Finanses

Krāpnieki valsts budžetā neiemaksātos 11 miljonus eiro tērē greznas dzīves nodrošināšanai

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas, īstenojot nelikumīgu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apjoma samazināšanu, nodarīja kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Kā informē VID, noziedzīgais grupējums noziedzīgajos nodarījumos iesaistīja savus radiniekus un tuvus paziņas, un noziedzīgo darbību rezultātā iegūtos līdzekļus izmantoja greznas dzīves nodrošināšanai, pērkot īpašumus, ekskluzīvas automašīnas un dodoties eksotiskos ceļojumos.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji trīs šā gada jūnijā uzsāktu kriminālprocesu ietvaros pagājušajā nedēļā īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu. Minēto kriminālprocesu laikā tika veiktas 87 kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automašīnās Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā un Grobiņā. Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

Atklātais noziedzīgais grupējums darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa apmēru reāli strādājošiem 14 uzņēmumiem. Laika periodā no 2012.gada janvāra līdz 2014.gada martam atklātais noziedzīgais grupējums ir nodarījis kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa veidā un legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus. Shēmas klienti (reāli strādājoši uzņēmumi – patiesā labuma guvēji) savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot savu uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā.

Šādas noziedzīgās shēmas īstenošanai un fiktīvu darījumu organizēšanai kopumā bija nodibināti un tika izmantoti vairāk nekā 60 fiktīvi uzņēmumi. Atklātais noziedzīgais grupējums darbojās galvenokārt celtniecības, naftas produktu tirdzniecības, dažādu preču tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas jomā. Reāli strādājošie uzņēmumi, kuri izmantoja noziedzīgās shēmas pakalpojumus naudas atmazgāšanā, regulāri piedalījās valsts un pašvaldību rīkotajos iepirkumu konkursos.

Minēto kriminālprocesu pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma darbību vadīja un organizēja piecas personas, no kurām divas ir sievietes, savukārt šī grupējuma darbību atbalstīja deviņas personas. Organizētā noziedzīgā grupa darbojās īpaši piesardzīgi, vairākkārtēji tika mainītas slēpto biroju adreses, grupā valdīja izteikta hierarhija, katrs grupas loceklis apzinājās savu lomu, uzdevumus un pienākumus. Noziedzīga nodarījuma izdarīšanā organizatori un atbalstītāji iesaistīja savus radiniekus un tuvas paziņas (uzticības personas), lai nodrošinātu konfidencialitāti par noziedzīgas grupas darbību.

Kopumā kriminālprocesu ietvaros aizturētas 11 personas un par aizdomās turētām atzītas 14 personas, divām no personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, pārējām personām – ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju un sabiedrības vidū lietu ažiotāžu sacēla pasūtījuma kriminālprocesa ziņas Finanšu policijā, kā dēļ tika atstādināta no amata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme un Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš.

Lai gan I. Jaunzeme apgalvo, ka citi šādi pasūtījumu gadījumi VID vadībai neesot zināmi, tomēr Dienas rīcībā ir ziņas, ka jau iepriekš bijušas citas pasūtījumu lietas VID, par ko uzņēmēji VID vadībai arī ziņojuši. Tomēr, atšķirībā no līdz šim publiskotās lietas pret uzņēmēju Ramoliņu, VID nav veicis aktīvas darbības citu pasūtījumu lietu izmeklēšanas sakarā jau vairākus gadus.

Diena pēta divus gadījumus, kurus cietušie uzņēmēji sauc par pasūtījuma lietām, – abos vērojams pārāk daudz līdzību, lai tās uzskatītu par vienkāršām sakritībām.

Lūgts komentēt šo gadījumu, finanšu ministrs Jānis Reirs Dienai pauda: "Dobeles dzirnavnieka gadījums izskatās pēc kārtējā pasūtījuma audita. Jādara viss iespējamais, lai šādas situācijas – pasūtījumu lietas – VID nebūtu iespējamas. Tā kā augstākminētais raisa aizdomas par iespējamu negodprātīgu un krimināli sodāmu rīcību, par šo lietu kopumā esmu rosinājis pārbaudi".

Komentāri

Pievienot komentāru