Pasaulē

Saistībā ar Medofa shēmu no HSBC grib piedzīt 9 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 06.12.2010

Jaunākais izdevums

Bernarda Medofa investīciju kompānijas likvidācijas procesā pilnvarotais Medofa shēmas upuru pārstāvis Irvings Pikards (Iriving Picard) iesniedzis tiesā prasību pret banku HSBC un tās partneriem, pieprasot 9 miljardus ASV dolāru kompensāciju par krāpšanu un pārkāpumiem 24 epizodēs, ziņo BBC.

I. Pikards norāda, ka HSBC balstījusi Medofa shēmu, izveidojot starptautisku fondu tīklu, tajā pat laikā apzinoties krāpšanas pazīmes šajos darījumos.

Ja HSBC atbilstoši reaģētu uz brīdinājumiem un skaidrām krāpšanas pazīmēm, Medofa shēma būtu sabrukusi jau vairākus gadus iepriekš, kā rezultātā tiktu paglābti vairāki miljardi dolāru un aiztaupītas ciešanas neskaitāmiem tagadējiem shēmas upuriem.

Db.lv jau vēstīja, ka I. Pikards vērsies tiesā arī pret Šveices banku UBS, cerot no tās piedzīt vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru. Tiek apgalvots, ka arī UBS centās piesegt krāpnieka Bernarda Medofa(Bernard Madof) Ponzi shēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Otra lielākā ASV banka ignorējusi aizdomas par Bernardu Medofu

Lelde Petrāne, 04.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bankas JPMorgan Chase & Co vadošie darbinieki cietuši klusu, klientam Bernardam Medofam īstenojot savu episko Ponzi shēmu, tādējādi cerot aizsargāt bankas investīcijas un turpināt sadarboties ar viņu, atsaucoties uz tiesā iesniegtu prasību, vēsta Reuters.

Irvings Pikards, tiesas iecelts pilnvarotais, kurš cenšas atgūt bijušo Medofa klientu naudu, šādas apsūdzības izteicis prasībā pret otru lielāko ASV banku. Ceturtdien publiskota rediģēta prasības versija.

«Lai arī daudzas finanšu institūcijas pieļāva Medofa īstenoto krāpšanu, JPMorgan Chase bija pašā šīs krāpniecības centrā, un līdzdalībniece tajā,» teikts prasībā, kas iesniegta ASV bankrota tiesā Manhetenā.

Tā pirmo reizi pierādot - Pikards uzskata, ka JPMorgan bijusi ieinteresēta uzturēt desmitiem gadu garumā ilgušās attiecības ar Medofu, kura krāpnieciskā shēma gaismā nāca 2008.gada 11.decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes izsolē, kurā tiks pārdots apcietinātā krāpnieka Bernarda Medofa pagraba saturs, cietušo labā cer iegūt līdz pat 21 tūkstotim ASV dolāru, vēsta guardian.co.uk.

Trešdien «zem āmura» nonākšot Medofa vīnu un citu alkoholisko dzērienu kolekcija, kurā ietilpst gan dārgi vīni, gan Smirnoff degvīns.

Ar tās palīdzību tiek cerēts iegūt no 15 tūkstošiem līdz 21 tūkstotim ASV dolāru. Ieņēmumi nonāks pie krāpšanas shēmas upuriem. Šī shēma, kā norāda izmeklētāji, palīdzējusi finansēt Medofa izšķērdīgo dzīvesveidu, kurā ietilpa dārgas automašīnas, laivas un nekustamie īpašumi.

Medofa vīnus konfiscējušas ASV amatpersonas, kas izsola atsavināto īpašumu par labu cietušajiem. Izsolē pagājušā gada novembrī, kur tika pārdotas Medofa mēbeles, apģērbs un citas personīgās lietas, tika iegūti aptuveni divi miljoni ASV dolāru. ASV amatpersonas arī paziņojušas, ka izsolē 4. jūnijā tiks pārdots Medofa bijušās savrupmājas Palmbīčā saturs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

HSBC nāksies dārgi maksāt par darījumiem ar Meksikas narkotirgoņiem

Jānis Rancāns, 31.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājumi par vājo kontroli bankā HSBC ir «apkaunojoši un pazemojoši», pavēstījis britu finanšu milža vadītājs Stjuarts Gulivers (Stuardt Gulliver). Banka arī rezervējusi divus miljardus dolāru, kurus, iespējams, nāksies maksāt kompensācijās un soda naudās saistībā ar atklāto naudas atmazgāšanu, vēsta Bloomberg.

HSBC ASV varētu nākties samaksāt 700 miljonus dolāru, bet Lielbritānijā apkrāptajiem klientiem pat 1,3 miljardus dolāru. HSBC grupas izpilddirektors S. Gulivers pieļāva, ka galējās skandāla izmaksas varētu būt arī augstākas.

«HSBC pagātnē ir pieļāvusi kļūdas. Tas, kas notika ASV un Meksikā, ir apkaunojoši un pazemojuši un mums sagādā lielas sāpes. Tuvāko gadu laikā mums jāveic lielas izmaiņas, lai atjaunotu uzticēšanos sev. Tam nav viegla atrisinājuma,» klāstīja S. Gulivers.

HSBC ir arī viena no bankām, pret kuru vēršas aizdomas par manipulācijām ar procentu likmēm.

Db.lv jau vēstīja, ka HSBC veikusi darījumus ar kompānijām, kas tiek saistītas ar terorismu, un ļāvusi saviem klientiem nodarboties ar naudas atmazgāšanu, kā arī pārkāpusi ASV sankcijas pret Irānu, iepriekš tika secināts ASV Senāta izmeklēšanas ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret Šveices banku UBS celta prasība tiesā, cerot no tās piedzīt vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru. Tiek apgalvots, ka tā piesegusi krāpnieka Bernarda Medofa(Bernard Madof) Ponzi shēmu, kuras rezultātā klienti zaudēja miljardus, ziņo BBC.

Irvings Pikards (Irving Picard), kas strādā kā Medofa upuru pilnvarotais, vērsies pret UBS un dažādiem partneriem ASV bankrota tiesā.

Banka, kas nav sniegusi nekādus komentārus par apsūdzībām, esot guvusi peļņu no Medofa darbībām.

Kā vēstīts, Medofs šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu. Krāpnieks solīja augstu un stabilu peļņu, piesaistot lielus ieguldījumus no turīgām privātpersonām. Lai kompensētu zaudējumus cietušajiem, nesen izsolē tika pārdota pat Medofa apakšveļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas banku milzis HSBC, kas aizvadītajā gadā saņēma ievērojamu sodu ASV saistībā ar naudas atmazgāšanu, saskāries ar jaunām apsūdzībām Argentīnā, vēsta BBC.

Argentīnas finanšu regulatori norāda, ka bankas Aregantīnas struktūrvienība bija izveidojusi nelegālu shēmu, kas ļāva valsts iedzīvotājiem ar tās palīdzību izvairīties no nodokļu nomaksas. Ar HSBC atbalstu Aregentīnas iedzīvotāji pamanījušies nobēdzināt aptuveni 100 miljonus ASV dolāru. Banka sadarbojusies ar organizētās noziedzības grupējumiem, viltojusi dokumentāciju, izmantojusi neeksistējošus kontus un dažādām kompānijām palīdzējusi atmazgāt finanšu līdzekļus.

HSBC izplatījusi paziņojumu, kurā nav noliegusi izvirzītās apsūdzības un piekritusi sadarboties. «Jebkurā vietā, kur strādā HSCB, banka likumu ievēro ļoti stingri un pilnībā atbalsta valdības un regulatoru centienus atklāt nelegālas darbības un pieņemt pareizus mērus,» teikts bankas izplatītajā paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas lielākās bankas HSBC Šveices filiāle ir palīdzējusi bagātiem klientiem izvairīties no nodokļiem miljoniem eiro apmērā, teikts Starptautiskā pētniecisko žurnālistu konsorcija (ICIJ) ziņojumā, atsaucoties uz noplūdinātiem slepeniem bankas dokumentiem.

Koncorcija reportieru analizētie dokumenti parāda, ka HSBC nodrošinājusi kontus starptautiskiem noziedzniekiem, korumpētiem uzņēmējiem, politiķiem un slavenībām.

«HSBC guva peļņu no darījumiem ar ieroču tirgotājiem, .. asiņainu dimantu kontrabandistiem un citiem starptautiskiem noziedzniekiem,» ziņoja ICIJ.

Noplūdinātajos dokumentos ir minēti bijušie un esošie politiķi no Lielbritānijas, Krievijas, Indijas un vairākām Āfrikas valstīm, Saūda Arābijas, Bahreinas, Jordānijas un Marokas karaļnamu pārstāvji, un mirušais Austrālijas preses magnāts Kerijs Pakers.

Piezīmes šajos dokumentos liecina par to, ka HSBC darbinieki zinājuši par klientu nodomiem slēpt naudu no savu valstu finanšu iestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas banka HSBC Holdings piekritusi samaksāt 1,92 miljardus ASV dolāru lielu naudassodu, lai noslēgtu izlīgumu par apsūdzībām naudas atmazgāšanā, darījumiem ar kompānijām, kas saistītas ar teroristiem, un pret Irānu noslēgto sankciju pārkāpšanā.

Rekordaugstā soda nauda ir lielākā ko jebkad samaksājusi kāda banka. Tāpat HSBC apņēmusies pilnībā sadarboties ar ASV banku uzraugiem un likumsargiem, kā arī veikt nepieciešamos pasākumus, lai padarītu vieglāku dažādu normu ievērošanu. HSBC pavēstījusi, ka līdzīgu izlīgumu cer panākt arī ar Lielbritānijas banku uzraugiem.

HSBC atzinusi savu vainu un atvainojusies. «Mēs uzņemamies atbildību par savām pagātnes kļūdām. HSBC šodien ir pavisam cita organizācija nekā tā, kas pieļāva kļūdas,» norādīja banka.

Soda naudu 327 miljonu ASV dolāru apmērā piekritusi samaksāt arī Lielbritānijas banka StanChart, kas jau augustā piekrita soda naudai 340 miljonu dolāru apmērā. Kopējo soda naudu 667 miljonu ASV dolāru apmērā StanChart samaksājusi ASV varasiestādēm par regulatoru apkrāpšanu, dokumentu viltošanu un sadarbību ar Irānu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas finanšu gigants HSBC Holdings PLC. veicis darījumus ar kompānijām, kas tiek saistītas ar terorismu, un ļāvis saviem klientiem nodarboties ar naudas atmazgāšanu, kā arī pārkāpis ASV sankcijas pret Irānu, secināts ASV Senāta izmeklēšanas ziņojumā.

Banku izmantojuši Meksikas narkotiku karteļi, kā arī caur to ceļojuši aizdomīgi finanšu līdzekļi no Sīrijas, Kaimanu Salām un Saūda Arābijas, atsaucoties uz ASV Senāta izmeklēšanas ziņojumu, vēsta BBC.

ASV Senāta ziņojumā sniegts kopsavilkums gadu ilgai izmeklēšanai, kuras laikā izpētīti 1,4 miljoni dokumentu un veiktas 75 intervijas ar HSBC vadītājiem un banku regulatoru pārstāvjiem. Ziņojumā arī secināts, ka ASV banku regulators nav spējis pienācīgi pārraudzīt HSBC.

Regulatora un HSBC iekšējās kontroles trūkumi noveduši pie nespējas pienācīgi uzraudzīt transakcijas kopumā 15 miljardu ASV dolāru apmērā, kas notikušas no 2006. gada līdz 2009. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV: Bernardam Medofam ir jānomirst cietumā

Lelde Petrāne, 06.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bernardu Medofu no viņam piespriestā 150 gadu cietumsoda nav jāatbrīvo pirms termiņa, pat ja viņam ir nieru mazspēja, tā lēmuši federālie prokurori, ziņo "CNN".

81 gadu vecais B. Medofs, kurš vadīja lielāko Ponzi shēmu vēsturē, pagājušajā mēnesī lūdza atbrīvošanu no cietuma, sakot, ka viņam ir atlicis dzīvot mazāk kā 18 mēnešus.

Taču atbrīvošana viņam atteikta norādot, ka B. Medofa noziegums ir "bijis vēl nepieredzēts pēc apjoma un tā radītajām sekām" un "tas ir pietiekams iemesls", lai noraidītu viņa lūgumu.

Norādīts arī, ka kopš soda piespriešanas B. Medofs ir pierādījis pilnīgu izpratnes trūkumu par savu noziegumu nopietnību un līdzjūtības trūkumu upuriem, kas apliecina, ka viņam nepienākas priekšlaicīga atbrīvošana no cietumsoda.

B. Medofs tika arestēts 2008. gada decembrī, pamatojoties uz apgalvojumiem, ka prestižā aktīvu pārvaldīšanas firma, kuru viņš vadīja Manhetenā, faktiski bija piramīdas veida shēma, kas tūkstošiem cilvēku atņēma miljardiem dolāru. Viņš atzina savu vainu 11 kriminālnoziegumos, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu, nepatiesu ziņu sniegšanu un finanšu dokumentu viltošanu. Cietumsoda izciešanu viņš sāka 2009. gada jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) māju Floridā, Palmbīčā izdevies pārdot par 5,65 miljoniem ASV dolāru, kas ir krietni mazāk nekā plānots, ziņo Bloomberg.

Īpašums pārdošanā tika izlikts 2009.gada septembrī, prasot 8,49 miljonus ASV dolāru. Sākot ar šā gada augustu, cena tika samazināta līdz 6,5 miljoniem ASV dolāru.

Šī māja ir pēdējā no trim Medofa mājām, ko ASV valdība pārdeva, lai atmaksātu naudu Medofa Ponzi shēmas upuriem. 813 kvadrātmetrus lielo māju Medofu ģimene iegādājās 1994.gadā par 3,8 miljoniem ASV dolāru. 2008.gadā tās aptuvenā vērtība bija 9,4 miljoni ASV dolāru.

13.novembrī Ņujorkā plānota vēl viena Medofa lietu izsole, kurā tiks pārdotas rotaslietas, māksla un senlietas.

Kā vēstīts, B. Medofs šobrīd federālajā cietumā Ziemeļkarolīnā izcieš 150 gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas un Eiropas lielākā banka HSBC piektdien paziņoja, ka sākusi izskatīt iespējas pārvietot tās galveno biroja ēku ārpus Lielbritānijas, ņemot vērā aizvien bargākus noteikumus valsts finanšu sektorā.

Pārsteidzošā paziņojumā mazāk nekā divas nedēļas pirms Lielbritānijas vispārējām vēlēšanām HSBC kārtējo reizi paudusi bažas par valdības īstenoto politiku, lai norobežotu Lielbritānijas banku privātpersonu apkalpošanas pakalpojumus no to investīciju struktūrvienībām.

Bankas valde «lūgusi vadībai izvērtēt, kur varētu būt vislabākais HSBC galvenās biroja ēkas izvietojums, ņemot vērā regulējošās un strukturālās reformas,» norāda HSBC priekšsēdētājs Duglass Flints.

«Šis jautājums ir sarežģīts un ir pāragri sacīt, cik ilgs būs šis process vai kādi būs secinājumi, taču darbs ir sācies,» piebilst Flints.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kārtējā apcietinātā krāpnieka Bernarda Medofa mantu izsolē, kas norisinājās Ņujorkā, iegūti vairāk nekā divi miljoni ASV dolāru, kurus saņems viņa upuri, ziņo Bloomberg. Suvenīru mednieki sacentušies gan par Medofa gultu, gan apaviem un pat apakšveļu.

13. novembrī pārdotas gandrīz 500 lietas, tostarp vairāk uzvalku, svīteru un apavu nekā viens cilvēks sava mūža laikā ir spējīgs novalkāt.

Piemēram, 35 gadus vecā Tallija Vienere, advokātu biroja Brown Rudnick LLP bijusī partnere, iztērējusi aptuveni 300 tūkstošus, ieskaitot 2250 ASV dolārus par Medofa gultu. Viņa stāstījusi, ka vēlējusies palīdzēt shēmotāja upuriem. «Gulta ir lielāka nekā mana dzīvojamā istaba,» viņa atzinusi. Sieviete arī izteikusi iespēju, ka viņa varētu uzmeklēt Medofa sievu Rutu un piedāvāt viņai šo gultu.

Dārgākā lieta, kas pārdota izsolē, bijis 10,5 karātu dimanta gredzens, kas pārdots par 550 tūkstošiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas dzīvoklī pašnāvību izdarījis viens no notiesātā ASV krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) dēliem, atsaucoties uz ģimenes advokāta sniegto informāciju, ziņo BBC.

46 gadus vecais Marks Medofs atrasts pakāries Manhetenā sava tēva arestēšanas otrajā gadadienā. «Tā ir biesmīga un nevajadzīga traģēdija. Marks bija nevainīgs tēva milzīgā nozieguma upuris, kurš padevās divus gadus ilgam nemitīgam spiedienam, kuru radīja nepatiesas apsūdzības un netieši mājieni,» sacījis advokāts.

Gan Marks Medofs, gan viņa brālis Endrjū abi ir bijuši iesaistīti šīs lietas izmeklēšanā.

Jāatgādina - B. Medofs pagājušajā gadā atzinās, ka ar savu 65 miljardu ASV dolāru Ponzi shēmu apkrāpis tūkstošiem investoru. 72 gadus vecais krāpnieks šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noplūdinātajos datos par apmēram 100 tūkstošiem fizisku un juridisku personu, kas ar Lielbritānijas lielākās bankas HSBC Šveices filiāles palīdzību izvairījušies no nodokļiem, 49 klienti ir saistīti ar Latviju.

No datos pieejamajiem klientiem, kas saistīti ar mūsu valsti, 22% ir Latvijas pilsoņi, teikts Starptautiskā pētniecisko žurnālistu konsorcija (ICIJ) ziņojumā, atsaucoties uz noplūdinātiem slepeniem bankas dokumentiem.

Laika posmā no 1989.līdz 2006.gadam saistībā ar noplūdinātajos datos aplūkoto bankas darbību tika atvērti 43 klientu konti, kas saistīti ar Latviju, un tie bija saistīti ar 62 bankas kontiem.

Latvija ir ierindota 98.vietā pēc ASV dolāros mērīta līdzekļu apmēra noplūdinātajos dokumentos. Maksimālā summa, kas saistīta ar klientu Latvijā, bija 94,4 miljoni ASV dolāru.

Lietuva ir ierindota 101.vietā, un maksimālā summa klientam, kas saistīts ar Lietuvu, bija 65,5 miljoni ASV dolāru. Noplūdinātajos dokumentos 32 klienti ir saistīti ar Lietuvu, un 22% no tiem ir Lietuvas pilsonība. Kopumā 1990.-2006.gadā noplūdinātajos dokumentos pieejama informācija par 38 klientu kontiem, kas saistīti ar 67 bankas kontiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medofa darbinieks Lipkins atzinies dokumentu viltošanā un neesošu darbinieku nolīgšanā

Lelde Petrāne, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) par atalgojumu atbildīgais vadītājs Ēriks Lipkins (Eric Lipkin) Ņujorkas tiesai atzinis, ka «strādājis, lai maldinātu revidentus», vēsta BBC.

Lipkins atzinis savu vainu dokumentu viltošanā, viltus darbinieku pievienošanā atalgojuma sarakstam un melos, lai saņemtu aizdevumu.

Atzīšanās bija daļa no vienošanās, saskaņā ar kuru Lipkins sadarbosies ar ASV iestādēm, kas izmeklē Medofa vairāku miljardu dolāru Ponzi shēmu.

Ponzi shēmā sākotnējiem investoriem krāpnieciski tiek izmaksāta pelņa, izmantojot naudu, ko iemaksā citi investori.

Lipkins stāstījis, ka nosūtījis nepatiesus ziņojumus Depository Trust Co., kas saistīta ar vērtspapīru pirkšanu un pārdošanu.

«Es zināju, ka šie dokumenti ir nepatiesi, jo es pats tos radīju,» atzinis Lipkins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krāpnieka Bernarda Medofa apakšveļa pārdota par 200 ASV dolāriem

Lelde Petrāne, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļa, kas reiz piederēja apcietinātajam krāpniekam Bernardam Medofam, pārdota par 200 ASV dolāriem. Tā bijusi daļa no mantām no viņa savrupmājas, kas tika izsolītas, ziņo BBC.

Izsolē pārdotas arī mēbeles un mājsaimniecības preces, kurpes, golfa nūjas un mākslas darbi.

Izsolē kopumā iegūtie 400 tūkstoši ASV dolāru tiks novirzīti Medofa 65 miljardu ASV dolāru krāpšanas shēmas upuriem.

Kā vēstīts, Medofs šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu. Viņš tika notiesāts 2009.gadā.

Viņa Ponzi shēma, kas darbojās kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, ietaupījumus atņēma tūkstošiem ieguldītāju.

Saskaņā ar Miami Herald vēstīto 14 Medofa bokseršortu pāri, kas konfiscēti Palmbīčas savrupmājā, kopumā pārdoti par 200 ASV dolāriem.

«Viss notika aptuveni tā, kā gaidīts,» laikraksts citējis izsolītāja Boba Šīhana teikto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banka UBS piekritusi maksāt 1,5 miljardus ASV dolāru lielu soda naudu Lielbritānijas, ASV un Šveices varasiestādēm, lai panāktu izlīgumu saistībā ar apsūdzībām Libor likmju manipulācijā.

UBS piespriestā soda nauda ir vairāk nekā trīs reizes lielāka nekā bankai Barclay’s, kurai jūnijā par Libor likmju manipulēšanu nācās maksāt soda naudu 450 miljonu ASV dolāru apmērā. UBS piespriestais sods ir otrs lielākais banku vēsturē, vēsta BBC.

Šveices banka maksās 1,2 miljardus dolāru lielu naudassodu ASV Tieslietu departamentam un Finanšu instrumentu tirdzniecības komisijai, 160 miljonus sterliņu mārcīju Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvaldei (FSA) un 59 miljonus Šveices franku regulatoram Finma.

Lielbritānijas finanšu regulators skaidro, ka krāpniecībā ar Libor likmēm bijuši iesaistīti 45 cilvēki, kas savas darbības pārrunājuši ar interneta sarunu vietņu un e-pastu palīdzību. FSA publiskojusi bankas brokeru e-pastus, kuros tie apspriež paredzamās manipulācijas un viens otru uzrunā par «supermenu» un «šodienas varoni». Tāpat FSA secinājusi, ka manipulācijas bankas iekšienē tikušas uzskatītas par normālu biznesa praksi. Britu varasiestādes arī norāda, ka UBS tik ļoti plaši manipulējusi ar Libor, ka, laika posmā no 2010. līdz 2005. gadam, par aizdomīgām uzskatāmas visas bankas darbības ar šīm likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmeklētāji trešdien veica kratīšanu Lielbritānijas bankas HSBC birojā Ženēvā saistībā ar izmeklēšanu par aizdomām, ka banka ir palīdzējusi klientiem izvairīties no nodokļu nomaksas miljonu eiro vērtībā, paziņoja Šveices prokuratūra.

«Pēc nesenajiem atklājumiem saistībā ar [Šveices banku] HSBC Private Bank (Switzerland) prokuratūra paziņo par kriminālprocesa sākšanu pret banku.. par naudas atmazgāšanu vainu pastiprinošos apstākļos,» teikts Ženēvas prokuratūras paziņojumā.

Kratīšana notika HSBC galvenajā birojā Šveicē un to vadīja Ženēvas kantona ģenerālprokurors Olivjē Žorno, kuram palīdzēja augsta ranga prokurors Ivs Bertosa.

Prokuratūra norādīja, ka ir sākusi izmeklēšanu pret pašu banku, bet «atkarībā no novērtējuma izmeklēšanu varētu paplašināt, lai iekļautu fiziskas personas, kas tiek turētas aizdomās par naudas atmazgāšanas darbību pastrādāšanu vai piedalīšanos tajās».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas un Eiropas lielākā banka HSBC piektdien paziņoja, ka aplūko iespējas pārdot Brazīlijas biznesu, tādējādi turpinot samazināt izdevumus.

«HSBC apstiprina, ka tā izvērtē dažādas stratēģijas bankas darbībām Brazīlijā, tostarp iespējamu biznesa pārdošanu,» norāda banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notiesātais krāpnieks Bernards Medofs (Bernard Madoff) vaino citus par līdzdarbošanos viņa shēmā, kuras dēļ ieguldītāji zaudēja miljardiem dolāru, ziņo BBC.

Medofs (attēlā, avots: REUTERS/SCANPIX) šobrīd ASV izcieš 150 gadu cietumsodu par 65 miljardus ASV dolāru vērto krāpšanu, kuras rezultātā tūkstošiem ieguldītāju tika atņemti viņu ietaupījumi.

Šādas shēmas atlīdzina, izmantojot jauno investoru naudu, nevis peļņu.

Medofs apgalvo, ka bankas un hedžfondi, kas sadarbojās ar viņa ieguldījumu konsultāciju uzņēmumu izrādīja «tīšu aklumu» attiecībā uz viņa aktivitātēm.

Viņš arī norāda, ka netika pārbaudītas pretrunas pieejamajā informācijā.

Saskaņā ar Medofa teikto attieksme raksturojama šādi: «Ja tu dari kaut ko nepareizi, mēs nevēlamies zināt.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francijā Medofa sekotāja apkrāpusi ģimeni, draugus un kaimiņus

Lelde Petrāne, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

54 gadus veca, precējusies sieviete gleznainā Francijas ciematā slavenā, tagad cietumā esošā ASV krāpnieka Bernarda Medofa stilā apkrāpusi ģimeni, draugus, kaimiņus un pat sava vīra darba kolēģus, ziņo thelocal.fr.

Silviane Hamona (Sylviane Hamon), bijusī bankas darbiniece, dzīvo mazā ciematā ar nosaukumu Benais.

Francijas mediji sievietei jau devuši iesauku - vietējā Medofa, jo šajā sakarā tiek vilktas paralēles ar Bernardu Medofu, kurš tika apcietināts ASV saistībā ar ponzi shēmas īstenošanu. Tā galu galā kļuva par vienu no lielākajām krāpšanām finanšu jomā valsts vēsturē.

Francijas laikraksts La Nouvelle République vēstījis, ka sieviete vadījusi shēmu, kuras ietvaros solījusi investoriem peļņu 10% apmērā gada laikā.

Peļņu viņa izmaksājusi, izmantojot jaunu investoru naudu, un kopējais investētās naudas apjoms sasniedzis 3 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

HSBC akcijas cena pirmdien Āzijas biržā nokritusies līdz 25 gados zemākajam līmenim

LETA, 21.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas lielākās bankas HSBC akcijas cena pirmdien Āzijas biržā nokritusies līdz 25 gados zemākajam līmenim saistībā ar bažām, ka banka varētu tikt iekļauta Ķīnas valdības veidotajā sarakstā ar uzņēmumiem, kas radot draudus valsts drošībai.

Tāpat akcijas vērtību negatīvi ietekmējusi atklātībā nonākusi informācija, ka banka pieļāvusi krāpnieciski iegūtas naudas atmazgāšanu. HSBC akcijas cena tirdzniecībā Āzijā vienu brīdi nokritās par vairāk nekā 4% līdz 29,6 Honkongas dolāriem, kas ir zemākais līmenis kopš 1995.gada, ņemot vērā investoru bažas par bankas spēju turpināt veikt darbību Ķīnā un Honkongā, kas nodrošina milzīgu daļu tās ienākumu.

Laikraksts "Global Times" vēstī, ka HSBC varētu būt viens no pirmajiem uzņēmumiem, kuru Ķīnas valdība varētu iekļaut "neuzticamu juridisku personu sarakstā". Laikraksts norāda uz bankas iesaistīšanos Vašingtonas izmeklēšanā pret Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju "Huawei".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Tokijas olimpisko spēļu rīkošanas budžets samazināts par 1,4 miljardiem dolāru

LETA/AFP, 22.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokijas 2020.gada Vasaras olimpisko spēļu rīkotāji piektdien iepazīstināja ar «ievērojamiem» samazinājumiem budžetā, gada laikā no tā «nogriežot» 1,4 miljardus ASV dolāru (1,18 miljardus eiro).

Patlaban olimpisko spēļu budžets kopumā sastāda 1,35 triljonus jenu (10,6 miljardus eiro), organizatori norādījuši savā paziņojumā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo budžeta versiju pirms gada, samazinājums sastāda 1,4 miljardus dolāru (1,18 miljardus eiro), savukārt salīdzinājumā ar šī gada maiju, kad tika publiskoti pagaidu budžeta aprēķini, tas samazināts par 300 miljoniem dolāru (252 miljoni eiro).

«Skatoties uz priekšu, «Tokyo 2020» turpinās meklēt iespējas samazināt izmaksas vēl vairāk, it īpaši sacensību pārvaldības, transporta, izmitināšanas un drošības jomās,» teikts rīkotāju paziņojumā.

«Tās vēl nebūs beigas centieniem samazināt izmaksas,» preses konferencē norādīja «Tokyo 2020» organizācijas komitejas galvenais atbildīgais par finansēm Hidemasa Nakamura.

Komentāri

Pievienot komentāru