Jaunākais izdevums

Šā gada divos mēnešos Latvijas Bankā apmainīti 1,32 miljoni Lietuvas litu (382,6 tūkstoši eiro), informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Īpaši liela interese bija vērojama pēdējā dienā – 27.februārī, kad LB kasēs veidojās nelielas rindas ar litus apmainīt gribētājiem, tomēr nestās summas bija nelielas.

Turpmāk Latvijas Bankā litus apmainīt vairs nevarēs, taču litu apmaiņa pret eiro par oficiālo pārejas kursu turpinās Lietuvā – pastā (60 dienas), komercbankās (6 mēnešus) un Lietuvas centrālajā bankā (bez ierobežojuma laikā).

No 1. janvāra litus pret eiro bez komisijas maksas apmaina pēc Lietuvas Bankas līdz šim noteiktā un Eiropas Savienības valstu neatsaucami fiksētā kursa – 3,4528 liti par 1 eiro.

Lietuvā eiro ieviests no šā gada 1. janvārī. Visas Lietuvas eiro un centu monētas, tāpat kā litus, rotā Lietuvas ģerboņa figūra Vītis - bruņinieks auļojoša zirga mugurā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Lietuvas Banka, komercbankas un pasts sāka tirgot eiro sākuma komplektus, raksta fleur-de-coin.com.

Visas Lietuvas eiro un centu monētas, tāpat kā litus, rotās Lietuvas ģerboņa figūra Vītis - bruņinieks auļojoša zirga mugurā.

No 2015. gada 1. janvāra litus pret eiro bez komisijas maksas apmaina pēc Lietuvas Bankas līdz šim noteiktā un Eiropas Savienības valstu neatsaucami fiksētā kursa – 3,4528 liti par 1 eiro, liecina Latvijas Bankas informācija. Liti un eiro vienlaikus apgrozībā būs no 2015. gada 1. janvāra līdz 15. janvārim.

Lietuvas eiro sākuma komplekts maksā 40 Lietuvas litus (11,59 eiro) un tajā ir 23 eiro monētas. Uzņēmējiem tiek piedāvāti divu veidu komplekti – 60 tūkstoši komplekti mazajiem uzņēmumiem, un tajos ietilpst 320 monētas, savukārt 50 tūkstoši komplektu būs pieejami lielajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvas Banka: Eiro apmērs apgrozībā sasniedz 59%

BNS, 15.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divas nedēļas pēc eiro ieviešanas Lietuvā jaunās valūtas apmērs apgrozībā veido vairāk nekā pusi jeb 59% no visas valstī apgrozībā esošās naudas, ceturtdien, kas ir pēdējā diena, kurā norēķini ir iespējami gan eiro, gan litos, paziņoja Lietuvas centrālā banka.

Lietuvas Bankas dati liecina, ka ceturtdienas rītā apgrozībā bija 1,455 miljardi eiro (59% no apgrozībā esošās naudas) un apgrozībā esošo litu vērtība sasniedza 991 miljonu eiro (41%).

«Vērtības izteiksmē eiro apmērs apgrozībā tagad pārsniedz litu apmēru par vairāk nekā 50%. Eiro savu ceļu Lietuvā iet mierīgi un neatlaidīgi. Cilvēki pierod pie jaunās valūtas, kas raiti ir nomainījusi litus, kas apgrozībā bija vairāk nekā divdesmit gadu,» sacīja Lietuvas centrālās bankas prezidents Vits Vasiļausks.

1.-14.janvārī no apgrozības tika izņemti liti 695,1 miljona eiro vērtībā, tostarp 22,2 miljoni banknošu un 38,8 miljoni banknošu. No 2014.gada 1.janvāra kopumā no apgrozības izņemti liti 2,46 miljardu eiro vērtībā, tostarp 421,6 tonnas monētu un 61,2 tonnas banknošu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar atpakaļejošu datumu Gazprom piešķirtā atlaide līdz gala patērētājiem nenonāks

Tā, atbildot uz deputātu jautājumiem, kaimiņvalsts parlamentā paziņojis premjers Aļģirds Butkevičs, raksta portāla Delfi Lietuvas redakcija. Gāzes kompānija Lietuvos dujos, duelējoties ar Krievijas Gazprom par godīgākiem dabasgāzes cenas noteikumiem, ir panākusi apmēram 20% atlaidi ar atpakaļejošu datumu – no 2013. gada 1. janvāra.

Tomēr lētāk

Lietuvas mājsaimniecības tomēr jaunajā apkures sistēmā būs ieguvējas – maksa par siltumu bez PVN būs 22,82 liti (6,71 eiro) par kilovatstundu jeb par 8% zemāka nekā pērnā gada oktobrī, ziņo kaimiņu galvaspilsētas uzņēmums Vilniaus energija. Iemesls tam ir kompānijas iepirktās dabasgāzes cenas kritums kopš maija no 1483 uz 1246 litiem (no 436,05 uz 366,36 eiro) par naftas tonnas ekvivalentu. Gazprom līgumos ar ES valstīm tradicionāli gāzes cenu saista ar naftas cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas pāreja no litiem uz eiro Jaunā gada pirmajā dienā tehniski norisinās gludi, pastāstījis Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

Banku sistēma apliecinājusi labu sagatavotību eiro ieviešanai. Lielākā daļa bankomātu jau izdod eiro banknotes, sekmīgi norit arī norēķini ar maksājumu kartēm, viņš paziņojis, pateikdamies Lietuvas Bankas darbiniekiem, inkasatoriem un visiem, kas palīdzējuši nodrošināt raitu pāreju uz eiro.

Pēc Vasiļauska teiktā, Lietuvas komercbanku bankomātu tīkls ieslēgts pusstundu pēc pusnakts, arī maksājumu karšu un karšu nolasītāju darbībā nav bijis ilgu pārtraukumu - pirmie maksājumi fiksēti jau dažas sekundes pēc gadumijas. Bankas intensīvi atjaunina arī internetbanku pakalpojumus. Paredzams, ka visu komercbanku internetbankas pilnībā atsāks darbu līdz 2.janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru