Finanses

Hansab bankomātus sargās arī Lietuvā

, 02.03.2009

Jaunākais izdevums

SIA HANSAB Lietuvā iedzīvina risinājumus, kas palīdz pasargāt bankomātus no to zagšanas.

Latvijas tirgū aizsargierīces, ar kuru palīdzību iespējams pasargāt bankomātus no to zagšanas, jo paredz naudas banknošu iekrāsošanu ar īpašu krāsu, jau tiek piedāvātas kopš pērnā gada augusta.

Kā atzīst SIA HANSAB projektu vadītāja Arlita Eglīte: „Mēs sadarbojamies ar Oberthur cash protection, lai piedāvātu Latvijas komercbankām un inkasatoriem iespēju pasargāt banknotes bankomātos un ārpus tiem. HANSAB tiek pārstāvēts visās trijās Baltijas valstīs un šī brīža situācijā, kad saistībā ar ekonomisko krīzi zādzību skaits palielinās, esam pārliecināti, ka tieši šāda veida bankomātu aizsardzība un banknošu iezīmēšana būs efektīvākais līdzeklis pret laupīšanu. Tas jau ilgāku laiku sevi kā veiksmīgu risinājumu ir pierādījis arī citās valstīs.”

Jāpiemin, ka Lietuvā ir pieņemti jauni nosacījumi saistībā ar iekrāsotajām naudas zīmēm, kuri paredz - turpmāk Lietuvas Banka no iedzīvotājiem nepieņems un nemainīs ar šādu krāsu iekrāsotas naudaszīmes. Šobrīd pie iekrāsoto banknošu identificēšanā liela nozīme ir valsts policijai un centrālajai bankai, kas ietekmē un nosaka likumdošanu, saistītu ar sodu piemērošanu. Kā atzīst Arlita Eglīte, Latvijā šāda veida pakalpojums neapšaubāmi būs pieprasīts, tiklīdz Lietuvas komercbankas apstiprinās šī aizsardzības risinājuma efektivitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi tehnoloģiju uzņēmumi Hansab un SoftBank Robotics ir apvienojusi spēkus, piedāvājot iespēju uzņēmumiem izmantot cilvēkveidīgo robotu Pepper, lai inovatīvā veidā nodrošinātu komunikāciju ar saviem klientiem un partneriem.

2016. gada beigās Hansab kļuva par sertificētu Softbank Robotics cilvēkveidīgā robota Pepper oficiālo partneri un izplatītāju Baltijas teritorijā. Hansab kā sertificēts partneris nodarbojās ar individuālu programmatūras izstrādi atbilstoši gala lietotāja biznesa vajadzībām. Softbank Robotics izstrādā un ražo humanoīdos robotus, Francijā, tomēr aplikāciju izstrāde notiek Hansab Grupas ietvaros. SIA Hansab veic gala lietotāja biznesa vajadzību identificēšanu un tālāk šo informāciju nodod uzņēmumam Hansab IT solutions, kas veic programmatūras izstrādi. Uzņēmumā šobrīd ir nodarbināti 9 cilvēki, taču Hansab IT Solutions mērķis jau pārskatāmā laikā ir darbinieku skaitu palielināt līdz 20 cilvēkiem. Fiziski uzņēmums atrodas Igaunijā, Tallinā, tāpēc izstādi veic gan Igaunijā, gan Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības un biznesa optimizācijas iekārtu un programmatūras tirgotājs SIA «Hansab» 2017.gadā palielināja apgrozījumu par 22,1% salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata gadu - līdz 5,455 miljoniem eiro, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Uzņēmums pagājušajā gadā darbojies ar peļņu, kas pēc nodokļu nomaksas veidoja 57 tūkstošus eiro, pretēji zaudējumiem 2016.gadā.

Gandrīz 73% no uzņēmuma apgrozījuma veidoja ieņēmumi no preču pārdošanas, bet atlikušie 27% no apgrozījuma bija ieņēmumi no pakalpojumu sniegšanas. SIA «Hansab» gada pārskatā atzīmē, ka tieši preču pārdošanā uzņēmums piedzīvojis straujāko ieņēmumu pieaugumu - tie pērn bija 3,960 miljoni eiro jeb par 30% vairāk nekā 2016.gadā. Ieņēmumi no pakalpojumu sniegšanas pieauga par 4,9% un bija 1,494 miljoni eiro.

«Pieaugumu apgrozījumā sekmēja noslēgtie darījumi par digitāliem kodu kalkulatoriem, naudas apstrādes tehniku finanšu sektorā un drosības risinājumiem mazumtirdzniecības sektorā,» SIA «Hansab» norāda savā gada pārskatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

BaltCap investē automatizācijas pakalpojumu jomā

Db.lv, 16.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātā kapitāla fondu pārvaldnieks Baltijā BaltCap iegādāsies 70 % Baltijā vadošā automatizācijas tehnoloģiju uzņēmuma Hansab Group akcijas.

Hansab, kas dibināts 1991. gadā, izstrādā un sniedz drošības, maksājumu apstrādes, tirdzniecības vietu, sūtījumu piegādes, rindu regulēšanas sistēmu, autostāvvietu un citus automatizācijas risinājumus uzņēmumiem no loģistikas, finanšu, mazumtirdzniecības u.c. nozarēm, kā arī publiskā sektora. Uzņēmums darbojas Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Somijā, un tam ir 18 biroji un apkalpošanas punkti visā reģionā.

"Hansab ir atzīts uzņēmums, kas ir izveidojis efektīvu, augstas kvalitātes klientu apkalpošanas modeli strauji augošajā automatizācijas jomā," saka BaltCap vadošais partneris Dagnis Dreimanis. "Mēs saredzam plašu iespēju loku šī uzņēmuma izaugsmei, izmantojot BaltCap ilggadējo pieredzi, virzot Baltijas uzņēmumus attīstībai globālajā tirgū."

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Hansab kāpinājis apgrozījumu par 58%, bet auguši zaudējumi

Žanete Hāka, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā piepildījušās iepriekš plānotās prognozes un drošības un biznesa optimizācijas iekārtu un programmatūras tirgotāja SIA Hansab apgrozījums audzis par 58%, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma apgrozījums palielinājies līdz 3,06 miljoniem latu. Tomēr, neskatoties uz apgrozījuma vērā ņemamo pieaugumu, pārskata gadā uzņēmums strādājis ar 43,94 tūkstošu latu lieliem zaudējumiem (zaudējumi 2011.gadā – 34,02 tūkstoši latu).

Hansab arī pērn izdevies nezaudēt līderpozīcijas banku sektorā – uzņēmuma lielākie darījumi ir Swedbank POS, Swedbank ATM un sadarbība ar citadeli, savukārt tirdzniecības sektorā – veikalu tīkls Prisma.

Šogad tiek plānots SIA Hansab apgrozījuma kāpums par 56%, kas saistīts ar eiro ieviešanu Latvijā. Tāpat arī paredzēta sadarbības stiprināšana ar bankām un lielākajiem stratēģiskajiem klientiem un sadarbības partneriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex bankomātus apkalpos Hansab

, 09.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmākos četrus gadus a/s Parex banka bankomātu tīklu apkalpos SIA Hansab, informē kompānijas pārstāve Sandra Kušķe.

To paredz līgums, kas 1. jūlijā noslēgts starp Parex banku un SIA Hansab.

SIA Hansab rīkotājdirektors Ingemārs Liakovičus norāda, ka šis, protams, nav vienīgais Hansab noslēgtais līgums, taču tas apliecinot, ka kompānijas sadarbības partneri to vērtē kā uzticamu un drošu pakalpojuma sniedzēju.

SIA Hansab dibināta 1991. gada janvārī, Igaunijā, kā privāta akciju sabiedrība. Kompānijas biroji un pārstāvniecības darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Transportā un loģistikā pēdējo gadu laikā ir notikušas pārmaiņas, kuras turpināsies arī perspektīvā, nozarei ir jāizmanto jaunās iespējas.

Tādu ainu rāda diskusijas SIA Izdevniecība Dienas Bizness sadarbībā ar VAS Latvijas dzelzceļš, VAS Latvijas Pasts, SIA Omniva un SIA Hansab organizētajā profesionāļu konferencē Loģistika un transports.

Jauni izaicinājumi

Transports un loģistika bija un ir viena no būtiskākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm. Tā saskaras ar vairākiem būtiskiem izaicinājumiem vienlaicīgi. Proti, Covid-19 pandēmija ir izraisījusi straujas pārmaiņas globālajās piegādēs, vienlaikus epidemioloģisko prasību un cilvēku veselības risku mazināšanas nolūkā ir pieaudzis pieprasījums pēc šādu piegāžu pakalpojumiem. Bez tam jāņem vērā, ka perspektīvā arvien lielāka ietekme transporta segmentā būs Eiropas Savienības Zaļajam kursam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interese par viltotu eiro atpazīšanas ierīcēm šobrīd ir augsta, un paredzams, ka tā saglabāsies augsta vēl pāris mēnešus pēc gadumijas.

«Kopējais pieprasījums pēc viltotu eiro atpazīšanas ierīcēm ir diezgan liels – esam noslēguši līgumus un veikuši piegādes bankām, arī tirgotāji un mazie uzņēmumi aktīvi iepērk naudas pārbaudes un skaitīšanas ierīces,» saka Māris Lūks, Hansab valdes priekšsēdētājs. Lielākie tirgotāji un bankas par viltotiem eiro sāka domāt jau vasarā, bet tagad pieaug interese arī no mazajiem uzņēmumiem. Igaunijas pieredze liecinot, ka augsts pieprasījums pēc viltotu eiro atpazīšanas ierīcēm turpināsies līdz martam. Pieprasījums pēc viltotas naudas atpazīšanas ierīcēm jau vairākus mēnešus aug, piekrīt arī Miks Ozoliņš, cekulentas.lv projektu vadītājs. Ņemot vērā, ka cilvēkiem ir tendence visu atlikt un darīt pēdējā brīdī, viņš paredz, ka pēc 1. janvāra pieprasījums būšot vēl vismaz divreiz lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā SIA Hansab izveidojusi lielāko pneimopasta sistēmu Baltijā pēc darba staciju skaita, kas ļauj optimizēt gan laika, gan cilvēku, gan arī finanšu resursus.

Jaunā pneimopasta sistēma paredzēta asins paraugu, biopsijas materiālu, asins preperātu, kā arī medicīnisko dokumentāciju nosūtīšanai starp stacionāriem un to nodaļām. Sistēmas izveide ļaus nodrošināt ātru un drošu laboratorisko izmeklējumu un citu sūtījumu nogādi.

Sistēma ļaus efektivizēt slimnīcas darbu, aizstājot kurjerus un pārvadājumu darbus. Pneimopasta sistēmas izveidei Hansab veica gan projektēšanas, gan izbūves darbus, kuru kopējais ieguldījums mērojams ap 120 tūkstošiem eiro.

«Realizēt šo sistēmu Rīgas Austrumu slimnīcā palīdzēja arī līdz šim uzkrātā pieredze, piemēram, īstenotais projekts Zviedrijā, Hudding slimnīcā, kur UAB Hansab servisa inženieri izbūves darbus veica pat 8 km garai šādai sistēmai,» sacīja SIA Hansab valdes priekšsēdētājs Ingemārs Liakovičus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansab plāno budžeta kāpumu 18,8% apmērā

Gunta Kursiša, 26.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādu drošības un biznesa optimizācijas iekārtu un programmatūras tirgotājs SIA Hansab šogad piedzīvoja apgrozījuma kāpumu par 8,21% līdz 4,7 miljoniem eiro, un šogad plāno palielināt apgrozījumu vēl par 18,8%, liecina Lursoft dati.

Uzņēmums norāda, ka pagājušajā gadā apgrozījuma kāpumu nodrošināja galvenokārt banku sektors, kā arī atsevišķi lieli darījumi valsts un publiskajā sektorā. 2013.gadu SIA Hansab noslēdzis ar 11,344 tūkst. eiro lielu peļņu. Lai arī pērn bija vērojams apgrozījuma kāpums, plānotais budžeta pieaugums 34% apmērā netika piedzīvots. Budžeta izaugsmi par vairāk nekā trešdaļu Hansab plānoja saistībā ar eiro ieviešanu.

Šī gada budžetu uzņēmums ieplānojis ar 18,8% kāpumu, pamatā prognozi balstot uz bankomātu pasūtījumiem, kā arī tirgus attīstību tādās sfērās kā reklāma un bibliotēku risinājumi, un aktīvu tirgus apgūšanu visu automatizēto risinājumu produktu grupās valsts un publiskajā sektorā, informē Klientu Portfelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krājbankas bankomātiem atkal neviena pircēja

Žanete Hāka, 17.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien atkal nenotika likvidējamās AS Latvijas Krājbanka bankomātu izsoles, jo nepieteicās neviens pretendents, informēja bankas maksātnespējas administratora KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Kā kustamas mantas lietu kopība tika piedāvāti 16 Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 8050 un 20 Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 2000 xe USB. Izsoles sākumcena bija 137,2 tūkstoši latu.

Tāpat tika piedāvāts 71 Winkor Nixdorf bankomāts ProCash 2000 xe, 4 Winkor Nixdorf bankomāt ProCash 1500 xe un pieci Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 2050 xe. Izsoles sākumcena bija 97,3 tūkstoši latu. Augstākā izsolē nosolītā cena ir apliekama ar PVN.

Tāpat bija paredzēts izsolīt 46 Winkor Nixdorf bankomātus ProCash 2050 un piecus Winkor Nixdorf bankomātus ProCash 2000, kuru sākumcena bija 28 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Palikušas astoņas bankas, kas uzstādījušas bankomātus

Ieva Mārtiņa, 04.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Latvijas Krājbankas kraha un Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanas Latvijā palikušas astoņas bankas, kurām ir uzstādīti bankomāti.

Latvijas komercbanku asociācijas (LKA) dati liecina, ka uz šā gada septembra beigām bankas bija uzstādījušas 1249 bankomātus, tajā skaitā Hipotēku banka – 71 bankomātu. No visiem bankomātiem 1159 ir skaidras naudas izmaksas bankomāti, bet bez Hipotēku bankas bankomātiem to skaits tādējādi sarūk līdz 1088.

Visvairāk bankomātus šogad septembra beigās bija uzstādījusi Swedbank – 404, tai ar 247 bankomātiem seko SEB banka, bet 148 bankomātus uzstādījusi gan banka Citadele, gan DNB banka. 111 bakomātus bija uzstādījusi Nordea banka, 80 – GE Money Bank, 26 bankomātus uzstādījusi PrivatBank, bet 14 - Rietumu banka. Jau vēstīts, ka Krājbanka šobrīd neveiksmīgi mēģina pārdot 219 bankomātus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada beigām visiem uz ielas esošajiem SEB bankas bankomātiem plānots uzstādīt maksājumu karšu datu pretnolasīšanas ierīces, jeb antiskimmerus, informē banka.

SEB uzsver, ka banka jau vairākus gadus ir VISA un MasterCard biedre un savā darbībā seko šo institūciju noteiktajām starptautiskajām prasībām. Banka akcentē, ka jau iepriekš veikusi daudzas aktivitātes, kas SEB bankomātos nodrošina klientu datu aizsardzību – piemēram, aprīkojot visas SEB izdotās maksājumu kartes ar mikročipiem, bet bankomāti pieprasa šo mikročipu datus.

«Tagad, papildu šīm un vēl citām ar drošību saistībām aktivitātēm, mēs speram nākamo soli un uz bankomātiem uzstādām datu pretnolasīšanas jeb antiskimminga ierīces. SEB bankas mērķis ir aprīkot ar datu pretnolasīšanas ierīcēm visus bankomātus, kuri atrodas uz ielām. Krāpniekiem, kuriem ir nodoms iegūt karšu datus bankomātos, tiem ārpusē piestiprinot neatļautus karšu datu lasītājus, jaunās papildu drošības ierīces neļaus veikt šīs nelikumīgās darbības,» sacīja SEB bankas telekomunikāciju un bankomātu tīkla nodaļas vadītājs Aldis Voitenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu piedziņu nevarēs vērst pret parādnieka sociālajiem pabalstiem, kā arī atlaišanas pabalstiem, vienreizējiem pabalstiem mirušā laulātajam un valsts atbalstu ar celiakiju slimiem bērniem.

Tāpat piedziņu nevarēs vērst arī pret apgādnieka zaudējuma pensijām un atlīdzībām par apgādnieka zaudējumu, kā arī uz minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

To nosaka Civilprocesa likuma grozījumi, kurus Saeima ceturtdien pieņēma otrajā lasījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FOTO: BlueOrange Bank uzstāda Latvijā pirmos bezkontakta karšu bankomātus

Dienas Bizness, 26.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BlueOrange Bank uzstāda Latvijā pirmos bezkontakta karšu bankomātus, tādējādi iezīmējot vēl vienu tehnoloģiju jauninājumu finanšu sfērā. Pirmos piecus šādus bankomātus šogad plānots uzstādīt Rīgā – pilsētas centrā, Vecrīgā un divos lielākajos tirdzniecības centros.

«Bezkontakta karšu bankomāts skaidras naudas izņemšanas procesu padara vieglāku un ērtāku. Šāds bankomāts nodrošina visas pamatfunkcijas: skaidras naudas izņemšanu un iemaksu (bankomātos, kuros ir paredzēta iemaksas funkcija), kartes pēdējo 10 darījumu pārskatu, kā arī informāciju par bilances atlikumu, taču veic to ātrāk, jo līdz minimumam tiek samazināts veicamo darbību skaits,» stāsta BlueOrange Bank E-komercijas pārvaldes projektu vadītāja Egita Ērmane. «Bezkontakta funkcionalitātes izmantošana neprasa kartes ievietošanu bankomātā, līdz ar ko tiek samazināta iespēja klientiem aizmirst karti. Tomēr darbība joprojām tiek apstiprināta ar PIN kodu, padarot to pilnīgi drošu,» paskaidro Egita Ērmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezkontakta maksājumu skaits un apjoms turpina pieaugt, taču lielākajā daļā Latvijā pieejamo bankomātu pagaidām šī funkcija nav pieejama.

Aptaujāto lielāko banku pārstāvji skaidro, ka šāda veida bankomāti izmaksā dārgāk, jo tehnoloģiski ir sarežģītāki, tādēļ pagaidām nav zināms konkrēts laiks, kad tie varētu parādīties.

Ņemot vērā, ka bankomāti, no kuriem naudu varētu izņemt bezkontakta veidā – pīkstinot karti, nevis ievietojot to bankomātā, ir tehnoloģiski sarežģītāki, līdz ar to tie arī izmaksu ziņā prasa lielākus līdzekļus, stāsta AS "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops.

“Visas finanšu pakalpojumu nozares dati liecina, ka Latvijā turpina samazināties skaidras naudas pieprasījums bankomātos. "Swedbank" klientu statistika apstiprina šo tendenci, tāpēc arī ir pieņemts lēmums stiprināt citas tehnoloģiskās platformas, kas kļūst klientiem svarīgākas – piemēram, bezkontakta norēķini ar viedierīcēm (viedtelefoniem vai viedpulksteņiem), jauna mobilā lietotne, kas ļauj tajā ievietot dažādas jaunas funkcijas, lai padarītu bankas piedāvātos pakalpojumus pieejamākus klientiem un ļautu lietot bankas pakalpojumus nekavējoties caur savu viedierīci, "Apple Pay" ieviešana utml. Tajā pašā laikā, tas nenozīmē, ka bankomātu tīkla atjaunošana tiktu atlikta. Kopumā "Swedbank" visā Latvijā ir izvietojusi vairāk nekā 370 bankomātu un bankas klienti jau ir pamanījuši, ka bankomātu tīkls tiek mērķtiecīgi atjaunots, šobrīd aizvien vairāk parādās bankomāti ar skārienjutīgu ekrānu, kas nomaina vecās paaudzes bankomātus, kuram vēl joprojām ir pogas,” viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pusgadu pēc Krājbankas kraha 
tās bankomātus varētu pārpirkt

Žanete Hāka, Vēsma Lēvalde, 02.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājis pusgads kopš Latvijas Krājbankas bankrota, un joprojām daļa tās bankomātu stāv vietā, kur tie tika novietoti bankas darbības laikā. Bankomāti, protams, nestrādā, tomēr nav izslēgts, ka tie atkal darbosies, tiesa gan, ar kādas citas bankas nosaukumu. Tikmēr vietās, kur iepriekš Krājbankas bankomāti bija vienīgā iespēja izņemt naudu, nākas iztikt bez šīs priekšrocības.

Vēl pagājušā gada vidū Krājbankai visā Latvijā bija izvietoti un darbojās aptuveni 200 bankomāti. Pagaidām bankomāti netiek izmantoti un daļa tiek demontēti, tomēr pastāv iespēja, ka pēc laika bankomātus pārpirks kāda cita banka un tie atkal strādās. «Šobrīd mēs gan filiāles un bankomātus, kas ir bankas īpašumā, uzturam kārtībā, jo tiesas lēmuma kavēšana par bankas bankrotu aizliedz mums tos real­izēt,» skaidro Latvijas Krājbankas maksātnespējas administratora KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis. Viņš skaidroja, ka ir bankomāti, kuriem attiecīgajā vietā beidzas īres termiņš, tādēļ tos atslēdz un demontē, tādējādi banka pavisam aiziet no šīs vietas. Pārējie bankomāti vēl atradīsies līdzšinējās vietās līdz tiesas lēmumam par bankas bankrota procedūras uzsākšanas. Kad tiks pieņemts lēmums par bankrota procedūras uzsākšanu, tiks demontēti atlikušie bankomāti un realizēti arī citi bankas īpašumā esošie aktīvi, lai norēķinātos ar bankas kreditoriem. Bankomātus iespējams pārdot, bet tikai tad, kad tiesa pasludinās bankrotu - kamēr nav tiesas lēmuma, ne bankomātus, ne filiāles realizēt nedrīkst, skaidro O. Fīrmanis. Viņš atzīst - par daļu bankomātu ir bijusi citu finanšu institūciju interese.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nordea banka un Latvijas Krājbanka izveido vienotu iemaksas bankomātu tīklu

Elīna Pankovska, 30.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea banka un Latvijas Krājbanka uzstādījušas vienotus naudas iemaksas/ izmaksas bankomātus. Šis ir pirmais gadījums Latvijā, kad vienā naudas iemaksas/izmaksas bankomātā pakalpojumus iespējams saņemt divu dažādu banku klientiem.

Jaunajos bankomātos, kuru vizuālais noformējums atšķirsies no līdzšinējiem Nordea bankas un Latvijas Krājbankas bankomātiem, naudas iemaksu varēs veikt latos, iemaksājot jebkuru naudas summu. Nordea bankas klientiem naudas iemaksas darījumus būs iespējams veikt tikai ar Maestro zīmola kartēm.

Nordea bankas privātpersonu klientu apkalpošanas tīkla vadītāja Jana Strogonova norāda, ka bankas aptaujas liecina, ka klienti vēlas pēc iespējas plašāku pakalpojumu klāstu saņemt izmantojot bankas internetbanku, mobilo tālruni vai bankomātus, samazinot laiku, ko tie pavada bankas filiālēs.

DB iepriekš rakstīja, ka Igaunijas bankas apsver iespēju padarīt visus valstī esošos izmaksas bankomātus universālus, tādējādi ļaujot tajos izmantot visu banku kartes. Šāda sistēma ar laiku varētu tikt ieviesta arī Latvijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank sadarbībā ar tehnoloģiju kompāniju Hansab aprīkojusi Swedbank bankomātus Latvijā ar jaunu drošības elementu: nenomazgājamu tinti. Tā esot pasaulē pārbaudīta papildu aizsardzība pret bankomātu zādzības vai uzlaušanas mēģinājumiem.

Proti, pie jebkura nelikumīga mēģinājuma piekļūt bankomāta saturam nauda tiek sabojāta ar speciālu nenomazgājamu tinti un vairs nav izmantojama.

«Tādējādi zūd jēga pat mēģināt zagt vai uzlauzt Swedbank bankomātus,» sacīja Ģirts Bērziņš, Swedbank valdes loceklis un Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs.

Pagājušā gada vasarā Swedbank uzstādīja savos bankomātos tā saucamos «antiskimmerus» - papildu drošības ierīces, kas apgrūtina «skimmeru» jeb nelikumīgu karšu datu nolasīšanas elementu uzstādīšanu.

Swedbank bankomātu tīklā Latvijā ir 315 naudas izmaksas bankomāti un 79 naudas iemaksas bankomāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baltijas bankas plāno pāriet uz kopīgiem bankomātiem

Lelde Petrāne, 10.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas bankas apsver iespēju padarīt visus valstī esošos bankomātus universālus, tādējādi ļaujot tajos izmantot visu banku kartes, atsaucoties laikraksta Postimees vēstīto, ziņo baltic-course.com. Turklāt šāda sistēma ar laiku varētu tikt ieviesta arī Latvijā un Lietuvā.

Arī patlaban Igaunijā pastāvot iespēja vienas bankas klientam izmantot citas bankas bankomātu, bet, piemēram, izmantojot SEB karti, lai izņemtu skaidru naudu no Swedbank bankomāta, tiek iekasēta prāva pakalpojuma maksa.

Jaunās sistēmas ideja ir tāda, ka bankomātus varēs izmantot ar visu lielāko komercbanku, piemēram, Swedbank, SEB, Sampo, Nordea, kartēm, nemaksājot nekādu pakalpojuma maksu.

Sampo Pank vadītājs, Igaunijas banku asociācijas vadītājs Aivars Rehe sacījis, ka mērķis ir samazināt bankomātu skaitu, tādējādi mazinot arī izmaksas. «Tagad vienā vietā ir vismaz trīs lielāko banku bankomāti. Tad bankomātu skaits saruks,» viņš skaidrojis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas: Nevajag ļauties panikai, bankomātos izņemot skaidru naudu

Žanete Hāka, 13.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņas par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā radījušas vēlmi daļai iedzīvotāju nodrošināties ar skaidru naudu, taču banku pārstāvji uzsver, ka pastiprināti to nevajadzētu darīt, un jau vairāki tirgotāji paziņojuši, ka pieņem tikai bezskaidras naudas maksājumus.

"Bankomātu monitorings notiek nepārtraukti un šobrīd nav novērota palielināta klientu plūsma izņemt skaidras naudas līdzekļus," saka AS "Swedbank" Mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

"Protams, jāņem vērā, ka ārkārtas stāvokļa izsludināšana visā valstī var radīt vēlmi nodrošināties ar skaidras naudas krājumiem, tomēr gribētos atgādināt, ka nevajag ļauties panikai – bezskaidras naudas norēķini norit bez aizķeršanās, turklāt jāpatur prātā, ka skaidra nauda ir salīdzinoši netīra un pēc tās lietošanas īpaši rūpīgi jāievēro higiēna un jāmazgā rokas," viņš uzsver. Tāpat pārāk liela skaidras naudas glabāšana var radīt garnadžu vēlmi šo naudu iegūt savās rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankomātu skaits reģionos ir palielinājies  

Žanete Hāka, 21.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaidrās naudas pieejamība Latvijas novados pēdējā gada laikā ir uzlabojusies – reģionos uzstādīto bankomātu skaits ir palielinājies, bankomāts pieejams katrā novadā, kā arī ir palielinājusies skaidrās naudas izmaksa, izmantojot karšu pieņemšanas terminālus veikalos, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas informācija.

Kopējais bankomātu skaits ir mazinājies, optimizējot to tīklu Rīgā, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet.

Banku pārstāvji uzsver, ka skaidrās naudas pieejamība tieši Latvijas reģionos ir palielinājusies, kaut arī skaitliski kopš pērnā gada beigām kopējais bankomātu skaits ir samazinājies. Šobrīd bankomāts ir pieejams katrā Latvijas novadā, un kopējais bankomātu skaits ir samazinājies uz Rīgas rēķina, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet. Lai nodrošinātu bankomātu pieejamību reģionos, lielākā Latvijas vietējā tirgū strādājošā banka Swedbank pat bija izveidojusi speciālu reģionu programmu, kuras ietvaros uzstādīja bankomātus katrā pašvaldībā, kur to iepriekš nebija ekonomisku apsvērumu dēļ. Septembra beigās Latvijā bija pieejami 1015 bankomāti, kā arī klienti tika apkalpoti 275 klientus apkalpojošās vietās (filiālēs, norēķinu grupās).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka šajā gadu mijā lati mainīsies pret eiro, bankas aicina ap pusnakti maksājumus neveikt, jo norēķinu sistēmā var būt traucējumi.

Swedbank

Swedbank eiro pārejas naktī karšu norēķinu darbībā traucējumi ir iespējami ap pusnakti, 30 minūtes, laika posmā no plkst. 23 līdz 0:15. Ja šajā laikā gadās norēķināties ar karti un saņemt atteikumu pirkuma apmaksai, banka iesaka nogaidīt un mēģināt veikt apmaksu vēlreiz.

31. decembrī Swedbank filiāļu darba laiks būs saīsināts, lai veiktu bankas IT sistēmas un visu procesu pāreju uz eiro. Filiāles apkalpos klientus līdz plkst. 15. Nākamgad sešas Swedbank filiāles darbosies arī 1. janvārī no plkst. 12 līdz plkst. 15. Šajā dienā filiāļu pakalpojumu klāsts vēl būs ierobežots, jo pirmajās janvāra dienās vēl turpināsies bankas procesu pārcelšana uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolē pārdod Krājbankas operatoru aprīkojumu; bankomātus neviens nepērk

Žanete Hāka, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien notikušajā izsolē pārdotas likvidējamās a/s Latvijas Krājbanka kustamā manta, taču bankomātus nav izdevies pārdot, informēja bankas maksātnespējas administratora pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Bankas kustamā manta - mēbeles, iekārtas, operatoru darba vietas un aprīkojums - kopā 97 vienības, tika veiksmīgi izsolītas par summu, kas lielāka nekā izsoles sākumcena. Izsoles sākumcena bija 1600 lati.

Savukārt bankomātus nepārdeva, jo uz izsoli nepieteicās neviens pretendents. Izsolē kā vienota lietu kopība tika izsolīti 47 Diebold bankomāti Opteva 562. Izsoles sākumcena bija 94,5 tūkstoši latu.

Kā vienotu mantas lietu kopību izsolīja arī piecus Winkor Nixdorf bankomātus ProCash 4000. Kustamās mantas lietu kopības novērtējums un izsoles sākumcena bija 49 tūkstoši latu.

Db.lv jau vēstīja, ka bankomāti tika izsolīti pērnā gada septembrī, taču arī toreiz nepieteicās neviens pircējs. Tajā tika piedāvāti 162 demontēti bankomāti par 335 tūkstošiem latu un 57 nedemontēti bankomāti par 72 tūkstošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Zviedrijas bankomātus pārņems viens uzņēmums

Lelde Petrāne, 06.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visi Zviedrijas bankomāti drīzumā būs pieejami visiem banku klientiem, un tos pārvaldīs viena kompānija, ziņo thelocal.se.

Bankomat, Zviedrijas kompānija, šogad pārņems visus 2220 bankomātus Zviedrijā. Patlaban daudzi klienti meklē bankomātus, kurus pārvalda viņus apkalpojošās bankas.

«Klienti piekļūs visiem pakalpojumiem, kurus piedāvā karšu izsniedzēji, visos mūsu bankomātos valstī neatkarīgi no tā, kuras bankas klienti viņi ir,» skaidrojis Stefans Bergelinds, Bankomat vadītājs.

«Mēs arī esam padarījuši bankomātus pieejamākus cilvēkiem ar invaliditāti. Tiem cita starpā būs arī runas funkcija,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiro iekārtas šobrīd pērk ne tikai tirgotāji, bet arī pašvaldības un baznīcas

Gunta Kursiša, 17.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jo tuvāk nāk eiro ieviešanas datums, jo vairāk pieaug uzņēmēju interese par eiro iekārtām, atzīst SIA Hansab valdes priekšsēdētājs Māris Lūks. Viņš stāsta, ka eiro iekārtas šobrīd iegādājas ne tikai tirgotāji, bet arī pašvaldību iestādes un pat baznīcas.

Īpaši aktīvi šobrīd par gatavošanos eiro apstrādei domā ārpus Rīgas strādājošie uzņēmumi – vairumu pasūtījumu saņemam no reģioniem – Madonas, Ogres puses, Latgales pilsētām.

Pieprasījums un apstrādāto pasūtījumu skaits SIA Hansab pēdējās nedēļās pieaudzis piecas līdz septiņas reizes.

DB jau rakstīja, ka lielākie tirgotāji un bankas par viltotiem eiro sāka domāt jau vasarā, bet rudenī pieauga interese arī no mazajiem uzņēmumiem. Igaunijas pieredze liecinot, ka augsts pieprasījums pēc viltotu eiro atpazīšanas ierīcēm turpināsies līdz martam.

Komentāri

Pievienot komentāru