Tehnoloģijas

Bremzēta arī hanzanet.lv darbība

, 11.05.2007

Jaunākais izdevums

Šodien, 11.maijā, no rīta bija palēnināta arī Latvijas internetbankas hanzanet.lv darbība, kā arī naudas pārskaitījumi ar Hansabankas starpniecību, biznesa portālam Db.lv atzina Hansabankas pārstāvis Ivars Svilāns. Šo traucējumu cēlonis esot vakar notikušais hakeru uzbrukums Igaunijas Hansabankai.

No rīta novērojamie traucējumi Latvijas Hansabankas internetbankas hanzanet.lv darbībā esot skaidrojami ar to, ka daļa programmnodrošinājuma (aplikāciju) atrodas uz Igaunijas serveriem. Kā apgalvoja I. Svilāns, patlaban visas problēmas esot novērstas.

Db.lv jau rakstīja, ka vakar, 10.maijā, no rīta notika hakeru uzbrukums Igaunijas Hansabankai, kura mērķis bija pārslogot bankas serverus. Rezultātā nebija pieejamas visas Igaunijas Hansabankas interneta lapas, kuras reģistrētas uz Igaunijas serveriem. Vēlāk to darbība tika atjaunota, bet drošības nolūkos tām tika liegta pieeja no ārvalstīm. Db.lv pārliecinājās, ka šobrīd ārvalstu pieeja Igaunijas Hansabankas lapām ir atjaunota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvenergo un Hansabankas klienti izlīdzināto maksājumu par elektroenerģiju un automātisko apmaksu internetā varēs izveidot paši, neizejot no mājas, liecina sniegtā informācija medijiem.

Automātiskais izlīdzinātais maksājums nozīmē, ka banka katru mēnesi automātiski no konta pārskaita vienādu summu neatkarīgi no elektroenerģijas patēriņa attiecīgajā mēnesī.

"Jaunais Hansabankas un Latvenergo e-pakalpojums nodrošina elektroenerģijas rēķinu apmaksu ar vienreizēju rīkojumu internetā, nedodoties ārā no mājas. Pateicoties izlīdzinātajam maksājumam, var labāk arī plānot naudas plūsmu, jo rēķini gada garumā būs par vienādu summu, neizjūtot sezonālās svārstības maksājumu summā," skaidroja Hansabanka.

Ērika Pennere – Pučko, Hansabanka Elektronisko norēķinu daļas vadītāja: "Līdz šim, ja klients vēlējās pieslēgt automātisko rēķinu atmaksu par elektroenerģiju, bija jāiziet samērā gara ķēdīte, kas prasīja 2-3 mēnešus. Piemēram, nepietika ar automātiskās rēķinu apmaksas pieteikšanu bankas filiālē. Tas sāka darboties tikai tad, kad Latvenergo saņēma informāciju par klienta noslēgto līgumu par automātisko rēķinu apmaksu un kad Latvenergo darbinieks bija sazinājies ar klientu, lai vienotos par izlīdzināto maksājumu turpmākajam gadam. Savukārt šobrīd, izmantojot Hansabanku, izlīdzinošo maksājumu par elektroenerģiju Latvenergo klienti varēs izveidot, neizejot no mājas, izlīdzināto maksājumu un automātisko apmaksu, paši piesakot internetā."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādījusies jauna Hansabankas interneta bankas Hanzanet viltus lapa, kurā no lietotājiem mēģina izkrāpt kodu kartes datus.

Šoreiz garnadži šajā viltus lapā ir pārkāpuši jebkādas saprāta robežas. Krāpnieki vēlas, lai lietotāji ieraksta visus kodus no kodu kartes. Viltus lapas adrese ir - http://mille-et-un-services-a-la-personne.com/Hanza/hanzanetLV.htm

Db.lv jau ziņoja, ka pagājušajā gadā arī tika izveidota viltus Hanzanet lapa.

Lai izvairītos no viltotām interneta bankas lapām pievērsiet uzmanību interneta vietnes adresei - šajā gadījumā, tai ir jābūt https://www.hanzanet.lv, jebkura cita adrese ir viltojums.

picturegallery.29700355-a54b-435b-98a1-2f5822c3a299

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ZM: Pieteikties platībmaksājumiem var arī elektroniski

, 28.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešo platības maksājumu pretendentiem šogad ir iespēja platību maksājumu iesniegumus aizpildīt un iesniegt elektroniski. Elektroniskā pieteikšanās uz platību maksājumiem 2008. gadā ir pirmais solis Eiropas Savienības (ES) atbalsta maksājumu elektroniskās pieteikšanās sistēmas izveidē, kuru plānots attīstīt arī turpmāk.

Platību maksājumu pieteikumu elektroniskā iesniegšana notiek divos etapos. Pretendentam, noslēdzot līgumu, vispirms jāreģistrējas kā Lauku atbalsta dienesta (LAD) Elektroniskās pieteikšanās sistēmas (EPS) lietotājam, lai saņemtu unikālu lietotāja identifikatoru un paroli. Pēc tam pretendents par apsaimniekotajām lauksaimniecībā izmantotajām zemes platībām aizpilda pieteikuma formu un iezīmē laukus elektroniskā kartē.

Lai pieteikšanās kartība būtu labāk saprotama, LAD mājas lapā ievietota arī videofilma ar skaidrojumu, kas pēc kārtas darāms, aizpildot pieteikumu. Jāpievērš uzmanība tam, ka ievadītā informācija ir noteikti jāsaglabā, kā arī to ir iespējams labot, taču ieteicams to darīt ne vairāk kā vienu reizi dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Rezonanse, kas seko AS ABLV Bank nedienām, rada jautājumus arī par lielā teritorijas attīstības projekta New Hanza virzību Rīgā.

Rezonanse, kas seko AS ABLV Bank nedienām, rada jautājumus arī par lielā teritorijas attīstības projekta New Hanza virzību Rīgā

Pašlaik atbilžu uz tiem nav un nezināmo ir pārāk daudz. Tāpēc aktuālo notikumu iespējamo ietekmi uz megaprojektu vai nekustamā īpašuma tirgus daļu aptaujātie tā dalībnieki pagaidām neraujas komentēt, jo pašlaik tā būtu zīlēšana kafijas biezumos. Citi savukārt akcentē šī projekta nozīmi pilsētas attīstības kontekstā.

Ja aktuālo notikumu kontekstā New Hanza kvartāla attīstība tiks bremzēta, tas atstās negatīvu iespaidu uz Rīgas attīstību.

Mārtiņš Vanags, Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs, kā arī Skanstes attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs, akcentē, ka ABLV grupas uzņēmums Pillar ir viens no nozīmīgākajiem nekustamā īpašuma attīstītājiem Latvijā. Ja aktuālo notikumu kontekstā New Hanza kvartāla attīstība tiks bremzēta, tas atstās negatīvu iespaidu uz Rīgas attīstību, vērtē asociācijas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ibankas darbību hakeru uzbrukumi nav ietekmējuši

, 16.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"SEB Unibankas internetbankas Ibanka pakalpojums ir neatkarīgs no Igaunijas sistēmām," biznesa portālu Db.lv informēja kredītiestādes pārstāve Agnese Gribuste. Problēmas radušās tikai tiem Latvijas SEB Unibankas klientiem, kas izmanto Igaunijas SEB internetbankas pakalpojumus.

Db.lv jau vēstīja, ka 15.maija rītā notika apjomīgi uzbrukumi SEB Eesti Uhispank, kā rezultātā banka bija spiesta bloķēt piekļuvi no ārvalstīm kredītiestādes mājaslapai. Nesen no ievērojamiem hakeru uzbrukumiem cieta arī Igaunijas Hansabanka. Tā rezultātā tika ietekmēti arī hanzanet.lv klienti, jo daļa programmnodrošinājuma (aplikāciju) atrodas uz Igaunijas serveriem un internetbankas darbība bija traucēta. Tika kavēti arī maksājumi.

A Gribuste, atbildot uz jautājumu, vai hakeru uzbrukumi SEB Eesti Uhispank ietekmē arī Latvijas SEB Unibankas klientus, stāstīja, ka "SEB Unibankas internetbankas Ibanka pakalpojums ir neatkarīgs no Igaunijas sistēmām. Daži SEB Unibankas klienti izmanto Igaunijas SEB U-net, šiem klientiem sakari bija traucēti."

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pensiju 2. līmenī daļa nesaņems peļņu

, 23.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) sākusi pensiju 2. līmeņa konta izrakstu izsūtīšanu klientiem. Tos pa pastu vai internetbankā (hanzanet.lv vai digi.parex.lv) saņems 825 567 fondēto pensiju shēmas jeb pensiju 2. līmeņa dalībnieki.

Konta izraksts ir pārskats par 2006. gadā veiktajiem darījumiem ar pensiju 2. līmeņa kapitālu, kā arī par ieguldītās naudas papildus nopelnīto. Tomēr daļa no dalībniekiem (aptuveni 150 000) šogad paziņojumā neredzēs peļņas pieaugumu vai peļņu vispār, jo vairākiem ieguldījumu plāniem pērnā gada darbības rezultāti ir bijuši negatīvi.

www.manapensija.lv pieejamais pārskats par valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plāniem uz 23.04.2007. liecina, ka pēdējā 1 gada laikā ienesīgums negatīvs bijis sekojošiem plāniem: Valsts kases ieguldījumu plāns (-1,44%), Hansa pensiju IP Stabilitāte (-2,17 %) un Suprema/EVLI IP Jūrmala (-0,11%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Apturēto saimniecisko darbību šogad mazāk nekā pērn

Db.lv, 09.11.2020

Aiz tirgotājiem otra lielākā grupa uzņēmumu, kuriem pēdējo divu mēnešu laikā visbiežāk apturēta saimnieciskā darbība, ir būvniecības uzņēmumi.

Foto: pixabay.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad desmit mēnešos saimnieciskā darbība apturēta 3,5 tūkstošiem uzņēmumu, liecina Lursoft veiktais pētījums.

Ja salīdzina ar 2019.gada datiem, šogad saimnieciskā darbība apturēta par 22,30% uzņēmumu mazāk nekā pērn. Lielāks apturēto saimniecisko darbību skaits nekā aizvadītajā gadā reģistrēts vien janvārī. Ja šī gada janvārī saimnieciskā darbība apturēta 266 uzņēmumiem, tad pagājušajā gadā tie bijuši 228 uzņēmumi.

Padziļināti analizējot tos uzņēmumus, kuriem saimnieciskā darbība apturēta pēdējo divu mēnešu laikā, redzams, ka 2019.gada pārskatu iesnieguši vien 8,39% uzņēmumu. To vidējais apgrozījums pagājušajā gadā bijis 39,81 tūkst. eiro. Tiesa, starp uzņēmumiem, kuriem pēdējo divu mēnešu laikā apturēta saimnieciskā darbība, 11 komersantiem 2019. gada apgrozījums pārsniedzis 100 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

7. jūnijā oficiāli tiks atklāts Tildes veidots audiovizuālā satura veikals BOMS.LV, Db.lv informēja projekta sabiedrisko attiecību konsultants Jānis Polis. Veikala pakalpojumi ir pieejami jau tagad.

Tajā būs iespējams legāli iegādāties un 192 kb/s kvalitātē lejupielādēt Latvijā radto mūziku. Saturs, kas pieejams .wma formātā, tiek aizsargāts ar DRM (Digital Rights Management - digitālā atslēga, kas neļauj failu pārkopēt). Savukārt saturs, kas pieejams .mp3 formātā, ir publicēts ar mazāku aizsardzības pakāpi, tas nozīmē, ka gan BOMS cer uz jūsu godaprātu, ka ievērosit likumus un noteikumus par autortiesībām un blakustiesībām saskaņā ar LR likumdošanu.

Jau vistuvākajā laikā, līdzās dziesmām un albumiem, apmeklētājiem tiks piedāvāts iegādāties arī mākslas un dokumentālās filmas, televīzijas raidījumus, dažādu nozaru semināru un lekciju videoierakstus, kā arī citus interesantus videomateriālus. Visa satura izvietošanu veikalā ir apstiprinājuši tā autortiesību īpašnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzturlīdzekļu parādnieki savus parādus var apskatīt arī internetbankā

, 06.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Lursoft uzturētajā bezmaksas pakalpojumā Tavi dati bez jau esošās informācijas par sevi var uzzināt arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā reģistrēto informāciju par uzturlīdzekļu parādiem, iesniegumiem un bērniem.

Informāciju par sevi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas attālinātā veidā var uzzināt ar internetbankas palīdzību, kā arī Lursoft mājaslapā. Pašlaik Lursoft pakalpojumu Tavi dati atbalsta Hansabanka, DnB Nord, Norvik Bankaun Latvijas Krājbanka.

Ja personai nav pieejama internetbanka nevienā no iepriekšminētajām bankām, jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, kur var pieteikt bezmaksas lietotājvārdu un paroli Lursoft mājaslapai, ar kuras palīdzību persona varēs izmantot pakalpojumu Tavi dati Lursoft mājaslapā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inflācija Latvijā ir sasniegusi līmeni, kas latu krāšanu jebkādā veidā, ieskaitot pensiju fondus padara bezjēdzīgu. Turklāt otrā līmeņa pensiju fondu klienti ir latu krājēji pret pašu gribu, raksta laikraksts Neatkarīgā rīta avīze.

No visiem Latvijas valsts iedzīvotājiem, kuri dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija un strādā atalgotu darbu, valsts iekasē 2% no viņu algas, lai atdotu šo naudu pārsvarā privātajiem pensiju fondu apsaimniekotājiem. Savukārt pēc 1951. gada 2. jūlija dzimušajiem tiek dota izvēle tos pašus 2% no algas vai nu krāt savā pensiju fondā, vai novēlēt tagadējiem pensionāriem. Skaidrs, ka lielākā daļa iedzīvotāju izvēlējušies krāt naudu sev.

Izrādās, ka viņi šo naudu ir novēlējuši pensiju fondu apsaimniekotājiem, kuri saņem atlīdzību par naudas ieguldīšanu arī tad, ja noguldījumu rezultātā ieguldījums zaudē savu vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nestrādā Hanza.net mājaslapa

Ritvars Bīders, Lelde Petrāne, Db.lv, 10.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājaslapas hanza.net, telehanza.net, kā arī hansa.ee un hansagroup.com nestrādā kopš 10. maija desmitiem no rīta, ziņo laikraksts Aripaev. Visas šīs adreses ir reģistrētas uz igauņu serveriem.

Igaunijas Hansabankas klientu servisa darbinieki apgalvojuši, ka problēmas radušās bankas serverī.

Latvijas Hansabanka pagaidām komentārus nesniedz. Latvijas Hansabankas adreses hanzanet.lv un hansabanka.lv strādā.

Sazinoties ar igauņu kolēģiem, Db.lv noskaidroja, ka no Igaunijas internetbanku un citas ar Igaunijas Hansabanku saistītās lapas kādu laiku bija sasniedzamas, bet tām bija slēgta pieeja no citām valstīm. Taču tagad arī no Igaunijas tās vairs nav atveramas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabankas internetbankas hanza.net lietotāju skaits pārsniedzis 600 tūkstošus.

Hanza.net pēc Latvijas interneta asociācijas datiem ir arī populārākā Latvijas internetbanka - to lieto 42% no visiem internetbanku lietotājiem.

AS Hansabanka valdes locekle, Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja Oksana Sivokobiļska norādīja: "Pasaules un arī Latvijas tendences liecina, ka vienkāršākās ikdienas bankas operācijas arvien vairāk tiek veiktas virtuālajā vidē. Šobrīd jau vairāk nekā 95% pārskaitījumu Hansabankā notiek elektroniskajos kanālos.

Vienlaikus bankas filiāles arvien vairāk kļūst konsultāciju vietas par sarežģītākiem finanšu produktiem - uzkrājumu un investīciju lietām, mājokļa finansēšanas risinājumiem, personīgo finanšu pārvaldi."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šorīt (ceturtdien 12. jūlijā) tiek izplatīti e-pasta sūtījumi, kuru autori, uzdodoties par Hansabanku, mēģina iegūt internetbankas Hanza.net lietotāju datus, Db.lv informēja AS Hansabanka preses sekretārs Ivars Svilāns.

Hansabanka aicina nekādus datus šādā veidā nesniegt. Hansabanka nekad neprasa klientu datus ar e-pasta palīdzību.

Hansabanka šobrīd veic darbības, lai nobloķētu krāpniecisko lapu un sāktu izmeklēšanu.

Ja Jūs saņemat e-pastu ar šādu interneta adresi (http://www.eae-geraete.ch/hanza/hanzanetLV.htm), ko it kā ir sūtījusi Hansabanka, tad ziniet, tas ir mēģinājums no Jums izkrāpt hanza.net paroles.

Hansabanka iesaka piesardzīgi izturēties pret katru e-pasta vēstuli, kurā tiek prasīta privātā informācija, jo finanšu institūcijas šādu informāciju nepieprasa ar e-pasta starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv rakstīja, ka Hansabankas interneta bankā Hanzanet, veicot maksājumus, parādījās paziņojums - Tehniska problēma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests apturējis SIA Internet, kas administrē Latvijā populārāko sludinājumu vietni ss.lv, saimniecisko darbību, informē VID.

Papildināta visa ziņa!

Patlaban ss.lv vēl darbojas, jo pēc lēmuma par saimnieciskās darbības apturēšanu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa pašu domēnu slēdz piecu dienu laikā.

Situācijā, kad ir apturēta uzņēmuma saimnieciskā darbība, VID aicina patērētājus neveikt maksājumus par sludinājumu ievietošanu.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine ceturtdien preses konferencē pastāstīja, ka VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem.

Kārliņa-Ādmine norādīja, ka VID, analizējot ar e-komerciju saistītos riskus, konstatēja, ka, izmantojot šo interneta vietni, notiek ne tikai legāla uzņēmējdarbība, bet ir daļa cilvēku, kas nereģistrē savu saimniecisko darbību un nodarbojas ar auto tirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dīkstāves pabalstu sākotnēji saņems ap 73 000 darba ņēmēji transporta un pārvadājumu, viesmīlības, tūrisma un kultūras nozarēs, paredz otrdien Ministru kabinetā pieņemtie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie noteikumi par nozarēm, kurām saistībā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija.

Atbalsta mehānisms paredz izmaksāt dīkstāves pabalstu iepriekšminēto krīzes skarto nozaru uzņēmumu darbiniekiem. Tiesa, atbalstu saņems tie uzņēmumi no saraksta, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020.gada martā ir samazinājušies vismaz par 50%, salīdzinot ar 2019.gada martu Covid-19 izplatības rezultātā.

Minētie noteikumi izstrādāti, lai noteiktu tās Covid-19 krīzes skartās nozares, kuru strādājošajiem valsts izmaksās dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. Iepriekš politiķi pieļāva iespēju minēto nozaru sarakstu pēc nepieciešamības papildināt.

LASI ARĪ: Vīrusa cirtiens tūrismam

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreizējais ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs uzsver: «Latvijai ir pēdējais brīdis ekonomiskajos jautājumos no galēji labējas politikas pagriezties virzienā pa kreisi. No šī brīža situācijas kaut kā ir jātiek laukā!»

Par vienu no Latvijas politikas nezūdošajām vērtībām ir kļuvis vēlētāju balsojums «pret». Pret Saeimas pozīciju, pret valdību. Nav svarīgi, «par» ko nobalsot, galvenais, ka «pret», pret tiem vecajiem – riebīgajiem! Pirms katrām vēlēšanām rodas arvien jaunas partijas, par kurām, kā likums, nobalso ļoti liels vēlētāju skaits. Gadu no gada jaunās partijas sola citu politiku, citus laikus, citas personālijas, citu skatījumu un citas prioritātes. Un pieredze liecina, ka jaunas partijas dibināšana ir «drošs numurs».

Jautājums par orientāciju

Pašlaik uzmanības centrā ir nevalstiskā organizācija Sabiedrība citai politikai, kura maijā grasās pārtapt par pilnasinīgu partiju. Viss būtu loģiski, ja ne viens liels «bet». Tas ir jautājums par politisko orientāciju, kuru stabili politiķi, šķiet, nespēj mainīt vienā dienā tāpat kā «stabils heteroseksuālis» nespēj mainīt savu seksuālo orientāciju. Organizācijas Sabiedrība citai politikai līderis ir kādreizējais ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs, kurš tika izslēgts no Tautas partijas (TP) par «partijas rindu šķelšanu», kā arī bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks. Ņemot vērā šo abu politiķu līdzšinējo piederību izteikti labējam spēkam, organizācijas pirmā publiskā akcija – parakstu vākšana par izmaiņām likumā Par valsts pensijām – daudzos varētu radīt aizdomas par tās «patiesumu». Nenoliedzot šī darba svētīgumu, tā vien gribas jautāt – kādēļ politiķi, kuri savā līdzšinējā darbībā atbalstījuši izteikti labējās ekonomiskās prioritātes, pēkšņi pievērsušies sociālajiem jautājumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Ar melnā zelta ieguves izpēti pašlaik Latvijā reāli nodarbojas viens uzņēmums – SIA Baltic Oil Management.

Naftas lauku izpētē un melnā zelta ieguvē šīs jomas pionieri ir iestiguši normatīvu muklājā, tomēr izmaiņas tiek solītas

Tādu ainu rāda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde.

Ar melnā zelta ieguves izpēti pašlaik Latvijā reāli nodarbojas viens uzņēmums – SIA Baltic Oil Management, tomēr tas nav pirmais, kurš mēģinājis šajā jomā darboties. DB jau iepriekš vēstīja, ka pirmo naftas ieguves un izpētes licenci Latvijas ūdeņos Baltijas jūrā 2004. gadā saņēma naftas kompānija Odin Energi. Pirmā interesi par naftas izpēti jūrā izrādīja ASV kompānija Amoco, ar kuras meitasuzņēmumu Amoco Latvia Petroleum Company arī 1996. gadā tika noslēgts līgums, kurš būtu stājies spēkā pēc tam, kad parakstītu vienošanos par Latvijas un Lietuvas jūras robežu. Taču pēc apvienošanās ar kompāniju British Petroleum (BP) Amoco atteicās no darbības Baltijas jūras austrumu piekrastē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV ievērojami pieaugusi korporatīvā aktivitāte

Jānis Šķupelis, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos mēnešos atdzīvojusies korporatīvā aktivitāte ASV. Tiesa gan, piemēram, Eiropā uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas frontē turpinās sasaluma laikmets.

Šā gada pirmajā ceturksnī kopējais apvienošanās un pārņemšanas darījumu apjoms globālā mērogā palielinājies par 6% un sasniedzis 430,4 miljardus ASV dolāru. Galvenokārt tas ir uz ASV rēķina, kur kompāniju pārņemšanas un apvienošanās darījumu apjomi šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn pieauguši par 62%. Reuters ziņo, ka korporatīvajai aktivitātei augt palīdzējis optimisms par ekonomikas izaugsmes turpināšanos un kāpums akciju tirgos. Tiek izcelts, piemēram, Berkshire Hathaway un 3G Capital darījums, kura rezultātā abas kompānijas pārņēma kečupa ražošanas milzi H.J. Heinz Co. JPMorgan Chase & Co eksperti norāda, ka mainījies ASV uzņēmēju skats attiecībā uz nākotni – šobrīd tie biznesam nākotnē saredzot vairāk labvēlīgus nekā nelabvēlīgus nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija piemērojusi interneta gigantiem "Facebook", "Twitter" un "WhatsApp" naudassodus par Krievijas lietotāju datu neuzglabāšanu vietējos serveros, ceturtdien paziņoja valsts informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienests "Roskomnadzor".

Krievijas valdība cenšas pastiprināt kontroli pār tīmekļa Krievijas segmentu un veido tā dēvēto suverēno internetu. Valdība paziņojusi, ka ārvalstu tehnoloģiju uzņēmumiem Krievijas lietotāju dati ir jāglabā Krievijā.

Maskavas Taganskas rajona tiesa ceturtdien "Facebook" piemēroja 15 miljonu rubļu (173 000 eiro) naudassodu un "Twitter" 17 miljonu rubļu (196 000 eiro) naudassodu par atkārtotiem pārkāpumiem, bet "WhatsApp" par pirmreizēju pārkāpumu noteikta soda nauda četru miljonu rubļu (46 000 eiro) apmērā.

"Facebook" un "Twitter" pirmo reizi par šo pārkāpumu naudassodi tika piemēroti pagājušajā gadā, bet jūlijā līdzīgu sodu saņēma arī "Google".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

JLM grupas ražotnei Liepājā par parādiem atslēdz gāzi

Vēsma Lēvalde, Db, 06.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienam no lielākajiem maizes izstrādājumu ražotājiem Kurzemē JLM Grupas Liepājas ražotnei 4. augustā atslēgta gāze un pārtraukta ražošana, ziņo laikraksts Kursas Laiks. Trešdien, 6. augustā plānota darbinieku sapulce,kurā visticamāk, paziņošot par bankrotu, raksta laikraksts.

Laikraksts Dienas bizness jau rakstīja (22. 07.2008), ka Jelgavas tiesā iesniegts JLM maksātnespējas pieteikums un tiesa ierosinājusi lietu, pirms tam lemjot par tiesiskās aizsardzības procesa izbeigšanu. Latvijas Maiznieku biedrības (LMB) valdes priekšsēdētājs Valdis Circenis iepriekš laikrakstam atzina, ka ir skeptiski noskaņots par uzņēmuma iespēju turpināt darbību, norādot, ka Jelgavas un Liepājas maizes ražotāju apvienošanās bijusi kļūda pašā sākumā.

30. jūlijā Jelgavas tiesa atzinusi JLM grupas maksātnespēju ar šī gada 17. jūliju. Kreditoru skaits svārstās ap 300. Naudas izteiksmē uzņēmuma saistību apmērs pret kreditoriem ir 2 912 388 lati. Parādsaistības par 89 932 latiem pārsniedz SIA JLM grupa aktīvus. Tā kā Hansabanka kā nodrošinātais kreditors bloķējusi uzņēmuma kontus šajā bankā, uzņēmuma saimnieciskā darbība ir daļēji bremzēta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija piemērojusi interneta gigantam "Google" trīs miljonu rubļu (aptuveni 34 000 eiro) lielu naudas sodu par Krievijas lietotāju datu neuzglabāšanu vietējos serveros, ceturtdien paziņojusi tiesa.

Krievijas valdība cenšas pastiprināt kontroli pār tīmekļa Krievijas segmentu un veido tā dēvēto suverēno internetu. Valdība paziņojusi, ka ārvalstu tehnoloģiju uzņēmumiem Krievijas lietotāju dati ir jāglabā Krievijā.

Maskavas Taganskas rajona tiesa ceturtdien atzina, ka "Google" ir pārkāpis likumu par datu atrašanās vietu, un piemēroja trīs miljonu rubļu lielu sodanaudu.

Maksimālais likumā paredzētais sods ir seši miljoni rubļu.

Šī ir pirmā reize, kad "Google" sodīts par pretrunīgi vērtētā likuma pārkāpšanu.

Kompānijas "Twitter" un "Facebook" par šī likuma pārkāpšanu tika sodītas pagājušajā gadā, bet tīmekļa vietne "LinkedIn" tika nobloķēta, jo atteicās pārvietot Krievijas lietotāju datus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas miljonāru publicitātes Top 100

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, 18.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politika, darbs valsts vai pašvaldības iestādē nodrošina iespaidīgāku publicitāti nekā pamatīgi skandāli, tiesu darbi vai pat privātās dzīves publiska izrādīšana, - to rāda jaunais, jau trešais Latvijas 100 miljonāru publicitātes tops: ārpus tā palikuši ļoti daudzi uzņēmēji, kuri ieņem vietas pat Latvijas visbagātāko cilvēku saraksta pirmajos desmitniekos.

Vienlaikus gada laikā ir notikušas pietiekami būtiskas izmaiņas galvenajos miljonāru publicitāti veidojošos faktoros. Pērn no simt miljonāriem, kuriem gada laikā veltīts vislielākais publikāciju skaits Latvijas medijos, tikai nepilnai trešajai daļai galvenais personisko publicitāti veidojošais faktors bija tieši viņu uzņēmējdarbība; nu galvenais vai viens no galvenajiem publicitātes faktoriem uzņēmējdarbība jau ir divām trešdaļām pirmā simtnieka dalībnieku.

Tiesa, lai nokļūtu saraksta augšgalā, svarīgākais joprojām izrādās "administratīvais resurss": sešiem no desmit miljonāriem, kuri pērn visbiežāk pieminēti mediju publikācijās, vienīgais vai viens no galvenajiem publicitāti veidojošajiem faktoriem bijusi tieši darbība politikā, valsts vai pašvaldību amatos. Salīdzinājumam - krimināli notikumi, skandāli vai privātās dzīves peripetijas, kas kopumā publicitāti veidojušas gandrīz ceturtajai daļai saraksta dalībnieku, no pirmā desmitnieka nozīmīgas bijušas tikai diviem miljonāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Čaulas veidojumi – vai vienmēr slikti?

Olavs Cers, zvērinātu advokātu biroja "CersJurkāns" partneris, Harijs Bašs, "CersJurkāns” jurista palīgs, 01.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vārdu salikums “čaulas veidojums” un “čaulas kompānija” jeb angliski “shell company” cilvēkam, kas ikdienā nav saistīts ar finanšu nozari vai jurisprudenci, visbiežāk asociējas ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas kādā valstī vai noziedzīgi iegūtas naudas “atmazgāšanu”.

Šāds uzskats kļuvis par valdošo arī Latvijā. Taču cilvēki aizmirst, vai drīzāk nezina, ka čaulas veidojumi var būt dibināti arī pilnīgi legāli, piemēram, kā starpnieki ar mērķi attīstīt jau esoša uzņēmuma darbību, t.i., atvieglot kādas komercdarbības veikšanu vai dažkārt pat sākotnēji padarīt to vispār par iespējamu.

Kas tad īsti ir šis mistiskais “čaulas veidojums”? Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma (turpmāk – Novēršanas likums) 1. panta 151. punktā no 2017. gada 26. oktobra grozījumiem ir ieviesta “čaulas veidojuma” definīcija. Vienkāršoti sakot, tā ir juridiskā persona, kurai piemīt viena vai vairākas no šīm pazīmēm: 1) neveic faktisku saimniecisko darbību vai tās darbība neveido ekonomisko vērtību, 2) reģistrācijas valstī tā nesniedz nodokļu administrācijai finanšu pārskatus par savu darbību, 3) reģistrācijas valstī tai nav saimnieciskās darbības veikšanas vietas (telpas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

No noraidīto sola atgriežas tikai daži
 nodokļu maksātāji

Guntars Gūte, Elīna Pankovska, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai nepilns procents jeb 22 no 2,8 tūkst. nodokļu maksātājiem, kuriem Valsts ieņēmumu dienests (VID) par konstatētiem dažādiem pārkāpumiem kopš 2012. gada oktobra apturējis saimniecisko darbību, spējuši novērst trūkumus vai pārkāpumus, un to saimnieciskā darbība ir atjaunota. Pārējie joprojām ir zem ūdens. Un VID pauž pārliecību, ka saraksts kļūs aizvien garāks.

Lielākā daļa no sarakstā atrodamajiem nodokļu maksātājiem gan nav sabiedrībai plaši pazīstami, tomēr daži no tiem ir labi zināmi, piemēram, SIA Nafta Trading, kā arī SIA Ominasis Latvia – te gan jāpiebilst, ka pēdējai pavisam nesen saimnieciskā darbība ir atjaunota, turklāt vienlaikus uzņēmums arī atkal reģistrēts VID ar PVN apliekamo personu reģistrā.

VID nesniedz komentārus par konkrētiem nodokļu maksātājiem, bet DB izdevās sazināties ar SIA Ominasis Latvia maksātnespējas administratoru Ainaru Kreici, kurš pastāstīja, ka uzņēmumam saimnieciskā darbība ir atjaunota pēc viņa iesniegtā lūguma VID. Viņš arī iesniedzis lūgumu atjaunot uzņēmumu PVN maksātāju reģistrā. Arī šis lūgums ticis apmierināts. Administrators norādīja, ka vērsies VID ar minētajiem lūgumiem, jo uzņēmumam esot jāmaksā dažādi rēķini, bet līdz ar saimnieciskās darbības apturēšanu bloķēti SIA Ominasis Latvia konti, tāpēc veikt rēķinu nomaksu neesot bijis iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru