Finanses

Investoru optimisms trīs gadu augstākajā līmenī

Žanete Hāka, 27.12.2013

Jaunākais izdevums

Pēdējās nedēļas laikā investoru optimisms ir sasniedzis augstāko līmeni kopš 2011. gada janvāra, liecina ASV Individuālo investoru asociācijas veiktās aptaujas dati.

Optimismu veicināja pagājušajā nedēļā notikusī ASV Federālo Rezervju sanāksme, kuras laikā tika nolemts sākt bremzēt aktīvu iepirkšanas programmu.

Šonedēļ investoru īpatsvars, kas gaida, ka akciju cenas nākamo sešu mēnešu laikā augs, pieauga par 7,6 procentpunktiem līdz 55,1%, bet kritumu prognozē 18,5%, kas or par 6,5 procentpunktiem mazāks nekā iepriekšējā nedēļā, tādējādi sasniedzot zemāko līmeni gandrīz divu gadu laikā. Savukārt neitrālu nostāju ieņēmuši 26,4% investoru, kas ir par 1,1 procentpunktiem mazāk nekā iepriekš.

Investoru optimisms tik augstā līmenī iepriekš bija tad, kad Standard&Poor’s 500 indekss bija pie 1274 punktiem, bet Dow Jones Industrial Average – pie 11697 punktiem, kas ir aptuveni par 40% zemāk nekā indeksi ir patlaban.

Decembrī Standard&Poor’s 500 ir palielinājies par 2%, bet Dow Jones Industrial Average – par 2,3%, un abi indeksi sasnieguši visu laiku augstāko atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cena dažās pēdējās nedēļas turpinājusi pieaugt. Tam labvēlīgu fonu uzturējuši pasaules ietekmīgāko valdību stimuli, sabiedrību vakcinēšana pret Covid-19 vīrusu, makroekonomisko rādītāju uzlabošanās un daudzsološi uzņēmumu peļņas rādītāji.

Eksperti gan norāda, ka, neskatoties uz šādu kāpumu, pārlieks optimisms var būt nevietā.

Stimuli un optimisms

"Pieņēmusi 1,9 triljonu ASV dolāru vērtu programmu ekonomikas atveseļošanai no Covid-19 krīzes un izziņojusi plānu 10 gadu laikā ieguldīt infrastruktūras attīstībā 2,3 triljonus ASV dolārus, Baidena administrācija neapstājās un nāca klajā ar paziņojumu par vēl vienu valdības finansētu programmu, kas paredzēta ģimeņu atbalstam un kuras īstenošanai turpmāko 10 gadu laikā tiks iztērēti 1,8 triljoni ASV dolāri. Līdz ar to kopš gada sākuma ASV Demokrāti ir jau izplānojuši fiskālos stimulus aptuveni 6 triljonu ASV dolāru apmērā, kas nosacīti atbilst aptuveni 30% no ASV iekšzemes kopprodukta. Objektīvi jaunajām programmām, kuras plānots īstenot 10 gadu garumā, gan nevajadzētu viest investoros pārlieku optimismu. Valsts izdevumu palielinājums tiks gandrīz pilnībā segts nevis uzņemoties jaunu valsts parādu, bet gan paaugstinot nodokļus uzņēmumiem un īpaši turīgām privātpersonām. Piemēram, aprīlī tika paziņots, ka kapitāla pieauguma nodoklis noteiktām bagātnieku grupām nākotnē teju dubultosies un tiks palielināts no 20% līdz aptuveni 40%," stāsta Luminor Ieguldījumu stratēģis Vitālijs Siļvestrovs un piebilst, ka pagaidām investori gan izvēlas ignorēt gaidāmās negatīvās sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: Uzņēmumu optimisms mazinās

Žanete Hāka, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada decembrī uzņēmēju noskaņojums arvien saglabājies optimisma līmenī – 51,26 indeksa punkti, lai arī līdzīgi kā pirmajos trīs ceturkšņos, arī pēdējā ceturksnī uzņēmēju optimisms kritās un indekss samazinājās par 0,54 punktiem, liecina bankas Citadele sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktais Citadele Index pētījums.

Indeksa vērtības, kas pārsniedz 50 punktu robežu, liecina par uzņēmēju optimismu, savukārt par uzņēmēju pesimismu var runāt, ja indekss nesasniedz 50 punktu robežu.

Drīzāk pesimistiski noskaņoti joprojām ir Latgales uzņēmēji – 49,59 punkti. Pēc apgrozījuma līdzīgi noskaņoti ir arī mikro un mazo uzņēmumu vadītāji - attiecīgi 49,30 un 49,56 punkti. Tāpat mikrouzņēmumi ar 1 līdz 9 darbiniekiem – 49,68 punkti. Pēc optimisma zonā pavadītiem teju diviem gadiem drīzāk pesimistiski 2013. gada nogalē jutušies arī Pierīgas uzņēmēji – 49,85 punkti.

Piesardzīgāki kļuvuši arī uzņēmēji ar ārvalstu kapitālu. Ja 2012. gadā uzņēmumu ar ārvalstu kapitālu optimisms turējās tuvāk 60 punktu robežai, tad pērn vērojama tendence optimismam mazināties, un gada pēdējā ceturksnī tas, noslīdot vēl par 1,7 punktiem, bija 56,92 punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

No viena akciju rekorda līdz otram

Jānis Šķupelis, 02.12.2019

Dow Jones Industrial Average - indeksa vērtība novembrī pārsoļoja pāri 28 tūkst. punktu atzīmei. Tādējādi aiz kalniem šim indikatoram vairs nav arī apaļā 30 tūkstošu punktu atzīme.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad līdz šim Rietumvalstu akciju sniegums bijis izcils. Kopš janvāra sākuma ASV Standard & Poor's 500 indeksa vērtība palēkusies jau vairāk nekā par ceturto daļu.

Līdzīgi strauji palielinājusies arī cita ASV akciju tirgus - 30 gigantiskas kapitalizācijas kompāniju Dow Jones Industrial Average - indeksa vērtība. Tā novembrī pārsoļoja pāri 28 tūkst. punktu atzīmei. Tādējādi aiz kalniem šim indikatoram vairs nav arī apaļā 30 tūkstošu punktu atzīme. Lai Dow indekss to sasniegtu, tam no pagājušās nedēļas beigu līmeņa būtu jāpieaug vien par 6,5%. Ņemot vērā to, ka ASV akcijas gandrīz katru jaunu dienu nu aizsniedzas līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam, šāds scenārijs izskatās visai ticams.

Katrā ziņā šā brīža akciju cenu pieaugums neliecina par to, ka vērtspapīru mijēji būtu pievērsuši lielu uzmanību runām par ekonomikas bremzēšanos. Zināms pamats tam ir, jo vadošo tautsaimniecību dati pēdējās nedēļās bijuši nedaudz labāki nekā pirms tam gaidīts (tas attālinājis kādas neizbēgamas recesijas iespējamību). Tāpat pārsvarā aktuālas cerības uz tirdzniecības kariņu pamieru un to, ka aktīvi ekonomiku stutēs ietekmīgās centrālās bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas uzņēmumi - populārākie investīciju mērķi Baltijā

Žanete Hāka, 03.12.2014

1. Liepājas Metalurgs

Valsts: Latvija
Investors: KVV Group
Valsts: Ukraina
Darījuma vērtība: 107 miljoni eiro

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šī gada oktobra beigām aktivitāte Baltijas uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas darījumu (M&A) tirgū salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir strauji palielinājusies, liecina jaunākais Prudentia M&A darījumu tirgus apskats.

Pirmo desmit mēnešu laikā tika izziņoti 138 darījumi, kas ir par 66% vairāk nekā attiecīgajā periodā 2013. gadā. Lai gan galvenie ekonomiskie indikatori (IKP pieaugums, ekonomikas noskaņojuma indekss) šogad ir bijuši zemāki, investoru optimisms var tikt izskaidrots ar pagājušā gada datiem. Līdzīgas tendences var tikt novērotas pasaules M&A tirgū. Darījumu skaits pasaules tirgū 2013. gada pirmajos 10 mēnešos samazinājās par 2% un šajā pašā periodā 2014. gadā pieauga par 13%. Kā minēts iepriekš, 2014. gada pirmajos desmit mēnešos darījumu skaita pieaugums Baltijas valstīs sasniedza 66%, pēc 47% piedzīvotā krituma 2013. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažās pēdējās nedēļās pasaules lielākajos akciju tirgos izvērsušies vērtspapīru pirkšanas prieki, un akciju cena strauji ceļojusi augstāk.

Ir gan finanšu eksperti, kas uzdod jautājumus par šāda pieauguma vēl ilgāku turpināšanos. Galvenie riski joprojām saglabājoties. Tāpēc esot vērts atcerēties, kādas iepriekš ir bijušas pārlieka optimisma sekas.

Novembrī vispasaules MSCI All Country World akciju indeksa vērtība pieauga par 12,2%, kas ir viens no labākajiem akciju ikmēneša rezultātiem vēsturē. Uz visai strauja pieauguma takas akcijas atrodas arī decembra sākumā.

Vakcīna un vēlēšanas

"Tik ievērojamu kāpumu sekmēja vairāki faktori. Visnozīmīgākais no tiem, visticamāk, bija vairāku uzņēmumu paziņojums par to, ka ir izstrādāta vakcīna pret koronavīrusu un iedzīvotāju vakcinācija varētu sākties jau decembra vidū. Investori, kuru noskaņojumu oktobra beigās aptumšoja bažas par ilgstošu pārvietošanās ierobežojumu ieviešanu Eiropā un, iespējams, arī ASV, uzņēma paziņojumu par vakcīnas izstrādi ar lielu sajūsmu, jo tas ļauj cerēt, ka cilvēku dzīves un pasaules ekonomika atgriezīsies normālās sliedēs daudz ātrāk, nekā likās līdz šim. Tāpēc nebija nekāds pārsteigums, ka novembrī vislabāko sniegumu demonstrēja cikliskās nozares, kuras ekonomikas kritums gada sākumā skāra īpaši smagi. Līdz novembrim šādu uzņēmumu akcijas bija tikai daļēji atguvušās no krituma martā, jo tiem ir grūti uzlabot savus finanšu rezultātus ekonomikas lejupslīdes apstākļos. Cikliskās nozares ietver, piemēram, enerģētikas sektoru, lidsabiedrības, autoražotājus, nekustamā īpašuma sektoru u.c. Turpretī 2020. gada visstraujāk augošās – "FANMAG" akcijas – palielinājās visnotaļ mērenā tempā, joprojām par 5% procentiem atpaliekot no cenu līmeņa, ko tās sasniedza augusta beigās, un Nasdaq 100 akciju indeksam izdevās vēlreiz uzrāpties atvasarā sasniegtajā virsotnē vienīgi decembra sākumā. Līdz ar to situācija novembrī faktiski liecina, ka tirgū notiek plaša rotācija, agrākajiem neveiksminiekiem cenšoties panākt iepriekšējo mēnešu līderus," neseno situāciju skaidro Luminor Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās otrdien pieauga, jo investoru noskaņojumu uzlaboja laba ASV uzņēmumu peļņa un atvieglojums par jaunās britu valdības atteikšanos no strīdīga finanšu plāna.

Analītiķi norādīja uz negaidīti labu "Goldman Sachs" un "Johnson & Johnson" peļņu kā pozitīvu dzinuli akciju cenām, kā arī uz investoru noskaņojuma maiņu.

Otrdien publicēti dati arī liecina, ka ASV rūpniecības produkcijas apmērs septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielinājies par 0,4% jeb vairāk, nekā bija prognozējuši analītiķi. Analītiķi bija prognozējuši pieaugumu par 0,1%.

OANDA vecākais tirgus analītiķis Kreigs Erlams tomēr brīdināja, ka investoru optimisms var nebūt ilgstošs.

Frankfurtes biržas indekss pieauga par 0,9% pēc ziņām, ka Vācijas investoru pārliecības līmeni atspoguļojošais ZEW indekss oktobrī paaugstinājies līdz mīnus 59,2 punktiem, kas ir par 2,7 punktiem labāk nekā septembrī. Analītiķi bija prognozējuši, ka indekss saruks līdz mīnus 65,7 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mākslīgā intelekta ažiotāžas ietekmē finanšu tirgos novērojamas pārmērīga optimisma pazīmes

Aleksejs Grigorjevs, Rietumu Bankas Ieguldījumu portfeļu pārvaldītājs, 28.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem akciju tirgos pēdējais gads kopumā bija labvēlīgs. Šajā laika periodā MSCI World indekss, kas iekļauj gandrīz visus liela un vidēja izmēra publiski tirgotus uzņēmumus pasaulē, uzrādīja vērtības pieaugumu virs 24%.

Ja jūs lūgtu paskaidrot kādam, kurš kaut nedaudz seko līdzi notikumiem finanšu tirgos, kā akciju tirgi spējuši sasniegt tik ievērojamu rezultātu laikā, kad procentu likmes atrodas vairāku desmitgažu augstākajos līmeņos, katrā atšķirīgas sarežģītības pakāpes skaidrojumā neizbēgami tiktu pieminēti divi vārdi – mākslīgais intelekts. Daži uzmanīgi un zinoši novērotāji varētu pat pievienot klāt trešo vārdu – ģeneratīvais mākslīgais intelekts.

Galvu reibinošais mākslīgā intelekta tehnoloģiju uzplaukums, piemēram ChatGPT, ir radījis ažiotāžu, kas atgādina iepriekšējos tehnoloģiju burbuļus. Lai noliktu perspektīvā dažus ar mākslīgā intelekta trakumu saistītus skaitļus atliek vien paskatīties uz Nvidia. Uzņēmums ātri kļuva par līderi jaunajā mākslīgā intelekta infrastruktūras un mikroshēmu tirgū, kapitalizācijai pieaugot par 205% pēdējos 12 mēnešu laikā un pārsniedzot 2 triljonu ASV dolāru slieksni šī gada martā, kas ir pielīdzināms visu publiski tirgoto Vācijas uzņēmumu kapitalizācijas summai. Nvidia vērtība pārsniedz arī tādu nozīmīgu valstu gada IKP kā Spānija, Kanāda, Dienvidkoreja un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ekonomiskais šoks – kurā fāzē atrodas Latvijas uzņēmumi?

Capitalia vadītājs Juris Grišins, 03.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi uzņēmumi, apstājoties teju visai ekonomikai, nesen kā piedzīvoja ekonomisko šoku. Tajā uzņēmums parasti iziet cauri trīs fāzēm - izbīlis, stabilizācija un restarts. Šajā laikā kāds rod jaunas izaugsmes iespējas, bet vairums cenšas noturēties virs ūdens, tam nereti tērējot uzņēmuma uzkrāto kapitālu. Taču turpmākai ilgtermiņa stabilitātei tas neizbēgami būs jāatjauno. Jautājums – ar aizdevuma vai investīciju palīdzību?

Bailes bija pirmais, ko uzņēmumi piedzīvoja līdz ar COVID-19 radīto šoku pasaulē. Šajā fāzē valda milzīga neskaidrība un liels pesimisms. Uzņēmumi ieslēdz taupīšanas un izdzīvošanas režīmu. Tiek taupīta uzņēmuma kontā esošā nauda, atliekot rēķinu apmaksu vai uzreiz prasot piemērot atlaides. Lielākā daļa Latvijas uzņēmumu šādu periodu piedzīvoja vairākās nedēļās, sākot no marta vidus, dažiem tas turpinās joprojām. Kad uzņēmums ir spējis sabalansēt ienākumus ar izdevumiem jaunajā realitātē, seko nākošais posms.

Stabilitātes stadijā neskaidrība par nākotni saglabājas, bet tā vairs nav uzmanības fokusā. Uzņēmumi sāk samierināties ar jauno realitāti un pārkārtojas, lai šajos apstākļos strādāt. Veikali atver interneta vietnes, ražotāji pielāgo vai atrod jaunus produktus, restorāni pievēršas ēdienu piegādei. Tiek izsvērtas idejas jauniem produktiem un pakalpojumiem, kā arī meklēti jauni pārdošanas ceļi un iespējas darbības efektivizācijas virzienā. Šī ir stadija, kurā vairums Latvijas uzņēmumu atrodas tagad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Mīti, kas traucē Latvijas startup attīstību

Juris Birznieks, biedrības «Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls» (LatBAN) valdes loceklis, 19.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība LatBAN kopš 2014. gada pavasara katru mēnesi organizē Investīciju sesijas, kur investori, biznesa eņģeļi satiekas ar jaunajiem uzņēmējiem. Trīs gadu laikā mūsu biedriem piedāvāto projektu skaits pārsniedz 450, bet Investīciju sesijās prezentēti 170 spēcīgākie projekti. Rezultāts ir 23 investīcijas - reāli privāto investoru ieguldījumi apmēram divu miljonu eiro apmērā dažāda veida jaunos biznesa projektos.

Veidojot biznesa eņģeļu kustību, esam identificējuši vairākus būtiskus un bīstamus šķēršļus, kas ir klātesoši Latvijas startup vidē un kavē tās attīstību.

Pirmkārt, Latvijā ir ierasts domāt, ka jauno projektu, startup uzņēmumu, nākamo mūsu valsts Skype, Facebook vai Apple tā saucamo veiksmes stāstu sākums ir brīdis, kad projekts saņēmis investīcijas. Jāsaka, ka tas ir aplams redzējums un bīstams virziens, kas var nolemt projektu neveiksmei. Neapšaubāmi, investīcijas ir apliecinājums projekta potenciālam un kvalitātei, bet ne veiksmes garantija. Pasaules statistika liecina, ka vairāk nekā 90 % investoru atbalstīto projektu neizdodas - labas idejas līdz ar vērienīgiem ieguldījumiem aiziet nebūtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Piesardzīgā optimisma lāsts Liepājas Metalurgam

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 01.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ pēc valdības sēdes ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pauda «piesardzīgu optimismu» par iespēju atjaunot ražošanu Liepājas Metalurgā.

Lai gan situācija it kā jau nav bezcerīga, pēc ministra vārdiem, esot uzrunāti vairāk nekā 130 iespējamie ieguldītāji, seši potenciālie investori iesnieguši piedāvājumus, un Ministru kabinets devis svētību tālākām sarunām. Nozīmīgs šī jautājuma kustināšanā varētu kļūt arī tajā pašā valdības sēdē pieņemtais lēmums saistībā ar energoietilpīgo ražotāju iespējām saņemt elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atlaidi. It kā celiņš jaunajam investoram formāli ir izritināts, pretimnākšana ir. Skaidrs, ka bez tās «iesaldētās» darbavietas Liepāja neatgūs. Caur uzņēmuma glābšanas un glābēju iepriekšējās pieredzes kapakmeņiem kaut kādu cerību stariņu zibina fakts, ka līdztekus OIK skrūvspīļu palaišanai vaļīgāk lielajiem uzņēmumiem (citādi elektroizmaksas Latvijas ražotnes ne vien padara impotentas konkurences jomā, bet OIK maksājums nopietni spiež pārcelt ražošanu ārpus Latvijas) vieta tirgū parādījusies arī Liepājas Metalurga iepriekš ražotajam pamatproduktam – armatūrai. To intervijā apstiprināja SIA Severstal Distribution valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs (DB 30.05.2017.). Tiesa, jauna investora ceļa bruģētājiem jeb valsts vadītājiem A. Aleksejevs pārmet neizlēmību un neveselīgu lēnprātību. Domājot par jauno investoru un ģeopolitiskajiem aspektiem, kas izriet no ekonomiskajiem un otrādi, grūtsirdīgi gribas teikt, ka investors, kuram nerūp Liepāja un Latvija, bet tikai peļņas shēma, nebūs ilgtspējīgs investors un piedāvājums var atkal pārvērsties par «kāršu namiņu». Pēc A. Aleksejeva domām, Latvijas valsts kā lielākā Liepājas Metalurga kreditora ziņā ir atrast iespējami labāko risinājumu, jo pašlaik metalurģijas milža dziļais miegs ir nonsenss, kam nav nekāda sakara ar tirgus situāciju. Tā kā Liepājas Metalurgs ir ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā vienīgais šāda profila uzņēmums, tad, citējot A. Aleksejevu, ir jautājums, vai Latvijas valsts vispār vēlas tā darbības turpināšanu. Kā jau minēju, tirgus situācija armatūrai ir labvēlīga. Te nu jāatgriežas pie ievadā minētajiem ekonomikas ministra izteikumiem. Kā tad ir – piesardzīgais optimisms ietver vai neietver reālu iespēju atjaunot ražošanu Liepājas Metalurgā, un vai tiešām tas ir Ministru kabineta mērķis? Kļūdīties nedrīkst, atvedot šurp kārtējo investoru - piesmējēju. Miljoni jau ir zaudēti. Tādēļ jācer, ka investoru nosacīti dzīvā interese spēs atdzīvināt rūpnīcu, nevis butaforiju. Lai nepiepildās ļaunākais scenārijs, ko piemin Severstal Distribution vadītājs, ka desmitus miljonu vērtā kausēšanas krāsns savu eksistenci varētu beigt kāda konkurenta kausēšanas iekārtā, pieliekot punktu Liepājas Metalurga brīžam veiksmes, brīžam šausmu stāstam. Turēsim politiķus un viņu darbus uz grauda, jo runa nav par sīknaudu, bet nacionālas nozīmes ražotnes atjaunošanu vai nogremdēšanu uz visiem laikiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Vai autoražotājs Tesla ir 150 miljardus ASV dolāru vērts?

Lelde Petrāne, 05.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pirms divām nedēļām, kad elektroauto ražotāja "Tesla" tirgus vērtība pārsniedza 100 miljardus ASV dolāru, izskanēja skeptiski viedokļi, bet otrdien, akciju cenai turpinot kāpumu, tā pārsniedza 150 miljardus ASV dolāru. Tas nozīmē, ka "Teslas" akciju cena pēdējos trīs mēnešos ir vairāk nekā trīskāršojusies, pārspējot pat visoptimistiskākās prognozes.

Biznesa portāla db.lv uzrunātie analītiķi pauž viedokli, vai elektroauto ražotājs "Tesla" patiešām ir 150 miljardus dolāru vērts, kā tas izskatās uz kopējā auto nozares fona, kādas ir nākotnes prognozes un iespējamie attīstības scenāriji.

Pārsteidzoši, bet riskanti

"Auto ražotāja "Tesla" akciju cenu kāpums tiešām ir bijis pārsteidzošs," atzīst "Luminor" galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš. "Pats svarīgākais - šobrīd ļoti riskanta ir gan šo akciju pirkšana, gan pretēja rīcība, ko sauc par "short selling" jeb īsā pārdošana, kas būtībā ir akciju aizņemšanās cerībā uz to cenas kritumu. Ja vien investoru riska tolerance nav ārkārtīgi augsta, viņiem nevajag darīt ne vienu, ne otru, zaudējumi var būt lieli," viņš brīdina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Šobrīd finanšu tirgos novērojamas divas galējības

Anželika Dobrovoļska - Luminor Ieguldījumu konsultāciju vadītāja Baltijas valstīs, 13.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd novērojamas divas galējības – no vienas puses, ļoti pozitīvas globālās ekonomikas attīstības tendences un pieaugoša uzņēmumu peļņa, bet, no otras puses, procentu likmju kāpums ar palielinātu nervozitāti investoru vidū.

Tas nozīmē, ka investoriem jābūt gataviem gan lielākam svārstīgumam tirgos, gan jābūt nomodā, lai izmantotu tās labās iespējas, ko varētu sniegt tirgi.

Kā jau bija gaidīts, 2018. gads finanšu tirgos atnesa daudz lielāku svārstīgumu un februāris bija pirmais mēnesis pēc 15 mēnešu nepārtraukta kāpuma, kad pasaules akcijas piedzīvoja kritumu. Tomēr pozitīvās prognozes par globālo ekonomisko attīstību un kopējais optimisms tirgos tikai motivēja investorus izmantot cenu kritumu papildu aktīvu iegādei, kas rezultātā noveda pie ātras tirgus atgūšanas. Uz visu valstu pasaules indeksa (All Country World Index) piemēra tas bija gandrīz 8% kritums, kuram uzreiz sekoja gandrīz 4% kāpums, tāpēc rezultātā februāris noslēdzās ar samērā mēreniem -2%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules akciju tirgus flagmanis šonedēļ atgriezies uz jaunu rekordu sasniegšanas lielceļa.

ASV akciju tirgus dinamiku raksturojošā "Standard & Poor's 500" indeksa (tas apkopo 500 publiski kotēto ASV korporatīvo līderu akciju izmaiņas) vērtība kopš saviem marta zemākajiem punktiem ir palielinājusies jau vairāk nekā par 50%. Tas ir arī bijis pietiekami, lai šonedēļ šis indekss pirmo reizi kopš februāra aizsniegtos līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam. Kopš šā gada sākuma ASV "S&P 500" indeksa vērtība nu ir palielinājusies par 4,8%, ko, ņemot vērā bezprecedenta pasaules nozīmīgāko ekonomiku kritumu, var uzskatīt pat par visai unikālu sniegumu. Gandrīz pat varētu teikt tā – cik ātri akciju cenas saruka, tik ātri tās arī pieauga. Iepriekšējais ASV akciju rekords tika fiksēts 2. februārī. Tādējādi, lai atgrieztos pie jauniem vēsturiskiem maksimumiem, ASV akcijām bija nepieciešamas vien 122 tirdzniecības dienas. Tas pēc lāču tirgus (akciju cenu krituma vismaz par 20%) ir visīsākais šāds periods vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Zem eglītes – darba cimdi

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 02.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nosaukt pēc iespējas augstākus tautsaimniecības mērķus nosaukšanas pēc nav risinājums, jo politiķa mēle nebūt nav tas muskulis, kas var pacelt IKP

Ekonomikas uzvijai arvien sagurstot, kā izsalkuši kucēni koncentrējamies uz ES fondu līdzekļiem kā trekna un salda piena bļodu. Tomēr ieilgušajai «vēdera kurkstēšanai» būtu jākalpo par mācību nevis tvīkt pēc labdarības našķiem, bet uzdodot jautājumu tautsaimniecības orākulam – kā pašiem nopelnīt.

Mums patīk savā viensētnieciskajā domāšanā nopūsties – ne mana cūka, ne mana druva. Tomēr nākas pieņemt arī ārējo apstākļu pieaugošo spiedienu, pasaulei kļūstot arvien dulnākai dažādās izpausmēs pat iepriekš par gluži solīdām uzskatītās zemēs. Ārējie apstākļi piensaimniekiem diktēja samazināt piena ražošanu un pēcāk ārējie apstākļi uzspēra piena iepirkuma cenu sen nebijušos augstumos. Eiropas Komisijas “pedagoģiskās” norādes, kuras pēcāk pa savam koriģēja tirgus, ir piemērs, lai raksturotu to, ka neesam izolēti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akcijas pēc šīs valsts prezidenta vēlēšanām strauji pieaugušas. Tāpat šim procesam palīdzējušas cerības uz efektīvu vakcīnu pret Covid-19 vīrusu.

Kopumā gan vēl tālāka akciju pieauguma ziņā viss nemaz tik viennozīmīgi neizskatās, teic ieguldījumu eksperti.

Neskatoties uz minētajām cerībām, joprojām ikdiena pasaulē paiet pandēmijas zīmē, kas šajā ziņā turpina uzturēt pietiekami lielu neskaidrību. Diemžēl epicentrs šajā ziņā ir Eiropa.

Nebeidzamā pandēmija

Tiek izcelts, ka Covid-19 situācija Eiropā sāka kļūt nekontrolējama jau septembra vidū, kad vienā dienā reģistrēto jauno saslimšanas gadījumu skaits sasniedza rekordaugstu līmeni, ja salīdzina ar attiecīgajiem mērījumiem pavasarī. Sākumā gan Eiropas valstu valdības nesteidza ieviest stingrus pasākumus vīrusa izplatības ierobežošanai, jo hospitalizēto pacientu un nāves gadījumu skaits joprojām bija daudz zemāks nekā gada sākumā. Taču oktobra beigās, gaisa temperatūrai pazeminoties un slimībai vēršoties plašumā, statistikas dati par smagi slimiem pacientiem un nāves gadījumiem atkal kļuva satraucoši.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Kurvītis frontes līnijas vilcējiem

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 05.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā vietā, lai pasaulei rādītu Latviju pozitīvā gaismā, amatpersonas ir radījušas nedrošas valsts tēlu, un uzņēmējdarbības vides un tiesiskuma problēmas, kā arī sakarīgas attīstības stratēģijas trūkums to tikai pastiprina

Izrādās, latviešiem patīk ne tikai čīkstēt, bet arī bērt pelnus sev uz galvas. Pat vairāk – valsts amatpersonām un politiķiem ir jātrenējas mēles netrīt tur, kur tas nav vajadzīgs. Varbūt to var darīt pašmāju virtuvē, bet ne starptautiskajā arēnā.

Norakstīt investīciju kuslumu nevar vienīgi uz to, ka tā ir visas Baltijas kopīga liga ģeopolitiskā saspīlējuma dēļ, vai arī uz to, ka bankas samazina pamatkapitālu Latvijā. Grēkāža sazīmēšana bankās varbūt pat liecina par situācijas nopietnības neapzināšanos, jo aizvadītais gads, vērtē kā gribi, tomēr iezīmējis jaunu vektoru investīciju plūsmā. Ārvalstu tiešo investīciju līkne, kas dažādos ātrumos bija kāpusi augšup kopš neatkarības atgūšanas, 2016. gadā pirmo reizi uzrādījusi pretēju tendenci. DB par šādu scenāriju brīdināja jau pagājušā gada sākumā. Iepriekš ārvalstu investīcijas pārliecinoši kāpa aptuveni par miljardu gadā, pat dižķibeles gados, līdz 2012. gadā tempu pieklusināja līdz deviņdesmito gadu līmenim, auga mazpamazām, bet tomēr auga. Pēdējo gadu dinamikai par labu nenāca Krievijas agresijas izvēršana Ukrainā, kas kalpoja par dīgtspējīgu sēklu bažām, paziņojumiem un pat BBC filmai par iespējamu karadarbību arī Baltijā un jo sevišķi Latvijā, no kuras Krievijas militārie ilkņi grasoties izcirst Latgali. Kādā mazpilsētā Latgalē pavadīju gadu miju – Krievijas televīzijas kanāli palika neieslēgti, pat salūtu pēc Maskavas laika kaimiņos neviens nešāva, mājinieki vien paraustīja plecus par mūsu valsts vadītāju sauso runu. Tas ilustrē dzīvošanu mītos, kurus rada un producē ne tikai lielvaras, bet arī mūsu amatpersonas, nespējot saturēt mēli aiz zobiem. Viņi, kuru algas apmaksā no valsts budžeta, apzināti vai neapzināti sēj attīstību paralizējošu paniku ne tikai iedzīvotājos, bet arī investoros. Nu ir izdevies radīt nedrošas valsts tēlu, un sakarīgas attīstības stratēģijas neesamība to tikai pastiprina. Lai sasniegtu mērķus, tie vispirms ir jānosauc vārdā, nevis jātērē enerģija, bazūnējot par karadarbības draudiem. Kā vakar Latvijas Radio izteicās astronoms Ilgmārs Eglītis, mūsu centīgi būvēto pasauli vienā mirklī var pārtraukt paliela asteroīda ierašanās. Vai šo draudu dēļ globālās investīcijas ir iedūrušās kā miets zemē? Ne gluži, jo, kā jau iepriekš DB vēstīja, investoru optimisms uzņēmumu pirkšanā un pārdošanā pat sasniedzis vēsturiski augstāko punktu, taču nedrošā Baltija pie kūku galda aicināta, acīmredzot,netiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien zelta cena saruka līdz trīs mēnešu zemākajai atzīmei, jo investoru vidū parādījās optimisms par iespējamo ASV parāda griestu vienošanās panākšanu.

Dārgmetāla cena decembra piegādēm saruka par 1,2% līdz 1261,6 dolāriem par Trojas unci, pirms tam sasniedzot 1251 dolāra atzīmi, kas ir zemākā cena kopš jūlija.

Tirgus dalībnieki lielākoties tic, ka parāda griestu paaugstināšana tiks panākta vai vismaz tiks rasts risinājums, kas dod vairāk laika politikas veidotājiem, aģentūrai Bloomberg saka Credit Suisse Group analītiķis Toms Kendals. Viņš gan uzsver, ka pastāv iespēja, ka tirgi nav novērtējuši ASV bankrota riskus, bet kamēr vien pastāv perspektīva, ka parāda griesti tiks pacelti, zelta cena visdrīzāk turpinās samazināties, noradījis analītiķis.

Zelta cena šogad visdrīzāk piedzīvos pirmo gada kritumu pēdējo 13 gadu laikā, jo, ekonomikai atveseļojoties, liela daļa investoru izvēlas riskantākus ieguldījumu produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zelta cena atkal pakāpjas

Žanete Hāka, 04.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien zelta cena Londonas biržā pieauga, kas ir ilgākais kāpums kopš marta, raksta Bloomberg.

Investoru pieprasījumu pēc zelta atkal veicina piektdien publicētie dati par Vācijas rūpnīcu pasūtījumiem, kas sarukuši straujāk nekā tika gaidīts. Maijā pasūtījumu skaits samazinājies par 1,7%, paziņoja Vācijas Ekonomikas ministrija. Tas ir vairāk nekā 1,1%, ko prognozēja Bloomberg aptaujātie eksperti.

Ceturtdien gan zelta cena saruka par 1,6%, jo investoru vidū valdīja optimisms, ko izraisīja virkne ASV datu, kā arī ziņas, ka Ķīnas ražošana jūnijā piedzīvojusi straujāko izaugsmi šogad.

Rezultātā piektdien zelta stieņa cena tūlītējām piegādēm pieauga par 0,2% līdz 1321,89 dolāriem. Ceturtdien cena sasniedza 1319,53 dolārus. 1. jūlijā zelta cena pieauga līdz 1332,33 dolāriem, kas ir augstākā cena kopš 24. marta. Šajā nedēļā cena kopumā ir augusi par 0,4%, kas ir ilgākais pieaugums kopš 14. marta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Uzmanības lokā nonāk mazāki uzņēmumi

Jānis Šķupelis, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Var augt mazākas kapitalizācijas uzņēmumu akciju popularitāte, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pēc samērā grūta pagājušā gada investori, šķiet, labvēlīgāk sākuši raudzīties uz mazākas kapitalizācijas kompāniju akciju iegādi. Tas liecina, ka investoru riska apetīte šobrīd ir visai liela, jo viņi gatavi iegādāties vērtspapīrus, kuru cenas tradicionāli svārstās straujāk. Kopš šā gada sākuma ASV mazākas kapitalizācijas akciju kompāniju Russell 2000 indeksa vērtība ir pieaugusi par 2%, kas ir aptuveni tikpat, cik ir palielinājies ASV plašā tirgus indeksa Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība. Jāpiebilst, ka visa pagājuša gada skatījumā AS Russell 2000 indeksa vērtība pieauga vien par 2,5%, kur vairākums straujus akciju izpārdošanas viļņus faktiski vienmēr nomainīja paaugstināts optimisms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV biržu indeksi pirmdien pieauga, ko veicināja investoru optimisms par firmu peļņas rādītāju publicēšanas periodu, kā arī negaidīti labs ziņojums par mazumtirdzniecības datiem un atvieglojums par to, ka gaisa triecieni Sīrijā nav izraisījuši konflikta eskalāciju.

Londonas biržas indekss kritās, sarūkot naftas cenām un naftas kompāniju BP un «Shell» akciju cenām, un to veicināja arī britu mārciņas vērtības kāpums pret ASV dolāru. Kritās arī Frankfurtes biržas indekss, bet Parīzes biržas indekss nedaudz pieauga.

«BK Asset Management» eksperte Keitija Liens izskaidroja ASV dolāra vērtības samazināšanos ar ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumiem. Tramps tviterī bija apsūdzējis Krieviju un Ķīnu, ka tās «spēlē Valūtas devalvācijas spēli».

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās kritās, jo atvieglojums par to, ka gaisa triecieni Sīrijā nav izraisījuši konflikta eskalāciju, mazināja investoru bažas par jēlnaftas piegāžu drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākajos akciju tirgos šā mēneša pirmajā pusē turpinājies cenu pieaugums. Tas nozīmē, ka fondu tirgū, neskatoties uz pandēmiju, atkal aiz kalniem pēc zināmas - ne pārāk ilgas - pauzes var nebūt jaunu vēsturisko virsotņu sasniegšana.

Tuvākajā laikā omu finanšu tirgos gan noteiks tas, kādas būs globāli vadošo kompāniju atskaites par to iepriekšējā ceturkšņa peļņu.

Šobrīd analītiķi vidēji sagaida, ka ASV Standard & Poor's 500 indeksa aprēķinā iekļauto uzņēmumu peļņa šā gada otrajā ceturksnī būs sarukusi gandrīz par 45%, liecina "FactSet" apkopotie dati. Savukārt visa šā gada skatījumā pagaidām tiek lēsts, ka ASV lielāko uzņēmumu peļņa būs saplakusi par 21,5% un apgrozījums - par 3,9%.

Lielas cerības tiek liktas uz nākamo gadu. Tad no ASV uzņēmumiem vidēji tiek gaidīta peļņas palielināšanās gandrīz par 30% un apgrozījuma pieaugums par 8,5%. Kopumā šāds noskaņojums liek domāt, ka vismaz finanšu tirgus dalībnieki uzskata, ka sliktākais ar pasaules pandēmiju jau ir aiz muguras un, visticamāk, būs vērojams kaut kas līdzīgs "V" veida ekonomikas atgūšanās procesam. Pat straujāk uzņēmumu otrā ceturkšņa peļņa var samazināties Eiropā. ASV investīciju bankas "JPMorgan Chase & Co" eksperti paredz, ka tā reģiona Stoxx 600 akciju indeksa aprēķinā iekļautajiem uzņēmumiem būs kopumā sarukusi gandrīz par 60%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Optimisms ir racionāla pircēja ienaidnieks, teicis Vorens Bafets.

Investīciju pasaules uzmanība vienmēr pievērsta tam, kāds skatījums par notiekošo finanšu tirgū ir šīs jomas leģendām, kur ļoti daudzi pat mēģina kopēt šādu investoru taktiku, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Jāteic, ka mūsdienu investoru vidū nav lielākas leģendas par Berkshire Hathaway vadītāju Vorenu Bafetu, kurš slavens ne tikai ar savu spēju konstanti apsteigt tirgu, bet arī ar saviem trāpīgajiem un asprātīgajiem finanšu tirgus raksturojumiem.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 29. februāra, laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi ceturtdien pārsvarā kritās, jo «Huawei» finanšu direktores aizturēšana Kanādā atjaunoja bažas par ASV-Ķīnas tirdzniecības karu.

Londonas, Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi saruka par vairāk nekā 3% pēc tam, kad Kanādā tika aizturēta Ķīnas telekomunikāciju uzņēmuma «Huawei Technologies» finanšu direktore Mena Vaņdžou, kuras izdošanu pieprasa ASV aizdomās par Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Kritās arī Volstrītas indeksi, bet to kritums samazinājās pēc ziņas, ka Federālā rezervju sistēma (FRS) drīz varētu ieturēt pauzi procentlikmju celšanā. Indeksi «Dow Jones Industrial Average» un «Standard & Poor's 500» noslēdza tirdzniecības sesiju ar mērenu kritumu, bet indekss «Nasdaq Composite» – ar mērenu pieaugumu.

Investoru noskaņojumu ietekmēja šaubas par ASV prezidenta Donalda Trampa un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina panākto tirdzniecības pamieru, un tās padziļināja «Huawei» finanšu direktores aizturēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Šobrīd lielajiem uzņēmumiem ir piemērots laiks eksportspējas sekmēšanai

Biznesa augstskolas Turība finanšu direktors Jānis Zeibots, 19.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mācoties no trekno gadu kļūdām, pakāpeniski kreditēšanas sistēma Latvijā atgūstas. Lai arī piesardzīgi, tomēr kāpjam ārā no grāvja, kurā bijām nokļuvuši pēc 2004. – 2008. gada kreditēšana buma.

Izsniegto kredītu portfeļu skaits pieaug. Šobrīd ir iespēju laiks tiem, kuriem ir pārliecība par savu produktu un nepieciešamība sekmēt ražošanas kapacitāti.

Kļūdu labojums pēc 2004.-2008. gada

Ekonomikā neviens nav atcēlis cikliskumu – pēc 2004. gada iestāšanās Eiropas Savienībā valdīja izteikts banku un finanšu investoru optimisms, turklāt investīcijas galvenokārt plūda nevis uz eksportspējas veicināšanu, bet nekustamā īpašuma, būvniecības nozari un patēriņa kredītiem. Kreditēšana bija agresīva un pārgalvīga, taču pēc nosacītā buma sekoja kredītiestāžu vilšanās, bet virknei klientu – bankrots. Vēl daļa bija uzņēmusies saistības, ar kurām cīnās joprojām. Šim posmam sekoja krasas izmaiņas kreditēšanas politikā – daudz stingrāki nosacījumi, kuri saglabājās arī posmā, kad virkne makroekonomisko rādītāju signalizēja par izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas akciju tirgi otrdienu sāka ar plusiem, jo investoru vidū uzlabojās noskaņojums, parādoties cerībām par iespējamo vienošanos ASV parāda griestu jautajumā.

Eiropas akciju tirgu raksturojošais Stoxx Europe 600 pieauga par 0,5%, Lielbritānijas FTSE 100 – par 0,65%, Francijas CAC 40 – par 0,35%, bet Vācijas DAX 30 – par 0,49%.

Optimisms negāja secen arī Āzijas akciju tirgiem, un MSCI Asia Pacific indekss pieauga par 0,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru