāk nekā 100 tūkstoši eiro, šo slogu ņems uz saviem pleciem.

Jāatzīmē, ka laika posmā no 2008. gada līdz 2011. gadam ES iztērēja aptuveni trešdaļu no savas ekonomikas izlaides apjoma, lai palīdzētu bankām, kas tuvojās bankrotam valstu parādu krīzes dēļ.

Tāpat paredzēts, ka valsts līdzekļi banku glābšanai būs ļauti tikai ārkārtas gadījumos pēc minimāla zaudējumu apjoma, kas būs vienāds ar 8% no kopējām saistībām.

Īrija, kuras nodokļu maksātājiem nācās maksāt aptuveni 40 miljardus ASV dolāru, lai glābtu Anglo Irish Bank, ir priecīga par šo lēmumu, jo bankām turpmāk nāksies glābt sevi pašām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īrijas centrālā banka pazeminājusi valsts izaugsmes prognozes

Lelde Petrāne, 04.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas centrālā banka pazeminājusi valsts ekonomiskās izaugsmes prognozes un norādījusi, ka valdībai jāveic lielāka izdevumu apcirpšana nekā iepriekš plānots, lai samazinātu rekordaugsto budžeta deficītu, ziņo Bloomberg.

Saskaņā ar centrālās bankas aplēsēm Īrijas ekonomika šogad augs par 0,2%. Vēl jūlijā tā paredzēja izaugsmi par 0,8%.

Tā pazeminājusi savu izaugsmes prognozi arī nākamajam gadam - no 2,8% uz 2,4%.

Kā vēstīts, Īrijas valdība pagājušajā nedēļā nāca klajā ar paziņojumu, ka tā iepludinās papildus naudu Anglo Irish Bank Corp.un citos aizdevējos, palielinot banku glābšanas izmaksas līdz pat 50 miljardiem eiro un «uzstumjot» budžeta deficītu līdz 32% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Īrijas IKP šā gada otrajā ceturksnī saruka par 1,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grūtu lēmumu pieņemšanas laikā Īrijas deputāti dzerot vairāk

Dienas Bizness, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likumprojekta Protection of Life During Pregnancy Bill (Likumprojekts par dzīvības aizsardzību grūtniecības laikā) apspriešanas laikā Īrijas deputāti parlamenta bārā izdzēruši daudz vairāk alkohola nekā parasti, atsaucoties uz Independent.ie, raksta Baltic Ireland.

Skaitļi liecinot, ka Dáil bārā šā gada 11. jūlijā tika izdzertas 179 pintes Ginesa un gaišā alus, salīdzinot, piemēram, 26.jūnijā – 29.

Šie skaitļi iegūti no bāra kases čekiem un to analīze liecina, ka tradicionāli trešdienu vakaros Leinster House tiek izlietots visvairāk alkohola.

Kopumā 11.jūlija naktī bārā, kurš tika slēgts tikai plkst.05:31 ceturtdienas rītā, tika iztērēti 1440,80 € par 313 alkoholiskajiem dzērieniem. Tajā pašā vakarā apmeklētāju bārs, kur deputāti bieži iedzer ar saviem viesiem, tika slēgts pēc plkst.22:00 un tur iztērēti 3572 €, salīdzinot ar 2157 € citā trešdienas vakarā jūnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas miljardieris Romāns Abramovičs ir gatavs vērsties tiesā pret Īriju, ja tas valdība īstenos banku sistēmas glābšanas plānu uz investoru rēķina.

Pēc investoru kompānijas Millhouse LLC pārstāvja vārdiem, R.Abramovičs jūtas piekrāpts, raksta gzt.ru.

Kā ziņo laikraksts The Daily Telegraph, Millhouse LLC izplatījis brīdinājumu, kurā teikts, ka Īrijas varas iestādes saskarsies ar nopietnām reputācijas problēmām, ja pieņems likumprojektu par valsts banku sistēmas glābšanu. No paziņojuma izriet, ka Millhouse ir norūpējies par Īrijas banku obligāciju vērtības krišanos un īpaši sapīcis par likumprojektu, kas prasa investoriem, kuri ieguldījuši bankās, apmaksāt daļu no to parādiem.

Aso R.Abramoviča reakciju izsauca projekts par banku glābšanu no recesijas, kuru piedāvājusi Īrijas finanšu ministrs Braians Lenihans. Īrijas varas iestādes nespējot novērst divu lielāko valsts finanšu iestāžu bankrotu, proti, INBS un Anglo Irish Bank. Tam nepieciešami 50 miljrd. eiro. Ja šī summa tiks samaksāta no valsts budžeta, tad tā deficīts noslīdēs līdz 32% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ārzemju medijs: vadītāji «Balkānu valstī» Latvijā kļuvuši bagāti uz bankas rēķina

Lelde Petrāne, 18.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas baņķieris, kas ir padomes priekšsēdētājs vienā no Latvijas grūtībās nonākušajām bankām, vada vairākus miljonus eiro vērtu tiesvedību pret diviem bankas bijušajiem vadītājiem, raksta kāds Īrijas portāls thepost.ie.

Medijs raksta, ka vadošo amatu Parex bankā Latvijas valdība Maiklam Borkam (Michael Bourke) piedāvāja šā gada sākumā, un tas sekoja bankas sabrukumam 2008.gadā.

Tālāk gan seko nedaudz kuriozs teikums, kurā paskaidrots, ka «Parex tiek uzskatīta par Balkānu valsts ekvivalentu Anglo Irish Bank, jo to vajadzēja glābt vadībai un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai».

Īru medijs arī vēsta, ka Borks savu karjeru sāka Īrijas centrālajā bankā un Latvijas banku nozarē iesaistīts jau vairākus gadus. Pēc viņa kļūšanas par Parex priekšsēdētāju, bankas valde cēlusi prasību tiesā pret diviem tās bijušajiem īpašniekiem, kas bija arī vadošos amatos bankā - Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki.

Komentāri

Pievienot komentāru