Finanses

Biržā iekļaus četrus “Pareks ieguldījumu sabiedrības fondus”

Ainars Sedlenieks [email protected], 10.03.2004

Jaunākais izdevums

Rīgas Fondu biržas valde pieņēmusi lēmumu no 2004.gada 15.marta iekļaut biržas Ieguldījumu fondu sarakstā četru atvērto ieguldījumu fondu: “Parex Baltijas Jūras Sabalansētais fonds”, “Parex Latu Obligāciju fonds”, “Parex Austrumeiropas Sabalansētais fonds” un “Parex Austrumeiropas Obligāciju fonds” ieguldījumu apliecības. Iekļaujamo fondu pārvaldnieks ir investīciju akciju sabiedrība “Parekss ieguldījumu sabiedrība” un turētājbanka – “Parekss banka”. Saskaņā ar atvērto ieguldījumu fondu pamatprincipiem, tirdzniecību ar šīm apliecībām veiks pats fonds. Daiga Auziņa-Melalksne, Rīgas Fondu biržas attīstības un pakalpojumu departamenta vadītāja: Ieguldījumu apliecību iekļaušana biržā ļauj fondiem piesaistīt institucionālos investorus, kuriem bieži vien ir atļauts ieguldīt tikai biržā kotētajos vērtspapīros. Tas ļauj iegūt arī papildu investoru uzticību, jo ieguldījumu apliecību cenas, tā finanšu rādītāji, kā arī cita informācija par fondu ir publiski pieejami plašai auditorijai. “Parex Baltijas Jūras Sabalansētais fonds” pamatvalūta ir lati. Atbilstoši fonda ieguldījumu politikai, līdzekļi var tikt ieguldīti galvenokārt Baltijas jūras valstu vērtspapīros - valdību, centrālo banku, finanšu iestāžu un uzņēmumu emitētos vai garantētos parāda vērtspapīros, uzņēmumu akcijās un banku īstermiņa noguldījumos. “Parex Latu Obligāciju fonds” pamatvalūta ir lati un investīcijas tiek veiktas investīcijas, Baltijas valstu un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstu vērtspapīros – valsts, centrālo banku, kredītiestāžu un komercsabiedrību parāda vērtspapīros, kuri emitēti Latvijas latos, un kredītiestāžu noguldījumos Latvijas latos. “Parex Austrumeiropas Sabalansētais fonds” pamatvalūta ir eiro. Un tas ir pirmais eiro valūtas fonds, kura apliecības tiks iekļautas biržā. Fonds veic ieguldījumus Austrumeiropas valstu valsts, pašvaldību, centrālo banku un kredītiestāžu emitētos vai garantētos, kā arī komercsabiedrību emitētos parāda un kapitāla vērtspapīros. “Parex Austrumeiropas Obligāciju fonds” pamatvalūta ir ASV dolāri. Fonds veic investīcijas Austrumeiropas valstu valsts, pašvaldību, centrālo banku un kredītiestāžu emitētos vai garantētos, kā arī komercsabiedrību emitētos parāda vērtspapīros. Rīgas Fondu biržā Ieguldījumu sarakstā šobrīd jau ir iekļauti četru fondu: divu atvērto fondu - “Baltic Index fonds” un “Valsts obligāciju fonds” un divu slēgto fondu - “Baltijas nekustamā īpašuma fonds” un Baltic Index fonds” ieguldījumu apliecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums negatīvs

LETA, 02.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums septembra beigās gada laikā bija negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.

Tostarp aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ienesīgums 2020.gada septembra beigās bija no -17,33% līdz 3,17%, bet aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ienesīgums bija no -1,56% līdz 5,63%. Vienlaikus sabalansēto ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā bija no -10,15% līdz 0,46%, bet konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums bija no -4,88% līdz 1,54%.

No deviņiem aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, negatīvs ienesīgums bija sešiem plāniem, tostarp lielāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Gauja", kura ienesīgums bija -17,33%. Seko "SEB Investment Management" pārvaldītie pensiju plāni "SEB Eiropas plāns" un "SEB aktīvais plāns", kuru ienesīgums bija attiecīgi -1,87% un -0,78%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri nosūtījuši bankas padomei pieprasījumu no bankas valdes locekļiem piedzīt bankai nodarītos zaudējumus, kas radušies par 100 USD pārdodot Baltkrievijas Pareks Līzings.

Parex bankas mazākuma akcionāru - Amber Trust, DCF Fund un Firebird - vārdā advokāts Viktors Tihonovs Db.lv informēja, ka nodarīto zaudējumu apjoms bankai un tās akcionāriem mērāms vismaz 1,58 miljonu USD jeb 850 tūkstošu latu apjomā, jo kompānijas vērtība bijusi ap 1.5 miljoni USD.

Mazākuma akcionāri, kuriem kopā pieder 2.72 miljoni Parex akciju, aicina Parex bankas padomi celt prasību tiesā pret bankas valdi, kas slēdz līgumu šogad 24.martā par Pareks Līzinga pārdošanu Rietumu bankai.

Pēc pieteikumā norādītā, Pareks Līzings 2009.gadu bija pabeidzis ar peļņu 941 tūkstošu eiro apjomā, ko Parex banka tās vadītāja Nila Melngaiļa personā ieteica nesadalīt un atstāt uzņēmuma Pareks Līzings rīcībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Astoņi pretendentu pieteikumi Valsts kases pārvaldītā fondētās pensijas kapitāla nodošanas konkursā

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 31.augustā, noslēdzās Finanšu ministrijas rīkotais konkurss starp līdzekļu pārvaldītājiem par tiesībām pārņemt fondēto pensiju shēmas otrā līmeņa Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrāto kapitālu. Pavisam konkursā piedalījās astoņi pretendenti:

1) ieguldījumu pārvaldes a/s SEB Unifondi,

2) ieguldījumu pārvaldes a/s Parex Asset Management,

3) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Suprema Fondi,

4) a/s IPS Hansa Fondi,

5) ieguldījumu pārvaldes a/s Baltikums Asset Management,

6) ieguldījumu pārvaldes a/s DnB NORD Fondi,

7) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Astra Krājfondi,

8) a/s NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība.

Līdz 28.septembrim tiks izskatīti iesniegtie pieteikumi, nosakot līdzekļu pārvaldītāju vai pārvaldītājus, kuri konkursa kārtībā būs ieguvuši tiesības pārņemt Valsts kases pārvaldītos līdzekļus.

Konkursā varēja piedalīties līdzekļu pārvaldītāji ar vismaz divu gadu pieredzi valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanā, kuru pārvaldīto ieguldījumu plānu vidējais ienesīgums nav zemāks par Valsts kases ieguldījumu plāna ienesīgumu. Līdzekļu pārvaldītāji uz Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrātā kapitāla saņemšanu konkurs�� varēja pretendēt katrs ar vienu ieguldījumu plānu, kura ieguldījumu politika ir identiska Valsts kases ieguldījumu plāna ieguldījumu politikai, proti, tādu ieguldījumu plānu, kurš neparedz ieguldījumus komercsabiedrību akcijās, citos kapitāla vērtspapīros un tiem pielīdzināmos vērtspapīros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Astoņi pretendenti uz Valsts kases līdzekļu pārņemšanu

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 31.augustā, noslēdzies Finanšu ministrijas rīkotais konkurss starp līdzekļu pārvaldītājiem par tiesībām pārņemt fondēto pensiju shēmas otrā līmeņa Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrāto kapitālu.

Pavisam konkursā piedalījās astoņi pretendenti:

1) ieguldījumu pārvaldes a/s SEB Unifondi,

2) ieguldījumu pārvaldes a/s Parex Asset Management,

3) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Suprema Fondi,

4) a/s IPS Hansa Fondi,

5) ieguldījumu pārvaldes a/s Baltikums Asset Management,

6) ieguldījumu pārvaldes a/s DnB NORD Fondi,

7) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Astra Krājfondi,

8) a/s NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība.

Līdz 28.septembrim tiks izskatīti iesniegtie pieteikumi, nosakot līdzekļu pārvaldītāju vai pārvaldītājus, kuri konkursa kārtībā būs ieguvuši tiesības pārņemt Valsts kases pārvaldītos līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibanka sāk piedāvāt ieguldījumu veidu nezinātājiem un sliņķiem

, 09.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šā gada 8. oktobri SEB Unibanka saviem klientiem piedāvā jaunu ieguldījumu veidu - SEB fondu fondus.

Ja līdz šim ieguldītāji varēja izvēlēties kādu no SEB grupas piedāvātajiem SEB ieguldījumu fondiem, tos pēc izvēles arī kombinējot, tad ar SEB fondu fondu palīdzību ieguldītājiem būs jāizvēlas tikai ieguldījumu stratēģija, un atbilstoši šai stratēģijai SEB grupas ieguldījumu speciālisti jau būs sakombinējuši nepieciešamos ieguldījumu fondus.

SEB Unifondu izpilddirektors Normunds Igolnieks: "Fondu fondi pēc būtības ir gatavs risinājums jeb stratēģija klientiem, kas vēlas nopelnīt, bet nezina, kurā no ieguldījumu fondiem investēt un tiem nav laika sekot līdz finanšu tirgos notiekošajam. Fondu fonds veic ieguldījumus citos ieguldījumu fondos pēc noteiktas stratēģijas. Cilvēkam atliek izvēlēties tikai stratēģiju, līdzīgi, kā mēs esam pieraduši Latvijas situācijā to darīt pensiju 2. līmeņa gadījumā."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Latvijā vajadzētu ļaut dibināt pensiju ieguldījumu plānus arī ar 100% akciju īpatsvaru

LETA, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā būtu lietderīgi ļaut dibināt pensiju ieguldījumu plānus arī ar 100% akciju īpatsvaru, sacīja INVL pensiju fondu vadītājs Andrejs Martinovs.

«2019.gadā likumdošanas jomā būtu lietderīgi ļaut dibināt ieguldījumu plānus ar 100% akciju īpatsvaru. Tas ļautu gados jauniem dalībniekiem uzņemties atbilstošāku riska līmeni un nopelnīt vairāk,» sacīja Martinovs, piebilstot, ka Lietuvā šādi plāni jau eksistē un to ilgtermiņa ienesīgums pārsniedz Latvijā izveidoto aktīvo plānu ienesīgumu.

Viņš minēja, ka šo pašu iemeslu dēļ ir jāmaina arī regulējums un jaunos pensiju sistēmas dalībniekus, kuri, sākot darba ņēmēja gaitas paši neizvēlas ieguldījumu plānu, jānovirza nevis uz konservatīvajiem plāniem, bet uz aktīvajiem ieguldījumu plāniem ar maksimālo akciju īpatsvaru.

Tāpat Martinovs atzina, ka 2019.gada perspektīvas izskatās neviennozīmīgas. «Apstākļos, kad naudas plūsma finanšu tirgus virzienā no monetāras regulēšanas institūcijām tiek pārtraukta, var novest pie finanšu tirgus sabrukuma vai dziļas korekcijas. Pārnestā nozīmē - kad caurule, pa kuru baseinā ieplūst ūdens ir mazāka par cauruli, pa kuru ūdens no baseina izplūst, tad kopējais ūdens līmenis baseinā krītas. Un tikai tad kļūst skaidrs, kas šajā baseinā ir peldējies bez peldkostīma. Gadījumā, ja šādu «peldētāju» bija daudz un viņos ir ieguldīti būtiski līdzekļi, problēma būs arī pensiju uzkrājumiem, bet atkal vienmēr var palielināt ieplūstošās caurules jaudu un ūdens līmenis palielināsies,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par izmaiņām «Baltikums» ieguldījumu fondu prospektos

Valters Paiders [email protected], 01.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

FONDA IEGULDĪJUMU APLIECĪBU IEGĀDES / ATPAKAĻPIRKŠANAS CENAS APRĒĶINĀŠANAS KĀRTĪBA

Galvenās izmaiņas ir saistītas ar ieguldījumu apliecību pirkšanas/ atpakaļpārdošanas pieteikumos norādāmās ieguldījumu apliecības cenas aprēķināšanas datumu.

Līdz šim:

Klients pirka / atpakaļpārdeva ieguldījumu apliecības par cenu, kas noteikta balstoties uz iepriekšējai darba dienai noteikto fonda daļas vērtību - faktiski par iepriekšējās dienas cenu.

Turpmāk (sākot ar 01.03.2004.):

Klients pirks / pārdos ieguldījumu apliecības par cenu, kas tiks noteikta pieteikuma iesniegšanas dienas beigās.

Ņemot vērā to, ka fonda daļas vērtība tiek noteikta pēc darba dienas beigām, pieteikumā iegādes / atpakaļpirkšanas cena netiek norādīta.

Pieteikumā jānorāda:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bruņotie spēki naudu par nekvalitatīvām nakts redzamības ierīcēm nesaņems

Dienas Bizness, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc piecus gadus ilgas tiesvedības nacionālie bruņotie spēki slēgs mierizlīgumu ar uzņēmumu, kas Latvijas karavīriem Afganistānā piegādāja nekvalitatīvas nakts redzamības ierīces. Armija savu naudu vairs neatgūs.

Nacionālie bruņotie spēki 2007. gadā no šūšanas firmas Neja & Co par pusotru miljonu iepirka nakts redzamības iekārtas Latvijas karavīriem Afganistānā. Tomēr izrādījās, ka iekārtas ir vismaz divus gadus vecas, smagākas, nekā pieļaujams un pilnas ar beigtām mušiņām. Iekārtas nebija derīgas lietošanai, vēsta raidījums Nekā Personīga. Karavīri iekārtas tā arī nesaņēma un tās piecus gadus nostāvēja armijas noliktavā.

Līdz šim bruņotie spēki tiesājās ar kompāniju, kas pārdeva nakts redzamības iekārtas. Aizvadītajā nedēļā Valda Dombrovska valdība aiz slēgtām durvīm nolēma par mierizlīgumu un nakts redzmaības iekārtas tiks pārdotas izsolē. Pārdošanu uzticēs valsts īpašumā esošajai Pareks bankas mantiniecei Reverta, kas šai

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pārvaldīšanas maksas un ienesīgums

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no faktoriem, kas ietekmēs faktiski sasniegto jeb neto ienesīgumu, realizējot izvēlētu investīciju stratēģiju un iegādājoties atbilstošus finanšu instrumentus, ir komisijas. Ar ieguldījumu pārvaldīšanas maksu būs jārēķinās, iegādājoties daļas ieguldījumu vai pensiju fondos, uzkrājot līdzekļus ar dzīvības apdrošināšanas polises starpniecību vai slēdzot individuāla portfeļa pārvaldīšanas līgumu.

Pirmajā brīdī šķiet, ka pārvaldīšanas komisija, piemēram, 1.25% apmērā gadā no ieguldījuma vērtības, ko ieturētu, tipisks vienkārša sabalansēta ieguldījumu fonda pārvaldnieks, nav liela summa. Turklāt, ieguldījumu fondu daļu vērtības procentuālās izmaiņas parasti tiek atspoguļotas jau pēc pārvaldīšanas komisiju atskaitīšanas, kas padara ieturētās pārvaldīšanas maksas reālo ietekmi grūtāk novērtējamu un necaurspīdīgu. Ja vēl šis pārvaldnieks ir spējis sniegt pozitīvu kapitāla pieaugumu, tad tas liekas pašsaprotami, ja iegūtajā peļņā klients padalās ar savu pārvaldnieku. Tomēr, ja arī procentuāli šādas maksas apmērs nešķiet liels, tās ietekme uz absolūtu kapitāla pieaugumu ilgtermiņā kļūst ievērojama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiks samazinātas 2. līmeņa pensiju administrēšanas izmaksas, paredz otrdien, 3. oktobrī, valdības sēdē pieņemtais likumprojekts Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā.

Šobrīd Valsts fondēto pensiju likums nosaka, ka līdzekļu pārvaldītājam maksājumu par ieguldījumu plāna pārvaldi veido maksājuma pastāvīgā daļa, kas ir viens procents no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības gadā un maksājuma mainīgā daļa, kas ir atlīdzība fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājam par ieguldījumu plāna darbības rezultātu, un tās apmērs ir atkarīgs no pensiju plāna ienesīguma.

Maksimālais apmērs maksājumam par ieguldījumu plāna pārvaldi, ietverot maksājuma pastāvīgo un mainīgo daļu, rēķinot par pēdējo 12 mēnešu periodu, nepārsniedz 1,5% no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu plānu prospektos nav paredzēti ieguldījumi komercsabiedrību akcijās, citos kapitāla vērtspapīros un tiem pielīdzināmos vērtspapīros, kā arī divus procentus no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības citiem ieguldījumu plāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

NORD/LB Fondi pārvaldīto pensiju plānu aktīvi pārsniedz 500 tūkst. latu

Velta Dzene [email protected], 09.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecu mēnešu laikā kopš ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības NORD/LB Fondi pārvaldīto ieguldījumu plānu darbības uzsākšanas to aktīvi ir sasnieguši 500 tūkstošus latu. NORD/LB Fondi direktors Uldis Bušs ir pārliecināts: “Līdzšinējā NORD/LB Fondi piedāvāto pensiju plānu dalībnieku skaita un aktīvu pieauguma pamatā ir pārdomāta un plāna aktīvu lielumam piemērota ieguldījumu politika. Mēs esam īpaši gandarīti par to, ka vairums NORD/LB klientu ir izvēlējušies aktīvāko no piedāvātajiem 3 ieguldījumu plāniem – šī tendence liecina par uzticību NORD/LB Fondi profesionalitātei un ilgstošai līdzekļu pārvaldīšanas pieredzei”. NORD/LB Fondi piedāvā trīs pensiju 2.līmeņa ieguldījumu plānus, kas atšķiras ar ieguldījuma stratēģiju, sagaidāmo ienesīgumu un riska pakāpi. Šīs ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības pārvaldīto ieguldījumu plānu dalībnieku skaits darbības pirmo piecu mēnešu laikā sasniedzis 5330 klientus, no tiem lielākā daļa - 59% ir izvēlējušies Aktīvo ieguldījumu plānu „NORD/LB 3”, 36% – Sabalansēto ieguldījumu plānu „NORD/LB 2”, savukārt Konservatīvajam ieguldījumu plānam „NORD/LB 1” pievienojās 5% klientu. Ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības NORD/LB Fondi fondu pārvaldītājs Armands Ločmelis stāsta: “Ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības plānu aktīvi tika ieguldīti tikai uzticamos un stabilos finanšu instrumentos, no kuriem lielākā daļa nodrošināja fiksētu ienākumu. Saglabājot minimālu riska līmeni, tika iegādātas vairāku ieguldījumu fondu, kuri iegulda plašā finanšu instrumentu klāstā, apliecības, tādējādi panākot augstu aktīvu izvietojuma diversifikācijas pakāpi finanšu instrumentu, emitentu, reģionu un valūtu griezumā. Ieguldījumi plašā finanšu instrumentu klāstā ļauj sasniegt stabilu un konkurētspējīgu ieguldījumu plānu ienesīgumu, kas nākotnē nodrošinās vēl vairāk apmierinātu klientu un strauju NORD/LB ieguldījumu plānu aktīvu pieaugumu”. Jūlija beigās trīs mēnešu ienesīgums Aktīvajam ieguldījumu plānam „NORD/LB 3” bija 5.09%, Sabalansētajam ieguldījumu plānam „NORD/LB 2” – 5.57%, bet Konservatīvajam ieguldījumu plānam „NORD/LB 1” – 6.21%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atļāvusi apvienot Parex Asset Management ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības pārvaldē esošos atvērtos ieguldījumu fondus, liecina FKTK paziņojums presei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kapitāla tirgus attīstības formula – valsts lēmumi un pievilcīgi emitenti

Māris Ķirsons, 29.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāla tirgus attīstība Latvijā ir atkarīga ne tikai no valsts noteiktajiem nosacījumiem, lielo valsts kapitālsabiedrību kotēšanas biržā, bet arī pašu emitentu labas korporatīvas pārvaldības, spējas ieinteresēt potenciālos investorus.

To rāda diskusija Kapitāla tirgus tendences Latvijā – kāds ir vietējā tirgus potenciāls? Nenoliedzami, ka Latvija kapitāla tirgus attīstībā atpaliek gan no Igaunijas, gan arī no Lietuvas; to varētu pārvarēt gan ar valdības lēmumiem, gan jaunu privātu emitentu ienākšanu biržā.

Redz valsts kompāniju trūkumu

“Būtiskākais, ar ko Latvija atšķiras no Lietuvas un Igaunijas, ir tas, ka biržā ir startējuši lieli valstij piederoši uzņēmumi – Igaunijas valstij piederošā AS Tallinas osta un Lietuvas valstij piederošā AS Ignitis grupa,” skaidro AS Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. “Problēmas sakne – maz tirgus dalībnieku, maza tirgus kapitalizācija (mazāk par 10% no IKP), bet, piemēram, Zviedrijā kapitalizācija ir lielāka par šīs valsts IKP; jāmeklē cēloņi, kāpēc ir tik maz dalībnieku,” skaidro AS DelfinGroup padomes loceklis Gatis Kokins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ieguldījumu fondi

Norvik aktīvi reģistrē fondus; kopējā vērtība jau sasniegusi 55 miljonus eiro

Ieva Mārtiņa, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvik ieguldījumu pārvaldes sabiedrība pēdējā mēneša laikā piereģistrējusi jau četrus dažādus slēgtos ieguldījumu fondus, kuros kopumā plānots piesaistīt 54,5 miljonus eiro jeb aptuveni 38,3 miljonus latu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) informē, ka komisijas padome 2. septembrī nolēmusi reģistrēt Norvik ieguldījumu pārvaldes sabiedrības nodibināto slēgto ieguldījumu fondu Nākotnes īpašumu fonds un atļaut izteikt publisko piedāvājumu par 4500 ieguldījumu apliecību ar kopējo vērtību 4,5 miljonu eiro apjomā.

26. augustā FKTK nolēma reģistrēt Norvik ieguldījumu pārvaldes sabiedrības nodibināto slēgto ieguldījumu fondu Globālais pārvadājumu fonds, atļaujot izteikt publisko piedāvājumu par 17 tūkstošiem ieguldījumu apliecību par kopumā 17 miljoniem eiro.

Savukārt 12.augustā komisija reģistrēja Norvik slēgto ieguldījumu fondu Ūdens transporta fonds, atļaujot izteikt 18 tūkstošu ieguldījumu apliecību publisko piedāvājumu 18 miljonu eiro apjomā. Tāpat komisija reģistrēja Norvik slēgto ieguldījumu fondu Meža fonds un atļāva izteikt publisko piedāvājumu par 15 tūkstošiem ieguldījumu apliecību ar kopējo vērtību 15 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā Luminor bankas apvienošanas noslēdzošos soļus, Luminor Asset Management IPAS paziņojusi par Luminor Ieguldījumu plānu apvienošanu.

No 28.decembra apvienoti Luminor (N) Konservatīvais ieguldījumu plāns un Luminor (D) Konservatīvais ieguldījumu plāns, kā arī Luminor (N) Aktīvais ieguldījumu plāns un Luminor (D) Aktīvais ieguldījumu plāns.

«Līdz šim klientiem bija pieejami divi Luminor aktīvie ieguldījumi plāni un divi Luminor konservatīvie ieguldījumi plāni. Šiem ieguldījumu plānu pāriem bija līdzīgas ieguldījumu politikas, līdzīgas vai vienādas riska kategorijas, kā arī ir bijuši ļoti līdzīgi ienesīguma rezultāti pagātnē,» skaidro Iļja Arefjevs, Luminor Asset Management valdes loceklis.

«Tādēļ tika pieņemts lēmums apvienot plānus ar līdzīgu ieguldījumu politiku, pievienojot Luminor (D) Konservatīvo ieguldījumu plānu Luminor (N) Konservatīvajam ieguldījumu plānam, kā arī Luminor (D) Aktīvo ieguldījumu plānu Luminor (N) Aktīvajam ieguldījumu plānam.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržā iekļaus divas jaunas apakšfondu ieguldījumu apliecības

, 15.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu biržas valde sēdē 14.augustā nolēma ar 16. augustu iekļaut biržas Ieguldījumu fondu sarakstā apakšfondu AB.LV Emerging Markets EUR Bond Fund un AB.LV Global EUR ETF Fund ieguldījumu apliecības, liecina informācija Rīgas fondu biržā.

Pašlaik Rīgas Fondu biržas Ieguldījumu fondu sarakstā jau iekļautas ieguldījumu

fondu AB.LV Emerging Markets Bond Fund un AB.LV Global ETF Fund ieguldījumu

apliecības.

Sākotnēji šo fondu ieguldījumu valūta bija ASV dolārs, bet fondu pārvaldnieks

AB.LV Asset Management IPAS ir veikusi grozījumus minēto atvērto ieguldījumu

fondu prospektos, katra ieguldījumu fonda ietvaros izveidojot divus apakšfondus, tādējādi nodrošinot iespēju ieguldīt gan ASV dolāros, gan eiro.

Ieguldījumu apakšfondi eiro valūtā reģistrēti Latvijas Centrālajā depozitārijā

2007. gada 26. jūlijā, ieguldījumu apakšfonda AB.LV Global EUR ETF Fund ISIN

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reģistrē Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrības ieguldījumu fondu

, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 18. janvāra sēdē nolēma reģistrēt akciju sabiedrības Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrība nodibināto atvērto ieguldījumu fondu B&R GLOBAL ONE ieguldījumu fonds, liecina sniegtā informācija medijiem.

Padome konstatēja, ka AS Baloži ir pārkāpusi Finanšu instrumentu tirgus likuma un regulētā tirgus organizētāja AS Rīgas Fondu birža noteikumu Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos prasības, neiesniedzot AS Rīgas Fondu birža informāciju par akciju sabiedrības būtiskiem notikumiem, un nolēma uzlikt AS Baloži soda naudu 1 000 latu apmērā.

Padome arī nolēma reģistrēt akciju sabiedrības Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrība nodibināto atvērto ieguldījumu fondu B&R GLOBAL ONE ieguldījumu fonds un atļaut laist publiskajā apgrozībā ieguldījumu fonda ieguldījumu apliecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kur zemo depozītu likmju laikā ieguldīt 1000 eiro

Juris Grišins - AS Capitalia vadītājs, 19.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāju naudas uzkrājumi aug, to apliecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkoptie dati. Taču lielākā daļa no brīvajiem naudas līdzekļiem atrodas iedzīvotāju banku kontos un depozītos, kam šobrīd piedāvātās procentu likmes ir tuvu nullei. Labā ziņa gan ir tā, ka nulles procentu depozītu likmes veicinājušas iedzīvotāju izpratni par alternatīvajiem ieguldījumu veidiem, jo ieguldīt un krāt var ne tikai bankās.

Jebkurš, ieguldot 10, 100 vai 1000 eiro, kļūst par investoru, taču tas, cik daudz izdosies nopelnīt, būs atkarīgs no katra individuālās riska apetītes. Tas, ka Latvijas iedzīvotāji lielākoties savus brīvos līdzekļus tur bankas kontā, rāda, ka riska apetīte un zināšanas par investīcijām kopumā sabiedrībā ir zemas. Iedzīvotāji labākajā gadījumā iegulda naudu uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, kur ar zemu risku var gūt salīdzinoši lielu atdevi, bet tikai pateicoties dāsnajai valsts subsīdijai (atmaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli), kas arī no šī gada ir samazināta.

Ja naudu neturam bankā, tad kur citur likt tai pelnīt? Mūsdienās jebkurš Latvijas iedzīvotājs var kļūt par līdzīpašnieku uzņēmumiem praktiski jebkurā pasaules valstī, jebkurā nozarē un jebkādā apmērā. Lai gan izvēlēties akcijas, kurās ieguldīt, var būt azartiski un aizraujoši, izredzes kā individuālam investoram sasniegt labākus rezultātus nekā vidēji tirgū ir niecīgas. Tāpēc ieguldīšanu akcijās var pielīdzināt kazino – visticamāk, savu naudu zaudēsi, bet varbūt dažreiz arī nopelnīsi. Tajā pašā laikā pats kazino (akciju pirkšanas gadījumā brokeri, konsultanti un birža) nopelnīs vienmēr.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ieguldījumu veikšana – kā atšķiras Z paaudzes un mileniāļu riska apetīte?

Kārlis Purgailis, bankas Citadele meitas uzņēmuma CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs, 02.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādas paaudzes ieguldījumus finanšu instrumentos uztver atšķirīgi – sākot no tā, kur ieguldīt naudu un beidzot ar riska apetīti un potenciālo ieguldījuma termiņu.

Vai ekonomiski aktīvāko paaudžu maiņa izmaina ieguldījumu vidi Latvijā, un kādas ir būtiskākās atšķirības dažādu paaudžu ieguldījumu pieejā?

Turīgie izvēlas obligācijas

Pēdējos gados Baltijas mājsaimniecību veiktie investīciju apjomi ir pieauguši gan iedzīvotāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Vienlaikus statistika joprojām saka priekšā, ka Latvijas iedzīvotāji brīvos līdzekļus tomēr iegulda mazāk nekā Rietumeiropā. Diemžēl lielākā daļa ekonomiski aktīvo iedzīvotāju savus iekrājumus joprojām nogulda pieprasījuma kontos komercbankās.

Ņemot vērā aizvadītā gada straujo procentu likmju vides maiņu, termiņnoguldījumi un iekrājumu kontu produkti kļuva krietni pievilcīgāki, kā rezultātā arvien plašāka sabiedrības daļa izvēlējās izmantot šos zemā riska produktus, nevis ieguldījumus finanšu tirgos. Arī turīgie klienti sev pieejamos brīvos līdzekļus izvēlējās ieguldīt obligācijās, galvenokārt īstermiņa un vidējā termiņa augstas klases valsts obligācijās, kā arī krājobligācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

NORD/LB Latvija uzsākusi dalību 2.pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldē

Ieva Mārtiņa [email protected], 23.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankā NORD/LB Latvija jau iespējams reģistrēties uz jaunās ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības NORD/LB Fondi trim 2.pensiju līmeņa pensiju plāniem. Jaunā ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrība tika reģistrēta 2004.gada septembrī kā apdrošināšanas kompānijas „Seesam Life Latvia” un AS “NORD/LB Latvija” kopuzņēmums. Bankas NORD/LB Latvija prezidents Andris Ozoliņš stāsta: “Banka NORD/LB Latvija ir moderna un strauji augoša banka, kas vēlas piedāvāt klientiem iespēju saņemt visus nepieciešamos pakalpojumus vienkopus. Esmu pārliecināts, ka tieši šāda bankas un apdrošināšanas kompānijas sadarbība dos iespēju jaunajam uzņēmumam veiksmīgi darboties ieguldījumu pārvaldes vadības tirgū, veidojot būtisku konkurenci esošajiem ieguldījumu pārvaldes uzņēmumiem.” Ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības NORD/LB Fondi direktors Uldis Bušs skaidro: “NORD/LB Fondi” ir reģistrējusi trīs ieguldījumu plānus valsts fondēto pensijas shēmas līdzekļu pārvaldei ar atšķirīgu ieguldījumu riska pakāpi. Nākotnē plānojam saviem klientiem piedāvāt pilnu ieguldījumu pārvaldes pakalpojumu spektru – valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu, dažādu ieguldījumu fondu, kā arī individuālo ieguldījumu portfeļu pārvaldi.” NORD/LB Fondi piedāvā trīs pensiju 2.līmeņa ieguldījumu plānus, kas atšķiras ar ieguldījuma stratēģiju, sagaidāmo ienesīgumu un riska pakāpi. Konservatīvais ieguldījumu plāns “NORD/LB 1” piedāvā konservatīvu ieguldījuma stratēģiju - sagaidāms, ka kapitāla pieaugums būs mērens, bet klienta uzkrāto līdzekļu vērtība netiks pakļauta straujām īstermiņa svārstībām, tādējādi pensijas kapitāls būs īpaši stabils. Sabalansētais ieguldījumu plāns “NORD/LB 2” ir izveidots, lai nodrošinātu augstāku ilgtermiņa ienesīgumu ar relatīvi zemu riska pakāpi. Aktīvais ieguldījumu plāns “NORD/LB 3” piedāvā dinamisku ieguldījumu stratēģiju – nozīmīga ieguldīto līdzekļu daļa (līdz 30%) tiks ieguldīta akciju tirgū, kurā līdzekļu vērtības pieauguma iespēja ilgtermiņā ir lielāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimā atbalstīja grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz pasākumus valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldījumu veicināšanai mūsu valsts tautsaimniecībā.

Lai veicinātu otrā līmeņa pensiju fondu investīcijas Latvijā, likumprojekts paredz palielināt īpatsvaru ieguldījumiem vienā fondā. Turpmāk ieguldījumi vienā ieguldījumu fondā līdzšinējo 5% vietā nedrīkstēs pārsniegt 10% no ieguldījumu plāna aktīviem un 30% no šī fonda neto aktīviem līdzšinējo 10% vietā.

Palielinot ieguldījumu limitu, tiks dota lielāka iespēja Latvijā izveidot uz vietējo ieguldījumu plānu līdzekļiem balstītu alternatīvo ieguldījumu fondus, piemēram, meža un lauksaimniecības zemju, energoefektivitātes vai citās Latvijas tautsaimniecībai svarīgās jomās, vienlaikus radot labu potenciālu sasniegt adekvātu ienesīgumu – tādu, kas sniedz atbilstošu atdevi ieguldījumu plānu dalībniekiem, norāda likumprojekta autori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parex fondu ieguldījumu apliecības varnopirkt par pilnu summu

Ieva Mārtiņa [email protected], 05.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iegādājoties Parex fondus, ieguldījumu apliecības tiek emitētas ar precizitāti līdz četrām zīmēm aiz komata. Līdz ar to kļūst iespējams Parex ieguldījumu fondus iegādāties par jebkādu summu, kas būtiski atvieglo fondu iegādes procesu, padarot to ērtāku klientiem, Db informēja Parex bankā. Parex fondus pārvalda Parex Asset Management (PAM), kura Latvijā reģistrēto ieguldījumu fondu apjoms 2005.gadā ir pieaudzis par 140%, līdz 39,3 miljoniem latu, bet Parex fondu tirgus daļa sasniegusi 48%, nodrošinot līderpozīcijas Latvijas tirgū. PAM pārvalda vairākus fondus: Parex Konservatīvais fonds, Parex Austrumeiropas obligāciju fonds,Parex Sabalansētais fonds, Parex Austrumeiropas sabalansētais fonds, Parex Baltijas nekustamā īpašuma fonds, Parex Baltijas jūras akciju fonds un Parex Krievijas akciju fonds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas investīciju pārvaldības sabiedrības Lords LB Asset Management fonds Lords LB Special Fund V bijušā Preses nama teritorijā Rīgā investēs vairāk nekā 200 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Lords LB Asset Management preses pārstāvis Vītauts Matulēvičs.

Zemesgabalu 5,8 hektāru platībā kopā ar tajā esošajām ēkām uzņēmums par 16,8 miljoniem eiro iegādājies no AS Latvijas kuģniecība. Tas būs lielākais biroju telpu attīstības projekts Baltijas valstīs, un viens no pirmajiem uzņēmuma soļiem reģionālās paplašināšanās virzienā.

«Tā kā mūsu fondu aktīvi un to apmēri konsekventi turpina pieaugt, mēs meklējam jaunus investīciju virzienus. Šis projekts Rīgā ir viens no pirmajiem soļiem, veicot investīcijas citā ģeogrāfiskajā tirgū nekustamo īpašumu attīstības jomā. Tā ir uzņēmuma pirmā investīcija komerciālā nekustamā īpašuma attīstībā ārpus Lietuvas,» informēja Lords LB Asset Management direktors Doms Kačinsks.

Komentāri

Pievienot komentāru