Bankas

Papildināta - ECB kritizē Latvijas Bankas vēlmi palīdzēt komercbankām

Žanete Hāka, 23.03.2010

Jaunākais izdevums

Latvijas Bankas lēmums ieviest bankām septiņu dienu noguldījumu iespēju, tas neatbilst eirozonas īstenotajai politikai, kas atbalsta noguldījumus uz nakti, liecina Eiropas centrālās bankas (ECB) paziņojums.

ECB uzsver nepieciešamību turpmāku obligāto rezervju prasību piemērošanu Eiropas monetārās sistēmas standartiem.

«Šāda noguldījumu iespēja pakāpeniski būs jālikvidē, vēlākais tad, kad tiks ieviests eiro,» uzsver ECB.

Db.lv jau ziņoja, ka, lai vienlaikus motivētu bankas tām pieejamos resursus novirzīt tautsaimniecības attīstībai, 11. marta sēdē Latvijas Bankas padome nolēma samazināt noguldījumu iespējas uz nakti Latvijas Bankā procentu likmi no 1% uz 0,5%.

Savukārt, lai sekmētu banku sistēmas likviditātes (jeb brīvo līdzekļu apjoma) prognozējamību, Latvijas Bankas padome nolēma ieviest jaunu monetāro instrumentu – noguldījumu iespēju uz 7 dienām Latvijas Bankā – un noteica tās procentu likmi 1% apmērā.

LB ieviestais jaunais monetārais instruments, pēc SEB Bankas eksperta Daiņa Gašpuita domām, liktu bankām vairāk plānot savu resursu pārvaldību. «Būs jāizvērtē resursu apjoms, ko uz septiņām dienām noguldīt, lai šajā periodā nerastos sarežģījumi ar likviditāti. Tāpēc jaunajam instrumentam drīzāk būs starpbanku tirgu aktivizējoša ietekme. Taču tam nebūs ietekme uz ekonomiku,» Db norādīja D. Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināts - KPMG Baltics saņēmis četrus Latvijas Krājbankas sanācijas priekšlikumus

BNS, 24.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas maksātnespējas administratore auditorkompānija KPMG Baltics kopumā saņēmusi četrus Latvijas Krājbankas sanācijas priekšlikumus, pastāstīja kompānijas korporatīvo finanšu direktors Aivars Jurcāns.

Viņš norādīja, ka tostarp divi priekšlikumi ir «vairāk vai mazāk atbilstoši Kredītiestāžu likuma prasībām attiecībā uz sanācijas plāniem». Jurcāns gan atzina, ka neviens no pašlaik apskatītajiem sanācijas priekšlikumiem nav uzskatāms par pilnvērtīgu īstenošanas plānu.

Jurcāns norādīja, ka bankas sanācijas priekšlikumi tika iesniegti administratoram pēdējā brīdī ‒ pēdējais saņemts tikai 23.janvārī pulksten 13.45. Līdz ar to pašlaik plānu sīkāka izvērtēšana turpinās, bet sākotnējais vērtējums liecina, ka visos ir trūkumi.

Runājot par konstatētajiem trūkumiem, Jurcāns minēja, ka ir jautājums par atkarību no trešo personu lēmumiem, kuri pašlaik nav skaidri un ar kuriem plāna iesniedzēji nekādu vienošanos nav panākuši. Nepilnības saskatāmas arī iesniegtajos biznesa plānos. «Nebūtu pareizi un lietderīgi nevienai no ieinteresētajām pusēm, ja sanācijas process neved pie bankas ilgtspējīgas attīstības,» viņš paskaidroja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kargins un Krasovickis: Prasības sagatavošana tiesai Parex bankai izmaksājusi apmēram pusmiljonu latu

Nozare.lv, 06.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pēkšņo vēršanos tiesā tieši pašlaik varam izskaidrot tikai un vienīgi ar pašreizējiem politiskajiem procesiem valstī un priekšvēlēšanu populismu, biznesa portālam Nozare.lv norādīja bankas bijušie vairākuma akcionāri un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis.

Parex bankas, viņuprāt, nepamatotās prasības sagatavošanai, visticamāk, esot iztērēts apmēram pusmiljons latu. «Tā ir nauda, kas ir ieguldīta tukšā konfrontācijā, nevis ienākumu veicināšanā. Ja paskaitītu tos finanšu resursus, kas tiek izsaimniekoti dažādiem konsultantiem, pētījumiem, advokātiem, auditiem u.c., kam nav nekādas saistības ar biznesu, uzreiz varētu secināt, ka šādi saimniekot var tikai valsts uzņēmums, nevis privāts investors, kuram ir biznesa mērķi,» ar sava preses pārstāvja Sergeja Bardovska starpniecību savu vērtējumu sniedza Kargins un Krasovickis.

Komentāri

Pievienot komentāru