Citas ziņas

Izsaka brīdinājumu Lokomotīvei

Elīna Circene, 06.07.2004

Jaunākais izdevums

Rīgas Fondu biržas (RFB) valde ir nolēmusi izteikt brīdinājumu a/s Lokomotīve par būtiskas informācijas savlaicīgu nepaziņošanu, Db noskaidroja RFB. Db 2. jūlija numurā publicēja informāciju par Lokomotīves akcionāra a/s Spacecom plānotajām investīcijām, ko saskaņā ar Lokomotīves finanšu direktores skaidrojumu paredz abu uzņēmumu starpā noslēgtais nodomu protokols. Šī informācija ir uzskatāma par būtisku, tāpēc saskaņā ar Finanšu instrumentu kotēšanas noteikumu prasībām Lokomotīvei tā bija jāiesniedz biržā vienlaicīgi ar tās paziņošanu masu informācijas līdzekļiem, taču uzņēmums to nav darījis. Pēc biržas pieprasījuma atklāt šo informāciju nekavējoties, Lokomotīve to iesniedza biržā nepilnīgā veidā tikai 6. jūlijā. Līdz šodienas darba dienas beigām Lokomotīvei jāiesniedz biržā pamatojums 6. jūlijā iesniegtajai informācijai par Spacecom plānotajām investīcijām, norādot konkrētus apstākļus un pieņēmumus, uz kuriem balstīta minētā informācija. A/s Lokomotīve akcijas kotējas RFB Brīvajā sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Plāno celt sodus par mobilo tālruņu lietošanu pie stūres, drošības jostu nelietošanu un citiem pārkāpumiem

Db.lv, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien, 14.jūnijā, trešajam lasījumam parlamentā atbalstīja izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz palielināt administratīvo atbildību par atsevišķiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu, kā arī par tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies, paredzēts izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu no 30 līdz 70 eiro. Tādu pat sodu paredzēts piemērot motociklu, triciklu, kvadriciklu un mopēdu vadītājiem par aizsargķiveres nelietošanu vai pasažiera vešanu, kuram galvā nav aizsprādzēta aizsargķivere. Šobrīd par šādu pārkāpumu izsaka brīdinājumu vai piespriež naudas sodu 30 eiro apmērā.

Par tālruņa, planšetdatora, piezīmjdatora vai citas viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā, likuma grozījumi paredz piemērot naudas sodu no 25 līdz 100 eiro šobrīd spēkā esošā brīdinājuma vai 15 eiro naudas soda vietā. Sodu nepiemēros, ja ierīci lietos brīvroku režīmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas dzelzceļa «meita» uzsāk lokomotīvju restaurēšanas biznesu

, 14.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dzelzceļa (LDz) meitas uzņēmums LDz Ritošā sastāva serviss (LDz RSS) ir prezentējis jauno pašā uzņēmuma spēkiem restaurēto lokomotīvi.

Lokomotīves modernizācijas projekts ir ievērojams ar to, ka tā ir pirmā lokomotīve, kuras modernizēšanu sadarbībā ar Igaunijas uzņēmumu Baltic Marine Group veica LDz meitasuzņēmums LDz RSS, un tās pasūtītājs ir kooperatīvā sabiedrība LATRAPS. Šobrīd Latvijā tiek izmantotas lokomotīves, kuru atgāzes izmešu norma atbilst standarta Euro 2 prasībām, taču modernizētajā lokomotīvē TGM23BV-1633 uzstādīts jauns koncerna Volvo ražots, izmešu normām Euro 3A atbilstošs, 500 zirgspēku jaudīgs dīzeļdzinējs Penta, kas ļauj šo lokomotīvi uzskatīt par videi draudzīgāko dzelzceļa lokomotīvi Latvijā.

«Esam gandarīti, ka mūsu uzņēmuma pakalpojumus novērtējuši arī Latvijas privātie uzņēmēji. Pašlaik par LDz RSS pakalpojumiem interesi izrādījuši arī citi Latvijas uzņēmumi – ceru, ka mums izdosies strādāt tikpat veiksmīgi arī nākotnē,» norādīja LDz valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Salidzini.lv sola laboties, lai ļaunprātīgi neizmantotu dominējošo stāvokli

Sanita Igaune, 01.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP), saņemot Latvijas e-veikalu meklētāja Salidzini.lv īpašnieka Consultant apņemšanās laboties, ir izbeigusi lietas izpēti par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Februārī KP saņēma iesniegumu no Consultant konkurenta Melons, kas ir interneta domēna www.kurpirkt.lv īpašnieks, kurā lūgts uzsākt izmeklēšanu par Consultant iespējamo dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Melons iesniegumā KP norādīja, ka interneta portāla www.salidzini.lv administrācija izsūtīja vairākiem interneta veikaliem, kuri izvieto informāciju par saviem piedāvājumiem portālā www.salidzini.lv, elektroniskās vēstules, kurās norādīts, ka, ja interneta veikala mājas lapa satur www.salidzini.lv konkurējošo portālu bannerus1, tad www.salidzini.lv izslēgs šos interneta veikalus no savas sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par to, ka Saeimas sēdes laikā izkliedzis saukļus par okupantiem, deputāts Juris Dobelis (TB/LNNK) ticis sveikā ar mutisku brīdinājumu, vēsta portāls Apollo.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas locekļiem otrdien vajadzēja izvēlēties starp trim soda mēriem - mutisku brīdinājumu, rakstisku brīdinājumu un rakstisku brīdinājumu, ko publicē oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Deputātu vairākums nolēma, ka iztiks ar mutisku brīdinājumu. Par labu šim soda mēram deputāti nosliekušies, jo Dobelis savus izteikumus par okupantiem nav vērsis personīgi pret «Saskaņas centra» deputātu Aleksandru Golubovu.

Db jau rakstīja, ka, debatējot par grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, Saeimas deputāts Juris Dobelis (TB/LNNK) vērsās pret «Saskaņas centra» deputātu Aleksandru Golubovu, sakot: «Okupant, turi muti ciet!» un piebilda: «Nāvi okupantiem!»

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Papildināts - Plāno bargākus sodus braukšanas ātruma pārsniedzējiem

LETA, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildīgās iestādes ir sagatavojušas grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz bargākus sodus par ātruma pārsniegšanu.

Aģentūras LETA rīcībā esošie Satiksmes ministrijas sagatavotie grozījumi, kas iesniegti Saeimas Juridiskajā komisijā, paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz desmit kilometriem stundā izteiks brīdinājumu vai piemēros naudas sodu 10 eiro apmērā.

Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 kilometriem stundā motociklistiem, vieglo automašīnu vadītājiem un kravas automašīnu vadītājiem, kuru spēkrata masa nepārsniedz 7,5 tonnas, draudēs brīdinājums vai naudas sods 20 eiro apmērā. Šobrīd APK paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 20 kilometriem stundā var piemērot brīdinājumu vai septiņu eiro naudas sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas dome iesniegusi Krājbankas maksātnespējas pieteikumu

Elīna Pankovska, 07.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs parakstījis iesniegumu Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) par a/s Latvijas Krājbanka maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu tiesā.

Iesniegumā Rīgas dome norāda, ka šā gada 10.oktobrī Rīgas domes Finanšu departaments noslēdza līgumu par universālā termiņnoguldījuma 10 milj. Ls apmērā noguldījumu depozīta kontā Latvijas Krājbankā.

Šā gada 17.novembrī Finanšu departaments nosūtījis bankai brīdinājumu par līguma pirmstermiņa izbeigšanu un noguldījuma atmaksu, bet 24.novembrī vērsās bankas klientu apkalpošanas centrā ar lūgumu izmaksāt noguldījumu, bet saņēma bankas atteikumu. Pamatojoties uz to, Finanšu departaments vērsies pie Krājbankas ar pretenziju – pirmstiesas brīdinājumu par maksātnespējas procesa iesniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdienas Ministru kabineta sēdē konceptuāli kā variantu atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) informatīvajā ziņojumā iekļauto scenāriju, kas paredz Tetera nama jeb "Stūra mājas" virzīšanu uz atsavināšanu un pārdošanu atklātā izsolē.

Kā informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļā, kultūras ministre Agnese Logina (P) uzsver, ka Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijas darbība "Stūra mājā" ir KM prioritāte. Viņa atzīmē, ka politiķu dienaskārtībā jautājums par turpmāko "Stūra mājas" izmantošanu ir bijis arī pirms vairākiem gadiem, tomēr konkrēts lēmums netika pieņemts.

"Muzeja ekspozīcija aizņem 8% no kopējās ēkas platības un ir jādara viss, lai pārējā ēkas daļa nepārvēršas par graustu un muzejs turpina darbu. Arī turpmākajos gados KM nodrošinās dotāciju Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijas darbības nepārtrauktībai," akcentē ministre.

"Stūra māja" ir septiņu stāvu mūra ēka ar veikala telpām pirmajā stāvā, kas celta 1912.gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga izstrādāta projekta. Laika posmā no 1944.gada līdz 1991.gadam "Stūra mājā" atradās Latvijas PSR Valsts drošības komiteja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima palielina sodu par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu

Dienas Bizness, 04.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien, 4.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, palielinot naudas sodus par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Saeima šodien atbalstīja Iekšlietu ministrijas piedāvātās izmaiņas, kas paredz straujāku naudas sodu pieaugumu, nekā to noteica Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijā un Juridiskajā komisijā iepriekš atbalstītie priekšlikumi.

Pieņemtie grozījumi par ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h turpmāk vieglo automobiļu vadītājiem paredz tikai brīdinājumu, savukārt kravas auto varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 10 eiro apmērā. Līdz šim par šādu pārkāpumu bija brīdinājums vai naudas sods attiecīgi 7 vai 15 eiro.

Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 km/h ar vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt 20 eiro lielu naudas sodu, bet apdzīvotās vietās par to būs brīdinājums vai 40 eiro naudas sods. Savukārt smago automobiļu vadītājiem par šādu pārkāpumu būs jārēķinās ar attiecīgi brīdinājumu vai 40 eiro sodu ārpus apdzīvotām vietām un 80 eiro sodu apdzīvotās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa a/s Latvijas Krājbanka atzinusi par maksātnespējīgu. Spriedums nav pārsūdzams. Maksātnespējas pieteikumus tiesā iesniedza gan Rīgas dome, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Kā jau rakstīts, tiesa bankas maksātnespējas lietu izskatīja ļoti ātri – gandrīz stundas laikā, un šodien arī nolēma paziņot savu spriedumu. Jāmin, ka FKTK pārstāvis Jānis Brazovsksi tiesai norādīja, ka bankas parādsaistības pārsniedz bankas aktīvus, Krājbanka savas saistības nokārtot nevarēšot.

DB jau rakstīja, ka sākotnēji FKTK nevedās ar maksātnespējas administratora atrašanu, un pirmās divas kandidatūras tika noraidītas. Tomēr trešais mēģinājums izrādījās veiksmīgs un šā gada 16.decembrī Rīgas apgabaltiesa par Krājbankas maksātnespējas administratoru apstiprināja zvērinātu revidentu komercsabiedrību SIA KPMG Baltic, kas pilnvaroja Jāni Ozoliņu veikt Krājbanka administratora pienākumus. Jāatgādina, ka iepriekš tika noraidīta gan Aigara Lūša, gan Inta Goldmaņa kandidatūras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu"

, 22.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdarīt likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 3.nr.; 1999, 22.nr.; 2003, 2., 23.nr.; 2004, 4.nr.; 2005, 7., 14.nr.) šādus grozījumus:

1. 1.pantā:

izteikt 9.punktu šādā redakcijā:

"9) telpa, kas speciāli ierādīta smēķēšanai, - smēķēšanai paredzēta atsevišķa telpa, kas ēkas tehniskās inventarizācijas plānā atzīmēta kā konstruktīvi nodalīta un aprīkota ar nosūces ventilāciju, lai tabakas dūmi neieplūstu citās telpās. Šajā telpā ir attiecīgs informatīvs uzraksts vai simbols. Tajā netiek sniegti iestādes, komersanta, jebkuras citas juridiskas vai pašnodarbinātas personas pamatpakalpojumi;";

izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15) telpa, kas atsevišķi nodalīta smēķēšanai, - atsevišķa telpa, kas ēkas tehniskās inventarizācijas plānā atzīmēta kā konstruktīvi nodalīta telpa, kas paredzēta pamatpakalpojumu saņemšanai un smēķēšanai un ir aprīkota ar nosūces ventilāciju. Šī telpa aizņem ne vairāk kā 50 procentus no kopējās publiskās telpas platības un ir izvietota pēc iespējas tālāk no ieejas. Telpā ir attiecīgs informatīvs uzraksts vai simbols;".

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

SPRK sācis izvērtēt Tele2 brīdinājumu kampaņu

NOZARE.LV, 20.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pēc Bite Latvija iesnieguma sākusi vērtēt Tele2 sākto uzmācīgo zvanītāju brīdinājumu kampaņu, paziņoja Regulatora komunikāciju nodaļas vadītāja Inese Krūmiņa.

«Regulators ir saņēmis SIA Bite Latvija iesniegumu par SIA Tele2 brīdinājumu ieviešanu saviem klientiem. Šobrīd Regulatora darbinieki izvērtē lietas faktiskos un tiesiskos apstākļus un rīkosies saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kompetenci,» norādīja Krūmiņa.

Ar aizdomām par to, ka Tele2 ierobežojot zvanus no atsevišķiem Bite Latvija numuriem, pie Nozare.lv vērsās uzņēmuma direktors Freds Renčaks.

Pēdējās dienās uzņēmuma darbiniekiem bijušas problēmas sazvanīt mobilā operatora Tele2 numurus, portālam apstiprināja arī valdes locekle Kristīne Britāne. Kā izrādās, Tele2 klienti, saņemot šos zvanus, sākumā dzird automātisku balss ziņojumu, ka, iespējams, viņiem zvana kāds reklāmas aģents un jāveic papildu darbība atbildēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rīgas dome iesniedz tiesā prasības pieteikumu par Krājbankas maksātnespēju

Elīna Pankovska, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome iesniegusi Rīgas apgabaltiesā pieteikumu par a/s Latvijas Krājbanka maksātnespējas procesa pasludināšanu. Paziņojumā norādīts, ka tā kā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atteikusies iesniegt maksātnespējas pieteikumu, savukārt publiskā telpā parādījusies informācija, ka šis pieteikums vismaz divas reizes ir atstāts bez virzības, Rīgas domes uzskata, ka ir lietderīgi iesniegt maksātnespējas pieteikumu.

Tas darīts, lai varētu ierosināt bankas maksātnespēju, jo tikai ar maksātnespējas procesa ierosināšanu tiekot nodrošināts aizliegums rīkoties ar bankas mantu. Pieteikumā lūgts pasludināt Krājbanku par maksātnespējīgu un par maksātnespējas iestāšanās datumu noteikt šā gada 21.novembri.

Jau rakstīts, ka šā gada oktobrī Rīgas dome noslēdza līgumu par universālā termiņnoguldījuma desmit miljonu latu apmērā noguldīšanu Latvijas Krājbankā. Pamatojoties uz līgumu, Rīgas domei bija tiesības izbeigt līgumu pirms termiņa, attiecīgi par to paziņojot septiņas dienas iepriekš. 17.novembrī dome nosūtījusi bankai brīdinājumu par līguma pirmstermiņa izbeigšanu un noguldījuma atmaksu. Banka 23. novembrī izbeigusi līgumu, ieskaitot noguldījuma summu Krājbankas kontā. Dienu vēlāk saņemts atteikums noguldījumu izmaksāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēlas palielināt sodus par būtisku ātruma pārsniegšanu

Žanete Hāka, 27.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas sodi par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu tiks sīkāk diferencēti, paredzot samazināt sankcijas par nelielu, bet palielināt sodus par būtisku ātruma pārsniegšanu.

To paredz izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko otrdien, 27.maijā, izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas deputāti.

Likumprojekts paredz ieviest sīkāku pārkāpumu gradāciju, nosakot atšķirīgas sankcijas par katriem pārsniegtajiem 10 kilometriem. Patlaban pie nelieliem pārkāpumiem šis solis ir plašāks – netiek diferencēta atbildība par ātruma pārsniegšanu līdz 20 kilometriem. Par atsevišķiem pārkāpumiem soda apmērs būs nedaudz mazāks, par citiem - lielāks, taču būtiski pieaugs sods par lielu ātruma pārsniegšanu, kas nopietni apdraud satiksmes drošību un cilvēku dzīvību un veselību, piedāvātās izmaiņas skaidro Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināts - Regulators brīdina Latvijas Gāzi par liegumu Latvenergo piekļūt gāzes infrastruktūrai

LETA, 21.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien izteica brīdinājumu AS Latvijas Gāze (LG) par tās rīcību, liedzot AS Latvenergo piekļuvi gāzes infrastruktūrai, lai energokompānija varētu iegādāties gāzi no Lietuvas.

SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis žurnālistiem skaidroja, ka regulatora izteiktais brīdinājums LG nozīmē, ka gāzes koncernam ir jāievēro Enerģētikas likumā un normatīvajos aktos noteiktais par trešo pušu piekļuvi gāzes infrastruktūrai.

«Enerģētikas likums paredz trešo pušu piekļuvi ne tikai gāzes tranzīta plūsmām, bet arī to, ka visiem sistēmas lietotājiem ir vienlīdzīgas tiesības piekļūt dabasgāzes infrastruktūrai. LG nav tiesību liegt šīs tiesības īstenot. Tiesa, likums paredz gadījumus, ka LG var liegt piekļuvi. Ja LG kādam komersantam atsaka piekļuvi, par to ir jābrīdina SPRK un lēmums jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. LG vēl nav vērsusies regulatorā ar atteikumu, kā arī LG nav atteikusi Latvenergo piekļuvi gāzes infrastruktūrai. Tomēr LG nav ievērojusi procedūras, saskaņā ar kurām šāds atteikums ir dodams,» skaidroja SPRK vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts institūcijas aizraujas ar uzņēmumu sodīšanu

SIA Viastor valdes loceklis Andrejs Paupers, 16.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 2008. gada 14. maiju stājušies spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kuri paredz izmaiņas uzņēmēju sodīšanas kārtībā gadījumos, kad uzņēmumā tiek konstatēti pārkāpumi. Ja līdz šim tika pieļauta iespēja, ka pārbaudes dienesti izsaka brīdinājumu pirms naudas soda uzlikšanas, tad tagad šāda pieeja vairs netiek izmantota.

Šā likuma gadījumā īsti nav saprotams tā pieņemšanas mērķis. Tiem, kuri šo likumu pieņem, ir gluži vienaldzīgs uzņēmēju liktenis. Noteiktie minimālie sodi ir augsti, turklāt netiek diferencēti atkarībā no uzņēmuma lieluma. Līdz ar to uzņēmējus pamatoti satrauc valsts pretimnākšanas trūkums, jo ierēdņi vēl vairāk tiek vērsti savās darbībās pret uzņēmējiem. Protams, jebkurā vietā un darbībās var atrast nepilnības, bet ir jāpastāv iespējai šīs nepilnības novērst. Saskaņā ar jaunajiem grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā, Valsts darba inspekcija (VDI) tagad var atnākt un uzlikt uzņēmumam sodu, sākot ar 500 Ls par konstatētajiem pārkāpumiem. Un te nav runa par ļaunprātīgu rīcību vai kaitniecisku darbību, kuras rezultātā ir cietušie. Šie ir tie jautājumi, kuros nepilnības var atrast jebkurā uzņēmumā, līdz ar to var atrast arī pamatu soda naudas uzlikšanai. Ja uzņēmumā šo nepilnību rezultātā nav tieša cietēja, turklāt ir jau noslēgti visi nepieciešamie līgumi, piemēram, ar arodārstu par darbinieku veselības pārbaudēm, nevajadzētu pastāvēt situācijai, kad VDI pārstāvji nespēj piemērot pat brīdinājumu, kā tas bija līdz šim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Rīgas Fondu biržas valde izsaka brīdinājumu AS VEF

Žanete Hāka, DB, 14.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu biržas valde nolēmusi izteikt brīdinājumu AS VEF par biržas noteikumu pārkāpumu, liecina paziņojums Rīgas Fondu biržā.

Biržas noteikumi paredz, ka biržas valde izsaka brīdinājumu par noteikumu pārkāpumu, tajā skaitā, ja nav ievērota noteikumos noteiktā informācijas atklāšanas kārtība.

AS VEF 1. augustā iesniedza biržai paziņojumu par pamatkapitāla palielināšanu, kas noslēdzās 15. jūlijā. 18. aprīļa kārtējā akcionāru sapulcē AS VEF nolēma palielināt pamatkapitālu, un lēmumam pievienoja paziņojumu par akcionāru pirmtiesībām, kuras tie var īstenot līdz 15. jūnijam, taču parakstīšanās uz akcijām ilga līdz 15. jūlijam. AS VEF ir pārkāpusi biržas noteikumus, kas paredz, ka sabiedrība nekavējoties pēc apstiprināšanas sapulcē iesniedz biržai, tās noteiktā kārtībā, pamatkapitāla palielināšanas noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zem vilciena pakļūst neuzmanības un vieglprātības dēļ

, 21.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzelzceļa satiksmes negadījumos cietušie, iedami pāri sliedēm klausījušies pleijeri jeb runājuši pa telefonu, tāpēc nav dzirdējuši vilciena tuvošanos, citi bijuši alkohola reibumā, kāds mēģinājis pieķerties braucošam vilcienam, kā rezultātā pakļuvis zem vilciena, bet kāds cits pat balsojis kravas vilcienu.

Šā gada deviņos mēnešos dzelzceļa satiksmes negadījumos cietušas 44 personas, tajā skaitā 6 nepilngadīgie. Pērn analogā laika posmā cietuši 36 cilvēki, no kuriem trīs bijuši nepilngadīgi, liecina Dzelzceļa policijas pārvaldes apkopotā statistika par šā gada deviņos mēnešos uz dzelzceļa notikušajiem satiksmes negadījumiem.

Šogad jau 17 personas dzelzceļa satiksmes negadījumos zaudējušas dzīvību, tai skaitā, viens nepilngadīgais. Pērn attiecīgi no visiem negadījumos cietušajiem, dzīvību zaudēja 26 cilvēki, tajā skaitā 3 nepilngadīgie.

Daži cietušie, iedami pāri sliedēm, runājuši pa mobilo tālruni vai ar austiņām klausījušies pleijeri, kā rezultātā nav laikus sadzirdējuši un pamanījuši vilciena tuvošanos. Tā, piemēram, 17. janvārī 1991. gadā dzimis pusaudzis, klausīdamies pleijeri, šķērsoja gājēju pāreju zem Jūrmalas gatves tilta ceļa posmā Zasulauks – Lāčupe un laikus nepamanīja manevru lokomotīves tuvošanos. Arī mašīnists laikus nespēja reaģēt, jo manevru lokomotīvei kabīne neatrodas sastāva priekšgalā. Rezultātā cietušais guva politraumu, galvas sasitumu un komas stāvoklī tika ievietots slimnīcā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

LDz Cargo izstrādājis īpašu maršrutu, nodrošinot efektīvāku graudu vagonu apriti

Rūta Lapiņa, 26.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Latvijas dzelzceļš» meitassabiedrība SIA «LDz Cargo» sadarbībā ar SIA «LDz Loģistika» šoruden izstrādājusi īpašu lokveida vilcienu kustības maršrutu graudu ražas nogādāšanai no Dobeles stacijas uz Ziemeļblāzmas staciju Rīgā, kas ļauj nodrošināt daudz efektīvāku graudu vagonu apriti un pārvadājuma procesu, informē VAS «Latvijas dzelzceļš» Sabiedrisko un korporatīvo attiecību daļa.

Ņemot vērā prognozes par šogad gaidāmo ievērojamo graudu ražu, «LDz Cargo» un «LDz Loģistika» jau pavasarī kopā ar Latvijas vadošajiem graudu ražotājiem uzsāka graudu pārvadājumu plānošanu.

Izveidotā lokveida kustība ļauj uzreiz pēc krautā vilciena sastāva nogādāšanas Rīgas ostā iepriekš izkrautos vagonus nogādāt atpakaļ Dobelē, tādējādi lokomotīvei nav nepieciešams gaidīt vagonu izkraušanu vai doties uz depo bez vilciena sastāva. Līdz ar to notiek ātrāka vagonu aprite un uzņēmums var operatīvāk nodrošināt graudu izvešanu. Vienlaikus šī pārvadājuma organizēšanā izmantots šoruden «LDz Cargo» ieviestais e-pavadzīmes risinājums, kas ievērojami paātrina un atvieglo visu loģistikas ķēdes darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils šaursliežu dzelzceļā no 15.augusta kursēs unikāls jaunieguvums – restaurēta, gandrīz simtgadīga tvaika lokomotīve Ml 611.

Restaurētā lokomotīve pievienosies 1916.gadā ražotajai tvaika lokomotīvei Ml 631, tautā sauktai par Mazbānīti, informē Ventspils muzejs.

Ventspils šaursliežu dzelzceļš par visvairāk apmeklēto tūrisma objektu kļuvis pēc 2007.-2010.gadā īstenota Ventspils pašvaldības un Eiropas reģionālās attīstības fonda projekta Vienīgā Baltijas vēsturiski saglabātā 600 mm šaursliežu dzelzceļa kā kultūrvēsturiska objekta attīstība, kad notika 2,6 km garas jaunas – Kalna līnijas izbūve, veikta vēsturisko ēku repliku izbūve (Mazirbes un Pļavas stacijas, Aizputes Depo ēkas), palīgēku – vagonu nojumes, kases, ogļu iekraušanas vietas, divu pieturas punktu, estakādes un griezuļa izbūve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» Latvijas akciju tirgus apskats 11.-18. oktobrī

Valters Paiders [email protected], 21.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Aizvadītajā nedēļā Rīgas fondu biržā notika atsevišķas straujas kustības, kas pie miera pieradušajiem tirgus dalībniekiem lika mazliet satraukties un pieņemt lēmumus visai nervozā noskaņojumā. Kopējais biržas apgrozījums, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, samazinājās par 53% un bija 467 tūkstoši latu. Akciju tirgus apgrozījums cēlās divas reizes un bija tik pat liels, cik kopējais apgrozījums, jo ar fiksētā ienākuma vērtspapīriem tika noslēgts tikai viens darījums par 500 latiem. Cenu indekss RIGSE piecu dienu laikā samazinājās par 0,17% un bija 344.62 punkti.

Oficiālajā sarakstā šonedēļ nenotika pieminēšanas vērti notikumi - Ventspils Nafta, Latvijas Kuģniecība un SAF šonedēļ bez izmaiņām un pēdējam, kā jau ierasts, lielākais apgrozījums biržā 120 tūkstoši Ls. Tik liels apgrozījums izskaidrojams ar to, ka šī kompānija gatavojas maksāt 1 LS uz akciju dividendēs un plus divas papildus akcijas. Vērtība nedaudz kritās Latvijas Gāze (GZE1R) vērtspapīriem, jo tirgū ir pierimis līdz šim izteiktais pieprasījums pēc šīm akcijām, kurš izpaudās, kā par gandrīz jebkuru cenu iespējams pārdot šīs akcijas. Gāze šonedēļ lejā par 0.81% vai 5 santīmiem līdz 6,10 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nerezidentu noguldījumu apjomi pārsniedz vietējo depozītu apmērus, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Uzlabojoties iedzīvotāju ieņēmumiem, palielinās arī naudas apjoms, ko viņi nogulda bankās – tiesa gan, zemo likmju dēļ liekie līdzekļi tiek turēti kontos, un lēnām izvēle sliecas par labu alternatīviem ieguldījumiem. Neskatoties uz augstākām likmēm atsevišķu valūtu depozītiem, eksperti norāda, ka valūtu svārstību rezultātā ieguvums var nebūt tik liels, kā gaidīts.

Kontos pieaugums

Šī gada pirmajā ceturksnī kopējais noguldījumu apjoms bankās sasniedzis 22,3 miljardus eiro, kas ir par 17% vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā periodā. Skatoties uz noguldījumu struktūru, pēdējā gada laikā būtiskas izmaiņas nav vērojamas, jo rezidenti savu naudu aizvien nav ieinteresēti noguldīt termiņdepozītos, bet tur kontos kā pieprasījuma noguldījumus – to summa sasniegusi 10 miljardus eiro, savukārt īstermiņa noguldījumi (līdz gadam) sasnieguši 7,44 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltā nama plāns nespēšot glābt ne ASV, ne pasaules ekonomiku no recesijas

Inese Cirša, 67084427, 07.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz ASV finanšu sistēmas glābšanas plāna apstiprināšanu, Savienoto Valstu un līdz ar tām arī pasaules ekonomikas sistēmai neizdosies izvairīties no recesijas, raksta laikraksts Dienas bizness.

Šādu notikumu attīstības gaitu pieļauj daudzi eksperti, arī no Starptautiskā valūtas fonda (SVF), kurš nule kā publiskojis pārskata Globālās ekonomikas perspektīvas fragmentus, konkrētus skaitļus gan neminot. Šo tendenci nevarēs lauzt ASV Kongresa piektdien apstiprinātais 700 miljardus dolāru vērtais ASV ekonomikas glābšanas plāns, kurš paredz atpirkt no bankām nelikvīdos aktīvus.

SVF eksperti ir veikuši vairāk nekā 100 finanšu spriedžu periodu analīzi 17 attīstītajās valstīs pēdējos 30 gados un secinājuši, ka pasaules ekonomikas lokomotīvei ASV neizdosies izvairīties no krasas lejupslīdes. Recesijas risks aug, kad pirms finanšu krīzes ir vērojams straujš mājokļu cenu un kredītu apjoma pieaugums, kas arī ir noticis, teikts pārskatā. Pēdējās nedēļās neapskaužamās ASV ekonomikas attīstības perspektīvas tiek apstiprinātas arī ar makroekonomikas rādītājiem, kuri liecina par problēmu saglabāšanos mājokļu tirgū, bezdarba pieaugumu un patēriņa samazināšanos. Pēc daudzu ekspertu domām, ASV ekonomika jau ir ieslīdējusi recesijas fāzē un Baltā nama plāns banku sektora glābšanai kardināli situāciju neuzlabos. «Mēs piekrītam SVF viedoklim, ka ASV cietīs no recesijas šā gada otrajā pusē un 2009.gada sākumā,» saka Global Insight galvenais ekonomists Narimans Beravešs. «Faktiski jau ir ne mazums pierādījumu tam, ka ASV ekonomika pārdzīvo recesiju. Mēs domājam, ka valsts IKP pieaugums trešajā ceturksnī būs nulle vai pat ar mīnusa zīmi.» Arī Goldman Sachs analītiķi norāda, ka krasā situācijas pasliktināšanās finanšu tirgos un ekonomikas dati liecina - recesija ASV būs krietni dziļāka, nekā bija domāts. Db pēdējās divās nedēļās jau vairākkārt rakstījis, ka pesimismu par ASV ekonomikas glābšanas plāna pozitīvu ietekmi neslēpa arī kongresmeņi, kuri to apstiprināja pēc vairākiem piegājieniem. «Iemetot miljardus banku sektorā, mēs nedzēšam ugunsgrēku, bet piesedzam to ar dolāru segu,» pirms pēdējās balsošanas par likumprojektu teica Pārstāvju palātas finanšu pakalpojumu komitejas priekšsēdis Bārnijs Frenks. «Nav izslēgts, ka rīt mums nāksies pieņemt šādu pašu plānu, bet jau nevis banku, bet reālā ekonomikas sektora glābšanai.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Latvijas dzelzceļš (LDz) kopā ar Čehijas kompāniju CZ LOKO un Kanādas uzņēmumu Ballard Power Systems parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz apvienot pieredzi un kompetences, lai izstrādātu tehnoloģisko risinājumu ūdeņraža-elektriskai lokomotīvei uz ČME3 manevru lokomotīves bāzes.

Ekspluatējot pārbūvēto manevru lokomotīvi, plānots samazināt trokšņa emisiju un vibrāciju līmeni, kā arī pilnībā samazināt dzinēja radīto izmešu daudzums.

«Ar ūdeņradi darbināmas lokomotīves mūsdienās vairs nav zinātnisks eksperiments vai futūristisks sapnis. Tā ir realitāte, kurā apvienotas mūsdienu tehnoloģijas un zināšanas. Pāreja uz ūdeņradi kā enerģijas nesēju, iezīmē jauna tehnoloģiska laikmeta sākšanos transporta segmentā, ko raksturo efektīva energoresursu izmantošana un apkārtējās vides piesārņojuma samazināšana,» skaidro VAS Latvijas dzelzceļš valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Magoņa lietas izmeklēšana: Miljonāra Osinovska īpašie noteikumi KNAB

Dienas Bizness, 03.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienas vakars, pulksten 19.15. Radisson Blu Hotel Latvija bārā klusināti spēlē klavieres, čalo tūristi, bet pie viesnīcas ar neizslēgtu dzinēju jau vairākas stundas melns Mercedes Benz neuzkrītoši gaida par pusmiljona eiro kukuļa došanu Latvijas dzelzceļa (LDz) toreizējam prezidentam Uģim Magonim aizdomās turēto Oļegu Osinovski. Todien viņš, aptuveni trīs stundas sniedzis liecības Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), nemanīts pamet viesnīcu pa vienu no izejām, lai atgrieztos Tallinā. «Šobrīd man jums nav ko teikt. Pašlaik es nekomentēšu neko saistībā ar šo situāciju,» jau no Tallinas īsziņā laikrakstam Diena atbild Osinovskis. Publicitāte korupcijas lietā ir nevajadzīgs apdraudējums viņa biznesam, un KNAB miljonāram ir palīdzējis šos riskus apiet, norāda laikraksts.

Aizdomās turētā statuss, kas Igaunijas bagātākajam cilvēkam un Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrību konkursu biežam uzvarētājam piemērots jau augusta sākumā līdz ar Magoņa aizturēšanu, nekad oficiāli nav ticis pieminēts KNAB amatpersonu izteikumos. KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks Dienai otrdien nesniedza skaidru apstiprinājumu, ka decembrī, kad plānota pēdējo gadu lielākās korupcijas lietas nosūtīšana Ģenerālprokuratūrai apsūdzību uzrādīšanai, tajā figurēs ne tikai pusmiljona kukuļa iespējamā saņēmēja Magoņa, bet arī iespējamā devēja - Osinovska vārds.

Latvijas korupcijas apkarotāji arī citādi šo četru mēnešu laikā Magoņa iespējamam kukuļotājam līdz šim nav traucējuši nodarboties ar uzņēmējdarbību vai baudīt ierasto miljonāra dzīvesveidu, apceļojot pasauli. Pāris nedēļas pēc Magoņa aizturēšanas Osinovskim, par spīti aizdomās turētā statusam, netika likti šķēršļi doties atpūtā uz eksotiskām salām. Novembrī Osinovskis bija aizlidojis uz Seulu, oktobrī kārtoja lietas Tbilisi, un tie ir tikai pāris no kukuļdošanā aizdomās turētā pēdējā laika braucieniem ārpus Eiropas Savienības robežām, par ko zināms Dienai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV fondu tirgus otrdien zaudējis 700 miljardus USD. Šī summa ir līdzvērtīga ASV finanšu sektora glābšanas plānam, ko atbalstīja arī ASV Kongress, ziņo Dv.ee.

Šādu summu aģentūrai RIA Novosti nosaucis Wilshire Associates Incorporated izpilddirektors Kims Šeperds (Kim M. Shepherd). Asociācija nodarbojas ar ASV fonda tirgus statistikas apkopošanu.

"Vienas dienas laikā tirgus zaudēja summu līdzvērtīgu ASV ekonomikas glābšanas plānam, ko tikai nesen akceptēja Kongress. Viss sākās 19. septembrī- kad pasaules tirgi sāka krist- ASV kompānijas jau bija zaudējušas 3.4 triljonus USD," norāda K. Šeperds.

700 miljardus dolāru vērtais ASV ekonomikas glābšanas plāns paredz atpirkt no bankām nelikvīdos aktīvus. Ar šādu rīcību būtu iespējams tikai uz īsu brīdi pacelt ASV fondu tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru