Jaunākais izdevums

Slavenā krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) māju Floridā, Palmbīčā izdevies pārdot par 5,65 miljoniem ASV dolāru, kas ir krietni mazāk nekā plānots, ziņo Bloomberg.

Īpašums pārdošanā tika izlikts 2009.gada septembrī, prasot 8,49 miljonus ASV dolāru. Sākot ar šā gada augustu, cena tika samazināta līdz 6,5 miljoniem ASV dolāru.

Šī māja ir pēdējā no trim Medofa mājām, ko ASV valdība pārdeva, lai atmaksātu naudu Medofa Ponzi shēmas upuriem. 813 kvadrātmetrus lielo māju Medofu ģimene iegādājās 1994.gadā par 3,8 miljoniem ASV dolāru. 2008.gadā tās aptuvenā vērtība bija 9,4 miljoni ASV dolāru.

13.novembrī Ņujorkā plānota vēl viena Medofa lietu izsole, kurā tiks pārdotas rotaslietas, māksla un senlietas.

Kā vēstīts, B. Medofs šobrīd federālajā cietumā Ziemeļkarolīnā izcieš 150 gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Otra lielākā ASV banka ignorējusi aizdomas par Bernardu Medofu

Lelde Petrāne, 04.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bankas JPMorgan Chase & Co vadošie darbinieki cietuši klusu, klientam Bernardam Medofam īstenojot savu episko Ponzi shēmu, tādējādi cerot aizsargāt bankas investīcijas un turpināt sadarboties ar viņu, atsaucoties uz tiesā iesniegtu prasību, vēsta Reuters.

Irvings Pikards, tiesas iecelts pilnvarotais, kurš cenšas atgūt bijušo Medofa klientu naudu, šādas apsūdzības izteicis prasībā pret otru lielāko ASV banku. Ceturtdien publiskota rediģēta prasības versija.

«Lai arī daudzas finanšu institūcijas pieļāva Medofa īstenoto krāpšanu, JPMorgan Chase bija pašā šīs krāpniecības centrā, un līdzdalībniece tajā,» teikts prasībā, kas iesniegta ASV bankrota tiesā Manhetenā.

Tā pirmo reizi pierādot - Pikards uzskata, ka JPMorgan bijusi ieinteresēta uzturēt desmitiem gadu garumā ilgušās attiecības ar Medofu, kura krāpnieciskā shēma gaismā nāca 2008.gada 11.decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes izsolē, kurā tiks pārdots apcietinātā krāpnieka Bernarda Medofa pagraba saturs, cietušo labā cer iegūt līdz pat 21 tūkstotim ASV dolāru, vēsta guardian.co.uk.

Trešdien «zem āmura» nonākšot Medofa vīnu un citu alkoholisko dzērienu kolekcija, kurā ietilpst gan dārgi vīni, gan Smirnoff degvīns.

Ar tās palīdzību tiek cerēts iegūt no 15 tūkstošiem līdz 21 tūkstotim ASV dolāru. Ieņēmumi nonāks pie krāpšanas shēmas upuriem. Šī shēma, kā norāda izmeklētāji, palīdzējusi finansēt Medofa izšķērdīgo dzīvesveidu, kurā ietilpa dārgas automašīnas, laivas un nekustamie īpašumi.

Medofa vīnus konfiscējušas ASV amatpersonas, kas izsola atsavināto īpašumu par labu cietušajiem. Izsolē pagājušā gada novembrī, kur tika pārdotas Medofa mēbeles, apģērbs un citas personīgās lietas, tika iegūti aptuveni divi miljoni ASV dolāru. ASV amatpersonas arī paziņojušas, ka izsolē 4. jūnijā tiks pārdots Medofa bijušās savrupmājas Palmbīčā saturs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saistībā ar Medofa shēmu no HSBC grib piedzīt 9 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 06.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bernarda Medofa investīciju kompānijas likvidācijas procesā pilnvarotais Medofa shēmas upuru pārstāvis Irvings Pikards (Iriving Picard) iesniedzis tiesā prasību pret banku HSBC un tās partneriem, pieprasot 9 miljardus ASV dolāru kompensāciju par krāpšanu un pārkāpumiem 24 epizodēs, ziņo BBC.

I. Pikards norāda, ka HSBC balstījusi Medofa shēmu, izveidojot starptautisku fondu tīklu, tajā pat laikā apzinoties krāpšanas pazīmes šajos darījumos.

Ja HSBC atbilstoši reaģētu uz brīdinājumiem un skaidrām krāpšanas pazīmēm, Medofa shēma būtu sabrukusi jau vairākus gadus iepriekš, kā rezultātā tiktu paglābti vairāki miljardi dolāru un aiztaupītas ciešanas neskaitāmiem tagadējiem shēmas upuriem.

Db.lv jau vēstīja, ka I. Pikards vērsies tiesā arī pret Šveices banku UBS, cerot no tās piedzīt vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru. Tiek apgalvots, ka arī UBS centās piesegt krāpnieka Bernarda Medofa(Bernard Madof) Ponzi shēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV: Bernardam Medofam ir jānomirst cietumā

Lelde Petrāne, 06.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bernardu Medofu no viņam piespriestā 150 gadu cietumsoda nav jāatbrīvo pirms termiņa, pat ja viņam ir nieru mazspēja, tā lēmuši federālie prokurori, ziņo "CNN".

81 gadu vecais B. Medofs, kurš vadīja lielāko Ponzi shēmu vēsturē, pagājušajā mēnesī lūdza atbrīvošanu no cietuma, sakot, ka viņam ir atlicis dzīvot mazāk kā 18 mēnešus.

Taču atbrīvošana viņam atteikta norādot, ka B. Medofa noziegums ir "bijis vēl nepieredzēts pēc apjoma un tā radītajām sekām" un "tas ir pietiekams iemesls", lai noraidītu viņa lūgumu.

Norādīts arī, ka kopš soda piespriešanas B. Medofs ir pierādījis pilnīgu izpratnes trūkumu par savu noziegumu nopietnību un līdzjūtības trūkumu upuriem, kas apliecina, ka viņam nepienākas priekšlaicīga atbrīvošana no cietumsoda.

B. Medofs tika arestēts 2008. gada decembrī, pamatojoties uz apgalvojumiem, ka prestižā aktīvu pārvaldīšanas firma, kuru viņš vadīja Manhetenā, faktiski bija piramīdas veida shēma, kas tūkstošiem cilvēku atņēma miljardiem dolāru. Viņš atzina savu vainu 11 kriminālnoziegumos, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu, nepatiesu ziņu sniegšanu un finanšu dokumentu viltošanu. Cietumsoda izciešanu viņš sāka 2009. gada jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kārtējā apcietinātā krāpnieka Bernarda Medofa mantu izsolē, kas norisinājās Ņujorkā, iegūti vairāk nekā divi miljoni ASV dolāru, kurus saņems viņa upuri, ziņo Bloomberg. Suvenīru mednieki sacentušies gan par Medofa gultu, gan apaviem un pat apakšveļu.

13. novembrī pārdotas gandrīz 500 lietas, tostarp vairāk uzvalku, svīteru un apavu nekā viens cilvēks sava mūža laikā ir spējīgs novalkāt.

Piemēram, 35 gadus vecā Tallija Vienere, advokātu biroja Brown Rudnick LLP bijusī partnere, iztērējusi aptuveni 300 tūkstošus, ieskaitot 2250 ASV dolārus par Medofa gultu. Viņa stāstījusi, ka vēlējusies palīdzēt shēmotāja upuriem. «Gulta ir lielāka nekā mana dzīvojamā istaba,» viņa atzinusi. Sieviete arī izteikusi iespēju, ka viņa varētu uzmeklēt Medofa sievu Rutu un piedāvāt viņai šo gultu.

Dārgākā lieta, kas pārdota izsolē, bijis 10,5 karātu dimanta gredzens, kas pārdots par 550 tūkstošiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret Šveices banku UBS celta prasība tiesā, cerot no tās piedzīt vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru. Tiek apgalvots, ka tā piesegusi krāpnieka Bernarda Medofa(Bernard Madof) Ponzi shēmu, kuras rezultātā klienti zaudēja miljardus, ziņo BBC.

Irvings Pikards (Irving Picard), kas strādā kā Medofa upuru pilnvarotais, vērsies pret UBS un dažādiem partneriem ASV bankrota tiesā.

Banka, kas nav sniegusi nekādus komentārus par apsūdzībām, esot guvusi peļņu no Medofa darbībām.

Kā vēstīts, Medofs šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu. Krāpnieks solīja augstu un stabilu peļņu, piesaistot lielus ieguldījumus no turīgām privātpersonām. Lai kompensētu zaudējumus cietušajiem, nesen izsolē tika pārdota pat Medofa apakšveļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Apburtā loka ceļš 13 gadu garumā valsti novedis kārtējā strupceļā

Māris Ķirsons, 31.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemes piespiedu nomas jautājumos Latvija jau vairāk nekā 13 gadus iet pa apburto loku, un to nespēj pārraut arī ar dalītā īpašuma izbeigšanu, kura īstenošanai izveidotais mehānisms ir birokrātiski smagnējs, un tam nav arī adekvāta valsts finansiāla atbalsta.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta zvērinātu advokātu biroja iLaw partneris Normunds Šlitke. Viņaprāt, zemes piespiedu nomas ikgadējo griestu apmēra noteikšanā 4% no zemes kadastrālās vērtības ir daudz ekonomisko absurdu. Situāciju pašlaik var mainīt tikai Satversmes tiesa.

Kāda ir situācija ar dalītā īpašuma problēmu?

Tā ir tieši tāda pati kā pašlaik ar daudzdzīvokļu māju siltināšanu. Kāpēc tāds salīdzinājums? Tāpēc, ka ir vairākas būtiskas līdzības gan ar daudzdzīvokļu māju siltināšanu, gan ar dalītā īpašuma izbeigšanu. Diemžēl, bet vecais teiciens — ir meli, ir lieli meli un ir statistika — būtu jākoriģē un statistika jāaizstāj ar politika. Proti, politiķi pirms 11 gadiem solīja dzīvokļu īpašniekiem, ka zemes gabala izpirkšana zem daudzdzīvokļu mājas būs tikpat vienkārša un nesāpīga kā šīs mājas siltināšana. Diemžēl realitāte ir cita. Vārdos un solījumos viss ir skaisti, bet, tiklīdz raugāmies uz padarītajiem darbiem — piedāvātajiem mehānismiem —, tā aina jau ir pavisam citāda. No šodienas skatupunkta laikam nevienam nav jautājumu par energoresursiem, to cenas būtisku pieaugumu, dabasgāzes kontekstā arī pieejamību un dārdzību, kas pat ir kļuvusi par savdabīgu ieroci Ukrainas kara kontekstā. Ļoti daudzi cilvēki 32 gadus pēc Latvijas neatkarības atgūšanas dzīvo padomju laikos būvēto daudzdzīvokļu māju dzīvokļos, kuru apkurei bija paredzēts izmantot lētos energoresursus — dabasgāzi — no Krievijas, bet šodien tie vairs nav lēti, un siltināšanas problēma, šķiet, ir viena no galvenajām aktualitātēm valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krāpnieka Bernarda Medofa apakšveļa pārdota par 200 ASV dolāriem

Lelde Petrāne, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļa, kas reiz piederēja apcietinātajam krāpniekam Bernardam Medofam, pārdota par 200 ASV dolāriem. Tā bijusi daļa no mantām no viņa savrupmājas, kas tika izsolītas, ziņo BBC.

Izsolē pārdotas arī mēbeles un mājsaimniecības preces, kurpes, golfa nūjas un mākslas darbi.

Izsolē kopumā iegūtie 400 tūkstoši ASV dolāru tiks novirzīti Medofa 65 miljardu ASV dolāru krāpšanas shēmas upuriem.

Kā vēstīts, Medofs šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu. Viņš tika notiesāts 2009.gadā.

Viņa Ponzi shēma, kas darbojās kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, ietaupījumus atņēma tūkstošiem ieguldītāju.

Saskaņā ar Miami Herald vēstīto 14 Medofa bokseršortu pāri, kas konfiscēti Palmbīčas savrupmājā, kopumā pārdoti par 200 ASV dolāriem.

