Finanses

Eiro vērtība soļa attālumā no 1.13 USD

Valters Paiders [email protected], 15.09.2003

Jaunākais izdevums

Vājie ASV makroekonomikas dati, kas tika publicēti ceturtdien un piektdien, deva diezgan pamatīgu triecienu pa dolāra pozīcijām. To nekavējoties izmantoja eiro, kura vērtība piektdien pakāpās līdz pat 1.1330 ASV dolāriem.

Jauno darba nedēļu Eiropas vienotā valūta ir sākusi pie 1.1280 ASV dolāru atzīmes. Eiro nespēju saglabāt sasniegto analītiķi skaidro ar investoru vēlmi fiksēt peļņu, pārdodod "dārgos" eiro.

Arī šodien tiks publicēti vairāki nozīmīgi ASV makroekonomikas dati - stāvoklis ASV rūpniecībā, kā arī tekošā konta bilance. Tirgus sagaida, ka visi minētie rādītāji būs sliktāki nekā iepriekš. Ja dati būs vēl sliktāki par prognozētajiem, eiro būs vēl viena laba iespēja mēģināt izlauzties pret 1.14 ASV dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes apkopojis sarakstu ar ASV augstskolām, pēc kuru beigšanas, absolventam ir vislielākās iespējas kļūt bagātam.

Forbes izveidotajā sarakstā ir ņēmis vērā absolventa ienākumus pēc augstskolas pabeigšanas turpmākajos 20 gados, kā arī lielākos ienākumus, kādi ir augstskolu absolventiem.

Desmit labākās ASV augstskolas:

0 līdz 5 gadiem absolventa gada alga - 58 000 USD;

10 līdz 20 gadiem absolventa gada alga - 134 000 USD;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa valūtu tirgus ekspertu prognozē eiro cenas samazināšanos un ASV dolāra vērtības pieaugumu

Atšķirīgajam eirozonas un ASV ekonomikas veselības stāvoklim joprojām pēc lielākās daļas valūtu tirgus ekspertu domām vajadzētu nozīmēt to, ka nākamo 12 mēnešu laikā eiro/dolāra kurss noslīd zemāk. Šonedēļ ASV ekonomikas dati atklāja, ka ASV bezdarba līmenis pagājušajā mēnesī sarucis līdz 6,1% atzīmei (no 6,3% maijā) un dažādos tautsaimniecības sektoros darbvietu skaita pieaugums bijis samērā straujš. Vēl aptuveni pirms diviem gadiem ASV bezdarba līmenis gozējās nedaudz zem 8,5% atzīmes. Kopumā viss notiekošais tirgus dalībniekiem liek rēķināties, ka pasaules lielākās tautsaimniecības izaugsme būs straujāka, kas ASV Federālo rezervju sistēmai (FRS) var likt domāt par ātrāku ekonomikas stimulēšanas pasākumu izbeigšanu un dolāru procentlikmju palielināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 8.-14. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 15.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Naftas cenu straujo nepastāvību ietekmē viesuļvētru sezonas laika apstākļu prognozes. Kopumā WTI jēlnaftas kontrakta cena saruka par 3 USD/Bbl pēc tam, kad viesuļvētras Dennis radītās briesmas bija garām un neskaidrības par viesuļvētras Emīlija trajektoriju bija novērstas. Mēs saglabājam savu pozitīvo vidēja termiņa skatījumu uz cenu pieaugumu, bet sagaidām, ka cenu nepastāvīgums saglabāsies.

Piektdien naftas cenu līmenis saruka, galvenokārt, tāpēc, ka tika veikta peļņas fiksācija pirms nedēļas nogales brīvdienām. Neskatoties uz to, visu kontraktu cenas nedēļu noslēdza ar pozitīviem rezultātiem. WTI jēlnaftas cena noslīdēja par 1.10 USD/Bbl, līdz 59.63 USD/Bbl. Brent jēlnaftas kontrakta cena samazinājās par gandrīz tikpat daudz, līdz 58.20 USD/Bbl. Kurināmās degvielas un benzīna cenas samazinājās attiecīgi par 5.68 un 4.22 centiem galonā. Tikai dīzeļdegvielas cena pieauga par 3.75 USD/tonnā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā vasara ir kāzu gadalaiks Db.lv Jums piedāvā ielūkoties žurnāla Forbes apkopotajā dārgāko slavenību kāzu, kā arī šķirašnās sarakstā.

Dārgākās kāzas

Pašas dārgās kāzas bijušas aktrisei Lizai Minelli un producentam Deividam Gestam. Abi apprecējās 2002. gada martā Ņujorkā, un viņu kāzas izmaksājušas 3,5 miljonus USD.

Otrajā vietā ierindojas bijušā grupas Beatles dalībnieka Paula Makartnija un modeles Heteres Milsas kāzas, kuras izmaksājušas 3 miljonus USD. Kāzas notika 2002. gada jūnijā.

Trešā vietā atrodas modeles un aktrises Elizabetes Hērlijas kāzas ar Indijas biznesmeni Arūnu Najaru. Kāzas notika 2007. gada martā, un izmaksāja 2,5 miljonus USD.

Slavenību dārgākās kāzas TOP 10:

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 1.-7. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 08.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Līdz ar Atlantijas viesuļvētras sezonas sākšanos naftas cena šajā nedēļā šāvās augšup, sasniedzot jaunus rekordlīmeņus. Tomēr ceturtdien ACCESS elektroniskās tirdzniecības sistēmā sasniegusi vēsturiski augstāko līmeni 62.10 USD/Bbl, Londonas teroraktu iespaidā naftas cena strauji vēlās lejup, dažu minūšu laikā pazaudējot 5 USD/Bbl. Sagaidāms, ka tuvākajā nākotnē tirgū saglabāsies visai augsta volatilitāte.

Piektdien īso pozīciju slēgšana pirms garajām ASV Neatkarības dienas brīvdienām veicināja jēlnaftas cenas atgriešanos augstajos līmeņos. Neskatoties uz visai zemo apgrozījumu, WTI kontrakta cena uzrāpās atpakaļ uz līmeņiem, kur tā atradās pirms tika publicēti pēdējie ASV Enerģētikas departamenta dati. Dienas laikā WTI kontrakta cena pieauga par iespaidīgiem 2.25 USD/Bbl, līdz 58.75 USD/Bbl, savukārt Brent jēlnaftas cena uzkāpa par 2 USD/Bbl, līdz 57.54 USD/Bbl. Naftas produktu cenu pieaugums bija vēl iespaidīgāks. Kurināmās degvielas augusta kontrakta cena palielinājās par 7.5 centiem galonā (3.15 USD/Bbl), līdz 171.11 centiem galonā, kamēr IPE dīzeļdegvielas jūlija kontrakta cena uzkāpa par 15.25 USD/tonnā (2.05 USD/Bbl), līdz 540.50 USD/tonnā. Gaidāmais benzīna patēriņš garajās svētku brīvdienās, kad izbraukumos varētu doties rekordliels ASV iedzīvotāju skaits, veicināja iespaidīgu benzīna kontrakta cenas kāpumu. Dienas laikā cena palielinājās par 8.27 centiem galonā (3.47 USD/Bbl), līdz 164.85 centiem galonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes ir izveidojis sarakstu ar bagātākajiem eiropiešiem. Saraksta virsotnē atrodas veikalu tīkla IKEA īpašnieks Ingvars Kamprads ar savu ģimeni, savukārt no 25 bagātākajiem eiropiešiem gandrīz puse (12 cilvēki) nāk no Krievijas.

Db.lv piedāvā Forbes apkopoto sarakstu ar bagātākajiem eiropiešiem:

2. Alumīnija industrijas magnāts Oļegs Deripaska (Oleg Deripaska), Krievija - 28 mljrd. USD;

3. Vācijas bagātākais cilvēks Karls Albrehts (Karl Albrecht), Vācija - 27 mljrd. USD;

4. Bernārs Arno (Bernard Arnault), Francija - 25.5 mljrd. USD;

5. Romāns Abramovičs (Roman Abramovich), Krievija - 23.5 mljrd. USD;

6. Teo Albrehts (Theo Albrecht), Vācija - 23 mljrd. USD;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sešu galveno Holivudas kinostudiju ienākumi no filmām, salīdzinot 2005. gadu ar 2006. gadu, ir palielinājušies par 8%, sasniedzot 42,6 miljardus USD, ziņo hollywoodreporter.

24,3 miljardi USD tika nopelnīti ASV, savukārt 18,3 miljardi USD ārpus tās robežām.

No tām valstīm, kas atrodas ārpus ASV, vislielāko atdevi ir devusi Lielbritānija, bet ienākumi no Krievijas katru gadu palielinās par aptuveni 50% - 2002. gadā - 88,7 miljoni USD, 2003. gadā - 124,3 miljoni USD, 2004. gadā 160,4 miljoni USD, 2005. gadā - 196,6 miljoni USD un 2006. gadā 295,7 miljoni USD.

No visas Eiropas uz Holivudu aizceļoja 2,1 miljards USD.

15 valstis, no kurām ir vislielākie ienākumi (izņemot ASV):

1. Lielbritānija - 3,4 miljardi USD;

2. Kanāda - 1,8 miljardi USD;

3. Vācija - 1,7 miljardi USD;

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievijas oligarhus krīze atmetusi piecus gadus atpakaļ

, 17.04.2009

Iepriekšējā gada bagātākais cilvēks Krievijā, kompānijas Rusal īpašnieks Oļegs Deripasks, gada laikā zaudēja 25.1 miljardu USD (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas 100 bagātākie cilvēki krīzes dēļ zaudējuši 73% no savu īpašumu vērtības, atsaucoties uz Forbes Russia, ziņo Bloomberg.

Bloomberg atzīmē, ka Krievijas bagātāko cilvēku īpašumu vērtība samazinājusies vairāk nekā trīs reizes un nokritusi līdz 2004. gada līmenim.

Krievijas oligarhus krīze skārusi īpaši smagi, jo viņi naudu pelnījuši ar izejvielu ražošanu, kuru cena pēdējos sešos mēnešos ir ievērojami samazinājusies, turklāt viņiem vēl ir jāatmaksā milzīgi parādi, kas ņemti izejvielu kompleksu iegādei. Ziņu aģentūra AFP norāda, ka 2008. gadā Krievijā miljardieru skaits krietni pārsniedza simtu un ar šiem rādītājiem tā atpalika tikai no ASV, taču krīze miljardieru skaitu ir samazinājusi līdz 32.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kas sagaida Latvijas 100 visbagātākos?

Lato Lapsa, Baltic Screen sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju LAIKA STARS, speciāli Db, 08.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gads Latvijas visbagātākajiem cilvēkiem solās būt ļoti veiksmīgs, un izņēmums varētu būt vienīgi tranzīta nozare, kā arī atsevišķi megauzņēmumi, kuros iestājusies neliela stagnācija, - šāds ir rezultāts Baltic Screen un korporatīvo finanšu kompānijas LAIKA STARS veiktajam pētījumam par Latvijas 100 bagātāko cilvēku biznesa izredzēm tuvākā gada laikā.

Tika izvērtēta virkne faktoru, kas ietekmē Latvijas 100 bagātākajiem uzņēmējiem piederošo īpašumu vērtību, un uz veiktās analīzes bāzes tika sagatavots iespējamais attīstības scenārijs - īpašumu vērtības izmaiņas. Uzņēmēju īpašumu vērtību ietekmē vairāki faktori, kuru izpausmes, lai gan līdzīgas pēc būtības, katru biznesu var ietekmēt savādāk.

Jāņem vērā, ka, prognozējot, kā mainīsies Latvijas 100 bagātāko cilvēku ienākumi, lielākoties tika analizēta publiski pieejamā informācija, un līdz ar to biznesa vērtības izmaiņas tika novērtētas oficiāli pieejamajai jeb caurspīdīgajai biznesa daļai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes ir izveidojis sarakstu ar pasaulē pelnošākajām mūzikas industrijā strādājošajām sievietēm. Saraksta virsotnē atrodas pasaules popa karaliene Madonna, kura ir veikusi arī pasaulē ienesīgāko koncerttūri, kādu jebkad veikusi sieviete. Tūres ienākumi bija 260 miljoni USD.

1. Madonna

Gada laikā no 2006. gada jūnija līdz 2007. gada jūnijam Madonna nopelnīja 72 miljonus USD, ko galvenokārt nodrošināja rekordlielie ienākumi no mākslinieces koncerttūres Confessions. Madonnas peļņu papildina arī ienākumi no ierakstu pārdošanas un apģērbu līnijas H&M veikalos.

2. Barbara Streizande (Barbra Streisand)

Šī māksliniece gada laikā nopelnījusi 60 miljonus USD, pārdodot vairāk nekā 145 miljonus ierakstu visā pasaulē. 2007. gada vasarā biļetes cena uz mākslinieces koncertiem Eiropā sasniedza pat 1 000 USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 29.04.-05.05.

Valters Paiders [email protected], 09.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex Asset Management Izejvielu tirdzniecības vadītāja

Aizvadītajā nedēļā, pirmo reizi četru mēnešu laikā, jēlnaftas kontraktu cenas viesojās zem 50 USD/Bbl atzīmes. Šāda notikumu attīstība ir saistīta ar ASV pieprasījuma samazināšanos, kā arī ar jēlnaftas krājumu palielināšanos. Tirgus īstermiņa perspektīvas ir miglā tītas, kaut pastāv cenu tālākas lejupslīdes risks. Sezonas līdera – benzīna cena turpina uzrādīt vājus rezultātus. Tomēr ilgtermiņā joprojām gaidām cenu kāpumu, ņemot vērā gan ceturtajā ceturksnī sagaidāmo pieprasījuma pieaugumu, gan pārstrādes rūpnīcu augošo patēriņu, gan ģeopolitisko nestabilitāti.

Pagājušajā ceturtdienā, pēdējo minūšu spurts izvilka WTI jēlnaftas cenu no dienas zemākā līmeņa pie 49.80 USD/Bbl. Naftas cena zaudēja 6 USD/Bbl no iepriekšējās nedēļas augstumiem, pateicoties ASV naftas krājumu papildinājumam par 5.4 miljoniem barelu un zemākam nekā cerēts ASV IKP pieaugumam šī gada pirmajā ceturksnī. Visu kontraktu cenas, izņemot dīzeļdegvielu, konsolidējās un noslēdza dienu ar dažu centu kāpumu. To veicināja arī ziņas no Krievijas, kuras ražošanas apjomi pieaugums bija tikai 2.4%, gaidīto 5% vietā. Piektdien NYMEX tirdzniecību uzsāka ar zemākām cenām, jo lēnāka izaugsme ASV tirgus dalībniekos atstāja nemierīgu noskaņojumu. Lielāko dienas daļu cenas lēnām dreifēja neizraisot nekādās straujās izmaiņas, līdz dienas beigās spekulatīvie fondi uzsāka strauju jēlnaftas pārdošanu. Cena izsita atbalsta līmeni pie 50 USD/Bbl, un apstājās tikai pie 49.50 USD/Bbl atzīmes. Benzīna un kurināmās dīzeļdegvielas maija kontraktu beigu termiņa tuvošanās, papildus ietekmēja šo kontraktu cenu kritumu līdz attiecīgi 0.1560 USD/galonā un 0.1250 USD/galonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management» naftas tirgus apskats 15.-21. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 22.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex bankas izejvielu tirdzniecības vadītāja

Pagājušajā nedēļā naftas cenas zaudēja vienotu virzienu un, iestājās stāvoklis, ko var saukt par salīdzinošu stabilitāti. Uz citu dienu fona izcēlās otrdiena, kad cenas strauji kāpa, jo komerciālie tirgus dalībnieki pievēra savas īsās pozīcijas, kas iepriekšējās divās nedēļās bija vērtas vaļā saistībā ar ziņojumiem par pieaugošo naftas piedāvājumu un pieprasījuma atslābumu. Ļoti iespējams, ka īstermiņā cenas varētu turpināt sarukt, bet jāatceras par ļoti spēcīgo atbalsta līmeni WTI jēlnaftai nedaudz virs 50 USD/Bbl.

Piektdien visā kontraktu spektrā bija vērojama cenu lejupslīde, turpinot jau iepriekšējās nedēļās iesākto tendenci. Jēlnaftas cena zaudēja vairāk nekā 0.60 USD/Bbl abās Atlantijas okeāna pusēs. WTI jēlnaftas maija kontrakta cena dienu noslēdza pie 50.49 USD/Bbl atzīmes, bet Brent jēlnaftas jūnija kontrakta cena apstājās pie 51.61 USD/Bbl. Naftas produktu kontraktu cenas sekoja jēlnaftas cenu piemēram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 15.-21. jūnijā

Valters Paiders [email protected], 22.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Pēdējās viesuļvētras naftas ieguves un pārstrādes procesos pārāk jūtamus traucējumus nav radījušas. Papildus tam, pieaugošais skepticisms par naftas patēriņa pieauguma tempiem ASV un Ķīnā šī gada otrajā pusē nospieda jēlnaftas kontraktu cenas uz leju par 2 USD/Bbl. Neskatoties uz to, mēs joprojām uzskatam, ka naftas cenas samazināšanās risks ir neliels un sagaidām, ka WTI jēlnaftas cenas koridors tuvākajās dienās būs 56-60 USD/Bbl.

Piektdien naftas un naftas produktu kontraktu cenas palielinājās, jo tirgus dalībnieki atgriezās tirgū pēc cenu samazinājuma, saistībā ar to, ka viesuļvētra Emīlija neradīja draudus ASV naftas infrastruktūrai. Cenu kāpumam palīdzēja arī īso pozīciju pievēršana pirms brīvdienām. Tomēr tehnisku faktoru ietekmē – 5,8 un 13 dienu vidējie mainīgie pretestības līmeņi izrādījās spēcīgi un cenas pieauga tikai nedaudz. Brent jēlnaftas cena pakāpās par 0.65 USD/Bbl, līdz 57.61 USD/Bbl, bet WTI jēlnaftas cena palielinājās par 0.29 USD/Bbl, līdz 58.09 USD/Bbl. Arī destilātu cenas pieauga: dīzeļdegvielai par 7.5 USD/tonnā un kurināmajai degvielai par 0.52 centiem galonā. Tomēr benzīna cena samazinājās par 0.52 centiem galonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja jūs domājat, ka ekonomiski spēcīgākā pilsēta pasaulē ir vai nu Ņujorka vai Tokija, tad jūs kļūdāties. Ekonomiski spēcīgākā pilsēta ir Londona, liecina žurnāla Forbes veiktais pētījums.

Lai gan ekonomika Ņujorkā un Tokijā ir attīstījusies tālu priekšā Londonai un Honkongai, Forbes tieši šīs divas pilsētas, lielāku ekonomikas attīstības tempu dēļ, ir ierindojis pirmajās divās vietās.

10 ekonomiski spēcīgākās pasaules pilsētas:

Londona

Iekšzemes kopprodukts (2005. gadā) - 452 miljardi USD;

Iekšzemes kopprodukts (2020. gadā) - 708 miljardi USD;

Iekšzemes kopprodukta palielināšanās ātrums - 3%;

Iedzīvotāju skaits (2007. gadā) - 8 567 000.

Honkonga

Iekšzemes kopprodukts (2005. gadā) - 244 miljardi USD;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3D animācijas filmas Šreks ceturtā daļa (Shrek Forever After) Amerikas kinoteātros trešo nedēļu pēc kārtas atrodas pirmajā vietā kases ieņēmumu ziņā.

