Bankas

SEB un DnB, pretēji citām Eiropas bankām, līdzekļu trūkums nedraud

Žanete Hāka, 14.06.2010

Jaunākais izdevums

Valdot bažām par valstu parāda krīzi, Eiropas bankas piedzīvo finansējuma samazināšanos, kas var ierobežot ieņēmumus un kreditēšanu, kā arī iegrožot ekonomikas atveseļošanos, raksta Bloomberg.

Investori izvairās no banku parādzīmēm, uztraucoties, ka samazināsies vērtība Grieķijas, Portugāles un Spānijas obligācijām, kuras tur šie aizdevēji. Banku parādzīmju tirdzniecības apjomi maijā nokritās līdz zemākajam līmenim kopš Lehman Brothers sabrukuma 2008. gadā, jo papildus ienesīgums, ko pircēji pieprasa, lai valdību parādzīmju vietā pirktu banku parāda vērtspapīrus, pieauga līdz šā gada augstākajam līmenim.

Bankas Intesa Sanpaolo SpA, SEB, DnB Nor ASA un ING Groep gan šogad jau ir pārdevušas visas parādzīmes, kas bija nepieciešams, liecina Morgan Stanley aplēses.

«Ja neesi kvalitatīvs aizņēmējs, tad nesaņemsi finansējumu no tirgus līdz brīdim, kamēr nesamazināsi savu kredītu un depozīta attiecības koeficientu,» norāda MF Global analītiķe Simona Maugana. «Kredīta un parādzīmju tirgi dara savu darbu. Ja vien neveiksiet reformas, uz pārskatāmu nākotni iestrēgsiet valdības atbalstā.»

Kompānijas ir atturīgas, aizdodot viena otrai, tā vietā izvēloties noguldīt rekordlielas summas Eiropas centrālajā bankā (ECB).

«Pastāv milzīga neuzticība,» skaidro Commerzbank eksperts Kristofs Rīgers. «Bankas labāk veic darījumus ar ECB nekā viena ar otru.»

Bankas aizvien nevēlas aizņemties par viena no otras, un kredīti ar termiņu pēc vairāk nekā mēneša, ir «reti un dārgi,» tādējādi radot lielāku atkarību no ECB, norāda Deutsche Bank analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB bankas un bijušie DNB bankomāti vairs nebūs draudzīgo bankomātu tīklā

LETA, 22.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«SEB bankas» un bijušie «DNB Bankas» bankomāti, kuri pēc bankas apvienošanās ar «Nordea» iekļauti apvienotās «Luminor Bank» bankomātu tīklā, turpmāk vairs nebūs draudzīgo bankomātu tīklā.

«SEB bankas» ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke pavēstīja, ka no 26.aprīļa «DNB Bankas» bankomāti vairs nebūs SEB klientiem draudzīgo bankomātu tīklā.

«Sarunās ar «Luminor» par sadarbības turpināšanu kopīgā bankomātu tīklā pašlaik nav izdevies panākt vienošanos par abpusēji pieņemamiem tehniskajiem risinājumiem un nosacījumiem. Tādēļ no 26.aprīļa līdzšinējie DNB bankomāti vairs nebūs «SEB bankas» klientiem draudzīgo bankomātu tīklā. Esam izvērtējuši šo izmaiņu ietekmi uz mūsu klientiem, un, ņemot vērā tiem pieejamās alternatīvas - SEB bankomātu tīkls, «Swedbank» bankomātu tīkls un skaidras naudas izņemšanas iespējas tirdzniecības vietās -, finanšu pakalpojumu pieejamība klientiem nesamazināsies un neērtības būs minimālas,» sacīja Panke.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DnB NORD Bankas grupa uzkrājumu dēļ nedrošiem kredītiem 2010. gadā uzrādījusi 31,1 miljonu latu zaudējumus, kas ir 2,8 reizes mazāki nekā pirms gada, bet vēl vieni no lielākajiem, salīdzinot ar citām bankām.

2010. gadā DnB NORD grupas neto uzkrājumu apjoms nedrošiem kredītiem sasniedza 51,8 miljonus latu, kas ir divkārt mazāki, nekā pirms gada, liecina bankas sniegtā informācija.

Lai segtu zaudējumus, 2010. gadā DnB NORD Banka palielināja kapitāla bāzi par 24,8 miljoniem latu un 31. decembrī DnB NORD grupas pašu kapitāls Latvijā bija 162,6 miljoni latu.

DnB NORD grupas operacionālā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem 2010. gadā sasniedza 20,4 miljonus latu, bet ieņēmumi no pamatdarbības bija 50,6 miljoni latu.

Kopējie DnB NORD grupas aktīvi Latvijā 2010. gada beigās bija 1,8 miljardi latu, kas ir 5,3% mazāki nekā pirms gada. DnB NORD grupas kredītportfelis pirms uzkrājumiem 2010. gada beigās veidoja 1,6 miljardus latu, kas ir par 7% mazāk nekā pirms gada. Pērn jaunizsniegto kredītu apjoms sasniedza 167,5 miljonus latu, tostarp uzņēmumu darbībai un attīstībai tika izsniegti kredīti 134 miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pēdējā mēneša laikā medijos bieži izskanējusi informācija par jaunajām bankomātu komisijas maksām, ko Swedbank ieviesusi š.g. 1. augustā. DNB banka atkārtoti uzsver, ka komisijas maksu par skaidras naudas izņemšanu DNB bankomātos ir ieviesusi Swedbank un tā attiecas tikai uz šīs bankas klientiem,» šorīt izplatītā paziņojumā norāda DNB.

«DNB saviem klientiem nosacījumus nav mainījusi – arī turpmāk DNB klienti varēs izņemt skaidru naudu draudzīgā bankomātu tīkla bankomātos ar iepriekšējiem nosacījumiem.

Katrai bankai ir sava biznesa stratēģija un savas intereses. Swedbank pamato šīs komisijas maksas ieviešanu saviem klientiem ar pēdējo gadu laikā paplašināto un modernizēto bankomātu tīklu. Nu šī banka ir pieņēmusi lēmumu, kas norāda uz vēlmi turpmāk mudināt savus klientus izņemt naudu tikai savos un SEB bankomātos. DNB šo Swedbank lēmumu, kā arī Swedbank noteikto komisijas maksu Swedbank klientiem nevar ietekmēt,» teikts kredītiestādes paziņojumā.

DNB uzsver, ka tās klientiem nosacījumi nemainās – klienti ar DNB kartēm arī turpmāk varēs izņemt skaidru naudu gan SEB, gan Swedbank bankomātos ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādus DNB banka piedāvā savos bankomātos. Līdz ar to DNB klienti varēs turpināt izmantot draudzīgā bankomātu tīkla priekšrocības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas banku sektors atrodas ievērojamas konsolidācijas priekšā

Žanete Hāka, 04.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam nesen divas no TOP10 bankām Baltijā – Nordea un DNB – paziņoja, ka apvienos spēkus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai virzītos uz vadošās bankas statusu šajā reģionā. Lai gan darījums nenoslēgsies līdz nākamā gada otrajam ceturksnim, jau šobrīd tirgū valda pozitīva intriga par to, kāds būs darījuma rezultāts, teikts jaunākajā Prudentia M&A Folio apskatā.

Ņemot vērā to, ka Nordea Latvijā ir pārstāvēta kā filiāle, tad diemžēl nav publiski pieejami tā finanšu rezultāti, kas liedz analizēt uzņēmuma tirgus vērtību. Savukārt DNB jau regulāri ir viens no Latvijas TOP101 vērtīgāko uzņēmumu augšgala. DNB Latvijas struktūras vērtība ir augusi no aptuveni 160 miljoniem eiro 2013. gada TOPā līdz 230 miljoniem eiro pērn, kas ir ievērojams kāpums tik īsā laika periodā, uzsver eksperti.

Runājot par kopējiem tirgus vērtējumiem bankām Eiropā, situācija pēdējā gada laikā tik spīdoša neizskatās. Eiropas publiskajā tirgū banku akciju cenas ir nokritušās par 25% salīdzinot ar pagājušo gadu – tirgus kapitalizācija pret pašu kapitāla vērtību (P/B) 2015. gada 30. jūnijā bija 0,91, kamēr tajā pašā datumā šogad šis rādītājs bija vien 0,68. Tas liek noprast, ka banku sektors Eiropā ir lejupejošā fāzē un lai izdzīvotu šādos apstākļos un vēl attīstītos, loģisks liekās solis apvienoties ar konkurentiem, lai realizētu sinerģijas un tirgus spēku. Tas arī iezīmējās kopējā darījumu skaitā Eiropā – šī gada pirmajā pusē banku sektorā ir izziņoti 69 darījumi salīdzinot ar 58 darījumiem šajā pašā periodā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banku basketbola kausa (LBBK) izcīņas 24. turnīrā sestdien O. Kalpaka RTDP sporta zālē par desmitkārtējiem čempioniem kļuva Swedbank basketbolisti, kuri ar 55:49 pārspēja 2016. gada labāko komandu DNB banka. Pirmo reizi sieviešu 3x3 turnīru piecu gadu vēsturē par uzvarētājām kļuva SEB bankas spēlētājas.

Laikā no 2010. gada līdz 2015. gadam Swedbank izcīnīja sešus čempionu titulus pēc kārtas, bet pagājušajā gadā komanda palika ārpus laureātu pulkam. Šogad pamatturnīrā Swedbank ierindojās otrajā vietā, piekāpjoties tobrīd aktuālajai čempionvienībai “DNB bankai”. Aizraujošajā cīņā zelta spēlē “Swedbank” izdevās revanšēties – 55:49. Finālmačā par rezultatīvāko spēlētāju ar 21 punkta guvumu kļuva Armands Ošiņš, kurš arī tika atzīts par basketbola veikala “ProBasketball” vērtīgāko spēlētāju. Sāncenšu rindās ar 17 punktu guvumu izcēlās Ivars Lubāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ar Rīgas pašvaldības konkursu neapmierināto skaits aug

Lelde Petrāne, 19.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sūdzību saistībā ar konkursu Par Rīgas pilsētas pašvaldības kontu apkalpošanu Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniegusi ne tikai SEB banka, bet arī DnB NORD Banka, liecina gan biroja interneta vietnē publicētā, gan DnB NORD Bankas sniegtā informācija.

Kā informēja DnB NORD Bankā, kredītiestāde ir saņēmusi konkursa iepirkumu komisijas lēmumu, kurā noraidīts tās pieteikums konkursam par Rīgas pilsētas pašvaldības kontu apkalpošanu. Pēc šī lēmuma izvērtēšanas DnB NORD Banka IUB ir iesniegusi iesniegumu par konkursa kandidātu atlases noteikumiem, jo vairāku apsvērumu dēļ tā pieņem, ka ir aizskartas bankas tiesības.

DnB NORD Banka uzskata, ka konkursa kandidātu atlases noteikumi neparedz vienlīdzīgu attieksmi pret visiem konkursa kandidātiem un nenodrošina konkursa kandidātu brīvu konkurenci.

Db.lv jau vēstīja, ka IUB saistībā ar šo pašu konkursu sūdzību iesniedza arī SEB banka. Kredītiestādei ir aizdomas, ka konkurss nav izsludināts uz vienādiem noteikumiem visiem kandidātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka šajā gadu mijā lati mainīsies pret eiro, bankas aicina ap pusnakti maksājumus neveikt, jo norēķinu sistēmā var būt traucējumi.

Swedbank

Swedbank eiro pārejas naktī karšu norēķinu darbībā traucējumi ir iespējami ap pusnakti, 30 minūtes, laika posmā no plkst. 23 līdz 0:15. Ja šajā laikā gadās norēķināties ar karti un saņemt atteikumu pirkuma apmaksai, banka iesaka nogaidīt un mēģināt veikt apmaksu vēlreiz.

31. decembrī Swedbank filiāļu darba laiks būs saīsināts, lai veiktu bankas IT sistēmas un visu procesu pāreju uz eiro. Filiāles apkalpos klientus līdz plkst. 15. Nākamgad sešas Swedbank filiāles darbosies arī 1. janvārī no plkst. 12 līdz plkst. 15. Šajā dienā filiāļu pakalpojumu klāsts vēl būs ierobežots, jo pirmajās janvāra dienās vēl turpināsies bankas procesu pārcelšana uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Banku basketbola kausā paliek četras pretendentes uz čempionu titulu

Žanete Hāka, 11.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banku basketbola kausa izcīņas 23. turnīrā sestdien, 16. aprīlī Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas sporta zālē tiks aizvadītas pamatturnīra pēdējās kārtas spēles, bet joprojām uz vietām finālā un čempionu titulu pretendē četras no septiņām komandām – DNB banka, ABLV Bank, Swedbank un SEB banka, informē basketbola kausa pārstāvji.

Spēļu kalendārs izveidojies tā, ka tieši pamatturnīra pēdējais mačs, kurā tiksies DNB banka un ABLV Bank, noteiks galīgo vietu sadalījumu un finālu dalībnieces. 16. aprīlī vispirms tiksies pēdējo sešu gadu čempionvienība Swedbank un 2015. gada vicečempione SEB banka.

Šim mačam ir milzīga likme, jo uzvarētāja turpinās pretendēt pat uz vietu zelta finālā, bet zaudētāja paliks piektajā vietā. Jau tagad skaidrs, ka pēdējās spēles uzvarētāja garantēs vietu čempionu spēlē, bet zaudētājas liktenis būs atkarīgs no SEB bankas un Swedbank cīņas iznākuma.

Papildus intrigu turnīra vietu sadalījumā radīja sestdien Ziemeļvalstu ģimnāzijas sporta zālē aizvadītās sestās kārtas spēles, kuru iznākumus iepriekš bija grūti prognozēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nordea tikusi pie pašvaldības konta naudas

, 22.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku iebildumiem apvītais konkurss par Rīgas pilsētas pašvaldības kontu apkalpošanu noslēdzies. Par uzvarētāju atzīta Nordea banka, nevis kāda no tām, kas sūdzējās par konkursa norisi iepirkumu uzraudzības birojam.

Par to liecina IUB pieejamā informācija.

Db.lv jau vēstīja, ka konkursā par tiesībām apkalpot galvaspilsētas pašvaldības kontu apkalpošanu vairākas bankas iesniedza sūdzības.

Tā sūdzību iesniedza SEB banka, DnB NORD Banka un Swedbanka.

DnB NORD Banka bijar saņēmusi konkursa iepirkumu komisijas lēmumu, kurā noraidīts tās pieteikums konkursam par Rīgas pilsētas pašvaldības kontu apkalpošanu. Pēc šī lēmuma izvērtēšanas DnB NORD Banka IUB iesniedza sūdzību par konkursa kandidātu atlases noteikumiem, jo vairāku apsvērumu dēļ tā pieņem, ka ir aizskartas bankas tiesības.

DnB NORD Banka uzskatīja, ka konkursa kandidātu atlases noteikumi neparedz vienlīdzīgu attieksmi pret visiem konkursa kandidātiem un nenodrošina konkursa kandidātu brīvu konkurenci.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.augusta Swedbank klientiem būs jāmaksā par skaidras naudas izņemšanu DNB bankas bankomātos.

Swedbank klienti skaidru naudu bez maksas varēs izņemt Swedbank un SEB bankas bankomātos. Abu minēto banku bankomāti nodrošina, ka Swedbank klientiem visā Latvijā būs pieejami bankomāti, paskaidroja Swedbank mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska.

«Pēdējo gadu laikā mūsu banka savu bankomātu tīklu ir paplašinājusi visaktīvāk, vienlaikus to arī modernizējot. Katrā Latvijas pilsētā un novadā ir vismaz viens bankomāts, kur Swedbank klienti var izņemt naudu bez papildu komisijas maksas,» klientus informē Swedbank. Tā sola šogad izvietot vēl vairākus jaunus bankomātu vairākās Latvijas vietās: Pāvilostā, Durbes novada Tadaiķu pagastā, Jelgavā un Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Vērts apsvērt iespēju kļūt par Swedbank mazo akconāru, nevis noguldītāju

Ieva Mārtiņa, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr lielās Skandināvijas izcelsmes bankas saviem klientiem Latvijā par depozītiem jau vairāk nekā gadu maksā niecīgus procentus, tikmēr no ieguldījumiem šo banku akcijās pēdējā gada laikā bija iespejams nopelnīt pat 30%.

Tā novēroja Db.lv, apskatot banku piedāvātās noguldījumu likmes un šo banku akciju cenu izmaiņas biržās. Skandināvijas valstu izcelsmes banku – Swedbank, SEB banka, DNB Nor (DNB Latvijā), Nordea banka parasti nav izcēlušās ar augstām noguldījumu likmēm Latvijā. Tikmēr ekomiskā krīze veicināja to, ka jau no 2010.gada depozītu likmes noguldījumiem uz gadu atrodas zem vai nedaudz virs 1%, kas Latvijā nozīmē reāli ciest zaudējumus inflācijas dēļ. Tiesa, no otras puses, ieguldījumi šajās bankās nozīmē zināmu drošību nezaudēt naudu. Tomēr vienlaikus zemās noguldījumu likmes ļauj tām arī uzrādīt pieklājīgu pamatbiznesa peļņu, ņemot vēra, ka procentu ieņēmumu (pamatā par kredītiem) ir krietni lielāki nekā procentu izdevumi (pamatā par depozītiem), liecina banku finanšu pārskati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad septembra beigās banku sektorā mainījušās lielāko banku pozīcijas pēc piesaistīto noguldījumu apjoma: SEB bankas noguldījumu apjoms pirmo reizi kopš 2006. gada nogales šogad samazinājies zem miljarda latu robežas, bet Rietumu bankai izdevies iegūt trešo pozīciju.

Latvijas komercbanku asociācijas (LKA) dati liecina, ka apdraudētas arī Swedbank kā lielākās pēc noguldījumu apjoma bankas pozīcijas, jo tai strauji tuvojas ABLV Bank (bijusī Aizkraukles banka). Dati liecina, ka septembra beigās Swedbank piesaistīto noguldījumu apjoms bija 1,58 miljardi latu, kas ir par 23,2 miljoniem latu (1,5%) vairāk nekā pirms gada, tikmēr ABLV Bank noguldījumu apjoms sasniedzis 1,48 miljardus latu, gada laikā uzrādot pieaugumu par 400,2 miljoniem latu jeb 37,1%.

Rietumu bankas noguldījumu apjoms septembra beigās sasniedza 1,15 miljardus latu, kas ir par 329,5 miljoniem latu jeb 39,9% vairāk nekā pirms gada, kam ar 1,04 miljardiem latu seko banka Citadele, kuras piesaistīto noguldījumu apjoms gada laikā samazinājies par 137 milj. Ls jeb 11,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Uzņēmēji Latvijā visvairāk apmierināti ar DnB NORD banku

Ritvars Bīders, 03.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā visaugstāko klientu apmierinātības novērtējumu uzņēmēju vidū šogad ieguvušas bankas DnB NORD un SEB, savukārt zemāko novērtējumu ieguvusi Nordea.

Tā liecina EPSI Baltic ikgadējai pētījums par klientu apmierinātību banku nozarē.

Salīdzinot ar 2010. gadu, šogad par 2,9 punktiem palielinājusies uzņēmēju apmierinātība ar DnB NORD, par 4 punktiem – SEB, par 2,2 punktiem «citu banku» grupai, par 2,5 punktiem Swedbank. Tajā pat laikā uzņēmēju apmierinātība ar Nordea banku pasliktinājusies par 3,8 punktiem līdz 69,7 punktiem no 100.

Tikmēr Igaunijā uzņēmēji visvairāk apmierināti ar SEB bankas darbu, kamēr Lietuvā uzņēmēji labākās atsauksmes izsaka par «citām bankām», kuru vidū neietilpst lielās bankas.

Privātpersonu vidū Latvijā vislielākā apmierinātība izteikta «citu banku» grupai, savukārt otrajā un trešajā vietā ierindojas attiecīgi DnB NORD un SEB banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītiestāžu centieniem meklēt veidus eiro konvertācijas ienākumu zudumu segšanai piepulcējies arī lēnākas ekonomikas izaugsmes risks, kas var atspoguļoties kredītņēmēju maksājumu disciplīnā un banku ieņēmumos.

Veido uzkrājumus

Pirmajā ceturksnī banku peļņa sasniegusi 43 miljonus eiro, kas ir par trešdaļu mazāk nekā pirms gada, kad peļņa sasniedza 64,9 miljonus eiro. Kā skaidro Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) eksperti, peļņa lielākoties samazinājusies vienas bankas struktūras izmaiņu rezultātā. Tomēr tieši gada sākumā vairākas bankas veidojušas papildu uzkrājumus nedrošiem kredītiem, pasliktinot rezultātus.

Kaut arī pagaidām visas bankas rezultātus vēl nav publicējušas, starp lielākajiem tirgus spēlētājiem izrāvienu guvusi Swedbank, nopelnot 32 miljonus eiro. Peļņu kāpinājusi arī SEB banka līdz 6,6 miljoniem eiro, bet DNB grupas peļņa pirmajā ceturksnī sasniegusi 3,6 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Konkurējošās bankas komentē Nordea un DNB lēmumu

Lelde Petrāne, 25.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Apvienošanās ir skaidrs apliecinājums tam, ka ilgtemiņa stratēģija un pelnītspēja ir svarīgi elementi jebkuras bankas sekmīgai darbībai,» biznesa portālam db.lv, komentējot šorīt izplatīto paziņojumu, ka Nordea un DNB apvienos darbību Baltijas valstīs, saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Biznesa modeļi abām bankām līdz šim nebija pietiekoši skaidri definēti, atšķīrās arī pozīcijas katrā Baltijas valstī. Apvienošanās ir dārgs un sarežģīts process, tas prasīs kādu laiku un mēs novēlam veiksmi kolēģiem, veidojot šo kopuzņēmumu,» teica konkurējošās kredītiestādes vadītājs.

Vienlaikus viņš norāda - jārēķinās ar to, ka, visdrīzāk, samazināsies kopējais filiāļu tīkls un daudziem darbiniekiem būs jāmeklē izaicinājumi citā uzņēmumā.

Vaicāts, kā tas ietekmēs Citadeles darbību, viņš atbildēja lakoniski - bankas stratēģija un ilgtermiņa vīzija paliekot nemainīga - kļūt par spēcīgāko vietējo banku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Parakstīts vērienīgākais koplīgums banku sektorā Baltijā

Dienas Bizness, 07.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu nozares arodbiedrība (FNA) un SEB grupas uzņēmumi Latvijā ir parakstījuši vērienīgāko koplīgumu banku nozarē, informēja arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Andrejs Mežals.

Baltijas mērogā tas ir ļoti svarīgs notikums finanšu sektorā strādājošajiem darba ņēmējiem un darba devējiem, jo koplīgumā nostiprinātās normas būtiski uzlabošot darba ņēmēju darba un sociālās garantijas un atrunājot partnerattiecību kārtību starp darba devēju, darba ņēmēju un FNA.

A. Mežals atklāja: «Šobrīd FNA norit darbs arī ar citām finanšu institūcijām, kas ir izrādījušas interesi sadarboties.»

FNA darbojas kopš 2012.gada un šobrīd apvieno vairākus simtus biedru no vairākām Latvijas finanšu institūcijām (Altum, Banka Citadele, DNB banka, Ergo Insurance SE Latvijas filiāle, FKTK, If P&C Insurance AS Latvijas filiāle, Nordea banka Latvijas filiāle, SEB banka, SEB līzings, SEB dzīvības apdrošināšana, SEB atklātais pensiju fonds, SEB Wealth Management, SEB AB Rīgas filiāle, Latvijas Pasta banka un Unicredit bank).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Viens no nozīmīgākajiem kritērijiem projekta uzsākšanai ir cena par darījuma transakciju bankomātā. Ja iespējamie pretendenti, kas gatavi šo vienoto bankomātu tīklu uzturēt, spēs nodrošināt zemāku cenu nekā tā ir šobrīd, tad arī projektam ir nākotne,» atbildot uz biznesa portāla db.lv jautājumu par universālu bankomātu ieviešanu Latvijā, sacīja SEB bankas Maksājumu karšu attīstības un atbalsta pārvaldes vadītājs Andris Lazdiņš. Šāda veida bankomātos varētu izmantot vairāku banku kartes bez jebkādas komisija maksas.

To, ka notiek darbs pie šāda projekta, apstiprināja arī Swedbank un Nordea.

«Šī projekta izpēte notiek kopš pagājuša gada, jo, lai šādu iniciatīvu realizētu, ir nepieciešams plašs izpētes darbs, izvērtējot gan ieguvumus, gan potenciālos riskus,» sacīja SEB pārstāvis.

«Šis ir starpvalstu projekts, kurā piedalās Baltijas valstis – Latvija, Lietuva un Igaunija, tāpēc var sacīt, ka projekta gaita visās valstīs rit vienlaicīgi,» stāstīja Nordea pārstāvis Marguss Auns (Margus Aun). Projektu «vada īpaši izveidota vadības komanda, kurā ietilpst visu iesaistīto banku pārstāvji. Pirmie lēmumi varētu tikt pieņemti šā gada beigās», viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pats būtiskākais uzdevums nākamgad būs sasniegt un novadīt valdības uzstādīto eiro ieviešanas mērķi. 2013.gads paies eiro zīmē, komentējot valdības dienas kārtībā esošos darbus, Db.lv teic SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Arī DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš uzskata, ka tā kā lēmums par eiro ieviešanu faktiski ir pieņemts, tad loģiski ir nākamajā gadā veicamo darbu uzskaitījumu sākt ar eiro ieviešanas sagatavošanās darbu pabeigšanu.

Ņemot vērā pieaugošās politiskās batālijas, eiro ieviešanas process audzēs nervozitāti sabiedrībā un veicinās tās polarizēšanos, uzskata D. Gašpuitis.

«Ja gada pirmajā pusē galvenais akcents būs vērsts uz to, vai eiro tiks ieviests, tad otrajā pusē uzmanība tiks pievērsta tehniskām niansēm. Tādēļ nāksies krietni daudz pūļu pielikt, lai šis process ritētu sekmīgi,» skaidro SEB bankas eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Baņķieri mērosies spēkiem basketbolā

Žanete Hāka, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banku basketbola kausa izcīņas 23. turnīrā septiņas komandas atkal cīnīsies par čempionu titulu. Pirmās spēles tiks aizvadītas 27. februārī, bet 23. aprīlī Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas sporta zālē kļūs zināmi ne tikai vīriešu 5:5 čempioni, bet arī sieviešu 3:3 labākā vienība, informē Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

LKA rīkotajā Latvijas Banku basketbola kausa izcīņas turnīrā vīriešiem startēs pēdējo sešu gadu čempionvienība Swedbank, par savu desmito titulu sacensību vēsturē mērojoties spēkiem ar SEB banku, DNB banku, ABLV Bank, Nordea banku, Citadele banku un Altum. No 27. februāra līdz 16. aprīlim tiks aizvadītas apļa turnīra spēles, bet 23. aprīlī notiks izšķirošās cīņas.

2015. gada LBBK turnīra finālā Swedbank ar 50:44 pārspēja SEB banku. Uzvarētāju rindās Oskars Freibergs izcēlās ar 16 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām, saņemot arī vērtīgākā spēlētāja titulu. Zaudētājiem Linards Larionovs guva 19 punktus. Bronzas mačā DNB banka ar 51:40 uzveica ABLV Bank. Piekto vietu izcīnīja Nordea banka, sesto vietu – Citadele banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Linas Agro Group meitasuzņēmums SIA Linas Agro refinansējis līdzšinējo aizdevumu un piesaistījis jaunu finansējumu, lai attīstītu darbību Latvijā, liecina paziņojums NASDAQ OMX Vilnius.

Aizdevumu piešķīrusi SEB banka un DNB banka.

Kā skaidro Linas Agro Group finanšu direktors Tomass Tumenas, 30 miljonus eiro aizdevums ļaus Latvijas kompānijai veiksmīgi sasniegt plānus 2014.-2015.finanšu gadam un paplašināt tirgus daļu graudu un rapšu, minerālmēslojuma, augu aizsardzības produktu un sēklu tirdzniecībā.

SEB bankas uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Kristaps Strazds norāda, ka SEB banka Lietuvā ir bijusi viens no galvenajiem finanšu partneriem jau daudzus gadus, un šī sadarbība turpinās arī Latvijā. Banka uz lauksaimniecības sektoru skatās pozitīvi un saskata labas perspektīvas uzņēmumiem, kas šajā segmentā strādā gan Latvijā, gan starptautiskajos tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas finanšu ministra Alekseja Kudrina atkāpšanās var kaitēt Latvijas eksportētājiem un palielināt investoru riskus, jo, iespējams, valsts ekonomiskā politika turpmāk būs nepārdomātāka, atzīst Db.lv aptaujātie eksperti.

«Kudrins līdz šim ir glābis Krieviju no lielām nepatikšanām. Straujās izaugsmes laikā pirms 2008. gada krīzes, kad kāpa naftas cena, Krievijas politiskajā elitē bija daudz cilvēku, kas vēlējās šo naudu iztērēt, taču Kudrins panāca, ka daļa no tās tika uzkrāta. Tas palīdzēja Krievijai salīdzinoši veiksmīgi pārlaist krīzi, pretējā gadījumā viņiem varēja klāties gluži kā Latvijai,» Db.lv skaidroja DnB NORD Bankas Ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Līdzīgās domās ir SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis, kurš norāda, ka Kudrina realizētā fiskālā politika ļāva mazināt valsts ārējo parādu un izveidot finanšu rezerves, kas bija pozitīvs signāls ārvalstu investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aļesja Kirčenko kļuvusi par SEB Shared Service Centre Rīgā vadītājas vietnieci

Žanete Hāka, 06.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Shared Service Centre komandai Rīgā pievienojusies Aļesja Kirčenko, kurai ir vairāk nekā 15 gadu pieredze banku sektorā, gan projektu un procesu vadības, gan biznesa darbības atbalsta nodrošināšanā dažādos uzņēmumos Latvijā.

Aļesjas Kirčenko galvenais fokuss SEB Shared Service Centre būs dalīto pakalpojumu centra ikdienas vadības nodrošināšana, personāla vadības jautājumu risināšana un darbības efektivitātes nodrošināšana, atbalstot uzņēmuma stratēģiju.

Pirms pievienošanās SEB Shared Service Centre, Aļesja ir strādājusi Swedbank un DNB bankā, vadot Maksājumu servisu pārvaldi, ka arī Kvalitātes un procesu uzlabošanas pārvaldi Operacionālās darbības nodrošināšanas jomā. Aļesja Kirčenko aktīvi darbojas procesu efektivitātes palielināšanā un vada Lean apmācības uzņēmumu darbiniekiem.

SEB Shared Service Centre vadītāja Rīgā un Viļņā Rūta Jasiulionienė:

«SEB Shared Service Centre galvenais uzdevums ir nodrošināt augstas kvalitātes pakalpojumus SEB grupas klientiem 10 dažādās valstīs visā pasaulē. Pēdējos gados ir būtiski palielinājies sniegto pakalpojumu klāsts un klientu skaits, kā arī darbinieku komanda, tāpēc priecājos, ka mūsu komandai ir pievienojusies Aļesja, kuras pieredze palīdzēs ne tikai nostiprināt mūsu pozīcijas, bet padarīt mūsu darbu vēl efektīvāku.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daļa banku cenrādi jau piedāvā apskatīt gan latos, gan eiro

Žanete Hāka, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daļa banku jau sākušas paralēlo cenu atspoguļošanu mēnesi pirms likumā noteiktā termiņa.

Cenrādi gan latos, gan eiro var apskatīt SEB bankas, Swedbank, Citadele bankas, DNB bankas un citu banku mājaslapās.

Tāpat SEB bankas klienti no 1. septembra abās valūtās var redzēt sava konta kopsavilkumu internetbankā un mājas lapā iepazīties ar bankas sniegto produktu un pakalpojumu cenrādi latos un eiro, informē bankas pārstāvji.

SEB bankas internetbankas galvenajā izvēlnē pieejams eiro un latu kalkulators, kurā ievadot summu latos vai eiro valūtā, uzreiz redzama izvēlētajai valūtai atbilstošā summa. Uzņēmēji internetbankā vai bankas filiālē no 1. septembra līdz 1. novembrim var pieteikt eiro banknotes un monētas sev nepieciešamajā apjomā. Eiro skaidras naudas priekšpiegādi uz uzņēmuma norādīto adresi sākot ar 10. decembri veiks viena no inkasācijas kompānijām – Eurocash1, G4S un Evor, ar kuru uzņēmējs būs noslēdzis līgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB mājokļu kreditēšanas apjomi divu gada laikā pieauguši par 59%

Žanete Hāka, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada laikā SEB banka ir izsniegusi jaunus mājokļu kredītus privātpersonām 60,85 miljonu eiro apjomā, kas ir par 59% vairāk nekā 2011. gadā un par 5% vairāk nekā 2012. gadā, informē SEB bankas pārstāvji.

SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere norāda, ka pēdējo pāris gadu laikā vērojams, ka pieaugusi iedzīvotāju interese un iespējas iegādāties jaunus mājokļus, lai varētu uzlabot savas ģimenes dzīvošanas apstākļus.

Bankas dati apliecina, ka gan izsniegto mājokļu kredītu apjoms, gan to vidējā summa pakāpeniski pieaug. 2011. gada laikā SEB banka piešķīra mājokļu kredītus 38,27 miljonu eiro apjomā ar vidējo aizdevuma summu 32,74 tūkstoši eiro, bet pērn vidējā aizdevuma summa bija 34,63 tūkstoši un mājokļu labiekārtošanas un iegādes finansējuma apjoms sasniedza 60,85 miljonus.

Salīdzinot ar pirmskrīzes laiku, iedzīvotāji šobrīd daudz vairāk uzmanības velta mājokļa meklēšanai un tā atbilstībai savām faktiskajām vajadzībām, skaidro I. Tetere.

Komentāri

Pievienot komentāru