Finanses

«Hansabank Markets» procentlikmju attīstības tendenču apskats

Valters Paiders [email protected], 26.10.2004

Jaunākais izdevums

Hansabank Markets

Procentu likmes pasaulē

Iepriekšējo gadu laikā, kad pasaules ekonomikā bija vērojama lejupslīde un stagnācija, vairums centrālo banku samazināja procentu likmes. Dažviet tās noslīdēja līdz vēsturiskajam minimumam. Šāds monetārais stimuls bija nepieciešams, lai veicinātu ekonomisko aktivitāti. Bet šobrīd, parādoties pozitīvām iezīmēm pasaules ekonomikā, ir gaidāma procentu likmju pakāpeniska atgriešanās vēsturiski vidējos līmeņos, t.i. to kāpums. Zemo procentu likmju periods pasaulē ir beidzies, un šobrīd gandrīz visi lielākie reģioni ir vai nu procentu likmju pieauguma priekšvakarā, vai arī jau piedzīvo procentu likmju palielināšanu.

Mārciņas procentu likmes

Viena no pirmajām centrālajām bankām, kas uzsāka procentu likmes palielināšanu un ir līdz šim veikusi visaktīvāko monetāro iegrožošanu, ir Anglijas Banka. Kopš pagājušā gada novembra Anglijas Banka mārciņas bāzes procentu likmi palielināja kopumā par 125 bāzes punktiem (pašlaik 4.75%). Tas tika darīts ar mērķi apturēt pārāk strauji augošo nekustamā īpašuma sektoru un nepieļaut Lielbritānijas ekonomikas pārkaršanu. Vasaras beigās publicētie rādītāji parādīja, ka mājokļu tirgus izaugsme palēninās. Diemžēl, palēninājumu, varbūt ne tik vēlamu, piedzīvoja arī rūpniecība. Kopš augusta AB ir atturējusies vēl vairāk celt mārciņas procentu likmes.

Analītiķi uzskata, ka mārciņas bāzes procentu varētu tikt palielināta vēl par 25 bāzes punktiem līdz 5%, taču tad arī tiks sasniegti ‘griesti’. Sliktākajā gadījumā palēninājums Lielbritānijas ekonomikā varētu ieilgt, un nākamā gada vasarā Anglijas Bankas varētu būt spiesta koriģēt savu procentu likmju politiku pretējā virzienā, t.i. pazemināt mārciņas bāzes procentu likmi līdz 4,75% vai pat 4,5%. Mēs tik negatīva scenārija varbūtību vērtējam ka samērā zemu, un visdrīzāk mārciņas bāzes procentu likme nostabilizēsies 5% līmenī.

Dolāra procentu likmes

Arī ASV Federālo Rezervju Sistēma (FRS) kopš jūnija ir trīs reizes palielinājusi dolāru bāzes procentu likmi, katru reizi par 25 bāzes punktiem. Tādejādi salīdzinot ar 40 gadu zemāko līmeni (1%) vasaras sākumā, pašlaik dolāru bāzes procentu likme ir 1.75%. Salīdzinājumā ar Anglijas Banku, FRS ir bijusi piesardzīgāka, jo ASV ekonomiskais stāvoklis nav bijis tik pārliecinošs. ASV ekonomikas straujā augšupeja nedaudz sasvārstījās otrā ceturkšņa beigās. Tas radīja tirgū uztraukumu, vai ASV centrālā banka saglabās apņemšanos ‘mēreni palielināt procentu likmes līdz vidējam līmenim’. Lai gan pēdējos mēnešos ASV ekonomikas rādītāji ir bijuši vāji un arī pamatinflācijas līmenis ir samērā zems, tiek uzskatīts, ka ASV FRS tomēr centīsies nākamo ceturkšņu laikā pakāpeniski palielināt dolāru bāzes procentu likmi, lai tā atbilstu līmeņiem, kāds raksturīgs veselīgi augošai tautsaimniecībai.

Optimistiskākie investori uzskata, ka tuvāko pāris ceturkšņu laikā neizmantotās jaudas rūpniecībā izzudīs, un bezdarba līmenis samazināsies. Nākamā gada vidū ekonomika varētu darboties jau diezgan tuvu tās maksimālai kapacitātei. Lai jau laikus koriģētu monetāro politiku atbilstoši ekonomikas apstākļiem, dolāru procentu likmes nākamajos ceturkšņos tiks palielinātas. Ja šogad dolāru bāzes procentu likmes palielinājums varbūt aprobežoties tikai ar vienreizēju kāpumu (no 1.75% līdz 2.0% novembrī vai decembrī), tad pēc šī scenārija nākamgad dolāru bāzes procentu likme varētu tikt celta vairākkārt.

Būtiskākie riski, kas var aizkavēt šāda scenārija īstenošanos ir augstās naftas cenas. Ja energoresursu sadārdzināšanās tomēr iedragās ASV ekonomikas attīstību, tad centrālā banka būs spiesta saglabāt salīdzinoši zemas procentu likmes, lai stimulētu patēriņu un investīcijas. Šķiet, ka pēdējās nedēļās negatīva scenārija iespējamība ir augusi, un tirgus ir samazinājis prognozētos procentu likmju līmeņus. 2005.gada beigās dolāru bāzes procentu likme tiek prognozēta 3% līmenī.

Eiro procentu likmes

Atšķirībā no saviem aizokeāna un Lie

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Elvi Latvija franšīzes partneru SIA Vita mārkets un SIA Linde pārtika īpašnieki ir panākuši vienošanos par Linde pārtika piederošo 15 veikalu ELVI pārdošanu Vita mārkets, informē Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Par plānoto darījumu informēta arī Konkurences padome, lai saņemtu tās apstiprinājumu atbilstoši Latvijā spēkā esošajai likumdošanai. Pēc darījuma apstiprināšanas Konkurences padomē Vita mārkets būs īpašniece 33 veikaliem Elvi .

«Ilggadēju franšīzes partneru darījums ir abpusēji pārdomāts lēmums, kas kopumā nozīmē zīmola Elvi attīstību, stabilitāti un konkurētspēju Latvijas tirgū,» skaidro L.Vārtukapteine. Pēc darījuma apstiprināšanas 15 veikali Elvi, kas atrodas Kuldīgā, Kandavā, Skrundā, Liepājā, Saldū, Ventspilī, Sabilē, Olainē, Ogrē, Ogresgalā un Ķegumā, turpmāk piederēs Vita mārketam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cenas trešdien pieauga un ASV dolāra vērtība kritās pēc tam, kad ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītājs Džeroms Pauels savā ziņojumā ASV Kongresā norādīja uz iespējamu procentlikmju samazināšanu.

Sava pusgada ziņojuma Kongresam pirmajā dienā Pauels sacīja, ka daudzi centrālās bankas administratori uzskata, ka iemesls zemākām procentlikmēm «ir pastiprinājies», jo daudzi tirdzniecības konflikti ietekmē ekonomikas izaugsmes perspektīvu.

Kopš FRS jūnija sanāksmes, kad Pauela izteikumi tika interpretēti kā signāls par iespējamu procentlikmju pazemināšanu, «izrādās, ka neskaidrība ap tirdzniecības saspīlējumu un bažas par globālās ekonomikas stiprumu turpina nomākt ASV ekonomikas perspektīvu», sacīja Pauels.

Viņa teiktais atbilda plašām investoru cerībām un apslāpēja pieņēmumu, ka piektdien publicētais Nodarbinātības ministrijas ziņojums par ASV tautsaimniecībā nodarbināto skaita ievērojamu pieaugumu jūnijā atturētu FRS no procentlikmju pazemināšanas šomēnes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabank grupa apkalpos Lukoil meitas uzņēmumus Somijā un Baltijas valstīs

Ieva Mārtiņa [email protected], 18.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank grupa ir uzvarējusi konkursā par kontu apkalpošanas, likviditātes vadības un apgrozāmo līdzekļu finansēšanas pakalpojumu sniegšanu naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma LUKOIL meitas uzņēmumiem Baltijas valstīs un Somijā. Hansabank grupas filiāļu tīkls Baltijas un Skandināvijas valstīs ir pietiekami plašs, lai sniegtu OAO LUKOIL nepieciešamos pakalpojumus. Šo procesu palīdzēs koordinēt Hansabank grupas Krievijas biroji Maskavā un Sanktpēterburgā. Tas ietvers dokumentu aprites nodrošināšanu un ar uzņēmuma finansēm saistīto rīkojumu izpildi. Tuvākajos mēnešos Kaļiņingradā tiks atvērts vēl arī trešais birojs. Tā kā Swedbank (Hansabank grupas 100% akciju īpašnieks) savu filiāli Helsinkos atvēra tikai pagājušā gada novembrī, Somijā Hansabank sadarbosies ar OKO Bank. OAO LUKOIL meitas uzņēmumi ierindojas starp lielākajiem uzņēmumiem Baltijas valstīs. Veidojot attiecības ar OAO LUKOIL, Hansabank grupa piedalās sindicētā kredīta izsniegšanā par summu 1,9 miljardi ASV dolāru ar atmaksas termiņu trīs gadi. Šī sindicētā kredīta iniciators ir Citibank (Londona). Sākotnēji Hansabank grupas izsniegtā sindicētā kredīta daļa ir 25 miljoni ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amatu nolēmuši atstāt Hansabankas līdzšinējā vadītāja Ingrīda Blūma un valdes priekšsēdētāja vietnieks Uģis Zemturis. No 2007. gada 1. janvāra par a/s Hansabanka valdes priekšsēdētāju kļūs līdzšinējais Hansabankas grupas Baltijā valdes loceklis Māris Avotiņš, savukārt U. Zemtura vietā - par bankas klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāju - Oksana Sivokobiļska.

Laikraksts Dienas Bizness augustā jau rakstīja, ka I. Blūma varētu ieņemt valdes priekšsēdētājas amatu Lattelecom. I. Blūma toreiz Db atzina, ka lēmums par amata atstāšanu nav pieņemts. Viņa neatbildēja uz jautājumu, vai to ir plānots darīt, vien noteica, ka "nomirt Hansabankā neplāno". "Mēs šādas baumas nekomentējam, arī, ja esam tās dzirdējuši. Ingrīda par tām smējās," Db augustā sacīja Hansabankas grupas valdes priekšsēdētājs Erki Rāsuke (Erkki Raasuke).

Viņš teica, ka visas pārmaiņas Hansabankas grupā esot oficiāli jāziņo Zviedrijas un citu valstu biržām un, cik viņam zināms, šāds ziņojums nav gaidāms. Vienlaikus neoficiāli avoti laikrakstam vēstīja, ka I. Blūmai notiekot sarunas, kurās tiek piedāvāts darbs Lattelecom, proti, esot pavirzījušās sarunas, kurās iepriekš esot apspriesti nosacījumi darba maiņai. Neesot izslēgts, ka tas varētu būt Lattelecom valdes priekšsēdētāja amats, kurā patlaban darbojas Nils Melngailis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabankas rīkotajā preses konferencē topošais valdes priekšsēdētājs Māris Avotiņš paziņoja, ka viņš ir ļoti gandarīts par viņam izrādīto godu un viņš ar ļoti lielu lepnumu pieņemšot šo amatu. Tomēr lielāku interesi radīja I. Blūmas aiziešana no amata, nekā jaunais Hansabankas valdes priekšsēdētājs.

Kā piemēru var minēt to, ka preses konferencē M. Avotiņam netika uzdots neviens jautājums. Žurnālistu uzdotie jautājumi tika adresēti Ingrīdai Blūmai un Uģim Zemturim.

Uģis Zemturis un Ingrīda Blūma pasniedza Mārim Avotiņam simbolisku grāmatu, kurā ir apkopoti 750 000 Hansabankas "klienti".

Db.lv jau informēja, ka no 2007. gada 1. janvāra par a/s Hansabanka valdes priekšsēdētāju kļūs līdzšinējais Hansabankas grupas Baltijā valdes loceklis Māris Avotiņš. Māris Avotiņš jau agrāk ir bijis a/s Hansabanka valdes loceklis, bet 2006. gadā tika iecelts Hansabank grupas Baltijā valdē, kur ir atbildīgs par visu Baltijas valstu Hansabanku risku vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada rudens Hansabank grupa Baltijā un Swedbank apvienojas zem vienota zīmola - Swedbank. Pilns vienotā zīmola ieviešanas process ilgs aptuveni gadu un noslēgsies 2009. gada rudenī, Db.lv informēja Hansabanka preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

„Vienota zīmola ieviešana apliecina Swedbank grupas ilgtermiņa skatu. Mēs turpināsim mūsu darbību Baltijas reģionā, jo to uzskatām par vissvarīgāko visai grupai kopumā. Mūsu mērķis ir kļūt par servisa līderi tirgū, tāpēc Swedbank un Hansabank grupas Baltijā vēl vairāk apvienos labās prakses un zināšanu apmaiņu, strādājot kopā ar vienotu zīmolu,“ uzsver Swedbank vadītājs Jans Lidēns (Jan Liden). „Gan Hansabank Baltijā, gan Swedbank ir ļoti daudz ko mācīties vienai no otras. Hansabank ir vadošā banka Baltijā, un tās zīmols ir visiem labi zināms veiksmes stāsts. Es esmu lepns par visu darbinieku ieguldījumu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, lai sasniegtu šo rezultātu. Tagad mēs speram nākamo soli, lai turpinātu kopīgiem spēkiem stiprināt Swedbank grupas pozīcijas kā vadošajai bankai Ziemeļeiropā,“ J. Lidēns turpina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Prezentēts auto ceļotājiem - Volkswagen California XXL ar augsto jumtu, virtuvi un vannasistabu

Lelde Petrāne, 17.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas pilsētā Hannoverē prezentēts Volkswagen California XXL dzīvojamo automobiļu prototips. Modelis, kam par pamatu ņemta Crafter riteņu garenbāze un fiksēts jumta pamats, ir aprīkots ar augsto jumtu, virtuvi un vannasistabu, un tas sniedz ieskatu Crafter dzīvojamo automobiļu nākotnē.

Automobiļa virsbūve un salona izkārtojums piedāvā daudz vietas California XXL iekšpusē, tostarp ērtu gultu, kas ir aptuveni 2 metrus gara. Papildus tam plaša, atdalīta dzīvojamā telpa piedāvā kustības brīvību. Daudz vietas nodrošina arī aizmugurējais sēdeklis un priekšējie sēdekļi, kurus var pagriezt par 180 grādiem. California piedāvā virtuvi, kurā ir plīts ar diviem riņķiem, ledusskapis, izlietne un izvelkama galda virsma. Pateicoties spēkrata lielajiem izmēriem, komfortu uzlabo pārdomāti veidota vannasistaba ar dušu un labierīcībām.

Plašāka informācija par jauno California XXL konceptautomobili būs pieejama tā pasaules pirmizrādes ietvaros: tā atklāšana paredzēta Caravan Salon izstādē Diseldorfā, kas norisināsies no 26. augusta līdz 3. septembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autoražotājs Volkswagen papildinājis savu modeļu piedāvājumu ar sportisku jaunpienācēju pilsētas krosoveru kategorijā – T-Roc.

T-Roc ir būvēts uz MQB platformas un Volkswagen modeļu klāstā tiek pozicionēts segmentu zemāk nekā Tiguan. T-Roc ir 4,234 mm garš (par 252 mm īsāks nekā Tiguan) un tā riteņu garenbāze ir 2,603 mm. Pateicoties garākai riteņu bāzei, automašīna ir viena no lielākajām savā klasē – salonā ērti jutīsies pieci pasažieri, savukārt bagāžnieka ietilpība ir no 445 līdz 1,290 litriem (ar nolaistiem sēdekļiem).

Šis modelis ir pirmais Volkswagen krosovers, kuru ir iespējams brīvi konfigurēt ar atšķirīgām jumta un virsbūves krāsu variācijām. Pēc vēlēšanās arī salona interjera apdares paneļus var izvēlēties kontrastējošās krāsās, kas sader ar sēdekļu apdari. Automašīnu iespējams pasūtīt ar jaunās paaudzes pilnībā digitālo mērinstrumentu paneli Active Info Display, kā arī 8.0 collu lielu informācijas un izklaides sistēmu. Pēc izvēles T-Roc var papildināt arī ar augstas kvalitātes 300 vatu Beats skaņas sistēmu un savā klasē lielāko (870 mm x 1,364 mm) panorāmas lūku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Volstrītā trešdien kritās, bet ASV dolāra vērtība pieauga pēc ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) lēmuma nemainīt procentlikmes. Eiropas biržās akciju cenas pieauga.

FRS ar savu lēmumu, kas jau bija gaidāms, atlika vēl vienu procentlikmju paaugstināšanu, bet tā ir iespējama vēl šogad.

FRS vadītājs Džeroms Pauels atkal atteicās paziņot par procentlikmju paaugstināšanas cikla izbeigšanu.

FRS publiskotas prognozes paredz vēl vienu procentlikmju paaugstināšanu 2023.gadā un divas procentlikmju samazināšanas 2024.gadā. Iepriekš bija prognozēts, ka nākamgad procentlikmes tiktu samazinātas četras reizes.

"ASV ekonomika ir pārāk spēcīga, un šis procentlikmju paaugstināšanu cikls turpināsies daudz ilgāk, nekā Volstrīta gribētu," sacīja OANDA analītiķis Edvards Moja.

Ceturtdien lēmumus par procentlikmēm pieņems centrālās bankas Lielbritānijā, Šveicē, Zviedrijā, Norvēģijā, Turcijā, Indonēzijā un Dienvidāfrikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par Krievijas "Kvest Bank" valdes priekšsēdētāju kļūst Druvis Mūrmanis

Ieva Mārtiņa [email protected], 16.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Hansabankas Grupas biznesa vadītājs Krievijā Druvis Mūrmanis iecelts par valdes priekšsēdētāju Krievijas “Kvest Bank”, par kuras iegādi Hansabank Grupa parakstīja līgumu pērn 24.septembrī. Druvis Mūrmanis vada Hansabankas Grupas darbību Krievijā kopš 2004. gada aprīļa. Tā paša gada jūnijā viņš tika ievēlēts arī “Hansabank” valdes sastāvā. Hansabank Grupa plāno palielināt “Kvest Bank” kapitālu līdz aptuveni 108 miljoniem ASV dolāru. Savukārt līdz gada beigām plānots palielināt ilgtermiņa un īstermiņa kredītportfeli, sasniedzot 850 miljonu ASV dolāru. “Kvest Banka” savā darbībā galveno uzmanību ir pievērsusi korporatīvo klientu apkalpošanai Maskavas pilsētas reģionā. 2004.gada 30.jūnijā bankas kopējie aktīvi bija 2,2 miljoni eiro un akcionāru kapitāls bija 1,3 miljoni eiro. “Viens no mūsu pirmajiem uzdevumiem būs mūsu tehnoloģiju un produktu klāsta ieviešana “Kvest Bankā”, lai mēs saviem klientiem varētu nodrošināt tikpat augsti kvalitatīvu klientu apkalpošanu kā mūsu citās bankās, piemēram, internetbankas pakalpojumus fiziskām un juridiskām personām, faktoringu, tirdzniecības finansēšanu un dokumentārās operācijas” atzina D. Mūrmanis. Līdz šim Hansabank Grupas līzinga pakalpojumi Krievijā ir bijuši ļoti veiksmīgi, taču Grupa vēlas kļūt par klientu galveno sadarbības partneri arī attiecībā uz citiem finanšu pakalpojumiem. “Kvest Bankas” iegāde ļauj Hansabank Grupai sniegt klientiem visaptverošu finanšu pakalpojumu klāstu Krievijā. Tuvākajā nākotnē Hansabank Grupa plāno atvērt savas pārstāvniecības arī Sanktpēterburgā un Kaļiņingradā. Papildu informācija: Ieva Vikmane AS “Hansabanka” Sabiedrisko attiecību speciāliste Tālr. 7444575; mob. 9466551

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

“Moody’s” augsti novērtējis Hansabank Grupas stabilitāti un finansiālo pamatu

Ieva Mārtiņa [email protected], 21.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra “Moody’s” ir paaugstinājusi Hansabank Grupas finansiālās drošības reitingu (financial strength rating – FSR) no C uz C+, saglabājot arī pozitīvu reitinga prognozi. Saskaņā ar “Moody’s” sniegto informāciju, reitinga paaugstināšana atspoguļo Hansabank aktīvo darbību Baltijas tirgū, kā arī grupas ilgstoši stabilo finansiālo stāvokli, tai skaitā labu aktīvu kvalitāti, stabilu rentabilitāti un pieeju lieliem privātpersonu depozītu līdzekļiem. Hansabank parāda un depozītu reitings A1/P-1 atspoguļo to, ka atbalsta saņemšana no bankas 100% īpašnieka Förenings Sparbanken (Swedbank, reitings - Aa3/P-1/B) ir lielā mērā iespējama. “Moody’s” apstiprinājis, ka Hansabank parāda un depozītu reitinga prognoze ir stabila. Paaugstinot Hansabank FSR reitingu, “Moody’s” norādīja, ka reitings liecina par bankas spēcīgo finansiālo pamatu. Hansabank Grupa turpina veikt darbības efektivitātes uzlabošanu un nodrošina labu aktīvu kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabank Grupa iegādāsies Kvest Banku Krievijā

Inguna Šķepaste [email protected], 24.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2004. gada 24. septembrī Hansabank Grupa parakstīja līgumu par Krievijas Kvest Bankas (Maskava) iegādi. Par 100 % bankas akciju paketes iegādi Hansabank Grupa maksās 3.4 miljonus ASV dolāru (2.8 miljonus eiro), Bankas iegādes summa vēl tiks precizēta, noslēdzot iegādes darījumu. Darījuma noslēgšanai nepieciešams vēl saņemt atļaujas no Krievijas Centrālās bankas un Igaunijas Republikas Finanšu uzraudzības institūcijas. Indreks Neivelts, Hansabank Grupas vadītājs: «Šis ir stratēģiski ļoti svarīgs solis Hansabank Grupai. Mēs esam strauji augoša organizācija un mēs saskatām lielas izaugsmes iespējas Krievijas finanšu sektorā. Esam analizējuši vairākas biznesa alternatīvas un esam nolēmuši, ka bankas iegāde būtu vismazāk laiku prasošais un visefektīvākais veids kā ienākt Krievijas banku tirgū. Mēs plānojam, ka darījums tiks noslēgts 2005. gada 1. ceturksnī, un tad uzsāksim savu darbību Krievijas banku tirgū ar savu vārdu.» Druvis Mūrmanis, Hansabank Grupas Krievijas struktūrvienības rīkotājdirektors: «Mūsu līzinga pakalpojumi Krievijā ir bijuši ļoti veiksmīgi, taču mēs vēlamies kļūt par mūsu klientu galveno sadarbības partneri arī attiecībā uz citiem finanšu pakalpojumiem. Kvest Bankas iegāde ļauj mums sniegt mūsu klientiem visaptverošu finanšu pakalpojumu klāstu Krievijā». Tuvākajā nākotnē Hansabank Grupa plāno atvērt savas pārstāvniecības arī Sanktpēterburgā un Kaļiņingradā. Kvest Banka savā darbībā galveno uzmanību ir pievērsusi korporatīvo klientu apkalpošanai Maskavas pilsētas reģionā. 2004.gada 30. jūnijā bankas kopējie aktīvi bija 2.2 miljoni eiro un akcionāru kapitāls bija 1.3 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valūtu kursu prognozes

Valters Paiders [email protected], 12.09.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EUR/USD 01.10.2005 01.01.2006 01.03.2006 01.09.2006 Rietumu banka 1.28-1.30 1.35-1.40 1.35-1.40 1.20-1.30 Hansabank Markets 1.22-1.26 1.290 1.240 1.180 Parex Asset Management 1.260 1.280 1.250 1.230 Nordea Markets - 1.200 1.180 1.250 Latvijas Unibanka 1.240 1.200 1.220 1.250 NORD/LB Latvija 1.260 1.270 1.200 1.100 Hipotēku banka 1.230 1.210 1.190 1.150 Krājbanka 1.270 1.290 1.300 1.370 Mediāna 1.2600 1.2750 1.2400 1.2150 GBP/USD 01.10.2005 01.01.2006 01.03.2006 01.09.2006 Rietumu banka 1.86-1.89 1.94-2.00 1.94-2.00 1.75-1.90 Hansabank Markets 1.81-1.85 1.875 1.820 1.740 Parex Asset Management 1.875 1.880 - - Nordea Markets - 1.739 1.710 1.736 Latvijas Unibanka 1.830 1.790 1.800 1.810 NORD/LB Latvija 1.850 1.860 1.810 1.740 Hipotēku banka 1.830 1.800 1.770 1.700 Krājbanka 1.840 1.870 1.870 1.880 Mediāna 1.8450 1.8650 1.8150 1.7400 Avots: Db veiktā komercbanku aptauja

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Vairāk elektrības tirgotāju paredz pēc reģionālo starpsavienojumu izveides

NOZARE.LV, 05.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk elektroenerģijas tirgotāju Latvijā parādīsies nevis pēc Latvijas apgabala izveides Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržā Nord Pool Spot (Nord Pool), bet pēc reģionālo starpsavienojumu izveides, uzskata elektroenerģijas tirdzniecības konsultāciju uzņēmuma SIA Prudentia Energy Markets direktors Roberts Samtiņš.

Viņš skaidroja, ka jaunas nozīmīgas ražošanas jaudas ātri nav iespējams izveidot, tāpēc atliek elektrību importēt. Importēt iespējams no Krievijas, kā arī Somijas - caur Estlink kabeli. Tā kā kabelis nodots biržas rīcībā, jebkurš tirgotājs var pirkt elektrību Igaunijas cenu zonā un pārdot tālāk, taču likviditāte ir neliela un Igaunijas Eesti Energia kā lielākajam tirgotājam ir iespēja ietekmēt cenas. Tādējādi parādās cenas kāpuma risks.

Samtiņš uzskata, ka jaunu tirgotāju ienākšanai nepieciešami starpsavienojumi - plānotie Estlink 2 un Zviedrijas-Lietuvas savienojums. «Tajā brīdī pieaugs likviditāte tirgū, būs iespēja lielam importa apjomam no Zviedrijas un Somijas, būs vieglāk nopirkt un pārdot,» skaidroja uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Admiral Markets obligācijas iekļautas Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā

Žanete Hāka, 11.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmuma Admiral Markets obligācijas 11. janvārī tika iekļautas regulētajā tirgū - biržas Nasdaq Tallinn Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā.

Admiral Markets ir tiešsaistes investīciju pakalpojumu sniedzējs, kas piedāvā CFD un Forex tirdzniecību ar indeksiem, dārgmetāliem, enerģētikas instrumentiem un kriptovalūtām.

«Esam gandarīti, ka Admiral Markets no Igaunijas uzņēmuma ir izaudzis par globālu tiešsaistes tirdzniecības platformu un izvēlas biržu kā izaugsmes dzinēju savas nākotnes attīstībai,» pauda Nasdaq Tallinn valdes priekšsēdētājs Kārels Ots. «Tāpat liels prieks, ka arvien vairāk jauno biržas kompāniju primāri savu piedāvājumu vērš uz privātajiem investoriem, un Admiral Markets, emitējot un piedāvājot obligācijas ar 100 eiro nominālvērtību, tam ir labs piemērs.»

Admiral Markets obligāciju iekļaušana biržā seko publiskajam piedāvājumam visās trijās Baltijas valstīs. Parakstīšanās laikā tika saņemti 306 investoru pieteikumi obligāciju iegādei par kopējo summu 1 826 800 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 8. decembrī starptautiskā finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecības kompānija Admiral Markets AS uzsāks publisku obligāciju emisiju, informē uzņēmums.

Kā norādīts Igaunijas finanšu uzraudzības iestādē reģistrētajā un šodien publiskotajā prospektā, kopējā emitēto obligāciju vērtība sasniedz 5 miljonus eiro.

«Admiral Markets fokusējas uz strauju izaugsmi un biznesa apjomu palielināšanu. Obligāciju emisija palielinās Admiral Markets AS kopējo kapitāla bāzi un nodrošinās kompānijas aktivitātes ilgtermiņā,» norāda Sergejs Bogatenkovs, Admiral Markets izpilddirektors.

Subordinēto obligāciju publisko piedāvājumu organizē Admiral Markets AS, un pieteikšanās laiks ir no 2017. gada 8. līdz 19. decembrim. Piedāvājums ir izteikts institucionālajiem un privātajiem investoriem no Baltijas valstīm.

Kopumā tiks emitētas 50 000 obligācijas par 100 eiro gabalā ar procentu likmi 8% gadā. Obligāciju dzēšanas datums ir 2027. gada 28. decembris, līdz kuram emitents obligācijas atpirks. Minimālais obligāciju skaits, kuru iespējams iegādāties, ir viena obligācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Eriks Igaunis: Kuģim ir vajadzīgs kapteinis

, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule mainās tik ātri, ka cilvēki, uzņēmumi un valdības nespēj sekot līdzi pārmaiņām. "Noteikt nozaru un sabiedrības attīstības tendences ir Globālo attīstības tendenču foruma virsmērķis. Forums notiks no 9-12 aprīlim Rīgā, kurā piedalīsies vairāk kā simts ekspertu, kur astoņās pasākuma sesijās tie uzstāsies ar lekcijām par šodien aktuālām tēmām" atzīmē Felix Holding līdzdibinātājs , World Trend Forum prezidents Ēriks Igaunis.

Liepājas Metalurga aktīvu pārdošana šodien jau ir vēsture, līdzīgi kā Latvijas Krājbankas krahs, airBaltic iegāde un veikala Maxima traģēdija Rīgā. Plašākā nozīmē, par vēsturi jau kļuvuši arī notikumi Ukrainā. Saskaņā ar tendenču (trend) izstrādes teorijas autora Čarlza Dou pieņēmumu,- pamattendences pat pie dažādiem trendu attīstības vektoriem ir iespējams izskaitļot, ņemot vērā situācijas attīstības faktorus. Angļu valodā trenda apzīmēšanai ir divējāda nozīme - jau iepriekš minētās izmaiņas fiksācija, ņemot vērā laika faktoru un otrs skaidrojums -"enkura stiprinātā ass daļa". Rīgas Globālo attīstības tendenču foruma - World Trends Forum (WTF) gadījumā piemērots ir tieši otrais termina skaidrojums,- kā metafora tam ka Forumam jābūt pietiekami izturīgam, lai noturētu "pārmaiņu vējus".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot Eiropas mazumtirdzniecības tirgus dažādos reģionos, Latvijā vidējā tirdzniecības platība uz vienu iedzīvotāju ir 1.05 m2, kas ir viens no mazākajiem rādītājiem Eiropā un mazākais starp visām Baltijas valstīm, liecina Maxima Latvija nozares apskats Maxima mazumtirdzniecības kompass.

Tirgus pētījumu uzņēmums GFK veica Eiropas mazumtirdzniecības tirgus pētījumu par 2017.gadu, kur rezultāti rāda, ka vislielākā tirdzniecības platības uz vienu cilvēku ir Beļģijā – 1.67 m2. 2. un 3. vietā ir Austrija un Nīderlande, attiecīgi ar 1.66 m2 un 1.59 m2. Savukārt, vismazāk Turcijā un Polijā – 0.67 m2 un 0.98 m2. Baltijas valstis atrodas trešajā valstu grupā, kur vidēji uz vienu iedzīvotāju ir no 1 m2 līdz 1.2 m2 tirdzniecības platības.

Šo potenciālu Latvijā izmanto pārtikas veikalu tīkli atverot ar vien jaunus veikalus, notiek aktīva jaunu tirdzniecības centru būvniecība vai esošo paplašināšana. Maxima Latvija 2018. gadā Rīgā ir atvēris divus Maxima XXX flagmaņus iepirkšanās centros – Domina Shopping un modes un izklaides centrā Rīga Plaza, tādējādi padarot iepirkšanos pircējiem vēl ērtāku, modernāku un pieejamāku. Kopumā 2018. gadā investējot 23 miljonus eiro, uzņēmums Maxima Latvija plāno rekonstruēt 15 veikalus Rīgā un reģionos, kā arī atvērt piecus dažādu formātu veikalus visā valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ebolas vīrusa izplatīšanās kļūst par risku tālākai tirgus izaugsmei, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Līdz ar to, ka jau ilgstoši Āfrikā ir grūtības ierobežot nāvējošā ebolas vīrusa izplatīšanos, arvien vairāk analītiķi šo epidēmiju piesauc kā vienu no faktoriem, kas var negatīvi ietekmēt vairāku pasaules vērtspapīru cenu. Turklāt šobrīd tirgus dalībnieku noskaņojums jau tāpat nav tas labākais. Pastāv bažas par pasaules ekonomiskās aktivitātes apgriezienu samazināšanos, un investoru riska apetītei sarukt likušas spekulācijas par stingrāku ASV Federālo rezervju sistēmas monetāro politiku un tai sekojošo ASV dolāra procentlikmju palielināšanos.

Pasaules Banka norādījusi, ka ebolas vīrusam potenciāli varētu būt katastrofāla ietekme uz vairāku Āfrikas valstu tautsaimniecību. Līdz ar to nostiprinājies viedoklis, ka lielāka negatīva ietekme ebolas epidēmijai varētu būt uz mazāk populāriem un maziem jaunattīstības valstu akciju tirgiem. Par tā saucamajiem «frontier markets» jeb «growth markets» sauc «jauno jaunattīstības» valstu kopumu, kuram nākotnē, visticamāk, strauji augs gan ekonomiskās, gan politiskās ambīcijas. Pie šādām valstīm var saukt daudzas Latīņamerikas, Āzijas un Āfrikas valstis, kurām ir maz attīstīts kapitāla tirgus. Vairāki investori vērš uzmanību uz to, ka mūsdienu globalizācijas laikmetā ebolas epidēmijas izplatīšanos ierobežot būs sarežģīti, un īpaši grūti to izdarīt var būt nabadzīgajos pasaules reģionos. Pasaules Bankas aplēses liecina, ka divu gadu laikā ebolas vīrusa dēļ Rietumāfrikas ekonomika varētu zaudēt aptuveni 33 miljardus ASV dolāru. Lielākā daļa no šiem zaudējumiem būtu tāpēc, ka krietni ciestu bizness no sadarbības ar šī reģiona uzņēmumiem un valstīm. Piemēram, tiktu slēgtas robežas un ierobežota migrācija, kompānijām nebūtu darbinieku, ciestu eksports utt. Pagaidām gan jaunajiem jaunattīstības valstu tirgiem kā kopumam šogad gājis visai labi. MSCI Frontier Markets indeksa vērtība kopš šā gada sākuma ir palielinājusies jau par 15,5%. Tiesa gan, MSCI Frontier Markets Africa indeksa vērtība kopš gada sākuma ir samazinājusies par 1,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc divus gadus ilgas sagatavošanas Latvijā ir uzsākusi darbu jauna Hansabankas struktūrvienība – Kuģu finansēšanas nodaļa, kuras uzdevums ir vienoti vadīt, koordinēt un atbalstīt kuģu finansēšanu visas Hansabank grupas ietvaros. Līdz ar jaunās nodaļas izveidošanu Hansabank grupa plāno ievērojami palielināt kuģu finansēšanas apjomus, liecina sniegtā informācija medijiem.

Līdz šim Hansabank grupa pavisam ir finansējusi vairāk nekā 40 kuģu par kopējo summu ap 160 miljoniem eiro. Pēc jaunās Kuģu finansēšanas nodaļas izveides tikai decembrī vien izskatīšanai ir iesniegti projekti par kopējo summu 120 miljoni eiro. Pirms nedēļas nodaļa ir apstiprinājusi finansējumu uzņēmuma Alpha Shipping Company otrā kuģa iegādei, kopējai darījumu summai ar šo kompāniju sasniedzot 36 miljonus ASV dolāru (25 miljoni eiro). Savukārt ar kompāniju Unimars Kuģu finansēšanas nodaļā tiek kārtoti darījumi, kas paredz finansēt četru jaunu kuģu būvniecību par kopējo summu 26 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Parex Asset Management» Baltijas akciju tirgu apskats 7.-11. februārī

Valters Paiders [email protected], 15.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuva

Viļņas Fondu biržā akciju apgrozījums pagājušajā nedēļā sasniedza 36.0 miljonus litu (10.4 miljonus eiro)*. Kapitalizācijas indekss VILSE pārskata nedēļā pieauga par 2.57%, līdz 327.03 punktiem.

Aizvadītajā nedēļā lielākais apgrozījums tika fiksēts tirdzniecībā ar ledusskapju ražotāja Snaige akcijām – 11.3 miljoni litu (3.3 miljon eiro) jeb 31% no kopējā akciju apgrozījuma biržā. Snaige akcijas cena pakāpās par 1.1%, līdz 18.50 litiem.

Kārtējo reizi investorus sarūgtināja krāsaino TV kineskopu ražotājs Ekranas, paziņojot par īslaicīgu ražošanas pārtraukšanu otrajā marta nedēļā. Kompānija saista savu lēmumu ar nelabvēlīgo attīstību Eiropas televizoru tirgū. Ekranas akcijas cena saruka par 16.0%, līdz 5.00 litiem. Šis paziņojums vistiešākā mērā atsaucās uz izvērses spoļu ražotāju Vilniaus Vingis, jo Ekranas ir nozīmīgākais uzņēmuma produkcijas pieprasītājs. Vilniaus Vingis akcijas cena samazinājās par 18.4%, līdz 5.01 litam par akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Parex Asset Management» Baltijas akciju tirgus apskats 21.-24. martā

Valters Paiders [email protected], 30.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Lietuva

Viļņas Fondu biržā akciju apgrozījums pagājušajā nedēļā pieauga līdz 102.5 miljoniem litu (29.7 miljoniem eiro)*. Kapitalizācijas indekss VILSE pārskata nedēļā pakāpās par 1.39%, līdz 344.05 punktiem.

Aizvadītajā nedēļā lielākais apgrozījums tika fiksēts tirdzniecībā ar piena pārstrādātāja Pieno Zvaigzdes akcijām – 70.9 miljoni litu (20.5 miljoni eiro) jeb 69% no kopējā akciju apgrozījuma biržā. Lielāko apgrozījuma daļu veidoja vairāki tiešie darījumi. Pieno Zvaigzdes akcijas vērtība pieauga par 2.6%, līdz 5.49 litiem.

Naftas pārstrādes kombināta Mazeikiu Nafta valde ir nolēmusi 2004. gada peļņu novirzīt 5% rezervju papildināšanai un pārējo pārnest uz nākamo gadu. Jāatgādina, ka 2004. gadā Mazeikiu Nafta strādāja ar rekordlielu peļņu, 721.8 miljonu litu (209.2 miljonu eiro) apmērā. Snoras Bankas revidētā peļņa 2004. gadā sastādīja 20.5 miljonus litu (5.9 miljonus eiro), kas ir par 3 miljoniem litu (870 tūkstošiem eiro) vairāk nekā tika ziņots iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mūrmaņa vietā Hansabank Krievijā vadīs Mančinskis

Ieva Mārtiņa [email protected], 20.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas „Hansabank” valdes priekšsēdētājs Druvis Mūrmanis bankas direktoru padomei iesniedzis atlūgumu. Par jauno „Hansabank Group” Krievijas nodaļas vadītāju kļūs Māris Mančinskis, kurš šobrīd ir Latvijas „Hansabankas” Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs. Druvis Mūrmanis turpinās darbu līdz maija otrajai pusei, līdz brīdim, kad jaunais bankas vadītājs saņems Krievijas Centrālās bankas akceptu. Druvis Mūrmanis: „Es esmu nostrādājis Hansabank Group 13 gadus. Man bija lieliska iespēja attīstīties un risināt sarežģītus, bet interesantus uzdevumus. Pēdējie divi gadi Krievijā ir kļuvuši par visinteresantāko periodu manā karjerā. Esmu pārliecināts, ka Hansabank realizēs Krievijā visus savus plānus. Mani tālākie plāni nav saistīti ar banku jomu, esmu nolēmis izmēģināt savus spēkus privātajā biznesā.” Māris Mančinskis (31 gads) strādā Hansabank Group kopš 1999.gada, sākdams karjeru kā korporatīvās finansēšanas nodaļas vadītājs. No 2004.gada viņš jau atbild par korporatīvo kreditēšanu un finanšu tirgus operācijām. Māris Mančinskis: „Pēc septiņiem gadiem Latvijas Hansabankā, jaunais amats Krievijā ir lieliska iespēja un jauns, interesants uzdevums man.” Māris Mančinskis pabeidzis Latvijas Universitāti ar bakalaura grādu ekonomikā un Hofstra universitāti ASV ar MBA grādu finanšu jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabank Grupa veikusi lielāko eiro obligāciju emisiju jaunajās ES dalībvalstīs

Inguna Šķepaste [email protected], 11.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Grupa 5.oktobrī veica 5 gadu eiro obligāciju emisiju 750 miljonu eiro apmērā ar mainīgo EURIBOR procentu likmi plus 26 bāzes punkti. Darījumu organizēja Barclays Capital un Deutsche Bank un tajā piedalījās gandrīz 100 finanšu institūcijas no dažādām Eiropas valstīm. Kristīna Sīmare, Hansabank Grupas finanšu direktore: «Darījums ir lielākā finanšu organizācijas obligāciju emisija jaunajās ES dalībvalstīs, un mēs esam ļoti priecīgi par sasniegtajiem rezultātiem, kā arī par investoru izrādīto uzticību Hansabank Grupai.» Hansabank Grupa izmantos ieņēmumus no eiro obligāciju emisijas, lai finansētu tās darbību Baltijas valstīs. Hansabank Grupas kredītportfelis pagājušā gada laikā ir pārsniedzis visas izteiktās prognozes. Gada laikā Grupas kredītportfelis ir palielinājās par 1.4 miljardiem līdz 5.1 miljardam eiro 2004. gada jūnija beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Parex Asset Management» Baltijas akciju tirgus apskats 4.-8. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 11.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Lietuva

Viļņas Fondu biržā akciju apgrozījums pagājušajā nedēļā sastādīja līdz 37.8 miljonus litu (11.0 miljonus eiro)*. Kapitalizācijas indekss VILSE pārskata nedēļā pieauga par 6.64%, līdz 365.10 punktiem.

Aizvadītajā nedēļā lielākais apgrozījums VFB reģistrēts ar ledusskapju ražotāja Snaige akcijām – 7.3 miljoni litu (2.1 miljons eiro). Akcijas cena ir saglabājusies 16.00 litu līmenī.

Mēbeļu ražotāja Vilniaus Baldai apgrozījums janvāra – marta periodā sastādīja 23.8 miljonus litu (6.9 miljoni eiro), kas salīdzinot ar 2004. gada šo pašu periodu ir par 5.3% vairāk. Kā pozitīvs moments ir jāuztver fakts, ka pārdošanas apjomi stratēģiskajam partnerim IKEA ir samazinājušies par 11.7%. Tas norāda uz stabilu rentabilitāti arī turpmāk.

Komentāri

Pievienot komentāru