Otra pelnošākā filma ASV bijusi Get Him To The Greek, kas nedēļas nogalē nopelnījusi 17,4 miljonus ASV dolāru, bet trešā filma Killers ar 16,1 miljonu ASV dolāru lielu peļņu.

Desmit pelnošākās filmas ASV

Vieta
Filma
Nedēļas nogale
Kopā
1.
Shrek Forever After
25.3 milj. USD
183.0 milj. USD
2.
Get Him to the Greek
17.4 milj. USD
17.4 milj. USD
3.
Killers
16.1 milj. USD
16.1 milj. USD
4.
Prince of Persia: The Sands of Time
13.9 milj. USD
59.5 milj. USD
5.
Sex and the City 2
12.7 milj. USD
73.4 milj. USD
6.
Marmaduke
11.3 milj. USD
11.3 milj. USD
7.
Iron Man 2
7.8 milj. USD
291.3 milj. USD
8.
Splice
7.5 milj. USD
7.5 milj. USD
9.
Robin Hood
5.1 milj. USD
94.3 milj. USD
10.
Letters to Juliet
3.0 milj. USD
43.3 milj. USD

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BusinessWeek izveidotajā sarakstā ir apkopotas mašīnas, kuru vērtība nepārsniedz 11 000 USD. Salīdzinājumā ar 1980. gadā populārajām mašīnām Lada, Yugo un Fiat Uno, mūsdienu lētās mašīnas ir daudz drošākas un kvalitatīvākas.

Piecdurvīgs hečbeks Chevrolet Aveo standartkomplektācijā maksā 10 560 USD. Pagājušajā gadā Eiropā, Ziemeļamerikā un Āzijā pārdoti 395 800 Chevrolet Aveo mašīnas.

1,1 litrīgais, piecdurvju Hyundai Atos standartkomplektācijā maksā 6 350 USD, bet ar visām iespējamām ekstrām - 9 920 USD.

Piecvietīgajam Hyundai Getz sākumcena ir 9 400 USD, savukart maksimālā cena ir 11 700 USD. Pagājušajā gadā tika pārdotas 863 000 mašīnas.

Par 4 400 USD ir iespējams iegādāties Suzuki Maruti 800. To ir iespējams iegādāties Indijā, kur arī ražo šo mazo mašīnu, kā arī šī mašīna tiek eksportēta uz Čīli, Ēģipti, Alžīriju, Peru un Nikaragvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets» valūtu tirgus apskats 31.05.-04.06.

Valters Paiders [email protected], 07.06.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

EUR/USD pagājušajā nedēļā noturējās relatīvi šaurā koridorā 1.2140-1.2300. Lai arī ASV jauno darbavietu un bezdarba rādītāji piektdien bija labāki nekā gaidīja tirgus dalībnieki, tomēr straujš USD kāpums nesekoja un USD pat nedaudz kritās Pēc šiem publicētajiem datiem galvenās aktivitātes notika ASV parāda vērtspapīru tirgū, un dolāra svārstības valūtas tirgū tikai atspoguļoja notikumus tur. Gaidāms, ka nākamajā nedēļā, kad vērtspapīru tirgus būs nostabilizējies, USD vērtība sāks atspoguļot nedēļas nogales labos ekonomikas izaugsmes rādītājus, un USD varētu kāpt, pārvarot pagājušās nedēļas līmeņus. EUR/USD varētu krist virzienā atpakaļ uz 1.2000. Svarīgākie starpposmi šajā EUR/USD kritumā varētu būt 1.2150, 1.2110 un 1.2050.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CNNmoney izveidojis sarakstu ar 2007. gada labākajām mašīnām.

Sarakstā iekļuvušas automašīnas, kuras uzrādījušas vislabākos rezultātus ASV Apdrošināšanas institūta drošības testos un guvušas labākās patērētāja atsauksmes.

Par labāko mašīnu kompaktajā klasē atzīta Honda Fit. Tās cena ir starp 14 000 un 16 000 USD. Galvenais šīs mašīnas trumpis ir tās mazais benzīna patēriņš, un tā ir ļoti kompakta.

Par labāko mašīnu vidējā klasē ar cenu zem 20 000 USD atzīta Honda Civic. Tās cena ir starp 17 000 un 23 000 USD. Pēc patērētāju domām, šajā mašīnā ir mājīgs interjers un tai ir laba vadāmība. Pirmo vietu šajā klasē Civic ieņēma arī tāpēc, ka tai bija ļoti labi drošības testu rezultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes, apkopojot datus par slavenībām, izveidojis šā gada lielāko dienas pelnītāju topu. Pirmajā vietā šajā topā iekļuvis Star Wars autors, kurš dienas laikā ieguvis 200 miljonus USD.

Otrajā vietā topā ierindojas Kurtis Džeksons jeb sabiedrībā zināmais mākslinieks 50 Cent. Viņš dienas laikā saņēmis 100 miljonus USD. 2004. gadā 50 Cent mārketinga darījuma rezultātā ar dzērienu ražotāju Glaceau ieguva nedaudz mazāk par 5% no kompānijas akcijām. Šā gada vasarā šo kompāniju par 4,1 miljardu USD iegādājās Coca-Cola. No šī darījuma 50 Cent dienas laikā ieguva 100 miljonus USD.

Šā gada sākumā populāra ASV šova vadītājs Hovards Sterns ieguva prēmiju, kas bija kompānijas Sirius akcijas 82 miljonu USD vērtībā. Prēmiju H. Sterns ieguva par abonentu piesaisti kompānijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets» valūtu tirgus apskats 6.-10. septembrī

Valters Paiders [email protected], 13.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Piektdien ASV dolāra vērtība samazinājās, un EUR/USD pietuvojās 1.229 dolāriem. Viens no būtiskākajiem faktoriem bija ASV ārējās tirdzniecības datu publikācija. Lai gan iznākušie dati bija pat labāki nekā gaidīts - salīdzinot ar prognozētajiem USD 51 mljrd., tirdzniecības deficīts jūlijā bija USD 50.15 mljrd - tas tomēr daudzos izsauca bažas par dolāra vērtību. Jau pirms publikācijas piektdienas rītā tirgus bija diezgan nervozs, un EUR/USD svārstījās 1.22-1.226 dolāru robežās. Jau divas dienas iepriekš - trešdien dolāram nācās saskarties ar pretestību. Šķiet, ka trešdienas ASV FRS vadītāja uzrunā netika saklausīts tik daudz optimisma, cik dīleri bija cerējuši. Daudzi atsāka šaubīties, vai dolāru procentu likmju palielinājās nākamajos mēnešos būs tik straujš kā domāts iepriekš, un šādu noskaņu vadīti daudzi pārdeva dolāru. Gan ASV ārējās tirdzniecības deficīts, gan procentu likmes ir pēdējos mēnešos visvairāk diskutētie jautājumi valūtu dīleru vidū. Tiek uzskatīts, ka tieši šie dvi faktori veidos dolāra pieprasījumu un piedāvājumu nākamajos ceturkšņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«UNIBANKAS» valūtu tirgus apskats 3.06.-9.06.

Ainars Sedlenieks [email protected], 14.06.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2341 EUR/USD Zemākais kurss: 1.2025 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 320 punktu intervālā. Nedēļas laikā eiro vērtība samazinājās par 1.7 centiem. Galvenie faktori, kas ietekmēja dolāra vērtības izmaiņas pārskata periodā, bija maija jaunradīto darba vietu skaita publicēšana un ASV centrālās bankas vadītāja izteikumi, kas norādīja, ka procentu likmes varētu tikt paaugstinātas straujākā tempā nekā centrālā banka līdz šim to bija norādījusi. Pārskata nedēļas pirmajā dienā tika piedzīvotas nelielas EUR/USD valūtu pāra izmaiņas, jo tirgus ieņēma nogaidošu pozīciju pirms 4. jūnijā paredzētās maija nodarbinātības rādītāju publicēšanas. Tirgus arī nereaģēja uz Eiropas Centrālās Bankas lēmumu atstāt bāzes likmi nemainīgu jau 12. mēnesi pēc kārtas. Nākamajā dienā publicētie nodarbinātības rādītāji apliecināja, ka ASV ekonomika maijā ir radījusi 248,000 jaunu darba vietu (prognoze – 216,000). Arī iepriekšējo mēnešu rādītāji tika koriģēti uz augšu, kā rezultātā pēdējos trijos mēnešos kopā ir radīts apmēram 950,000 jaunu darba vietu. Šāds kāpums apliecina gan ASV ekonomikas izaugsmi, kas beidzot atspoguļojas arī noturīgā darba tirgus pieaugumā, taču tā nozīmē arī augstākas izmaksas uzņēmumiem. Tomēr starptautiskās izpētes uzņēmuma First Call pētījumi liecina, ka ASV uzņēmumi šos izdevumu sedz no augstākiem ieņēmumiem un lielākas iedzīvotāju pirktspējas tirgū. Labie maija nodarbinātības dati atkal stiprināja tirgus pārliecību, ka jau šī mēneša beigās ASV centrālā banka paaugstinās bāzes likmi par 25 procentpunktiem. Tomēr dolāra vērtība šīs ziņas ietekmē piedzīvoja kritumu, jo jaunradīto darba vietu skaits nebija tik iespaidīgs, lai vairotu nepieciešamību pēc straujākas procentu likmju paaugstināšanas. Savukārt prognoze par likmes paaugstināšanu par 25 procentpunktiem jau ir iekļauta EUR/USD valūtu pārī, un nodarbinātības cipars nespēja to būtiski uzlabot. Tā rezultātā dolāra vērtība nokrita līdz pēdējo 2 mēnešu zemākajai vērtībai pret eiro. Tomēr pārskata perioda pēdējās divās dienās dolārs spēja uzrādīt visai iespaidīgu kāpumu, EUR/USD valūtu pāra vērtībai sarūkot par vairāk nekā 300 punktiem. Šāds kāpums dolāra kāpums ir saistāms ar ASV centrālās bankas vadītāja Alana Grīnspena izteikumiem, ka centrālā banka ir gatava veikt straujāku procentu likmju paaugstināšanu, ja tas būs nepieciešams inflācijas iegrožošanai. Tā kā inflācija pēdējos mēnešos ir uzrādījusi pieauguma pazīmes, tad šādi izteikumi vairoja tirgus dalībnieku pārliecību, ka procentu likmes šī gada laikā varētu tikt paaugstinātas vairākkārt un varbūt arī par 50 bāzes punktiem. Tādēļ sagaidāms, ka tuvāko pāris mēnešu laikā jebkādas norādes uz inflācijas palielināšanos ASV veicinās tālāku dolāra kāpumu, un pie šādiem nosacījumiem EUR/USD kurss mēneša laikā varētu arī pārsniegt 1.18 dolāru atzīmi. Augstākais kurss: 1.8467 GBP/USD Zemākais kurss: 1.8272 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 200 punktu robežās, un tā vērtība samazinājās par 56 punktiem. EUR/GBP kurss svārstījās 125 punktu robežās, un mārciņas vērtība palielinājās par 75 punktiem. Mārciņas vērtības izmaiņas pārskata periodā bija lielā mērā atkarīgas no EUR/USD valūtu kursa kustības. Tā rezultātā EUR/GBP valūtu pāra vērtība samazinājās līdz pēdējo astoņu nedēļu zemākajam līmenim. Pie pašas Lielbritānijas faktoriem, kas ietekmēja mārciņas vērtību, jāmin prognozes, ka Anglijas Banka 10. jūnija sanāksmes laikā paaugstinās bāzes likmi līdz 4.5%. Par labu šādai prognozei liecina ražošanas izlaides apjomu kāpums aprīlī par 0.9%. Ražošanas apjomi uzrādīja palielināšanos pēc krituma iepriekšējos divos mēnešos, turklāt šis pieaugums bija lielākais pēdējos teju divos gados. Augstākais kurss: 111.33 USD/JPY Zemākais kurss: 108.70 USD/JPY USD/JPY kurss svārstījās 260 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 41 punktu. EUR/JPY k

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes apkopojis bagātāko fiktīvo tēlu TOP 15. Šā gada sarakstā ir iekļuvuši gan multfilmu zvaigznes, gan citplanētieši, gan filmu varoņi.

Topa svarīgākā lieta ir, lai šis varonis būtu izdomāts, un arī izdomāta tā bagātība. Forbes aprēķinājis, ka visu šo bagātnieku kopējā vērtība ir 137 miljardi USD, un, ja šo naudu izdalītu visiem pasaules cilvēkiem, tad katram sanāktu 20 USD.

2. Otrajā vietā ierindots Latvijai nepazīstamais varonis Ming The Merciless, kas ir planētas Mongo diktators. Viņa bagātība ir 20,9 miljardi USD.

3. Trešais šajā sarakstā ir izdomātais mazais bagātnieks Richie Rich, kuram naudas ir tik daudz, ka viņš var atļauties pilnīgi visu. Tad, lūk, Forbes ir aprēķinājis, ka viņa bagātība ir 16,1 miljards USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets» valūtu tirgus apskatss 20.-24. septembrī

Valters Paiders [email protected], 27.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Aizvadītā nedēļa viennozīmīgi pagāja ASV FRS sanāksmes iespaidā. Nedēļas sākumā tirgū bija vērojama pastiprināta nervozitāte, kuras iespaidā galvenais cietējs izrādījās dolārs. Otrdien EUR/USD uzsāka kāpumu, un pēc FRS sniegtā paziņojuma, eiro sasniedza rekordu 1.2346 USD. Lai gan nevienu īpaši nepārsteidza, ka Federālo likmi palielināja līdz 1.75%, lielu iespaidu atstāja FRS komentārs, ka inflācijas gaidas ir pēdējos mēnešos mazinājušās. Pirmā tirgus reakcija bija strauja dolāru pārdošana, uzskatot, ka dolāru procentu likmes varētu šogad arī vairs nekāpt. Nedaudz vēlāk dīleri jau vēlreiz caurskatīja FRS paziņojumu, secinot, ka tik kategoriska FRS nostāja nebūt nav. Dolāram izdevās daļēji savas pozīcijas atgūt. Tomēr ceturtdien paziņotie ekonomiskie dati no ASV nebija īpaši labi, un dīleriem nebija pamatojuma, lai atsāktu dolāru pirkšanu. Nedēļas beigās EUR/USD svārstījās 1.226-1.231 USD robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«UNIBANKAS» valūtu tirgus apskats 3.07.-9.07.

Ainars Sedlenieks [email protected], 12.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2384 EUR/USD Zemākais kurss: 1.2142 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss ir svārstījies 240 punktu intervālā. Nedēļas laikā kursa vērtība palielinājās par 1.6 centiem. Kā galvenie notikumi dolāru tirgū jāmin vairāki ASV ekonomiskie rādītāji, kas norādīja, ka pasaules lielākās ekonomikas izaugsmes tempi krītas, ekonomikai “atdziestot” pēc straujā 8.2% pieauguma pērna gada trešajā ceturksnī. Līdz ar lēnāku ekonomisko izaugsmi arī tirgus dalībnieki koriģē savas prognozes, kas iepriekš paredzēja strauju likmju paaugstināšanu, un šī korekcija ir dolāram nelabvēlīga. Pārskata nedēļas sākumā EUR/USD kurss bija visai mazkustīgs, kas saistāms ar neiespaidīgajiem ekonomiskajiem rādītājiem abās Atlantijas okeāna pusēs. Tā ASV ražošanas indekss jūnijā samazinājās no 62.8 līdz 61.1 punktam, bet būvniecības izdevumi maijā samazinājās par 0.3%. Tomēr eiro nespēja pakāpties uz šo ziņu fona, jo arī Eirozonas dati uzrādīja ražošanas nozares izaugsmes samazināšanos, eksporta pieprasījumam joprojām nespējot kompensēt vājo iekšējo pieprasījumu. Straujākā EUR/USD valūtu pāra kustība notika 2. jūlijā, kad tika publicēts ASV jūnija nodarbinātības rādītāji. Izrādījās, ka pēc trīs mēnešiem ar vidēji 300,000 jauno darba vietu jūnijā šī tendence bija apstājusies, jaunradīto darba vietu skaitam sarūkot līdz 112,000. Un, ja iepriekšējo mēnešu labie rādītāji vairoja tirgus prognozes par strauju dolāru procentu likmju paaugstināšanu, tad pēdējais rādītājs liek sagaidīt lēnāku paaugstināšanas tempu. Šādas prognozes tad arī lika investoriem atbrīvoties no dolāriem. Kā galvenie iemesli vājajam nodarbinātības rādītājam tiek minēta darba vietu skaita samazināšanās ražošanas jomā, un vājais pieaugums mazumtirdzniecības jomā, kas saistāms ar augstajām naftas cenām un šī gada pavasarī korporatīvajā sektorā pastāvošo nenoteiktību. Tālāku dolāra vērtības kritumu līdz pēdējo trīs mēnešu zemākajai vērtībai pret eiro izraisīja pakalpojumu izlaides indeksa samazināšanās līdz 59.5 punktu līmenim (iepriekšējais – 65.2, prognoze – 63.0). Kopā ar iepriekš publicēto vājo nodarbinātības rādītāju, pakalpojumu nozares indeksa kritums sagādāja vilšanos tirgum, kas iepriekš bija prognozējis, ka augustā bāzes likme varētu tikt paaugstināta par 50 punktiem. Šī krituma laikā EUR/USD kurss pārvarēja 1.2350 dolāru pretestības līmeni, kas paver iespējas tālākam eiro kāpumam. Tomēr kā galvenais katalizators, kas ietekmēs kursa attīstību tuvākajās nedēļās, jāmin ASV ekonomiskie rādītāji un to norādes uz tālāku procentu likmju attīstību ASV. Augstākais kurss: 1.8569 GBP/USD Zemākais kurss: 1.8134 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 435 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 3.3 centiem. EUR/GBP kurss svārstījās 70 punktu robežās, un kursa vērtība samazinājās par 28 punktiem. Dolāra kritums EUR/USD valūtu pāra ietvaros ir atspoguļojies arī GBP/USD valūtu kursa kāpumā līdz pēdējo trīs mēnešu augstākajai vērtībai un straujajā EUR/GBP kursa vērtības pieaugumā pārskata nedēļas vidū. Šīs pārskata nedēļas laikā publicētie britu ekonomiskie rādītāja parādīja, ka iepriekš veiktā procentu likmju paaugstināšana ir sākusi atsaukties uz nekustamā īpašuma cenu kāpumu Lielbritānijā un palēninājusi arī ražošanas un pakalpojumu sektoru izaugsmi. Tomēr labie maija rūpnieciskās ražošanas rādītāji, mēneša izteiksmē augot par 0.5% un gada izteiksmē – par 1.3%, ir vairojuši tirgus pārliecību, ka jau augustā varētu sekot jau nākamais procentu likmju paaugstinājums Lielbritānijā. Augstākais kurss: 109.65 USD/JPY Zemākais kurss: 107.91 USD/JPY USD/JPY kurss svārstījās 175 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 35 punktiem. EUR/JPY kurss šajā pārskata periodā svārstījās 345 punktu intervālā, un tā vērtība pieauga par 2.14 jenām. Atšķirībā no citām pasaules vadošajām valūtām, jena pārskata nedēļas laikā nespēja izmantot dolā

Komentāri

Pievienot komentāru