Finanses

Bijušajam Spānijas centrālās bankas vadītājam izvirzītas apsūdzības saistībā ar Bankia skandālu

LETA, 13.02.2017

Jaunākais izdevums

Spānijas centrālās bankas bijušajam vadītājam Migelam Anhelam Fernandesam Ordonjesam pirmdien izvirzītas apsūdzības par to, ka viņš devis atļauju grūtībās nonākušajai bankai Bankia 2011.gadā kotēt akcijas fondu biržā, neskatoties uz vairākkārtējiem brīdinājumiem par tās dzīvotspēju.

Ordonjesam, kurš Spānijas centrālo banku vadīja no 2006.gada līdz 2012.gadam, izvirzītas apsūdzības par neveiksmīgo akciju kotēšanu, kuras dēļ mazie investori zaudēja vairākus miljonus eiro.

Tāpat apsūdzības izvirzītas arī Spānijas finanšu tirgus regulatora CNMW bijušajam prezidentam Hulio Seguram un bijušajam ekonomikas ministram un bijušajam Starptautiskā Valūtas fonda vadītājam Rodrigo Rato, kurš akciju kotēšanas laikā vadīja Bankia.

Bankia tika glābta 2012.gadā mazāk nekā gadu pēc tam, kad tika sākta tās akciju kotēšana biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 21. novembrī, zibmaksājumu infrastruktūra tiek ieviesta Eiropas mērogā, darbību sākot Eiropas banku dibinātā uzņēmuma EBA Clearing ātro maksājumu sistēmai RT1. Eiropas līmeņa risinājums ir saslēgts ar Latvijas Bankas Latvijā šā gada augustā ieviesto zibmaksājumu infrastruktūru, informē Latvijas Banka.

Tādējādi no šodienas iespējami zibmaksājumi starp AS «Citadele banka» klientiem un to Eiropas banku klientiem, kuras pievienojušās minētajai RT1 sistēmai (t.sk. «ABN AMRO», «Bankia», «Erste», «Intesa Sanpaolo», «Raiffeisen», «SEB», «Unicredit» banku grupas).

«Šis ir liels solis uz priekšu, ieviešot zibmaksājumus visā Eiropā. Tā ir būtiska inovācija, jo līdz šim naudas pārskaitījumiem starp dažādām eiro zonas valstīm bija nepieciešams diezgan ilgs laiks, turklāt nebija iespējams tos veikt brīvdienās un svētku dienās. Tagad maksājums, piemēram, starp Vāciju un Latviju, varēs notikt dažu sekunžu laikā,» uzsver Latvijas Bankas valdes loceklis Harijs Ozols. «Šodien zibmaksājumi tiek iedarbināti visā Eiropā, un pakāpeniski tie kļūst iespējami arī starp divu nozīmīgu Latvijas komercbanku – AS »Citadele banka« un AS »SEB banka« (kura ar šodienu ir pievienojusies minētajai RT1 sistēmai) – klientiem. Sava nauda vairs nebūs jāgaida stundām ilgi, darījumi varēs notikt zibenīgi jebkurā dienā un jebkurā diennakts laikā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieilgušais ārkārtīgi zemo procentu likmju periods turpina ietekmēt Eiropas banku ienākumus, un šāda tendence būs vērojama arī 2020.gadā, turklāt strādāt būs aizvien grūtāk, ņemot vērā, ka nemitīgi jainvestē IT sistēmu uzlabošanā, kā arī regulatoru un atbilstības prasību ievērošanā, paredz "DBRS Morningstar" eksperti.

Visdrīzāk aktīvu izaugsme šajā gadā stagnēs, un negatīvais efekts no zemajām procentu likmēm ietekmēs ienākumus. Vērojama gan tendence, ka Eiropas bankas pakāpeniski cenšas korporatīvajiem noguldītājiem piemērot negatīvas procentu likmes, taču pagaidām nav skaidrs, kā tas ietekmēs attiecības ar klientiem nākotnē. Tā, piemēram, pērn vairākas lielās bankas, tostarp, "Unicredit", "ABN Amro", "Deutsche Bank" un "Bankia" paziņojušas par negatīvu procentu likmju piemērošanu lielajiem klientiem. Jāpiebilst gan, ka tas pagaidām ietekmē salīdzinoši mazu klientu daļu - parasti tos klientus, kuru noguldījumu apjoms pārsniedz 100 tūkstošus eiro.

Kā liecina Eiropas Banku iestādes un "DBRS Morningstar" ekspertu aplēses, lielo Eiropas banku ienākumi no kredītiem pērn sasniedza 271 miljardu eiro. Piecu gadu laikā ienākumi no kredītiem sarukuši par aptuveni 1%, ko daļēji sedza kredītu apjoma pieaugums aizvadītajos gados. Tomēr šajā gadā gan Eiropas makroekonomikas vide būs vājāka, tādēļ stagnēs aktīvu pieaugums, un līdz ar to izteiktāk būs jūtama zemo procentu likmju ietekme uz banku ienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, reaģējot uz ziņām par to, ka vairākas no pasaulē lielākajām bankām pieļāvušas aizdomīgu darījumu norisi caur tām, investori lielāku uzmanību pievērsa Eiropas banku akcijām, liecina biržu dati.

Negatīvās informācijas rezultātā saruka daudzu Eiropas banku akciju cena. Tā, piemēram, "Danske Bank" vērtība samazinājās par 3,17%, "ING Groep" - par vairāk nekā 8%, "Banco Santander" - par 8%, "Bankia" - par 7,43%, "Lloyds Banking Group" - par 6,7%, "Barclays" - par gandrīz 6%, "Swedbank" - par 3%.

Jāatgādina, ka Eiropas bankām jau iepriekš nav veicies īpaši labi, jo to darbību pēdējā laikā negatīvi ietekmē zemā peļņa un kredītņēmēju situācijas pasliktināšanās pandēmijas dēļ, tāpat vairāku banku vērtību jau iepriekš iedragājuši dažādi ar naudas atmazgāšanas darījumiem saistīti skandāli, tādēļ jaunās ziņas ir vēl viens papildu faktors, kas liek to vērtībai samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru