Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Veiksmīgi plūst pretī straumei nav viegli un tas investoram ir jāmāk

Investīciju pasaulē ne vienmēr atmaksājas plūst pa straumi – svarīgāk ir padomāt par to, kāpēc un kur ieguldi. Izvērtējot kopējo situāciju, dažkārt izdodas nonākt pie secinājuma, ka tendencēm finanšu tirgū ar kādu īpaši pamatotu loģiku saistība palikusi visai maza. Jāpiebilst, ka arī karikatūristi notikumus finanšu tirgū dažkārt mēdz salīdzināt ar visai nekontrolētu pūli, kur vairākums akli skatās un seko skaļākajam bļaurim.

Arī akciju tirgū cenas bieži mēdz bīdīt pūlis, un interesanti, ka ir atsevišķas investīciju taktikas, kuru mērķis ir izvairīties no šādas investēšanas. Šāda investīciju taktika, kuras būtība ir spēlēt pretēji tam, kas notiek tirgū, tiek saukta par Contrarian Investing jeb plūšanu pretī straumei. Pats vienkāršākais skaidrojums šādai taktikai ir – pirkt finanšu aktīvus tad, kad vairākums tos pārdod un cenas strauji samazinās, bet pārdot tad, kad to cenas relatīvi uzvedas ļoti labi (ceļas). Šādam investoram parasti patīk akcijas, kuras kritušas investoru nežēlastībā ar zemiem PE (Price/Earnings) rādītājiem, kuras varētu būt kļūdaini iecenotas (uzņēmumam, piem., nemaz neiet tik slikti). Protams, spēlēšana pret vispārējo pūļa gudrību nenoliedzami saistās ar paaugstinātu risku. Savukārt nervu noturības pārbaude ir spēja turēties pie agrāk nospraustā plāna.

Jāpiebilst, ka arī leģendārais investors Vorens Bafets bieži vien ir teicis, ka vajag būt alkatīgam tad, kad citi ir bailīgi, un būt bailīgam, kad citi ir alkatīgi. V. Bafeta kungs tiek ierindots pašu slavenāko investoru vidū, kuri mēdz iet pretēji tirgum.

Visu rakstu Spēli pret tirgu vajag izjust lasiet 27. jūlija laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažkārt mēdz teikt, ka tieši lielāki izaicinājumi pārbauda, no kā patiesībā ir taisīts cilvēks. Līdzīgi var teikt arī par finanšu tirgiem – tieši rīcība cenu kritumu un panikas apstākļos mēdz iezīmēt to, cik veiksmīgs vai neveiksmīgs galu galā ir tā saucamais investors.

Valdot šādam fonam, "The Wall Street Journal" komentētājs Džeisons Cveigs izceļ vairākus slavenā investora Bendžamina Greiema (no viņa mācījies un pie viņa strādājis pats Vorens Bafets) ieteikumus un domu graudus par tirgus spēkiem. Viņš būtībā teic, ka finanšu pasaulei nemierīgākos laikos daudziem būtu jāmēģina aizmirst tas, ko dara kopējais tirgus. Tā vietā esot labāk koncentrēties uz to, ko pats kā investors vari reāli izdarīt.

Vispirms B. Greiems iesaka pašam noteikt to, kas īsti esi – investors vai spekulants. Proti, investora galvenā interese ir turēt "pienācīgus vērtspapīrus par pienācīgu cenu". Savukārt spekulants jau galvenokārt gaida cenu svārstības un mēģina no šīm izmaiņām nopelnīt.

Komentāri

Pievienot komentāru