Baltijas birža

Izpārdod parādzīmes 12 milj. Ls apjomā

Jānis Šķupelis, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Šodien notiekošās Latvijas valsts vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsoles laikā pārdotas tika visas piedāvājuma izliktās parādzīmes – kopumā 12 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šodien kopumā tika piedāvātas parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc gada – 2012. gada 11. maijā. Jāpiebilst, ka pieprasījums pēc minētā termiņa parādzīmēm kārtējo reizi ievērojami pārsniedza piedāvājumu un bija 29,72 milj. Ls (tas 2,42 reizes pārsniedza piedāvājumu).

Minētajā valsts vērstpapīru izsolē piedalījās septiņi dalībnieki un vidējā likme, kas tiks maksāta par 12 mēnešu aizdevumu, ir 1,842%.

Rīt notiks arī valsts vērtspapīru fiksētās likmes izsole (pie 1,842% likmes), kuras laikā valsts parādzīmes tiks piedāvātas 3 milj. Ls apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Akcīzes ieņēmumi pārsniedz plānoto, PVN ieņēmumi nedaudz atpaliek

Zane Atlāce-Bistere, 31.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan konsolidētajā kopbudžetā šā gada jūnija mēnesī bija 19,3 milj. eiro deficīts, šā gada pirmais pusgads kopbudžetā kopumā noslēgts ar 230,7 milj. eiro pārpalikumu, informē Finanšu ministrijā (FM).

Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo periodu, pārpalikums konsolidētajā kopbudžetā palielinājās par 44,6 milj. eiro, ko sekmēja straujāks nodokļu ieņēmumu pieaugums. Nodokļu ieņēmumu plāns kopbudžetā pirmajā pusgadā izpildīts 101,5% apmērā un virsplāna ieņēmumi veidoja 55,0 milj. eiro. Vienlaikus FM uzsver, ka ik gadu vēsturiski gada sākumā kopbudžetā veidojas pārpalikums, kas gada nogalē, izdevumiem pieaugot straujāk gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetos, veido finansiālo deficītu. Vispārējās valdības budžeta deficīts 2017.gadam, kas iekļauts Stabilitātes programmā 2017.-2020.gadam, tiek prognozēts 0,8% no IKP apmērā jeb 209,6 milj. eiro (pēc EKS 2010 metodoloģijas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Pārdod parādzīmes 19 miljonu latu apjomā

Jānis Šķupelis, 06.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ notiekošās valsts parādzīmju konkurējošās daudzcenu izsoles laikā Latvijai izdevās pārdot obligācijas 19 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šoreiz piedāvājumā tika izliktas parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc sešiem mēnešiem (4 milj. Ls apjomā) un gada (16 milj. Ls apjomā). Īsākā termiņa parādzīmes tika kopumā pārdotas 3 milj. Ls apjomā, savukārt garākā termiņa parādzīmes tika izpirktas pilnībā.

Vidējā likmes, kas tiks maksātas par sešu un 12 mēnešu aizdevumiem ir attiecīgi 1,086% un 1,670%.

Jāpiebilst, ka rīt notiks arī nekonkurējošā valsts parādzīmju izsole, kuras laikā pārdošanā tiks izliktas parādzīmes kopumā 5 milj. Ls vērtībā (sešu mēnešu parādzīmes 1 milj. Ls vērtībā un gada termiņa parādzīmes 4 milj. Ls vērtībā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem straujāks kāpums nekā izdevumiem

Rūta Cinīte, 29.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem astoņos mēnešos straujāks kāpums nekā kopbudžeta izdevumiem, informē Finanšu ministrijas (FM) Komunikāciju departamentā.

Konsolidētajā kopbudžetā šā gada astoņos mēnešos bijis 367,8 milj. eiro pārpalikums, augusta mēnesī vien, līdz ar straujāku ieņēmumu palielinājumu, palielinoties par 74,2 milj. eiro. Janvārī-augustā konsolidētajā kopbudžetā vērojams nozīmīgs nodokļu ieņēmumu kāpums. Kopbudžetā nodokļi šogad līdz augusta beigām iekasēti 5 235,1 milj. eiro apmērā. Salīdzinot ar 2016.gada astoņu mēnešu periodu, kopbudžetā nodokļu ieņēmumi palielinājušies par 364,8 milj. eiro jeb 7,5%.

«Ņemot vērā darba samaksas līmeņa pieaugumu, kas nodrošināja labākus darba spēka nodokļu ieņēmumus, nodokļu ieņēmumu plāns izpildīts 101,2% apmērā, tādējādi nodokļu ieņēmumi bija 63,4 milj. eiro virs plānotā. Pārējās ieņēmumu pozīcijas kopbudžetā astoņos mēnešos kopumā veidoja ieņēmumu palielinājumu vien par 27,3 milj. eiro jeb 2,3%,» norāda FM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

FM: Pirmo reizi kopš 1998. gada vispārējās valdības budžetā pērn pārpalikums

Finanšu ministrija, 02.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispārējās valdības budžetā atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS) metodoloģijai 2016. gadā bija pārpalikums. Pēc pašreiz veiktā novērtējuma[1] pārpalikums budžetā būs 0,0 – 0,2% apmērā no IKP.

Lai gan ekonomiskā izaugsme pagājušajā gadā bija ievērojami zemāka, nekā iepriekš prognozēts, ieņēmumu kāpums bija straujāks kā ekonomiskās izaugsmes tempi. 2016. gadā konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi bija 9 069,9 milj. eiro, gada laikā pieaugot par 247,3 miljoniem eiro jeb 2,8%. Nodokļu ieņēmumi pērn bija 7 419,6 milj. eiro, un to kāpums uzskatāms par galveno faktoru kopējam ieņēmumu pieaugumam. Salīdzinot ar 2015. gadu, tie pieauga par 416,9 miljoniem eiro jeb 6,0%. 2016. gada nodokļu ieņēmumu plāns tika izpildīts 100,8% apmērā, to pārsniedzot par 56,5 milj. eiro.

Pozitīvu efektu nodokļu ieņēmumu pieaugumā devuši ēnu ekonomikas apkarošanas un nodokļu administrēšanas uzlabošanas pasākumi. Galvenos virsplāna ieņēmumus nodrošināja augstāki ieņēmumi no akcīzes nodokļa un uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN). Savukārt akcīzes nodokļa ieņēmumi pārsniedza plānu pamatā dīzeļdegvielas un tabakas izstrādājumu patēriņa pieauguma dēļ, kā arī nodokļa likmju paaugstināšanas šajās preču grupās rezultātā. Turpretī UIN plāna pārpildi sekmēja gan iemaksu palielināšanās, gan atmaksu samazināšanās. Šāds nodokļu ieņēmumu līmenis veido 29,6% no prognozētā IKP, kas ir augstākais nodokļu ieņēmumu līmenis pēdējo gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa liek Gatim Saknītim maksāt Eurobalt Junipro 280,7 tūkstošus latu

BNS, 24.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa kā apelācijas instance ceturtdien daļēji apmierināja uzņēmuma Eurobalt Junipro prasību pret Gati Saknīti, piedzenot no uzņēmēja 280,7 tūkstošus latu, aģentūru BNS informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Viņa sacīja, ka tiesa nosprieda piedzīt no Saknīša par labu Eurobalt Junipro aizdevuma atmaksai 186,7 tūkstošus latu, līgumsodu - 85,1 tūkstoti latu, kā arī likumiskos procentus - 8,9 tūkstošus latu.

Pārējā daļā prasība tika noraidīta.

Spriedumu var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no 8.aprīļa, kad būs pieejams pilns sprieduma teksts.

Jau vēstīts, ka Eurobalt Junipro prasīja piedzīt no Saknīša kopumā 691 tūkstoti latu.

Apelācijas instancei strīds bija jāvērtē vēlreiz, jo pērn 24.februārī Senāts atcēla iepriekšējās instances tiesas spriedumu, ar kuru noraidīta Eurobalt Junipro prasība un lieta tika nodota izskatīšanai no jauna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijas pensiju fondi daudz investējuši Itālijas parādzīmes

Jānis Rancāns, 25.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas otrā līmeņa pensiju fondi investējuši ne tikai Francijas un Vācijas valdību parādzīmēs, bet arī Itālijas obligācijās.

Oktobra beigās Igaunijas pensiju fondi bija ieguldījuši 33 miljonus eiro Francijas parādzīmēs, Vācijas parādzīmēs – 22 miljonus eiro, bet Itālijas parādzīmēs – 19 miljonus eiro, ziņo BBN.

Lieli ieguldījumi ir bijuši arī Polijas (18 miljoni eiro) un Lietuvas (16 miljoni eiro) parādzīmēs.

Tāpat Igaunijas pensiju fondi investējuši Ungārijas, Rumānijas, Dienvidāfrikas un Turcijas valdību parādzīmēs.

Db.lv jau vēstīja, ka Latvijas ziemeļu kaimiņi ir izvērsuši apjomīgas investīcijas finanšu nepatikšanās esošajās eirozonas valstīs. Igaunijas investīcijas šajās valstīs bijušas 1,3 miljardu eiro apmērā. Itālijā Igaunija investējusi 663 miljonus eiro, savukārt Grieķijā 28 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļi deviņos mēnešos iekasēti 101,3% apmērā, veidojot 75,2 milj. eiro papildu ieņēmumus, informē Finanšu ministrija.

Nodokļu ieņēmumu apjomam šā gada deviņos mēnešos kopbudžetā palielinoties par 7,6%, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri-septembri, un esot virs plānotā apmēra, pārpalikuma apjoms kopbudžetā sasniedza 360,8 milj. eiro.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ministrija atzīmē, ka pārpalikums palielinājies par 57,2 milj. eiro. Šā gada janvārī-septembrī pārpalikums vērojams visos kopbudžeta līmeņos, valsts pamatbudžetā tas bija 190,4 milj. eiro, speciālajā budžetā 63,8 milj. eiro, pašvaldību budžetā 74,7 milj. eiro, bet atvasināto publisko personu budžetā 33,0 milj. eiro. Gada beigās izdevumiem pieaugot straujāk, atbilstoši Finanšu ministrijas prognozēm, 2017.gads konsolidētajā kopbudžetā noslēgsies ar deficītu, kas būs mazāks par sākotnēji plānoto. Vispārējās valdības budžeta deficīts 2017.gadam atbilstoši aktuālajam novērtējumam pēc EKS 2010 metodoloģijas tiek prognozēts 0,9% no IKP apmērā jeb 235,0 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu ieņēmumi š.g. janvārī kopbudžetā par 25,2 milj. eiro jeb 4,0% pārsniedza perioda nodokļu ieņēmumu plānu, informē Finanšu ministrijā (FM).

Jāatzīmē, ka pērn nodokļu ieņēmumi gadā kopumā pārsniedza plānotos ieņēmumus par 0,8%. Ņemot vērā pozitīvo efektu no nodokļu ieņēmumu pieauguma, janvārī atbilstoši Valsts kases publicētajai informācijai konsolidētajā kopbudžetā bijis 121,8 milj. eiro pārpalikums, salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu tas pieauga par 14,7 milj. eiro.

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi janvārī bija 796,7 milj. eiro, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo periodu pērn, tie pieauguši par 68,4 milj. eiro jeb 9,4%. Pamatā straujo ieņēmumu kāpumu sekmēja jau pieminētais efekts no nodokļu ieņēmumiem. Janvārī konsolidētā kopbudžeta nodokļu ieņēmumi bija 651,3 milj. eiro, kas salīdzinājumā ar 2016.gada janvāri palielinājās par 55,8 milj. eiro jeb 9,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Pārdod visas valsts parādzīmes

Jānis Šķupelis, 09.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas konkurējošās daudzcenu izsoles laikā kārtējo reizi tika izpārdoti visi piedāvājumā izliktie valsts vērtspapīri – kopumā 24 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šoreiz piedāvājumā tika izliktas divu termiņu valsts parādzīmes – ar dzēšanas termiņu pēc pusgada (2011. gada 9. septembrī) un gada (2012. gada 9. martā). Minēto termiņu parādzīmes tika piedāvātas attiecīgi 8 milj. Ls un 16 milj. Ls apjomā. Jāpiebilst, ka pieprasījums pēc šo termiņu parādzīmēm bija liels un pārsniedza piedāvājumu attiecīgi 3,13 (sešu mēnešu obligācijām) un 2,35 reizes (12 mēnešu obligācijām).

Vidējā likme, kas tiks maksāta par pusgada un gada termiņa valsts obligācijām ir attiecīgi 1,102% un 1,747%. Teorētiski šādas zemas likmes sevī ietver pozitīvu Latvijas valsts finanšu stāvokļa nākotnes redzējumu. Cits valsts vērtspapīru zemā ienesīguma iemesls var būt pārāk mazais latu parāda instrumentu piedāvājums sākotnējā un otrreizējā tirgū, kas neatbilst brīvo latu resursu apjomam Latvijas komercbanku sistēmā, norāda eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Pārdod parādzīmes 20 miljonu latu apjomā

Jānis Šķupelis, 02.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas konkurējošās daudzcenu izsoles laikā tika izpārdoti visi piedāvājumā izliktie valsts vērtspapīri – kopumā 20 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šoreiz piedāvājumā tika izliktas divu termiņu valsts parādzīmes – ar dzēšanas termiņu pēc pusgada (2011. gada 2. septembrī) un gada (2012. gada 2. martā). Minēto termiņu parādzīmes tika piedāvātas attiecīgi 8 milj. Ls un 12 milj. Ls apjomā. Jāpiebilst, ka pieprasījums pēc šo termiņu parādzīmēm bija liels un pārsniedza piedāvājumu attiecīgi 3,8 (sešu mēnešu obligācijām) un 3,75 reizes (12 mēnešu obligācijām).

Vidējā likme, kas tiks maksāta par pusgada un gada termiņa valsts obligācijām ir attiecīgi 1,158% un 1,77%.

Rīt notiks arī valsts vērtspapīru fiksētās likmes (nekonkurējošā) izsole, kuras laikā varēs iegādāties valsts parādzīmes kopumā 5 milj. Ls apjomā (arī gan sešu, gan 12 mēnešu parādzīmes).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ienesīgāko vidū zelts, obligācijas un atsevišķi akciju tirgi

Laikā, kad Volstrīta turpina atrasties gan savu vēsturisko rekordu tuvumā, taču vienlaikus uzrāda arī zināmu pagurumu, aizvien aktuālāks ir jautājums, vai peļņas gūšanai nav jāmeklē citi finanšu aktīvi. ASV plašā tirgus indekss Standard & Poor’s 500 no gada sākuma līdz 18. augusta biržas tirdzniecības sesijas slēgšanas brīdim ir palielinājies par 6,7%, savukārt, ierēķinot dividenžu ienesīgumu, tā ienesīgums ir sasniedzis apmēram 8%. Taču vienlaikus ir virkne finanšu aktīvu, kuri līdz šim dinamisko ASV akciju apsteidz un, iespējams, nākotnē to varētu izdarīt vēl vairāk.

Augošās akcijas

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži pasaules lielākie investori ir tik ļoti satraukti par pasaules ekonomikas nākotni, ka ir nolēmuši pat piemaksāt valdībām par to, lai tās uzglabā viņu naudu, raksta BBC News.

Investori satraucas par bezvienošanās Brexit un tirdzniecības karu starp ASV un Ķīnu, tāpat arī par pieprasījuma kritumu Vācijā, kas ir Eiropas ekonomikas dzinējs.

Krīzes laikā investori parasti savu naudu iegulda tā saucamajos drošajos patvērumos, piemēram, zeltā, valdību parādzīmēs vai vecajā labajā skaidrajā naudā.

Taču lielie investori, piemēram, pensiju fondi, neuzskata, ka zelts ir pietiekami drošs, savukārt skaidru naudu tie neglabā. Tas licis viņiem ieguldīt valdību parādzīmēs, turklāt investori, pretēji ierastajai praksei, ir gatavi piemaksāt, lai tās turētu.

Valdības parādzīmes tiek emitētas, lai piesaistītu naudu dažādām vajadzībām, piemēram, lieliem infrastruktūras projektiem vai segtu valdības aizņēmumu. Viens no veidiem ir fiksēta termiņa parādzīmes, ar kuru palīdzību kompānijas un privātpersonas aizdod valdībām, kas par to ik gadu maksā konkrētu ienesīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vācija pārdod parādzīmes ar rekordzemu ienesīgumu

Žanete Hāka, 17.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Vācija izsolīja divu gadu valdības parādzīmes ar rekordzemu ienesīgumu, jo jaunākie dati liecināja, ka inflācija eirozonā saglabājusies ievērojami zem Eiropas Centrālās bankas noteiktā mērķa jau 19. mēnesi pēc kārtas.

Vācija pārdevusi parādzīmes 3,34 miljardu eiro vērtībā ar vidējo ienesīgumu mīnus 0,07%, kas ir zemākais vēsturē. Iepriekšējā izsolē 20. augustā parādzīmes izdevās pārdot ar 0% likmi.

Negatīvs ienesīgums nozīmē, ka investori, kuri iepērk parādzīmes, termiņa beigās saņems mazāk nekā samaksāja par tām.

Vācijas 10 gadu parādzīmju ienesīgums bija 1,07%, bet parādzīmes ar dzēšanas termiņu 2024.gada augusts cena bija 99,375% no nominālvērtības.

Commerzbank prognozē, ka 10 gadu parādzīmju ienesīgums gada beigās būs 1,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Osta izpārdod termināļa īpašumu un meklēs jaunus nomniekus; arī Latvijai jādomā par citām kravām.

Osta izpārdod termināļa īpašumu un meklēs jaunus nomniekus; arī Latvijai jādomā par citām kravām

Tallinas osta (valstij piederošā kompānija AS Tallinna Sadam) izsludinājusi Mūgas ogļu termināļa aktīvu izpārdošanu. Iepriekšējais teritorijas apsaimniekotājs Coal Terminal bankrotējis, un tagad osta aktīvi meklē tai jaunu nomnieku, DB norādīja ostas pārstāve Sirle Arro. Rīgas brīvostas komersanti atzīmē, ka tas ir brīdinājuma signāls arī Latvijas termināļiem domāt par citu kravu piesaisti.

No aktīvu pārdošanas pa daļām osta cer iegūt 3,3 milj. eiro, vēstīja BNS. Pērnā gada nogalē tā rīkoja konkursu par apbūves tiesībām un ogļu termināļa pārvaldīšanu, kā sākotnējo cenu nosakot 4,5 milj. eiro. Neviens interesents gan nepieteicās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī turpinājās iepriekšējos mēnešos novērotais nodokļu ieņēmumu pieauguma tempa kāpums. Vienpadsmit mēnešos nodokļu ieņēmumi pieauga par 7,7% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu un šāds nodokļu ieņēmumu pieaugums prognozējams arī 2017.gadā kopumā, informē Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departaments.

Nodokļu ieņēmumu plāna izpilde kopbudžetā bija 101%, nodrošinot par 74,7 milj. eiro augstākus nodokļu ieņēmumus kā plānots. Tikmēr neplānoti zemi bijuši ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi (pārsvarā atmaksas no EK par īstenotājiem ES fondu projektiem), kas ietekmēja konsolidētā kopbudžeta pārpalikuma samazinājumu. Vienpadsmit mēnešos konsolidētajā kopbudžetā uzkrātais pārpalikums atbilstoši Valsts kases datiem bija 116,6 milj. eiro, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri-novembri pārpalikuma apjoms bija par 23,7 milj. eiro mazāks, informē FM. Atsevišķi novembra mēnesī, mazāku ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumu ietekmē (tikai 8,6 milj. eiro), konsolidētajā kopbudžetā veidojās 145,2 milj. eiro deficīts, samazinot gada uzkrāto pārpalikumu. Pašvaldību, speciālā un atvasināto publisko personu budžeta līmenī vienpadsmit mēnešos vērojams pārpalikums, kamēr pamatbudžetā jau minēto ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumu samazinājuma ietekmē veidojās 62,5 milj. eiro deficīts. Vispārējās valdības budžeta deficīts 2017.gadam atbilstoši aktuālajam novērtējumam pēc EKS 2010 metodoloģijas tiek prognozēts 0,9% no IKP apmērā jeb 235,0 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas uzkrātais ieguldījumu apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos 2021.gadā sarucis par nepilniem 11 milj. eiro, bet šī gada pirmajos divos mēnešos - vēl par teju 3 milj. eiro, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Šobrīd Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldīti 434,87 milj. eiro.

Pēc uzkrāto ieguldījumu apjoma Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos Krievija ierindojas 7.vietā. Lielāki ieguldījumi reģistrēti vien no Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Nīderlandes, kā arī Kipras kā izcelsmes valsts. Vienlaikus jānorāda, ka gan pēc uzņēmumu, kuros Krievijas pārstāvji veikuši ieguldījumus, gan arī pēc ieguldītāju skaita Krievija ierindojas pirmajā vietā.

Šobrīd Krievijas pārstāvji savus līdzekļus ieguldījuši 4424 Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos. To kopējais apgrozījums 2020.gadā sasniedza 4,4 miljardus eiro, kas veido aptuveni 7% no visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma aizpērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šogad 3,13 miljardi eiro

Zane Atlāce-Bistere, 26.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šā gada pirmajos četros mēnešos bija 3,13 miljardi eiro, bet izdevumi - 2,96 miljardi eiro, informē Finanšu ministrija (FM).

Šā gada pirmajos četros mēnešos konsolidētajā kopbudžetā veidojies 170,7 milj. eiro pārpalikums. Jau vēsturiski izveidojusies situācija, ka gada sākumā kopbudžetā veidojas pārpalikums, kas šā gada pirmajos četros mēnešos salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu pieauga par 131,5 milj. eiro. Tas skaidrojams ar šobrīd aktīvo projektu atlašu un līgumu slēgšanas posmu Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanā, kas nerada tūlītēju naudas plūsmas pieaugumu.

ES fondu projektu īstenošanas izdevumu pieaugums sagaidāms gada otrajā pusē, attiecīgi efekts no izdevumu samazinājuma šā gada sākumā zudīs. Gada nogalē, izdevumiem pieaugot straujāk gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetos sagaidāms, ka kopbudžetā veidosies finansiālais deficīts. Turpretī nodokļu ieņēmumi tika iekasēti plānotajā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

FM: Kopbudžetā ieņēmumi šogad par 465,6 miljoniem eiro vairāk nekā pērn

Rūta Lapiņa, 30.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsolidētajā kopbudžetā šā gada desmit mēnešos veidojies 261,8 milj. eiro pārpalikums un salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu palielinājās par 25,8 milj. eiro, informē Finanšu ministrija (FM).

Lielākā daļa no kopējā konsolidētā kopbudžeta pārpalikuma veidojās valsts budžetā. Raugoties pa budžeta veidiem - valsts pamatbudžetā pārpalikums bija 76,6 milj. eiro, savukārt valsts speciālajā budžetā 64,4 milj. eiro. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, valsts budžeta pārpalikums palielinājās par 57,1 milj. eiro, ko pamatā nodrošināja augstāki nodokļu ieņēmumi.

Pašvaldību budžetā šā gada desmit mēnešos bijis 84,8 milj. eiro pārpalikums, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, samazinoties par 21,0 milj. eiro. «Jāizceļ labie iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumi, kā arī transfertu pieaugums no pamatbudžeta, tiem būtiski kāpjot ES fondu projektu īstenošanai. Vienlaikus, līdz ar aktīvāku ES fondu projektu īstenošanu, vērojams izteikts kapitālo izdevumu kāpums, kā arī atalgojuma izdevumu pieaugums pašvaldībās, tādējādi ietekmējot pārpalikuma samazinājumu pārskata periodā. Jāatzīmē, ka pašvaldību budžetā pārskata periodā vērojams būtiskākais ieņēmumu un izdevumu palielinājums,» norāda ministrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais gads finanšu tirgū sagaidīts ar krietni lielākām bažām, lai gan nomanāmi arī cerību stari.

Jaunais gads finanšu tirgos šoreiz ticis sagaidīts ar zināmām bažām. Decembrī akciju cena visai pamatīgos tempos planēja zemāk, lai gan pašās gada beigās bija vērojami arī cerīgi momenti, kur, piemēram, ASV Standard & Poor’s 500 akciju indeksa vērtība vienas tirdzniecības sesijas laikā palēcās par 5%. Daži to sauca par «beigtā kaķa atlēcienu» (Dead Cat Bounce), bet citi izteica cerību, ka tā varētu būt zīme, ka tuvi ir zemākie cenu punkti. Katrā ziņā pašlaik nav vērojama spēcīga pārliecība par to, kā varētu attīstīties notikumi, un ir sajūta, ka, pirms uzspīd saule, var kļūt arī sliktāk. Tas daudziem liek būt piesardzīgiem, un tas ir saprotams. Nupat gan sācies janvāris, kas vērtspapīru tirgū mēdz būt visai zīmīgs mēnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievija parādzīmju izsolē mēģinās piesaistīt 15 miljardus rubļu

Žanete Hāka, 04.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija plānojusi rīkot parādzīmju izsoli, kuras laikā vēlas piesaistīt 15 miljardus rubļu (243 miljonus dolāru), raksta Bloomberg.

Pēdējo trīs nedēļu laikā Krievijai izdevies pārdot visas parādzīmes, ko tā piedāvāja, jo pieprasījums pēc tām atkal palielinās.

Finanšu ministrija emitēs parādzīmes ar dzēšanas termiņu 2020. gada janvārī, kas būs piektā izsole ar peldošu procentu likmi kopš tās atkārtotas ieviešanas janvārī. Augošais pieprasījums pēc vietējām parādzīmēm un naftas cenu atveseļošanās, kā arī pamiers Ukrainā ir palīdzējis Krievijai piesaistīt par 48% vairāk finansējuma nekā pērnā gada attiecīgajā periodā.

Piecu gadu valdības parādzīmju ienesīgums saruka par 11 bāzes punktiem līdz 14,11%.

«Ņemot vērā mierīgo ģeopolitisko situāciju un naftas cenu pie 60 dolāru atzīmes par barelu, mēs saskatām, ka izsolē būs spēcīgs pieprasījums pēc parādzīmēm,» uzskata OAO Rosbank analītiķis Jurijs Tulinovs. Viņš norāda, ka parādzīmju cenas aug, jo daļa brokeru saskata, ka pašreizējie līmeņi ir pievilcīgi pirms centrālās bankas sanāksmes nākamnedēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bažījoties par iespējamo karu, uzņēmumi kavējas ar parādzīmju emisiju

Žanete Hāka, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvo Austrumu un Ukrainas konflikta riski ir samazinājuši uzņēmumu vēlmi veikt obligāciju emisijas, un mazina investoru pieprasījumu pēc tām, raksta Bloomberg.

Augusta pirmajās dienās pasaulē pārdotas parādzīmes 53,6 miljardu dolāru apmērā. Tas ir lēnākais mēneša sākums kopš pērnā gada jūlija, kad tirgi reaģēja uz ASV Federālo Rezervju sistēmas vadītāja Bena Bernankes izteikumiem par aktīvu iepirkumu programmas bremzēšanu, veicinot investorus pārdot riskantākus aktīvus.

Pagājušā mēneša sākumā tika pārdotas parādzīmes 75,9 miljardu dolāru vērtībā, salīdzinot ar 36,6 miljardiem dolāru pirms gada. Savukārt pērnā gada augusta pirmajās astoņās dienās uzņēmumi pārdeva parādzīmes 62,6 miljardu dolāru apmērā.

Vidējā starpība starp ienesīgumu, kas tiek maksāts par ASV valdības parādzīmēm un korporatīvajām un spekulatīvās kategorijas parādzīmēm, pagājušās nedēļas noslēgumā pieauga par 178 bāzes punktiem. Tas ir 22 bāzes punktus augstāk nekā jūnija zemākajā līmenī un lielākā atšķirība kopš 18. marta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu tehnoloģiju kompānija Mintos ievieš jaunu pamatproduktu - ar aizdevumiem nodrošinātus vērtspapīrus jeb parādzīmes.

Parādzīmes ļaus privātajiem investoriem investēt aizdevumos pilnībā regulētā vidē ar lielāku investoru aizsardzību un pārredzamību. Kā pilnvarota ieguldījumu brokeru sabiedrība saskaņā ar MiFID II, Mintos šogad plāno pieteikties tā sauktajai ES pasei, lai varētu veikt darbību visā ES, līdztekus piesakoties arī parādzīmju pasei.

2022. gada 25. maijā Mintos investīciju platformā tika ieviestas parādzīmes, tādējādi noslēdzoties mēnešiem ilgam darbam, kāds lielākoties līdz šim Eiropā nebija realizēts. Pagājušajā gadā Mintos ieguva ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci, pēc kā sekoja pāreja no aizdevumu investīciju produkta uz ar aizdevumiem nodrošinātiem vērtspapīriem, ko sauc par parādzīmēm. Parādzīmes ļauj privātajiem investoriem investēt aizdevumos regulētā vidē, nodrošinot lielāku investoru aizsardzību un vēl nebijušu pārskatāmības līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Izpārdod visas parādzīmes

Jānis Šķupelis, 09.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notiekošās valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsoles laikā Valsts kasei izdevās izpārdot parādzīmes astoņu milj. Ls apjomā, liecina NASDAQ OMX Riga sniegtā informācija.

Šoreiz piedāvājumā tika izliktas īsāka termiņa parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc sešiem mēnešiem (2012.gada 9.novembrī). Vidējā likme, kas tiks maksāta par šo aizdevumu, ir niecīga - vien 0,525%. Jāsecina, ka Latvijā darbojošās bankas ir gatavas iegādāties mūsu valsts parādu pat, ja tiek piedāvātas ļoti zemas procentlikmes.

Minētās izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums pēc sešu mēnešu parādzīmēm sasniedza 42,3 milj. Ls, kas 5,3 reizes pārsniedza piedāvāto obligāciju apjomu.

Rīt notiks arī valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes (nekonkurējošā) vērtspapīru izsole. Tās laikā tiks piedāvātas parādzīmes divu milj. Ls apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Izpārdod visas parādzīmes

Jānis Šķupelis, 13.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notiekošās valsts obligāciju konkurējošās daudzcenu izsoles laikā kārtējo reizi tika izpārdotas visas piedāvājumā izliktās parādzīmes 8 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šoreiz piedāvātas tikai parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc 12 mēnešiem – 2012. gada 13 . aprīlī. Izsoles dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 14,3 milj. Ls, kas 1,8 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu.

Vidējā likme, kas tiks maksāta par šo aizdevumu, ir 1,781%.

Jāpiebilst, ka rītdien notiks arī valsts vērtspapīru fiksētās likmes (nekonkurējošā) izsole, kuras laikā piedāvājumā tiks izliktas parādzīmes 2 milj. Ls apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Valsts šonedēļ piesaista 8 miljonus latu

Jānis Šķupelis, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas konkurējošas daudzcenu izsoles laikā kārtējo reizi tika izpārdotas visas piedāvājumā izliktās valsts parādzīmes, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šoreiz izsolē tika piedāvāti valsts parāda vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2011. gada 9.decembrī (sešu mēnešu parādzīmes) – kopumā 8 milj. Ls apjomā. Jānorāda, ka pieprasījums pēc minētajiem papīriem bija ievērojami lielāks un 5,4 reizes pārsniedza piedāvājumu (jeb sasniedza 43,3 milj. Ls).

Vidējā likme, kas tiks maksāta par šo sešu mēnešu aizdevumu tika noteikta 0,934% apmērā.

Jānorāda, ka rīt notiks arī valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsole. Tās laikā tiks piedāvātas sešu mēnešu parādzīmes 2 milj. Ls apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru