Jaunākais izdevums

Šorīt Latvijas Bankas kasēs bija vērojama lielāka rosība nekā ikdienā, stāsta centrālās bankas pārstāvis Jānis Silakalns. No rīta, verot vaļā Latvijas Bankas kases, veidojās nelielas – vairāku desmitu cilvēku - rindas (pirmie interesenti kasēs tika ielaisti plkst.7, bet tirdzniecība uzsākta – plkst.8), bet kolekcijas monētu Zelta saktas. Ripsakta aizvien var iegādāties.

Rūpējoties, lai iespēja iegādāties monētu būtu pēc iespējas plašākam cilvēku lokam, noteikts 5 monētu limits iegādei kasēs vienam pircējam.

Patlaban izkalta pirmā monētas tirāžas daļa – 2500 monētas. Tuvāko mēnešu laikā pie pircējiem nonāks arī pārējā tirāžas daļa, līdz ar to prognozējams, ka monētu pietiks visiem interesentiem.

Kopumā runājot - Latvijas Bankai nav mērķa, ka monētas būtu izpārdotas vienā vai dažās dienās (kaut arī atsevišķām monētām tā mēdz būt), bet dot sabiedrībai iespēju iegādāties šos mākslas darbus naudas formā par nozīmīgām nacionālām un vispārcilvēciskām tēmām, skaidro LB pārstāvji.

Ceturtdien monēta tika prezentēta. LB vadītājs Ilmārs Rimšēvics uzsvēra, ka Latvijas rotāšanas un dāvanu Latvijai veidošanas ietvaros Latvijas Banka kopā ar Latvijas māksliniekiem radīs vairākus veltījumus monētu mākslā, no kuriem īpaši minamas divas programmas – trīs zelta kolekcijas monētas monētu sērijā Zelta saktas un četras Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem veltītas 2 eiro piemiņas monētas, kas iznāks 2016.–2018. gadā.

Vienlaikus ar Latvijas Bankas valsts 100 gadu jubilejas pasākumu programmas izziņošanu prezentētas pirmās divas šo programmu monētas – zelta kolekcijas monēta Latvijas saktas. Ripsakta un 2 eiro piemiņas monēta Vidzeme. Īpaša ir iecere iesaistīt bērnus valsts jubilejas naudas zīmes tapšanā – jau 2016. gada 14. novembrī Latvijas Banka izziņos bērnu zīmējumu konkursu Mana Latvija, kas veiksmes gadījumā nesīs 2018. gadā izlaižamas monētas dizaina risinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka ceturtdien, 10. novembrī, izlaidīs 5 eiro zelta kolekcijas monētu Zelta saktas. Ripsakta, informē Latvijas Banka.

Monēta ar 3.–4. gadsimta ripsaktas atveidojumu ievada Latvijas saktām veltīto eiro zelta kolekcijas monētu sēriju, kas rotās Latviju valsts 100 gadu jubilejā.

Sīkāka informācija par monētu tiks sniegta 9. novembrī no rīta Latvijas Bankas interneta vietnē. Monētas maksimālā tirāža – 7 000 eksemplāru.

Monētas cena – 170 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru