Finanses

LATEKO Banka un LVA ieguldījumu sabiedrība paplašina sadarbību

Inguna Šķepaste [email protected], 07.11.2003

Jaunākais izdevums

LATEKO banka un «LVA ieguldījumu sabiedrība» ir noslēgušas vienošanos par sadarbību un kopš šā gada oktobra LATEKO Bankā var pieteikties pensiju 2. līmeņa plāniem: «DAUGAVA», «VENTA» vai «GAUJA».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lateko Bankas darba rezultāti 2005.gada pirmajā pusgadā

Valters Paiders [email protected], 21.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS LATEKO BANKA šā gada pirmā pusgada peļņa bija 3,530 milj. latu, kas ir 1.99 reizes vairāk kā aizvadītā gada pirmā pusgada laikā. Bankas aktīvi jūnija beigās bija 247,225 milj.latu, aktīvi pārvaldīšanā – 94,205 milj.latu. Noguldījumu apjoms bija 165,833 milj. latu, kredītu – 106,125 milj. latu. Bankas kapitāls un rezerves sasniedza 19,047 milj. latu.

LATEKO BANKA piedāvā norēķinu un finanšu pakalpojumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem visā Latvijā 60 norēķinu grupās un 6 filiālēs, kā arī attālināti, izmantojot interneta un mūsdienu tehnoloģiju iespējas. Tuvāka informācija par LATEKO BANKU pieejama: http://www.lateko.lv .

Nozīmīgāko 2005.gada 1.pusgada notikumu apskats

• Pieņemts lēmums par AS “LATEKO BANKA” pamatkapitāla palielināšanu.
• Starptautiskais banku nozares žurnāls “The Banker” otro gadu pēc kārtas LATEKO BANKU ir iekļāvis starp 50 straujāk augošām bankām Centrāleiropas reģionā. LATEKO BANKA ir ieņēmusi visaugstāko rādītāju no Latvijas bankām, ierindojoties 25 vietā.
• LATEKO BANKA uzsāka piedāvāt automātisko rēķinu apmaksu (tiešo debetu) dažādu regulāru maksājumu veikšanai.
• LATEKO BANKA atvēra jaunas norēķinu grupas Rīgā un Liepājā.
• LATEKO BANKA sāka piedāvāt privātpersonām VIVA karti – maksājumu karti ar kredītu preču un pakalpojumu iegādei.
• LATEKO BANKA uzsāka norēķinu karšu - debetkaršu Maestro un kredītkaršu MasterCard Standard, Gold un Bussiness – izsniegšanu Lielbritānijas sterliņu mārciņās.
• LATEKO BANKA paplašināja elektroniskās valūtas maiņas un tirdzniecības sistēmas LATEKO Trade iespējas un tagad piedāvā slēgt valūtas maiņas darījumus maržinālajos kontos.
• LATEKO BANKA pofesionālajiem valūtas tirgus dalībniekiem sāka piedāvāt jaunu tirdzniecības platforma LATEKO PRIME FOREX.
• LATEKO BANKA atvēra pārstāvniecību Baltkrievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piesakoties pensiju plānam DAUGAVA, vinnē jaunu automašīnu

Inguna Šķepaste [email protected], 21.01.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesakoties LVA ieguldījumu sabiedrības piedāvātajam 2. līmeņa pensiju plānam DAUGAVA, Valkas iedzīvotāja Vineta Putniņa loterijā ir vinnējusi jaunu automašīnu NISSAN ALMERA. Vēl 28 akcijas dalībnieki no visas Latvijas ir kļuvuši par Samsung R 210 mobilo telefonu vai fotoaparātu Canon Prima BF-10QD īpašniekiem. Izlozē piedalījās LVA ieguldījumu sabiedrības klienti, kas pagājušajā gadā iestājās 2. pensiju līmeņa plānā DAUGAVA. Uzvarētāju izloze notika šī gada 15. janvārī Norde Auto telpās, klātesot pārstāvjiem no LVA ieguldījumu sabiedrības, AAS BALTA un BALTA Dzīvība, kā arī no Patērētāju tiesību aizsardzības centra. A/S LVA ieguldījumu sabiedrība ir viena no Latvijas vecākajām ieguldījumu sabiedrībām. Tās lielākie akcionāri ir apdrošināšanas sabiedrības - AAS BALTA, AAS BALTA Dzīvība, AS Rīgas apdrošināšanas sabiedrība un AS Parekss apdrošināšanas kompānija. Pensiju 2. līmeņa plānam DAUGAVA ir konservatīva investīciju politika un tās mērķis ir nodrošināt plāna dalībniekiem stabilus ienākumus pie viszemākās ieguldījumu riska pakāpes. No šā gada septembra LVA ieguldījumu sabiedrība piedāvā pilnu pensiju plānu spektru, izveidojot arī pensiju 2. līmeņa plānus VENTA un GAUJA. Pensiju plānam VENTA ir sabalansēta investīciju politika, savukārt, plānam GAUJA ir aktīva investīciju politika, kas nodrošinās maksimāli lielu pensijas kapitāla pieaugumu ilgākā laika posmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LATEKO BANKA startē pensiju pārvaldē

Ieva Mārtiņa [email protected], 09.05.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LATEKO BANKA pēc stratēģiskā investora piesaistīšanas šogad ir spērusi nākamo soli un ir iegādājusies Latvijas pensiju 2. līmeņa plānu pārvaldošo ieguldījumu sabiedrību “LVA ieguldījumu pārvaldes sabiedrība”, nopērkot 94,95% akciju, Db informēja bankā. LATEKO BANKAs valdes priekšsēdētājs Andrejs Svirčenkovs uzsver: “Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības iegāde ir loģisks solis, kas ļaus bankai piedāvāt jaunus finanšu pakalpojumus Latvijas tirgū. Plānojam jau esošo klāstu papildināt ar jauniem ieguldījumu fondiem, kur lieti noderēs bankas starptautiskā pieredze klientu un bankas līdzekļu pārvaldē, emisiju organizācijā, kā arī ieguldījumu pārvaldes sabiedrības pieredze Latvijā veiksmīgāko pensiju 2. līmeņa plānu pārvaldē.” “LVA ieguldījumu pārvaldes sabiedrība” pārvalda pensiju 2.līmeņa plānus – konservatīvo “DAUGAVA”, sabalansēto “VENTA”, aktīvo “GAUJA”. “LVA ieguldījumu pārvaldes sabiedrība” ir dibināta 1998.gada 24.septembrī. Tā piedāvā pilnu pensiju 2. līmeņa plānu spektru. Sabiedrības kapitāls ir 355 001 lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums negatīvs

LETA, 02.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums septembra beigās gada laikā bija negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.

Tostarp aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ienesīgums 2020.gada septembra beigās bija no -17,33% līdz 3,17%, bet aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ienesīgums bija no -1,56% līdz 5,63%. Vienlaikus sabalansēto ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā bija no -10,15% līdz 0,46%, bet konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums bija no -4,88% līdz 1,54%.

No deviņiem aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, negatīvs ienesīgums bija sešiem plāniem, tostarp lielāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Gauja", kura ienesīgums bija -17,33%. Seko "SEB Investment Management" pārvaldītie pensiju plāni "SEB Eiropas plāns" un "SEB aktīvais plāns", kuru ienesīgums bija attiecīgi -1,87% un -0,78%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latviešu valodu prot apmēram 90% valstī dzīvojošo cittautiešu

LETA, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu valodu pārzina aptuveni 90% citu tautību Latvijas iedzīvotāju, secināts Latviešu valodas aģentūras (LVA) pētījumā par valodas situāciju Latvijā 2010.-2015.gadā, kas šodien prezentēts Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

LVA norādīja, ka iedzīvotāju dzimtā valoda visbiežāk atbilst nacionalitātei, savukārt krievu valodu kā savu dzimto valodu visbiežāk norāda ukraiņi, baltkrievi, poļi.

Latviešu valoda ir dzimtā valoda apmēram 1,233 miljoniem iedzīvotāju, savukārt no Latvijas cittautiešu vidus valsts valodu prot apmēram 90% iedzīvotāju.

Latvijā kopumā dzīvo vairāk nekā 160 dažādu tautību pārstāvji, turklāt Latvijā tiek runāts vēl vairāk valodās. Arī Latvijas skolās iespējams apgūt apmēram 10-15 svešvalodas, no kurām populārākā ir angļu un krievu valoda.

Veiktajās aptaujās noskaidrots, ka vismaz pamatzināšanu līmenī latviešu valodu pārzina 91% iedzīvotāju, kuriem latviešu valoda nav dzimtā. Kopš 1989.gada šis rādītājs audzis aptuveni četras reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Primostar: būvniecības nozares izaicinājums ir strādāt ātrāk, ilgtspējīgāk un zaļāk

Primostar, 10.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Primostar, kas specializējas pazemes dzelzsbetona konstrukciju hidroizolācijā, ir lielākais spēlētājs Igaunijā savā jomā. Uzņēmums galvenokārt fokusējas uz to, kā hidroizolācijas materiālus izmantot gudri, lai tādējādi sasniegtu optimālu rezultātu, samazinātu materiālu patēriņu un vienlaikus būtu videi draudzīgi. Ar prieku dalāmies pieredzē ar citiem būvniecības tirgus dalībniekiem, organizējot konsultācijas un seminārus.

“Būvniecības nozarē pastāvīgs izaicinājums ir tas, kā īsākā laikā un ar zemākām izmaksām paveikt vairāk. Arī hidroizolācijas darbu gadījumā ir jāatrod veids, kā samazināt darba laiku un tā laikā panāktu maksimālu rezultātu, turklāt jāskatās uz vides ilgtspējību un darbaspēka izmaksu ietaupījumu,” mūsdienu būvniecības tirgus galvenās bažas min Primostar vadītājs Indreks Ūsalu (Indrek Uusalu).

Viņš norāda, ka virszemes vietas trūkuma dēļ arvien vairāk tiek celtas jaunas ēkas ar pazemes autostāvvietām. Ņemot to vērā, ir svarīgi izvēlēties optimālo hidroizolācijas risinājumu, kur būvniekam jārēķinās ar konstrukciju un ekspluatācijas mērķi un jāspēj apturēt materiālu pārtēriņu. Pēdējo desmit gadu laikā Eiropas būvniecības nozare no bitumena bāzes produktiem ir pārgājusi uz hidroizolācijas izmantošanu konstrukcijas iekšpusē, kas sastāv no īpašiem profiliem un kristāliskā betona piemaisījuma. Šāds risinājums ļauj ietaupīt gan laiku, gan naudu, kā arī ir videi draudzīgs, pateicoties betona piemaisījumam, kura pamatā ir dabīgas sastāvdaļas atšķirībā no mākslīgā materiāla uz naftas bāzes, piemēram, bitumena, kas vidē izdala daudzus toksiskus savienojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liedz slimnīcai nomāt auto par 70,6 tūkstošiem

, 13.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis VAS Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca slēgt 70 620 latus vērtu līgumu ar AS Autobāze LVA par vieglo automašīnu nomu, šodien, 13.novembrī, vēsta laikraksts Dienas bizness.

Birojs izskatījis SIA ALD Automotive sūdzību par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas lēmumu par uzvarētāju automašīnu nomas konkursā atzīt Autobāzi LVA un atcēlis šo slimnīcas konkursa komisijas lēmumu.

Kā liecinot IUB internetā mājaslapā pieejamā informācija, sākotnēji slimnīca bija paredzējusi automašīnas nomāt no ALD Automotive par 57 279 latiem, taču septembra beigās IUB publicēts atkārtots paziņojums par iepirkuma procedūras rezultātiem, un tajā kā konkursa uzvarētāja norādīta Autobāze LVA. ALD Automotive sūdzībā IUB norādīja, ka uzņēmums iepriekš lūdzis slimnīcai pagarināt līguma izpildes termiņu, bet slimnīca to kļūdaini uztvērusi kā lūgumu mainīt konkursa nolikumu. Līdz ar to slimnīca nepamatoti secinājusi, ka ALD Automotive neslēgs līgumu, un atzinusi par uzvarētāju pretendentu Autobāze LVA, raksta Dienas bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Astoņi pretendentu pieteikumi Valsts kases pārvaldītā fondētās pensijas kapitāla nodošanas konkursā

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 31.augustā, noslēdzās Finanšu ministrijas rīkotais konkurss starp līdzekļu pārvaldītājiem par tiesībām pārņemt fondēto pensiju shēmas otrā līmeņa Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrāto kapitālu. Pavisam konkursā piedalījās astoņi pretendenti:

1) ieguldījumu pārvaldes a/s SEB Unifondi,

2) ieguldījumu pārvaldes a/s Parex Asset Management,

3) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Suprema Fondi,

4) a/s IPS Hansa Fondi,

5) ieguldījumu pārvaldes a/s Baltikums Asset Management,

6) ieguldījumu pārvaldes a/s DnB NORD Fondi,

7) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Astra Krājfondi,

8) a/s NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība.

Līdz 28.septembrim tiks izskatīti iesniegtie pieteikumi, nosakot līdzekļu pārvaldītāju vai pārvaldītājus, kuri konkursa kārtībā būs ieguvuši tiesības pārņemt Valsts kases pārvaldītos līdzekļus.

Konkursā varēja piedalīties līdzekļu pārvaldītāji ar vismaz divu gadu pieredzi valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanā, kuru pārvaldīto ieguldījumu plānu vidējais ienesīgums nav zemāks par Valsts kases ieguldījumu plāna ienesīgumu. Līdzekļu pārvaldītāji uz Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrātā kapitāla saņemšanu konkurs�� varēja pretendēt katrs ar vienu ieguldījumu plānu, kura ieguldījumu politika ir identiska Valsts kases ieguldījumu plāna ieguldījumu politikai, proti, tādu ieguldījumu plānu, kurš neparedz ieguldījumus komercsabiedrību akcijās, citos kapitāla vērtspapīros un tiem pielīdzināmos vērtspapīros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Astoņi pretendenti uz Valsts kases līdzekļu pārņemšanu

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 31.augustā, noslēdzies Finanšu ministrijas rīkotais konkurss starp līdzekļu pārvaldītājiem par tiesībām pārņemt fondēto pensiju shēmas otrā līmeņa Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrāto kapitālu.

Pavisam konkursā piedalījās astoņi pretendenti:

1) ieguldījumu pārvaldes a/s SEB Unifondi,

2) ieguldījumu pārvaldes a/s Parex Asset Management,

3) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Suprema Fondi,

4) a/s IPS Hansa Fondi,

5) ieguldījumu pārvaldes a/s Baltikums Asset Management,

6) ieguldījumu pārvaldes a/s DnB NORD Fondi,

7) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Astra Krājfondi,

8) a/s NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība.

Līdz 28.septembrim tiks izskatīti iesniegtie pieteikumi, nosakot līdzekļu pārvaldītāju vai pārvaldītājus, kuri konkursa kārtībā būs ieguvuši tiesības pārņemt Valsts kases pārvaldītos līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LATEKO Banka piedāvā jaunu valūtu maiņas un tirdzniecības sistēmu

Ainars Sedlenieks [email protected], 15.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LATEKO Banka piedāvā jaunu un mūsdienīgu elektronisko valūtu maiņas un tirdzniecības sistēmu LATEKO Trade. Tā jūtami uzlabo to uzņēmumu un personu darbu, kas ikdienas biznesa darījumos bieži izmanto valūtu konvertācijas pakalpojumus. Ar LATEKO Trade palīdzību var samazināt valūtu konvertācijas veikšanas laiku, uzzināt tekošos valūtu kursus, noslēgt valūtas maiņas darījumus ar visdažādākajiem valūtu piegādes termiņiem un apmaiņas noteikumiem (TOD, TOM, SPOT, FORWARD, SWAP). LATEKO Bankas Dīlinga pārvaldes Projektu nodaļas vadītājs Aleksandrs Fedosejevas atzīmē, ka: “Jaunā sistēma LATEKO Trade ļauj veikt valūtu pirkšanas/pārdošanas darījumu dažu sekunžu laikā no jebkuras vietas, kur ir pieejams internets. LATEKO Trade sistēmā tiek izmantoti visjaunākie informācijas aizsardzības principi, kas veido daudzpakāpju drošības sistēmu. LATEKO Trade sistēmas galvenās priekšrocības ir ērtums, ātrums un drošums. Bez tam, sistēmas ietvaros pieejamais operāciju klāsts papildinās.” LATEKO Banka piedāvā norēķinu un finanšu pakalpojumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem visā Latvijā 55 norēķinu grupās un 6 filiālēs, kā arī attālināti, izmantojot interneta un mūsdienu tehnoloģiju iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aiziet LATEKO BANKAS valdes priekšsēdētājs

Ieva Mārtiņa [email protected], 23.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"LATEKO BANKAS" valdes priekšsēdētājs Oskars Guļāns atstājis amatu bankā, liecina bankas paziņojums laikrakstā Latvijas Vēstnesis. LATEKO BANKAS Mārketinga un darba ar klientiem pārvaldes speciālists Ramils Db atzina, ka O. Guļāns no bankas valdes priekšsēdētāja amata aizgājis pēc paša vēlēšanās un bankā vairs nestrādā kopš 1.marta. Patlaban par "LATEKO BANKAS" valdes priekšsēdētāja vietas izpildītāju iecelta valdes locekle Irēna Skobeļeva. R. Kadirov atzina, ka LATEKO BANKA jau iesniegusi jaunā bankas valdes priekšsēdētāja kandidātu apstiprināšanai Finanšu un kapitāa tirgus komisijā. Viņš vēl neatklāja potenciālā bankas vadītāja vārdu — tas būs zināms pēctā apstiprināšanas FKTK. O. Guļāns "LATEKO BANKAS" valdes priekšsēdētājs bija vairāk nekā piecus gadus. Amatu mainījis arī "LATEKO BANKAS" līdzšinējais valdes loceklis Jurijs Šapurovs, kurš turpmāk būs bankas padomes priekšsēdētāja vietnieks, šajā amatā aizstājot Ēriku Rusbergu, kurš savukārt turpmāk būs bankas padomes loceklis. "LATEKO BANKA" ir dibināta 1992.gada aprīlī. Tās akcionāri ir Latvijas kompānijas un uzņēmēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LATEKO Banka piedāvā jaunu valūtu maiņas un tirdzniecības sistēmu

Inguna Šķepaste [email protected], 17.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LATEKO Banka piedāvā jaunu un mūsdienīgu elektronisko valūtu maiņas un tirdzniecības sistēmu LATEKO Trade. Tā jūtami uzlabo to uzņēmumu un personu darbu, kas ikdienas biznesa darījumos bieži izmanto valūtu konvertācijas pakalpojumus, informē bankā. Ar LATEKO Trade palīdzību var samazināt valūtu konvertācijas veikšanas laiku, uzzināt tekošos valūtu kursus, noslēgt valūtas maiņas darījumus ar visdažādākajiem valūtu piegādes termiņiem un apmaiņas noteikumiem (TOD, TOM, SPOT, FORWARD, SWAP). LATEKO Bankas Dīlinga pārvaldes Projektu nodaļas vadītājs Aleksandrs Fedosejevas atzīmē: «Jaunā sistēma LATEKO Trade ļauj veikt valūtu pirkšanas/pārdošanas darījumu dažu sekunžu laikā no jebkuras vietas, kur ir pieejams internets. LATEKO Trade sistēmā tiek izmantoti visjaunākie informācijas aizsardzības principi, kas veido daudzpakāpju drošības sistēmu. LATEKO Trade sistēmas galvenās priekšrocības ir ērtums, ātrums un drošums. Bez tam, sistēmas ietvaros pieejamais operāciju klāsts papildinās.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LVA ieguldījumu pārvaldes sabiedrība maina nosaukumu

, 07.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2006.gada maija LVA ieguldījumu pārvaldes sabiedrības jaunais akcionārs ir A/S NORVIK BANKA (bijusī LATEKO BANKA). Sakarā ar bankas nosaukuma izmaiņām, mainās arī LVA ieguldījumu pārvaldes sabiedrības nosaukums, Db.lv informēja ieguldījumu pārvaldes sabiedrības pārstāve Liene Brunzete.

No 2006.gada 5.decembra tas ir - NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība.

Kopš darbības pirmsākumiem 2003.gadā (uz 01.02.2007), 2. līmeņa pensiju plānu Daugava ienesīgums procentos gadā ir 4,75 %, Gauja - 7,37 %, Venta - 6,45 %.

NORVIK pensiju plānu dalībnieku skaits 2006.gada beigās bija 18 000, kas ir par aptuveni 35% vairāk nekā iepriekšējā gadā. 2007.gada janvārī šīs skaitlis sasniedza gandrīz 20 000 dalībnieku. Populārākais no Sabiedrības pārvaldītajiem pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāniem 2006.gadā ir bijis aktīvais plāns GAUJA, kur dalībnieku skaits ir pieaudzis gandrīz 3 reizes.

Pieaudzis arī kopējais pensiju plānu pārvaldāmo līdzekļu apjoms, kas 2006.gada decembrī pārsniedza aptuveni 2 miljonus latu. Procentuāli pieaugums ir 82 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Latvijā vajadzētu ļaut dibināt pensiju ieguldījumu plānus arī ar 100% akciju īpatsvaru

LETA, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā būtu lietderīgi ļaut dibināt pensiju ieguldījumu plānus arī ar 100% akciju īpatsvaru, sacīja INVL pensiju fondu vadītājs Andrejs Martinovs.

«2019.gadā likumdošanas jomā būtu lietderīgi ļaut dibināt ieguldījumu plānus ar 100% akciju īpatsvaru. Tas ļautu gados jauniem dalībniekiem uzņemties atbilstošāku riska līmeni un nopelnīt vairāk,» sacīja Martinovs, piebilstot, ka Lietuvā šādi plāni jau eksistē un to ilgtermiņa ienesīgums pārsniedz Latvijā izveidoto aktīvo plānu ienesīgumu.

Viņš minēja, ka šo pašu iemeslu dēļ ir jāmaina arī regulējums un jaunos pensiju sistēmas dalībniekus, kuri, sākot darba ņēmēja gaitas paši neizvēlas ieguldījumu plānu, jānovirza nevis uz konservatīvajiem plāniem, bet uz aktīvajiem ieguldījumu plāniem ar maksimālo akciju īpatsvaru.

Tāpat Martinovs atzina, ka 2019.gada perspektīvas izskatās neviennozīmīgas. «Apstākļos, kad naudas plūsma finanšu tirgus virzienā no monetāras regulēšanas institūcijām tiek pārtraukta, var novest pie finanšu tirgus sabrukuma vai dziļas korekcijas. Pārnestā nozīmē - kad caurule, pa kuru baseinā ieplūst ūdens ir mazāka par cauruli, pa kuru ūdens no baseina izplūst, tad kopējais ūdens līmenis baseinā krītas. Un tikai tad kļūst skaidrs, kas šajā baseinā ir peldējies bez peldkostīma. Gadījumā, ja šādu «peldētāju» bija daudz un viņos ir ieguldīti būtiski līdzekļi, problēma būs arī pensiju uzkrājumiem, bet atkal vienmēr var palielināt ieplūstošās caurules jaudu un ūdens līmenis palielināsies,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LVA maina nosaukumu

, 16.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2006.gada maija LVA ieguldījumu pārvaldes sabiedrības jaunais akcionārs ir A/S NORVIK BANKA (bijusī LATEKO BANKA). Sakarā ar bankas nosaukuma izmaiņām, mainās arī LVA ieguldījumu pārvaldes sabiedrības nosaukums, Db.lv informēja uzņēmumu pārstāve Liene Brunzete.

No 2006.gada 5.decembra tas ir - NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība.

A/S NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrības pārvaldītie plāni - Daugava, Gauja, Venta. Kopš darbības pirmsākumiem 2003.gadā (uz 01.02.2007), 2. līmeņa pensiju plānu Daugava ienesīgums procentos gadā ir 4,75 %, Gauja - 7,37 %, Venta - 6,45 %. Populārākais pensiju plāns 2006. gadā - Gauja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tirdzniecības platforma LATEKO PRIME FOREX profesionālajiem valūtas tirgus dalībniekiem

Ainars Sedlenieks [email protected], 07.06.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LATEKO BANKA ir papildinājusi valūtas tirdzniecības jomā piedāvājamo pakalpojumu klāstu. Profesionālajiem tirgus dalībnieki, kuri ikdienā īpaši aktīvi un lielos apjomos pērk un pārdod visdažādākā veida valūtas, banka ir sākusi piedāvāt jaunu īpaši viņu vajadzībām piemērotu tirdzniecības platformu valūtu konvertācijai starpbanku valūtas tirgū - LATEKO PRIME FOREX. Ar šīs platformas palīdzību var veikt valūtu tirdzniecības operācijas no pirmdienas līdz piektdienai visu diennakti. Valūtu tirdzniecība notiek uz Today, Tomorrow, Spot, Forward noteikumiem, bez tam var tikt slēgtas valūtu mijmaiņas (Swap) operācijas. Platforma darbojas tiešsaistes (reālā laika) režīmā. LATEKO BANKAS Dīlinga produktu attīstības nodaļas vadītājs Aleksandrs Fedosejevs atzīmē, ka: “Pagājušajā gadā banka sāka piedāvāt elektronisko valūtu maiņas un tirdzniecības sistēmu LATEKO Trade, kas tika izstrādāta balstoties uz to uzņēmumu un privātpersonu darbu, kas ikdienas biznesa darījumos bieži izmanto valūtu konvertācijas pakalpojumus. Savukārt jaunā LATEKO PRIME FOREX platforma tapa vadoties no banku un lielo finanšu darījumu kompāniju darba specifikas. Tādējādi uz šo brīdi LATEKO BANKA nodrošina valūtu maiņas iespējas atbilstoši ikvienas klientu grupas individuālajām vajadzībām, vai tā būtu privātpersonu, uzņēmums vai arī banka”

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Brovi Holding AB grib piedzīt miljons latu no Latvijas

Miks Stroža [email protected], 08.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valstij draud jauns arbitrāžas process — Zviedrijas firma Brovi Holding AB gatavojas celt prasību par apmēram miljons latu piedziņu. Brovi Holding AB īpašniece un direktore Elisbete Okesone (Elisabet Akesson) sarunā ar Db atklāja, ka šonedēļ sazināsies ar savu advokātu un lūgs sākt gatavot dokumentus arbitrāžas procesam Stokholmas Arbitrāžas tiesā. Prasība tiks celta pret Privatizācijas aģentūru un Latvijas valsti. «Privatizācijas aģentūra rīkojas valsts vārdā un nav pienācīgi pildījusi savus pienākumus,» skaidro E. Okesone. Viņa uzskata, ka atbilstoši Latvijas likumiem nomas līgumam par viesnīcas Eurolink aizņemtajām telpām viesnīcā Rīga, Aspazijas bulvārī, 3. stāvā jau sen vajadzēja būt reģistrētām Zemes grāmatā. Uzņēmuma izredzes uzvarēt E. Okesone vērtē kā ļoti labas. «Visi mūsu argumenti ir atrunāti dokumentos un likumos. Mēs tikai pildījām līgumu un samaksājām īri,» uzsver kompānijas direktore. Viņasprāt, šādi tiesu strīdi izpaliktu, ja būtu ievēroti likumi. Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību pārstāvis Tālis Linkaitis nekādus komentārus par gaidāmo arbitrāžas procesu nesniedza. Db jau vairākkārt rakstīja, ka Eurolink nomāja telpas viesnīcas Rīga 3. stāvā, taču, mainoties viesnīcas īpašniekiem, uzņēmums no šīm telpām pagājušā gada maijā un jūnijā bija spiests faktiski aiziet. Jautāta par Lateko bankas prasību par 168 tūkst. Ls piedziņu, E. Okesone atzīmēja, ka pēdējais, kas viņu šokējis — tiesu lemj tā pati tiesnese, kas uzlika arestu īpašumiem un atbalstīja bankas lūgumu apķīlāt abas viesnīcas. Zviedrijā strigti noteikts, ka lietu skata tiesnesis, kas nav nekādā veidā ar to saistīts. Vēl zviedru kompānijas īpašniecei nav skaidrs, uz kāda pamata tiesa noraidījusi atbildētāju lūgumu pieaicināt kā trešo personu kādreizējo telpu Aspazijas bulvārī īpašnieku Hotel Investments. Patlaban viesnīcas Rīga īpašnieks ir Lateko banka, ar kuru Hotel Investments noslēdza atgriezeniskā līzinga ( darījumu uz 10 - 15 gadiem. Lateko banka kā īpašnieks reģistrēta 2002. gada novembrī, bet Brovi Holding AB pirmos signālus par šo faktu saņēmuši tikai 2003. gada maijā. Tajā pat laikā saņemti rēķini no Hotel Investments par 11 tūkst. latu par maiju un vēlāk arī jūniju, kuri nomaksāti uz spēkā esošā nomas līguma pamata. Savukārt Lateko banka prasa nodrošināt prasību par īres maksu, kas nav saistīta ar šo līgumu un kuru banka vēlas piedzīt, pretendējot uz sevis nosacītu maksu. «No Lateko bankas nevienu rēķinu neesam saņēmuši līdz pat šim brīdim, bet, kad gribam pieaicināt Hotel Investments, lai noskaidrotu situāciju, tiesa to noraida,» nesaprot E. Okesone. Par Lateko prasības summu, 168 tūkst. latu, firma uzzinājusi tikai no tiesas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LATEKO BANKAS provizoriskā peļņa pērn - 5,795 milj. LsLs

Ieva Mārtiņa [email protected], 17.01.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LATEKO BANKA 2005.gada provizoriskā peļņa bija 5,795 milj. latu, Db informēja bankā. Tādējādi provizoriski, pērnā gada peļņa ir nedaudz lielāka kā gadu iepriekš. Bankas auditētā 2004.gada peļņa bija 5,203 milj.latu. Bankas aktīvi decembra beigās bija 264,991 milj.latu, aktīvi pārvaldīšanā – 58,378 milj.latu. Noguldījumu apjoms bija 172,855 milj. latu, kredītu – 109,336 milj. latu. Bankas kapitāls un rezerves sasniedza 21,068 milj. latu. Pērn bankas nozīmīgākie notikumu vidū bija pamatkapitāla palielināšana no 12 249 928 Ls līdz 15 499 928 Ls. LATEKO BANKA uzsāka piedāvāt automātisko rēķinu apmaksu (tiešo debetu) dažādu regulāru maksājumu veikšanai, banka atvēra jaunas norēķinu grupas un filiāles Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā, Ogrē, kā arī pārstāvniecību Baltkrievijā. Kopumā LATEKO BANKA piedāvā norēķinu un finanšu pakalpojumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem visā Latvijā 67 norēķinu grupās un 9 filiālēs. LATEKO BANKA sāka piedāvāt privātpersonām VIVA karti – maksājumu karti ar kredītu preču un pakalpojumu iegādei, uzsāka norēķinu karšu - debetkaršu Maestro un kredītkaršu MasterCard Standard, Gold un Bussiness – izsniegšanu Lielbritānijas sterliņu mārciņās. LATEKO BANKA pērn novembra beigās bija 11. vietā 23 banku vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par izmaiņām «Baltikums» ieguldījumu fondu prospektos

Valters Paiders [email protected], 01.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

FONDA IEGULDĪJUMU APLIECĪBU IEGĀDES / ATPAKAĻPIRKŠANAS CENAS APRĒĶINĀŠANAS KĀRTĪBA

Galvenās izmaiņas ir saistītas ar ieguldījumu apliecību pirkšanas/ atpakaļpārdošanas pieteikumos norādāmās ieguldījumu apliecības cenas aprēķināšanas datumu.

Līdz šim:

Klients pirka / atpakaļpārdeva ieguldījumu apliecības par cenu, kas noteikta balstoties uz iepriekšējai darba dienai noteikto fonda daļas vērtību - faktiski par iepriekšējās dienas cenu.

Turpmāk (sākot ar 01.03.2004.):

Klients pirks / pārdos ieguldījumu apliecības par cenu, kas tiks noteikta pieteikuma iesniegšanas dienas beigās.

Ņemot vērā to, ka fonda daļas vērtība tiek noteikta pēc darba dienas beigām, pieteikumā iegādes / atpakaļpirkšanas cena netiek norādīta.

Pieteikumā jānorāda:

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LATEKO BANKA 1.ceturksnī 1.8 reizes kāpina peļņu

Ieva Mārtiņa [email protected], 14.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“LATEKO BANKA” šogad pirmajā ceturksnī nopelnījusi 2,435 milj.latu, kas ir 1.78 reizes vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn, Db informēja bankā. Bankas aktīvi marta beigās bija 258,265 milj. latu, aktīvi pārvaldīšanā – 87,918 milj.latu. Noguldījumu apjoms bija 214,671 milj. latu, kredītu – 97,042 milj. latu. Bankas kapitāls un rezerves sasniedza 17,919 milj. latu. “Pirmajā ceturksnī sasniegtie rezultāti ir pārspējuši pat cerēto gan uzrādītās peļņas, gan ieviesto pakalpojumu ziņā. Bankas izvēlētā politika, piedāvājot jaunus un mūsdienīgus pakalpojumus, kā arī demokrātiskus tarifus, ļāvusi piesaistīt jaunus lietotājus un klientus gan biznesa vidē, gan arī starp privātpersonām,” atzīmēja LATEKO BANKAS valdes priekšsēdētājs Sergejs Gusarovs. Šogad pirmo trīs mēnešu laikā “LATEKO BANKA” audzējusi pamatkapitālu no 12 249 928 LVL līdz 15 452 723 LVL. LATEKO BANKA uzsāka piedāvāt automātisko rēķinu apmaksu (tiešo debetu) dažādu regulāru maksājumu veikšanai, banka atvērusi jaunas norēķinu grupas Rīgā un Liepājā. Tāpat uzsāka norēķinu karšu - debetkaršu Maestro un kredītkaršu MasterCard Standard, Gold un Bussiness – izsniegšanu Lielbritānijas sterliņu mārciņās. Vēl LATEKO BANKA sāka piedāvāt privātpersonām VIVA karti – maksājumu karti ar kredītu preču un pakalpojumu iegādei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LATEKO Banka paraksta līgumu ar Dresdner Bank

Inguna Šķepaste [email protected], 14.08.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas sākumā LATEKO Banka un Dresdner Bank parakstīja līgumu par strarpbanku kredīta piešķiršanu bankai 1 miljona eiro apmērā termiņā uz vienu gadu ar procentu likmi LIBOR +1.5 %. Starpbanku kredītu LATEKO banka paredzējusi novirzīt mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanai (kredītlīniju atvēršana, tirdzniecības un faktoringa operāciju finansēšana, projektu finansēšana u.c.). Tādējādi LATEKO banka plāno turpināt nostiprināt pozīcijas kreditēšanas tirgū. Dresdner Bank ir viena no lielākajām Eiropas bankām ar kuru LATEKO Banka sekmīgi sadarbojas vairākus gadus, informē LATEKO bankas Mārketinga un darba ar klientu pārvaldes vadītājs Aleksejs Šapurovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LATEKO Banka paraksta līgumu ar Itālijas BNL

Inguna Šķepaste [email protected], 25.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LATEKO Banka un Itālijas banka Banca Nazionale del Lavoro (BNL) ir parakstījusi līgumu par strarpbanku kredīta piešķiršanu LATEKO Bankai pusmiljona eiro apmērā termiņā uz vienu gadu ar procentu likmi EURIBOR+0.8 %. Šos resursus LATEKO Banka novirzīs Latvijas uzņēmumu kreditēšanai. Šis ir jau otrais šāda veida starpbanku kredīts, kuru LATEKO Bankai piešķir ārvalstu bankas. Aizvadītā gada augustā LATEKO Banka saņēma Vācijas Dresdner Bank starpbanku kredītu viena miljona eiro apmērā. Tas tika novirzīts mazo un vidējo uzņēmumu projektu finansēšanai. BNL ir viena no lielākajām bankām Itālijā un atrodas pasaules vadošo banku simtniekā.

Komentāri

Pievienot komentāru