Finanses

Izspiež viendieņus

Ieva Mārtiņa, [email protected], 7084426, Ingrīda Drazdovska, [email protected], 7084452, 01.12.2006

Parex bankas Resursu nodaļas vadītājs Normunds Vigulis: bankas bažījas par aizdevuma atmaksas iespējām.

Eva Šavdine, DB

Jaunākais izdevums

Paaugstinoties vairākiem riskiem, bankas palielinājušas kredītlikmes nekustamo īpašumu spekulantiem un projektu attīstītājiem. Latvijas Bankas (LB) dati liecina, ka vidējās procentu likmes banku izsniegtiem kredītiem privātpersonām un uzņēmumiem gan latos, gan ārvalstu valūtā oktobrī turpināja kāpt.

Pēc baņķieru atzītā, lai arī šie dati ir kā "vidējā temperatūra slimnīcā", tomēr par zināmām tendencēm liecina. "Lai arī LB publicētā procentu likmju statistika nesniedz priekšstatu par to, kuri kredīti ir kļuvuši dārgāki, acīmredzami, ka vispārējā tendence virzās uz kredītu procentu likmju pieaugumu un kredītu segmentāciju," domā Parex bankas Resursu nodaļas vadītājs Normunds Vigulis.

Spekulantiem dārgāk

Baņķieri atzina, ka pieaugošo risku dēļ vairums banku kļuvušas konservatīvākas nekustamā īpašuma projektu finansēšanā. "Lai arī zema riska hipotekārie kredīti un veiksmīga, bet liela biznesa kredīti joprojām tiek izsniegti ar ļoti zemām pievienotajām riska prēmijām, virkne t.s spekulatīvo vai īstermiņa biznesa (pamatā spekulācijas ar nekustamiem īpašumiem, domāts: nopirka, uzcēla, pārdeva; kā arī citi uz atsevišķiem projektiem virzītie) kredītu ņēmēji ir spiesti maksāt augstāku procentu likmi nekā iepriekš. Pēdējo mēnešu laikā bāzes likmes būtiski nav mainījušās, bet riska prēmijas pieaugums parāda banku bažas par to, ka kredīti kļūst riskantāki," tā viņš.

Riska prēmija ir viena no banku pievienotās likmes daļām, ko pieskaita starpbanku likmei. Jautāts par aptuveno riska prēmijas pieauguma lielumu, N. Vigulis atzina, ka tas ir grūts jautājums, jo nav īsti statistikas. Paužot savu viedokli, viņš lēsa, ka pieaugums varētu būt par 0.5 - 1 %, salīdzinot ar optimisma laiku gada sākumā.

"Pat virspusēji skatoties, kredītu procentu likmju pieaugums ir loģiski izskaidrojams - palielinājušies ir gandrīz visi ar kredītu ņemšanu saistītie riski: augstas bāzes procentu likmes, nekustamā īpašuma tirgus pārkaršana, ekonomikas izaugsmes iespējamā krīze, LB monetārās aktivitātes un brīdinājumi par pārlieku uzņemto valūtu risku, t.sk. par pieaugušo lata pret eiro valūtu kursu svārstību risku," tā N. Vigulis. DnB NORD Bankas prezidents Andris Ozoliņš atzina, ka banku konservatīvāka attieksme izpaužas ne tikai riska prēmijas pieaugumā (viņaprāt, kāpums līdz 0.4 %), bet arī banku pieprasīto projektam nepieciešamo pašu attīstītāju ieguldījumā, kas ir palielinājies, gan striktākā projekta naudas plūsmas izvērtēšanā. Pēc viņa atzītā, bankas daudz "vēsāk" skatās arī uz zemju pirkšanas kreditēšanu, t.sk. vairāku banku līdzfinansējums no 80 % sarucis pat līdz 50-60 %. Tādējādi bankas samazina iespējas darboties t.s. viena projekta attīstītājiem.

Hansabankas valdes loceklis Elmārs Prikšāns lēsa, ka riska prēmijām iepriekš bija tendence samazināties, šobrīd tās ir stabilizējušās. "Tās var pieaugt, jo riski ekonomikā ir auguši, piem., nekustamā īpašuma tirgus pārkaršanas tendences - pieaugums pārsniedz normālos izaugsmes līmeņus," tā viņš. Nordea bankas speciālists Andris Lāriņš dažu banku lēmumu paaugstināt riska prēmiju skaidroja arī ar to, ka iepriekš bankas "apguvušas" drošos klientus, un tagad "ejam pa pakāpieniem uz leju". Pēc FKTK datiem, bankas visvairāk septembra beigās bija kreditējušas operācijas ar nekustamo īpašumu, šis segments uzrāda arī strauju pieaugumu, kas tuvojas 100 % gadā.

Arī citas tendences

Hansabankas valdes loceklis Toms Siliņš kā vienu no vidējo procentu likmju kāpuma iemesliem minēja arī to, ka kopējā kredītportfelī pieaug fiksētas likmes kredītu īpatsvars. Uz vairākiem gadiem fiksētās procentu likmes šobrīd ir augstākas nekā mainīgās likmes, kas piesaistītas 3 vai 6 mēnešu starpbanku likmēm (Rigibor, Euribor). Pieaugums jūtams arī mainīgajās likmēs - pēc baņķieru domām, pamatā bāzes procentu likmju pieauguma dēļ, jo kopējo kredīta likmi veidojošās banku pievienotās likmes konkurences rezultātā ir drīzāk sarukušas. Pēc Nordea bankas piebilstā, banku pievienotās likmes privātpersonām izsniegtiem hipotekārajiem kredītiem vairs nekrīt, kā tas bija vērojams pērn, bet ir stabilizējušās un pieaugums nav jūtams.

Tā kā LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis atzina, ka datos ietilpst gan hipotekārie, gan patēriņa, kredītkaršu u.c. līdzīgi īstermiņa kredīti, baņķieri secina, ka privātpersonām latos izsniegto kredītu vidējā procentu likme, kas pārsniedz 11 %, skaidrojama ar dārgo patēriņa kredītu īpatsvara kāpumu. Lai arī kopējos privātpersonām izsniegtajos kredītos patēriņa kredītu īpatsvars nav audzis, tie dominē tieši latu kredītos. Hipotekāro kredītu īpatsvars latos samazinās par labu eiro. Pēc SEB Unibankas pārstāvja Daiņa Stūrmaņa teiktā, eiro starpbanku likmes visdrīzāk vēl pieaugs. Viņš norādīja, ka dolāru likmes uzrāda ievērojamu svārstīgumu, kas visdrīzāk norāda uz tirgus dalībnieku pārvērtētām dolāru aizdevuma likmju samazināšanas gaidām. Baņķieri atzina, ka banku pievienotās likmes var kāpt, ja pasliktināsies kredītu kvalitāte. Patlaban dati neliecina, ka banku sektoram kopumā būtu nopietnas problēmas, tāpēc lielam likmju kāpumam nevajadzētu būt, tā Nordea bankas pārstāvis Sergejs Babuškins. Iemesls likmju kāpumam pagaidām nav arī banku izdevumu kāpums sakarā ar LB lēmumu rezultātā sadārdzinātajiem kredītresursiem latos. Tas tāpēc, banku sektorā iepriekš gūtā milzīgā peļņa spēj šos izdevumus kompensēt.

Komercbanku peļņa šogad deviņos mēnešos netiek līdzi biznesa apjomiem

Bankām šogad deviņos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, samazinājusies pelnītspēja jeb aktīvu un kapitāla atdeves.

Šogad septembra beigās visu banku kapitāla atdeve (ROE, pārskata perioda peļņas/zaudējumu (anualizētu) attiecība pret vidējo kapitālu un rezervēm) bija sarukusi līdz 24.46 %, salīdzinot ar 28 % pērn septembra beigās, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati. Savukārt banku aktīvu atdeve (ROA, pārskata perioda peļņas/zaudējumu (anualizētu) attiecība pret vidējiem aktīviem) bija sarukusi no 2.2 % līdz 1.9 %.

Abi rādītāji nedaudz samazinājušies pēc aktīviem lielākajai Latvijas bankai Hansabankai, kuras analītiķi šo faktu skaidro ar to, ka peļņa neaug tik strauji kā biznesa apjomi. Gana strauji - par aptuveni 19 %punktiem, līdz 11.7 % ROE un līdz 1.07 % ROA kritusi LATEKO bankai.

Bankas Reklāmas un sakaru nodaļas pārstāvis Oļegs Vandišs skaidroja, ka aktīvu atdeves samazinājuma iespējamais iemesls ir peļņas samazināšanās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, jo šogad banka vairāk līdzekļu investē biznesa attīstībai, t.sk. filiāļu tīkla paplašināšanai un jaunu pakalpojumu ieviešanai. Savukārt kapitāla atdeves sarukuma iespējamais iemesls ir arī pašu kapitāla palielināšanās, jo šogad LATEKO banka palielināja pamatkapitālu līdz 17.5 milj. Ls, pirms gada pamatkapitāls bija 15.2 milj. Ls.

Visvairāk aktīvu un kapitāla atdeve pieaugusi Trasta komercbankai (TKB) (septembra beigās ROE bija 82.3 %, bet ROA - 4.7 %, bet pirms gada bija ap 54 % un 3.2 %), kuras valdes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Māris Fogelis skaidroja, ka TKB par savu mērķi neizvirza aktīvu klientu loka paplašināšanu, bet koncentrējas uz private banking servisa attīstīšanu.

"Šāda politika ļauj bankai virzīt savus spēkus un investīcijas konkrētu finanšu produktu attīstībai savu klientu interesēs, atšķirībā no taktikas, kad par galveno mērķi tiek noteikta lielas tirgus daļas iegūšana," tā viņš.

Ieguvēji - attīstītāji ar pieredzi

Banku centieni palīdzēs sakārtot nekustamā īpašuma tirgu, taču neiespaidos īpašumu cenas.

Tā uzskata aptaujātie nekustamā īpašuma attīstīšanas kompāniju pārstāvji.

Patiešām daudz striktāki kredīta noteikumi tiek izvirzīti zemes pirkumam (procentlikmes ir augstākas, bet kredīts ir 60 - 70 % no pirkuma summas), bet labvēlīgāki tie attīstītājam ir stadijā, kad tas ķeras klāt projekta būvniecībai. Tādējādi bankas cenšas ierobežot spekulatīvos darījumus ar zemi un sekmē reālu attīstītāju darbību. Tas nozīmē, ka turpmāk attīstītājiem biznesa plānos ir jāietver lielāka pašu līdzdalība, pieaugs projekta izmaksas. Taču tas tirgu, galapatērētāju ietekmē mazākā mērā nekā būvizmaksu straujais kāpums, - pauda SIA R.Evolution valdes priekšsēdētājs Aleksejs Zagrebeļnijs. Līdzīgās domās ir Rolands Slavinskis, kompānijas Primaland valdes priekšsēdētājs. "Vadošās bankas patiešām piemēro stingrus noteikumus kredītiem, "šķiro" klientus. Zemes iegdei tiek doti 50 % no tās vērtības, labākiem klientiem tiek 60 - 70 %. Arī sporta un atpūtas centru projektiem tiek piešķirti tikai 50 - 60 % no izmaksām. Kredītiestādes skatās, kāda ir klienta iepriekšējā pieredze, projekti utt. Manuprāt, tas sakārtos tirgu. Tiem, kas nebūs uzkrājuši ne vien līdzekļus, bet arī uzticību, būs grūtāk realizēt savas ieceres, bet attīstītāji ar pieredzi iegūs," viņš teica.

Runājot par mājokļu uzpircējiem, parasti tiek pirkti dzīvokļi būvniecības stadijā, un ir nepieciešams iemaksāt vien rokasnaudu. Kamēr dzīvoklis ir gatavs, to var pārdot krietni dārgāk, pat par 50 un vairāk %. Liela daļa izmanto banku kredītus, taču privātpersonas netiek "šķirotas", kredītus ir iegūt diezgan vienkārši, - uzskata R. Slavinskis. Trijos aktīvos gados, kopš tiek celti jaunie projekti, daudzi spekulanti jau ir uzkrājuši pieredzi, zināšanas un mēģina tālāk veidot kaut ko paši, un bankas diez vai liks šķēršļus. Stingrāka banku nostāja gan īpašumu tirgus cenu neietekmēs.

SIA Dee Nami valdes priekšsēdētājs Ritvars Jēkabsons uzskata, ka šobrīd banku aktivitātes neradīs nekādas sekas nekustamā īpašuma tirgū, varbūt tikai pēc laika. Pieprasījums pēc mājokļiem ir krietni lielāks par reālo piedāvājumu. Arvien liela daļa projektu ir tikai papīra stadijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Planšetes izspiež 360 grādu datori

Jānis Vēvers, speciāli DB, 15.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meklējot produktīvākus darba instrumentus, uzņēmumi aizvien biežāk dod priekšroku klēpjdatoru un planšetdatoru krustojumiem

Stājoties darbā vai sagaidot savu kārtu darba instrumentu atjaunošanas rindā, šogad liela daļa strādājošo saņems nevis kārtējo galddatoru vai klēpjdatoru un pat ne planšeti, bet gan abu pēdējo hibrīdu. Tā dēvētie divi vienā jeb 360 grādos atlokāmi klēpjdatori ar skārienjutīgu ekrānu kļuvuši par šā gada karstāko tendenci biroju tehnikā un apņēmīgi izspiež no darba vietām īsu popularitātes uzplaiksnījumu pārdzīvojušās planšetes.

Pēc patosa pilnā planšetdatoru uznāciena pirms nepilniem desmit gadiem un bravūrīgajiem solījumiem pārņemt datoru funkcijas skārienjutīgo plākšņu tirgū jau labu laiku vērojami pamatīgi atplūdi. Pārliecinājušies, ka planšetes labākajā gadījumā der kā prezentācijas un komunikācijas rīks, nevis pilnvērtīgs darba instruments, uzņēmēji sāka meklēt efektīvākus variantus. Globālie tirgus dati rāda, ka par tiem varētu kļūt tieši 360 grādu datori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta gigantam Google nepieciešams nodrošināt «jaunus risinājumus», lai apmierinātu konkurentu prasības par tā ierosināto vienošanos ar Briseli, paziņojis Eiropas Savienības (ES) konkurences komisārs Hoakins Almunija.

Google un Eiropas Komisija (EK) februārī panāca vienošanos par apsūdzībām, ka pasaulē lielākais interneta meklēšanas pakalpojums izspiež konkurentus Eiropas meklēšanas tirgū, tādējādi izvairoties no tiesiskiem pasākumiem un iespējamiem bargiem naudassodiem.

Panāktā vienošanās paredz, ka Google meklējumu rezultātos līdzvērtīgi atspoguļos arī konkurējošos pakalpojumus. Konkurenti pauduši bažas, ka Google ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo stāvokli Eiropas interneta meklēšanas sistēmu tirgū.

Tajā laikā Almunija pauda cerības, ka draudzīgs konkurences izlīgums ar Google tiks panākts šogad, kad tiks atrisinātas pēdējās konkurentu prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi lielākie tirdzniecības tīkli Maxima un Rimi atsakās iepirkt no vietējiem lauksaimniekiem dārzeņus - tie esot pārāk dārgi, šorīt LTV raidījumā Rīta Panorāma apgalvoja biedrības Zemnieku saeima valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš skaidroja, ka arvien vairāk ārvalstu ražotāji izspiež no tirgus vietējos, kuri zaudē savu tirgus daļu dārzeņkopībā.

Sakarā ar Krievijas embargo stipri cietuši Polijas lauksaimnieki, kas savu produkciju eksportē uz citiem tirgiem, arī Latviju.

Rimi un Supernetto veikalos no februāra vidus ir iespējams iegādāties pirmos Latvijas jaunos salātus, kas audzēti zemnieku saimniecības Rītausma siltumnīcās Salas pagastā Sēlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Svētku cienasta sarūpēšanā palīgā nāk šefpavāri: Dateļu krēms ar marakuju un piparmētru mērci

Sagatavojusi Linda Zalāne, 22.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oļegs Serafimovs restorāna Buddha šefpavārs

Dateļu krēms ar marakuju un piparmētru mērci

Sastāvdaļas krēmam:

50 g dateļu

50 g biezpiena

50 g saldā krējuma (sakuļ putukrējumā)

šķipsna malta kardamona

Visas sastāvdaļas samaļ blenderī

Sastāvdaļas mērcei:

mīkstums no trīs marakujas augļiem (0,50 ml)

10 piparmētras lapas

sula no viena apelsīna

Visas sastāvdaļas samaļ blenderī

Pagatavošana:

Krēmu ieliek konditorejas maisiņā un uz šķīvja izspiež skaistu formu. Klāt pievieno mērci. Desertu dekorē ar ciedru riekstiem, avenēm un piparmētras lapiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnālistus, kas atspoguļo NATO samitu, pārsteigušas ēdiena cenas Preses centra ēdnīcā. Amerikāņu žurnālisti bija tik izbrīnīti, ka Latvijas mediju pārstāvjiem jautāja, vai mums Rīgā patiešām ēdiens ir tik dārgs, uz ko viņiem tika sniegta patiesa atbilde - nē, tikai šeit no žurnālistiem izspiež naudu.

Piemēram, par bifšteku tiek prasīti pieci lati, par zivi - četri lati, par cāli zaļumos - četri lati, par piedevām (kartupeļiem, rīsiem) - pusotrs lats, savukārt neliels kruasāns maksā latu, bet kārtainā sviestmaize - divus latus. Arī mazais minerālūdens maksā latu.

Turklāt preses centrā baumo, ka brīvprātīgajiem brokastīs izsniegti saskābuši salāti, kā rezultātā daudziem tagad ir problēmas ar vēderu.

Atbilstoši Preses centra informācijas daļā sniegtajai informācijai, gan brīvprātīgajiem, gan ēdnīcā ēdināšanu nodrošina Reval Hotel Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Grand Credit valdes locekli Maksimu Mališko

Lelde Petrāne, 17.07.2015

Ar Viktoru Ščerbatihu (pa kreisi) biedrības «Kikboksa un boksa skola Rīga» jaunās zāles atvēršanā.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Maksims Mališko, kompānijas Grand Credit valdes loceklis. «Ne katra Latvijas komercbanka var līdzināties mums kredītu produktu līnijas piedāvājumu jomā,» lepojas M. Mališko. Strādājot 8 gadus Latvijas tirgū, Grand Credit kolektīvs esot trīskāršojies. Kopš 2014. gada jūlija Grand Credit piedalās valsts mazā un vidējā biznesa mikrokreditēšanas programmā, kuras apjoms ir 3 miljoni eiro.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Finanšu joma ir viena no svarīgākajām jomām jebkurā ekonomikā. Ne velti, runājot par naudu, to salīdzina ar asinsrites sistēmu, kas nodrošina katru ķermeņa šūnu ar skābekli un nodrošina organisma dzīvotspēju. Finanšu iestādes ir sirds, kas liek šai sarežģītajai sistēmai strādāt. Jāatzīst godīgi, man tas vienmēr šķitis interesanti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padomei, izmeklējot t.s. Nestes un Statoil lietu, radušās aizdomas, ka dominējošo stāvokli degvielas tirgū ļaunprātīgi izmanto visi trīs tirgus līderi.

Vēstulē, kas nonākusi Db rīcībā, Konkurences padome (KP) ar saviem secinājumiem iepazīstina iesaistītās puses, norādot, ka degvielas tirgū pastāv kolektīva dominance jeb dominējošais oligopols, kuru veido Neste Latvija (Neste),Latvija Statoil (Statoil) un Lukoil Baltija R (Lukoil).

KP skaidro, ka jēdziens vairāki tirgus dalībnieki nozīmē, ka dominējošā stāvoklī atrodas divi vai vairāki tirgus dalībnieki, kas ir juridiski neatkarīgi cits no cita, bet starp kuriem pastāv ekonomiska saikne, kura izpaužas tādējādi, ka šie tirgus dalībnieki ir kopīga vienība noteiktās darbībās attiecībā pret konkurentiem, klientiem vai patērētājiem, tādējādi konkrētā tirgū noteiktos apstākļos var izveidoties un pastāvēt kolektīvais dominējošais stāvoklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta izpētes uzņēmuma Gemius Latvia vadītāja Linda Egle stāsta par Latvijas iedzīvotāju interneta lietošanas paradumiem, par to, ko visbiežāk meklē google meklētājā, kā arī skaidro, kāds ir vidējais interneta lietotājs Latvijā.

80% Latvijas iedzīvotāju ir sasniedzami internetā

Latvieši ir aktīvi interneta lietotāji. Pirms vairākiem gadiem valdīja uzskats, ka internets ir domāts jauniešiem, tāpēc arī reklāmdevēji bieži svārstījās, vai likt reklāmu internetā vai nelikt, jo tādējādi sasniegtu tikai jauniešus. Šobrīd varu teikt, ka tā noteikti nav - arī vecāka gada gājuma cilvēki apgūst un lieto internetu. Šobrīd 80% Latvijas iedzīvotāju ir sasniedzami internetā. Tendences liecina - jo mazāka valsts, jo lielāka sasniedzamība. Noteikti var teikt, ka esam aktīvi lietotāji, lai gan par mums aktīvāki ir igauņi. Runājot skaitļos, Latvijā mēneša griezumā ir 1 430 000 aktīvie interneta lietotāji, kuri izmanto datoru; 800 000, kuri lieto internetu telefonā un apmēram 400 000 - planšetē, protams, jāatceras, ka šie skaitļi nav saskaitāmi, jo viens un tas pats cilvēks var lietot internetu gan datorā, gan telefonā, gan planšetē - šie dati pārklājas. Mēs mērām ne vien to, kā internets tiek lietots, bet arī reklāmas kampaņu efektivitāti internetā, piemēram, kuras vecuma grupas vairāk klikšķina uz baneriem. Esam noskaidrojuši, ka vairāk uz baneriem klikšķina vecuma grupa 55+, jaunieši skrien visam pāri ar acīm, viņu uzmanību piesaista bildes un video - viņi nav pieraduši lasīt garus tekstus, taču, ja 40+ vecuma grupas cilvēku ieinteresēs informācija banerī, viņš uz tā uzklikšķinās un uzzinās par konkrēto piedāvājumu visu iespējamo informāciju. Vidējā un vecākā paaudze ir pieradusi pie avīžu laika, viņi ir gatavi lasīt un iedziļināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas komisija: Latviešu valodas situācija pasliktinās

, 28.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts valodas pozīcijas Latvijā pasliktinās un valsts slīd atpakaļ divvalodībā, trešdien, 28.maijā, tiekoties ar Valsts valodas komisijas priekšsēdētāju Andreju Veisbergu, secināja Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti.

Novērojumi liecina, ka krievu valoda izspiež latviešu valodu no vairākām sadzīves sfērām, un Valsts valodas centrs saņem aizvien vairāk sūdzību par pārkāpumiem valsts valodas lietošanā.

''Tie laiki, kad cittautieši trolejbusos ar vārdnīcām rokās mācījās latviešu valodu, ir pagājuši,'' secināja komisijas priekšsēdētājs Pēteris Tabūns.

A.Veisbergs informēja, ka sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka efektīvākais līdzeklis latviešu valodas pozīciju stiprināšanai ir stingrākas likumu normas. Tas, ka cittautiešiem tiek piedāvāti valodas kursi, pats par sevi diemžēl situāciju uzlabo minimāli. Tādēļ patlaban tiek gatavotas izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Augstākās izglītības likumā, kā arī pārskatīts to profesiju saraksts, kurās strādājot jāzina valsts valoda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīna darītavas Ledus vīni īpašnieks Lauris Salenieks kaļ plānu B, jo ziemas kļūst siltākas, un sevišķo deserta vīnu, iespējams, klimats atvēlēs gatavot arvien retāk

Upesciemā bijušajā sakņu pagrabā top pašmāju vīns, kas ir īpašs ar to, ka tas atrodams arī labākajos Latvijas restorānos – ābolu ledus vīns. Vīndaris Lauris Salenieks «atkratījies» no vietējo vīniņu zīmoga un ir pamanīts arī ārpus Latvijas. Viņš veco pagrabu iecerējis pārvērst, padarot pievilcīgu tūristiem – taps degustāciju zāle, būs jauni produkti. Rīgas tuvums ļauj cerēt, ka viesu, kas vēlētos apskatīt neparastā vīna rašanās vietu, netrūks.

Vīna darītavas vienā stūrī stāv salīdzinoši jauna masīva koka muca, kurā top pazīstamais ledus vīns. Izrādās, pirmoreiz tas nogatavinās akācijas koka mucā, jo pašmāju ozols ābolu ledus vīna darīšanai esot par intensīvu. «Akācija ir maigāka, tā nav tik agresīva kā ozols,» atklāj Lauris. Ledus vīnu dzēriens tikai piektajā gadā sasniedz savu «ideālo būtību», bet tas var nogatavināties arī 15–20 gadu. Izmantojot Eiropas finansējumu, vīndaris iegādājies preses, kas ļauj palielināt vīndarīšanas apjomus, taču pēdējos gados radusies cita problēma – ziemas kļūst siltākas, līdz ar to dabiski sasalušu ābolu ražu ievākt ir aizvien lielāks izaicinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fitnesa bizness Vācijā plaukst un zeļ

Aisma Orupe, 22.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 6,5 miljoni Vācijas iedzīvotāju ir fitnesa klubu dalībnieki.

Vācijas fitnesa industrija turpina pieaugt, un krīze nav traucējusi tās attīstību. Lai gan ir vērojama tendence, ka tā saucamās tīkla kompānijas arvien vairāk no savām pozīcijām izspiež mazos biznesa pārstāvjus.

2009. gadā, par spīti ekonomiskajai lejupslīdei, sporta-veselības centru skaits pieauga par 1,5% (sasniedzot 5685 vienības) un klubu dalībnieku skaits palielinājās par 6,9%, pārsniedzot 6,31 miljonu cilvēku. Ikmēneša maksa sporta un veselības centros ir vidēji no 21 līdz 71 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Fascinējošā produkta pircēju meklējumos

Guna Gleizde, 25.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretstatā citām nozarēm, auto nomas un līzinga tirgi Baltijā jau atkopjas, un šīs nozares starptautiskā milža Sixt pārstāvji pārliecināti, ka reģionā vēl ir potenciālsUzlabošanās vērojama visā Eiropā, jo uzņēmumi meklē iespējas izmantot ārpakalpojumus.

Kāda, jūsuprāt, pēc dažiem gadiem izskatīsies auto noma un auto līzings, kādos virzienos šajā laikā šīs nozares attīstīsies?

R. P. Mūsu klientu autoparka menedžeri regulāri tiekas ar uzņēmumiem, lai noskaidrotu, ko viņi turpmākajos piecos gados sagaida no līzinga kompānijas. Piemēram, tagad daudzi uzņēmēji jautā, kad mēs mūsu autoparkos ieviesīsim videi draudzīgas automašīnas - tad, kad būs izdevīgi braukt ar hibrīdauto. Tātad mēs saprotam, ka ir jāizstrādā piedāvājums šajā virzienā, jo klienti tuvāko gadu laikā to no mums sagaida. Mēs izstrādājam, piemēram, piedāvājumu, kurā īsāku distanču braucieniem un pilsētai pieejami hibrīdauto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā degvielas cenas šogad varētu sasniegt 90 santīmu robežu par litru 95. markas benzīna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Bērnu rotaļlietu ražotājs Wooly Organic iekārtojies Liepājā

Biznesa Plāns, 09.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusotru gadu Liepājā darbojas uzņēmums Wooly Organic, pionieris savā nišā Latvijā, kam savas ražotnes atvēršana sniegusi iespēju ievērojami palielināt lapsu, lāču un zaķu ražošanas jaudas; eksporta starmeši pavērsti Beniluksa valstu virzienā

Kopš 2017. gada maija astoņus gadus vecais uzņēmums Wooly Organic apdzīvo savdabīgu ēku ar tumšu fasādi Strautu ielā, Liepājā. Ēka spēcīgi kontrastē ar ielā un apkārtējos kvartālos dominējošo apbūvi, ko vairāk raksturo veci koka nami apsūbējuma tonalitātē vai Kurzemes sarkano ķieģeļu mūrējums. Līdzīgi citviet skatītie šūšanas cehi parasti līdzinās vecām noliktavām ar izdilušām grīdām un līdz kliņķim nolaistām telpām. Wooly Organic ražotne ir pretstats. No UPB koncerna īrētajā namā bērnu rotaļlietu ražotne iekārtojusies ļoti organiski, pirmajā stāvā pirms gadumijas darbojās pop-up veikaliņš, stāvu augstāk gaišā un mājīgā atmosfērā šujmašīnas rimti darbina šuvējas un dažkārt arī šuvēji. Izteiktajā sieviešu kolektīvā pa laikam ienākot kāds vīrietis, bet pie šūšanas pašlaik atkal strādā tikai dāmas. Iepriekš produkcija tapusi, sadarbojoties ar ārpakalpojuma sniedzējiem, taču savas ražotnes atvēršana un iestrādāšanās Liepājā nu pavērusi plašākas iespējas biznesa idejas lidojumam. Ražotnes iekārtošanai lieti noderējis pašvaldības grants. «Bija nepieciešams laiks, lai jaunā ražotne «ieskrietos», bet pašlaik jau cenšamies palielināt ražošanas apjomus,» stāsta ražošanas vadītāja Beāte Fišmeistere.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Vietējo ražotāju pabāšana zem ārvalstu lielveikalu zīmoliem

Db redakcija, 21.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus gadus periodiski sabiedrības uzmanība tiek vērsta uz apstākli, ka pāris lielveikalu tīkli, nenoliedzami veiksmīgi izvēršoties, salīdzinoši mazos veikalus nereti vienkārši izspiež no tirgus. Tāpat ne reizi vien ir dzirdēta vietējo pārtikas pārstrādātāju sūkstīšanās par to, ka lielveikali tiem diktē savus noteikumus, izmantojot dažādus veidus, kā spiest uz leju cenu.

To visu vēl var nosaukt par katra konkrētā uzņēmuma spēju konkurēt, rūpēm par to, lai patērētājs saņemtu produktus par cenām, kas ir pēc iespējas zemākas utt. Taču pēdējā laikā aktuāla ir kļuvusi tendence, kas nenāk par labu ne ražotājiem, ne arī patērētājiem. Proti, atsevišķos segmentos (Latvijā īpaši aktuāli tas ir attiecībā uz piena produktiem) tiek izmantota private label stratēģija, kad uz iepakojuma ir redzams nevis konkrētās produkcijas ražotāja, bet gan lielveikala zīmols.

Pirmkārt, ilgtermiņā šāda tendence nodara būtisku postu ražotājam. Ir skaidrs, ka lielveikali paši pienu, krējumu vai sieru neražo, bet pasūta šos un daudzus citus produktus ražotājiem. Protams, ražojot kaut ko uz šādas sadarbības pamata, ražotājs gūst noteiktus ienākumus un peļņu, taču jāņem vērā, ka tādā veidā tas trgū popularizē nevis savu, bet gan lielveikala zīmolu. Šāds modelis vairāk vai mazāk veiksmīgi var darboties tikai līdz brīdim, kamēr tirgotājs neizlemj, ka sadarboties ar citu ražotāju ir izdevīgāk. Tajā brīdī šādam ražotājam rodas problēma, jo lielais klients to ir pametis, bet pašam sava tirgū atpazīstama zīmola tā īsti nav. Turklāt nav nekādas garantijas, ka nākamreiz tirgotājs nedos priekšroku jau kādā citā valstī strādājošam pārstrādātājam. Otrkārt, cieš arī patērētājs, jo, šādā veidā samazinot sortimentu, tiek ierobežotas izvēles iespējas un savā ziņā arī konkurence.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Globālā transformācija enerģētikā prasa lielas investīcijas

Natālija Poriete, 18.04.2019

Tehnoloģija Allama cikls (Allam Cycle) varētu veidot nākotni elektrostacijām, stāsta britu zinātnieks Rodnejs Džons Allams.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā VII samitā Globālā enerģija, kas 10.aprīlī notika Karlsrue Tehnoloģijas institūtā (KIT) Vācijā, secināja pasaules enerģētikas jomas eksperti.

Galvenā samita tēma bija «Enerģētika jaunā ciklā», un tā laikā eksperti prognozēja nākotnes enerģētikas tendences, skaidroja sabiedrības gatavību industriālajai revolūcijai un definēja problēmas, kas jārisina, lai sagatavotu enerģētikas jomu nozīmīgām pārmaiņām. Liela uzmanība tika veltīta drošu, nedārgu un mūsdienīgu enerģijas avotu pieejamības problēmai, kā arī starptautiskajai sadarbībai šajā sakarā. «Mūsu paaudze ir globālo tehnoloģiju pārmaiņu lieciniece, un tās skars visas sabiedrības dzīves sfēras. To izmērs ir salīdzināms ar tādiem izgudrojumiem kā tvaika mašīna, pirmā skaitļošanas tehnika un internets,» atzīmē asociācijas «Globāla enerģija» prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Ignatovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Cimermanis: «lauki noveco», ātri jādomā par nodarbinātību ārpus lauksaimniecības

Ritvars Bīders, 18.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdzīvotība Latvijas lauku reģionos pēdējo gadu laikā aizvien sarūk, un viens no lauku dzīves balstiem – lauksaimniecības nozare – piedzīvo smagus satricinājumus, proti, ir nepietiekama jaunā lauksaimnieku paaudze, kamdēļ Latvijas «lauki noveco», atklāj Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) veiktais pētījums.

«Pētījuma secinājums ir, ka lauksaimniecības nozare katru gadu kļūst efektīvāka un modernākas tehnoloģijas viennozīmīgi «izspiež» darbaspēku ārā no laukiem. Pēdējo piecu gadu laikā ļoti strauji samazinās nodarbināto skaits tieši lauksaimniecības nozarē,» LNT raidījumā 900 sekundes sacīja LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, atzīstot, ka nākotnē cilvēkiem arvien mazāk būs ko darīt lauksaimniecības nozarē.

«Visas Latvijas mēroga jautājums ir, vai apdzīvoti lauki ir mūsu vērtība? Vai mēs gribam laukos cilvēkus un līdz ar to veicinām pasākumus citu nodarbinātības veidu attīstībai ārpus lauksaimniecības? Vai arī mēs uzskatām, ka tas ir normāli, ka lauki tiek pamesti?» sacīja LLKC vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Artūrs Jukšs: Interese par mūsu kredītiem ir ļoti liela

Natālija Daine, žurnāliste, speciāli Dienas Biznesam, 22.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumu Bankas Kredītu pārvaldes vadītājs Artūrs Jukšs stāsta par būtiskām izmaiņām Baltijas valstu finanšu tirgū.

– Gada laikā Latvijas banku kredītportfelis ir samazinājies vairāk nekā par pusmiljardu eiro. Savukārt šī gada sākumā atkal pieauga izsniegto kredītu skaits. Kas šajā jomā notiek Rietumu Bankā?

– Īsi runājot, cenšamies palielināt biznesa kreditēšanas apjomus gan Latvijā, gan Lietuvā un Igaunijā. Piemēram, pirms pāris gadiem uz Baltiju attiecās aptuveni 30% no mūsu kredītportfeļa, savukārt līdz šī gada beigām šo ciparu plānojam palielināt vismaz līdz 50%.

Pēc visiem zināmajiem pagājušā gada notikumiem Latvijas finanšu tirgū pieņemam lēmumu koncentrēties uz kreditēšanu Baltijas valstīs. Pirmkārt, ar Krieviju saistītie politiskie riski ir pieauguši un kļuvuši faktiski nepieņemami. Otrkārt, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir parādījušies jauni, mums interesanti klienti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksta Dienas biznesa epasta adresē iekrita visai vilinošs piedāvājums no mistiska aizdevēja aizņemties naudu ar pievilcīgām procentu likmēm, un nolēma pārbaudīt, vai tiešām aizdevumu ir tik vienkārši saņemt, kā tiek solīts.

DB novēroja, ka sludinājumu ar līdzīgu tekstu var atrast arī portālos, kur apgrozās kredītņēmēji un cilvēki, kas jautā padomu saistībā ar aizdevumiem, un par šo piedāvājumu nereti izrāda interesi. Tādēļ arī DB nolēma pārbaudīt, kas piedāvā šos aizdevumus, kādi ir nosacījumi un vai piedāvājumā neslēpjas kāds āķis. Jo tā kā bankās ne vienmēr iespējams saņemt nepieciešamo aizdevumu un ātro kredītu likmes mērāmas vairākos simtos procentu gadā un daudzi cilvēki jau ir aizņēmušies un meklē alternatīvus veidus, kā segt savas saistības, šāds aizdevums kādam varētu šķist labs risinājums, ja vien to patiešām varētu saņemt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi nākamgad palielināt zelteru ražošanas apjomus par 10% SIA "Valmiermuižas alus" plāno no Latvijas zemniekiem iepirkt vairāk nekā 40 tonnas vietējo ogu un augļu - tostarp 20 tonnas Latvijā audzētu bio cidoniju, 10 tonnas Latvijas rabarberu, 5 tonnas Latvijas upeņu un 5 tonnas Latvijas meža brūkleņu, informē uzņēmums.

Augoša piekrišana "Gardu muti" zelteriem vērojama arī šogad. Šī gada pirmajos desmit mēnešos pārdoti 116 000 litru "Gardu muti" zeltera, kas ir par 10% vairāk, salīdzinot ar konkrēto periodu pērn.

"Piecos gados kopš zelteru ieviešanas ik gadu redzam augošu pieprasījumu Latvijā, un nu "Gardu muti" dažādās zelteru garšas ir pieejamas lielveikalos visā Latvijā. Arvien vispieprasītākais ir bio cidoniju zelteris - šī gada 10 mēnešos pārdoti 53 000 litru šī zeltera, bet visstraujāk šogad augusi rabarberu zeltera pārdošana - par 33%, jau minot uz papēžiem bio cidoniju zelterim. Droši var teikt, ka cidonija un rabarbers ir iecienītākās Latvijas garšas," pircēju izvēles komentē "Valmiermuižas alus" saimnieks Aigars Ruņģis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnības būvniecības likumā paver iespēju draudēt ar būvatļaujas apstrīdēšanu.

Realitāte ir tāda, ka Latvijā nākas sastapties ar korupciju saistībā ar izsniegtajām būvatļaujām, kad cilvēki nāk un prasa naudu, lai neapstrīdētu būvatļauju tiesā, norādīja investīciju grupas Homburg Management vadītājs Džeimss Torpejs.

Nekur citur ne ar ko tādu ne Baltijas valstīs, ne Eiropā, ne Ziemeļamerikā viņš nav sastapies, ja ir saņemta juridiski pareizi izsniegta būvatļauja. DB jau vairākkārt rakstījis, ka jebkuru būvatļauju Latvijā jebkurš var apstrīdēt, tādējādi apturot būvniecības procesu.

Šobrīd apstrīdēšana var sākties no būvatļaujas izdošanas brīža, kad potenciālais investors jau ir sagatavojis būvprojektu, izgājis cauri visām procedūrām, problēmas absurdumu ieskicē Homburg kompāniju pārstāvošais zvērināts advokāts Aivars Blūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā izmaksas par jaunas infrastruktūras izbūvi, gāzes iekārtu uzstādīšana kā alternatīva degvielas izmantošanai Rīgas sabiedriskā transporta autobusos izmaksātu dārgāk nekā benzīna izmantošana arī nākotnē, kaut arī tā cena turpina augt, saka pašvaldības SIA Rīgas satiksme vadītājs Leons Bemhens. Viņš uzskata, ka Rīgas nākotne ir elektrotransports.

Līdzšinējā izpēte saistībā ar alternatīvās degvielas izmantošanas iespējām sabiedriskajā transportā turpinās, tomēr līdz šim veiktie eksperimenti neuzrāda ievērojamus ekonomiskos ieguvumus, turklāt pašā eksperimenta procesā radušās dažādas tehniskas nepilnības saistībā ar autobusu pārbūvi. Bemhens arī norādīja, ka gāzes cenas seko naftas cenām, līdz ar to arī šī alternatīva nemitīgi sadārdzinās.

«Mēs nevaram rēķināt tāpat kā vieglajām automašīnām - ieliku gāzes sistēmu un ieekonomēju. Mums ir nepieciešams izbūvēt infrastruktūru, gāzes uzpildes stacijas, tās uzturēt. Tās ir mūsu izmaksas, un tajā brīdī tas vairs nav izdevīgi, nemaz nerunājot par tehnisko pusi - izmēģinājām viena respektabla autobusu būvētāja autobusus ziemas apstākļos, un rādītāji par patēriņu un izmaksām bija pat vēl sliktāki nekā dīzelim. Nav jau neviena tīrā gāzes motora - visi ir jauktie, kur palaišanai un paātrinājumam izmanto tikai dīzeli, bet gāze strādā tikai pie nemainīga motora darbības režīma,» skaidroja Rīgas satiksmes priekšnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pirkt preces skaidrā naudā uzņēmumus kavē vairāk psiholoģiski iemesli, mazāk – racionāli

Antra Sietiņa, Orange Cash & Carry koncepta attīstītāja, SIA Rskorpions valdes priekšsēdētāja, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairāk nekā pusotru gadu, kopš 2011. gada jūlija, vairumtirdzniecībā atkal ir atļauti norēķini skaidrā naudā. Tādējādi arī Latvijā var relatīvi pilnvērtīgi darboties Ziemeļamerikā un Eiropā sen aprobētais "Cash&Carry" jeb «pērc un ņem» tirdzniecības formāts. Tajā pašā laikā daļa juridisko personu joprojām atturas izmantot tik ērtu, operatīvu un racionālu veidu, kā iegādāties savam uzņēmumam nepieciešamo preču sortimentu. Kā galvenos šķēršļus var minēt divus, turklāt to pamatā ir tīri psiholoģiskas dabas iemesli.

Pirmais ir drīzāk amizants, tāda kā «trekno gadu» atbalss: izrādās, ka nereti mūsu uzņēmēji, noslēdzot līgumus par preču piegādi, jūtas savās acīs svarīgāki – «redziet, kā mani vairumtirgotājs padevīgi apkalpo, visu pieved klāt pie pašām durvīm!». Staigāt pa C&C veikalu ar iepirkumu ratiem un iekraut nopirktās preces savā auto tādēļ šķiet «biznesmenim necienīgi». Taču ar laiku atklājās preču vai produktu papildināšanas tradicionālā veida ēnas puses. Piegādātājs ir ieinteresēts atvest vairāk preču, rodas nevajadzīgi uzkrājumi. Tas cenšas iegalvot klientam ņemt to preci, kuru pašam ir izdevīgi realizēt. Pēc tam, kad piegāde ir veikta, atklājas problēmas ar produktu kvalitāti vai realizācijas termiņiem. Savukārt citreiz prece ir beigusies un to vajag nekavējoties, taču vairumtirgotājs noslodzes dēļ to nevar laikus piegādāt. Vai arī pats nav preci saņēmis no ražotāja, un tādēļ klients – veikals vai restorāns – to nevar pat aizstāt ar citu (konkurējošu) produktu, jo tad ir jāmeklē cits vairumtirgotājs un jāslēdz līgums ar to.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domei nekavējoties jānovērš tiesību pārkāpumus, kas radušies elektronisko maksājumu pakalpojumu sniegšanā pašvaldības maksas autostāvvietās, vēstulē Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam paudusi tieslietu ministre Baiba Broka, kas pašlaik pilda arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumus.

B. Broka N. Ušakovam pieprasījusi skaidrojumu par Iepirkumu uzraudzības biroja konstatētajiem publisko iepirkumu normatīvā regulējuma pārkāpumiem. Tāpat Rīgas mēram tiek prasīts detalizēts izvērtējums pašvaldības SIA Rīgas karte nepieciešamībai darboties elektronisko maksājumu pakalpojumu sniegšanā un tā atbilstība Valsts pārvaldes iekārtas likumam.

Nesaskaņu iemesls ir Rīgas domes izveidotais meitasuzņēmums Rīgas karte, kas sācis pārņemt SIA CityCredit (Mobilly) līdz šim nodrošināto pakalpojumu – īsziņu norēķinu sistēmu Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietās.

Starp Rīgas domi un SIA CityCredit 2004. gadā noslēgtais līgums 2010. gadā tika pagarināts līdz jaunai iepirkuma procedūrai, kuras rezultāts būtu līgums par īsziņu norēķinu nodrošināšanu Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietās. Savukārt Rīgas dome, apejot publiskā iepirkuma procedūru, jau noslēgusi līgumu ar pašvaldības SIA Rīgas karte par šī pakalpojuma nodrošināšanu, un Rīgas karte aicina līdzšinējos pakalpojuma klientus pievienoties tai.

Komentāri

Pievienot komentāru