Finanses

!!!! EIRO TURPINA UZVARAS GĀJIENU

Ainars Sedlenieks [email protected], 08.12.2003

Jaunākais izdevums

Eiro turpina savu uzvaras gājienu (nabaga eiro zonas eksportētāji). Tā cena pirmo reizi kopš eiro ieviešanas pārkāpusi 1,2200 dolāru atzīmi, DB karstās ziņas informēja Nordea Markets analitiķis Andris Lāriņš. Latvijā imports no eiro zonas tupina sadārdzināties, kamēr eksportētāji (ja samaksa par preci ir eiro) var gūt papildus peļņu no augstās eiro vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumam, noteiktas ievērojamas izmaiņas sabiedriskā transporta satiksmē no 28. novembra plkst. 2.00 līdz 29. novembra plkst. 19.00. Db.lv informēja Rīgas dome.

Saistībā ar NATO samitu no 28.11.2006. plkst. 02.00 līdz 29.11.2006. plkst. 19.00 būs ievērojamas izmaiņas sabiedriskā transporta maršrutos. 27. novembrī (pirmdien) sabiedriskais transports visos maršrutos kursēja pēc sestdienas kustības grafika.

Darba dienu mēnešbiļetes būs derīgas 28. un 29. novembrī (otrdien, trešdien).

Decembra mēnešbiļetes, kuras ir paredzētas darba dienām, būs derīgas 2. decembrī (sestdien). 27. novembrī (pirmdien) darbadienu mēnešbiļetes nebija derīgas.

28. un 29. novembrī pasažieri, kas iegādājušies braukšanas kartes slēgtajos maršrutos un transporta veidos, drīkst tās izmantot braukšanai citos sabiedriskā transporta maršrutos un transporta veidos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmaiņas sabiedriskā transporta kustībā NATO samita laikā

, 22.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumam noteiktas šādas izmaiņas sabiedriskā transporta satiksmē no 28. novembra plkst. 2.00 līdz 29. novembra plkst. 19.00.

Trolejbusi

1. trolejbusa maršruts būs slēgts;

3. maršruta trolejbusi būs slēgts;

4. trolejbusu maršruts no Šmerļa kursēs pa Brīvības gatvi, Brīvības ielu, Bruņinieku ielu, Krišjāņa Valdemāra ielu, Duntes ielu līdz Sarkandaugavai. Uz Šmerli kursēs pa Duntes ielu, Krišjāņa Valdemāra ielu līdz Stabu ielai, pa Stabu ielu, Brīvības ielu un tālāk līdz galapunktam Šmerlī;

5. maršruta trolejbusi no stadiona "Daugava" kursēs pa maršrutu līdz Stabu ielai, pa Stabu ielu, Brīvības ielu, Bruņinieku ielu, Krišjāņa Valdemāra ielu un atpakaļ;

7. trolejbusa maršruts būs slēgts;

8. trolejbusu maršruts no Ābolu ielas kursēs pa maršrutu līdz 2. trolejbusu parkam un atpakaļ;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

25.augusta pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes.

Obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, krītot izraisot skaļu blīkšķi un augstas ūdens šļakatas no blakus esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Pieminekļa kompleksa demontāža notikusi trīs dienas. Otrdien, 23.augustā, nogāzta trīs karavīru bronzas statuja, trešdien, 24.augustā, no rīta kritusi sievietes tēla figūra, bet ceturtdienas rītā sākti sagatavošanas darbi, lai sagatavotos pēdējam pieminekļa demontāžas posmam - augstā obeliska gāšanai.

Darbi ceturtdien norit apmēram no plkst.10. Kā norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), lēmums par obeliska demontāžu tieši tagad un šādos apstākļos pieņemts trešdienas vakarā pēc konsultācijām ar būvniekiem un drošības dienestiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iekšlietu ministrija grim izmaiņas likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”

Māris Ķirsons [email protected], 22.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sekretāru sanāksmē Iekšlietu ministrija pieteica likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem””. Kā norāda Iekšlietu ministrija, tad pašreizējā situācija liecina par praksē notikušiem gadījumiem, kad sapulču, gājienu un piketu dalībnieki un organizēšanā iesaistītās personas izdara administratīvos pārkāpumus. Situācija liecina par nepieciešamību risināt jautājumus par sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanu sapulču, gājienu un piketu laikā. Papildus valsts policijas veicamajiem pasākumiem sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanas uzlabošanā, ir nepieciešams novērst atsevišķas neprecizitātes un trūkumus likumā, tajā skaitā paredzot papildus prasības, kas attiecas uz kārtības nodrošināšanu,norādīts MK preses sekretāra informācijā. Likumprojekts paredz precizēt likumā lietoto terminu pikets, jo praksē piketos tiek izmantoti cita pašreizējā likuma redakcijā neminēta atribūtika.Lai nodrošinātu lielāku sapulču, gājienu un piketu organizatoru un rīkotāju atbildību par kārtības nodrošināšanu, projekts precizē prasības organizatoriem un rīkotājiem, paredzot, ka sapulces, gājienus un piketus nedrīkst rīkot juridiskās personas, kas sodītas par sapulču, gājienu un piketu organizēšanas vai norises kārtības pārkāpšanu, kā arī par sapulču, gājienu un piketu organizētājiem papildus nevar būt personas, kas sodītas par sīko huligānismu, vai par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka likumīgajām prasībām,norādīts MK preses sekretāra informācijā.Projekts paredz, ka sapulces un piketus aizliegts rīkot tuvāk par 50 metriem no policijas un ieslodzījumu vietu ēkām, kā arī tuvāk kā 300 metrus vienu no otra vai no valsts vai pašvaldību iestāžu rīkotiem publiskiem pasākumiem svētku, atceres vai atzīmējamās dienās. Paredzētais ierobežojums nepieciešams, lai nodrošinātu sapulcēs, piketos un citos pasākumos iesaistīto personu drošību. Lai nodrošinātu valsts un sabiedrības intereses, kā arī citu cilvēku tiesības un brīvības likumprojektā ir paredzētas tiesības Ministru kabinetam aizliegt atsevišķās dienās un vietās sapulču, gājienu un piketu rīkošanu. Projekts paredz svītrot aizliegumu sapulces, gājiena un piketa dalībniekiem tērpties formas tērpā vai tamlīdzīgā tērpā, jo šajā normā paredzētais aizliegums praksē ir ļoti grūti piemērojams, kā arī tas daļēji pārklājas ar likuma 11.panta pirmās daļas 5.punktā paredzēto ierobežojumu,norādīts MK preses sekretāra informācijā.Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību sapulču, gājienu un piketu laikā, projekts paredz palielināt organizatora noteikto kārtības uzturētāju skaitu, norādīts MK preses sekretāra informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada novembrī, pēc padomju laika pieminekļa nojaukšanas, tika uzsākta Uzvaras parka projekta koncepcijas izstrāde, bet gadu vēlāk jau izbūvēta un labiekārtota Uzvaras parka pirmā kārta jeb ainaviskā daļa.

Šogad Uzvaras parka nosaukumam Rīgā aprit 100 gadi. 1923. gadā Pētera parku pārdēvēja par Uzvaras parku – piemiņas vietu Latvijas armijas uzvarai pār Bermonta karaspēku. 1936. gadā bija pieņemts pat īpašs likums par Uzvaras laukuma izbūvi Rīgā, un no šī brīža tas kļuva par šīs vietas oficiālo nosaukumu.

“Uzvaras parkam nosaukums tieši pirms simts gadiem piešķirts par godu uzvarai pār bermontiešiem. Mēs plānojam turpināt stiprināt parka vēsturisko nozīmi, jo Latvijas vēsture ir jāzina un no tās nav jākaunas ne Latvijā, ne Eiropā un citviet pasaulē. Šis ir viens no lielākajiem būtiskākajiem pašvaldības īstenotajiem projektiem šogad, turklāt darbi paveikti ļoti īsā laikā – mazāk nekā pusgada laikā. Parks būs atvērts ikvienam visu gadu – vasarā šeit varēs skrituļot, ziemā slēpot. Arī nākamgad turpināsim parka attīstību, veidojot aktīvās atpūtas zonu, par kurā iekļaujamajām aktivitātēm iedzīvotājiem jau pavisam drīz būs iespējams izteikt savu viedokli. Parka atklāšanu un tā simtgadi svinēsim pozitīvā atmosfērā, vienojoties latvju spēka dziesmā šā gada 11. novembrī. Es vēlos, lai šādu notikumu Rīgā būtu arvien vairāk. Kopējiem spēkiem esam nonākuši pie ļoti laba rezultāta un es ceru, ka tas iepriecinās arī pārējos,” Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Uzvaras laukuma izveidei būtu jānojauc gan Uzvaras piemineklis, gan Gaismas pils un Saules akmens

Zane Atlāce - Bistere, 09.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas izskatīšanai iesniegto iniciatīvu par Uzvaras laukuma pārveidi atbilstoši 1939.gada konkursa rezultātiem Rīgas dome uzskata par nerealizējamu, informē pašvaldībā.

1939. gada konkursā apskatītā teritorija aptver zemes gabalus starp Dzelzceļa tiltu, Daugavas krastmalu, AB dambi (ietverot Āgenskalna līci), Vanšu tiltu, Balasta dambi, Aleksandra Grīna bulvāri, Aleksandra Grīna bulvāra turpinājumu cauri pašreizējai apbūvei līdz Friča Brīvzemnieka ielai un teritoriju gar dzelzceļu līdz Dzelzceļa tiltam.

Pēckara periodā šajā teritorijā ir uzbūvēts: Akmens tilts; Nacionālās bibliotēkas ēka kvartālā starp Mūkusalas, Akmeņu, Valguma ielu un Uzvaras bulvāri; Nacionālas bibliotēkas infrastruktūras objekts Mūkusalas ielā 5; izveidots Dzelzceļa muzejs Uzvaras bulvārī 2A; Boulinga centrs Uzvaras bulvārī 10; piemineklis Atbrīvotājiem pašreizējā Uzvaras parka teritorijā; veikta atsevišķu privātmāju rekonstrukcija Hermaņa ielā; daudzstāvu dzīvojamās mājas un viesnīca Aleksandra Grīna bulvāri; Preses nama ēka Balasta dambī 2; Swedbank administratīvā ēka pie Vanšu tilta; Vanšu tilts; dzīvojamā ēka un viesnīca Kuģu ielā, kā arī iekškvartāla apbūve starp Kuģu un Valguma ielu, starp Valguma ielu un Raņķa dambi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsargs: Iniciatīva par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu lieki tracina tautu

Dienas Bizness, 23.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pašreizējā jautājuma par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu pasniegšanas veida tiesībsargam Jurim Jansonam šķiet, ka šī iniciatīva ir naidu kurinoša un lieki tracina sabiedrību.

«Manuprāt, ir slikti, ka ultralabēji nacionāli vai ultrakreisi nacionāli noskaņoti politiķi, spēlējoties ar sabiedrību, ar simboliem, mēģina vēl dziļāk iedzīt ķīli starp sabiedrības grupām. Manuprāt, vēsture un šī situācija ir jāskaidro, bet leģitīmais mērķis, kāpēc patlaban tas tiek virzīts, man nav skaidrs,» Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā sacīja tiesībsargs.

Viņš norāda, ka jau ilgu laiku šis piemineklis stāv, ir bijuši kādi mēģinājumi to uzspridzināt, bet tas nebija politisks lēmums, taču tagad ar politisku lēmumu mēģinās to nojaukt. «Manuprāt, tas tikai lieki tracinās tautu,» piebilda Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kotovam un citiem aizdomīgajiem liedz organizēt gājienu uz Brīvības pieminekli

, 07.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto paziņojumu izskatīšanas komisija šodien izskatījusi četrus pieteikumus par plānotiem pasākumiem 16. martā, liecina sniegtā informācija medijiem.

Komisijai nav iebildumu pret biedrības Daugavas vanagi Latvijā plānoto gājienu no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim, kurš paredzēts no plkst. 11.00 līdz plkst. 12.00. Pēc pasākuma organizatoru teiktā, gājienā piedalīšoties arī citas līdzīgas ievirzes organizācijas, neizmantojot likumā aizliegtu simboliku.

Biedrībai Latvijas antifašistiskā komiteja, kura vēlējās rīkot gājienu no Rātslaukuma līdz Brīvības piemineklim neilgi pirms minētā Daugavas vanagu pasākuma, tiks nosūtīts administratīvais akts ar aizliegumu rīkot pasākumu. Komisija ņēma vērā drošības struktūru rekomendāciju aizliegt minēto gājienu, jo tas varot radīt draudus sabiedriskajai drošībai. Biedrības pārstāvjus, likuma noteiktā kārtībā, komisija aicināja izvēlēties citu gājiena laiku vai vietu, no kā organizatori kategoriski atteicās un atklāti atzina, ka pasākums plānots kā atbildes reakcija uz Daugavas vanagu gājienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satiksmes ierobežojumi sakarā ar NATO samitu (precizēta informācija par gājēju satiksmi)

, 22.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar NATO Rīgas samita 2006 rīkošanu Latvijas Republikā 28. un 29. novembrī, kā arī ievērojot Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas vēstuli un Latvijas Republikas Jūras spēku komandiera vēstuli, ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums, kurā noteikts, ka transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot operatīvo transportu un transportlīdzekļus ar caurlaidēm, kuras izsniedz Latvijas Republikas Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienests, Drošības policija un Valsts policijas caurlaižu birojs):

No 25. novembra no plkst. 00.00 līdz 29. novembra plkst. 19.00:

- autostāvvietā pie Latvijas Nacionālās operas.

No 26. novembra no plkst. 12.00 līdz 29. novembra plkst. 19.00:

- Kārļa Ulmaņa gatvē (abos virzienos), posmā no Beberbeķu ielas līdz Upesgrīvas ielai;

- Ciema ielā;

- Gaviezes ielā, posmā no Čuguna ielas līdz Mūkupurva ielai;

- Mūkupurva ielā, posmā no Gaviezes ielas līdz lidostas "Rīga" apvedceļam;

- Mežmalas ielā;

- Rikšotāju ielā;

- Gramzdas ielā, posmā no Zolitūdes ielas līdz Mūkupurva ielai;

- Priedaines ielā, posmā no Zolitūdes ielas līdz Mūkupurva ielai;

- Grenču ielā, posmā no Mūkupurva ielas līdz Zebrenes ielai;

- Zebrenes iel, posmā no Grenču ielas līdz Valtaiķu ielai;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izskatot lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka sūdzību par Rīgas domes aizliegumu organizēt tā dēvēto praida gājienu, Administratīvā rajona tiesa gājienu tomēr atļāvusi.

Db.lv jau rakstīja, ka Rīgas Domes Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisija atkārtoti apspriežoties 14. maijā nolēma neatļaut lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka plānoto gājienu Vērmanes dārzā.

drošības struktūras komisijas sēdē paziņojušas, ka situācija ir saspringta un gājiens ir riskants pasākums.

Līdzšinējā prakse liecina, ka Rīgas dome līdz šim divreiz ir zaudējusi tiesā pret Mozaīku. Paredzēts, ka gājiens Vērmanes dārzā notiks 16. maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Nauda Uzvaras parka atjaunošanai no domes pamatbudžeta piešķirta netiks

LETA, 21.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzekļi Uzvaras parka atjaunošanai no Rīgas domes pamatbudžeta šogad piešķirti netiks, sociālajā vietnē «Twitter» paziņojis partijas «Gods kalpot Rīgai» priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Atbildīgā komiteja 19.februārī atbalstīja ieceri no Mājokļu un vides departamenta šī gada investīciju programmas 3,81 miljonus eiro atvēlēt Uzvaras parka infrastruktūras atjaunošanai.

Tomēr Amerika pārstāvis Mareks Gailītis apliecināja, ka no domes pamatbudžeta nauda šim mērķim atvēlēta netiks. «Patlaban visu departamentu priekšlikumi šī gada budžetam tiek iesniegti Rīgas domes Budžeta komisijai, kura tad arī vērtē departamentu ieceres. Pilsētai patlaban ir citi prioritāti projekti, tādēļ naudas piešķiršanu Uzvaras parka atjaunošanai Budžeta komisija neatbalstīs,» sacīja Gailītis.

Rīgas domes Budžeta komisijā strādā Rīgas pilsētas izpilddirektors, visu pilsētas komiteju vadītāji, kā arī visu domē pārstāvēto partiju frakciju vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Tieslietu ministrs: okupācijas piemineklim nav vietas līdzās Gaismas pilij

Dienas Bizness, 21.10.2013

Skats uz pieminekli «Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no fašistiskajiem iebrucējiem» Uzvaras parkā no Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkas.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piemineklim «Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem» jeb tā dēvētajam Uzvaras piemineklim, kas simbolizē okupācijas varu, nav vietas līdzās Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, tā LNT raidījumā 900 sekundes pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Nākotnē šī pieminekļa vietā varētu atrasties, piemēram, starptautisks stadions, taču pašam piemineklim Rīgas panorāmā būtu jāizskatās citādāk – neesot pieļaujams, ka tas atrodas līdzās Gaismas pilij, norādīja ministrs.

Jautāts, vai diskusijas par pieminekļa nojaukšanu un pārcelšanu nešķels sabiedrību, ministrs pauda, ka par vēstures lietām būtu jāsāk runāt atklāti un ka patlaban sabiedrību šķeļ atšķirīgi viedokļi par vēstures faktiem. Patlaban vēl ir pāragri runāt par viņa pārstāvētās Nacionālās apvienības plāniem saistībā ar šo jautājumu.

Portālā ManaBalss.lv par iniciatīvu, kas piedāvā nojaukt tā dēvēto Uzvaras pieminekli, un atjaunot laukuma vēsturisko plānojumu, parakstījušies vairāk nekā 9800 cilvēku. Ja tiks savākti vēl aptuveni 200 paraksti, iniciatīva tiks iesniegta skatīšanai Saeimā. Iniciatīva portālā publicēta pērn aprīļa nogalē, neilgi pēc referenduma par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9. maijā neilgi pēc plkst.23 bez būtiskiem starpgadījumiem noslēdzās «nacisma sagrāves gadadienai» veltītie pasākumi Rīgā, Uzvaras parkā. Pasākumu laikā policijas darbinieki fiksēja aptuveni 64 administratīvos pārkāpumus.

Arī citās Latvijas pilsētās notikušie 9.maija pasākumi aizvadīti mierīgi. Par dažādiem pārkāpumiem pasākumu laikā kopumā sastādīti 67 administratīvo pārkāpumu protokoli, no tiem 64 Rīgā notikušajā pasākumā pie Uzvaras pieminekļa, kā arī divi protokoli Rēzeknē un viens Liepājā.

Kā informēja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins, visvairāk pārkāpuma protokolu noformēts par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā. Pieķerti arī daži, kuri kārtojuši dabiskās vajadzības tam neparedzētās vietās. Tāpat konstatēta aizliegtas simbolikas lietošana un neatļauta tirdzniecība.

Kopumā policijas uzdevums - nodrošināt sabiedrisko drošību un kārtību - šajā reizē ir veiksmīgi izpildīts, apgalvoja policijas pārstāvis Anučins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Plāno atjaunot Uzvaras kolonnu

Elīna Pankovska, 09.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja konceptuāli atbalstījusi Rīgas Pieminekļu aģentūras lēmumprojektu par Uzvaras kolonnas atjaunošanu un uzstādīšanu Jēkaba laukumā. Rīgas dome informē, ka, akceptējot lēmumprojektu, tiek plānoti sākotnējie pieminekļa sakārtošanas darbi – kolonnas elementu savākšana, atjaunošana un eksponēšana saliktā veidā.

«Uzskatu, ka finansējumu šim mērķim varēs atrast no pilsētas infrastruktūras fonda. Pēc tam varēsim plānot turpmākos darbus, aprēķināt to izmaksas, kā arī piesaistīt iespējamos sponsorus un ziedotājus. Domāju, Uzvaras kolonnas atjaunošana labi iekļautos 2014. gada pasākumos, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta,»norāda komitejas priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs (SC).

Tomēr domes opozīcijas bloks Vienotība norāda, ka komitejas priekšsēdētājs arī apstiprinājis, ka domei neesot līdzekļu Uzvaras kolonnas uzstādīšanai, tomēr tas lēmuma pieņemšanu neesot kavējis.

2008.gadā jautājumu par Uzvaras kolonnas atjaunošanu izskatījusi Rīgas domes Pieminekļu padome un nolēma šo iniciatīvu atbalstīt. Tomēr pēc Vienotības paziņojumā norādītā, padome nav atbalstījusi Uzvaras kolonas uzstādīšanu Jēkaba laukumā, jo uzskatīja, ka pareizāk būtu kolonnu uzstādīt Viesturdārzā, tādējādi papildinot kultūras pieminekļu sarakstā iekļauto pieminekļu ansambli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Uzvaras parkā vēlas redzēt kafejnīcu zonu, spēka trenažierus un košumkrūmus

Db.lv, 29.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptauju par Uzvaras parka otrās kārtas projekta vēlamajām aktivitātēm aizpildīja vairāk nekā 7600 respondenti. Visvairāk balsu ieguva: kafejnīcu zona - 3353; spēka trenažieri - 1950; apzaļumošana, papildus dekoratīvas ziedu un košumkrūmu dobes - 1924, informē Rīgas dome.

Rīgas pašvaldība aicināja iedzīvotājus no 2. līdz 19.janvārim iesaistīties Uzvaras parka projekta otrās kārtas risinājumu izvēlē, norādot trīs sev tīkamākos projekta risinājumus.

Nākamie labiekārtojuma elementi, kas ieguvuši lielāko balsu skaitu, ir strūklaka ūdenstilpē (1887), tīklu parka (1712) un ūdens elementi bērniem (1664) skrejceļš apkārt teritorijai (1587), suņu pastaigas laukums (1520), ielu basketbols (1442), pludmales volejbola laukums (1137), velotrase (1061), šķēršļu josla ( 836), moduļu tipa dušas (691), saules pulkstenis (635).

Nākamos trīs mēnešus Uzvaras parka labiekārtošanas projekta darba grupa strādās pie tā, lai trīs visvairāk atbalstītās aktivitātes integrētu Uzvaras parka otrās kārtas projektā. Projekta otrās kārtas obligātās aktivitātes, kuras projektā jau ir paredzētas, ir sekojošas: jāizbūvē basketbola laukums; jāsasaista celiņu tīkls ar 1. kārtā izbūvēto celiņu tīklu; jānomaina apgaismojums; jāuzbūvē tualete; jāuzstāda brīvkrāni; jāizveido irdena seguma celiņš gar Uzvaras bulvāri; bollardu (šķēršļi autotransportam) izvietošana pie galvenās ieejas parkā; jāizbūvē "Āgenskalna betona baseina skeitparks", kas tika atbalstīts Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta ideju konkursā 2021.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Domes Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisija atkārtoti apspriežoties nolēma neatļaut lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka plānoto gājienu Vērmanes dārzā.

U. Vidauskis arī teica, ka komisija piedāvājusi mainīt «praida» rīkošanas vietu uz 11. novembra krastmalu, taču Mozaīkas pārstāvji atteikušies. Piedāvāts arī rīkot gājienu Vērmanes dārzā, neizejot no tā, taču arī no tā Mozaīka atteikusies. Rezultātā nolemts aizliegt gājiena rīkošanu.

Mozaīka nolēmusi šo lēmumu apstrīdēt tiesā.

Līdzšinējā prakse liecina, ka Rīgas dome jau divreiz ir zaudējusi tiesā pret Mozaīku. Tiesa šo pasākumu līdz šim ir atļāvusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lāriņš: piektdienas rīts sācies mierīgi - eiro cena vakardienas līmenī

, 21.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv publicē Nordea Markets finanšu produktu eksperta Andra Lāriņa komentāru saistībā ar eiro uzvaras gājienu.

"Eiro turpina savu uzvaras gājienu un katru dienu krīt pa kādai barjerai. Jau vakar vakarā pietrūka nieka tiesa lai sasniegtu 1.41 dolāra atzīmi (augstākā cena vakar bija 1.4099), bet šodien tirgus dalībnieki turpināja vakar iesākto un uz brīdi pacēla eiro līdz 1.4120 dolāru atzīmei. Pagaidām nav redzami būtiski iemesli dolāru pārdošanas pārtraukšanai, kas eiro paver izredzes uz jauniem rekordiem arī turpmākajās dienās. Jārēķinās ka dolāra cena krīt kopš ASV CB pazemināja procentu likmes un agri vai vēlu iespējama arī šī straujā skrējiena apstāšanās kaut uz laiku (kaut gan 2004. gada nogalē pāris mēnešu garumā eiro gandrīz katru dienu sasniedza jaunas virsotnes). Dolāra vērtība Latvijā šodien pietuvojusies 50 santīmu atzīmei. Lai dolāru nodzītu zem maģiskās 50 santīmu atzīmes eiro cenai pie pašreizējās situācijas Latvijas tirgū ir jāaizsniedz vismaz 1.416 dolāru līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Uzvaras parkā, svinot Otrā pasaules kara beigu 67. gadadienu, ap pulksten 12 jau bija sapulcējies aptuveni tūkstotis pasākuma dalībnieku.

Uzvaras parka virzienā turpina doties arvien vairāk cilvēku. Pasākuma dalībnieku vidū ir gan vecāka gadagājuma cilvēki, gan bērni un jaunieši. Daudzi cilvēki ieradušies ar ziediem vai iegādājas tos turpat uz vietas.

Pasākumu uzrauga Valsts policijas (VP), Pašvaldības policijas un apsardzes firmas darbinieki. VP pārstāvji pauda, ka pagaidām pasākums norit bez starpgadījumiem, tāpat arī nav vērojami cilvēki, kas vāktu parakstus par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Pie Uzvaras pieminekļa piemiņas vainagu Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no nacistiskajiem iebrucējiem nolika Rīgas domes vadītājs Nils Ušakovs, vairāki bijušās Padomju Savienības republiku vēstnieki un diplomāti. Ziedu nolikšanā piedalījās Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs, Baltkrievijas, Uzbekistānas, kā arī citu valstu, piemēram, Grieķijas un Ķīnas diplomāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar pieteiktajiem publiskajiem pasākumiem 9.maijā ir parakstīts Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums, kurā noteikts, ka no 8.maija plkst. 22.00 līdz 9.maija plkst. 23.00 transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot operatīvos transportlīdzekļus) sekojošajās vietās:

– Raņķa dambja abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Aleksandra Grīna bulvārim;

– Slokas ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Aleksandra Grīna bulvārim;

– Bāriņu ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Eduarda Smiļģa ielai;

– Uzvaras bulvāra abās pusēs, posmā no Slokas ielas līdz Ojāra Vācieša ielai;

– Ojāra Vācieša ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Mazajai Nometņu ielai;

– Mazās Nometņu ielas abās pusēs, posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Liepājas ielai.

Atstātos transportlīdzekļus policija pārvietos uz tuvāko iespējamo vietu.

Policija nepieciešamības gadījumā regulēs, ierobežos vai slēgs transportlīdzekļu satiksmi (izņemot sabiedriskā transporta satiksmi) minētajās ielās un nodrošinās ceļu satiksmes drošību un sabiedrisko kārtību pasākumu norises vietā norādītajā laikā, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PCTVL frakcijas deputātu Jakova Plinera un Valērija Buhvalova veidotā filma Uzvaras diena – mūsu svētki bez skolu direktoru ziņas ir nonākusi 80 skolās, bet Izglītības un zinātnes ministrija tikai iespēju robežās ir apzinājusi un mēģina kontrolēt, lai tā skolās netiktu demonstrēta.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IzM) amatpersonas trešdien, 10. setembrī tikās ar TB/LNNK frakcijas pārstāvjiem, lai pārspriestu radušos situāciju, kad skolās tiek izplatīti pretvalstiski materiāli, Db.lv informē Rolands Pētersons, TB/LNNK preses sekretārs.

Filma Uzvaras diena – mūsu svētki iecerēta izplatīšanai Latvijas skolās ar krievu mācībvalodu. Pēc IzM rīcībā esošās informācijas, filma bez skolu direktoru ziņas ir nonākusi 80 skolās, pārsvarā vēstures skolotāju rīcībā. Vienlaikus nav informācijas, ka tā reāli kādā skolā būtu tikusi demonstrēta. Lai turpmāk varētu izvērtēt šādu un līdzīgu mācību palīgmateriālu saturu, ministrija gatavojas izveidot īpašu ekspertu komisiju no dažādu nozaru speciālistiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz tehnoloģiju uzvaras gājienu, papīra kartes, tāpat kā grāmatas, nepazudīs, uzskata Karšu izdevniecība Jāņa sēta galvenais redaktors un līdzīpašnieks Jānis Turlajs.

Līdz ar tehnoloģiju attīstību arī Jāņa sēta no klasiskas karšu izdevniecības pārtapusi informācijas tehnoloģiju uzņēmumā, kurš, spītējot globālo kompāniju (Google, Waze u.c.) dominancei, spējis atrast savu nišu tādos IT pakalpojumos, kas saistīti ar ģeotelpisko komponentu.

«Ar karšu zīmēšanu aizrāvos jau skolas laikos. Padomijā vienkāršajam pilsonim precīzas kartes iegādāties nebija iespējams, tāpēc centos veikalā pirktās «uzlabot», papildinot to saturu ar dažādām detaļām, vai zīmēt pats. Likumsakarīga bija arī izvēle studēt ģeogrāfiju,» atminas J. Turlajs.

90.gadu sākumā J. Turlajs saņēma piedāvājumu veidot pirmo atjaunotās Latvijas autoceļu atlantu. Tā sākās viņa profesionālā karjera kartogrāfijā. Jāņa sētā viņš izveidoja aizrautīgu profesionāļu komandu, kam darbs bija kas vairāk par iztikas avotu. «Šīs pamatvērtības Jāņa sētā saglabājušās joprojām, par ko esmu ļoti pateicīgs kolēģiem un lepojos ar viņiem,» atzīst J. Turlajs. Lai arī 90.gadus mēdz dēvēt par «mežonīgā kapitālisma periodu», atskatoties pagātnē, J. Turlajs to drīzāk varētu saukt par «romantiskā kapitālisma periodu,» jo, lai arī bija jāstrādā garas stundas pieticīgos apstākļos, tika radītas jaunas lietas, kas līdz tam nebija iespējamas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunuzņēmumi attālinātam darbam gatavi; investori iepauzē

Anda Asere, 25.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju jaunuzņēmumi šī brīža situācijai ir gatavāki nekā citi, jo jau ikdienā to darbs ir lielā mērā digitāls un strādāt attālināti tiem nav jāmācās. Uzņēmumi, kas nodrošina attālinātā darba iespējas arī citiem, pašlaik svin uzvaras gājienu.

"Skaidrs, ka šis visiem ir ļoti turbulents laiks, tomēr tehnoloģiju uzņēmumu ikdienas darbu tas skar mazāk. Jā, pārdošanas apjomi samazinās, jo visiem uz brīdi budžeti ir iesaldēti, tāpat daudzi jaunuzņēmumi ir apturējuši darbinieku piesaisti. Taču darba organizācijas ziņā jaunuzņēmumi ir vislabāk sagatavojušies.

Atšķirībā no citām organizācijām, to darbs jau ikdienā norit digitāli un attālināti, līdz ar to ikdienas darbības ziņā jaunuzņēmumu darbs tiek skarts vismazāk. Protams, biznesa attīstībai tuvākais laiks būs lēnāks, jo neviens nezina, kā šī situācija atrisināsies," biznesa portālam db.lv teic Diāna Lāce, Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas "Startin.lv" izpilddirektore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālais bojāgājušo skaits sadursmēs Ēģiptē sasniedzis 525 cilvēkus, tikmēr gāztā prezidenta Muhameda Morsi atbalstītāji ceturtdien iecerējuši galvaspilsētā Kairā rīkot protesta gājienu.

Trešdien Kairā un citās Ēģiptes pilsētās izcēlās sadursmes starp likumsargiem un gāzā prezidenta atbalstītājiem. Sadursmēs abas puses esot pielietojušas kaujas munīciju. Ēģiptes pagaidu valdība paziņojusi, ka sadursmēs bojā gājuši 525 cilvēki, bet 3,5 tūkstoši guvuši ievainojumus. Organizācija Musulmaņu Brālība, kuras pārstāvis ir gāztais prezidents, tikmēr aprēķinājusi, ka demonstrantu izklīdināšanas laikā varētu būt bojā gājuši pat trīs tūkstoši cilvēku.

Lielākā daļa cietušo un bojā gājušo ir Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, kur policija ieņēma divas protestētāju nometnes. Pēc sadursmēm lielā daļā Ēģiptes ieviesta komandantstunda. Protestējot pret demonstrantu vardarbīgu apspiešanu atkāpies arī Ēģiptes pagaidu valdības viceprezidents Muhameds el Baradei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katrai iekārtai ir sava īpašā valoda. Padomju režīms bija slavens ar īsinājumiem – kultorgs, piemēram, vai kominterne. Ulmaņlaiku leksikonā biezi ieplūda termini no lauksaimniecības prakses. Savukārt, mūsdienu pārvaldes forma izvēlējusies iet pretējo ceļu – tās atslēgvārdi ir gari un urbāni. Konsolidācija, centralizācija, bezgalīgas izvērtēšanas un visas lietas nebeidzamā virzībā vai vismaz diskusiju procesā.

Tiešām, nez kā būtu izklausījusies tā liktenīgā Ulmaņa radioruna, ja pie mikrofona nāktos sēdēt Dombrovskim? «Es turpināšu izvērtēt savu pašreizējo situāciju, un jūs turpiniet izvērtēt savējo». Vai varbūt – jūs turpiniet konsolidēties, es tikmēr turpināšu konsultēties...

Dombrovska privātais konsultants

Konsultācijas ir viens no jaunlaiku birokrātijas mīļākajiem jaunievedumiem. Un tam ir daži pamatoti iemesli, kurus katrs ar uzņēmējdarbību cik necik saistīts cilvēks skaidri apjautīs. Tomēr līdzīgi kā kultorgam bieži vien ar kultūru bija visai attāli sakari, tā arī konsultācijas bieži mēdz apzīmēt kaut ko ne gluži konsultatīvu. Īpaši, ja runa ir par Dombrovska valdības privātkonsultantu Prudentia ar tās kolorīto iemiesojumu Ģirta Rungaiņa personā.

Komentāri

Pievienot komentāru