Finanses

!!! EIRO JAU 1.09 ASV DOLĀRI

Valters Paiders [email protected], 21.08.2003

Jaunākais izdevums

Eiro kolapss turpinās - pasaules valūtu tirgos plkst. 19:20 pēc Latvijas laika tā vērtība jau ir sasniegusi 1.09 ASV dolārus.

Krituma iemesli tiek minēti visdažādākie. Lielākā daļa speciālistu norāda, ka eiro vērtības krituma pamatā ir tehniskie un psiholoģiskie kritumi. Pēdējais piliens tirgum, šķiet, bija paziņojums par to, ka gan Vācijā, gan Francijā šā gada 2. ceturksnī iekšzemes kopprodukta izmaiņa bija negatīva (ekonomika neattīstās).

No tehniskās analīzes viedokļa eiro kritums tiek skaidrots ar to, ka šodien no rīta eiro vērtība tika nospiesta zem 1.1050 ASV dolāriem - ļoti nozīmīga atbalsta punkta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokija joprojām ir dzīvošanai dārgākā pilsēta pasaulē. Oslo un Osaka vēl arvien ietilpst pirmajā pieciniekā, bet pētījums Worldwide Cost of Living 2011, kuru tikko laidusi klajā Economist Intelligence Unit, atklāj arī vairākas izmaiņas, vēsta CNN. Austrālijā spēcīgais Austrālijas dolārs paaugstinājis dzīvošanas izmaksas Sidnejā (6. dārgākā pilsēta), Melburnā (7.), Pērtā (13.) un Brisbanē (14.). līdz visu laiku augstākajam līmenim. Eiropa veido pusi no visdārgāko pilsētu top 50 - Parīze atrodas 4. vietā, Cīrihe - 5., bet Frankfurte un Ženēva attiecīgi 8. un 9. Pētījums liecina, kā ekonomikas pēdējo desmit gadu laikā mainījušās, piemēram, daudzas Āzijas pilsētas kļuvušas dzīvošanai lētākas. Honkonga no 3. vietas pirms desmit gadiem tagad nokļuvusi 22. vietā, Šanhaja - no 16. vietas 48. vietā un Pekina - no 11. vietas 64. vietā. Arī Amerikas pilsētas topā lielākoties pavirzījušās uz leju, piemēram, Ņujorka tagad atrodas vien 49. vietā. Ņujorka tagad ir lētāka dzīvošanai nekā Čikāga un Losandželosa. Top 10 pilsētas: 1. Tokija 2. Oslo 3. Osaka 4. Parīze 5. Cīrihe 6. Sidneja 7. Melburna 8. Frankfurte 9. Ženēva 10. Singapūra Pēdējās piecas pilsētas: 129. Deli 130. Teherāna 131. Mumbaja 132. Tunisa 133. Karači Daži interesanti salīdzinājumi: Maizes klaipa izmaksas: 7,61 ASV dolārs Maskavā 7,42 ASV dolāri Tokijā 6,06 ASV dolāri Ņujorkā 3,35 ASV dolāri Berlīnē 2,36 ASV dolāri Londonā Cigarešu paciņas izmaksas: 15,11 ASV dolāri Oslo 10,79 ASV dolāri Londonā 8,99 ASV dolāri Ņujorkā 5,99 ASV dolāri Madridē 1,85 ASV dolāri Maskavā Vienas dienas biznesa brauciena izmaksas (Ietver dzīvošanu viesnīcā, maltītes, taksometru, vienu dzērienu viesnīcas bārā un laikrakstu): 746,21 ASV dolārs Ņujorkā 626,87 ASV dolāri Sidnejā 610 ASV dolāri Parīzē 554,87 ASV dolāri Honkongā 518,20 ASV dolāri Londonā 452,28 ASV dolāri Singapūrā 375,46 ASV dolāri Tokijā 315,62 ASV dolāri Mehiko

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir 39.pasaulē dārgākā degviela, bet rādītājā, kur tiek salīdzināti vidējie iedzīvotāju ienākumi dienā ar naudu, kas nepieciešama galona degvielas iegādei, Latvija ierindojusies 23.vietā, liecina aģentūras Bloomberg jaunākais pētījums par degvielas cenām 61 pasaules valstī.

Bloomberg Degvielas cenu reitinga autori aprēķinājuši, ka galons (nepilni četri litri) degvielas Latvijā maksā 5,56 ASV dolārus (4,46 eiro), kas ir 39.augstākā cena 61 pētījumā aplūkotās valsts vidū. Latvijā degvielas cena pēdējo sešu mēnešu laikā ir kritusies par 20%, kas ir trešais lielākais samazinājums pētījumā aplūkoto valstu vidū. Latvijas iedzīvotāju vidējie ienākumi, pēc pētījuma autoru vērtējuma, ir 44 dolāri (35,3 eiro) dienā, no kuriem galona degvielas iegādei jātērē 13%, kas ir 23.augstākais rādītājs 61 valsts vidū.

Pētījumā norādīts, ka Latvija gandrīz pilnībā ir atkarīga no Krievijas savu enerģētisko vajadzību apmierinājumā, turklāt valsts bija galvenais Krievijas naftas eksporta terminālos līdz Primorskas ostas un Baltijas cauruļvadu sistēmas atklāšanai, bet šie projekti ir būtiski mazinājuši Latvijas nozīmi Krievijas naftas eksportā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomika atkal nonākusi nedrošā stāvoklī - attīstīto valstu valdības mazina izdevumus un arī privātais sektors kļūst arvien piesardzīgāks. Bezdarba līmeņi daudzās attīstītajās valstīs pieaug līdz divciparu procentiem, radot darbavietu krīzi, raksta CNBC.

Tomēr dažas no pasaulē lielākajām kompānijām rietumu un jaunajos tirgos nelikvidē darbavietas, bet gan pieņem darbā jaunus darbiniekus.

Medijs izveidojis pasaulē 10 lielāko darba devēju sarakstu (biržās kotēti uzņēmumi). Tas veidots, ņemot vērā pasaules akciju indeksus, kompāniju tīmekļa vietnes, gada pārskatus un citu publiski pieejamu informāciju. Veidojot šo sarakstu, vērā ņemti pilna laika darbinieki, izņemot dažus gadījumus, kad bizness lielā mērā atkarīgs no nepilna laika darbiniekiem.

Pasaulē lielākie darba devēji darbojas dažādās nozarēs, piemēram, mazumtirdzniecībā, telekomunikācijās, enerģētikā un banku sektorā. Medijs aprēķinājis kompāniju ieņēmumus uz darbinieku un peļņu uz darbinieku, pamatojoties uz to 2010. gada peļņu. «Dažas no šīm organizācijām varētu jūs pārsteigt, bet citas ir slavenas to lieluma un globālā pārklājuma dēļ,» raksta CNBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vislabāk atalgotais valsts vadītājs pasaulē - Singapūrā

Lelde Petrāne, 21.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta vietne ibtimes.com publicējusi vislabāk atalgoto valstu vadītāju Top 10. Sarakstā pirmo vietu, ar algas apmēru izceļoties starp visiem citiem topā minētajiem cilvēkiem, ieņem Singapūras premjers Lī Hsjens Lungs (Lee Hsien Loong).

Viņa gada alga esot 2 856 930 ASV dolāri.

Otrajā vietā ar ievērojami mazāku algas apmēru - 513 246 ASV dolāri - ierindojies Honkongas īpašā administratīvā reģiona vadītājs Donalds Sangs (Donald Tsang).

Savukārt godpilno trešo vietu ieņem Austrumāfrikas valsts Kenijas premjerministrs Raila Odinga (Raila Odinga), kura gada alga esot 427 886 ASV dolāri.

4. vietā - ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama).

Gada alga: 400 000 ASV dolāri.

5. vietā - Francijas prezidents Nikolā Sarkozī (Nicholas Sarkozy).

Gada alga: 345 423 ASV dolāri.

6. vietā - Kanādas premjers Stīvens Hārpers (Stephen Harper).

Gada alga: 296 400 ASV dolāri.

7. vietā - Īrijas prezidente Mērija Makalīze (Mary McAleese).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

10 ES valstis ar pelnošākajiem deputātiem

, 09.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzzinātu, cik pelna deputāti dažādās Eiropas Savienības (ES) valstīs, Itālijas nacionālais statistikas birojs veicis padziļinātu pētījumu, lai atklātu, ka paši pelnošākie deputāti atrodas turpat Itālijā.

Izmantojot Itālijas statistikas biroja datus, kā arī nedaudz vecākus Eiropas Parlamenta ģenerāldirektorāta datus, portāls Businessinsider.com izveidojis sarakstu ar valstīm, kas visdāsnāk atalgo savus deputātus.

10. Zviedrija – vidēji 76 tūkst. ASV dolāri gadā;

9. Dānija – vidēji 83 tūkst. ASV dolāri gadā;

8. Apvienotā Karaliste – vidēji 98 tūkst. ASV dolāri gadā;

7. Īrija – vidēji 103 tūkst. ASV dolāri gadā;

6. Francija – vidēji 115 tūkst. ASV dolāri gadā;

5. Beļģija – vidēji 120 tūkst. ASV dolāri gadā;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē visvairāk ar dzīvi ir apmierināti Ziemeļeiropas iedzīvotāji. Par to liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas izveidotais pasaulē laimīgāko valstu saraksts, kura augšgalā ir Dānija, Somija, Nīderlande un Zviedrija.

Papildus tam valstis tika ierindotas sarakstā arī ņemot vērā Starptautiskā Valūtas fonda datus par valsts IKP uz vienu iedzīvotāju, kā arī bezdarba līmeni valstī.

10. Beļģija

Apmierinātība ar dzīvi: 76.3

Prognozes par nākotni: 75.5

IKP uz vienu iedzīvotāju: 49 888 ASV dolāri

Bezdarba līmenis: 6.5%

9. Norvēģija

Apmierinātība ar dzīvi: 76.5

Prognozes par nākotni: 84.3

IKP uz vienu iedzīvotāju: 98 822 ASV dolāri

Bezdarba līmenis: 2.6%

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nosacījumi ceļošanai uz ASV

, 23.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija ir sagatavojusi tuvāku informāciju par ceļošanu uz ASV, kā arī biežāk uzdotos jautājumus saistībā ar Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmu (Electronic System for Travel Authorization - ESTA).

Ko nozīmē bezvīzu režīms ar ASV?

Tas nozīmē, ka tūrisma vai biznesa nolūkos Latvijas pilsoņi, kas saņēmuši biometrisko pasi un ESTA apstiprinājumu, var doties uz ASV bez vīzas.

Kā var pieteikties ESTAi uz ASV?

ESTA ir interneta tīmekļa sistēma. Lai pieteiktos ESTA atļaujai, ir jāieiet https://esta.MRB.dhs.gov/. Tālāk jāseko instrukcijām, lai atbildētu uz visiem nepieciešamajiem jautājumiem.

Vai ESTA jāsaņem katram ceļotājam individuāli?

Katram Latvijas pilsonim, dodoties uz ASV biznesa vai tūrisma nolūkos ASV bezvīzu programmas ietvaros pirms došanās ceļā būs jāsaņem elektroniska ceļošanas atļauja ESTA sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DnB NORD bankas eksperti izveidojuši trīs pamata scenārijus turpmākajiem notikumiem Latvijas nekustamā īpašuma tirgū: nevēlamo, vēlamāko un ticamāko, secinot, ka Latvijas nekustamā tirgus attīstība no kaimiņvalstīm atpaliek vismaz par diviem gadiem.

Nekustamā īpašuma cenu pieaugumu Baltijas valstīs veicina ekonomiskie faktori, tomēr psiholoģiskajiem faktoriem arī ir ļoti liela loma. Lai gan situācija atsevišķos sektoros varētu atšķirties (it īpaši riskantos segmentos), kopumā nekustamā īpašuma cenas Latvijā varētu stabilizēties (kas daļēji šobrīd notiek Lietuvā un Igaunijā). Tomēr stabilizācijas periods varētu ievilkties, jo mūsu nekustamā īpašuma tirgus attīstība atpaliek no kaimiņvalstīm. Lai gan procentu likmes aug, būtisks to pieaugums, kas varētu nozīmīgi ierobežot kreditēšanas attīstību, nav gaidāms. Tie ir galvenie DnB NORD bankas speciālistu secinājumi pēc Latvijas nekustamā īpašuma tirgus analīzes, ar kuriem žurnālisti tika iepazīstināti 13.decembrī notikušajā preses konferencē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr tirgū vēl nav parādījusies Indijas superlētais Tata Nano, žurnāls Forbes ir izveidojis sarakstu ar pašlaik tirgū pieejamām piecām pasaulē lētākajām automašīnām.

Iegādāties pasaulē lētākās automašīnas neapšaubāmi var Āzijā. Tur jaunu automašīnu iespējams iegādāties arī zem 4 000 ASV dolāriem.

Jāpiemin, ka Tata Nano, kas pēc iepriekš izteiktajiem solījumiem par tās cenu šajā topā pārliecinoši ieņemtu pirmo vietu, pārdošanā būs sākot ar šī gada septembra vidu.

5. Hafei Minyi - neizšķirts

Cena: 4 372 ASV dolāri

Ražotājs: Hafei Automobile Group (Ķīna)

Dzinējs: 1 litrs

5. Geely Haoqing - neizšķirts

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar vairāku pētījumu rezultātiem, Tokija ir pasaules dārgākā vai vismaz viena no dārgākajām pilsētām. Bijušās Google darbinieces un LaunchBit līdzdibinātājas Elizabete Jina (Elizabeth Yin) izmaksas, dzīvojot Tokijā, bija nedaudz lielākas par 25 tūkstošiem ASV dolāru (aptuveni 15,7 tūkst. Ls) gadā.

Uzreiz pēc koledžas pabeigšanas E. Jina Tokijā nodzīvoja gandrīz gadu. Viņa stāsta, ka neizstrādāja speciālu taupības stratēģiju, tomēr viņai izdevās ietaupīt krietnu naudas apjomu, raksta Startup Adventures Abound.

Aptuvenās ikmēneša izmaksas Tokijā veido 2,1 tūkstoti ASV dolāru mēnesī:

1. Mājoklis + gāze + ūdens + elektrība – aptuveni tūkstotis ASV dolāru

2. Ēdieni un dzērieni – 600 ASV dolāri

3. Telefona izmaksas – 50 ASV dolāru

4. Mājokļa iekārtošana ar mēbelēm – 40 ASV dolāri (sadalot kopējo summu ar 12)

5. Tualetes piederumi – 50 ASV dolāri

6. Izdevumi atpūtai atvaļinājuma laikā – 60 ASV dolāri (Gadā tika ņemts viens atvaļinājums, kas izmaksāja 700 ASV dolārus)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupas sanāksmēs izteiktajiem viedokļiem un priekšlikumiem, ir izstrādāts darbaspēka izmaksu esošās situācijas novērtējums un 15 potenciālie darbaspēka darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka izvērtējumā ir iekļauti 15 darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, kas parāda pieejamās alternatīvas definēto mērķu sasniegšanai, kā arī to potenciālās ietekmes un izmaksas to ieviešanai.

Pirmais scenārijs paredz fiksēta neapliekamā minimuma ieviešanu no pirmā gada un progresīvāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmju piemērošanu. Šim scenārijam pirmā gada izmaiņu ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 4,2% jeb mīnus 114,3 miljoni eiro. Kumulatīvi kopējā ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 9,4% jeb mīnus 255,3 miljoni eiro.

Pirmajā scenārijā neapliekamais minimums pirmajā gadā tiek piedāvāts 620 eiro, otrajā gadā - 670 eiro un trešajā - 720 eiro, kā arī pirmajā gadā ienākumiem līdz 9240 eiro gadā paredzēts noteikt IIN 19% apmērā, ienākumiem no 9240 līdz 20 000 eiro - 26%, ienākumiem no 20 000 līdz 78 100 eiro - 29%, bet ienākumiem virs 78 100 eiro - 37,1%. Nākamajos gados plānots paaugstināt gada ienākumu summas attiecīgajām likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Vidējā zelta cena šogad būs 1209 dolāri par unci

Žanete Hāka, 16.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā gadā vidējā zelta cena būs 1209 ASV dolāri par unci, atsaucoties uz sešu starptautisku banku ekspertu prognozēm, raksta MarketWatch.

Tādējādi zelta cena būs par 14,5% mazāka nekā pērn, kad tā bija aptuveni 1413 dolāri par unci.

Vislielāko kritumu paredz Deutsche Bank, kas uzskata, ka vidējā zelta cena šajā gadā saruks līdz 1141 dolāram par unci. Savukārt vismazāko kritumu prognozē HSBC – 1292 dolārus par unci. Barclays eksperti uzskata, ka zelta vidējā cena šogad būs 1205 dolāri par unci. JP Morgan prognozē, ka zelta vidējā cena būs 1263 dolāri, UBS – 1200 dolāri, bet Bank of America Merrill Lynch – 1150 dolāri.

Bank of America Merrill Lynch stratēģi uzsver, ka lielākais zelta cena krituma veicinātājs būs intereses trūkums, un spēcīgāka pasaules ekonomika, ASV Federālo Rezervju sistēmas aktīvu iepirkšanas programmas bremzēšana un inflācija zemā līmenī arī var mazināt pieprasījumu pēc dārgmetāla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Naftas cena pie 112 ASV dolāriem par barelu

Jānis Šķupelis, 02.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskaties uz daudzu rietumvalstu ekonomikas sagurumu, jēlnaftas cena turpina turēties augstos līmeņos.

Naftas cenu uz augšu bīdījis optimisms akciju tirgū, kur pieauga lielākā daļa vadošo indeksu vērtības. Investori mēģina attaisnot kāpumu, piemēram, ar nedaudz mazāk sliktiem ekonomikas datiem. Joprojām saspringta situācija ir ģeopolitiskajā frontē – nav izslēgts Rietumvalstu militārais konflikts ar vienu no pasaules lielākajiem naftas eksportētajiem – Irānu. Tāpat nav aizmirsts fakts, ka ASV Federālo rezervju sistēma ik mēnesi apņēmusies finanšu tirgū ieplūdināt 40 miljardus ASV dolārus (tā saucamā kvantitatīvās mīkstināšana nr. 3).

Naftas cenai nedaudz pieaugt palīdzējuši arī Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dati. Tie atklāja, ka OPEC kopējie naftas ražošanas apjomi septembrī, salīdzinot ar augustu, sarukuši straujākajos tempos pēdējo 18 mēnešu laikā jeb vidēji par 454 tūkst. barelu dienā (par 1,4%) līdz 31,98 milj. barelu dienā. Starptautiskā Enerģētikas aģentūra pēdējā laikā jau vairākkārt mudinājusi lielākos naftas ražotājus darīt vairāk, lai stabilizētu naftas cenas, kuras esošajos līmeņos pasaules ekonomiku varot novest recesijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Šogad dominējis dolārs; paredz nelielu tā cenas atslābumu

Jānis Šķupelis, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad valūtu frontē dominējis ASV dolārs. Tā vērtība pakāpusies pret lielu daļu no citām pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām. Tas noticis, neskatoties uz pagājušā gada beigu un šā gada sākuma prognožu birumu, ka ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt (vairums tirgus dalībnieku eiro/ASV dolāra virzienu kļūdaini min jau gandrīz divus gadus, liecina "Reuters" dati).

Pēdējos gados pierādījies – ja finanšu tirgos aug stress, tirgus dalībnieki patvērumu meklē tieši ASV dolāros. Tādējādi šogad, nostiprinoties pieņēmumiem par pasaules ietekmīgāko tautsaimniecību bremzēšanos un esot aktuāliem vairākiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kariņa saasināšanās viļņiem, pieprasījums pēc ASV dolāriem saglabājās liels. Tāpat, ja vērtē lielāko tautsaimniecību izaugsmi, ASV tā saglabājās salīdzinoši veselīgāka. Līdz ar šādu situāciju ASV dolāri – pat, ja ne īpaši glīti – tāpat uz pārējā fona izskatās laba alternatīva.

Valdot šādam fonam, eiro cena ASV dolāros kopš šā gada sākuma sarukusi par 3,3%, un šīs nedēļas otrajā pusē tā atradās pie 1,109 ASV dolāru atzīmes. Dažās pēdējās nedēļās gan tomēr ir vērojams zināms ASV dolāra cenas atslābums, kas eiro cenai ļāvis pakāpties gandrīz par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Kuģniecība (LK) pirmo reizi publiskojusi savu kuģu frakta likmes. Pašreizējai uzņēmuma vadībai 2011.gadā izdevies frakta likmes palielināt salīdzinājumā ar 2010.gadu, kad uzņēmumam bija cita valde, teikts paziņojumā NASDAQ OMX Riga.

Publiskai akciju sabiedrībai ir svarīgi būt caurspīdīgai un sniegt vispusīgu informāciju par uzņēmumu visām ieinteresētajām pusēm, it īpaši ieguldītājiem. Uzņēmuma valde uzskata, ka tā ir laba biznesa prakse un LK katru ceturksni publiskos šādu informāciju, uzsver LK valdes loceklis Pols Tomass.

2011.gadā LK vidējā izmēra tankkuģu (12 MR tipa tankkuģi ar 52 000 tonnu kravnesību katrs) vidējā frakta likme bija 12 882 ASV dolāri (9017,4 lati) dienā, kas ir par 8,7% augstāka nekā 2010.gadā.

Savukārt handy tankkuģu (septiņi handy tankkuģi ar kravnesību 37 000 tonnu katrs) vidējā frakta likme 2011.gada bija 11 216 ASV dolāri (7851,2 lati) dienā, kas ir par 4,6% augstāka nekā 2010.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai iespējams amerikāņu defolts? (2)

Leonīds Aļšanskis, Dr.Math., AB.LV grupas galvenais analītiķis, 15.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājuši gandrīz desmit gadi kopš tika publicēts pirmais raksts ar tādu pašu nosaukumu (bet bez skaitļa 2, skatīt Bizness&Baltija Nr. 183, 2002). Šajā laikā notikušas pietiekami daudz pārbīdes arī situācijā ar amerikāņu valsts parādu un arī paša autora uzskatos par šo problēmu. Pacentīsimies noformulēt to, kā atbilde uz šo jautājumu skanētu šodien.

Brīdī, kad tika gatavots pirmais raksts, Amerika pēc vairāku gadu budžeta proficīta atgriezās pie ievērojama valsts budžeta deficīta. Valsts parāda līmenis toreiz pārsniedza 6 triljonus ASV dolāru, kas bija 60% no IKP. Tas arī bija pirmais signāls par to, ka ne viss ir kārtībā «pasaulē drošākajam» parādu saistību emitentam. Tomēr 9 gadus atpakaļ, virsrakstā minētais jautājums praktiski neradās nevienam no pasaules finanšu tirgus dalībniekiem. Ja arī radās, tad tūdaļ saņēma atbildē spārnoto frāzi, kas tika citēta pirmā raksta sākumā - «tas nevar būt, jo tas nekad nenotiks». Lai gan pēc pārdomām vairāku lappušu garumā, šī atbilde tomēr transformējās citā ne mazāk pazīstamā frāzē - «nekad nesaki nekad». Runa nebija par atteikšanos izmaksāt parādu, bet par strauju dolāra devalvāciju, kas ārējiem kreditoriem būtu kas līdzīgs defoltam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru sniedz SEB galvenais ekonomists Roberts Bergkvists (Robert Bergqvist).

Fakts, ka ASV ir pazaudējusi augstāko kredītreitingu no vienas no trim galvenajām kredītreitinga aģentūrām, un arī turpmākā prognoze negatīva, ir kārtējais apstiprinājums nestabilajam globālajam līdzsvaram un Rietumu lielajam parāda līmenim, kas prasa daudz laika, lai to atrisinātu un ietekmē ekonomisko izaugsmi unpolitiku.

Lēmums ir acīmredzami negatīvs no šī brīža globālā ekonomiskā, finanšu un politiskā skatu punkta. Amerikāņiem tas nozīmē pieaugošu plaisu ASV tēlam kā dominējošajai ekonomiskajai lielvalstij, kā arī samazinājumu viņu ģeopolitiskajā ietekmē.

Tomēr kredītreitinga samazinājumu nevajag pārspīlēt. ASV valdības vērtspapīru un ASV dolāra globālās pozīcijas nav apdraudētas. Vairāk uztraukuma rada fakts, ka ASV ekonomikā sāk parādīties izaugsmes samazinājuma pazīmes, bet Obamas administrācijas un Federālo rezervju sistēmas rīcībā gandrīz nav ekonomiskās politikas sviru, lai cīnītos ar jaunu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skolotāju vidējās faktiskās algas Latvijā būtiski pieaugušas no 2015.gada līdz 2021.gadam, liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstu (OECD) izglītības pārskats "Education at a Glance 2022".

No 2015. līdz 2021.gadam vidēji visās OECD valstīs Eiropas Savienībā pamatizglītības otrajā posmā skolotāju faktiskās algas reālajā izteiksmē pieauga par 18%. Latvijā algas pieauga vairāk - par 59% šajā pašā periodā.

Tomēr pamatizglītības skolotāju vidējās faktiskās algas joprojām bija zemas - 29 169 amerikāņu dolāri (29 490,45 eiro) 2021.gadā, salīdzinot ar 50 026 dolāriem (50 577,29 eiro) vidēji OECD valstīs.

Kā norādīja OECD, lielākajā daļā OECD valsts publisko izglītības iestāžu skolotāju un skolu direktoru regulējumos noteiktās alga palielinās līdz ar izglītības pakāpi, kurā viņi māca, kā arī ar pieredzi. Līdz ar izglītības pakāpi pieaug arī faktiskās algas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pieredzes stāsts: Kas jāzina, plānojot ceļojumu uz Butānu

Līva Melbārzde, 10.05.2019

Slavens Timpu simbols ir zelta Budas Dordenmas statuja, kas sēž augstu kalnā un noskatās uz pilsētu. Šī varētu būt pasaulē lielākā sēdošā Budas statuja, kuras iekšpusē izvietotas vēl 125 000 mazākas Budas statujas. Pārējās fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Foto: Līva Melbārzde

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Butāna ir mistikas pilna, kas ir pilnīgi atbilstoši valstij, kas sevi dēvē par Pērkona pūķa zemi

Iespiesta starp Indiju un Ķīnu, Butāna joprojām ir vieta, kurā paviesojies samērā neliels skaits tūristu. Tas saistīts gan ar šīs valsts imigrācijas politiku, gan faktu, ka tā ilgu laiku dzīvojusi atdalīti no pārējās pasaules, tikai 1999. gadā ieviešot televīziju un internetu. Butānā gada laikā tiek ielaisti ne vairāk kā 40 tūkst. tūristu, lai pārlieku nenoslogotu nelielās- ap 800 tūkst. iedzīvotāju- Himalaju valstiņas infrastruktūru.

Plānojot ceļojumu uz Butānu, jārēķinās, ka viena diena šajā valstī katram tūristam izmaksās no 200-250 ASV dolāriem (atkarībā no sezonas), kas jāsamaksā iepriekš, lai vispār saņemtu vīzu. Šajā naudas summā ir iekļautas ne tikai valsts tūrisma nodevas, gida, šofera un transporta pakalpojumi, bet arī naktsmītnes, ieejas maksa tūrisma objektos, kā arī ēdināšana trīs reizes dienā. Par to, kur tiks ēsts, gan lēmumu pieņems jūsu gids. Tomēr mana pieredze liecina, ka tūrisma infrastruktūra ir sakārtota labi- viesnīcas ir tīras un patīkamas, ēdiens garšīgs un atbilstošs Himalaju iedzīvotāju ēdienkartei. Proti, uzturā tiek lietoti daudzi jaka produkti- gan gaļa, gan piena produkti- sviests un siers. Jaka sviests tiek pievienots arī tējai, kas papildināta ar sāli un sodu, un ir iecienīts himalajiešu tautu dzēriens. Ēdienkartes tradicionāla sastāvdaļa ir arī rīsi un sarkanie čili pipari. Čili butānieši mīl īpaši, tāpēc viens no slavenākajiem produktiem ir ar čili aizdarīts siers. Savukārt saldajā butānieši labprāt sevi palutina ar pankūkām. Interesants fakts, tā kā budisma reliģija aizliedz dzīvnieku nogalināšanu, butānieši uzturā lietojamo gaļu importē no citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas gāzes un naftas kompānija Gazprom 2009. gadā izskatot attīstības variantu, kas paredz realizēt tikai tos naftas ieguves projektus, kas būs rentabli pie naftas cenas 25 ASV dolāri par barelu.

Tādējādi Gazprom pesimistiskākās prognozes attiecībā uz naftas cenu paredz, ka tā var noslīdēt līdz 25 dolāru atzīmei par barelu, atsaucoties uz laikrakstu Komersant, ziņo newsru.com. Kopumā Gazprom gatavojas būtiski samazināt savu investīciju programmu. Līdz šim naftas kompānijas nebija izteikušas tik pesimistiskas prognozes attiecībā uz naftas cenu. Zemākā prognozētā cena bijusi 32 dolāri par barelu, bet Krievijas valdība šobrīd pārstrādā budžetu rēķinoties ar 41 ASV dolāra par barelu cenu.

Vēl 2008. gada beigās Gazprom padome apstiprināja investīciju programmu, balstoties uz prognozēm, ka naftas cena 2009. gadā vidēji sasniegs ne mazāk kā 50 ASV dolārus par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV dolāra vājums rada problēmas

Ieva Mārtiņa [email protected] 67084426, 08.10.2007

ASV dolāra vājums ir iecirtis krietnu robu daļai eksportētāju. Metāllūžņu savākšanas un pārstrādes uzņēmuma Kuusakoski valdes loceklis Andris Bricis atklāj, ka šī gada laikā USD kursa kritums ir samazinājis ienākumus par 1.1 miljonu latu.

Foto: Eva Šavdine, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ASV dolāra kurss pret latu un eiro ir pamatīgi krities, valūtas mijēji dolāru pirkšanas vai pārdošanas bumu šobrīd nenovēro.

Dolāram nesekmējas

«Kopējais noskaņojums attiecībā uz ASV dolāra vērtību joprojām saglabājas negatīvs, tāpēc neteiktu, ka šobrīd būtu vērojamas izteiktas valūtu spekulācijas, sagaidot ASV dolāra kursa kāpumu. Negatīvā noskaņojuma dēļ nav izslēgta tālāka dolāra krišanās. Latviju tas īpaši neietekmē, jo lats ir piesaistīts eiro, nevis valūtu grozam, kā tas bija pāris gadu atpakaļ. ASV dolāru aprite Latvijā pēdējos gados ir mazinājusies, un galvenās valūtas loma ir eiro,» tā SEB Unibankas Dīlinga nodaļas vadītājs Andrejs Greivulis.

Spekulē nepārtraukti

Komentāri

Pievienot komentāru