Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien eiro vērtība sasniedza 1,0494 dolāru atzīmi, kas ir zemākais līmenis kopš 2003. gada marta, liecina The Wall Street Journal dati.

Pēc tam gan eiro vērtība spēja nedaudz pakāpties – par 1% līdz 1,065 dolāru atzīmei. Eiro vērtība pieaugt palīdzēja negaidītais ASV mazumtirdzniecības apjomu kritums februārī. Pirms tam analītiķi apgalvoja, ka nav būtisku ziņu, kas varētu ļaut eiro atgūties, taču šajā nedēļā novērotais eiro kritums tomēr lika domāt par vismaz īstermiņa korekciju. Kopš nedēļas sākuma eiro vērtība ir samazinājusies par 5%.

Eiro vērtības kritums seko pirmdien sāktajai Eiropas Centrālās bankas obligāciju iepirkumu programmai, kas tika ieviesta, lai veicinātu ekonomikas atgūšanos un inflācijas pieaugumu.

Analītiķi uzskata, ka pašreizējās ECB un ASV Federālo Rezervju sistēmas politikas atšķirības patlaban tirgus dalībnieki ir iecenojuši, tādēļ ir iespējama eiro atgūšanās.

Pašreizējās tirgus cenas liecina, ka ECB tuvāko četru gadu laikā necels procentu likmes, savukārt tiek paredzēts, ka FRS sāks palielināt likmes jau šā gada vidū.

Db.lv jau rakstīja, ka pagājušajā piektdienā publicētie ASV darba tirgus dati veicināja runas tirgus dalībnieku vidū, ka ASV Federālo Rezervju sistēma varētu kļūt dot spēcīgākus signālus par iespējamo likmes celšanas laiku nākamās nedēļas sanāksmē.

«Izskatās, ka investori iegādājas dolāru pirms FRS sanāksmes,» saka Mizuho Securities valūtu stratēģis Kendži Jošī.

Šonedēļ Eiropas Centrālā banka (ECB) ir startējusi ar savu vērtspapīru uzpirkšanas programmu, kuras ietvaros iestādei būs milzīgos apmēros (ik mēnesi 60 miljardu eiro apjomā) otrreizējā tirgū jāuzpērk reģiona valdību obligācijas.

ECB pēdējo mēnešu laikā ir nonākusi zem spiediena, ko rada patēriņa cenu kritums, tādējādi liekot izveidot jaunus ekonomikas stimulēšanas pasākumus. Kopš pērnā gada jūnija centrālā banka ir divreiz samazinājusi bāzes likmi, piedāvājusi bankām lētus ilgtermiņa kredītus un sākusi iegādāties obligācijas.

ECB paredz, ka patēriņa cenas šajā gadā nemainīsies, bet nākamgad palielināsies par 1,5%, bet 2017. gadā – par 1,8%. Ekonomikas izaugsme šajā gadā būs 1,5%, nākamgad – 1,9%, bet 2017. gadā – 2,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru