Finanses

Horvātijas eksperti iepazīsies ar Latvijā izmantotajām auditu veikšanas metodēm

Žanete Hāka, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

No 6. līdz 10. jūnijam Twinning Light projekta ietvaros Finanšu ministrijā (FM) mācību vizītē viesosies Horvātijas Eiropas Savienības (ES) fondu Revīzijas iestādes (RI) speciālisti, lai pārņemtu labāko praksi no FM ekspertiem ES fondu finansēto projektu auditu veikšanā.

Mācību vizītes laikā Horvātijas auditori iepazīsies ar Latvijas ES fondu RI audita dokumentiem un praksē izmantotajām auditu veikšanas metodēm. Tāpat plānotas tikšanās ar Iepirkumu uzraudzības biroja, Konkurences padomes un FM Komercdarbības atbalsta kontroles departamenta speciālistiem, lai pārrunātu dažādus praktiskus jautājumus.

Vizītes laikā esam iecerējuši darīt visu, lai nodrošinātu iespējami efektīvāku pieredzes apmaiņu starp dalībvalstīm. Tāpēc papildus dokumentu analīzei un praktiskām apmācībām plānotas tikšanās ar dažādu Latvijas iestāžu speciālistiem, ar kuriem ikdienā sadarbojamies. Esam patiesi gandarīti par to, ka Latvijas RI ekspertu zināšanas un kompetence tiek novērtēta un varam tajā dalīties ar citiem, norāda Latvijas ES fondu RI vadītāja un projekta līdere Nata Lasmane.

Lai praktiski iepazītos ar Latvijas RI auditu veikšanas praksi, Horvātijas auditoru delegācija viesosies arī ES fondu finansētos projektos dažādās vietās Latvijā, piemēram, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Daugavpils Universitātē un Marka Rotko mākslas centrā, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, kā arī vairākos Valsts Robežsardzes īstenotajos projektos Latgalē.

Novērtējot sadarbību iepriekšējā Twinning Light projektā, Horvātijas auditori arī 2016. gadā kā uzticamus partnerus izraudzījās Latvijas RI speciālistus. Apmācības efektīvā ES fondu 2014.-2020. gada plānošanas perioda auditu veikšanā nodrošina 11 audita profesionāļu komanda. Tai pieaicināti arī Somijas, Nīderlandes un Austrijas revīzijas eksperti. Projekta ietvaros notiek apmācības kā Horvātijā, tā arī Latvijā un Somijā.

Visi Twinning Light projekta “ES fondu programmu ieviešanas sistēmas aģentūras (Revīzijas iestādes) stiprināšana Struktūrfondu un Kohēzijas fondu auditu veikšanai jaunās 2014-2020 finanšu perspektīvas ietvaros” līdzekļi pilnā apmērā finansēti no ES un Horvātijas budžeta bez Latvijas finansiālās līdzdalības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Revīzijas iestādes eksperti nodos zināšanas Horvātijas kolēģiem

Žanete Hāka, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc sekmīgas Twinning Light projekta apstiprināšanas Eiropas Savienības (ES) fondu Revīzijas iestādes (RI) eksperti ieguvuši tiesības apmācīt Horvātijas Revīzijas iestādes speciālistus.

Apmācību laikā Latvijas eksperti sešu mēnešu garumā nodos zināšanas Horvātijas kolēģiem par drošu ES fondu finanšu pārvaldību jaunajā 2014.-2020. gada plānošanas periodā, informē Finanšu ministrija.

«Esam patiesi gandarīti par to, ka jau otro reizi esam izraudzīti kā uzticami projekta partneri, kuru zināšanas un kompetence tiek novērtēta ES dalībvalstu vidū. Dalība Twinning Light ir būtiska ne tikai Latvijas RI tēla veidošanai, bet arī valstij kopumā, jo tas ir Latvijas kompetences apliecinājums ES dalībvalstu vidū. Šādā veidā skaidri parādām, ka zināšanu jomā spējam konkurēt ar jebkuru citu dalībvalsti,» norāda RI vadītāja Nata Lasmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas auditori apmācījuši Horvātijas speciālistus par 23 ES fondu auditu veikšanas tēmām

Zane Atlāce - Bistere, 08.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 8. jūnijā, piedaloties Eiropas Komisijas, Horvātijas un Latvijas ekspertiem, Zagrebā norisinājās Twinning Light projekta oficiālais noslēguma pasākums. Projekta laikā piecu mēnešu garumā Latvijas Revīzijas iestādes (RI) eksperti apmācīja Horvātijas speciālistus Eiropas Savienības (ES) fondu auditu veikšanā, informē Finanšu ministrijā.

Projektā liels uzsvars tika likts uz praktiskām auditoru apmācībām, ietverot stažēšanos, seminārus, mācību vizītes un pilotauditus projektu pārbaudes vietās, kas notika gan Horvātijā, gan Latvijā un Somijā. Kopumā Horvātijas speciālistiem bija iespēja piedalīties praktiskās apmācībās par 23 dažādām ar ES fondu auditu veikšanu saistītām tēmām.

Tāpat projekta rezultātā Horvātijas RI vajadzībām ir izstrādāta auditu veikšanas rokasgrāmata, kas, ņemot vērā Latvijas labo praksi, revīzijas speciālistiem sniegs sistemātisku pieeju auditu veikšanas metodikas un procesu pielietošanai praksē.

“Visa projekta laikā mums bija svarīgi veicināt efektīvu pieredzes apmaiņu un sadarbību starp dalībvalstīm. Kompetenti un zinoši auditori ir apliecinājums Eiropas Komisijai, ka ES kopējās finanšu intereses tiek pārvaldītas atbildīgi. Esam patiesi gandarīti par veiksmīgajiem projekta rezultātiem un to, ka Latvijas ekspertu zināšanas un pieredze kārtējo reizi tika augustu novērtēta un tieši mēs tikām izvēlēti par šī projekta galvenajiem partneriem. Tas ir Latvijas kompetences apliecinājums visu ES dalībvalstu vidū,” norāda projekta un Latvijas RI vadītāja Nata Lasmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Horvātijas auditori Latvijā stažēsies ES fondu revīzijas jomā

Žanete Hāka, 04.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 4. līdz 8. aprīlim Twinning Light projekta ietvaros Finanšu ministrijā viesosies Horvātijas Eiropas Savienības (ES) fondu Revīzijas iestādes (RI) speciālisti, lai praktiski iepazītos ar Latvijas RI auditu veikšanas praksi un konkrētiem ES fondu līdzfinansētiem projektiem Rīgā, Liepājā un Jelgavā, kuros Latvijas speciālisti veikuši revīzijas, informē Finanšu ministrija.

«Šajā projektā mēs vislielāko uzsvaru liksim tieši uz praktiskām apmācībām un pieredzes nodošanu Horvātijas RI speciālistiem, veicot kopīgus auditus. Bez jau ierastajām metodēm šis ir lielisks veids, kā parādīt partneriem savu labāko praksi, jo mēs visi kā ES dalībvalstis esam atbildīgi par to, lai ES budžeta līdzekļi tiktu ieguldīti atbilstoši izvirzītajiem mērķiem,» norāda projekta līdere un Latvijas RI vadītāja Nata Lasmane.

Stažēšanās vizītes laikā Horvātijas eksperti iepazīsies ar Latvijas RI audita veikšanas metodēm un pieredzi, kā arī pēc tikšanās ar vietējo pašvaldību vadību apmeklēs vairākus šajās pilsētās īstenotus būtiskus projektus, piemēram, Liepājas koncertzāli Lielais dzintars, Jelgavas Svētās trīsvienības baznīcu un Mītavas tiltu, kā arī Laimas šokolādes muzeju Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru