Finanses

Banku klienti darbdienas beigās veiktus pārskaitījumus saņems ātrāk

Žanete Hāka, 05.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī uz trešdienu, 6. maiju, Latvijas Bankas elektroniskajā klīringa sistēmā (EKS sistēmā) tiek ieviests jauns – nakts – klīringa cikls. Tas nodrošinās vēl ātrākus un ērtākus norēķinus starpbanku maksājumos EKS sistēmā līdzdarbojošos banku klientiem – uzņēmējiem un iedzīvotājiem, informē centrālā banka.

Latvijas Bankas uzturētās EKS sistēmas klīringa cikli ir pieskaņoti starptautiskajos norēķinos plaši izmantotajai STEP2 starpbanku maksājumu sistēmai, nodrošinot SEPA standartiem atbilstošu, ātru un lētu eiro maksājumu nosūtīšanu saņēmējiem kā Latvijā, tā arī Eiropā.

EKS sistēma tiek papildināta ar jaunu nakts klīringa ciklu, kurā norēķins tiek veikts plkst. 21. Šāda nakts cikla ieviešana dos iespēju EKS sistēmas dalībniekiem paātrināt darbadienas beigās iesniegto klientu maksājumu nosūtīšanu gan tām saņēmēja iestādēm, kas ir EKS dalībnieces, gan arī tām, kas sasniedzamas, izmantojot STEP2 sistēmu. Saņēmēja iestādes, kuras ir EKS dalībnieces, naudas līdzekļus savu klientu kontos varēs ieskaitīt vēl naktī vai uzreiz no paša rīta, savukārt tās, kuras nav EKS dalībnieces, bet piedalās STEP2 sistēmā, - neilgi pēc plkst. 9. Tas ir apmēram divas stundas ātrāk nekā līdz šim, pašlaik tas iespējams tikai pēc plkst. 11 (precīzs laiks ir atkarīgs no katras konkrētās komercbankas).

Turpmāk starpbanku maksājumi EKS sistēmā tiks nosūtīti 7 ciklos – plkst. 9.15, 10.30, 11.45, 14.15, 16.15, 18.15 un 21.00.

Komentāri

Pievienot komentāru