«Viss notika aptuveni tā, kā gaidīts,» laikraksts citējis izsolītāja Boba Šīhana teikto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medofa darbinieks Lipkins atzinies dokumentu viltošanā un neesošu darbinieku nolīgšanā

Lelde Petrāne, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) par atalgojumu atbildīgais vadītājs Ēriks Lipkins (Eric Lipkin) Ņujorkas tiesai atzinis, ka «strādājis, lai maldinātu revidentus», vēsta BBC.

Lipkins atzinis savu vainu dokumentu viltošanā, viltus darbinieku pievienošanā atalgojuma sarakstam un melos, lai saņemtu aizdevumu.

Atzīšanās bija daļa no vienošanās, saskaņā ar kuru Lipkins sadarbosies ar ASV iestādēm, kas izmeklē Medofa vairāku miljardu dolāru Ponzi shēmu.

Ponzi shēmā sākotnējiem investoriem krāpnieciski tiek izmaksāta pelņa, izmantojot naudu, ko iemaksā citi investori.

Lipkins stāstījis, ka nosūtījis nepatiesus ziņojumus Depository Trust Co., kas saistīta ar vērtspapīru pirkšanu un pārdošanu.

«Es zināju, ka šie dokumenti ir nepatiesi, jo es pats tos radīju,» atzinis Lipkins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas dzīvoklī pašnāvību izdarījis viens no notiesātā ASV krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) dēliem, atsaucoties uz ģimenes advokāta sniegto informāciju, ziņo BBC.

46 gadus vecais Marks Medofs atrasts pakāries Manhetenā sava tēva arestēšanas otrajā gadadienā. «Tā ir biesmīga un nevajadzīga traģēdija. Marks bija nevainīgs tēva milzīgā nozieguma upuris, kurš padevās divus gadus ilgam nemitīgam spiedienam, kuru radīja nepatiesas apsūdzības un netieši mājieni,» sacījis advokāts.

Gan Marks Medofs, gan viņa brālis Endrjū abi ir bijuši iesaistīti šīs lietas izmeklēšanā.

Jāatgādina - B. Medofs pagājušajā gadā atzinās, ka ar savu 65 miljardu ASV dolāru Ponzi shēmu apkrāpis tūkstošiem investoru. 72 gadus vecais krāpnieks šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojamo māju ciematu projekti šobrīd nekustāmā īpašuma tirgū parādās reti. Tomēr ir uzņēmumi, kas ir darbojušies un turpina darboties šajā jomā. SIA Art Terra ir uzņēmums, kas vairākus gadus nodarbojas ar dzīvojamo māju ciematu attīstīšanu, tā iegūstot uzticamu un lietpratīgu reputāciju šajā jomā. SIA Art Terra uzņēmumā strādājošo speciālistu galvenais uzdevums ir - kopīgiem spēkiem radīt maksimāli kvalitatīvu produktu par pieejamu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

RNP: VK pārmetumi dzīvojamo māju remontdarbu finansēšanā ir problēma visai nozarei

Dienas Bizness, 12.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontroles (VK) pabeigtajā SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) revīzijas ziņojumā kā būtiska problēmsituācija, kas skar visus pārvaldniekus, iezīmēta dzīvojamo māju remontdarbu finansēšana no pārvaldnieka puses, norāda RNP Komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Santa Vaļuma

Viņa skaidro, ka atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumam dzīvojamo māju pārvaldniekam jānodrošina pamatpakalpojumu (apkure, ūdens un elektrība) sniegšana, kā arī jānovērš avārijas situācijas neatkarīgi no tā, vai konkrētai dzīvojamai mājai ir tam nepieciešamais finansējums. RNP informēja VK, ka uzņēmums priekšfinansē atsevišķu dzīvojamo māju remontus, kā arī nodrošina visām dzīvojamām mājām pamatpakalpojumus no saviem līdzekļiem un nevis citu dzīvojamo māju remontdarbiem uzkrātajiem līdzekļiem.

RNP norāda, ka maziem apsaimniekotājiem brīvu finanšu līdzekļu nodrošināšana likuma prasību izpildei varētu būt nozīmīga problēma, kas var novest pie dzīvojamo māju uzkrāto līdzekļu izmantošanas citu dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumu nodrošināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rūtas Medofas kontā Bank of New York Mellon Corp. saņemti krāpnieciski pārskaitījumi vismaz 14 miljonu ASV dolāru vērtībā, apgalvo pilnvarotais, kurš likvidē viņas vīra - krāpnieka Bernarda Medofa - firmu, ziņo Bloomberg.

Pilnvarnieks Irvings Pikards pagājušajā nedēļā atklājis, ka prasījis bankai sniegt informāciju par laika posmu no 2002.gada janvāra līdz 2008.gada decembrim, un bankai neesot bijuši iebildumi to sniegt.

Bank of New York kontā daži pārvedumi maskēti kā procentu maksājumi par aizņēmumiem, kuriem nevajadzēja nonākt pie īpašnieka sievas, norādījis Pikards.

Iepriekš Pikards norādījis, ka viņš vēlas atgūt R. Medofas (attēlā) 44,8 miljonu ASV dolāru peļņu no krāpniecības, lai atdotu šo naudu B. Medofa klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francijā Medofa sekotāja apkrāpusi ģimeni, draugus un kaimiņus

Lelde Petrāne, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

54 gadus veca, precējusies sieviete gleznainā Francijas ciematā slavenā, tagad cietumā esošā ASV krāpnieka Bernarda Medofa stilā apkrāpusi ģimeni, draugus, kaimiņus un pat sava vīra darba kolēģus, ziņo thelocal.fr.

Silviane Hamona (Sylviane Hamon), bijusī bankas darbiniece, dzīvo mazā ciematā ar nosaukumu Benais.

Francijas mediji sievietei jau devuši iesauku - vietējā Medofa, jo šajā sakarā tiek vilktas paralēles ar Bernardu Medofu, kurš tika apcietināts ASV saistībā ar ponzi shēmas īstenošanu. Tā galu galā kļuva par vienu no lielākajām krāpšanām finanšu jomā valsts vēsturē.

Francijas laikraksts La Nouvelle République vēstījis, ka sieviete vadījusi shēmu, kuras ietvaros solījusi investoriem peļņu 10% apmērā gada laikā.

Peļņu viņa izmaksājusi, izmantojot jaunu investoru naudu, un kopējais investētās naudas apjoms sasniedzis 3 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notiesātais krāpnieks Bernards Medofs (Bernard Madoff) vaino citus par līdzdarbošanos viņa shēmā, kuras dēļ ieguldītāji zaudēja miljardiem dolāru, ziņo BBC.

Medofs (attēlā, avots: REUTERS/SCANPIX) šobrīd ASV izcieš 150 gadu cietumsodu par 65 miljardus ASV dolāru vērto krāpšanu, kuras rezultātā tūkstošiem ieguldītāju tika atņemti viņu ietaupījumi.

Šādas shēmas atlīdzina, izmantojot jauno investoru naudu, nevis peļņu.

Medofs apgalvo, ka bankas un hedžfondi, kas sadarbojās ar viņa ieguldījumu konsultāciju uzņēmumu izrādīja «tīšu aklumu» attiecībā uz viņa aktivitātēm.

Viņš arī norāda, ka netika pārbaudītas pretrunas pieejamajā informācijā.

Saskaņā ar Medofa teikto attieksme raksturojama šādi: «Ja tu dari kaut ko nepareizi, mēs nevēlamies zināt.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Namu ilgtspēju apdraud nepabeigta privatizācija

Jānis Goldbergs, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

65% Rīgas dzīvokļu īpašnieku daudzdzīvokļu namos nav noslēguši privatizācijas procesu, proti, nav pārņēmuši no pašvaldības rūpes par māju kopumā. Sekas – tiek likti ielāpi bojājumu vietās, bet ilgtspējīgas īpašuma apsaimniekošanas pārsvarā gadījumu nav.

Par problēmām, kas no tā izriet, un risinājumiem iecerēts diskutēt konferencē Mājoklis 2023, kas jau 1. un 2. jūnijā notiks ATTA Centre Krasta ielā Rīgā. Par to Dienas Biznesa intervija ar Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrību asociācijas Mājoklis Rīgas nodaļas vadītāju Ingāru Daibi.

Kādas ir galvenās problēmas, ar ko saskaras cilvēki saistībā ar daudzdzīvokļu mājokļu apsaimniekošanu?

Viena no galvenajām problēmām šobrīd ir nespēja pieņemt lēmumus jautājumos, kas skar daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Proti, dzīvokļu īpašnieki nespēj sanākt kopā, lai vienotos par mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem. Un, ja arī sanāk kopā, tad tajā brīdī, kad nonāk līdz lēmuma pieņemšanai, nespēj vienoties ne par to, kurš darīs, ne - kā darīs. Vērojams, ka cilvēkiem ir diezgan liela vienaldzība par to, kas ir ārpus viņu dzīvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Rīgas daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji varētu vidēji par 50% samazināt siltumenerģijas patēriņu un vienlaikus palielināt sava īpašuma vērtību, Attīstības finanšu institūcija ALTUM aicina pieteikties dalībai daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes valsts atbalsta programmā, informē ALTUM sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

Tās ietvaros līdz 2022.gadam pusi no summas, kas nepieciešama māju atjaunošanai, iespējams saņemt kā grantu jeb dāvinājumu no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš norāda, ka raugoties pēc jau iesniegto pieteikumu skaita, šobrīd Rīga ir otrā aktīvākā pilsēta Latvijā – kopumā no galvaspilsētas dalībai daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes palielināšanas programmā saņemti jau 19 pieteikumi. «Šāda aktivitāte ir apsveicama, tomēr aicinu rīdziniekus būt vēl izlēmīgākiem saistībā ar savu māju atjaunošanu vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tā ir jūsu iespēja uzlabot savus dzīves apstākļus, padarot tos daudz komfortablākus. Otrkārt - ES fondu līdzekļi, ar kuru palīdzību var nosegt pusi no būvniecības izdevumiem, šim nolūkam, iespējams, būs pieejami vēl tikai nepilnus piecus gadus, tāpēc ir vērts pasteigties,» uzsver I. Salmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Noslēdzot konferenci “MĀJOKLIS 2023”, kas norisinājās 1-2.jūnijā Atta centrā!

Dace Vārna, asociācijas “Mājoklis” valdes priekšsēdētāja, 08.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esam aizvadījuši lielāko mājokļu politikai, īpaši ēku drošībai un energoefektivitātei veltīto konferenci, kas norisinājās pirmo reizi Latvijā, un pulcēja augsta līmeņa valsts amatpersonas, nozares profesionāļus, Latvijas lielo pilsētu asociācijas un Latvijas pašvaldību savienības viedokļu līderus, pašvaldību vadītājus, asociācijas, biedrības un daudz citu interesentu.

Konferencei bija izvēlēts divu dienu formāts, saprotot, ka svarīgi skart daudzus problēmjautājumus, jo pārrunājamo jautājumu loks ir ļoti plašs. To, ka darāmā vēl ļoti daudz, savā runā atzīmēja arī Valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Lai aptvertu pēc iespējas plašāku auditoriju, konference bija skatāma interneta tiešraidē. 25 jaudīgi runātāji (referenti), t.sk. starptautisku organizāciju līderi - viesi no Igaunijas, konference pulcēja vairāk kā 2250 apmeklētāju klātienē un tiešsaistē!

Konferences darbs tika sadalīts sekcijās: abu konferences dienu pirmajās pusēs uz galvenās skatuves referēja augsta līmeņa amatpersonas un starptautisku organizāciju pārstāvji no Igaunijas, mājokļu politikas veidotāji, pašvaldību asociāciju (LLPA un LPS) vadītāji un padomnieki, risinājās spraigas paneļdiskusijas. Savukārt pēcpusdienās paralēli notikumiem uz galvenās skatuves, norisinājās praktiski Asociācijas “Mājoklis” un sadarbības partneru Clean R Grupa, Isover un Rīgas enerģētikas aģentūras semināri un praktiskās darbnīcas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latviešu pasīvo māju būvnieki «spamojot» tiek pie 2,5 milj. vērta projekta

Gunta Kursiša, 21.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas tirgū Scanhouse nokļuva «pavisam netīšām» - kādā reklāmas portālā Scanhouse pārstāvji nosūtīja «spamu» aptuveni 500 māju būvniekiem un attīstītājiem. Uz šo e-pastu 2009. gadā dibinātais uzņēmums saņēma piecas atbildes, no kurām viens māju attīstītājs uzsāka nopietnas sarunas, kuru rezultātā tika slēgts 2,5 milj. eiro apjomīga projekta līgums par 12 koka daudzdzīvokļu māju izbūvi jaunā rajonā Norvēģijas pilsētā Sortlandē, portālam Db.lv stāstīja uzņēmuma līdzīpašnieks Māris Liepiņš.

Sortlandes pilsētiņas jaunā māju rajona attīstītājs jau iepriekš bija sadarbojies ar māju būvnieku no Latvijas, taču pasūtītāju neesot apmierinājis iepriekšējais māju būvnieks, un viņš meklējis citu kā rezultātā, saņemot e-pastu no Scanhouse, attīstītājs lūdzis uzņēmumam rekomendācijas un iespēju aplūkot jau tapušos projektus, kā arī viesojies Scanhouse ražotnē Mārupē, un šīs «iepazīšanās» rezultātā tika slēgts līgums, stāsta uzņēmuma līdzīpašnieks. Patlaban jau paveikta trešā daļa darba šinī projektā, un paredzams, ka pirmie iemītnieki Latvijā ražotajās un Latvijas celtnieku uzstādītajās un iekārtotajās mājās ievāksies šā gada jūnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) noteikuši nominantus apbalvojumam “Gada investors 2021” par pērnā gada Latvijas nozīmīgākajām investīcijām industrijā.

Uz apbalvojumu pretendē gan privātie investori (komerceņģeļi), gan juridiskie un institucionālie investori, gan privātā un riska kapitāla darījumu konsultanti.

“Gada investors 2021” konferences un apbalvošanas ceremonijas laiks ir pārcelts uz ceturtdienu, 31. martu, plkst. 16.00. Ņemot vērā notikumus Ukrainā, mainīta pasākuma programma, iekļaujot divas ekspertu paneļdiskusijas.

Pirmajā diskusijā informēs par ekonomikas tendencēm un attīstības scenārijiem Latvijā. Otrajā diskusijā uzņēmējdarbības un investīciju vides eksperti no Gruzijas un Izraēlas stāstīs par savu valstu pieredzi – kādas pārmaiņas notiek un kā var atbalstīt valsts ekonomiku kara laikā un pēckara periodā. Savukārt pārstāvis no Ukrainas dalīsies pieredzē galvenokārt par uzņēmējdarbības situāciju līdz karam. “Gada investors 2021” būs skatāms tiešsaistē, LatBAN un LVCA Facebook lapās un LatBAN YouTube kanālā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par valsts uzņēmumu privatizāciju

Harijs Švarcs, Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs, 08.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā ir uzvirmojušas diskusijas par to, ko darīt ar daudzajiem valsts pilnīgā vai daļējā īpašumā esošajiem uzņēmumiem. Viens no argumentiem, kas bieži vien izskan, ir tāds, ka pašlaik nav īstais laiks to darīt, jo akciju cenas ir zemas un labu cenu par uzņēmuma pārdošanu pašlaik iegūt nav iespējams. Te man ir pāris lietas, ko piebilst:

1. Ja kāds jūtas spējīgs 1-2 gadu griezumā precīzi noprognozēt akciju cenu kustību finanšu tirgos, tad viņam/viņai noteikti ir jāapsver iespējas savas unikālās spējas izmantot akciju investīciju lauciņā. Ja nu tā tomēr īsti nav un akciju cenu prognozēšanas spējas izzūd brīdī, kad runa sākas par savas naudas ieguldīšanu, tad labāk tomēr atgriezties pie vecās labās patiesības, ka noprognozēt akciju cenu kustību pāris gadu laikā ir tuvu neiespējamam. Līdz ar to arī jebkādas spekulācijas par to, ka tagad pārdot nav īstais laiks, jo cenas ir zemas un labāk ir pagaidīt vēl pāris gadus un tad pārdot, nav īsti vietā. Šāda loģika strādātu vienīgi tajā gadījumā, ja mēs varam ar uzņēmumu pārdošanu atļauties gaidīt vismaz 5 vai 10 gadus, jo tikai šādā periodā parādās kaut cik ticamas spējas kaut ko tiešām noprognozēt finanšu tirgos. Vai mums šāda privilēģija ir, zinot ārējā un iekšējā parāda apjomus un tā ikgadējās apkalpošanas izmaksas, kas savos apmēros varētu pārsniegt veselības aizsardzības budžetu, ir jau atsevišķas diskusijas vērts jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule ir mainījusies. Par ASV prezidentu ir kļuvis Donalds Tramps, kurš atklāti saka – Amerika first! Viņam Amerika ir pirmajā vietā! Es domāju, ka arī Latvijai ir vajadzīgs tāds prezidents, kurš pasaka – pirmajā vietā ir Latvija! Pasaka un dara!

Tā intervijā saka Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis.

Skaļa ieroča kārta parastā trešdienas rītā, kad cilvēki dodas uz darbu. Mūsu Latvijas valstī netālu no Mātes Latvijas pie Brāļu kapiem ar automātu nošauj cilvēku. Runā, ka maksātnespējas administratoru mafija Rīgas ielās kārto savas lietas. Parādās bailes, ka atgriezušies 90-tie… Jūs kā Baptistu draudžu savienības bīskaps divpads- mit gadus kopā ar citiem bīskapiem lūdzāt Dievu par Latviju. Svētkos vadījāt dievkalpojumus kopā ar katoļu kardinālu Jāni Pujatu un arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču, ar luterāņu arhibīskapu Jāni Vanagu un pareizticīgo metropolītu Aleksandru. Vai tiešām šī skumjā aina ir tas, ko Latvijas simtgadē mēs visi kopā cerējām ieraudzīt? Ko šī notikusī vardarbība mums rāda?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Namu siltināšanas "atslēga" – aktīva pašvaldību iesaiste

Arnis Škapars, SEB bankas valdes loceklis, 22.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visgrūtākais ir pieņemt lēmumu un spert pirmo soli. Ja tas izdevies, tālākais pamazām notiks un nokārtosies, un ar rezultātu pēc tam apmierināti būs visi. Šādi divos kodolīgos teikumos var raksturot situāciju par un ap daudzdzīvokļu māju siltināšanu, kas Latvijā ar ES fondu atbalstu rit jau vairāk nekā desmit gadus.

Tomēr tieši pirmā soļa speršana, jeb iedzīvotāju vienošanās par nama renovāciju, līdz šim ir bijis vislielākais šķērslis, kas liedzis sasniegt vērā ņemamus rezultātus. Šogad, pieaugot siltuma tarifiem un aktīvāk iesaistoties pašvaldībām, situācija varētu mainīties.

Kā rubrikā “Zaudētais siltums” vēsta portāls LSM.lv, Lietuvā desmit gadu laikā izdevies nosiltināt divas reizes vairāk namu, nekā Latvijā, ieguldot renovācijas programmā aptuveni miljardu eiro (Latvijā – ap 500 miljoniem eiro)1. Galvenie šķēršļi visu šo laiku bijušu nemainīgi: iedzīvotāju nespēja vienoties par mājas renovāciju un bailes uzņemties saistības. Mūsu kā daudzdzīvokļu namu renovācijas finansētāju pieredze rāda, ka iedzīvotājus bieži vien nepārliecina pat tas, ka uzskatāmi tiek parādīti reāli piemēri, kur pēc siltināšanas rēķins par siltumu samazinās uz pusi. Tomēr situācija nav bezcerīga, jo abas minētās “barjeras” ir drīzāk emocionālas, ne racionālas, tāpēc tās ir iespējams pārvarēt, aktīvi šajā procesā iesaistoties namu apsaimniekotājiem un pašvaldībām.

Komentāri

Pievienot komentāru