Finanses

Hansabanka izsniegs kredītus bērniem

Inguna Šķepaste [email protected], 05.06.2003

Jaunākais izdevums

Šovasar a/s Hansabanka atbalsta populārā bērnu izdevuma Spicā Avīze organizēto konkursu SPICā BŪDA 2003 – gan labāko projektu autoriem izsniedzot simboliskus kredītus mājokļu celtniecībai, gan nodrošinot balvas interesantākajām būvēm. Konkurss SPICā BŪDA 2003 notiks jau ceturto gadu un šoreiz uzvarētāji tiks noteikti septiņās nominācijās — pēc celtniecībā izmantotajiem materiāliem, pēc būdas atrašanās vietas, pēc iekārtojuma un sadzīves, kas būdā un ap to, jaunbūvei, visradošākajai būdai, kā arī būdai, kas celta pieaugošo vadībā, un, protams, arī visspicākajai būdai. «Latvijā aizvien palielinās to cilvēku skaits, kuri būvē mājas, piesaistot banku finansējumu. Hansabanka ir stabils līderis privātpersonu kreditēšanā un tās privātpersonu kredītportfelis ir pārsniedzis jau 100 miljonus latu. Taču pieaugušie nav vienīgie, kuri vēlas būvēt. Jau ceturto gadu pēc kārtas, pavadot vasaras brīvdienas, Spicās Avīzes organizētā konkursa rosināti, bērni projektē un ceļ savas mājas. Lai veicinātu bērnu izdomu un iespējas aktīvi un radoši pavadīt brīvo laiku, Hansabanka piešķirs simboliskus kredītus jeb veicināšanas prēmijas tiem bērniem, kuri piedalās Spicās būdas konkursā un izstrādās visinteresantākos jaunbūvju biznesa plānus,» stāsta Hansabankas valdes priekšsēdētājas vietnieks Uģis Zemturis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārzonas kompāniju deklarētā netiešā līdzdalība AS Latvijas kuģniecība pamatkapitālā sakrīt ar AS Hansabanka bloķēto akciju daudzumu

, 06.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 2007.gada 6.augustā, AS Latvijas kuģniecība (LK) akcionāri - ārzonas kompānijas Eastgate Properties Limited un Ojay Limited - ir paziņojušas uzņēmumam par nozīmīgas līdzdalības iegūšanu sabiedrībā.

Abu šo kompāniju norādītā netiešā līdzdalība sakrīt ar AS Hansabanka šodien notikušajai LK akcionāru sapulcei bloķēto akciju daudzumu - 8 891 892 akcijām jeb 4,44% no LK pamatkapitāla, kas minēti Eastgate paziņojumā, un 17 657 658 akcijas jeb 8,82% no LK pamatkapitāla Ojay gadījumā. Kopumā abu ārzonas kompāniju paziņojumos nosauktā netiešā līdzdalība LK pamatkapitālā sasniedz 26 549 550 akcijas jeb 13,27% no LK pamatkapitāla, un tas ir analogs daudzums AS Hansabanka šodien bloķētajam akciju īpatsvaram dalībai LK akcionāru sapulcē.

Minēto ārzonas kompāniju saistību ar AS Hansabanka apliecina fakts, ka līdzdalībai šodien notikušajā LK akcionāru sapulcē AS Hansabanka bija pilnvarojusi tieši ar šīm pašām ārzonas firmām saistīto Mārtiņu Kvēpu, izsniedzot divas pilnvaras - ar vienu M.Kvēps tiek pilnvarots pārstāvēt AS Hansabanka ar tās vārdā reģistrētajām 8 891 892 LK akcijām un ar otru - AS Hansabanka ar tās vārdā reģistrētajām 17 657 658 akcijām. Abām ārzonas kompānijām un AS Hansabanka pieder kopumā 55 099 352 LK akcijas jeb 27,55% no LK pamatkapitāla. Savā paziņojumā gan Eastgate, gan Ojay neaizpildītu ir atstājusi sadaļu, kurā būtu jābūt norādītām kontrolētajām komercsabiedrībām, ar kuru starpniecību akcionāram ir šīs netiešās ietekmes balsstiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansabanka sāk vērienīgāko bankas filiāļu pārveidi Latvijā

, 18.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sadarbībā ar pasaulē atzītu dizaina kompāniju Allen International, Hansabanka uzsākusi vērienīgāko bankas filiāļu pārveides projektu Latvijā. Tas ļaus klientiem baudīt vēl labāku servisu - samazinot rindas, palielinot funkcionalitāti un radot vēl patīkamāku atmosfēru bankas klientu apkalpošanas telpās.

Līdz šī gada beigām Latvijā plānots pilnībā ieviest jauno Hansabankas filiāļu konceptu kopā 30 klientu apkalpošanas vietās, tai skaitā arī atvērt 6 pilnīgi jaunas filiāles. Ar šo konceptu Hansabanka ir radījusi nākamās paaudzes filiāles, kas būs gatavas nākotnes situācijai - bankas filiālēm kā klientu konsultāciju centriem. Šobrīd desmit filiālēs jaunais dizains jau ir veiksmīgi ieviests. Pārējās vairāk nekā 50 Hansabankas filiālēs šogad plānots jauno dizaina konceptu ieviest daļēji, izmantojot atsevišķus elementus. Tieši filiāle "Barons" ir viena no pirmajām, kur jaunais dizaina koncepts ir ieviests pilnībā. Šogad visā Latvijā tiks pārveidots arī bankas automātu noformējums. Filiāļu tīkla paplašināšanā un jau esošo klientu apkalpošanas vietu pārveidē nākamo divu gadu laikā plānots ieguldīt vairāk nekā 10 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Imunizācijas valsts padome atbalsta 5-11 gadus vecu bērnu vakcināciju pret Covid-19

LETA, 01.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Imunizācijas valsts padome (IVP) kopumā atbalsta bērnu vakcināciju pret Covid-19 vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem, taču atkārtoti uzsver, ka joprojām būtiskākā ir senioru un riska grupu vakcinēšana, pēc kārtējās IVP sēdes informēja tās vadītāja, profesore Dace Zavadska.

Viņa uzsver, ka senioru un riska grupu cilvēku vakcinēšana ir prioritāte gan primārajā, gan balstvakcinācijā.

Ņemot vērā patlaban pieejamo zinātnisko un uz pierādījumiem balstīto informāciju, IVP kopumā atbalsta bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem vakcināciju pret Covid-19, taču pašlaik īpaši to rekomendē sākt visiem tiem bērniem, kas ietilpst kādā no riska grupām nopietnai Covid-19 gaitai. Tie, piemēram, ir bērni ar onkoloģiskām slimībām, aptaukošanos, cukura diabētu, kardiovaskulārām fona slimībām un citām hroniskām orgānu slimībām, skaidro profesore.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir reģistrējusi "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnu lietošanai bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Tas veikts, pamatojoties uz izvērtējumu no pētījuma datiem, kur šajā populācijā ieguvumi no Covid-19 vakcinācijas pārsniedz risku. Pētījumā piedalījušies 3082 bērni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu izsniegšanas bums Latvijā nav gaidāms, tomēr bankas finansiāli nav ieinteresētas turēt naudu, jaunu kredītu izsniegšanai svarīgākais ir uzticība un valsts spēja nodrošināt krāpnieku sodīšanu

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Latvijas Komercbanku asociācijas Tautsaimniecības kreditēšanas komitejas vadītājs un a/s SEB banka valdes loceklis un finanšu direktors Kārlis Danēvičs. Viņš nenoliedz, ka sabiedrība un bizness vēlas, lai bankas vairāk kreditē, taču kreditēt tikai tādēļ, lai stimulētu piedāvājumu iekšējā Latvijas tirgū, kur sarūk iedzīvotāju skaits, ekonomiski ir neefektīvs instruments, jo, bārstot naudu no helikoptera, nekas nemainīsies. Tāpēc labākais risinājums ir tad, ja uzņēmēji dodas uz bankām pēc kredītiem, jo ir idejas, kā ražot ekonomiski efektīvāk, sākt ražot jaunus izstrādājumus utt. ES struktūrfondi bija veiksmīgs piemērs, kurš veicināja pieprasījumu pēc kredītiem jaunu ideju īstenošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šorīt (ceturtdien 12. jūlijā) tiek izplatīti e-pasta sūtījumi, kuru autori, uzdodoties par Hansabanku, mēģina iegūt internetbankas Hanza.net lietotāju datus, Db.lv informēja AS Hansabanka preses sekretārs Ivars Svilāns.

Hansabanka aicina nekādus datus šādā veidā nesniegt. Hansabanka nekad neprasa klientu datus ar e-pasta palīdzību.

Hansabanka šobrīd veic darbības, lai nobloķētu krāpniecisko lapu un sāktu izmeklēšanu.

Ja Jūs saņemat e-pastu ar šādu interneta adresi (http://www.eae-geraete.ch/hanza/hanzanetLV.htm), ko it kā ir sūtījusi Hansabanka, tad ziniet, tas ir mēģinājums no Jums izkrāpt hanza.net paroles.

Hansabanka iesaka piesardzīgi izturēties pret katru e-pasta vēstuli, kurā tiek prasīta privātā informācija, jo finanšu institūcijas šādu informāciju nepieprasa ar e-pasta starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursof, 05.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja pirms gada Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms pārsniedza 2 miljonus latu, pašlaik lielo komercķīlu devēju skaits ir pieaudzis par 50 procentiem.

Kā rāda Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft tapušais pētījums, šoruden Latvijā Komercķīlu reģistrā ir reģistrētas jau 450 fiziskās personas - Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, uz kuru vārda reģistrēto komercķīlu kopapjoms sasniedz vai pārsniedz 0,6 miljonus latu.

Komercķīlu bums

Ļoti būtiski ir pieaudzis ne tikai lielo komercķīlu devēju kopskaits, bet arī ķīlu rekordapjomi: pagājušā gada līderis - advokāts Jānis Loze pat ir nedaudz palielinājis doto komercķīlu kopapjomu, tomēr ar saviem nieka 22,96 miljoniem latu noslīdējis uz saraksta piekto pozīciju. Savukārt visas pirmās četras vietas jaunajā lielāko komercķīlu devēju sarakstā ieņēmuši ar nekustamā īpašuma projektiem saistīti uzņēmēji, un arī pirmajā desmitniekā tikai divas komercķīlas ir saistītas nevis ar šo jomu, bet ar tirdzniecību vai ražošanas objektu attīstību. Līdzīga likumsakarība vērojama arī visā 450 lielāko komercķīlu devēju sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Uzņēmumi nometnes rīko kūtri

Žanete Hāka, 01.07.2014

«Agrāk rīkojām nometnes tieši dažādu kompāniju bērniem, tomēr krīzes laika ietekmē šādu pasākumu rīkošana tika pārtraukta,» stāsta nometņu organizatora Mirandas nometnes vadītāja Lolita Osipova.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik vasaras nometnes darbinieku bērniem rīko vien retais uzņēmums .

Pirms krīzes uzņēmumi daudz aktīvāk rīkoja nometnes savu darbinieku bērniem, tomēr patlaban aktivitāte ir panīkusi, nav gaidāms būtisks uzplaukums šajā jomā.

Daži vēl rīko

Pagaidām liela aktivitāte no uzņēmēju puses nometņu rīkošanā darbinieku bērniem nav manāma, atzīst nometņu organizatori, stāstot, ka pirms vairākiem gadiem, kad ekonomiku vēl nebija skārusi krīze, šādu praksi varēja manīt daudz biežāk. Tomēr tie uzņēmumi, kas rīko šādas nometnes, iedalāmi divās grupās – tie, kuri piedāvā nometnes visu darbinieku bērniem un tādi, kas piedāvā šādu atpūtu tikai daļai darbinieku bērnu, piemēram, tiem darbiniekiem, kas guvuši īpašus sasniegumus. Tomēr kopumā tādu kompāniju ir maz. Kā stāsta nometņu organizatora Mirandas nometnes vadītāja Lolita Osipova, uzņēmums agrāk rīkoja slēgtās nometnes dažādu kompāniju darbinieku bērniem, tomēr krīzes laika ietekmē šāda rīkošana tika pārtraukta. «Vienīgais, kas turpināja darboties un joprojām darbojas, – dažas arodbiedrības apmaksā savu biedru bērnu dalību nometnēs pilnībā vai daļēji,» novērojusi L. Osipova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nav daudz cilvēku, kuru vārdi tiek piesaukti brīžos, kad tiek meklēti kandidāti kādam nozīmīgam amatam. Bijusī Hansabankas (tagad – Swedbank) vadītāja Ingrīda Blūma ir viens no tiem, taču viņa ir apņēmusies šādai atbildībais nastai vairs nepiekrist.

picturegallery.75276d3d-22eb-4054-b521-94540a46c672

No darba Hansabankā Ingrīda Blūma aizgāja faktiski ekonomiskās krīzes priekšvakarā. Tas bija brīdis, kad daļa no mums nojauta par to, kas tuvojas, bet vismaz daļa baņķieru to saprata jau visnotaļ skaidri. Zināmā mērā var teikt, ka šī intervija ir kā Latvijas kreditēšanas buma un norieta anatomijas kursa sastāvdaļa.

Bieži, runājot par ekonomiskās krīzes iemesliem Latvijā, teju kā galvenās vaininieces tiek pieminētas šeit strādājošās bankas, to realizētā politika. Kādi, jūsuprāt, ir šīs krīzes galvenie iemesli?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2004. gadā Unibanka izsniegs lielāko daļu studiju maksas un studējošo kredītu

Inguna Šķepaste [email protected], 22.01.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Unibanka atkārtoti ir uzvarējusi izsolē par tiesībām izsniegt studējošo un studiju maksas kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu 2004. gadā. No valsts budžetā apstiprinātā studiju maksas kredītu apjoma — 15.12 miljoniem latu un studējošo kredītu apjoma 9.72 miljonu latu apmērā, Unibanka izsolē ieguva tiesības izsniegt lielāko daļu kredītu ar valsts galvojumu — atbilstoši 8 un 5 miljonus latu — kopumā par 13 miljoniem latu. Izsoles rezultātus vērtē produktu attīstības speciālists Jānis Lielāmers: «Mūsu panākumus nodrošināja tas, ka piedāvājām ļoti konkurētspējīgu kredītu procentu likmi, kas saskaņā ar izsoles nolikumu, ir būtiskākais vērtēšanas kritērijs.» Unibanka izsniegs studējošo un studiju maksas kredītus ar procentu likmi 6 mēnešu RIGIBOR likme plus 0.4 %. Parekss banka, kura izsolē piedāvāja kredītu likmi, kas vienāda ar 6 mēnešu RIGIBOR likmi plus 0.3 %, izsniegs kredītus kopumā 10 miljonu latu apmērā, savukārt Hansabanka — atlikušo kredītu apjoma daļu par 1.84 miljoniem latu, informē Unibankā. Izsolē komercbankām par tiesībām 2004. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts galvojumu, kuru rīkoja Finanšu ministrija, piedalījās trīs bankas — Unibanka, Parekss banka un Hansabanka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Labdarības akcijai "Skolas soma" noslēdzoties, trīs mēnešos kopumā ziedoti 23 730 lati, tādējādi skolas piederumu dāvanu kartes 35 latu vērtībā saņem 678 bērni.

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portālā Ziedot.lv labdarības akcijai savākti ziedojumi 5135 latu apmērā, RIMI ziedojumu kastītēs RIMI darbinieki un klienti trīs mēnešu laikā saziedoja 15 000 latu, savukārt reģionālie sadarbības partneri piesaistīja 3595 latu.

Saziedotos līdzekļus, dāvanu kartes skolas preču iegādei un 100 RIMI dāvinātās skolas somas saņēma: Valmieras novada fonds (palīdzēs 139 bērniem), Alūksnes novada fonds (palīdzēs 161 bērnam), Talsu novada fonds (palīdzēs 95 bērniem), Lielvārdes attīstības fonds (palīdzēs 12 bērniem), Latgales skolu atbalsta fonds "Veronika" (103 bērniem), Tirzas pagasta attīstības biedrība (25 bērniem), Latvijas Mazturīgo atbalsta biedrība "Dace" (60 bērniem), Auces Krīzes centrs "Namiņš" (15 bērniem), Vecumnieku daudzbērnu ģimeņu biedrība "Saulgrieze" (24 bērniem), Ģimeņu veselības veicināšanas centrs "Sirdsdegsme+" (Lēdurgas pagasts, 10 bērniem), Māmiņu ātrās reaģēšanas vienība (10 bērniem) un Ventspils bērnu un pusaudžu atbalsta centrs "Nāc līdzi!" (10 bērniem), portāla www.ziedot.lv palīdzības saņēmējiem - bērniem ar veselības traucējumiem (14 bērni). Šīs organizācijas saziedotos līdzekļus dāvanu karšu veidā 35 latu apmērā tālāk nodos ģimenēm ar skolas vecuma bērniem, kuras dzīvo uz nabadzības sliekšņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no 2004. līdz 2022. gadam vēlme pēc bērniem, pati motivācija, griba pēc tiem ir sarukusi no vidēji trīs bērnu ģimenes ieceres uz vidēji divu bērnu ieceri, liecina Latvijas Universitātes speciālistu pētījums Laulību, dzimstības un pozitīvu bērnu – vecāku attiecību veicinošo faktoru izpēte.

Bērni daudz mazākam skaitam cilvēku Latvijā nozīmē dzīves jēgu un piepildījumu.

Pētījuma statistiskā bāze

Pētījuma autores norāda, ka pētījums veikts pēc līdzīgiem principiem 2004. un 2022. gadā, turklāt visā šajā laikā Latvijas dzimstības rādītāji ir vērtējami kā kritiski zemi, gluži tāpat kā tas ir visā Eiropā. «Tomēr, ja vērtē pēc summārā dzimstības koeficienta, kam normālai paaudžu nomaiņai būtu jābūt 2,1–2,2, tad 2004. gadā tas bija 1,29, bet 2021. gadā tas bija pieaudzis līdz 1,57,» secina pētījuma autores. Proti, arī izmiršanas bezdibenī ir dziļuma atšķirības.

Tāpat bāzes datiem pieder secinājums par mātes vidējā vecuma pieaugumu. Latvijā tāpat kā visā pasaulē mātes vidējais vecums, kad dzimst pirmais bērns, palielinās. 2000. gadā pirmais bērns vidēji pasaulē dzima 24 gadus vecai māmiņai. 2021. gadā vidējais pasaules rādītājs ir pieaudzis līdz 27,8 gadiem, bet Latvijā pirmā jaundzimušā mātes vidējais vecums 2021. gadā bija 30,2 gadi. Līdztekus pētījuma autores kā pozitīvu faktoru min aizvien lielāku jaundzimušo skaitu likumīgi noslēgtās laulībās. 2021. gadā 10 872 bērni jeb 62,4% no visiem jaundzimušajiem ienāca oficiāli reģistrētās ģimenēs. 2011. gadā laulībā dzimušo īpatsvars bija tikai 55,4%. Tiesa gan, bērnu bija krietni vairāk kopumā. Situācija patlaban nedaudz atgādina Eduarda Veidenbauma dzejoļa «Ej un dzenies tik pēc naudas» vārsmas, kas noslēdzas ar vārdiem: «Papriecāties tikumīgi, bērnus radīt likumīgi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Mājokļu tirgū bez histērijas

Z. Zablovska, I. Drazdovska, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr bankas pauž neapmierinātību ar nule pieņemtajiem Maksātnespējas likuma grozījumiem, nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki būtiskas izmaiņas neprognozē

Bankas jau piesolījušas palielināt nepieciešamās pirmās iemaksas apmēru, kā arī kredīta sadārdzinājumu. Savukārt nekustamā īpašuma speciālisti iezīmē vairākus scenārijus, tostarp izskan pieļāvums, ka iedzīvotāji aktīvāk izmantos kredītus, būs drošāki. Citi atzīst, ka kādu brīdi darījumu skaits varētu sarukt un īpaši samazināsies mājokļu pieejamība jaunajām ģimenēm, ko valsts vēl nesen solīja atbalstīt. Kopīgs secinājums gan ir tas, ka darījumu skaits, kur izmantoti banku kredīti, jau patlaban ir niecīgs, lai tirgu būtiski ietekmētu.

Pretējas darbības

Nekustamo īpašumu attīstītāja NCC Housing valdes loceklis Mareks Kļaviņš DB skaidro, ka jau tagad Maksātnespējas likuma normas aizsargā hipotekārā kredīta ņēmēju finansiālu grūtību gadījumā. Līdz ar to rodas jautājums, vai nepieciešams sarežģīt situāciju un iekļaut likumā nolikto atslēgu principu, ja tas pēc būtības dublējas ar privātpersonas maksātnespējas pasludināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansabanka 2006. gada rādītāji

, 16.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klientu aktivitāte un darbinieku sniegums nodrošina labākos rezultātus kopš Hansabankas Grupas pastāvēšanas

2006. gads Hansabankas Grupai ir bijis veiksmīgākais kopš bankas pastāvēšanas. Klientu aktivitāte un augstvērtīgais darbinieku sniegums ļāvis nostiprināt tirgus daļas visos nozīmīgākajos bankas sektoros un jau otro gadu Hansabanka atzīta kā uzņēmums ar augstāko reputāciju Latvijā.

Hansabankas Grupas aktīvu apjoma pieaugums pērn bija 71%, kredītportfeļa pieaugums 83% un piesaistīto noguldījumu apjoma pieaugums 29% apmērā. Šie rādītāji apliecina klientu uzticību bankai, izvēloties banku kā sadarbības partneri biznesa attīstībai vai mājokļa iegādē, kā arī uzticot savu naudu noguldījumos un ieguldījumu produktos.

Hansabankas Grupas peļņa 2006.gadā bija 63.9 miljoni latu, kas ļaus attīstīt un pilnveidot bankas pakalpojumus, pārveidot filiāļu tīklu, kā arī turpināt daudzu nozīmīgu ziedošanas projektu realizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Hansabanka» nostiprina līderpozīcijas mājokļu kreditēšanā

Valters Paiders [email protected], 27.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Hansabankas klienti ir bijuši visaktīvākie mājokļu kredītu ņēmēji Latvijā, vēl vairāk apliecinot Hansabankas izdevīgos kreditēšanas nosacījumus un bankas līderpozīcijas hipotekārās kreditēšanas tirgū.

Hansabanka nodrošinājusi 30% no mājokļu kredītu tirgus pieauguma, 2 reizes pēc izsniegtajiem kredītiem apsteidzot tuvāko konkurentu.

Kopumā Latvijā mājokļu kreditēšana šogad pieaugusi par 124 miljoniem latu, no kuriem 38 miljonu latu pieaugumu nodrošinājusi Hansabanka. Pēc Hansabankas prognozēm, bankas tirgus daļa nākotnē turpinās pieaugt vēl straujāk.

Kopumā marta beigās mājokļu kredītportfelis Hansabankā sasniedza 264 miljonus latu, kas ir par 100 miljoniem latu vairāk nekā tuvākajam konkurentam. No 1.janvāra līdz marta beigām Hansabanka savu mājokļu kreditēšanas portfeli palielinājusi par 38 miljoniem (martā par 14 miljoniem). Salīdzinājumam: NORD/LB kredītportfelis trijos mēnešos pieaudzis par 19.1 miljonu, Nordea bankas filiāles par 15.7 miljoniem, Aizkraukles bankas par 15.1 miljonu, savukārt SEB Unibankas portfelis par 10.4 miljoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ģimenes ar bērniem varēs saņemt hipotekāros kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem pirmajai iemaksai

Žanete Hāka, 14.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sava mājokļa iegāde ģimenēm ar bērniem būtu pieejamāka, banka Citadele un Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum trešdien parakstīja līgumu par sadarbību valsts atbalsta programmā mājokļu iegādei, informē Citadele pārstāvji.

Ģimenes ar bērniem hipotekāros kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem pirmajai iemaksai varēs saņemt bankā Citadele valsts atbalsta programmas mājokļu iegādei ietvaros.

Līdz ar līguma parakstīšanu Citadele ir pirmā komercbanka Latvijā, kas ir gatava izsniegt hipotekāros kred ītus Latvijas ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu, kas līdz šim ģimenēm ir bijis būtiskākais šķērslis sava mājokļa iegādei.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola uzsver: «Mājoklis ir viena no cilvēku pamatvajadzībām. Taču līdz šim dzīvokļa iegāde lielai daļai cilvēku bija finansiāli grūts vai pat neiespējams uzdevums. Tādēļ man ir īpašs prieks, ka 2015. gadu varam iesākt ar starta šāvienu šai valsts atbalsta programmai. Atbalstam dzīvokļu iegādei ģimenēm ar bērniem jau šogad esam paredzējuši 332,7 tūkstošus eiro.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Akcijas Skolas soma laikā savākti gandrīz 24 tūkstoši

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labdarības akcijas Skolas soma ietvaros trīs mēnešos kopumā saziedoti 23 730 lati, tādējādi skolas piederumu dāvanu kartes 35 latu vērtībā saņems 678 bērni, liecina Ziedot.lv sniegtā informācija.

Portālā Ziedot.lv labdarības akcijai savākti ziedojumi 5135 latu apmērā, RIMI ziedojumu kastītēs RIMI darbinieki un klienti trīs mēnešu laikā saziedoja 15 000 latu, savukārt reģionālie sadarbības partneri piesaistīja 3595 latu.

Saziedotos līdzekļus, dāvanu kartes skolas preču iegādei un 100 RIMI dāvinātās skolas somas saņēma: Valmieras novada fonds (palīdzēs 139 bērniem), Alūksnes novada fonds (palīdzēs 161 bērnam), Talsu novada fonds (palīdzēs 95 bērniem), Lielvārdes attīstības fonds (palīdzēs 12 bērniem), Latgales skolu atbalsta fonds Veronika (103 bērniem), Tirzas pagasta attīstības biedrība (25 bērniem), Latvijas Mazturīgo atbalsta biedrība Dace (60 bērniem), Auces Krīzes centrs Namiņš (15 bērniem), Vecumnieku daudzbērnu ģimeņu biedrība Saulgrieze (24 bērniem), Ģimeņu veselības veicināšanas centrs Sirdsdegsme+ (Lēdurgas pagasts, 10 bērniem), Māmiņu ātrās reaģēšanas vienība (10 bērniem) un Ventspils bērnu un pusaudžu atbalsta centrs Nāc līdzi! (10 bērniem), portāla www.ziedot.lv palīdzības saņēmējiem - bērniem ar veselības traucējumiem (14 bērni). Šīs organizācijas saziedotos līdzekļus dāvanu karšu veidā 35 latu apmērā tālāk nodos ģimenēm ar skolas vecuma bērniem, kuras dzīvo uz nabadzības sliekšņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabanka no Eiropas bankām pārfinansē viesnīcas Reval Hotel Latvia aizņēmumus

Inguna Šķepaste [email protected], 07.01.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Hansabanka un Hansapank Igaunijā pārfinansējusi 23 miljonus eiro lielus aizņēmumus Reval Hotel Latvia. Kredīti pārfinansēti no bankām Union Bank of Norway, Nordlandsbanken ASA, HSH Nordbank AG Kopenhāgenas filiāles un Nordic Investment Bank, kā arī no viesnīcas mātes kompānijas. Hansabanka līdz janvāra beigām izsniegs kredītu 18 miljonu eiro apmērā, savukārt Hansapank 5 miljonus eiro. Aizdevums viesnīcai izsniegts uz 15 gadiem, lai vēl vairāk veicinātu tās attīstību. A/s Hansabanka valdes loceklis, Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Druvis Mūrmanis: «Hansabanka ir gandarīta par aizdevuma izsniegšanu Reval Hotel Latvia. Šāda kredīta piešķiršana apliecina bankas līderpozīcijas Latvijas uzņēmumu kreditēšanas tirgū un stingri parāda, ka Hansabanka spēj konkurēt ar Eiropas bankām un ir lieliski sagatavojusies konkurencei Eiropas Savienībā.» SIA Linstow Baltic prezidents Joakim Blanking uzskata: «Aizņēmuma struktūra apliecina, jo sevišķi, viesnīcas Reval Hotel Latvia sekmīgo attīstību, tāpat arī uzticēšanos Reval Hotels kā viesnīcu tīkla operatoram un Linstow Group kā tās īpašniekam. Kā ārvalstu investori novērtējam faktu, ka aizņēmumu saņemšanas termiņi un atmaksāšanas kārtība aizvadītajos pāris gados Baltijā attīstījušies ļoti pozitīvi. Tas ir ļoti nozīmīgi investoriem nekustamo īpašumu biznesā. Mēs augstu vērtējam arī to, ka Hansabanka, būdama vietējā banka, ir viens no šī procesa virzītājspēkiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabanka sāk izsniegt viedkartes

Inguna Šķepaste [email protected], 18.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Hansabanka ir veiksmīgi noslēgusi testa viedkaršu ieviešanas projektu un visās Hansabankas filiālēs no 17. marta ir sākusies iedzīvotāju pieteikumu pieņemšana viedkaršu saņemšanai. Sākot no 17. marta, Hansabanka klientiem piedāvā saņemt Visa Electron, Visa Classic, Visa Business un Visa Gold viedkartes, uz kurām būs gan čips, gan magnētiskais celiņš. Veikalos, kuros elektroniskie termināli nebūs sagatavoti čipa apstrādei, kartes tāpat kā līdz šim tiks apkalpotas, nolasot magnētisko celiņu. Hansabanka paredz, ka visu elektronisko POS terminālu nomaiņu tā veiks līdz 2004. gada aprīlim. Uģis Zemturis, a/s Hansabanka Valdes priekšsēdētājas vietnieks: «Klienti līdz ar viedkaršu saņemšanu iegūst augstāku norēķinu drošību un jaunas ērtības, jo nākotnē viedkarte būs ne tikai bankas karte un elektroniskais maciņš, bet banka varēs izveidot kartes apkalpošanas noteikumus, vadoties no klientu prasībām un interesēm.» Paredzams, ka līdz šī gada beigām kopumā Hansabanka klientiem izsniegs vairāk nekā 15 000 viedkaršu. Līdz februāra beigām Hansabanka Hansabank Grupas darbiniekiem un klientiem bija izsniegusi jau vairāk nekā 500 viedkartes, kuru darbība ir pārbaudīta Igaunijā, Lietuvā, Lielbritānijā, Polijā un citās valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabanka atsāk visu augstskolu studentu kreditēšanu

Inguna Šķepaste [email protected], 24.04.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Hansabanka aprīļa vidū, pēc notikušās Finansu ministrijas sarīkotas izsoles, ir atsākusi visu Latvijā akreditēto augstskolu studentu kreditēšanu. Šī gada pavasarī Hansabanka saņēmusi studentu kredītu pieprasījumus jau gandrīz no 1000 studentiem par kopējo summu 1, 3 miljoni latu. Hansabanka pavasarī kreditēs visas akreditētās Latvijas augstskolas. Studentu kreditēšanas nosacījumi ir līdzšinējie, tos reglamentē Ministru kabineta noteikumi. A/s Hansabanka kopumā uz šī gada 1.aprīli apkalpoja 10 566 studentu kredītus ar valsts galvojumu. Kopumā 2002. gadā kredīti tika izsniegti 7322 studentiem par kopīgo summu 11.6 miljoni latu, kas ir gandrīz četras reizes vairāk nekā 2001. gadā. Finansu ministrijas izsole par par tiesībām 2003. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu notika 2. aprīlī un tajā uzcvarēja Hansabanka un Unibanka. Hansabanka ieguva tiesības 2003. gadā izsniegt gandrīz pusi no studentu un studējošo kredītiem par summu 11.84 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Valsts vārdā galvotus kredītus studentiem arī 2011. gadā izsniegs SEB banka

Andra Briekmane, 28.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 28.janvārī, SEB banka tika atzīta par uzvarētāju Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē par tiesībām 2011. gadā izsniegt studiju un studējošā kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

Kopējais finansēšanas apjoms, ko SEB banka šogad piešķirs kā studiju vai studējošā kredītus, ir 28,7 miljoni lati, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn.

SEB banka šogad izsniegs valsts galvotos studiju kredītus vairāk kā 19 miljonu latu apmērā un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu gandrīz 9 miljonu latu apmērā visu Latvijas augstskolu studentiem. SEB banka kopā iepriekšējos gados izsniegusi jau 12 404 studiju un 5466 studējošo kredītus ar valsts galvojumu par kopējo summu 28,6 miljoni lati.

Arī 2010. gadā SEB banka saņēma tiesības izsniegt valsts galvotos kredītus studentiem, Kopumā tika piešķirti 4547 studiju un studējošā kredītus ar valsts galvojumu,no kuriem 77% bija studiju, bet 23% studējošā kredīti. Kopējais izsniegto kredītu apjoms pārsniedza 14 miljoni latus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ekonomikas ministrija aicinās piešķirt papildu finansējumu atbalstam mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem

Žanete Hāka, 20.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palielinātu to ģimeņu skaitu, kas ar valsts atbalstu varēs vieglāk saņemt kredītu mājokļa iegādei, Ekonomikas ministrija uvākajā laikā aicinās valdību piešķirt papildu finansējumu 635 tūkstošu eiro apmērā programmas turpmākai īstenošanai, stāsta ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola.

Ekonomikas ministrija rosinās valdību piešķirt 635 tūkstošus eiro valsts a/s Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum, lai nodrošinātu turpmāku pirmā mājokļa programmas īstenošanu. Papildu finansējumu plānots novirzīt no ienākumiem, kas saņemti valsts budžetā saistībā ar piešķirtajām termiņuzturēšanās atļaujām.

Kā zināms, lai ģimenēm ar bērniem atvieglotu iespēju nodrošināt pirmo iemaksu kredītam mājokļa iegādei vai būvniecībai, Ministru kabinets 2014. gada 5. augustā apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādāto valsts atbalsta programmu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai personām, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zināms izsoles par studiju un studējošo kredītu izsniegšanu uzvarētājs

, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē kredītiestādēm par tiesībām 2008. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu bija pieteikušās trīs bankas – AS SEB Latvijas Unibanka, AS Hansabanka un AS Parex banka.

Izsoles komisija par uzvarētāju atzina AS Hansabanka, kura izsolē piedāvāja kredītu izsniegšanu un ar zemākajiem kredītprocentiem, liecina Finanšu ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Izsoles piedāvājumu atvēršana notika otrdien, 29. janvārī, Finanšu ministrijā, un atvēršanā piedalījās arī visu trīs banku pārstāvji.

Tiesības 2008. gadā izsniegt studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma AS Hansabanka – par summu 13,12 miljoni latu (procentu likme – sešu mēnešu RIGIBOR likme, mīnus 1,02 %).

Tiesības 2008. gadā izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma AS Hansabanka – par summu 10,69 miljoni latu (procentu likme – sešu mēnešu RIGIBOR likme, mīnus 1,02 %).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij piederošā Hipotēku banka uzņēmējiem izsniegs Eiropas Investīciju fonda garantijas aizdevumiem Eiropas Kopienas Konkurētspējas un inovāciju programmas ietvaros.

To paredz šodien starp Hipotēku bankas valdes priekšsēdētāju Rolandu Paņko un Eiropas Investīciju fonda (EIF) vadītāju Ričardu Pelliju (Richard Pelly) parakstītais sadarbības līgums, informē Hipotēku banka. Programmas mērķis ir veicināt Eiropas uzņēmumu konkurētspēju un atvieglot piekļuvi finansējumam.

«EIF garantijas esam izmantojuši arī iepriekš mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanai. Garantiju mērķis ir palīdzēt aizdevumu saņemt tādiem maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas darbojās ar zināšanām saistītās jomās, piemēram, tehnoloģiju attīstība, inovācijas un tehnoloģiju pārņemšana. Šīs garantijas ļauj saņemt aizdevumu arī ar mazāku nodrošinājumu nekā nepieciešams parastā situācijā. EIF garantijas uzņēmējiem ir bezmaksas, tāpēc izdevīgas, jo parasti klientam jāmaksā līdz pat 3% no garantētās summas,» skaidroja R. Paņko. Viņš pavēstīja, ka aizdevumus ar EIF garantijām banka sāks sniegt jaunas atbalsta programmas ietvaros maziem un vidējiem uzņēmumiem pēc tam, kad Ministru kabinets apstiprinās kreditēšanas programmas nosacījumus. Plānots, ka tas varētu notikt septembra laikā. Kredītresursus programmas finansēšanai plānots piesaistīt no Eiropas Investīciju bankas tuvāko mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pierobežā, Stopiņu novadā, blakus Juglas ielas un Biķernieku ielas rotācijas aplim straujos tempos noris mēbeļu un mājsaimniecības preču zīmola IKEA veikala būvniecības darbi, novēroja db.lv.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Veikala būvniecības darbi tika uzsākti šā gada maijā un saskaņā ar plānoto, veikals durvis vērs 2018.gada rudenī. Veikala kopējā platība būs 34 000 kvadrātmetru, tam būs vairāk nekā 1000 autostāvvietas. IKEA veikals nodrošinās aptuveni 300 jaunu darbavietu.

IKEA zīmolu Latvijā attīsta uzņēmums Verus Praedium, kam ar SEB banku noslēgts līgums par ilgtermiņa aizdevumu 35,4 miljonu eiro apmērā IKEA veikala būvniecībai Stopiņu novadā. Veikalu pārvaldīs SIA Paul Mason Properties, slēdzot franšīzes līgumu ar Islandes uzņēmumu Inter IKEA Systems BV.

Db.lv jau rakstīja, ka nākotnē uzņēmuma plānos ietilpst arī preču saņemšanas punktu izveidošana Latvijas reģionos, kur pircēji varēs saņemt Ikea iegādātās preces tuvāk savām mājām. SIA Paul Mason Properties priekšsēdētājs Sigurdurs Palmasons norāda, ka projekta izmaksas no uzņēmuma puses sasniegs 60 milj. eiro. Tomēr viņš pieļauj, ka ar laiku šī summa varētu pieaugt, jo tālākā nākotnē iecerēts attīstīt platību ap Ikea veikalu, izveidojot reģionālas nozīmes iepirkšanās centru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

A/s Hansabanka kļuvusi par otru lielāko banku Latvijā pēc konsolidēto aktīvu apjoma

Inguna Šķepaste [email protected], 24.10.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Hansabanka konsolidētie aktīvi 3. ceturkšņa beigās ir sasnieguši 825 miljonus LVL, un, pēc bankas rīcībā esošās informācijas, tā kļuvusi par otru lielāko banku Latvijā pēc konsolidēto aktīvu apjoma. A/s Hansabanka konsolidēto aktīvu apjoms ir pieaudzis par 149 miljoniem latu, salīdzinot ar 2002. gada beigām. Kopumā a/s Hansabank» un SIA Hanza Līzings šī gada pirmajos deviņos mēnešos uzrādījušas labus finansiālās darbības rezultātus, kam par pamatu bija pareizi izvēlēta stratēģija — izprast klientu vajadzības un piedāvāt vispiemērotākos finansiālos risinājumus, tādējādi ietaupot klientu laiku un uzlabojot viņu ikdienas dzīvi, pauž bankā. Šī gada pirmajos deviņos mēnešos a/s Hansabanka un SIA Hanza Līzings ir būtiski palielinājušas savu kredītporfeļu apjomus. Konsolidētais kredītportfelis deviņos mēnešos palielinājās par 111 miljoniem LVL, sasniedzot 567 miljonus LVL, kas ir par 24 % vairāk nekā 2002. gada beigās. Savukārt a/s Hansabanka privātpersonu kredītportfelis pieauga līdz 125 miljoniem LVL, kas ir par 38 miljoniem LVL jeb 44 % vairāk nekā 2002. gada beigās. SIA Hanza Līzing» 2003. gada septembra beigās bija lielākais līzinga un faktoringa portfelis Latvijā — 184.18 miljoni LVL, kas veidoja 60.17 % Latvijas līzinga un faktoringa tirgus, un bija par 20.8 % vairāk nekā pagājušā gada deviņos mēnešos. Ingrīda Blūma, a/s «Hansabanka» valdes priekšsēdētāja: «Hansabanka ir lepna par to, ka ir kļuvusi par otru lielāko banku pēc aktīvu apjoma Latvijā. Banka vēlas pateikties visiem saviem klientiem par šo sasniegumu, jo bez labas sadarbības ar klientiem bankai sasniegt šādu rezultātu nebūtu iespējams. Kopumā Hansabanka, būdama stabila tirgus līdere privātpersonu un uzņēmumu finansēšanā, prognozē vēl straujāku biznesa apjomu — galvenokārt kreditēšanas pieaugumu, kas lielā mērā saistīts ar pozitīvo Eiropas Savienības referenduma rezultātu. Šis balsojums paver jaunas iespējas uzņēmumu attīstībai, sekmēs iedzīvotāju dzīves līmeņa un kvalitātes uzlabošanos, kā arī veicinās arvien lielāku uzticības pieaugumu finansu institūcijām.»

Komentāri

Pievienot komentāru