Alternatīvās finanses

Savstarpējo aizdevumu platforma DoFinance iekaro Āzijas tirgu

Žanete Hāka, 16.05.2017

Jaunākais izdevums

Latvijā radītā P2P jeb savstarpējo aizdevumu platforma DoFinance uzsākusi darbību Āzijas reģionā, nodrošinot Eiropas standartiem atbilstošu servisu Āzijas klientiem no uzņēmuma biroja Indonēzijā, informē uzņēmums.

Mēnesi pēc savstarpējo aizdevumu platformas atklāšanas investoriem Latvijā un Eiropā, DoFinance paplašinājusi darbību, platformai kļūstot pieejamai arī investoriem Āzijas lielvalstīs – Indonēzijā, Singapūrā, Vjetnamā, Taizemē, Malaizijā, Dienvidkorejā, Indijā, kā arī Austrālijā un Jaunzēlandē.

«Finanšu tirgus Āzijā strauji aug un kļūst arvien stabilāks, kā rezultātā palielinās pieprasījums pēc fintech jeb alternatīvo finanšu risinājumiem. Lielā iedzīvotāju skaita un konservatīvā banku sektora dēļ, Āzijas tirgus ir pievilcīgs finanšu tehnoloģiju galamērķis. Cilvēki Āzijā meklē iespējas droši investēt savus līdzekļus, savukārt Eiropas finanšu tirgus, viņuprāt, ir ļoti uzticams. Mūsu mērķa tirgū, Dienvidaustrumu Āzijas reģionā, atrodas milzīgs finanšu kapitāls, kuru mēs piedāvājam investēt efektīvāk tieši Eiropā. Dienvidaustrumu Āzijas kopējais iekšzemes kopprodukts ir 2.3 triljoni ASV dolāru, turklāt katru gadu tas pieaug par 5%,» stāsta viens no DoFinance dibinātājiem Jānis Kuļikovskis, kurš ilggadēji darbojas Āzijas tirdzniecības, ražošanas un loģistikas nozarē.

«Lai gan alternatīvo finanšu darījumi notiek online vidē, arī šajā nozarē ļoti būtiska ir precīza klientu apkalpošana un ir īpaši svarīgi to sniegt reģionam atbilstošā veidā. Mūsu pārstāvniecība Indonēzijā sniedz mums skaidrāku izpratni par Āzijas tirgu, kā arī nodrošina klientiem šajā reģionā iespēju komunicēt ar uzņēmuma pārstāvjiem, kas saprot viņu vēlmes un vajadzības, nodrošinot personīgu pieeju katram investoram,» ir pārliecināts DoFinance līdzīpašnieks Viesturs Kuļikovskis.

Kā jau iepriekš ziņots, ieguldot divus miljonus eiro platformas izstrādē, šā gada aprīlī pašmāju uzņēmums Alfa Finance grupa izveidoja jaunu P2P jeb savstarpējās aizdošanas platformu DoFinance ar iespēju ieguldīt līdzekļus ar ienesīgumu līdz 12% gadā. Atšķirībā no citām P2P platformām DoFinance investoriem nodrošina iespēju piekļūt saviem līdzekļiem jebkurā laikā, kā arī, pateicoties tehnoloģiju inovācijai – automatizētajai Auto Invest investēšanai, kas atkārtoti iegulda pieejamos līdzekļus, tie nepārtraukti pelna procentus jau no pirmās dienas.

Visi aizdevumi tiek nodrošināti ar atpirkšanas garantiju jeb BuyBack guarantee, kas nozīmē, ka pat tādā gadījumā, ja kredītņēmējs neatmaksā aizdevumu laikā, investors savu naudu nezaudē.

DoFinance ir uzņēmuma Alfa Finance grupa meitas uzņēmums. Kopš 2015. gada, kad tas tika dibināts, Alfa Finance grupa piesaistījis vairāk nekā 150 000 reģistrētos lietotājus un finansējis aizdevumus vairāk nekā 16 miljonu eiro vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savstarpējo aizdevumu platformā «DoFinance», kopš darbības uzsākšanas pirms septiņiem mēnešiem, investēts pirmais miljons eiro, informē «DoFinance» komunikācijas konsultants Kaspars Zālītis.

Kopumā «DoFinance» platformā reģistrēts 2051 investors, un to ikmēneša pieauguma dinamika tiek vērtēta kā stabila. Platforma ir populāra Eiropas tirgū, tajā pārstāvēti investori turpat no ikvienas Eiropas Ekonomiskās zonas valsts, savukārt aktīvākie investori nāk no Vācijas (30%), Latvijas (14%), Spānijas (11%), Austrijas (4%), Lietuvas (4%), Nīderlandes (3%) un Itālijas (3%).

K. Zālītis informē, ka minimālā investīcija platformā ir 10 eiro, turpretī vidējais investīcijas lielums šajā laika periodā ir 2000 eiro, investējot to vidēji uz 6 mēnešu periodu, izvēloties 12% ienesīguma likmi (šādu modeli izvēlējušies 67% no visiem investoriem). Savukārt investīcijas 6% likmei izvēlējušies 10% investoru, bet 8% likmi – 21% investoru, attiecīgi vidējā ienesīguma likme platformā uz šo brīdi ir 11,13% gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investējot 2 miljonus eiro, izveido jaunu savstarpējo aizdevumu platformu

Žanete Hāka, 12.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidota jauna savstarpējo aizdevumu platforma DoFinance.

Tās izveidotājs ir pašmāju uzņēmums Alfa Finance grupa, kas jaunās P2P jeb savstarpējo aizdevumu platformas izstrādē ieguldījis divus miljonus eiro, informē uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma dibinātāji ir finanšu, investīciju un starptautiskā biznesā pieredzējušie brāļi Viesturs un Jānis Kuļikovski un mārketinga un produktu attīstības stratēģis Ingars Zagorskis.

Pēdējo gadu tendences liecina, ka līdz ar tehnoloģiju strauju attīstību cilvēki ir gatavi līdzdarboties arī procesos, kurus iepriekš atstājuši lietpratēju ziņā. Spilgts piemērs tam ir medicīna un veselīga dzīvesveida aktivitātes. Mūsu uzdevums ir veidot tādus pakalpojumus, kas atvieglo lietotāju dzīvi un ļauj neprofesionāļiem piedalīties šķietami sarežģītos procesos. Tādēļ esam īpaši piedomājuši, lai izveidotu maksimāli vienkāršu, lietotājiem saprotamu un draudzīgu savstarpējo aizdevumu platformu, uzsver līdzdibinātājs un uzņēmuma ideju ģenerators Jānis Kuļikovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Eiropas alternatīvās kreditēšanas līdera tituls Latvijai ir realitāte

Sergejs Sedovs, P2P servisa Robo.cash ģenerāldirektors un dibinātājs, 27.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrumu faktora nozīme Latvijas P2P segmenta darbībā turpina pieaugt, un jau tuvākajā perspektīvā ļaus valstij ieņemt līdera pozīcijas Eiropas alternatīvās kreditēšanas tirgū.

Atšķirībā no vidēji statistiska austrumeiropieša, kurš domā par maksimāli izdevīgu savu līdzekļu investēšanu, potenciālais investors no Latvijas atrodas daudz izteiktākās krustcelēs. No vienas puses, pretēji daudzu augstu amatpersonu izteikumiem, iekšējais investīciju klimats tomēr izskatās tālu no labvēlīga. To apstiprina arī tiešo ārvalstu investīciju apjoms - ja 2011-2015.gadam tas veidoja aptuveni 3,7% no IKP, tad pagājušajā gadā tas bija tikai 0,6%.

Veidoties iekšējām investīcijām traucē arī sociālekonomiskie faktori, piemēram, iedzīvotāju aizplūde uz ES valstīm, zems vidējais atalgojuma apmērs (tajā skaitā arī minimālais), salīdzinot ar Eiropas standartiem, inflācija, sakarā ar nodokļu reformu prognozējamais papildus cenu pieaugums. Turklāt, pēc Ministru prezidenta Māra Kučinska vārdiem, Latvijai būs grūtāk aizstāvēt savas intereses Eiropas Savienības pēc Brexit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās investīcijas Latvijas jaunuzņēmumos 2017. gadā (miljonos eiro):

BitFury 24.85

Creamfinance 21.00

Atlas Dynamics 6.63

DoFinance 2.00

PolyLabs 1.00

DigiPulse 0.84

LightSpace Technologies 0.80

Alina 0.55

Sonarworks 0.50

Avots: Latvijas Start-up uzņēmumu asociācija startin.LV

Investīcijas raksturo potenciālu

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru