Finanses

Investīcijām Baltijā un Polijā izveidots 70 miljonu eiro mezanīna fonds

Žanete Hāka, 16.01.2015

Jaunākais izdevums

BPM Capital noslēdzis sava pirmā investīciju fonda – BPM Mezzanine Fund SICAV-SIF, SCA (BPM) – izveidi, sasniedzot fonda kopējo apjomu 70 miljoni eiro, informē fonda pārstāvji.

BPM veiks investīcijas mezanīna darījumos Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Investīciju mērķis būs mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) un lielās uzņēmējsabiedrības ar augstu izaugsmes potenciālu, jo tie ir galvenais faktors, kas veicina ekonomisko izaugsmi, tirgus daļas un peļņas pieaugumu reģionā un ir uzskatāmi par visinteresantāko investīciju segmentu. Fonds nekoncentrējas uz noteiktiem sektoriem un var izskatīt visdažādākās situācijas, piemēram, paplašināšanās finansēšanu, uzņēmuma pārpirkšanu, bilances restrukturizāciju vai akcionāru struktūras reorganizāciju. BPM atbalsta pārbaudītus biznesa modeļus un pieredzējušas vadības komandas ar mērķi virzīt uzņēmumu tā nākamajā attīstības līmenī un vēlmi saglabāt uzņēmuma kontrolpaketi.

Fonds ieguldīs no 2 līdz 10,5 miljoniem eiro vienā darījumā. BPM mērķis galvenokārt ir uzņēmumu paplašināšanās darījumi un tādu projektu finansēšana, kas veicina izaugsmi Baltijas valstīs un Polijā.

BPM Capital ir investīciju pārvaldītājs, kam ir divi biroji – Tallinā un Varšavā. Šo fondu dibinājuši un vada četru partneru

komanda ar plašu pieredzi mezanīna investīciju jomā un kontaktu tīkla izveidē Baltijas valstīs un Polijā.

Eiropas Investīciju fonda izpilddirektors Pjērs Luidži Džilibērs skaidro, ka fonds BPM Mezzanine Fund ir radies, pateicoties Eiropas Investīciju fonda enkurinvestīcijām, un vairāku gadu laikā tas būs pirmais šāda veida fonds šajā reģionā. Šis ir vēl viens nozīmīgs solis, lai izveidotu pilnībā funkcionālu tirgus struktūru Baltijas valstu reģionā, viņš piebilst.

ERAB riska kapitāla fondu direktore Anne Fosemale saka, ka ERAB labprāt atbalsta BPM Baltijas valstīs, kas tādējādi nodrošinās nepieciešamos alternatīvos finansējuma avotus MVU. Fonds BPM Mezzanine veicinās MVU attīstību ne tikai piedāvājot kapitālu, bet arī piedāvājot mazajiem uzņēmējiem pieredzējušu investoru pieredzi, tādējādi uzlabojot MVU korporatīvo pārvaldību un nodrošinot ne tikai finansējumu, bet arī cita veida atbalstu. ERAB ir apņēmusies atbalstīt tādu inovatīvu vietējo komandu attīstību un izaugsmi, kurām ir tālejošs potenciāls, pateicoties to stratēģijai un darbībām riska kapitāla un privātā kapitāla nozarē.

Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs Harijs Švarcs atklāj, ka sabiedrības iepriekšējā pieredze rāda, ka investīcijas Latvijas un Baltijas uzņēmumos var piedāvāt gan ienesīgu atdevi pensiju plānu dalībniekiem, gan tik ļoti nepieciešamās kapitāla investīcijas ekonomikas attīstībai ar tālejošām pozitīvām sekām.

Fondu BPM Mezzanine Fund atbalsta investoru bāze, kurā ietilpst Eiropas Investīciju fonds (ar Baltijas Inovāciju fonda un Mezzanine Facility for Growth palīdzību), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), investīciju grupa Ambient Sound Investments (ASI), LHV pensiju fondi un Swedbank Investment Funds. Van Campen Liem darbojas kā Fonda juridiskais padomdevējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Reirs aicina ERAB investēt Baltijā un Centrāleiropā

Dienas Bizness, 15.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pilnvarnieku ikgadējā sanāksmē Tbilisi, Gruzijā Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs uzsvēra nepieciešamību ERAB vairāk investēt Centrāleiropā un Baltijas valstīs, īpaši ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju ERAB darbības reģionā, informē Finanšu ministrija.

«Līdzšinējā sadarbība ar ERAB ir sniegusi ļoti būtisku atbalstu Latvijas uzņēmējdarbībai. Uzskatu, ka ERAB ir jāpalīdz saņēmējvalstīm, tajā skaitā Latvijai, attīstīt savstarpējo ekonomisko sadarbību, kā arī veicināt attīstītāko saņēmējvalstu pieredzes nodošanu mazāk attīstītajām ERAB darbības reģiona valstīm. Aicinu Latvijas uzņēmējus arvien aktīvāk izmantot ERAB finansējuma iespējas,» norāda finanšu ministrs J. Reirs.

ERAB portfelis Latvijā uz šā gada marta beigām ir 182 miljoni eiro finanšu un energosektorā, neņemot vērā reģionālas iniciatīvas. Nesenākie projekti Latvijai, tajā skaitā reģionālie, bijuši pērnā gada decembra ERAB 10 miljonu eiro ieguldījums BPM Mezzanine Fund, ko pārvalda kopējs igauņu un poļu fonds BPM Capital. Fonda mērķauditorija ir Baltija un Polija. Savukārt šā gada 8. aprīlī Bankas valde apstiprināja 17 miljonus eiro ieguldījumu Livonia Partners Fund I kapitāla investīcijām mazos, vidējos un vidēja kapitāla uzņēmumos Baltijas valstīs. Fonds ir reģistrēts Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu devusi Rīgas enerģija, Venture Capital un MP Holdings

Žanete Hāka, 23.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 99 komercķīlas, bet 114 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 220,39 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 152,46 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 67,93 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu aizvadītajā nedēļā devusi SIA Rīgas enerģija, SIA Venture Capital un SIA MP Holdings – 13,65 miljonu eiro vērtībā. To ņēmusi Nordea Bank AB.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA Optometrijas centrs – 6,5 miljonu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmis

SCA BPM Mezzanine Fund SICAV-SIF.

Savukārt trešo lielāko komercķīlu devis uzņēmums OU Mangelbert – 4 miljonu eiro apmērā. To ņēmusi AS Baltikums Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Smiltenes piena lielākie īpašnieki plāno pārdot kompānijas akcijas

LETA, 09.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmuma AS «Smiltenes piens» divi lielākie īpašnieki - Gita Mūrniece un Ģirts Strads - plāno pārdot viņiem piederošās uzņēmuma akcijas, apstiprināja Mūrniece.

«Akciju kustība sekos, bet pagaidām darījums nav noslēdzies,» teica Mūrniece, vienlaikus piebilstot, ka sarunas par viņai un Stradam piederošo akciju pārdošanu ir tuvu noslēgumam.

Mūrniece atklāja, ka jau vairākus gadus saņem dažādus «Smiltenes piena» akciju pirkšanas piedāvājumus, taču līdz šim «kā tāda izvēlīga līgava viņus atraidīju». Patlaban esot uzradies pircējs, kurš atbilst akciju pārdošanas nosacījumiem, taču plašāku informāciju viņa nesniedza.

Vienlaikus Mūrniece skaidroja, ka kompānijas akcijas ir iecerējusi pārdot, jo šogad 15.oktobrī vēlas doties pensijā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka «Smiltenes piena» pircējs, visticamāk, varētu būt Armandam Kovaldinam piederoša SIA «AS900», kas reģistrēta šogad 26.jūnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru