Jaunākais izdevums

AS GE Money fiziskām un juridiskām personām uz diviem mēnešiem apturējusi automašīnu līzinga līgumu slēgšanu, raksta laikraksts Bizness&Baltija. Tagad līzinga devēji veic klientu atlasi, kamēr iepriekš līzinga ņēmējs izvēlējās no daudziem piedāvājumiem.

GE Money pakalpojuma sniegšanas apturēšanu skaidro ar tehniskiem iemesliem, proti, tiek optimizēti procesi un ieviesta jauna kreditēšanas risku vērtēšanas sistēma.

"Tādu nepieciešamību nosaka izveidojusies ekonomiskā situācija. Mēs, tāpat kā pārējie tirgus dalībnieki, aizvien detalizētāk izvērtējam klientu maksātspēju," skaidro GE Money patērētāju kreditēšanas un līzinga produktu pārdošanas direktors Viktors Toropovs.

Kā raksta Bizness&Baltija, jauno automašīnu tirgus gada laikā samazinājies par 35.8%. Tāpat samazinājušies arī līzinga kompāniju kredītportfeļa pieauguma tempi.

Septembra beigās fiziskās personas līzinga devējiem bija parādā 408.169 miljonus latu, kas bija izsniegti automašīnu iegādei. 2008.gada pirmo deviņu mēnešu laikā šis rādītājs izaudzis par 8.2%. Šajā laika periodā juridisko personu autolīzings pieaudzis par 7.6%, sasniedzot 534.989 miljonus latu. Pērn pieauguma temps bija tuvu 50%.

"Situācija patlaban ir tāda, ka nav iespējams izdarīt kādas nākotnes prognozes. Mēs turpinām finansēšanu, taču jau tuvākajā nākotnē pārskatīsim savu politiku. Jau ir skaidrs, ka tā kļūs stingrāka," laikrakstam atzinis Swedbank līzings pārstāvis Jānis Diedišķis, kurš piebilst, ka līdzīgi rīkosies arī pārējās līzinga kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rungainis: Otkritie Latvijas ekonomikai radīs lielāku pienesumu nekā GE Money

NOZARE.LV, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS GE Money Bank Latvijas finanšu tirgum nespēja vai negribēja sniegt pievienoto vērtību, bet Krievijas banka Otkritie ir pietiekami liela un nopietna, lai to izdarītu, radot lielāku labumu arī Latvijas ekonomikai kopumā, uzksata investīciju baņķieris, "IBS Prudentia" partneris Ģirts Rungainis.

Viņš uzskata, ka krievu kapitāla ienākšana Latvijas finanšu sektorā ir pozitīva tendence, jo Latvijas ģeogrāfiskais novietojums Rietumvalstu bankām nav tik interesants. Tāpēc, mēģinot Rīgu veidot par reģiona finanšu centru, Krievijas un NVS valstu klātbūtne esot ļoti svarīga.

Viņaprāt, tas, ka Krievijas bankas Rīgu un Latviju izmanto kā placdarmu savai attīstībai Eiropas Savienībā (ES), mums sniedz tikai ieguvumus, jo nodrošina darbavietas un veido papildu ienākumus ekonomikai.

Vienlaikus Rungainis arī norādīja, ka finanšu tirgus uzraugam līdz ar spēlētāju skaita pieaugumu palielinās darba apjomi, bet, ņemot vērā, ka bankas pašas maksā par to uzraudzību, regulatoram ir visas iespējas attīstīt savas spējas un stiprināt savu kapacitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Swedbank Līzings: nākamgad saruks līzinga tirgus

Ieva Mārtiņa, Db, 27.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank Līzings turpina izsniegt gan aizdevumus auto iegādei līzingā, gan uzņēmumiem iekārtu iegādei, tomēr aktivitāte ir samazinājusies, un nākamgad gaidāms līzinga tirgus samazinājums.

Mainījušies arī finansēšanas nosacījumi, piemēram, auto iegādē jārēķinās ar vismaz 10 % pirmo iemaksu, intervijā Db atklāja Swedbank Līzings vadītājs Daniils Ruļovs.Swedbank Līzings vadītājs Daniils Ruļovs.

Līzinga tirgus ir atkarīgs no vispārējā preču un pakalpojumu pieprasījuma. Ja ir pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem, ir arī pieprasījums pēc attiecīga finansējuma. Ekonomikas situācijai pasliktinoties, līzinga pieprasījums krītas līdz ar preču un pakalpojuma pieprasījuma samazināšanos. Komerctransporta un industriālās tehnikas pārdošanas apjomi samazinās, bet nekādā gadījumā nevaram teikt, ka viss ir apstājies un nekas nenotiek – tie, kas saredz biznesa iespējas un perspektīvu, piesaista finansējumu un attīstās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

GE Money valdē iecelts Vība

Gunta Kursiša, 27.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s GE Money valdē notikušas izmaiņas, to pametot tās loceklim, Francijas pilsonim Frankam Marcilli (Franck Antoine Raymond Marzilli) un viņa vietā stājoties Latvijas pilsonim Reinim Vībam, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Ieraksts par izmaiņām amatpersonu sastāvā veikts šā gada 24. janvārī.

Informācija bankas oficiālajā mājaslapā liecina, ka a/s GE Money Bank valdi vada Alla Vūdsona (Alla Woodson), bankas valdē darbojas arī GE Money Bank Finanšu pārvaldes vadītājs Francisko Segura (Francisco Javier Lopez Segura), GE Money Bank Latvija Juridiskās pārvaldes vadītāja Aleksandra Baranova, GE Money Bank Operāciju pārvaldes vadītāja Jurita Brunava.

GE Money Bank padomi vada Ričards Nefs (Richard Neff) – GE Capital Global Banking Operāciju pārvaldes vadītājs, viņa vietnieks Alešs Blažeks, kā arī padomes locekļi Galina Gavriča Ruotolo, Alans Daniels Aniels un Kelvins Džuons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Cīņai ar krāpniekiem, līzinga devēji izveido tiešsaistes datu bāzi

Zane Atlāce - Bistere, 05.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas līzinga asociācijas biedri sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem ieviesuši vienotu nereģistrējamo līzinga objektu tiešsaistes datu bāzi ar mērķi novērst dubultās finansēšanas iespējas nereģistrējamiem līzinga objektiem Baltijas reģionā.

15.jūlijā Latvijas līzinga asociācijas biedri pievienojās Igaunijas un Lietuvas līzinga asociācijas biedru nereģistrējamo līzinga objektu tiešsaistes datu bāzei. Tās mērķis ir novērst dubultās finansēšanas iespēju – viena un tā paša objekta finansēšanu vairākās līzinga kompānijās vienlaicīgi.

Ieviešanas brīdī tiešsaistes datu bāzē bija ap 35 000 dažādu veidu nereģistrējamu aktīvu vienību, kā piemēram, dažāda veida uzkarināmā lauksaimniecības tehnika, ekskavatori, poligrāfijas un metālapstrādes iekārtas u.c. Pēc visu līzinga sabiedrību aktīvu savadīšanas datu bāzē, paredzamais vienību skaits varēt sasniegt ap 100 000.

Turpmāk vēl pirms darījuma noslēgšanas ar klientu, katrai līzinga kompānijai būs iespēja tiešsaistē pārbaudīt, vai konkrētais objekts jau nav finansēts kādā citā līzinga kompānijā kādā no Baltijas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s GE Money padomē notikušas izmaiņas, to pametot diviem tās līdzšinējiem locekļiem – francūzim Alanam Danielam Amielam (Alain Daniel Amiel) un amerkānim Ričardam Nefam (Richard Neff), liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

GE Money Bank vadību pamet tās valdes loceklis Segura

Gunta Kursiša, 10.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s GE Money Bank valdi pametis tās līdzšinējais veldes loceklis Havjers Lopezs Segura (Javier Lopez Segura), liecina ieraksts laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Konkurences padome ļauj Citadelei pārņemt daļu GE Money aktīvu un saistību

Gunta Kursiša, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut a/s Citadele banka grupas uzņēmumiem iegādāties GE Money grupas aktīvu un saistību kopumu, kurā ietilpst aizdevuma līgumi, noguldījumu līgumi, finanšu līzinga līgumi, brokeru pakalpojumu līgumi un valsts fondēto pensiju un privāto pensiju shēmas pensiju fondi, un atvērtā ieguldījuma fonds.

«KP atļāva apvienošanos, jo tirgus izpēte apliecināja, ka tā nerada kaitējumu konkurencei nevienā no tirgiem, kuros darbojas konkrētie uzņēmumi,» lēmumu pamato padomes pārstāvji.

Apvienošanās rezultātā a/s Citadele banka, Ieguldījumu pārvaldes a/s Citadele Asset Management un a/s Citadele atklātais pensiju fonds iegūs a/s GE Money Bank, Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības GE Money Asset Management un a/s GE Money atklātais pensiju fonds aktīvus.

Apvienošanās rezultātā Citadele grupa pārņems konkrētus GE Money grupas aktīvus, integrējot tos savos uzņēmumos, un tādējādi varēs sniegt izmaksu ziņā efektīvus un piemērotus pakalpojumus GE Money grupas klientiem. Savukārt GE Money grupa tuvākajā laikā plāno izbeigt darbību Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome, izvērtējot GE Money Bank pieteikumu tās kredītu un noguldījumu portfeļu, kā arī ieguldījumu brokeru pakalpojumu līgumu un attiecīgo klientu finanšu instrumentu un ieguldījumu darījumu norēķinu kontos esošo līdzekļu pārejai bankas Citadele īpašumā, nolēma dot atļauju darījuma pabeigšanai.

«Komisijas padome deva atļauju atsevišķu bankas pakalpojumu portfeļu pārejai, jo neredz šķēršļus darījuma tālākai virzībai,» uzsver FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

FKTK ir saņēmusi arī pieteikumu GE Money Asset Management fondu un pensiju 2. un 3. līmeņa plānu pārvaldīšanas nodošanai IPAS Citadele Asset Management, kas vēl jāvērtē atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Darījums starp GE Money Bank un banku Citadele paredz, ka Citadele no GE Money Bank pārņems privātpersonu un uzņēmumu norēķinu kontu apkalpošanu, depozītus, krājkontus un kredītus. Noslēgtais līgums nosaka arī GE Money Asset Management fondu un pensiju 2. un 3. līmeņa plānu pārvaldīšanas nodošanu Citadeles grupas uzņēmumam IPAS Citadele Asset Management.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši stratēģijai, kas paredz apdomīgu un atbildīgu iziešanu no Latvijas tirgus, GE Money Bank ir parakstījusi līgumu, kas paredz, ka banka Citadele pārņems no GE Money Bank iedzīvotāju un uzņēmumu norēķinu kontu apkalpošanu, depozītus, krājkontus un kredītus, informē bankas pārstāvji.

Darījums paredz arī GE Money Asset Management fondu un pensiju 2. un 3. līmeņa plānu pārvaldīšanas nodošanu Citadeles grupas uzņēmumam IPAS Citadele Asset Management.

Līgums starp GE Money Bank un Citadeli kopā ar citiem likumā paredzētajiem dokumentiem ir iesniegts Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) atļaujas saņemšanai.

Tuvāko dienu laikā GE Money Bank filiālēs Daugavpilī, Liepājā, Ludzā un Rīgā darbu uzsāks arī Citadeles darbinieki, un ikvienam būs iespēja saņemt plašāku informāciju par pāreju uz Citadeli. Tāpat darbinieki palīdzēs arī izvēlēties piemērotākos Citadeles pakalpojumus atbilstoši katra klienta vēlmēm. Šāda iespēja klientiem tiks nodrošināta līdz 20.septembrim, stāsta Citadele banka vadītājs Guntis Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

GE Money Bank šo gadu pabeigs ar 16 miljonu latu zaudējumiem

Ieva Mārtiņa, Db, 22.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

GE Money Bank 2008. gadu plāno noslēgt ar 16 miljonu latu zaudējumiem, liecina bankas paziņojums.

«Nākamais gads pēc visu ekonomistu prognozēm solās būt sarežģīts un kredītportfeļa kvalitāte pasliktināsies visām bankām, bet mēs esam gatavi arī tam. Mēs turpināsim kreditēšanu, bet daudz piesardzīgāk, nākamgad lielāku uzmanību pievērsīsim noguldījumu produktu īpatsvara palielināšanai un turpināsim aktīvo uzkrājumu veidošanas politiku,» tā D.Cimbers.

Vienlaikus pasaules otrā lielākā korporācija General Electric (GE) pieņēmusi lēmumu palielināt Latvijas GE Money Bank pamatkapitālu par 25 miljoniem latu tuvāko 4 mēnešu laikā. Kapitāls tiks piešķirts divās daļās, un pirmā no tām 7 miljonu latu apmērā subordinētais kapitāls, jau ir saņemta. Lēmumu par otro daļu vēl oficiāli jāapstiprina akcionāru sapulcē, janvāra sākumā, kur GE pārstāv 99,9%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Zviedri iegādājas patēriņa kreditēšanas un līzinga kompāniju GE Money

Žanete Hāka, 19.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp General Electric Capital Corporation un Zviedrijas finanšu holdinga kompāniju Marginalen AB ir noslēgts darījums, kas paredz patēriņa kreditēšanas un līzinga kompānijas AS GE Money pāreju Marginalen AB īpašumā ar 17. augustu.

Kā informēja uzņēmuma pārstāvji, noslēgtais darījums neietekmēs patēriņa kreditēšanas un līzinga kompānijas AS GE Money klientu esošās saistības – esošie līgumi un maksājumu grafiki būs spēkā arī turpmāk.

Kontu numuri, uz kuriem jāveic grafikos noteiktie maksājumi, paliek nemainīgi.

Līdz ar kompānijas AS GE Money īpašnieka maiņu mainīsies tikai uzņēmuma nosaukums un juridiskā adrese. Visi patēriņa kreditēšanas un līzinga kompānijas AS GE Money klienti tuvākajā laikā par minētajām pārmaiņām saņems informatīvu vēstuli.

Darījuma summa ir konfidenciāla un netiek atklāta, norāda Marginalen pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Šobrīd līzinga tirgū ir jau ap 10 konkurētspējīgu finansētāju

Ieva Mārtiņa, 23.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas līzinga tirgū šogad pirmajos četros mēnešos jauno darījumu apjoms pieaudzis par 88%, sasniedzot 86 miljonus latu. Tajā skaitā visvairāk finansējumu sniegušas Nordea Finance Latvia un UniCredit Leasing.

Latvijas līzinga devēju asociācijas un Latvijas pilnvaroto autotirgotāju asociācijas dati liecina, ka jaunajos līzinga darījumos Nordea izsniegtais finansējums sasniedzis 23,35 milj. Ls, tajā skaitā visvairāk – 8,87 milj. Ls - izsniegts komerctransporta iegādei. Arī no UniCredit Leasings kopumā izsniegtajiem 17,6 milj. Ls lielāko daļu 8,15 milj. Ls apjomā veido finansējums komerctransporta iegādei.

Tām ar 13,8 miljoniem latu (no tiem 6,6 milj. Ls autolīzings) seko SEB līzings, bet ar 8,2 miljoniem latu – DnB NORD Līzings, kas šogad arī visvairāk (4,14 milj .Ls) finansējis auto iegādi. Pēc līzinga portfeļa apjoma lielākā līzinga kompānija Swedbank līzings šogad četros mēnešos izsniegusi jaunu līzinga finansējumu 7,9 milj. Ls apjomā, tajā skaitā 5,59 milj. Ls veido autolīzings. Dati liecina, ka jaunus darījums šogad vispār nav slēgusi GE Money Latvia, GE Money Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairākiem gadiem Euribor procentu likme šogad pārsniegusi nulles atzīmi un, lai cīnītos ar straujo inflāciju, Eiropas Centrālā banka likmi paaugstinājusi straujāk, nekā iepriekš tika prognozēts. Tas atstāj iespaidu ne tikai uz mājokļa aizdevumiem, bet arī uz automašīnu, tehnikas un iekārtu iegādi līzingā. Tajā pašā laikā straujais cenu kāpums auto tirgū ir samazinājies.

“Šogad tirgu joprojām turpina ietekmēt jauno auto piegāžu garie termiņi, tā izraisītais automašīnu cenu kāpums un tagad arī Euribor likmes paaugstināšanās. Lielākā daļa līzinga līgumu gan automašīnu, gan tehnikas un iekārtu iegādei ir slēgti ar mainīgu procentu likmi. Tas nozīmē, ka ikmēneša līzinga maksājumu ietekmē arī Euribor izmaiņas, un līzinga ņēmējiem ir vēl rūpīgāk jāizvērtē sava spēja atmaksāt aizdevumu visā līzinga periodā,” norāda Raivo Bāle, Luminor Līzings vadītājs.

Piemēram, laikā, kad Euribor likme saglabājās negatīva, ja klients iegādājās automašīnu ar vērtību 25 000 eiro līzingā uz pieciem gadiem ar 10% pirmo iemaksu un 2,14% likmi, ikmēneša maksājums sasniedza 396 eiro. Līdz ar Euribor likmes paaugstināšanos, šobrīd ikmēneša maksājums ir pieaudzis par aptuveni 17 līdz 22 eiro, atkarībā no tā, vai klients ir noslēdzis līzinga līgumu par trīs vai sešu mēnešu Euribor likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

GE Money Bank un ISEC uzsāk jaunu iniciatīvu augstākajā izglītībā

, 07.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 7.oktobrī GE Money Bank un Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) parakstīja sadarbības līgumu par ikgadējas intelektuālas olimpiādes augstskolām organizēšanu.

Šā gada tēma ir “Personāla vadība esošajos Latvijas ekonomikas apstākļos”. Olimpiāde veidota ar praktisku pieeju, arī uzvarētājiem būs iespēja apmeklēt praktiskas, starptautiskas apmācības cilvēku līderībā, Db.lv informē AS GE Money Bank Preses sekretāre Tija Ezeriņa.

Latvijā tikai trīs augstskolās personāla vadība tiek piedāvāta kā atsevišķa programma. Taču pašlaik, kad ekonomika piedzīvo straujas pārmaiņas, uzņēmumiem visbūtiskāk ir spēt pareizi, atbilstoši situācijai, vadīt cilvēkus - piesaistīt jaunus darbiniekus, motivēt un noturēt esošos, kā arī optimizēt struktūru un paaugstināt darba produktivitāti. Tā kā darbinieki ir uzņēmuma vērtīgākais resurss, tad biznesa veiksmes atslēga izdzīvošanai ir profesionāls personāla vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līzinga procenti trīskāršosies

Ieva Mārtiņa, Db, 23.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā pieaugs resursu cenas un aizdevumu procentu likmes, daudzi uzņēmēji varētu bankrotēt, tostarp auto dīleri. Eiropas valstīs lielākās līzinga kompānijas UniCredit Group uzņēmuma Latvijā UniCredit Leasing, kas pamatā nodarbojas ar industriālās tehnikas un komerctransporta iegādes finansēšanu, vadītājs Jānis Buks intervijā Db situāciju ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā raksturo kā smagu, bet vienlaikus pauž optimismu par nākotni.

Vai situācija pasaules finanšu tirgū iespaidos Latvijas UniCredit Leasing?

Uz mums atsauksies tas, kas notiek iekšējā tirgū. Kopējie apjomi tirgū ir būtiski samazinājušies. Mums gan nav tik būtisks kritums kā tirgū, ja skatāmies deviņu mēnešu rezultātus. Pieaudzis kredītu kavētāju skaits.

Par cik procentiem?

Ir palielinājies, bet nav tāds, kas nebūtu kontrolējams. Ir daži komerctransporta uzņēmumi, kuriem ir problēmas, daži jau darbību ir apstādinājuši.

Kāpēc?

Pieaugušas izmaksas degvielai un apdrošināšanai. Starptautisko pārvadājumu industrijai ir smaga situācija. Degvielas izmaksas un apdrošināšana veido 70 % no kopējām izmaksām, transportēšanas apjomi ir kritušies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Auto līzinga piedāvājumos samazina vai atceļ pirmās iemaksas

Žanete Hāka, 27.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada līzinga un faktoringa nozares dati precīzi atspoguļo mēreni pozitīvās tendences Latvijas tautsaimniecībā. Salīdzinot 2016. gada un 2015. gada trīs ceturkšņus, līzinga jauno darījumu apjoms nozarē pieaudzis par 4,8%, bet faktoringa jaunie limiti pieauguši par 5,4%. Līzinga un faktoringa portfelis valstī pieaudzis par 10,5%, sasniedzot 1,5 miljardus eiro, skaidro Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits.

Līzings Latvijā nostiprinājies kā ērts un uzticams pakalpojums ar skaidru regulējumu. Jau vairākus gadus Latvija ir vienā no trim – četrām vadošajām vietām pasaulē līzinga portfeļa apjomu ziņā, salīdzinot pret iekšzemes kopproduktu.

«Pērnajā gadā bija vērojams pieaugums gan lauksaimniecības tehnikas, gan komerctransporta līzingā, jaunajiem līzinga darījumiem palielinoties par 14,1%, salīdzinot ar 2015. gada 3. ceturksni, kā arī auto līzingā, kur jaunie līzinga darījumi, salīdzinot ar pērnā gada 3. ceturksni pieauguši par 18,8%. Jaunu vieglo automašīnu līzinga darījumu apjomi pērn pieauguši par 25%. Palielinājusies arī kopējā auto līzinga finansējuma popularitāte – 54% no visām jaunajām vieglajām automašīnām tika iegādātas, izmantojot līzinga finansējumu. 2015. gadā tie bija 50%,» komentē I. Šmits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji augot inflācijai un būtiski palielinoties Euribor likmēm, kopš pagājušā gada otrā ceturkšņa līdz gada beigām krities noslēgto līzinga līgumu skaits.

Izvērtējot Latvijas lielāko līzinga uzņēmumu datus, šī gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, noslēgto līzinga līgumu skaits ir par 8% mazāks, liecina AS “Kredītinformācijas Birojs” apkopotā informācija. Savukārt, turpinot augt vidējai vienam kredītam izsniegtai summai, kopējā izsniegtā summa saglabājusies teju nemainīga (+1%).

“Pēc 2020. gadā piedzīvotā krituma līzinga tirgus nākamos gadus uzrādīja atkopšanās tendences, audzējot darījumu skaitu pret attiecīgo laika periodu iepriekšējā gadā. Tomēr, sākot ar 2022. gada 2. ceturksni, darījumu skaits, salīdzinot ar gadu iepriekš, sācis samazināties. Vidējais darījumu skaita samazinājums katru ceturksni ir par aptuveni 200 darījumiem. Turpretī noslēgto darījumu summas regulāri pieaug, vienīgo reizi darījumu summām samazinoties 2022. gadā 2. ceturksnī,” informē AS “Kredītinformācijas Birojs” izpilddirektors Intars Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzņēmējiem nozīmīgi jaunumi likumos

Mārtiņš Bunkus, [email protected], 25.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par izmaiņām ar nodokļiem saistītajos likumos ir gana runāts. Lai uz to fona no redzesloka nepazustu citi svarīgi jaunumi, piedāvāju vērst uzmanību uz aktuālām izmaiņām Komerclikumā un Civilprocesa likumā.

Izmaiņas un jauninājumi Komerclikumā

Šā gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Komerclikumā, kas papildina likumu ar jaunu D daļu – «Komercdarījumi». Šis ir pozitīvs pavērsiens Latvijas komerctiesībās, jo līdz šim mūsdienu vajadzībām piemēroja Civillikumu, kas tika izstrādāts un darbojās kopš pirmās Latvijas brīvvalsts laika. Ir pagājis gandrīz gadsimts, un uzņēmējdarbības videi, saprotams, šobrīd ir citas prasības un vajadzības. Cita starpā jaunais likums pirmo reizi ievieš atsevišķu regulējumu komerciālajiem pirkuma, komisijas, glabājuma un ekspedīcijas līgumiem, kā arī tādiem plaši izmantotiem līgumiem kā līzinga, faktoringa un franšīzes līgums. No praktiskā viedokļa uzņēmējiem tiek atvieglināta līgumu izstrāde, jo svarīgākais jau ir atrunāts likumā. Būtisks aspekts – Komerclikumā tagad ir noteikti īsāki noilguma termiņi, tādējādi uzņēmējiem vairs nebūs jāuztraucas, ka pret viņiem varēs vērsties ar pretenziju par darījumu, kas noslēgts pirms vairākiem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Money Express iegādājusies naudas pārvedumu kompāniju SIA Transferta, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Money Express pārstāvji informēja, ka 2017.gada 15.augustā ir pabeigts darījums, kura ietvaros Money Express iegādājusies 100% Transferta kapitāldaļu.

«Mēs plānojam saglabāt zīmolu Transferta, lai turpinātu attīstīties ar šo vārdu. Mūsu jaunā sistēma apvienos visas naudas pārvedumu sistēmas, kuras mēs pašlaik piedāvājam, vienā IT risinājumā. Šis risinājums uzlabos klientu apkalpošanas efektivitāti (..). Tuvākajā nākotnē mēs plānojam paplašināt mūsu partneru aģentu tīklu Latvijas teritorijā un Igaunijā, kur mūsu kompānijai patlaban pieder uzņēmums ME Company, kas arī strādā ar tirdzniecības zīmi Money Express,» sacīja Money Express valdes loceklis Nikolajs Timofejevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

GE Money Bank maina nosaukumu uz GE Capital Latvia

Žanete Hāka, 05.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk AS GE Money Bank nosaukums būs GE Capital Latvia, informē bankas pārstāvji.

Atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumam anulēt GE Money Bank kredītiestādes licenci un ievērojot Kredītiestāžu likumu, kas nosaka, ka vārdu banka uzņēmuma nosaukumā atļauts izmantot tikai licencētām kredītiestādēm, GE Money Bank Latvija akcionāri pieņēmuši lēmumu par GE Money Bank nosaukuma maiņu.

Papildus tiek mainīta arī uzņēmuma juridiskās adrese.

Tādēļ turpmāk bankas nosaukums ir GE Capital Latvia, un juridiskā adrese - Aspazijas bulvāris 24-1, Rīga.

Izmaiņas neietekmē GE Money Bank esošo klientu saistības, par kurām norēķini ir jāveic atbilstoši spēkā esošajam grafikam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Audzis līzingā finansēto automašīnu īpatsvars

Žanete Hāka, 14.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušais gads Latvijā iezīmējās ar pieprasījuma pieaugumu pēc jaunām vieglajām automašīnām un augstāku līzingā finansēto automašīnu īpatsvaru, norāda DNB bankas eksperti.

Kopumā šī gan nav tendence tikai Latvijā vien, jo vēlmi iegūt automašīnu, kas nāk tieši no rūpnīcas, arvien vairāk var novērot arī citviet pasaulē.

Saskaņā ar CSDD datiem 2016. gadā Latvijā ir bijuši 65 213 vieglo automašīnu pirmreizējas reģistrācijas darījumi, kas ietver gan jauno, gan lietoto auto iegādi. Salīdzinot ar 2015. gadu, par 15 % pieaudzis pieprasījums pēc jaunajām vieglajām automašīnām, sasniedzot 18 519 iegādes darījumus. Par spīti komerctransporta pieprasījuma samazinājumam (- 6 %) kopumā pozitīvu kāpumu jaunu vieglo automobiļu segmentā ir nodrošinājis pieaugums pasažieru transporta iegādē. Salīdzinājumā ar 2015. gadu šo transporta līdzekļu iegādes skaits palielinājies par 19 %. Pieaugumu ir nodrošinājušas gan juridiskās (+13%), gan fiziskās (+ 22 %) personas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līzingā izsniegts par 28,5% vairāk

Žanete Hāka, 27.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gada beigās kopējais līzinga un faktoringa portfelis Latvijā bija 1,356 miljardi eiro, kas ir par 9,8% vairāk nekā iepriekšējā gada beigās, liecina Latvijas Līzinga devēju asociācijas (LLDA) apkopotie dati.

Līzinga portfelis 2015. gada laikā audzis par 7,4%, un gada beigās tā apjoms bija 1,2 miljardi eiro. No tā 78% jeb 942 miljoni eiro ir finanšu līzings, bet 22% jeb 261 miljons eiro – operatīvais līzings. Savukārt faktoringa pieaugums gada laikā bijis vēl straujāks – 33%, gada beigās sasniedzot 152 miljonu eiro portfeļa apjomu.

«2015. gadā līzinga tirgū bija vēroja stabila izaugsme. Statistikas dati liecina, ka ekonomikai turpinot atveseļoties, pieaugusi privātpersonu un uzņēmumu pirktspēja - pārliecība par savu finansiālo stāvokli un vēlme investēt,» 2015. gada rādītājus komentē LLDA vadītājs Jevgenijs Belezjaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Auto tirgotāji adaptējas pārmaiņām

Ieva Mārtiņa, Aldis Zelmenis, Db, 12.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki oficiālie jaunu auto dīleri nenolaiž rokas un šobrīd pārkvalificē biznesu, tostarp pārņem no līzinga kompānijām atņemtos auto, lai tos tālāk pārdotu.

Šā gada janvāris apliecināja, ka jauno auto pārdošana Latvijā ir faktiski apstājusies. Latvijas Pilnvaroto Autotirgotāju asociācijas dati liecina, ka janvārī reģistrēti tikai 494 jauni vieglie auto, kas ir par 1 697 auto jeb 77.5 % mazāk nekā janvārī pirms gada. Tomēr Db uzzināja, ka oficiālie jauno auto dīleri nedomā padoties un savus biznesus pārkvalificē, priekšplānā izvirzot lietotu auto pārdošanu.

Pārņem no līzinga

Latvijas lielākās līzinga kompānijas Swedbank Līzings vadītājs Daniils Ruļovs Db pastāstīja, ka pēdējā laikā vairāki autodīleri vērsušies ar piedāvājumu savā paspārnē pārņemt tos attiecīgās markas auto, ko līzinga kompānijas pārņēmu­šas no saviem klientiem, kas vairs nav spējuši atmaksāt līzingu. D. Ruļovs atzina, ka līzinga kompānija šādu piedāvājumu atbalsta un ar dīleriem sadarbojas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Komerctransportu un automašīnas līzingā pērk vairāk

Žanete Hāka, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā straujāk pieauga komerctransporta un auto līzinga apjomi, bet mērenāks pieaugums bija iekārtu līzingā, stāsta Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits.

Aizvadītais gads Latvijas līzinga un faktoringa nozarē iezīmējās ar līzinga izaugsmes stabilizāciju, kā arī ar strauju faktoringa apgrozījuma pieaugumu. Nozarē līzinga jomā aktīvi darbojās astoņi uzņēmumi. Līzingā 2012.gadā jauno darījumu pieaugums bija ap 16%.

Latvijas līzinga nozarē dominē iekārtu un komerctransporta darījumi, kas aizvadītajā gadā auguši par 14%.

Paredzams, ka līzinga jauno darījumu apjoms Latvijā tuvākajos divos gados augs 10%-12% līmenī, uzskata I. Šmits.

Gada beigās līzinga un faktoringa portfelis veidoja 895 miljoni latu. Nozares portfelis krītas jau kopš 2008.gada, tomēr 2012. gadā šis kritums sasniedza zemāko punktu. Lai arī kopumā samazinājums joprojām bija vērojams, tas bija daudz mazāks nekā iepriekšējos četros gados un pēc eksperta domām nākamajos gados ir gaidāma pakāpeniska un lēna izaugsme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Standard Chartered iegādāsies GE Money

Lelde Petrāne, 24.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas banka Standard Chartered paziņojusi par plāniem iegādāties Singapūrā bāzēto uzņēmumu GE Money, ziņo BBC.

Standard Chartered nav atklājusi, cik daudz tā maksās par kredītu sniedzēju, bet norādījusi, ka GE Money aktīvu vērtība ir 1,8 miljardi ASV dolāru.

Darījumu paredzēts noslēgt šā gada pirmajā ceturksnī.

Latvijā darbojas seši GE Money uzņēmumi - AS GE Money Bank, AS GE Money atklātais pensiju fonds, IPS GE Money Asset Management, AS GE Money, SIA GE Money Latvia Holdings un SIA Finstar Baltic.

Komentāri

Pievienot komentāru