Finanses

Jēlnaftas cenas un dolārs pagaidām stabils

Valters Paiders [email protected], 20.03.2003

Jaunākais izdevums

Neskatoties uz kara sākšanos Irākā, tirgi notiekošo pagaidām uztver mierīgi. Jēlnaftas cenas pagaidām stabilizējušās nedaudz virs 26 USD/barelu.

Mazliet savādāka situācija ir vērojama valūtu tirgos, kur dolāra vērtība šodien ir zaudējusi gandrīz 70 punktus. Tas, domājams, notika pēc ASV prezidenta Dž. Buša paziņojuma, ka karš Irākā var būt ilgāks nekā daži domā. Papildus tam, situācijas saasināšanās ASV - Ziemeļkorejas starpā var izvērsties par otras frontes atklāšanu, kas dolāram var beigties slikti, norāda analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management» naftas tirgus apskats 15.-21. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 22.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex bankas izejvielu tirdzniecības vadītāja

Pagājušajā nedēļā naftas cenas zaudēja vienotu virzienu un, iestājās stāvoklis, ko var saukt par salīdzinošu stabilitāti. Uz citu dienu fona izcēlās otrdiena, kad cenas strauji kāpa, jo komerciālie tirgus dalībnieki pievēra savas īsās pozīcijas, kas iepriekšējās divās nedēļās bija vērtas vaļā saistībā ar ziņojumiem par pieaugošo naftas piedāvājumu un pieprasījuma atslābumu. Ļoti iespējams, ka īstermiņā cenas varētu turpināt sarukt, bet jāatceras par ļoti spēcīgo atbalsta līmeni WTI jēlnaftai nedaudz virs 50 USD/Bbl.

Piektdien visā kontraktu spektrā bija vērojama cenu lejupslīde, turpinot jau iepriekšējās nedēļās iesākto tendenci. Jēlnaftas cena zaudēja vairāk nekā 0.60 USD/Bbl abās Atlantijas okeāna pusēs. WTI jēlnaftas maija kontrakta cena dienu noslēdza pie 50.49 USD/Bbl atzīmes, bet Brent jēlnaftas jūnija kontrakta cena apstājās pie 51.61 USD/Bbl. Naftas produktu kontraktu cenas sekoja jēlnaftas cenu piemēram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management »naftas tirgus apskats 13.-19. maijā

Valters Paiders [email protected], 23.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Izejvielu tirdzniecības vadītāja

Kārtējais ASV naftas krājumu pieaugums diezgan nopietni atsaucās uz naftas cenām. WTI jēlnaftas jūnija kontrakta cena nedēļas laikā samazinājās par 1.30 USD/Bbl, bet kontango starp jūnija un jūlija WTI jēlnaftas kontraktiem palielinājās līdz gandrīz 2 USD/Bbl. Londonas dīzeļdegvielas un NYMEX kurināmās degvielas kontrakti bija vienīgie, kuru cenas nedēļas laikā pieauga, ko izraisīja negaidītais krājumu samazinājums. Īstermiņā WTI jēlnaftas cena var sasniegt 45-46 USD/Bbl līmeni, bet mēs joprojām pieturamies pie paredzējuma, ka ilgtermiņā cenas kāps.

Piektdienas rītā cenas turpināja samazināties, sekojot iesāktajai tendencei pēc ASV naftas krājumu paziņošanas un Starptautiskās Enerģētikas aģentūras ziņojuma, kas apšaubīja Ķīnas pieprasījuma pieauguma noturīgumu. Aizverot īsās pozīcijas pirms nedēļas nogales, jēlnaftas cena nedaudz atguvās. WTI un Brent jēlnaftas kontraktu cenas pakāpās līdz attiecīgi 48.67 USD/Bbl līdz 48.66 USD/Bbl, bet produktu cenas saruka. Visvairāk samazinājās Londonas dīzeļdegvielas cena – par 7.25 USD/tonnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 22.-28. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 29.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Pēc divu nedēļu cenu samazinājuma, WTI jēlnaftas kontrakta cena pieauga par 2 USD/Bbl, jo ASV benzīna patēriņš saglabājas ļoti augts, un ASV jēlnaftas un benzīna krājumi samazinās. Šāds jēlnaftas cenas līmenis tomēr nav pārāk pārliecinošs, jo tirgū likviditāte nebija pārāk augsta un cenas kāpums var būt pārspīlēts. Neskatoties uz to, mēs saglabājam savu īstermiņa skatījumu, ka naftas cena nākošajā nedēļā varētu atrasties virs 60 USD/Bbl atzīmes.

Pagājušo nedēļu jēlnaftas cena noslēdza uz spēcīgas nots, pārtraucot cenas kritumu pēdējo divu nedēļu laikā. WTI kontrakta cena pieauga par 1.52 USD/Bbl, līdz 58.65 USD/Bbl, bet Brent jēlnafta cena pakāpās par 1.86 USD/Bbl, līdz 57.58 USD/Bbl. Šādu cenu kāpumu izraisīja visticamāk īso pozīciju aizvēršana pirms nedēļas nogales, jo nekādas ziņas netika publicētas, kas atbalstītu šādu cenu līmeņa palielinājumu. Arī benzīna cena pieauga pārsteidzoši labi – 4.70 centi galonā, līdz 172.80 centiem galonā. Destilātu cenas pakāpās nedaudz pieticīgāk – kurināmās degvielas cena pieauga par 1.30 centiem galonā un dīzeļdegvielas cena pakāpās par 8 USD/tonnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Managmenet naftas tirgus apskats 10.-16. jūnijā

Valters Paiders [email protected], 17.06.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Nerimstošais uztraukums ap destilātu piedāvājuma spēju apmierināt pieprasījumu pietiekamību un bažas par spēcīgu pieprasījumu 2005. gada otrajā pusē izraisīja kurināmās degvielas kontrakta cenas kāpumu līdz 11 nedēļu augstākajam līmenim, kas ir tikai sprīža attālumā no visu laiku rekordlīmeņa. Tomēr spreds starp kurināmās degvielas un jēlnaftas kontraktu sāk sašaurināties, jo ASV naftas pārstrādes rūpnīcas palielina jēlnaftas patēriņu, lai apmierinātu pieprasījumu pēc vidējām frakcijām. OPEC lēmums paaugstināt oficiālās kvotas par 500 tūkstošiem barelu dienā naftas cenas nekādā mērā neietekmēja. Mēs sagaidām, ka jēlnaftas cena tuvākajās nedēļās jau varētu testēt 58 USD/Bbl atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 29.04.-05.05.

Valters Paiders [email protected], 09.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex Asset Management Izejvielu tirdzniecības vadītāja

Aizvadītajā nedēļā, pirmo reizi četru mēnešu laikā, jēlnaftas kontraktu cenas viesojās zem 50 USD/Bbl atzīmes. Šāda notikumu attīstība ir saistīta ar ASV pieprasījuma samazināšanos, kā arī ar jēlnaftas krājumu palielināšanos. Tirgus īstermiņa perspektīvas ir miglā tītas, kaut pastāv cenu tālākas lejupslīdes risks. Sezonas līdera – benzīna cena turpina uzrādīt vājus rezultātus. Tomēr ilgtermiņā joprojām gaidām cenu kāpumu, ņemot vērā gan ceturtajā ceturksnī sagaidāmo pieprasījuma pieaugumu, gan pārstrādes rūpnīcu augošo patēriņu, gan ģeopolitisko nestabilitāti.

Pagājušajā ceturtdienā, pēdējo minūšu spurts izvilka WTI jēlnaftas cenu no dienas zemākā līmeņa pie 49.80 USD/Bbl. Naftas cena zaudēja 6 USD/Bbl no iepriekšējās nedēļas augstumiem, pateicoties ASV naftas krājumu papildinājumam par 5.4 miljoniem barelu un zemākam nekā cerēts ASV IKP pieaugumam šī gada pirmajā ceturksnī. Visu kontraktu cenas, izņemot dīzeļdegvielu, konsolidējās un noslēdza dienu ar dažu centu kāpumu. To veicināja arī ziņas no Krievijas, kuras ražošanas apjomi pieaugums bija tikai 2.4%, gaidīto 5% vietā. Piektdien NYMEX tirdzniecību uzsāka ar zemākām cenām, jo lēnāka izaugsme ASV tirgus dalībniekos atstāja nemierīgu noskaņojumu. Lielāko dienas daļu cenas lēnām dreifēja neizraisot nekādās straujās izmaiņas, līdz dienas beigās spekulatīvie fondi uzsāka strauju jēlnaftas pārdošanu. Cena izsita atbalsta līmeni pie 50 USD/Bbl, un apstājās tikai pie 49.50 USD/Bbl atzīmes. Benzīna un kurināmās dīzeļdegvielas maija kontraktu beigu termiņa tuvošanās, papildus ietekmēja šo kontraktu cenu kritumu līdz attiecīgi 0.1560 USD/galonā un 0.1250 USD/galonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 15.-21. jūnijā

Valters Paiders [email protected], 22.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Pēdējās viesuļvētras naftas ieguves un pārstrādes procesos pārāk jūtamus traucējumus nav radījušas. Papildus tam, pieaugošais skepticisms par naftas patēriņa pieauguma tempiem ASV un Ķīnā šī gada otrajā pusē nospieda jēlnaftas kontraktu cenas uz leju par 2 USD/Bbl. Neskatoties uz to, mēs joprojām uzskatam, ka naftas cenas samazināšanās risks ir neliels un sagaidām, ka WTI jēlnaftas cenas koridors tuvākajās dienās būs 56-60 USD/Bbl.

Piektdien naftas un naftas produktu kontraktu cenas palielinājās, jo tirgus dalībnieki atgriezās tirgū pēc cenu samazinājuma, saistībā ar to, ka viesuļvētra Emīlija neradīja draudus ASV naftas infrastruktūrai. Cenu kāpumam palīdzēja arī īso pozīciju pievēršana pirms brīvdienām. Tomēr tehnisku faktoru ietekmē – 5,8 un 13 dienu vidējie mainīgie pretestības līmeņi izrādījās spēcīgi un cenas pieauga tikai nedaudz. Brent jēlnaftas cena pakāpās par 0.65 USD/Bbl, līdz 57.61 USD/Bbl, bet WTI jēlnaftas cena palielinājās par 0.29 USD/Bbl, līdz 58.09 USD/Bbl. Arī destilātu cenas pieauga: dīzeļdegvielai par 7.5 USD/tonnā un kurināmajai degvielai par 0.52 centiem galonā. Tomēr benzīna cena samazinājās par 0.52 centiem galonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management» naftas tirgus apskats 28.03.-01.04.

Valters Paiders [email protected], 04.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex Asset Management izejvielu tirdzniecības vadītāja

Garās Lieldienu brīvdienas saīsināja tirdzniecības nedēļu, bet nekādā mērā neiespaidoja cenu svārstības tirgū. Kārtējā informācijas deva par ASV naftas krājumu apjomiem izsauca spēcīgas cenu izmaiņas, krietni palielinot naftas produktu cenu spredu. Nedēļas nogalē spekulatīvie fondi atsāka naftas kontraktu iepirkšanu, līdz ar to cenas sasniedza jaunas virsotnes. Īpaši jāizceļ kurināmās degvielas, dīzeļdegvielas un benzīna cenu uzrādītie rekordi. Jēlnaftas cena visticamāk turpinās virzību pretēji ASV dolāra vērtības attīstībai, bet naftas produktu cenām vajadzētu pieaugt, ņemot vērā spēcīgo pieprasījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 6.-12. maijā

Valters Paiders [email protected], 13.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex bankas Izejvielu tirdzniecības vadītāja

Aizvadītajā nedēļā jēlnaftas cena piedzīvoja spēju kritumu par 4.50 dolāriem barelā, noslīdot no otrdienas augstumiem 53.10 USD/Bbl līdz 48.52 USD/Bbl ceturdienas vakarā. ASV naftas krājumi ir pieauguši jau septīto nedēļu pēc kārtas, līdz augstākajam līmenim kopš 1999. gada. Spekulatīvo fondu aktivitātes, atbrīvojoties no jēlnaftas kontraktiem, tikai paātrināja cenas samazināšanās ātrumu. Tālāka jēlnaftas cenas atkāpšanās līdz 46 USD/Bbl ir pilnībā iespējama, lai gan vidējo 2005. gada WTI jēlnaftas cenu mēs sagaidām virs 50 USD/Bbl.

Pēc neliela cenu pieauguma ceturtdienas vakarā, optimistu pārliecība kļuva spēcīgāka un piektdien cenas turpināja kāpt. Pozitīvā attīstība benzīna cenai, kas palielinājās par 1.28 centiem galonā, līdz 147.92 centiem galonā, deva atbalstu arī jēlnaftai. WTI jēlnaftas kontrakta cena izlauzās virs piecu dienu vidējā mainīgā līmeņa un dienu noslēdza pie 50.38 USD/Bbl. Piektdien tirgus bija ļoti optimistisks, jo labāki nekā gaidīts ASV darba tirgus dati norādīja it kā uz to, ka augstās enerģijas cenas nav palēninājušas ekonomikas attīstības tempus. Visu dienu WTI jēlnafta tika tirgota virs piecu un astoņu dienu vidējo mainīgo cenu līmeņiem, bet nespēja pārraut 13 dienu vidējo mainīgo pretestības līmeni, kas sakrita ar piektdien sasniegto austāko cenas līmeni – 52.23 USD/Bbl. Šāda notikumu attīstība iedvesmoja arī produktu cenu kāpumu, kam priekšgalā atradās benzīna kontraktu cenas. Uz dienas beigām tika veikta peļņas fiksācija un visu kontraktu cenas nedaudz atkāpās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 8.-14. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 15.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Naftas cenu straujo nepastāvību ietekmē viesuļvētru sezonas laika apstākļu prognozes. Kopumā WTI jēlnaftas kontrakta cena saruka par 3 USD/Bbl pēc tam, kad viesuļvētras Dennis radītās briesmas bija garām un neskaidrības par viesuļvētras Emīlija trajektoriju bija novērstas. Mēs saglabājam savu pozitīvo vidēja termiņa skatījumu uz cenu pieaugumu, bet sagaidām, ka cenu nepastāvīgums saglabāsies.

Piektdien naftas cenu līmenis saruka, galvenokārt, tāpēc, ka tika veikta peļņas fiksācija pirms nedēļas nogales brīvdienām. Neskatoties uz to, visu kontraktu cenas nedēļu noslēdza ar pozitīviem rezultātiem. WTI jēlnaftas cena noslīdēja par 1.10 USD/Bbl, līdz 59.63 USD/Bbl. Brent jēlnaftas kontrakta cena samazinājās par gandrīz tikpat daudz, līdz 58.20 USD/Bbl. Kurināmās degvielas un benzīna cenas samazinājās attiecīgi par 5.68 un 4.22 centiem galonā. Tikai dīzeļdegvielas cena pieauga par 3.75 USD/tonnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management» naftas tirgus apskats 11.-17. martā: 60 USD/barelu jau tepat aiz stūra

Valters Paiders [email protected], 18.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Aizvadīta vēl viena ļoti sekmīga tirdzniecības nedēļa, kuras laikā naftas cena sasniedza jaunus visu laiku augstākos līmeņus. Ziņas par ASV naftas krājumu apjomiem sagrāva OPEC cerības samazināt melnā zelta cenu, palielinot naftas ieguves apjomus par 500 tūkstošiem barelu dienā. WTI jēlnaftas cena sasniedza 57.50 USD/Bbl atzīmi, bet Brent jēlnaftas cena uzstādīja jaunu rekordu - 56.15 USD/Bbl. Arī benzīna cena beidzot izlauzās no lēnās attīstības dinamikas loka, uzrādot gandrīz 3 USD/Bbl cenas pieaugumu nedēļas laikā.

Piektdien cenu attīstība noritēja straujos tempos. Rīta stundās kontraktu cenas strauji samazinājās, turpinot jau iepriekšējās trešdienas pēcpusdienā iesākto attīstību, ko izraisīja ASV krājumu apjomu dati. Kontraktu cenas vidēji zaudēja 1 dolāru par barelu, līdz atsitās pret mainīgā astoņu dienu vidējās cenas līmeņa. Starptautiskā enerģijas aģentūra palielināja savu prognozi par pasaules naftas pieprasījuma pieaugumu par 290 tūkstošiem barelu dienā, līdz 1.81 miljonam Bbl/dienā, kas nozīmē, ka plānotais naftas patēriņš 2005. gadā sasniegs 84.3 miljonus barelu dienā. Visi kontraktu spektrā nedēļa tika noslēgta ar pozitīviem rezultātiem, atgūstot apmēram 2 USD/Bbl, kas ir trešdienas rīta cenu līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management »naftas tirgus apskats 8.-14. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 18.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Izejvielu tirdzniecības vadītāja

Fundamentālas izmaiņas naftas tirgū lika naftas cenām nokrist par 12% no pagājušās nedēļas augstumiem. Pieaugošais naftas piedāvājums pasaules tirgū, ko nodrošina OPEC ražošanas apjomu palielinājums, un pietiekošās ASV naftas krājumu rezerves mazina bažas par nespēju apmierināt patērētāju pieprasījumu pēc naftas. Mēs sagaidām, ka cenas īstermiņā turpinās samazināties.

Aizvadītajā piektdienā jēlnaftas cenas turpināja kritumu, jo tirgus dalībnieki pirms brīvdienām vēlējās iziet no garajām pozīcijām. Šādu sentimentu izsauca iepriekšējā dienā pieredzētā spekulatīvo fondu rīcība, kas ļoti lielos daudzumos pārdeva kontraktus. Brent jēlnafta dienās beigās maksāja 52.89 USD/Bbl, 1.15 USD/Bbl kritums vienā dienā. WTI jēlnaftas kontrakta cena saruka par 0.79 USD/Bbl, līdz 53.32 USD/Bbl.. NYMEX biržā produktu cenas uzrādīja ļoti vājus rezultātus, samazinoties par 3 centiem galonā. Lielāko kritumu piedzīvoja dīzeļdegvielas cena –25 USD/tonnā, līdz 484.50 USD/tonnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex bankas naftas tirgus apskats 20.-26. maijā

Valters Paiders [email protected], 27.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex bankas izejvielu tirdzniecības vadītāja

WTI jēlnaftas kontrakta cena nedēļas laikā pieauga par gandrīz 3 USD/Bbl, līdz 51.70 USD/ Bbl. Kā jau tika sagaidīts, naftas pārstrādes rūpnīcu jaudu palielinājums un importētas naftas apjomu samazinājums rezultējās ASV jēlnaftas krājumu kritumā par 1.6 miljoniem barelu. Mūsu ilgtermiņa viedokli par naftas cenu kāpumu, atbalsta arī ekonomikas indikatori, kuri norāda uz veselīgu naftas pieprasījumu pasaules tirgos šā gada otrajā ceturksnī.

WTI jēlnaftas jūnija kontrakta termiņa beigas piektdien radīja diezgan volatīlu gaisotni. No rīta puses cena pieauga par 50 centiem, lai dienas beigās atkristu atpakaļ līdz 46.80 USD/Bbl. Neskatoties uz WTI jēlnaftas cenu svārstībām, IPE dīzeļdegvielas un Brent jēlnaftas kontraktu cenas dienu noslēdza augstāk. NYMEX benzīna cena saruka visvairāk, noslīdot par 1.73 centiem galonā. Tas saistīts ar ASV benzīna krājumu pieaugumu iepriekšējā nedēļā, neskatoties uz BP pārstrādes rūpnīcas aizvēršanu Teksasas pilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiro kurss pret atsevišķām pasaules valūtām 26. februārī

Laura Hofmane, 26.02.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Argentīnas peso 3.5960 ASV dolārs 1.2450 Austrālijas dolārs 1.6158 Brazīlijas reāls 3.6539 Bulgārijas leva 1.9396 Čehijas krona 32.3334 Dānijas krona 7.4485 Dienvidkorejas vons 1450.4648 Ēģiptes mārciņa 7.6811 Honkongas dolārs 9.6869 Igaunijas krona 15.5778 Indijas rūpija 56.2402 Indonēzijas rūpija 10504.5756 Izraēlas šekelis 5.5467 Japānas jena 136.3599 Jaunzēlandes dolārs 1.8144 Kanādas dolārs 1.6725 Kipras mārciņa 0.5833 Krievijas rublis 35.4931 Latvijas lats 0.6641 Lielbritānijas mārciņa 0.6683 Lietuvas lits 3.4517 Malaizijas ringits 4.7305 Meksikas peso 13.7530 Norvēģijas krona 8.7700 Polijas zlots 4.8650 Rumānijas leja 40639.1475 Saūda Arābijas riāls 4.6664 Singapūras dolārs 2.1179 Slovākijas krona 40.4052 Šveices franks 1.5742 Taivanas dolārs 41.4916 Taizemes bats 48.8217 Turcijas lira 1611316.3750 Ukrainas grivna 6.4649 Ungārijas forints 256.3172 Zviedrijas krona 9.2206 Argentīnas peso 3.5960 ASV dolārs 1.2450 Austrālijas dolārs 1.6158 Brazīlijas reāls 3.6539 Bulgārijas leva 1.9396 Čehijas krona 32.3334 Dānijas krona 7.4485 Dienvidkorejas vons 1450.4648 Ēģiptes mārciņa 7.6811 Honkongas dolārs 9.6869 Igaunijas krona 15.5778 Indijas rūpija 56.2402 Indonēzijas rūpija 10504.5756 Izraēlas šekelis 5.5467 Japānas jena 136.3599 Jaunzēlandes dolārs 1.8144 Kanādas dolārs 1.6725 Kipras mārciņa 0.5833 Krievijas rublis 35.4931 Latvijas lats 0.6641 Lielbritānijas mārciņa 0.6683

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Nordea Markets» naftas tirgus apskats 4. aprīlī: naftas eksportētāji var palielināt piegāžu apjomus

Valters Paiders [email protected], 04.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea Markets*

Piektdien jēlnaftas cenas sasniedza jaunus vēsturiskos maksimumus, cenu kāpums turpinājās arī šorīt Āzijā. ASV vieglās jēlnaftas cenas sasniedza jaunu vēsturisko maksimumu, netālu no 58 USD/barelu, arī Brent jēlnaftas cena Londonā pakāpās līdz jaunam maksimumam. Iepriekšējā nedēļā vērojamais cenu kāpums tika pārtraukts pēc tam, kad tika publicētas prognozes, ka jēlnaftas cenas var sasniegt 100 USD/barelu, kā arī bažas par benzīna krājumiem ASV. Lai gan jēlnaftas krājumi ASV turpina resnēt, benzīna krājumi samazinās, vairojot bažas par iespējamo degvielas deficītu braukšanas sezonas pašā karstumā. Benzīna kontraktu cenas ASV sasniedza jaunu visu laiku augstāko vērtību, 1.7380 USD/galonu (~473 USD/t). Arī benzīna patēriņš, spītējot rekordaugstajām degvielas mazumtirdzniecības cenām, patlaban ir pat ~2 % lielāks nekā pērn. Lielais pieprasījums pēc degvielas, it īpaši ASV un Āzijas valstīs nodrošinājis jēlnaftas cenu pieaugumu - šogad ASV jēlnaftas cenas kopš gada sākuma ir pakāpušās par 33 %. Turklāt OPEC rīcībā faktiski vairs nav brīvu ražošanas jaudu, bet neOPEC valstīs naftas ieguve ir sasniegusi maksimāli iespējamo lielumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management» naftas tirgus apskats 4.-10. martā

Valters Paiders [email protected], 14.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex Asset Management izejvielu tirdzniecības vadītāja

Aukstie laika apstākļi ASV un Eiropā, kā arī aizvien pieaugošais pieprasījums un augstā spekulatīvo tirgus dalībnieku aktivitāte uzstūma naftas cenu līdz jaunām virsotnēm. Trešdien Brent naftas cena sasniedza jaunu rekordlīmeni – 54.30 dolāri par barelu. Pēc korekcijas, ko izsauca peļņas fiksācija, mēs varam sagaidīt cena līmeņu pieaugumu arī turpmākajās dienās. Mūsu ilgtermiņa prognoze saistībā ar naftas cenām saglabājas pozitīva.

Pēc iepriekšējā nedēļā jauno vēsturisko rekordu sasniegšanas, piektdien Brent jēlnaftas un benzīna cenas atgriezās tirgus atbalsta līmeņa rajonā. Pirmajās tirdzniecības stundās tirgus vilcinājās ar noteiktas pozīcijas ieņemšanu. Pēc ASV prezidenta Buša komentāriem, pieprasot pilnīgu Sīrijas karavīru izvešanu no Livānas, aizdedza vēršu optimismu. Spekulatīvās naudas ieplūde cenas samazināšanās brīžos paātrināja procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parex Asset Magement naftas tirgus apskats 18.–25. 11.

Velta Dzene [email protected], 28.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar NYMEX decembra jēlnaftas kontrakta dzēšanas termiņa iestāšanos, cenas piektdien tika spiestas uz leju. Decembra WTI jēlnaftas cenas uz īsu brīdi bija pat zem 56 USD/bbl atzīmes, kas bija zemākais līmenis pēdējo piecu mēnešu laikā. Daudz tirgus dalībnieki likvidēja savas īsās pozīcijas, pārdodot jēlnaftas un pērkot produktu kontraktus). Līdz ar ziemas temperatūru iestāšanos Eiropā, Japānā un ASV, naftas cenas pirmdien nedaudz pakāpās. Tomēr, neticība, ka aukstais laiks varētu saglabāties ilgāku periodu, un liels naftas un produktu piedāvājums, neļāva cenu pieaugumam pieņemties spēkā. Otrdien, jēlnaftas kontrakta vērtība palielinājās par 1 USD/bbl, ko rosināja kurināmās degvielas kontrakta vērtības pieaugums par 1.12 USD/bbl. Trešdienas rīta pusē cenas sāka slīdēt lejup, jo tirgus dalībnieki gatavojās ASV naftas rezervju ziņojumam un tika sagaidīts, ka tas nebūs labvēlīgs cenu kāpumam. Kontraktu cenas saruka vēl nedaudz, kad Amerikas Naftas Institūts un Enerģētikas departaments apstiprināja tirgus prognozes. Produktu cenas zaudēja visu iegūto nedēļas laikā, lai gan jēlnaftas cena dienu noslēdza bez izmaiņām. Ceturtdien NYMEX bija slēgta, jo ASV bija Pateicības dienas brīvdiena, bet Brent un dīzeļdegvielas kontraktu cenas lēnām slīdēja lejup. Neskatoties uz to, ka ASV naftas krājumu dati (vismaz no Enerģētikas departamenta) sakrita ar analītiķu prognozēm, nospiedoša tirgus reakcijas bija nedaudz pesimistiska. Iespējams, ka tirgus dalībnieki vēlējās redzēt lielāku pieprasījumu pēc kurināmās degvielas, kas varētu beidzot parādītos nākamās nedēļas ziņojumā. Gandrīz visās kategorijās, rezerves bija nedaudz palielinājušās. Jēlnaftas un benzīna krājumi pieauga par attiecīgi 400 tūkstošiem un 200 tūkstošiem barelu. Destilātu krājumi pakāpās par 1.1 miljonu barelu, kas sevī iekļauj arī kurināmās degvielas rezervju pieaugumu 1.5 miljonu barelu apmērā. Pieprasījuma dati nebija tik spēcīgi kā iepriekšējās nedēļās, lai gan pieprasījums pēc benzīna saglabā savu pozīciju, jau pārsniedzot pagājušā gada līmeni par 0.8%. Pieprasījums pēc benzīna varētu uzlaboties nākamajā nedēļā, jo iespaidu vajadzētu atstāt Pateicības dienas brīvdienām, kad liela iedzīvotāju daļa brauc pie ģimenēm. Šīs nedēļas cenas staigāja galvenokārt laika apstākļu pavadā. Bet, tieši tāpat kā reālās laika prognozes, tirgus dalībnieku noskaņojums cenas bija ļoti nepastāvīgs. Mēģinājumi uzsākt cenu ralliju līdz veiksmīgi ir apturēti, jo tirgus ir pārliecināts, ka Eiropas un ASV krājumi ir pietiekoši visai ziemai. Neraksturīgi siltais rudens deva iespēju ASV naftas pārstrādes rūpnīcām atjaunot krājumu apjomu, kas tika aizkavēts viesuļvētru sezonas laikā. Eiropas rezerves arī ir vairāk kā pietiekošas – dīzeļdegvielas krājumi Roterdamā ir sasnieguši augstāko atzīmi pēdējo sešu gadu laikā un patērētāju pieprasījums saglabājas vājš. Savu pienesumu nenoteiktībai dod neviennozīmīgās laika prognozes. Viena daļa paredz, ka decembris un janvāris būs siltāki nekā parasti un aukstais laiks iestāsies februārī. Savukārt citi uzskata, ka zemas temperatūras saglabāsies visu ziemas periodu. Enerģijas Kontraktu Tirdzniecības komisijas ziņojumā ir teikts, ka īsās spekulatīvās pozīcijas jēlnaftas kontraktos ir pieaugušas līdz 56 tūkstošiem lotu, kas ir augstākais rādītājs kopš 2003. gada aprīļa. Spriežot pēc tā, ka pirms svētkiem netika veikta īso pozīciju aizvēršana, spekulatīvie fondi ir pārliecināti par pieprasījuma “sabrukuma” scenāriju un (vēl?) neredz arī cenu kāpuma iespējamību aukstā laika dēļ. Neskatoties uz to, ka OPEC jēlnaftas grozs tiek tirgots ap 50 USD/bbl, karteļa dalībnieki un prezidents Šeiks Ahmads Al-Sabahs ir nolieguši iespējamību, ka ražošanas apjomi varētu tikt samazināti nākošajā tikšanās reizē Kuveitā 12. decembrī. Prezidents izteicās, ka viņš jūtas komfortabli pie pašreizējā cenu līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd milzīga uzmanība pasaulē pievērsta tam, kas notiek Covid-19 vakcīnas frontē. Jo ātrāk tā tiks saražota un izplatīta, jo ātrāk potenciāli gals var pienākt aktuālajam ekonomiskās un sabiedriskās situācijas murgam. Kopumā gan pārsvarā eksperti norāda, ka, neskaitoties uz šādu vakcīnas cerību, priekšā, visticamāk, gaidāma smaga ziema.

Lai nu kā – interesanti, ka vakcīnas uznācienu šobrīd daudzi sasaista ar būtiski vājāku ASV dolāru. Valdot šādam fonam, gandrīz katrs lielais finanšu tendenču prognozētājs šobrīd metas pazemināt savas nākamā gada ASV dolāra vērtības aplēses. Piemēram, ASV "Citigroup" sagaida, ka nākamgad ASV dolāra vērtība uz vakcīnas fona var samazināties pat par 20%, kas būtu ļoti straujš kritums, ziņo "Bloomberg". Spēcīgs dolārs raksturojis faktiski visus iepriekšējos 10 gadus, lai gan nu tie runāts par šādas ēras beigām.

Jau daudzus gadus ierasts, ka pie ASV dolāra tirgus dalībnieki griežas paaugstinātas neskaidrības apstākļos. Proti, ja viss draud brukt un gāzties, tad vienīgais, kam atliek ticēt, ir nekas cits kā ASV dolārs. Jeb - ja investoru pārliecība sašķobās, aug ASV dolāra cena. Pēdējie gadi jau vairākkārt rādījuši, ASV dolārs pasaules ekonomikai neskaidrākos brīžos ir populārāks drošais patvērums nekā, piemēram, zelts. Savukārt šobrīd daži gaida, ka nākamgad, mazinoties Covid-19 neskaidrībai, finanšu tirgus dalībnieki uzmanību atkal varēs pievērst kaut kam citam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 27. maijā - 2. jūnijā

Valters Paiders [email protected], 06.06.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Šajā nedēļā WTI jēlnaftas kontrakta cena pieauga par 6%, līdz 54 dolāriem par barelu. Lielākais cenas kāpums bija kurināmās degvielas kontraktam, jo pamazām sāk parādīties bažas, vai krājumu būs pietiekami, lai apmierinātu pieprasījumu ziemas sezonā. Cenu kāpumu sekmēja arī spekulatīvie fondi, kuri pievēra īsās pozīcijas. Mēs sagaidām, ka turpmākajās nedēļās cenas turpinās pieaugt.

Pagājušajā piektdienā tehnisku faktoru ietekmē jēlnaftas cenas turpināja kāpumu, jo tirgus dalībnieki pirms garajām brīvdienām vēra ciet īsās pozīcijas. Lai gan tirdzniecības apjomi nebija pārāk lieli, WTI un Brent jēlnaftas kontraktu cena pieauga par 0.84 USD/Bbl un 0.54 USD/Bbl, līdz 51.85 USD/Bbl un 50.70 USD/Bbl, kas bija augstākais līmenis pēdējo divarpus nedēļu laikā. Benzīna cena uzlēca par 2.75 centiem galonā, līdz 147.53 centiem galonā. To izraisīja pieprasījuma pieaugums pēc benzīna, kā tas parasti notiek sākoties Piemiņas dienas brīvdienām. Destilātu cenas neizmainījās pārāk būtiski – kurināmās degvielas cena noslīdēja par 0.25 centiem galonā un Londonas dīzeļdegvielas kontrakta cena saruka par 1.75 USD/tonnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lai gaidītu straujāku degvielas cenu kritumu, naftas cenai jāsarūk zem 100 dolāriem

Žanete Hāka, 23.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai patērētāji varētu sagaidīt lielāku degvielas cenu samazinājumu, Brent markas jēlnaftas cenām jāsamazinās zem 100 ASV dolāriem par barelu, uzsver eksperti.

Kā liecina biržu dati, trešdien ASV vieglās jēlnaftas cena turpināja sarukt, svārstoties ar 97 dolāru atzīmi, savukārt Brent markas cena bija 109,82 dolāri.

«Mazumtirdzniecības cenas Latvijā joprojām mainās pamatā uz divu faktoru pamata - atkarībā no iepirkuma cenām, kuru formulas bāzējas uz biržas cenām, kā arī valūtu svārstībām, mūsu gadījumā, eiro un ASV dolāra attiecības - gan oficiālais Eiropas Centrālās bankas kurss, gan Latvijas komercbanku komerckursi,» stāsta Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Par laimi, populārākās degvielas (benzīni un dīzeļdegvielas) nav skārusi nodokļu likmju palielināšana. Līdz ar to, viena mazumtirdzniecības cenas daļa (45-50%) nemainīsies, uzsver eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

OPEC: kvotas mainītas netiks

Valters Paiders [email protected], 11.06.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien - kārtējā Naftas Eksportētājvalstu organizācijas (Organization of Petroleum Exporting Countries - OPEC) sēde, kurā kā viens no svarīgākajiem lēmumiem būs jēlnaftas eksporta oficiālais apjoms no organizācijas dalībvalstīm.

Pašreizējie OPEC pārstāvju izteikumi liecina par to, ka kvotas tomēr mainītas netiks - jēlnaftas krājumi ir zemi, bet degvielas patēriņam ir tendence pieaugt. Pēc provizoriskās informācijas OPEC valstis maijā kopumā eksportējušas 26.4 milj. barelu jēlnaftas dienā (atļautais apjoms ir 25.4 milj. barelu). Atsevišķi OPEC pārstāvji aģentūrai Platts iepriekš norādīja, ka oficiālais jēlnaftas eksporta apjoms minēto iemeslu dēļ mainīts netiks. 'Cenas saglabājas 22 - 28 $/barelu apgabalā - nav vajadzības mainīt naftas piegāžu apjomus," raksta Platts.

Ļoti daudzi analītiķi prognozē, ka jēlnaftas eksporta apjomi samazināti netiks, taču pieļaujot iespēju, ka jēlnaftas eksporta apjomi tiks pārskatīti jau šovasar. Taču, lai spriestu par pašreiz noteikto kvotu atbilstību tirgum, vispirms ir nepieciešams samazināt jēlnaftas eksporta apjomus, kas maijā par 1 milj .barelu ir pārsnieguši noteikto kvotu un skatīties, kā uz to reaģē jēlnaftas cenas un tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dolāra uzvedība pēdējās pāris dienās liecina, ka pasaule "nezina, kur doties". Eksperti paredz risku un līdz ar to cenu pieaugumu. Šīs nedēļas pirmdiena finanšu pasaulē iezīmējās ar strauju dolāra vērtības kritumu attiecībā pret eiro vienas dienas laikā - dolārs vidēji palētinājās par 2.94 centiem, turklāt dienas laikā sasniedza svārstības 4.29 dolāra centu apjomā.

ASV investīciju bankas Lehman Brothers viceprezidents Jānis Vītols atzina, ka arī šobrīd grūti izskaidrot tik lielas dolāra kursa svārstības, bet neizslēdza, ka tas varētu liecināt par to, ka "tirgus nezina, kur īsti iet". Tāpat viņš atcerējās kāda liela investora pārdomas par tirgiem, kurās atzina, ka "neviens nezina, kas notiks tālāk". Tirgus neziņu kā iemeslu šādām dolāra kursa svārstībām neizslēdza arī citi finanšu speciālisti. No speciālistu teiktā izriet, ka EUR/USD kursu attiecība šādus notikumus iepriekš nekad nav piedzīvojusi. "Bet arī nav bijis, ka katru dienu tādas finanšu ziņas nāk no tirgiem. Kamēr tādas ziņas būs, būs arī tādas svārstības (volaritāte)," sprieda Swedbank ekonomists Jurijs Māsāns. SEB Bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Kristaps Strazds domā, ka tuvāko nedēļu laikā varētu saglabāties palielas svārstības, jo pagaidām centrālo banku centieni pasaules tirgiem palīdz īslaicīgi, bet problēmas paliek un to risināšanai būs nepieciešams ilgāks laiks. A. Lāriņš atgādināja, ka iepriekš dolārs dienas laikā gāja vienā virzienā un dolāra kurss svārstījās ilgākā termiņā, piem., jūlijā EUR/USD kurss bija 1.60, 11. septembrī bija pie 1.39 atzīmes, bet tagad - 1.47 dolāri par eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Volstrītā trešdien kritās, bet Eiropas biržās pieauga, savukārt naftas cenas kāpa līdz vairāku mēnešu augstākajiem līmeņiem pēc OPEC valstu naftas ieguves samazināšanas.

Ķīnā jūlijā bijusi gada deflācija 0,3% apmērā, tādējādi Ķīnā deflācija reģistrēta pirmo reizi vairāk nekā divu gadu laikā, savukārt ražotājcenas Ķīnā jūlijā samazinājušās par 4,4%, liecināja valsts statistikas biroja publiskotie dati.

Šie dati seko otrdien publicētiem datiem par Ķīnas eksporta kritumu, kas jūlijā bijis straujāks nekā jūnijā.

Neraugoties uz vājiem Ķīnas ekonomikas datiem, jēlnaftas cenas pieauga un "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā palielinājās par 1,6% līdz 87,55 dolāriem par barelu, kas ir augstākais līmenis kopš janvāra. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pieauga par 1,8% līdz 84,40 ASV dolāriem par barelu, kas ir augstākais līmenis kopš 2022.gada novembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Naftas cena pie 112 ASV dolāriem par barelu

Jānis Šķupelis, 02.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskaties uz daudzu rietumvalstu ekonomikas sagurumu, jēlnaftas cena turpina turēties augstos līmeņos.

Naftas cenu uz augšu bīdījis optimisms akciju tirgū, kur pieauga lielākā daļa vadošo indeksu vērtības. Investori mēģina attaisnot kāpumu, piemēram, ar nedaudz mazāk sliktiem ekonomikas datiem. Joprojām saspringta situācija ir ģeopolitiskajā frontē – nav izslēgts Rietumvalstu militārais konflikts ar vienu no pasaules lielākajiem naftas eksportētajiem – Irānu. Tāpat nav aizmirsts fakts, ka ASV Federālo rezervju sistēma ik mēnesi apņēmusies finanšu tirgū ieplūdināt 40 miljardus ASV dolārus (tā saucamā kvantitatīvās mīkstināšana nr. 3).

Naftas cenai nedaudz pieaugt palīdzējuši arī Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dati. Tie atklāja, ka OPEC kopējie naftas ražošanas apjomi septembrī, salīdzinot ar augustu, sarukuši straujākajos tempos pēdējo 18 mēnešu laikā jeb vidēji par 454 tūkst. barelu dienā (par 1,4%) līdz 31,98 milj. barelu dienā. Starptautiskā Enerģētikas aģentūra pēdējā laikā jau vairākkārt mudinājusi lielākos naftas ražotājus darīt vairāk, lai stabilizētu naftas cenas, kuras esošajos līmeņos pasaules ekonomiku varot novest recesijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Naftas tirgus apskats 14. martā: cenas turas augstas, var nedaudz samazināties

Valters Paiders [email protected], 14.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēlnaftas cenas Eiropas naftas tirgos joprojām saglabājas ļoti tuvu nule sasniegtajiem rekordlīmeņiem: 11. martu Ziemeļjūras Brent spot (termiņa piegāžu) tirgū cena noslēdza pie 53.24 $/barelu (+1.80 % nedēļas laikā), taču pēc ASV krājumu datu publiskošanas cenas pakāpās pat līdz 54.5 USD/barelu. Tas tikai apstiprina iepriekš Db veikto pieņēmumu, ka jēlnaftas krājumu palielināšanās tirgū ir cenas paaugstinošs faktors: jo krājumi pieaug, jo iespējamība, ka Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) nepalielinās eksporta kvotas, pieaug, turklāt palielinās kvotu samazināšanas draudi.

Iespējams, jēlnaftas cena patlaban ir sasniegusi savu īstermiņa pīķi un pēc OPEC sēdes varētu sagaidīt jēlnaftas cenu atkāpšanos no maksimumiem. Uz šādu iespēju netieši norāda Brent-Forties-Oseberg (BFO) spot un 1 mēneša forward kontraktu starpība, kas ir negatīva (tirgus ir kontango). Tas nozīmē, ka tirgus dalībnieki patlaban tirgū nesaskata jēlnaftas deficītu, prognozējot, ka nākotnē cenas varētu samazināties. Tomēr droši apgalvot to nevar, jo BFO spot - 2 mēnešu forward kontraktu tirgū cenu starpība ir pozitīva (tirgus ir bakvardēts), kas nozīmē, ka tuvāko 2 mēnešu laikā tirgū atkal var būt jūtams jēlnaftas deficīts. Tas ir tikai loģiski, ņemot vērā gan to, ka maijā sākas autobraukšanas sezona, aug pieprasījums pēc degvielas un līdz ar to - arī jēlnaftas, gan arī to, ka OPEC, visdrīzāk, nemainīs eksporta kvotas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Mainīgā biznesa vidē pieprasa emocionāli noturīgos

Signe Knipše, speciāli Dienas Biznesam, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Emocionāli stabils, noturīgs pret stresu – šādas iezīmes darbiniekos labprāt saredzētu vairums darba devēju

«Vai emocionāli stabils darbinieks ir tāds, kurš nekad neizjūt stresu, strādā 48 stundas bez pārtraukuma un tomēr paliek emocionāli stabils; strādā ar agresīvu vadītāju, kurš norāda tikai uz kļūdām, un vienalga – emocionāli stabils?» spriedzes filmas cienīgu varoņa tēlu ieskicē Inna Solomatina, SIA Eiropersonāls atlases grupas vadītāja. Viņasprāt, šis jēdziens «emocionāli stabils» tomēr ietver ko citu. Parasti emocionālo stabilitāti saista ar emocionālo intelektu – spēju adekvāti sajust, uztvert, saprast, izpaust un vadīt emocijas. Vienkārši sakot, cik veiksmīgi cilvēks spēj atpazīt savas emocijas un tās pārvaldīt. Psihologi labi zina, ka to nevar attiecināt tikai uz emocijām, jāņem vērā arī tas, cik veiksmīgi cilvēks veido attiecības ar pārējiem (darba kontekstā – ar kolēģiem, vadītājiem, klientiem, partneriem), cik labi spēj atpazīt emocijas citos. Līdz ar to emocionāli stabils darbinieks nenozīmē to, ka viņš visu laiku ir mierīgs un laimīgs. Galvenokārt tas ir darbinieks, kurš spēj saprast, kas notiek ar viņa emocijām un kā tās ietekmē darba procesus.

Komentāri

Pievienot komentāru